abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 46
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 879 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy

    23.12.2010 23:43 | Přečteno: 5089× | Stížnosti a pochvaly | poslední úprava: 24.12.2010 14:13

    Dneska jsem se e-mailem registroval na jednu konferenci a zpráva se mi vrátila jako nedoručitelná. Z chybové hlášky jsem se dozvěděl, že jsem prý na černé listině…

    Což mne dost znepokojilo – rozesílá snad můj server spam? Nebo se zavšivily nějaké počítače za mým NATem? Ve zprávě stálo:
    Client host *.*.*.* blocked using 88.blocklist.zap; Mail from IP banned.
    Řekl jsem si, že nebudu panikařit a zkontroloval jsem svoji IP adresu pomocí DNSBL.info – samozřejmě nejsem ani na jednom blacklistu! Moje IP je čistá jako lilie. Stejně tak mxtoolbox.com mne nenašli na žádném ze svých seznamů.

    Nikdo normální nepovažuje moji IP adresu za závadnou – jedině 88.blocklist.zap (DNSBL ve svém katalogu tento blacklist nemá, neuznává ho).

    Černá listina 88.blocklist.zap patří Microsoftu a žádosti o odstranění ze seznamu se mají posílat na adresu delist.forefront@messaging.microsoft.com.

    A nejsem sám, kdo na tenhle problém narazil – namátkou třeba: 88.blacklist.zap – can it get any worse? (což je případ z roku 2008 – takže to vypadá, že jejich neschopnost a zlovolnost je trvalého rázu).

    Rada na závěr: pokud chcete, aby váš poštovní server náhodně odmítal legitimní e-maily z některých adres, pořiďte si řešení od Microsoftu – jmenuje se Forefront Online Protection for Exchange (FOPE) a není zrovna zadarmo. Nachází se ale v kvadrantu lídrů nejmenované zahradnické firmy, takže se určitě vyplatí. Víc jsem se bohužel nedozvěděl, protože když jsem si chtěl stáhnout odkazované PDF, byl v něm akorát screenshot www stránky s nápisem „Access Has Expired“. Že by Microsofti zapomněli letos zaplatit?        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak bojujete se spamem (máte-li pod palcem nějaký poštovní server)
     (8 %)
     (51 %)
     (52 %)
     (66 %)
     (63 %)
     (9 %)
    Celkem 108 hlasů

    Anketa

    Spravujete nějaký e-mailový server?
     (79 %)
     (21 %)
    Celkem 110 hlasů

    Anketa

    Byli byste ochotní outsourcovat antispamovou ochranu (mít vlastní poštovní servery, ale MX záznamy nasměrovat na cizí službu, která vám e-maily „předžvýká“)?
     (10 %)
     (90 %)
    Celkem 83 hlasů

    Anketa

    Kritika FOPE na Wikipedii by
     (11 %)
     (84 %)
     (5 %)
    Celkem 19 hlasů

    Obrázky

    88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy, obrázek 1 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    MMMMMMMMM avatar 24.12.2010 10:31 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    A já si říkal, z kama to znám. :-) Prodledal jsem nějaké své firemní maily...
    This is the Postfix program at host mail.xx.cz.
    
    I'm sorry to have to inform you that your message could not
    be delivered to one or more recipients. It's attached below.
    
    For further assistance, please send mail to < postmaster >
    
    If you do so, please include this problem report. You can
    delete your own text from the attached returned message.
    
    			The Postfix program
    
    < pxakssa@its.jnj.com >: host mail.global.sprint.com[216.32.180.22] said: 550
        Service unavailable; Client host [XX.XX.XX.XX] blocked using
        88.blacklist.zap; Mail From IP Banned To request removal from this list
        please forward this message to delist@frontbridge.com (in reply to RCPT TO
        command)
    
    Náměstkův notebook měl povolenu komunikaci přes NAT a spamoval... Byl jsem tehdy ve funkci správce sítě jen chvíli, ale přimělo mne to k napsání vlastního dokonalejšího firewallu v IPTABLES a BASHi. Předchozí správci si s Linuxem moc netykali. ;-)
    24.12.2010 13:01 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    Jo, tohle je ještě sranda, nedoručené maily. Horší je, když se web dostane na (phising) blacklist MSIE. Reakční doba na odstranění je "do dalšího release" - třeba a půl roku.
    Max avatar 24.12.2010 23:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    Tak s tímto jsem se také setkal. Už je to docela dost dlouho, ani si nevzpomínám, jak to s tím tenkrát bylo.
    Ovšem zažil jsem i pikantnější situaci. Jedna zahraniční firma na střídačku posílala maily na náš záložní MX server. Prostě nechápu, 2x jejich server poslal mail dobře, pak jednou na záložní mxko. Náš server nebyl vytížený, prostě pohoda. Prdel byla, že antispamové řešení máme outsourcované (prostě to jde na mail server, který prohlídne maily a přepošle na náš intranetový). No a to záložní mxko se překládalo jinak ze zahraničí a jinak z ČR (asi nějaký load balance). Nu a ta firma si naše záložní MXko blokovala (pomocí blacklistu, dokonce nějakýho svýho). Takže poslali nám mail, pokud ho jejich server odeslal dobře na hlavní mx, tak se doručil. Pokud ho jejich server poslal na záložní, tak ho samozřejmě odmítl poslat a hned informoval odesílatele s popisem chyby. Takže na našem serveru nebyla o mailu ani zmínka.

    Kontaktoval mně jejich správce, že náš server blokuje jejich emaily. V logu žádný zmíňky, prostě nic. Nechal jsem si přeposlal hlavičky inkriminovaných emailů atd. Pak jsem se s těma adminama začal dohadovat, že si jejich server, nevím proč (to by měli vědět oni), posílá emaily občas na naše záložní mxko a to si na vlastním serveru blacklistem blokují (sami si blokovali odesílání na nějaký server, který měl spamovat). Opravdu záživná věc. Když jsem zjistil, co se děje a jak se to děje, tak jsem nemohl uvěřit. Nakonec mně to po pár dnech dohadování přestalo bavit a nechal jsem zrušit záložní mxko, resp. jen záznam v dns, protože nám bylo stejně na nic.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xkucf03 avatar 26.12.2010 11:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Wikipedia
    BTW: vložil jsem na Wikipedii do stránky o Microsoft Forefront Online Protection for Exchange sekci „Criticism“, kde jsem psal, že někteří lidé si stěžují, že jsou na tomto blacklistu neoprávněně, což může vést ke odmítání legitimních e-mailů tímto softwarem.

    Hned druhý den ale moji úpravu odstranil uživatel FleetCommand s tím, že údajně podkopává neutrálnost Wikipedie (nespolehlivý zdroj).

    Měl jsem za to (podle toho, co jsem četl v jiných článcích encyklopedie), že takhle sekce právě slouží k poskytnutí jakéhosi druhého, alternativního pohledu na věc – že má k neutralitě/objektivnosti naopak přispívat tím, že články nebudou jen oslavné marketingové řeči, ale poukáží i na nevýhody, stinné stránky.

    Uznávám, že zápisek v blogu není bůhvíjak seriózní zdroj vhodný k citování – ale na druhou stranu: jak jinak „ozdrojovat“ fakt, že si hodně uživatelů stěžuje na neoprávněné zařazení na tento blacklist (zatímco na jiných seznamech nejsou)? (navíc jinde na wikipedii se blogy citují, nepřijde mi, že by tento případ nějak zvlášť vybočoval ze zavedené praxe).

    P.S. přidal jsem anketu.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    limit_false avatar 26.12.2010 18:24 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedia
    +1
    When people want prime order group, give them prime order group.
    xkucf03 avatar 26.12.2010 18:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedia
    Oprava – správný odkaz na Wikipedii je: Microsoft Forefront Online Protection for Exchange.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    26.12.2010 19:43 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedia
    Možná že než "Criticism" by bylo lepší "Controversy"

    A ta formulace byla IMHO opravdu trochu nešťastná.
    xkucf03 avatar 26.12.2010 19:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedia
    Tak zkus navrhnout něco lepšího :-) Mně se tam teď nechce moc psát, než seženu lepší zdroje (třeba nějaký článek), protože takhle on má formálně pravdu – teoreticky to jsou jen nepodložené blafy z blogů (byť je to pravda).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 30.3.2013 19:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedia
    +1

    Nepodložené blafy z blogů na Wikipedii nepatří.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 29.12.2010 13:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Spam od Microsoftu
    BTW: právě mi přišel jeden spam z Microsoftího (Hotmail) serveru:
    Received: from COL121-W51 ([65.55.34.201]) by col0-omc4-s8.col0.hotmail.com with Microsoft SMTPSVC(6.0.3790.4675);
    	 Wed, 29 Dec 2010 04:02:14 -0800
    Asi si je taky přidám na blacklist, co říkáte?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.11.2011 17:49 vector
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    Aha pán si neumí nastavit mail server a záznamy.. pak se diví, že je na interním cloud listu microsoftu, z kterého samozřejmě lze vyřadit jen tím, že nějakou dobu nebude znovu vyhodnocován.

    Tohle miluju.. vřískání o MS problémech, když ani netuším co to je, proč, nebo snad jak to funguje.

    Takhle zpráva jen říká, že s nastavením mailserveru, případně záznamů atd není něco v pořádku a proto je na interním listu a tam taky bude a tak je to správně, dokud se pisatel článku nenaučí mailovat.
    3.11.2011 21:18 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    A můžu vidět nějakej zdroj té myšlenky, že pánovo mailserver je blbě nastaven/má blbě nastaven záznamy? Nebo seš jenom další microsoftí hovádko, co ví hovno, ale je si jisto tím, že všichni ostatní jsou blbci? Jinak ne - tahle zpráva zdaleka nenaznačuje, CO je v nepořádku, tudíž je zcela bezpředmětná.
    27.5.2014 15:56 Henly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy

    Je to už dlouho od posledního komentáře v této diskuzi, ale nedá mi to a musím se "pochlubit", jak jsem dopadl se stejným problémem já.

    Email nejde doručit se zprávou:
    550 5.7.1:127.0.0.3:Client host blocked using 88.blocklist.zap; Mail from IP banned . To request removal from this list please forward this message to delist.fo refront@messaging.microsoft.com

    Odeslal jsem tedy žádost a dotaz na důvod na refront@messaging.microsoft.com, která se mi hned vrátila s chybou:
    550 : Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table (in reply to RCPT TO command)
    For further assistance, please send mail to postmaster.

    Tedy pokus číslo 3, posílám email na postmaster@messaging.microsoft.com, který se mi také hned vrací: 550:
    Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table (in reply to RCPT TO command)

    Nemám slov...

    18.6.2014 11:07 Ratata
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    Mailova adresa je delist.forefront@messaging.microsoft.com
    25.6.2014 14:04 Henly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 88.blocklist.zap – s tím Microsoftem jsou jen problémy
    Díky, zmátlo mě jak to předformátoval mailový klient zákazníka:
    "To request removal from this list please forward this message to delist.fo
    refront@messaging.microsoft.com"

    Už jsem Microsoft kontaktovat na správném emailu delist.forefront@messaging.microsoft.com a již je vyřešeno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.