abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    K čemu Eurotel UMTS?

    25.11.2005 00:17 | Linux

    Přečetli jste si rozhovor s výkonným ředitelem Eurotelu pro strategii a rozvoj produktů?

    Nějak mi pořád uniká pointa mobilních sítí 3G. Povídá se o nějakém stahování hudby a videa. Ale už vůbec netuším, jak se to bude provádět? To jako že tam nacvakám "The Wall, Pink Floyd" a ono si to bůhvíodkud stáhne album a přehraje? Nebo nacvakám Pelíšky a poběží mi film?

    Slibují rychlost 2 MBit/s a časem až 7.2 MBit/s. Ovšem silně pochybuju, že si to připojím k notebooku a stáhnu si kompletní instalačku Debianu.

    Já vím, jsou to naivní představy. Na takové featury si budeme muset ještě hodně dlouho počkat.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Mikos avatar 25.11.2005 00:48 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Ehm, proč byste si to nemohl připojit k notebooku a stáhnout instalačku třeba Arch Linuxu? ;-) Stejně jako to můžete teď udělat přes GPRS, EDGE nebo CDMA, tak to pujde i přes UMTS. Podle mě je (a hlavně do budoucna bude) UMTS skvělá věc, je to velký krok kupředu oproti zastaralému GSM. Samozřejmě pro člověka kterému stačí mobilem volat případně občas napsat nějakou tu SMSku je to zbytečnost a ten v tom žádné využití moc nenajde. Ale oni si časem lidi zvyknou, tak jako si zvykli na GSM :-)

    Btw. např. též takové videokonference v reálném čase (běžná věc u UMTS) jsou taky hezká věc. Sice ne vždy (dovedu si představit situace, kdy by ta funkce opravdu byla nepříjemná ;-)), ale někdy se to opravdu může hodit.

    Zkrátka já už na UMTS čekám X let jak na smilování boží a už se nemůžu dočkat až se víc rozšíří a klesnou jeho ceny (protože ze začátku na něm operátoři určitě budou chtít nechutně rejžovat... taky za licence zaplatili obrovské peníze ;-)). Ale já jsem tak trochu technický hračička, takže někdo jiný to může vidět mnohem skeptičtěji :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    25.11.2005 01:56 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Já to vidim hodně skepticky a ačkoliv si taky rád hraju, tohle mě stejně jako GPRS a CDMA asi mine.

    Videokonference, stejně jako audio/video/v_podstatě_cokoliv streaming nebo on-demand verze těhle služeb jsou samozřejmě velký lákadlo, nicméně jsem trošku skeptickej v tom, že by to bylo aktuálně pro běžnýho člověka nějakym podstatnym přínosem. Českejch zdrojů je pořád ještě málo a zaujmou jen část českejch uživatelů internetu. Zahraniční zdroje pro ně buď nejsou zajímavý obsahem (kvůli relativně specifický kultuře), nebo nepřicházej v úvahu kvůli neschopnosti rozumět například mluvený angličtině z úst rodilýho mluvčího (ani jedno asi neni problém mládeže, ale ta na druhou stranu většinou neni doma ten, kdo to platí a ukecat rodiče nemusí bejt snadný). Jediný rozumný využití vidim ve videokonferencích, ale to je zřejmě zajímavý předevšim pro firmy, běžnej uživatel po tom asi až tak netouží. V podstatě tak jako jediný lákadlo opravdu pro každýho zůstane jen klasický stahování velkejch objemů dat, ať už z HTTP/FTP, nebo P2P sítí a to nejen warezu, ale i legálního obsahu, ať je to třeba na internetu zakoupená hudba, distribuce linuxu, nebo přednášky třeba z OpenWeekendu. A tady se zase dostáváme k tomu, že na český scéně neni moc z čeho vybírat a zahraničí je nezajímavý nebo nedostupný (například kvůli problémům s platbou služeb).

    Co si od podobnejch technologií slibuju já je předevšim další cenový přiblížení zajímavý konektivity uživateli, kdy má skoro každej šanci dostat se k poměrně rychlýmu připojení za zajímavý peníze. A tim nemyslim jen připojení do 3G sítí, ale vývoj cen i u ostatních druhů připojení, podobně jako po nástupu GPRS, CDMA a při masovym rozvoji technologie wi-fi a komunitních sítí.

    Právě snižování cen má podle mě vyšší význam, než neustálý zrychlování, protože jen tak začnou i v našich zeměpisnejch podmínkách vznikat možnosti, jak rychlou konektivitu využít. Je to začarovanej kruh. Uživatelům nikdo nic nenabízí, protože je jich málo, ale uživatelů je málo právě protože jim za ty peníze nikdo nic nenabízí. Zlevňování by mohla bejt cesta ven a tohle je zřejmě možnost, jak se k tý cestě dostat.
    25.11.2005 12:06 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Já to vidim hodně skepticky a ačkoliv si taky rád hraju, tohle mě stejně jako GPRS a CDMA asi mine.
    já to vidím také skepticky - UMTS nás bohužel asi nemine :-(

    (tak, jako většinu majitelů NMT hračiček nyní jede na GSM, tak majitelé GSM hračiček budou donuceni používat UMTS ...)
    25.11.2005 12:40 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Tak jsem to nemyslel, měl jsem na mysli to, že mě UMTS mine jako hračka, časem asi bude nutný se GSM vzdát i přes to, že mi jeho možnosti bohatě stačej.
    genius2000.log avatar 26.11.2005 12:32 genius2000.log | skóre: 10 | blog: poznamky_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Na co se vzdávat GSM. To se bude používat na volání pořád.
    djhanz.cz - music is my life.
    25.11.2005 03:19 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Pro mě to začne být zajímavé až tehdy, kdy si ve vlaku na notebooku pohodlně pustím film ze síťového NFS disku a ani nepoznám, že to letí vzduchem.
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    Valoun avatar 25.11.2005 20:06 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    A jeste za prepokladu ze ten prenos vyjde levneji nez si koupit fungl novy HD-DVD od pruvodciho ;-)
    25.11.2005 12:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    ... přes GPRS, EDGE nebo CDMA, tak to pujde i přes UMTS.
    ehm, stavět zkratky GPRS a EDGE do jedné roviny s CDMA, a to vše do roviny s UMTS, mi přijde poněkud úchylné

    uznávám, že v kontextu "stahování" to jistý smysl dává a těžko danou větu napsat lépe, leč pro nezasvěceného, který slyší o UMTS poprvé, to může být silně matoucí ...
    Zkrátka já už na UMTS čekám X let jak na smilování boží
    přestěhuj se do Japonska ...
    25.11.2005 12:12 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu Eurotel UMTS?
    Zkrátka já už na UMTS čekám X let jak na smilování boží
    p.s. a nějak nechápu, k čemu se vůbec těšit zrovna na UMTS, potažmo proč jej s velkou slávou zavádět v době, kdy už je za dveřmi další - lepší - standard?

    pozn.: "zavádět" nemyslím spuštění sítě, ale reálnou dostupnost pro "běžné" zákazníky - např. jaký je dnes na našem trhu nejlevnější lokalizovaný UMTS telefon?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.