abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rakovina Javy

    1.10.2007 18:54 | Přečteno: 2139×

    Minule jsem napsal co se mi na Jave libi. Asi bude take fer napsat co se mi nelibi.

    Predem reknu ze nechci resit "pomalost" ani nastartovat novy flamewar. Budu mluvit o necem jinem.

    Asi si pamatujete zaplavu nejruznejsich linuxovych liveCD. Java je na tom podobne s knihovnami a nejruznejsimi frameworky.

    Jako typicky priklad uvedu ORM mapping. Kolem roku 2000 vznikly dve knihovny Hibernate a iBatis. Obe resi stejny problem jinym zpusobem a vzajmne se perfektne doplnuji. Protoze byly uspesne, vznikla cela rada podobnych nastroju. Pritom 80% procent z nich neprinasi nic noveho a jen se snazi resit nove problemy.

    Jako dalsi priklad mohou poslouzit logovaci knihovny. Log4J je nejsireji pouzivana knihovna pro logovani. Presto jen v ramci Apache Foundation existuji 3 dalsi knihovny pro stejny ucel.

    Proc mluvim o rakovine? Protoze rakovine bunky se nekontrolovane mnozi a odcerpavaji silu organizmu. Stejne tak lze hodnotit obrovske mnozstvi knihoven pro Javu.

    Nejhorsi na tom je ze tato rakovina zasahla i Sun. Priklad "just another library" je treba implementace Loggeru v JRE. Priklady "just another standart" jsou JDO a JPA kopirujici Hibernate nebo Java Module System kopirujici OSGI.

    Pokud clovek zacina novy projekt, musi se doslova prokousat desitkama knihoven, ktere mohou resit jeho problemy. Obcas to prinese kompletne novy pristup, ale vetsinou je to jen stary problem otoceny o par stupnu.

    Reseni tohohle neexistuje, je to dan za rozsirenost javy. Osobne doporucuji kazdy pul rok vyzkouset nove knihovny, jestli neusetri nejaky cas. Take je velmi rozumne nezacinat s betou/prototypem. Knihovna by mela byt na trhu alespon rok ve stabilni verzi, protoze za tu dobu se odladi problemy a vznikne rozumna komunita.

    Obcas tohle prochazeni knihoven prinese prekvapivy objev. Pro me to napriklad bylo: DB4J (objektova db) a Piccollo (2D framework)        

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.10.2007 19:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    Jako dalsi priklad mohou poslouzit logovaci knihovny. Log4J je nejsireji pouzivana knihovna pro logovani. Presto jen v ramci Apache Foundation existuji 3 dalsi knihovny pro stejny ucel.
    A to sami autoři log4j napsali další dvě knihovny pro logování – slf4j (obdoba jakarta-commons-logging) a logback (nástupce log4j). Nutno ovšem říci, že tady to má smysl, protože ty knihovny jsou opravdu lepší, než jejich předchůdci (navíc implementují nejrůznější API, takže je možné v části projektu používat slf4j, které ale nakonec loguje skrze jcl nebo log4j, nebo je naopak možné používat slf4j, ktzeré knihovnám používající jcl poskytne jeho API).

    Jinak je to bujení Javy podobné, jako bujení linuxových distribucí, nebo i jako bujení demokracie, kapitalizmu, nebo dokonce života – všude se spousta věcí „vymýšlí“ znova a znova, liší se jenom v drobnostech. Jenomže jak se zdá, pro vývoj je to ta nejlepší cesta. Náš pan vševědoucí prezident do počítačů nedělá, aby nám prozradil, který systém bude nejlepší, takže holt nezbývá, než těch cestiček prošlapávat spoustu a čekat, která se ukáže jako perspektivní, a která zanikne.
    alblaho avatar 2.10.2007 08:02 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    Tak, bujení je správné. Na druhé straně je smrt.

    Pokud člověk zvolí knihovnu, která se hodně používá (ale nemusí být nutně nejlepší), tak moc vedle nešlápne, ne? Tak co.
    1.10.2007 23:06 jerrinot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    S tim ze JPA je "just another standard" bych ostre nesouhlasil. Prece jen mit posveceni od SUNu, projit JCP, mit vlastni JSR a byt standardni soucasti JEE je neco jineho tvrdit zakaznikovi: "No, zrovna ted to podporuje JBoss a Gavin King je desne chytrej chlap, tak zadnej strach"

    To stejne plati o EJB3 vs. Spring...
    2.10.2007 09:07 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    To stejne plati o EJB3 vs. Spring...
    Ještě štěstí, že v tomhle konkrétním případě to tak úplně neplatí :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    2.10.2007 10:48 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    EJB3 ani zdaleka neni totez co spring - kazde se hodi na neco trochu jineho ale daji se zkombinovat.

    Btw Gavin King muze byt desne chytrej ale napsat jako reseni bugu ze problem je "evil" je na me trochu moc. Btw2 je to nepodpora multiple join fetch coz znamena ze hibernate v tomhle odporuje jpa specifikaci.
    2.10.2007 13:33 jerrinot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    S tim Springem jsem ustrelil, moje chyba. Myslel jsem to spis jako obranu SUNu - nevytvari si standardy jen tak z dlouhe chvile(bujenim), ale kouka kolem sebe, co je uspesne: Spring, Hibernate. A snazi se vyhody techto technologii nejakym zpusobem standardizovat(IoC v EJB, JPA, atd...) Rakovinou bych to urcite nenazyval...
    finc avatar 2.10.2007 22:15 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    Tak s tim mnozstvim knihoven je to podobne jako v Linuxu, ne?

    Ale k veci. To, ze Sun napriklad udelal JPA, byl krok kupredu, uz prave z toho duvodu, ze donutil napr. takovy Hibernate, aby se ohnul do jeji specifikace a tim sjednotili dane postupy a standardizovali zakladni koncept. Nic Vam samozrejme nebrani pouzit JPA + Hibernate, atd.

    Myslim, ze situace bude jeste horsi (tedy s poctem knihoven). Ale na druhou stranu, stejne zustanou max. 2-3 jasne volby: EJB vs. Spring, Hibernate vs. JPA, Swing vs. SWT, JSF vs. Spring, atd, atd.. Navic nektere frameworky se mohou navzajem doplnovat.

    Pro nekoho je to vyhoda, pro nekoho zase utrpeni. Jak jsem psal vys, stejne tak se muzes bavit o KDE vs. GNome, atd.

    Ja osobne jsem rad, ze ta moznost vyberu existuje.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    10.10.2007 21:26 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy
    To jsou věci, po dvou deci ;-)
    30.12.2008 02:26 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rakovina Javy

    Od té doby, co jsem se trochu rozkoukal a usadil se na "standardu" Hibernate + Struts to dělám tak, že prostě nic nehledám a nezkouším, dokud se při řešení problémů hledáním na google nesetkávám v odpovědích na fórech s kladným ohlasem na nějaký framework tak často, že se nakonec rozhodnu jej vyzkoušet - tak jsem se třeba dostal k Spring, iBATIS a FreeMarker, nebo mi ho dlouhodobě cpe kamarád/spolupracovník, který produkuje rychle a dobře - tak jsem se dostal například k Wicketu. Jen málokdy se stane, že mě něco štve tak moc, abych se začal sám pídit po něčem lepším - ale například JUnit je fakt napytel.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.