abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Úvod do projektu Připravto.cz

    4.3.2014 19:41 | Přečteno: 1572× | pripravto

    Zdravím, dnešním prvním zápiskem bych rád představil projekt Připravto.cz. Projekt www.pripravto.cz (a původní projekty předtím) začal několik let před zápisem zde v poradně. Cílem bylo vytvořit systém pro podporu nábytkářské výroby a navrhování přímo pro jednotlivé truhláře, řemeslníky a další subjekty, které se většinu času věnují výrobě nábytku. Aplikace se již používá pro některý nábytek a pro různé projekty. Na ukázkové stránce jsou dostupné některé výrobky a videa. Brzo plánujeme další ukázky a zpracování.

    Vložený obrázek 1

    Ukázka vizualizace v kombinaci z aplikace s programem Blender.

    Je mi jasné, že na AbcLinuxu jsou informace o nábytku tak trochu mimo,  tak bych tu chtěl psát o projektu jako takovém a o částech na kterých staví a jak to vlastně funguje, případně zjistit ohlasy a probrat dobré technologie, špatné nápady a podobně. Doufám, že to bude aspoň trochu zajímavé.

    Aplikace

    Hlavní základ aplikace tvoří tyto části:

    Základní architektura - je to webová aplikace i Python modul, případně je možné propojení do jiných programů jako je Blender a FreeCAD. Dříve jsme se pokoušeli o GUI přímo v GTK. Od používání GTK jsme upustili přibližně před rokem a zaměřili jsme se primárně na webovou aplikaci.

    Webová aplikace je postavená na platformě web.py. Pro výběr frameworku jsme prošli přes bottle.py, Django až po Pyramid. Bohužel žádný z těchto frameworků nevyhovoval představám pro aplikaci. Dalším rozhodovacím kritériem bylo dobré propojoval s ostatními Python moduly a jednoduchá použitelnot. Což web.py určitě splňuje, dalším plusem pro nás byla promyšlenost šablonovacího systému, který je jednoduše navržený jako samotný Python. Jediná věc je smrt původního autora. Tvář webu dělá Bootstrap, dříve jsme používali vlastní CSS. Aplikace pro některé části využívá JavaScript, ale celá stránka a data ve většina případů dostupné i přímo ve w3m.

    Vložený obrázek 3

    Generovaný výkres do formátu svg.

    Celá aplikace dále pak propojuje několik různých jiných knihoven, např. pro práci s 'dxf' formátem - pro výkresy, knihovny pro práci s 'csv', 'json', 'yaml'. Interní databáze v současné době používá převážně 'pickle' a 'shelve' moduly. Systém dále umožňuje práci s YAML, což je skvělý formát pro zpracování různých dat, problém je jeho časová náročnost zpracování. Chvíli jsme pracovali i s lokální SQL databází (SQLite, MySQL), ale zřejmě se pro tak různá data  a různé úpravy za běhu moc nehodí - často jsme skončili s nefunkční databází. Dále potřeby netradičních typů jako jsou slovníky a listy dělali práci s databází docela obtížnou.

    Plánujeme však možná SQL v budoucnu opět nasadit a to primárně pro sdílené databáze např. materiálů, pokud se nám nepodaří lépe vyřešit sdílení dat. V případě materiálů, totiž data budou poměrně stálá. V tomto směru jsme již přemýšleli o databázi ZODB.  Její nesmírná výhoda je objektovost, bohužel v případě slovníků a listů nefunguje, tak skvěle, jak by mohla. Mimochodem používá tu někdo ZODB? Naše aplikace se provádí na různé výpočty a zpracování zadaných dat. Často se jedná o rotace objektů, výpočty pozic a jiné. Pro zpracování většího množství výpočtů - např. nářezové plány - používáme NumPy.

    Projekt

    Jinak to co zajímá většinu lidí zde, jestli to je open source nebo není. Tak v současné době model není jasný. Máme v hlavě několik možností od placené služby, kampani na Kickstarteru pro převedení na open source a až po nějaké jiné využití. Aplikaci by jsme rádi uvolnili jako open source, avšak to asi nebude okamžitě.

    To by pro dnešní zápisek asi stačilo. Pokud má někdo zájem se připojit do týmu, místa jsou volná. V současnosti bychom přivítali zkušeného programátora JavaScriptu (znalost Pythonu vítána), který když bude mít zkušenosti s marketingem případně zkušenosti s designem, tak by to bylo super.

    Mimo to pokud některý uživatel AbcLinuxu plánuje v nejbližší době obnovit nebo navrhnout novou kuchyň a návštěva velkého řetězce např. Ikea není moc lákává a raději by využil služby místního truhláře nebo řemeslníka, může se pokusit přihlásit účtem "useroc2" a "oc2user2piff". Účet není nijak omezen a je tedy možné na službě připravit např. model kuchyně (dopručujeme podívat se na video)  nebo vytvořit novou úložnou plochu do kanceláře, udělat vizualizaci, stáhnout data, kusovník a hurá na konzultaci za místním truhlářem.

    Závěrečné poděkování patří open source projektům a projektu vpsfree.cz za skvělé služby. Děkujeme.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Marián Kyral avatar 4.3.2014 20:24 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Já bych to moc nepodceňoval. Jak místní linuxáři stárnou, tak začínají řešit rodiny a bydlení. Já loni řešil rekonstrukci koupelny a nakonec jsem si to nakreslil v LO Draw. Nějaký podobný program by se mi tehdy hodil.
    4.3.2014 20:48 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Zrovna ted resim kuchyn. Neco takoveho bych uvital. Jako OpenSource nejlepe :-) Nakonec jsem si to nakreslil v SweetHome 3D, ale prace s tim je takova kostrbata, neni to dokonale.
    4.3.2014 21:17 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    SweetHome 3D jsem používal taky, ale dalo se v tom plánovat tak akorát, kde budou stěny, dostat tam nábytek bylo tak strašné, že jsem to po dnu vzdal.
    4.3.2014 21:18 Normotron | skóre: 4 | blog: truhlarina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Jak jsem říkal, je to možné použít. Kuchyně v tom jdou dělat velice rychle. Ze začátku to sice není úplně pochopitelné jak to funguje, ale brzo bude nové video, kde by měly být ukázky dostupné. Následně program vygeneruje nákresy ve 2D(lze dodělat např. v DraftSightu) 3D model a vizualizaci, případně lze stáhnout právě zmíněná další data jako model do Blenderu pro lepší vizualizaci, kusovník a spočítat očekávané náklady.

    Jako open source by bylo super, ale věnujeme se tomu naplno poslední 2 roky a moc dobře to takto nejde. Když seženeme nějakou možnost financování, případně se nám z toho podaří udělat reálnou společnost, pak to půjde lépe.
    Navrhování a příprava výroby nábytku - připravto.cz
    4.3.2014 21:21 Normotron | skóre: 4 | blog: truhlarina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Mimochodem pokud sem někdo vloží nějaký plánek možné kuchyně, kterou by chtěl, já nebo bratr s tím může pomoci a připravit návrh.
    Navrhování a příprava výroby nábytku - připravto.cz
    5.3.2014 07:04 Normotron | skóre: 4 | blog: truhlarina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Mimochodem z této služby lze stahovat i OBJ model, který je možné importovat do SweetHome3D, pokud někdo nerad pracuje např. s Blendrem.
    Navrhování a příprava výroby nábytku - připravto.cz
    Rezza avatar 4.3.2014 22:10 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Kuchyne pristala pred mesicem a navrh byl fakt porod. Nakonec nam ji tu presne dle nasich pozadavku nakreslil stolar - vsechny studia umi jen modul vedle modulu. A v sobotu snad budou skrine na chodbu, kde se zase architekt vyradil a moc nejde nic jineho nez na miru.
    5.3.2014 04:27 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Kdyby byl pořádnej obecnej CAD. :-))) Tak s tím zvládneš nakreslit ve 3D včetně kusovníku rozpadu materiálu a vlastně všeho naprosto přesně. Vono moduly pro blbečky jsou fajn, ale nakonec se vždicky zjistí že nejlepší je když to dělá profesionál a namíru. :-)
    5.3.2014 07:03 Normotron | skóre: 4 | blog: truhlarina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Tak popravdě, jak jsem psal v příspěvku z našeho pohledu již lze např. FreeCAD používat. Máme pro něj plugin, který umožňuje data za běhu předávat mezi aplikací a FreeCADem. Mimo zajímal by mě váš názor, přeci jen, vy máte k tomuto poli blízko, takže co si o této slubě myslíte?

    Jinak když to vezmu obecně, tak je škoda, že tu stále není program typu SoliWorks, FreeCAD sice již většinu problémů za poslední rok odstranil, ale i tak se pro zkušeného uživatele často stane, že se někde zasekne. No a výkresy jsou stále opravdu problematické.
    Navrhování a příprava výroby nábytku - připravto.cz
    5.3.2014 12:22 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úvod do projektu Připravto.cz
    Z prvního letmého pohledu Vám samozřejmě fandím! Pro bližsí vyjádření se na to musím podrobněji podívat. Ale každopádně tyhle věci pro obyčejné lidi mají povětšinou velkej ohlas, protože jsou přístupné tématem věci. Každopádně držím palce v dané aktivitě. :-)
    regine2 avatar 6.3.2014 07:33 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Ha - oc co ženy/milenky/družky/manželky

    Hezký záměr, ale chlapi většinou vzdají, jak vybavit byt. Ženské plémě je přesvědčí, jak vše MÁ BÝT. A pokud si někdo ze svobodných myslí, že prvotní zařízení bytu je kánon - zapomeňte. Neustálá nákupy a přesouvání zařízení bytu ženy milují. Pokud jim to neumožníte, mají dvě jasné volby:
    1. Výměnu chlapa i s bytem.
    2. Vymyslí si stěhování do nového "vynikajícího bytu", samozřejmě s podmínkou, že toho starého nábytku se musíme zbavit.

    Po úvodu "poučení":
    1. Pro úspěch zapojte do vývoje ženy.
    2. Žena "nemá čas" se něco učit. Pokud nepochopí ihned, už si k té aplikaci nesedne.

    Přeji úspěch. :-)

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    6.3.2014 10:11 Normotron | skóre: 4 | blog: truhlarina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ha - oc co ženy/milenky/družky/manželky
    :D Toto mě po ránu docela pobavilo.

    Jinak ano, často jsou to ženy, které rozhodnou co, jak a kde má být. Tato služba s tím počítá. Protože jelikož primárním cílem služby jsou řemeslníci a truhláři, kteří právě často s ženou - právě vedou konverzaci na toto téma. Na druhou stranu očekáváme zájem i ze stran veřejnosti s tím souvisí právě zmíněné vylepšení UI a dobrá znalost javascriptu (není tu nějaký zájemce?:)), který bude potřebný pro vylepšení ovládání.
    Navrhování a příprava výroby nábytku - připravto.cz
    pavlix avatar 6.3.2014 10:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ha - oc co ženy/milenky/družky/manželky
    Hezký záměr, ale chlapi většinou vzdají, jak vybavit byt. Ženské plémě je přesvědčí, jak vše MÁ BÝT. A pokud si někdo ze svobodných myslí, že prvotní zařízení bytu je kánon - zapomeňte. Neustálá nákupy a přesouvání zařízení bytu ženy milují.
    Žena se mi snaží před neustálým přesouváním a obměnami bytu bránit. Takže jakou ženskou si přivedete, tak to budete mít ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 6.3.2014 14:19 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ha - oc co ženy/milenky/družky/manželky
    My doma vetsinou dokonvergujeme k vysledku, se kterym jsme spokojeni oba :). Zatim jsem s prestavbou spokojeny. V sobotu jeste dojedou skrine, domaluje se jeden pokoj a bude to!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.