abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Státní správa a počítače

    26.9.2005 10:58 | Přečteno: 1478× | /dev/null

    Tak jsem se dneska zastavil na úřadě, abych si požádal o výpis z rejstříku trestů. To zase bylo něco. Navíc jsem získal dojem, že státní správa je počítačem a internetem nezasažený moloch, takže debaty na téma "Jaký OS ve státní správě" jsou mírně mimo.

    První nedostatek, který mě napadl je, že žádost o výpis z rejstříku trestů je úplně zbytečná. Přece by stačilo, aby každý úřad mohl do rejstříku nahlédnout přes internet a bylo by vymalováno.

    Druhý nedostatek, který jsem si uvědomil, když jsem musel přepsat žádost znovu, protože jsem proškrtl kolonku "nynější příjmení" pod dojmem, že když jsem chlap, tak mám stejně pořád to stejné, se ukázal v redundanci některých informací. Proč mám vypisovat rodné číslo a datum narození, když druhé lze z prvního lehce vyčíst. Baba za přepážkou tvrdila, že se to eviduje strojově, tak kde je problém. A proč mám vypisovat adresu, na kterou mi mají zaslat výpis, když jsem ji uvedl v trvalém bydlišti (checkbox "adresa shodná s trvalým bydlištěm" není k dispozici)

    Třetí nedostatek jsou klasické půlhodinové fronty.

    A za čtvrté, úředníci byli opět příjemní jako pr*el po ránu. Státní správě třikrát fuj.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.9.2005 11:10 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Přece by stačilo, aby každý úřad mohl do rejstříku nahlédnout přes internet a bylo by vymalováno.
    Jsou tu lidé, kteří neustále bojují proti Velkému Bratrovi, a pak jsou tu lidé, co napíšou tohle.
    Proč mám vypisovat rodné číslo a datum narození, když druhé lze z prvního lehce vyčíst.
    To už dnes v některých případech nemusí být pravda.
    deleted
    26.9.2005 11:23 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Co se tyka rejstriku trestu, tak si myslim, ze to je vic "osobni" vec nez treba obchodni rejstrik - tam bych s "neverjnosti" i souhlasil. Ale s tim rodnym cislem to je fakt (podle mne by vazne melo stacit zadat rodne cislo jako jednoznacny identifikator a jmeno a prijmeni jako kontrolu - ne, jak se musi zadavat pri zadosti o vypis, rodne prijmeni matky apod.)
    26.9.2005 12:19 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Snad víte že při sčítání lidu se pravidelně stává že se objeví pár lidí se stejným rodným číslem. Být by to nemělo ale stává se to. Rodná čísla se dokonce budou rušit.
    26.9.2005 12:50 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    No, AFAIK, tak by se to dneska uz stavat nemelo. Proto rikam, pridat jmeno a prijmeni "pro kontrolu". Rodna cisla se sice budou rusit, ale bude je nahrazovat jiny "identifikator", mozna dokonce ve stejnem formatu, ale jen v tom nebude obsazeno datum narozeni a pohlavi.
    26.9.2005 13:43 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Stát by se to opravdu nemělo ale bohužel je skutečnost taková že se to stále stává. Proto a nejenom proto, se od používání rodných čísel musí upustit. Ono se to prý předpokládalo už v dobách kdy se toto číslo zavádělo. Něco o tom jednou bylo v TV. Ten nový identifikátor by mohlo být třeba číslo sociálního pojištění nebo něco podobného.
    26.9.2005 14:04 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Jenze problem je v tom, ze pokud neni zvladnuta "distribuce" unikatnich rodnych cisel, tak nemusi byt zvladnuta pote ani distribuce tech novych cisel.
    26.9.2005 16:11 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Jo to je pravda, ono to ale má něco společného s používáním datumů v rodných číslech a v tom je ten malér. To číslo pojistky by se asi nějak generovalo z něčeho jiného.
    26.9.2005 11:24 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus

    Nahlédnout není editovat. A tam, kde stejně tomu úředníkovi ukazuju výpis, k úniku informací může dojít taky. Podstatný rozdíl v tom nevidím.

    IMHO Velký Bratr kontroluje spoustu informací, ke kterým si stejně přístup zjedná a RT je tak jako tak jednou z nich, protože to jsou vlastní aktivity státní správy. Stejně na mě to info mají, tak proč si mám ještě komplikovat život chozením na úřad.

    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    26.9.2005 11:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Nahlédnout není editovat. A tam, kde stejně tomu úředníkovi ukazuju výpis, k úniku informací může dojít taky.

    To ano. Ale přeci jen to neznamená, že kterýkoli úředník státní správy (Kolik jich je? Desítky tisíc?) bude moci nahlédnout do trestního rejstříků a podívat se tam na kohokoli (třeba souseda).

    26.9.2005 11:47 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    kterýkoli úředník státní správy

    To by přece šlo omezit na určité pověřené úředníky (v Břeclavě to konkrétně dělají asi 2 ženské).
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    26.9.2005 12:07 lukas.ramlich | skóre: 3 | blog: linux_a_ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    nikdo z přispěvovatelů zatím neuvedl řešení, které bije do očí

    Databáze by neměly být automaticky propojené. To zavání velkým bratrem. Ale řekněte mi, co by bránilo následujícímu sci-fi:

    Jsem občan a s občankou dostanu automaticky svůj certifikát (pokud chci). S tím se mohu přihlásit na portál veřejné správy, do sekce "můj stát". Tam vidím všechny údaje o sobě, které stát eviduje. Pokud potřebuju něco udělat (třeba založit živnost, prodat dům, zaregistrovat auto), najdu si co to obnáší. Zároveň s tím zjistím, jaká data k tomu který úřad potřebuje. A tedˇ - buď to oběhám všechno "ručně", anebo zaškrtnu povolení pro daného jednoho úředníka stáhnout jednou potřebné údaje. Zpětně to bude dohledatelné. Takže ne že se budou libovolní úředníci hrabat v čem chtějí kdy je napadne, ale budu mít přesný přehled, kdo údaje potřebuje a plnou moc toto povolit/zakázat.

    Možná by se nakonec ukázalo, že opravdu není nutné aby to dostal úředník do pracek a můžou to vyřídit klidně počítače samy. K čemu je potřeba lidský faktor například u založení živnosti?
    26.9.2005 12:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    K čemu je potřeba lidský faktor například u založení živnosti?

    Státní politika zaměstnanosti? :-) Ale ne, vážně, pořád bude většina lidí, kteří si to půjdou vyřídit osobně. Ale snad ten počet bude časem klesat.

    Zdenek.Z avatar 26.9.2005 13:21 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    ...pořád bude většina lidí, kteří si to půjdou vyřídit osobně...
    No a? To je jejich věc. Ale proč to neusnadnit těm, kteří nechtějí strávit celý den běháním po úřadech? Zvlášť když většinu potřebných informací úřady mají a občan je tu jen k jejich přenášení.
    26.9.2005 14:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    To jsem přeci vůbec nezpochybňoval. Jen jsem upozornil na velmi nešťastnou informaci, že na vydávání živnostenských listů není člověk vůbec potřeba.
    13.4.2006 07:41 Bloodywan | blog: Bloodwan
    Rozbalit Rozbalit vše smutný fakt
    státní správa ještě na počítače není připravena. Z koláče občanů máš 20%, kterým se na úřad nechce, těm by počítače pomohly. Ouřadům by se ušetřila práce, bylo by víc času na cigárka a kafíčka. Problém je stát, který je neschpný se vším co k tomu patří - úplatky, lobby, diletantství, amatérismus, populismus, zamlžování faktů atd.
    26.9.2005 12:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    Otázka zní jinak: proč by měl (např.) pověřený úředník živnostenského odboru mít právo nahlížet do výpisu z rejstříku trestů i u lidí, kteří si o živnostenský list nepožádali a ani to nemají v úmyslu?

    Ale dalo by se uvažovat např. o tom, že bych svým klíčem autorizoval žádost, aby byl můj výpis poslán na určitou adresu. Nebo souhlas, aby si ho příslušný konkrétní úřad mohl vyžádat.

    26.9.2005 12:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: titulky vymýšlím za 5 Kč/kus
    To se řeší tak, že se přístupy do evidence logují. A pak přijde kontrola a dotyčného úředníka se zeptá "Proč pak jste zjišťoval informace o X Y? S jakým případem, který máte na starosti, to souvisí?"
    26.9.2005 13:54 Lukoko | skóre: 8 | blog: Lukoko | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše OS ve státní správě
    Navíc jsem získal dojem, že státní správa je počítačem a internetem nezasažený moloch, takže debaty na téma "Jaký OS ve státní správě" jsou mírně mimo.

    V tom s tebou nemůžu souhlasit. Tady nejde o to jestli budou úředníci dělat na woknech, nebo na linuxu. Tady jde hlavně o to kolik bude stát z našich daní investovat do IT.

    Jde hlavně o to, aby stát ušetřil nejen na licencích, ale také na správě stanic a serverů. 100 letejm babam na úřadech je u zadku, jestli dělaj na Win, nebo na Linuxu, protože se tý šedivý krabice stejně bojej, nebo ji maj jenom na posilani vtipů mezi sebou.
    Mac OS X je taky unix
    26.9.2005 15:00 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OS ve státní správě
    S tím souhlasím, to původní byla taková "nadsázka". Taky bych radši, se šetřilo na OS a přidalo se radši na vzdělání nebo kulturu.
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    Valoun avatar 26.9.2005 17:14 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Právo nahlédnout do rejtříku trestů
    Asi je to extrémní názor, ale podle mě by měl mít k mému rejstříku trestu přístup kdokoli a kdykoli. I kdybych byl Krejčíř. Pokud jsem vraždil, kradl a znásilňoval, měl by to každý vědět (a vice versa).
    26.9.2005 17:40 Hombre | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Právo nahlédnout do rejtříku trestů
    S tým sa dá len súhlasiť. Ľalia bolia asi tiež nie pre samotnú bolesť, ale ako informácia pre ostatných do budúcnosti.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.