abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 865 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sbohem Gentoo

    27.11.2005 16:42 | Přečteno: 3846×

    A je to tady:mam praci, v kombinaci se skolou je to primo vrazedna kombinace. Vrazedna alespon pro moji oblibenou distribuci. Delam jako Java programator, v praci vsichni povinne jedeme na Windows, coz jsem se skripenim zubu prijal. Problem nastal kdyz se nas program mel testovat na linuxu, tento ukol pripadl na me.

    Nejjednodussi napad prinest disk s jiz nainstalovanym Gentoo jsem zavrhl a zacal hledat liveCD. Je to paradox, ale prestoze je nekolik set live distribuci zadna v sobe nema JRE 1.5, takze nic. Nakonec jsem se dostal az k instalaci noveho systemu.

    A zde padla kosa na kamen. Ctyrhodinovou instalaci + plus kompilaci pres noc mi nebyla dovolena. Padala slova jako produktivita, plytvani a podobne. Takze jsem musel sahnout po jine distribuci.

    A hadejte, ktera to byla? Uz jsem utekl od Mandrake(malo slozity), Debianu (moc slozity), Suse(moc hloupy), Slackware(moc stary), FreeBSD (nejsou drivery) az ke Gentoo. Na radu kamarada jsem zkusil Arch Linux. Nevim jak toto distro popsat, asi jako Slackware na steroidech.

    A bum, zase jsem se zamiloval. Presne ty veci ktere me na Gentoo vadily Arch resi a navic pridava par veci, ktere se mi libily na Slackware. Behem jednoho tydne letelo Gentoo i z meho domaciho pocitace.

    Prvni a jednoznacne nejlepsi je rychlost celeho systemu. Rychlost je primo dabelska a ja si nedokazi vysvetlit proc. Binarky v Archu jsou kompilovane pro i686 + nejake dalsi upravy, detaily neznam. Je rozhodne stejne rychly, ne li rychlejsi jako Gentoo s vyladenymi flagy a optimalizovanym kernelem.

    Dalsi veci je jednoduchost celeho systemu. Prijde mi ze Gentoo zacina mit bordel v /etc. Uz se mi parkrat stalo ze Gentoo presunolo nektery konfiguracni soubor, nebo zmenilo startovaci skript a ja to zjistil az po dlouhem hledani. Take nechapu proc nemuze mazat needitovane soubory pri odinstalovanim package.
    Arch zde vychazi ze Slacku, veskerou konfiguraci systemu (vcetne site, rout, hostname a startovacich skriptu)) ma v jednom prehlednem souboru /etc/rc.conf. Pouziva BSD like init script, a bootuje tak 2x rychleji nez Gentoo se stejnymi daemony.

    Dalsi kapitola je pacman versus portage. Prijde mi ze kvalita ebuildu sla posledni dobou hodne dolu. Binarky v pacmanu mi prijdou rozhodne lepsi nez to co leze z portage. Pacmanu je sice o dost mensi, ale vse dulezite vcetne Mplayeru a ms fontu v nem je. Ohledne javy (jre, knihovny, eclipsa) si vse odjakziva instaluji sam, takze zde mi mohutnost portage nepomuze.

    A hlavni vyhoda je rychlost pacmana. Instalace celeho systemu od nuly do funkcnich KDE mi trvala 10 minut, pulku z toho zabralo stahovani baliku z netu.

    Par typu

  • Doporucuji misto hotplugu pouzivat hwd, je rychlejsi a umi i zvukovky
  • Hwd obsahuje mkxcfg, coz je prevzata autokonfigurace X serveru prevzata z knoppixu. mkxcfg -x aa vygeneruje xorg.conf Nasel jsem ale i par much, ktere pricitam sve neznalosti:
  • Arch ma defaultne GCC 4.0, nevim jak ho ukecat aby pouzival 3.4
  • Nerozchodil jsem VmWare (urcite souvisi s GCC)
  • Misto u pocitace ted sedim v hospode :-))

    PS: nechci vyvolat flame, kazdemu se hodi jina distribuce. Gentoo mi hodne dalo, ale proste uz nemam tolik casu se hrabat v systemu.        

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.11.2005 16:58 David Watzke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    # Arch ma defaultne GCC 4.0, nevim jak ho ukecat aby pouzival 3.4
    Už jen kvůli tomu bych do toho nešel, na amd64 jsem s tím měl dost problémy... Kdyby byl Arch lepší jak Gentoo, tak si všimne víc Gentoo-userů. :o)
    27.11.2005 17:15 matej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Ježišmaria, len to nie! 8-O
    27.11.2005 23:38 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    na amd64 byste si Arch ani nespustil, protože arch je i686 only :-)
    -- Georgo
    27.11.2005 23:41 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Blbost.
    28.11.2005 01:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    I kdyby to byla pravda (nevím), nechápu, jak z toho podle vás vyplývá, že by na AMD64 neběžel.
    28.11.2005 05:08 havli | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Nějakou dobu běží pokus portovat arch na a64 architekturu, viz arch64

    k blogu

    Binarky v Archu jsou kompilovane pro i686 + nejake dalsi upravy

    imho jsou balíčky kompilovány právě jen pro i686, čas od času proběhne diskuze, zda nepřidat nějakou optimalizaci, např. i jen MMX - neprošlo s tím, že ne celá i686 platforma instrukce obsahuje.

    ... ma v jednom prehlednem souboru /etc/rc.conf

    ano, v jednoduchosti je síla ;-)

    ...bootuje tak 2x rychleji nez Gentoo se stejnymi daemony

    někdy o "letních prázdninách" dělal jeden uživatel srovnání, nakolik je to relevantní...

    ad hotplug -> o hwd už jsem slyšel ;-) , osobně jsem si však zkouknul, jaké moduly hotplug nahraje a ručně je přidal do rc.conf (netřeba všechny, ať žijí závislosti, viz modprobe --show-depend či modinfo...) a hotplug vyhodil :-)

    ad GCC 4.0 -> je to vlastnost archu, používat to nejnovější (pokud neexistuje bug, či nevyřešená závislost, atd.)

    ------------

    na druhou stranu, tak jako snad u každé binární distribuce se i tady čas od času objeví zbytečná závislost apod., pravdu však je, že z "děckých" nemocí snad už arch vyrostl (udev,..)

    s příspěvky níže se dá jen souhlasit, obzvláště s Jaký si to uděláš, takový to máš, takže u rychlosti bootu bude asi skutečně platit, že je arch rychlejší (na foru se o tom přeci jen zmínilo dost "přeběhlíků"), avšak při práci by se měla projevit optimalizace v podově kompilace "na tělo" u gentoo (otázkou je nakolik :-))

    Nuže, vítej u archlinuxu, nechť Ti slouží k plné spokojenosti.
    Shadow avatar 25.5.2006 18:49 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Zajímavé, právě jsem ho nainstaloval, dokonce i686 verzi, a funguje příkladně. Mám AMD Athlon 64 3200+. 64-bity jsou zpětně kompatibilní, takže rozběhnou 32-bitové, dokonce snad i 16-bitové programy či operační systémy.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Yin avatar 27.11.2005 17:00 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo

    Na šéfov sa musíš vždy dobre pripraviť. Maj v peňaženke malé cdrw s upraveným Slaxom a nainštalovaným testovacím prostredím.

    Predpriprav si 128 "flash cards" (papierik, na jednej strane otázka, na druhej odpoveď). Na jednu stanu zapisuj tie najzákernejšie šéfove otázky a na druhú 2-3 prešibané odpovede, potom sa s nich uč.

    Stále pred ním rozprávaj, že Windows má na to, ale M$ sa musí viac snažiť a nedávať toľko peňazí na marketing a do grafikov. Potom si šéf nebude myslieť, že si len fanatik.

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    27.11.2005 17:18 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Instalace Linuxu okopírováním z jiného počítače je velmi dobrý nápad. Systém je už upravený a z velké části vyladěný, stačí pár programů odinstalovat, pár zase nainstalovat, změnit jádro a je to hotové. Nevím o žádné distribuci, pro kterou by to neplatilo.

    A v každé distribuci platí: Jaký si to uděláš, takový to máš. Nejvíce je to vidět v LFS, které jsem s radostí nainstaloval ze svých předkompilovaných balíčků (i686) na několik počítačů a fungovalo to vždy skvěle.
    27.11.2005 17:42 VRtulnikk | skóre: 17 | blog: blogisek | Rokycany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Moje rec... witej mezi nami ;)
    Nejsemtu avatar 27.11.2005 20:14 Nejsemtu | skóre: 14 | blog: Nejde Smazat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Hehe, chtěl jsem napsat to samé ;-).
    27.11.2005 17:45 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Ja som taktiež na Arch prešiel z Gentoo a som spokojný, všetko čo potrebujem mi funguje behom malej chvíle a tiež veľmi svižne. Stačí mi to.
    27.11.2005 18:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Nevim jak toto distro popsat, asi jako Slackware na steroidech.

    Se steroidy opatrně.
    27.11.2005 18:52 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    :DDD
    Math, as Barbie says, is hard.
    27.11.2005 18:38 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Uz jsem utekl od Mandrake(malo slozity), Debianu (moc slozity), Suse(moc hloupy), Slackware(moc stary), FreeBSD (nejsou drivery) az ke Gentoo.

    A já si až dodneška myslela, že jsem vybíravá a náročná .o) Jediné, s čím se dá jakž takž souhlasit je to, že pro FreeBSD nejsou některé drivery. Všechna ta linuxová distra až na Gentoo jsem shodou okolností dlouho používala, ale tu kritiku nechápu.
    ^D
    27.11.2005 19:10 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Já chápu kritiku Debianu, pro mě osobně třeba je opravdu o něco složitější, než ostatní distribuce. Ale jinak mám dojem, že je to hodnocení dle pohledu z jedoucího vlaku. Jestli je tou nedostatečnou složitostí/hloupostí myšlená přítomnost klikacích konfiguračních nástrojů, tak to nechápu vůbec, protože já nikde nevidim napsaný, že je nutný je používat. A o zastaralosti Slackwaru taky nic nevim, rozhodně hůř na tom bude Mandrake měsíc před vydáním nový verze.
    Mikos avatar 27.11.2005 20:13 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Gratuluju k přechodu ;-) Já také přešel z Gentoo na Arch Linux a jsem s ním navýsost spokojen. Psal jsem o tom i článek v blogu. Arch Linux je naprosto skvělá distribuce (ale nemyslete si že jsem na Gentoo zavrhl, mam ho stále rád, nicméně Arch mi prostě vyhovuje víc... navíc je Arch v dosti věcech aktuálnější než Gentoo a já rád všechny verze nejnovější ;-)).

    Jinak přechod na GCC 4.0 beru jako jeden z velkých kladů Archu. A co se týče 64-bitové architektury, tak stejně Arch ještě nemá 64-bitový port (ale už se na něm pokud vím pracuje).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 27.11.2005 20:16 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Co se týče VMWare, tak mi pod Archem normálně krásně funguje :-) Vytvořil jsem pro něj PKGBUILD, můžete si ho stáhnout v Arch User Repository.

    Nicméně nevyšel už VMWare 5.5? Budu ten PKGBUILD muset aktualizovat :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    27.11.2005 21:05 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    nechapu, co povazujes na SUSE za hloupeho
    27.11.2005 22:04 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Co myslis tim, ze Slackware je starej? :-)
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    27.11.2005 22:14 Devilkin | skóre: 17 | blog: domecek | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Před nedévnem jsem taky uvažoval o odchocu od Gentoo, ale po vyzkoušení SUSE, UBUNTU, KUBUNTU a Fedora core jsem se zase pokorně vrátil k Gentoo.

    Je to ale asi tím, že s Gentoo už jsem se naučil žit a všechny problěmy se mi daří rychle vyřešit. Vím, že je to dané hlavně tím, že jsem s Gentoo stravil už 2 roky. Pravděpodobně, kdybych toho tolik přečetl o jinych distrech, tak by to šlo i tam. Stejně mám ale pocit, že má Gentoo pár věcí, které jiné distra nemají. Například řešení zavislostí a moznost si vše zkompilovat s podporou čeho chci (nebo nechci) je parádní. A i rychlost mi přijde lepší než třeba u SUSE nebo KUBUNTU. To ale není hlavní důvod, proč jsem u Gentoo zůstal.

    Až budu mit zase zaječí úmysly, tak zkusím i ten Arch linux, takže děkuji za tip ;-)
    27.11.2005 22:22 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    slackware a moc stary ????
    pokud vim tak current verze slaku je jedna z nejaktualnejsich a pritom nejstabilnejsich vyvojovych verzi co kdy byla .... + 10.2 vysla pred dvema mesici
    USE="-gnome -kde";turris
    27.11.2005 22:51 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Nejlepší je stejně tenhle příspěvek, co se jednou objevil ve fóru Archu:

    A year ago I was a miserable lump of organic matter spending my days working and watching anime. At that time I was using Slackware and felt something was missing; it didn't get as much updates as I would've liked and its stability started degrading along with my mind. Then I discovered Arch Linux and found out I can actually pick up chicks with l337 sp33ch and anime quotations!

    Now everytime I update my machine I update myself as well. My custom kernel loads the chick magnet module automatically and my pheromones have lost their geeky scent. I am now one with my Arch box and ready to conquer the world.

    Thank you, Arch Linux!
    28.11.2005 07:59 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sbohem Gentoo
    Ja jsem od Archu bohuzel musel odejit. Duvod:
    $pppd call cdma
    $segmentation fault
    Zkousel jsem kdeco a podruhe se mi to uz nechtelo cele instalovat.

    Založit nové vláknoNahoru

  • ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.