abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (36%)
     (16%)
     (29%)
     (20%)
    Celkem 45 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Cena software

    14.4.2006 09:53 | Přečteno: 1916×

    Krátké zamyšlení nad cenou softwaru a programátorské práce.

    Programátořina je vysoce odborná činnost a rozhodně ji nemůže vykonávat každý. A jako každá odborná činnost by měla být odpovídajícím způsobem zaplacena. Zkusme spočítat cenu softwaru, na kterém jeden programátor pracuje půl roku (takže nic moc SW):

    Kolik mu dáme měsíčně? Dvojnásobek průměrného platu? Ok, zdá se mi to málo, ale budiž. 2x18700kč = 37400kč hrubého. (Nechme prosím stranou, že hrubý plat jsou skutečné výdaje mínus odvody státu, tj. náklady jsou ještě vyšší). Tak fajn, programátor má 37400kč. Na programu maká šest měsíců, tj. program stojí 224 400kč. Kolik prodá licencí? Tisíc? Asi ne. Kolik má stát jedna licence, aby na tom vydělal?

    Dále je nutné si uvědomit, že tento člověk musel dlouho studovat, aby byl schopný něco napsat. To ho stálo další peníze. Obvykle docela dobře ovládá cizí jazyk. Kupuje si drahé knížky. A aby se o jeho sw vůbec někdo dozvěděl, musí si zaplatit reklamu.

    Tento příklad byl dost umělý, obvykle na sw pracuje víc lidí a delší dobu. Takový sw pak stojí desítky milionů. Toto by si měl uvědomit každý, kdo zkopíruje komerční software.

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Koukám, co se to tu zase neobjevilo za téma? Warez tu už zase delší dobu nebyl... Jen se divím, že si s tou rádobyosvětou někteří nedají pokoj.
    vencour avatar 14.4.2006 10:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Autore, co jsi tim chtěl říct? Základní věc: kdyby programátor nechtěl, tak by to nedělal. Cena se odvíjí od trhu, když chce víc, může jít jinam, může si založit vlastní firmu, dělat něco podobného.

    Takže proč tu brečíš, autore? Všechno je drahý, když nejsi dobrej, tak se sebou něco dělej a svou cenu třeba dostaneš.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Heron avatar 14.4.2006 10:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Chtěl jsem tím říct to, co jsem napsal.

    Nebrečím tu, jen jsem napsal jednoduchý výpočet.

    Za můj SW dostávám zaplaceno tolik, kolik si řeknu ale většinou ho píšu zadarmo, protože chci a protože zatím programuju spíš pro zábavu. Ale kdybych psal komerční SW, tak by mě nebylo příjemné, kdybych dostal zaplaceno za deset licencí a přitom by můj sw používalo tisíc lidí. Tobě snad jo?
    14.4.2006 10:48 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Ale kdybych psal komerční SW, tak by mě nebylo příjemné, kdybych dostal zaplaceno za deset licencí a přitom by můj sw používalo tisíc lidí.
    (Programy nepisu), ale mam dojem, ze jako pouhy programator byste dostal zaplacenou dohodnutou castku nebo mzdu od zakaznika nebo zamestnavatele, ktery by si u vas ten SW objednal a majitelem licence by pak byl stejne on. Nebo je to jinak?

    Leda byste byl programator, distributor a vubec cela softwarova firma v jednom. Ale to uz neni o tom, kolik zaslouzi "programator", to je pak o podnikani.
    Heron avatar 14.4.2006 11:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Blogpost nebyl ani tak o tom, kolik si zaslouží programátor, jako spíš o tom kolik stojí "výroba" software, přičemž největší částka je samozřejmně plat programátorů.

    Leda byste byl programator, distributor a vubec cela softwarova firma v jednom. Ale to uz neni o tom, kolik zaslouzi "programator", to je pak o podnikani.

    Proč ne? Připadá mi, že v této zemi si "obyčejní" lidé myslí, že každý podnikatel je zloděj a v práci má nohy na stole. Podnikatelů znám relativně dost a na začátku devadesátých tvrdě pracovali 16h denně včetně víkendů, pár let nevěděli, co znamená slovo dovolená. Dnes mají domy za 6Mkč, auta za 1,5Mkč a okolí co jim to závidí.

    vencour avatar 14.4.2006 11:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Okolí jim to možná závidí, ale nevidí to, jak oni nerostli s dětmi, zničené zdraví atd., někde podnikatelé investovali své zdraví a čas a něco se jim vrátilo. Někdo měl odvahu a tak má, ostatní "zůstali opodál". Navíc - kdo dává práci? A) stát, b) podnikatel - takže jen houšť podnikatelů ať je. Někoho to baví dělat jako zaměstnanec, někoho jako zaměstnavatel. Ať si remcalové udělaj pořádek v životě a dělaj to, co chtěj. Bohužel se to může krejt s tim, co ne/můžou :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.4.2006 13:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Navíc - kdo dává práci? A) stát, b) podnikatel
    Jen taková poznámečka - aby stát mohl někomu dát práci, musí nejdřív na daních obrat podnikatele a lidi, které ten podnikatel zaměstnává, aby měl na výplaty.

    Momentálně stát tenhle fakt bohužel naprosto ignoruje.
    Quando omni flunkus moritati
    14.4.2006 11:14 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Blogpost nebyl ani tak o tom, kolik si zaslouží programátor, jako spíš o tom kolik stojí "výroba" software, přičemž největší částka je samozřejmně plat programátorů.
    Nepise se vetsina "vyrabeneho" software na zakazku? Kdyz nekdo vymysli a pise program jen tak, jestli by z toho neco mohlo byt, tak je to spis neco jako podnikatelsky zamer, a tam je to proste riziko ci vyhra, na cemz se podili daleko vic faktoru, nez jen prace programatora. To je stejny rozdil jako mezi delnikem ve firme a jeho zamestnavatelem, pripadne mezi remeslnikem a jeho zakaznikem.

    Nabidnete svou praci a dostanete za ni zaplaceno tolik, za kolik je nekdo ochoten ji koupit. Pokud si tisice lidi nejsou ochotni software koupit, ale stahnou si ho zadarmo, je blahove myslet si, ze by si ho koupili, kdyby si ho stahnout zadarmo nemohli. To je ale riziko podnikatele, nikoliv "programatora".
    Připadá mi, že v této zemi si "obyčejní" lidé myslí, že každý podnikatel je zloděj a v práci má nohy na stole.
    Jenomze prave "podnikatel" na rozdil od zamestnance nema pravo na to, pozadovat nejake "garantovane" zisky za svoji praci. Zalezi na nem, jak si svuj "podnik" zaridi. Kdyz bude nabizet na trhu neprodejne zbozi, bylo by k smichu, kdyby argumentoval tim, kolik prace a penez do toho vrazil a ze je to nespravedlive... (Na druhe strane muze hodne vydelat, kdyz se mu podari vyhodne "prodat" - ale to taky nemusi nutne jit ruku v ruce s celodenni drinou). Je to spousta faktoru, a proto je zkratka podnikatel z principu nekdo, kdo nese rizika prohry i nadeji na vyhru.
    vencour avatar 14.4.2006 11:22 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Jak u nás na Ekonomii říká Fialová - proč zkrachoval jenom PanAm po 9/11? Asi měl mizernej management.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.4.2006 11:47 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    kde mas tvorbu specifikacie? kvalitna specka je drahsia ako programatorsky cas.
    kde mas analytika? kvalitna analyza je taktiez drahsia ako programatorsky cas.
    kde mas testing? cena testovania je porovnatelna s cenou programatorskeho casu.
    kde mas pravnu analyzu (sw patenty?). pravnici su nenazrane prasata, to tiez bude stat niekolkonasobok programatorskeho casu.

    z toho mi vyslo, cena programatora je povedzme 10% nakladov na projekt, a to som nezaratal reziu (najomne, energie, vyrobne prostriedky, atd) a ani naklady na predaj.

    Heron avatar 14.4.2006 12:11 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Jasně. Ve velkém týmu to tak je a lidí je tam dost.

    Dělám v týmu, kde máme grafika (který to celé navrhl), jednoho programátora, druhého programátora (mě) s tím, že já jsem séf projektu a dělal jsem i analýzu. Testovat to budou dobrovolníci, kteří nám do toho už teď vehementně kecají ;-).
    vencour avatar 14.4.2006 12:27 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Držim palce :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 14.4.2006 11:09 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Jj, s tim výpočtem snad i souhlasím. Neni to sranda.

    To, jak dostaneš zaplaceno a jak by byl Tvůj souft používaný, by ale i vypovídalo o tom, jak jsi dobrej, kdyby ho používalo tisíc lidí, tak bys zase moh přijít jinam a říct "jsem v tutom dost dobrej, dejte mi tolik".

    Čili říkáš, že Ti vadí utíkající zisk? S tim nemam zkušenost, jak tomu čelit v programování a v Čechách. Změnit cenu, licenci, podmínky? Je u toho cena nákladů na zabezpečení.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Heron avatar 14.4.2006 11:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Otázkou je jak to řešit? Odejít někam do ciziny?

    Bavil jsem se s několika studenty "něčeho jako informatika" z USA (20-22 let). Používají PC, jeden z nich Mac. Nechápali, jak je možný si stáhnout z intetu třeba Photoshop. Prostě vůbec nemohli pochopit, proč si to nekoupíme, když to chceme používat.
    14.4.2006 11:19 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Nechápali, jak je možný si stáhnout z intetu třeba Photoshop. Prostě vůbec nemohli pochopit, proč si to nekoupíme, když to chceme používat.
    To je jejich škoda, ne? :-D
    14.4.2006 11:22 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Prostě vůbec nemohli pochopit, proč si to nekoupíme, když to chceme používat.
    Jeste jim rekni, ze u nas stoji litr benzinu dolar, to teprve budou valit bulvy :P
    vencour avatar 14.4.2006 11:24 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Kolik stojí Photoshop? 50-100$? Při mzdě 2000$? U nás je poměr trochu jiný, ne?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.4.2006 11:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Asi stoji vic, ale to je vcelku jedno. Za to mas u nas neporovnatelne min moznosti, jak tu praci ve Photoshopu uplatnit, tj. mensi trh.
    14.4.2006 19:40 ondracch | skóre: 19 | blog: Mozková kreč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Dnes mi přišla nabídka na simulátor VHDL za super cenu 3150 dolarů. Má sice skvělé možnosti, ale já se spokojím s omezenou free verzí od stejného výrobce. Co myslíte, že bych udělal, kdyby tato free verze nebyla? Asi bych hledal nějaký crack i přesto, že kradení softu odsuzuju. Taky nechápu, proč někdo krade třeba Photoshop ve kterém využije jen malé procento funkcí, když by mu stačilo něco jiného- free.
    Proč myslíš, že nemůžeš žít jinak? Pořád Tvořím...
    14.4.2006 10:43 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Kolik prodá licencí? Tisíc? Asi ne. Kolik má stát jedna licence, aby na tom vydělal?

    A co teprve takovy truhlar nebo svadlena. Vyucit se museli, zkusenosti nasbirat... dobrou skrin nebo stul neudela kazdej, kazdej neusije kvalitni saty, deti ma doma, zenu, muze, dum a psa. Takze pracuje na skrinich ci satech asi pul roku. Kolik jich vyrobi? Tisic? Asi ne... Kolik ma stat jeden vyrobek, aby na tom vydelali?

    A to maji ty jejich produkty sakra neprijemnou vlastnost... nedaji se v tisicich a desetitisich kusech nakopirovat s minimalnimi naklady.

    Takze ona produkce "dusevnich vytvoru" skyta jak pro autora tak pro distributora vedle rizik (ze proste vytvori neco, co nebude lepsi ani zadouci a tedy propadak) nesporne vyhody. Krome bleskoveho kopirovani to napriklad nezabira sklady...
    Heron avatar 14.4.2006 10:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    A co teprve takovy truhlar nebo svadlena. Vyucit se museli, zkusenosti nasbirat... dobrou skrin nebo stul neudela kazdej, kazdej neusije kvalitni saty, deti ma doma, zenu, muze, dum a psa. Takze pracuje na skrinich ci satech asi pul roku. Kolik jich vyrobi? Tisic? Asi ne... Kolik ma stat jeden vyrobek, aby na tom vydelali?

    Jeden jejich výrobek má stát náklady + cena za práci + opotřebení nástrojů atd.

    14.4.2006 10:55 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Kdepak je tam nějaký zisk ;-)?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.4.2006 10:59 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Na zisk má nárok pouze Božský programátor. :-D
    14.4.2006 11:01 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Kdepak je tam nějaký zisk ;-)?
    ale prosimte... delnici a remeslnici pracuji prece na rozdil od programatoru vyhradne pro radost z prace. delaj kazdej den osm a pul hodiny v ty tovarne nebo dilne a vubec jim neni lito, ze jejich vyrobky budou pouzivat tisice a desetisice uplne neznamejch lidi a jim za to nic nebudou platit...

    takovej programator, to je jina. ten se chudak dre jako kun taky treba tech osm a pul hodiny (nebo kdyz si neumi zorganizovat zivot, tak jede sestnactky, stejne nema jinak co delat) a pak se musi koukat, jak "jeho" program pouzivaji desetisice lidi aniz by mu neco platili... to proste nastve.
    Heron avatar 14.4.2006 11:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Chjo, je tam "atd". Je tam "cena za práci". Tak si za to "atd" klidně dosadte libovolně vysoký zisk.
    14.4.2006 10:56 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Jeden jejich výrobek má stát náklady + cena za práci + opotřebení nástrojů atd.
    Jen jestli jim nebude lito, ze si tu zidli koupil jen jeden clovek, kterej ma hospodu, kdyz na ni sedaji stovky uplne cizich lidi... ti by preci meli platit kazdej licencni poplatek za pravo usednout na tak skvelou zidli, a to nejlip truhlari samotnemu...
    Heron avatar 14.4.2006 11:07 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Fajn. Beru to. Zkus navrhnout jiný postup.

    Co tohle: ty si objednáš program. Někdo ho napíše, řekne si o 3Mkč. A ty si s ním pak dělej co chceš. Souhlas?
    vencour avatar 14.4.2006 11:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Omyl ... někdo ho napíše AŽ se domluví na předběžné ceně. Problém je, že se pak na to nabalí další bordel, upgrady atd. a občas už od toho šmejdu nejdu couvnout. Nic neni tak jednoduchý. (Kdysi jsem čet humorně popsanou anabázi s (asi) foxkou pro dos, jak databáze rostla, pro síťovou komunikaci byl nutnej upgrade na foxku pro wokna a ta foxka pro wokna pak byla nepoužitelná - pak nebylo ani kam couvnout)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.4.2006 11:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    ty si objednáš program. Někdo ho napíše, řekne si o 3Mkč. A ty si s ním pak dělej co chceš. Souhlas?
    Rict si muze, jestli to za to nekdo koupi je druha vec. Cili cena prace programatora je cena prace na trhu stejne jako je cena prace kazdeho jineho, kdo pracuje. Bud je urcena dohodou a predem (jako u zamestnancu nebo remelsniku), anebo se vydava na trh jako podnikatel se vsemi riziky i pripadnymi vyhodami (prodej nikoliv sve prace, ale licenci k pouzivani).

    Tvuj zapis by se zkratka mohl tykat vsech profesich bez rozdilu.
    vencour avatar 14.4.2006 11:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Jak tak pozoruju vývoj diskuse, tak mne napadá, že by to šlo zobecnit tak, že o mnohém rozhoduje i kvalita napsané smlouvy a pak její vymahatelnost.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Jan Zahornadsky avatar 14.4.2006 12:59 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Programátořina je vysoce odborná činnost a rozhodně ji nemůže vykonávat každý.
    No, o tom by se dalo už dnes diskutovat. A vývoj spěje stále dál... Za chvíli si kdejakou kravinu bude moct naprogramovat opravdu každý.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    Heron avatar 14.4.2006 13:07 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Klidně o tom diskutujme už dnes ;-). Nebudu uvádět věci jako IP Stack, multi-tasking, -processing, drivery k hardware, filesystémy... Tu se doufám shodneme, že to opravdu každý nenaprogramuje.

    Co prohlížeč webu? To asi taky ne, že?

    Textový editor? To už by šlo. S podporou kódových stránek, Intelisense doplňováním, zvýraznění syntaxe, automatického odsazování atp? Hmm, to už tak jednoduché není.

    Ne, nemyslím si, že programovat bude moci každý.
    14.4.2006 13:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Textový editor? To už by šlo. S podporou kódových stránek, Intelisense doplňováním, zvýraznění syntaxe, automatického odsazování atp? Hmm, to už tak jednoduché není.
    Na co programovat takový editor? Bram už to zvládl za nás a pravděpodobně lépe ;-).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.4.2006 13:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    ... než bychom to zvládli my
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Jan Zahornadsky avatar 14.4.2006 13:23 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Já jsem nepsal o browserech ani driverech, ale o "kdejakých kravinách". A ty si myslím, že je schopný naprogramovat opravdu kdekdo. Stačí se kouknout na slunečnici (ač jsem tam už dlouho nebyl, ale pamatuji tam hromady "takyprogramů").

    Třeba ten zmiňovaný multitasking naprogramuje kdekdo v Delphi, ani neví jak (i když, pravda, tam by se mu hodila nějaká tucha o objektech). Třeba v PHP si kdekdo napíše stylem copy&paste i docela schopné red. systémy. Jeden kámoš -- nechci ho jmenovat, ale pokud tohle čte, tak se asi chudák pozná -- se něco takového už chvíli snaží psát. Dělá to docela hezky, i nějaké objekty jsem tam zahlédnul. Ale když se mě něco zeptá, tak mám čím dál víc tušení, že nemá nejmenší tušení, co to píše, hlavně, že to jede (jednou to korunoval tím, že se mě zeptal, co že je ten objekt, že to někde slyšel ... přičemž v kódu toho má hafo :-( )

    Ale máš taky pravdu... Opravdu hezky navržené a/nebo rychlé a/nebo funkcemi obdařené programy napíšou opravdu jen skuteční profíci. Ale co si budeme říkat, tyto atributy se dost ztrácejí (mimo OSS) -- co na tom, že to má hezký návrh, hlavně že to jede. Co na tom, že je to rychlé, vždyť HW není tak drahý. A co na tom, že to nemá tolik funkcí, velká část lidí stejně všechny nevyužije.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    vencour avatar 14.4.2006 13:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Taky jsem se bavil s kámošem, on chtěl napsat něco jako umělou inteligenci, nevěděl o tom nic z teorie systému atd. To je pak těžký.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Heron avatar 14.4.2006 13:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Já jsem nepsal o browserech ani driverech, ale o "kdejakých kravinách". A ty si myslím, že je schopný naprogramovat opravdu kdekdo. Stačí se kouknout na slunečnici (ač jsem tam už dlouho nebyl, ale pamatuji tam hromady "takyprogramů").

    Aha, já jsem měl na mysli programy na trochu vyšší úrovní. Takhle už je mi to jasné.

    Třeba ten zmiňovaný multitasking naprogramuje kdekdo v Delphi

    Preemptivní multitasking nenaprogramuje nikdo bez znalosti CPU (ring 0-4, přepínání kontextu atd). Samozřejmně, může si napsat vlastní virtual machine a pak psát processy pro tu jeho VM.

    Kooperativní multitasking je o něco jednodušší.

    Pokud jsi měl na mysli multithreadový program, tak ten lze napsat v C pomocí jednoho fork();. Ale za program bych to opět nepovažoval.

    co na tom, že to má hezký návrh, hlavně že to jede.

    Tohle už se, bohužel, začíná rozmáhat i ve školách :-(

    Jan Zahornadsky avatar 14.4.2006 13:51 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Třeba ten zmiňovaný multitasking naprogramuje kdekdo v Delphi

    Preemptivní multitasking nenaprogramuje nikdo bez znalosti CPU (ring 0-4, přepínání kontextu atd). Samozřejmně, může si napsat vlastní virtual machine a pak psát processy pro tu jeho VM.

    Jasně, došlo k nedorozumění na mé straně :-) Ty jsi myslel implementovat multitasking, já myslel používat existující implementaci. Všeobecně mám za to, že když už někdo udělá těžkou práci v nějakých knihovnách, jádře atd., tak použít to dokáže v nějakém lehčím programovacím jazyce kdejaký power BFU...
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    Heron avatar 14.4.2006 13:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    V pohodě :-)

    Nejhorší je, že dnes si říká programátor každý, kdo ve VisualBasicu nakliká HelloWorld. A občas se takový lidé dokonce dostanou i do TV jako "počítačový experti". Viz třeba kausa Seznam vs. TV NOVA.
    Jan Zahornadsky avatar 14.4.2006 13:55 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Já jsem nepsal o browserech ani driverech, ale o "kdejakých kravinách".
    Dokonce si teď matně vzpomínám, že v Delphi je nějaká komponenta, která obaluje MSHTML, takže browser v tom smyslu, že si doslova jako v kreslícím programu nacvaká kde chce které tlačítko udělat lze taky...
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    Heron avatar 14.4.2006 13:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Máš pravdu, to tam je.

    Lze to ale nazvat "naprogramování prohlížeče webu"?
    Jan Zahornadsky avatar 14.4.2006 14:03 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Definuj naprogramovat ;-)

    Ale je pravda, že já bych se za takovéto "programování" styděl...
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    14.4.2006 14:28 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    je naprosto jasne, ze se v teto zemi, kde ani kscm nemela dostatek slusnosti se po revoluci rozpustit, krade jaxvin. vcetne softweru. pokud nekdo argumentuje tim, ze zkopirovanim nikomu nic nechyba, tak je to proste podradnej idiot kteremu zjevne unikaji nektere zjevne skutecnosti. nema cenu mu cokoliv vysvetlovat, mozna ze by to pochopil, ale nedokazal by si to priznat. to jako ma firma naprogramovat skvelej program /jedno jakej/ a prodat prvnimu zakaznikovi a vsem ostatnim to dat zdarma, protoze uz za nej dostali zaplaceno a tak vlastne uz jen kopirujou a nevznika zadna skoda? takto to funguje u softwaru na miru, ale tam jsou ceny o dost radu vyssi. at se vam to libi nebo ne, software a zvlaste operacni system je nejdulezitejsi soucast pocitace a ten, kdo ho ukradne je lidsky odpad nejhorsiho kalibru. kradez jako takova je spolecensky velmi zavazny cin. to, ze firma nedostane zaplaceno za praci je horsi nez kdyz si vesnicani v nejake putyce daji po tlame. pokud se to nekomu nelibi, tak at je v 06-04-24 v 8:50 pred budovou A čvut na karlove namesti. rozbita drzka se mu zahoji, takze mu vlastne zadna skoda nevznikne, ne?
    Heron avatar 14.4.2006 14:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Souhlasím, akorát bych to napsal kapánek jinak ;-).
    Filip Dominec avatar 14.4.2006 14:47 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Než ve svém nesmírně ušlechtilém boji někomu natlučeš dršťku, zkus soudně a upřímně odpovědět na toto: Má krádež software (při níž je poškozen jedině výrobce) opravdu vyšší společenskou nebezpečnost než potlačení tržního prostředí, jehož jsme se v různých oblastech stali svědky? Uvažuj.
    14.4.2006 15:00 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    někdy uvažuju až moc. kvůli "potlačení tržního prostředí, jehož jsme se v různých oblastech stali svědky" to tady taky vypada tak, jak to taj vypada.

    nemuzes srovnavat ciny jednotlivce /krades sw/ a ciny spolecnosti /potlacovani liberalismu/. musis srovnavat srovnatelne. nebo snad chces rict, ze kdyz nekoho jen tak zabijes, tak se vlastne nic nedeje, protoze taj pri posledni valce zheblo pul miliona lidi? Uvažuj.

    Luk avatar 14.4.2006 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Má krádež software (při níž je poškozen jedině výrobce) opravdu vyšší společenskou nebezpečnost než potlačení tržního prostředí, jehož jsme se v různých oblastech stali svědky?
    Má srovnatelnou. S tím rozdílem, že tržní prostředí potlačují státní orgány tím, že zadávají státní zakázky buď úplně bez soutěže nebo s nesmyslně zadanými parametry (a tím značně deformují SW trh). Jedním zločinem však nelze odůvodňovat jiný zločin, pokud se nejedná o krajní nouzi nebo nutnou obranu. A to se rozhodně nejedná.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Filip Dominec avatar 14.4.2006 14:42 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    ... ovšem někteří prodají desítky milionů licencí po několika tisících, přičemž program úrovní nepřevyšuje to, co udělala celosvětová skupina nadšenců ve volném čase. Lidi jejich soft kupují nikoli, že by jim dával něco navíc, ale protože buďto o ničem jiném nevědí, nebo věří FUDu, nebo se bojí, že by nebyli kompatibilní s kolegy.

    Takoví programátoři potlačili svobodný trh, protože vědí, že kdyby fungoval, tak by byli na okraji krachu. K takovým lidem nepociťuji žádné morální závazky a budu se snažit, aby bylo tržní prostředí co nejvíce obnoveno.
    14.4.2006 15:05 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    jj, teroristi taky k bezvercum nepociťuji žádné morální závazky. jinak chces na microsoft zautocit tim, ze jim ukradnes sw? to jim teda opravdu velmi nadzdvihnes zaludek :-D. ale pruser zo toho budes mit jedine ty ;-)
    vencour avatar 14.4.2006 15:16 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software

    Kdo jste četl "Nemalujte si to" od Hellera? On tam mluví o válce Atén proti Spartě, uvádí tam hlášku "udělej to, čeho se protivník nejvíc bojí" - a na základě toho prý Sparťani neodtáhli na zimu domů a utábořili se u Atén a díky tomu pak válku vyhráli.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    eXces avatar 14.4.2006 21:56 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    pořád dokola a pořád dokola až to všechny udolá
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    15.4.2006 14:50 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    1) Plat programátora se odvíjí od jeho zkušeností, lokality, povahy práce a zaměstnavatele.

    2) Tato "kalkulace" počítá s tím, že se bude daný software vyvíjet "na koleně". Nevidím žádné náklady na počítače, software, kanceláře, nábytek, internet, auto... Komerční software se v takovýchto podmínkách obvykle nedělá.

    3) Vlastní tvorba softwaru (platy programátorů) představuje jen necelých 30 % celkových nákladů. Daleko více peněz firma vynaloží na okolní agendu a zejména nasazení a údržbu.

    4) Firma může být sebelepší nápad, sebešpičkovější senior-developery, kteří budou pobírat třeba 80 tisíc korun a nejlepší vývojové nástroje. Pokud ale nebude mít zdatné obchodníky, pak se může jít klouzat. Plat dobrého obchodníka je obvykle vyšší než plat dobrého programátora. Ve světě IT platí dvojnásob, že kdo umí prodat, ten jede. Nikoli kdo má kvalitnější software, ten jede. Jeden příklad za všechny se Ti asi vybaví dříve, než bys řekl čistící prostředek na okna. Skutečné náklady na komerční tvorbu softwaru jsou obvykle vyšší, než si mnozí z nás myslí.

    5) Na druhou stranu, pokud jsi někdy dělal v softwarové firmě, tak jsi asi zjistil, že ne všichni mají závratné platy. V týmu je třeba jen jeden, dva vedoucí programátoři s informatickým vzděláním, ostatní mohou být nezkušení programátoři, studenti a podobně. Penetrace těchto lidí je vysoká, ale platy mívají nízké.

    6) Milióny stojí zejména na zakázku tvořený software eventuelně hotové produkty, u kterých ovšem jejich nasazení a zaškolení není triviální (obchodní aplikace a podobně). Mně naopak připadají ceny některých masově prodávaných produktů (Windows XP, Office, Photoshop) něúměrně vysoké. Firmy parazitují na tom, že se jejich produkty staly defacto standardem - vždyť ony žádné služby s produkty prakticky neprodávají. Kdo někdy volal na Microsoft nebo Adobe s problémem, asi ví, o čem mluvím.

    Nic proti Tvému blogpostu, jen to zde zmiňuji pro úplnost. Když nebudu komentovat tu "antipirátskou" nótu, v zásadě máš pravdu, nicméně není to tak jednoduché, jak se zdá.
    Luk avatar 15.4.2006 16:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Plat programátora se odvíjí od jeho zkušeností, lokality, povahy práce a zaměstnavatele.
    Samozřejmě. Např. rozdíly Praha - mimo Prahu jsou velice drastické.
    Vlastní tvorba softwaru (platy programátorů) představuje jen necelých 30 % celkových nákladů. Daleko více peněz firma vynaloží na okolní agendu a zejména nasazení a údržbu.
    Nejen to. Vývoj SW je z větší části analýza a návrh, a jen z poměrně malé části samotná implementace. Implementovat umí prakticky i cvičená opice, ale umět správně analyzovat problém a navrhnout řešení je mnohem složitější.
    kdo umí prodat, ten jede
    To platí všude. Nejen v IT, nejen v komerční sféře vůbec, ale třeba i v politice.
    Mně naopak připadají ceny některých masově prodávaných produktů (Windows XP, Office, Photoshop) něúměrně vysoké.
    Zrovna u Windows mi cena až tak vysoká nepřipadá. Třeba Office je něco jiného. Nicméně není některé firmy (třeba Corel) prodávají s nejnovější verzí svého SW i verzi předchozí (třeba 1-2 roky starou) za řádově nižší cenu. Kdo nechce mít to úplně nejnovější, může hodně ušetřit.
    Kdo někdy volal na Microsoft nebo Adobe s problémem, asi ví, o čem mluvím.
    To je bohužel problém většiny SW firem, pokud prodávají hotový SW. Skoro nikdo nechce řešit chyby, přehazují odpovědnost na jiné (nejraději na Microsoft) atd.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.4.2006 11:33 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Vlastní tvorba softwaru (platy programátorů) představuje jen necelých 30 % celkových nákladů. Daleko více peněz firma vynaloží na okolní agendu a zejména nasazení a údržbu.
    Nejen to. Vývoj SW je z větší části analýza a návrh, a jen z poměrně malé části samotná implementace. Implementovat umí prakticky i cvičená opice, ale umět správně analyzovat problém a navrhnout řešení je mnohem složitější.
    Literatura uvádí těch 30 % (i méně) včetně kompletního návrhu, implementace i testování. Tak drastické to je...
    Luk avatar 18.4.2006 00:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cena software
    Nepochybně. Ale z těch 30 % připadá na implementaci zase jen malá část (řekněme třetina). Takže celkem 10 %...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.