abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Tak trochu jiný operační systém

    24.8.2007 10:16 | Přečteno: 2070× | Výběrový blog | poslední úprava: 24.8.2007 10:34

    Už vás přestávají bavit všemožné operační systémy unixového typu a chtěli byste zkusit něco úplně jiného a přitom mít k dispozici komfortní grafické vývojové prostředí a možnost upravovat ovladače nebo třeba plánovač přímo za běhu? Už vás nebaví psát si vlastní operační systém v C/C++ nebo Assembleru? Nezoufejte, i pro vás se něco najde...

    Projekt, který vám může pomoci najít znovu radost ze života, se jmenuje SqueakNOS, což znamená Squeak No Operating System. Squeak je otevřená implementace jazyka Smalltalk. Jedná se vlastně o návrat ke kořenům, kdy v sedmdesátých a počátkem osmdesátých let Smalltalk se svým virtuálním strojem sloužil skutečně jako operační systém počítače.

    Nejlepší způsob, jak získat konkrétní představu, o co jde, je si ho samozřejmě vyzkoušet. Budete k tomu potřebovat tento obraz CD a nejlépe VMWare. Jako loader se používá GRUB, který autorům výrazně usnadnil řadu startovacích kroků, jako je přepnutí do chráněného režimu či nahrání obrazu do paměti. Po výběru grafického režimu se nahraje a spustí image. K dispozici pak máte standardní smalltalkovské prostředí se vším, co to obnáší, doplněné o možnost ovládat přímo z image i hardware.

    Virtuální stroj - hlavní jádro - je jen lehce upravená verze standardní squeakovské VM, je tedy napsán přímo ve Smalltalku s tím, že se provádí následný převod do C a kompilace. Pokud si budete chtít sestavit vlastní verzi CD obrazu se svými úpravami jádra či image, zde je postup, jak na to:

    - nainstalujte si Squeak z vašich repozitářů nebo z http://www.squeakvm.org/unix/ včetně souboru SqueakV3.sources

    - rozbalte si stáhnutý iso obraz

    - do trunk/platforms/SqueakNOS si zkopírujte soubor SqueakNOS.image a SqueakNOS.changes a nastavte práva pro spuštění souboru gnuify

    - spusťe Squeak s SqueakNOS.image

    - otevřete si VMMaker (klik na plochu, open, VMMaker) do řádku Path to platform code vyberte přes tlačítko Find Path cestu trunk/platforms přes tlačítko Find platform vyberte platformu SqueakNOS

    - Clean out

    - mezi interní pluginy přetáhněte ADPCMCodecPlugin B2DPlugin BitBltPlugin ZipPlugin DSAPrims SqueakFFIPrims FFTPlugin FloatArrayPlugin Klatt LargeIntegers Matrix2x3Plugin MiscPrimitivePlugin SqueakNOSPlugin StarSqueakPlugin

    - Vygenerute VM (tlačítko Entire)

    - na začátku souboru Makefile změňte proměnnou SQIMAGE na SqueakNOS (jméno použité image)

    - zkompilujte VM a vygenerutje iso obraz pomocí příkazu make iso

    - v adresáři release by se vám měl objevit obraz SqueakNOS.iso, který můžete směle zkusit nabootovat

    Protože SqueakNOS zatím nepracuje se souborovým systémem, uvidíte všechny zdrojové kódy pouze v dekompilované formě. Další částečně neaktuální informace naleznete zde: http://people.squeakfoundation.org/article/59.html. Příjemnou zábavu.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.8.2007 10:55 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Tak to mi mou praci bohuzel neusnadni
    ZeX/OS - http://zexos.org
    24.8.2007 13:14 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Předem říkám, že toto není kritika, ani znevážení tohoto operačního systému.

    Ale systémy, které jsou jen virtuální mašinou pro nějaký programovací jazyk (LISP, Smalltalk, cokoli jiného) nepovažuji za pravé operační systémy. Správný operační systém by prostě měl podporovat vývoj ve všech běžných programovacích jazycích a nástrojích.

    Já bych si naopak představoval podle mého gusta dobře naprogramované mikrojádro s dobře zvoleným API - s možností realtimových funkcí. To je podle mě dnes nejlepší cesta, kterou bych rád viděl jako svůj systém.
    24.8.2007 13:42 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    No a co je běžný prací prášek, eh, systém? Taky jenom stroj, s tím, že ten jazyk tam je strojovej kód přímo počítače. Což mi přijde slabý. V smalltalkovém systému si taky můžete napsat virtuální stroj pro céčko, nebo ho překládat do toho smalltalku. Je pravda, že céčko s tím zase moc nepočítá. No ale tak proč bychom pro takovýto systém my chtěli počítat s céčkem...
    Bluebear avatar 24.8.2007 22:05 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Taky jenom stroj, s tím, že ten jazyk tam je strojovej kód přímo počítače. Což mi přijde slabý.

    Z filozofického hlediska to je skutečně téměř totéž, ale při měření výkonu se ten rozdíl zatraceně projeví. :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    24.8.2007 23:15 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Filoco? Myslel jsem, že je to spíš otázka pro jinou vědu (či možná technický obor). Výkon... to zajímá konkrétně koho? Však i ze smalltalkového systému by se jistě dalo leccos přesunout do železa. A pak by se ukázalo.
    24.8.2007 14:05 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    predem rikam, ze to neni kritika, ale znevazeni vaseho predchoziho prispevku. ;-]

    takze CLR od microsoftu je spravny operacni system.... podivejte se kolik jazyku podporuje.... ;-]

    operacni system tu neni od toho, aby podporoval vyvoj v nejakych programovacich jazycich... OS je tu aby poskytoval abstrakci nad HW a rozhranni... v tomto pripade je rozhrannim samotny smalltalk.... btw. kdyz budete chtit... klidne si tam muzete napsat i prekladac C/C++/Java... principielne ani fyzicky vam v tom nic/nikdo nebrani....
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    24.8.2007 18:03 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Já tomu sice prd rozumím, ale vaše narážka, že nejde o "pravý operační systém" je docela úsměvná, když si přečtete v blogu název projektu.
    Bluebear avatar 24.8.2007 22:08 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Vím, že za to nemůžete, ale vždycky, když vidím formulaci Tak trochu jiný/á/é, vidím rudě. Už jsem tuhle frázi viděl použitou příliš mnohokrát, na příliš mnoha místech, a vytvořil jsem si reflex, že tak trochu jiný = úplně nanic nebo na hlavu padlý.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    25.8.2007 00:58 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu jiný operační systém
    Je to rychlejší než Squeak spuštěný normálně třeba pod Linuxem?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.