abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí

    19. 10. 2011 | Michal Polák | Recenze | 3863×

    V dnešním článku z volného seriálu věnovanému aplikacím pro správu a úpravu fotografií se budeme věnovat Gwenview, který je jakýmsi základním nástrojem této kategorie pro grafické rozhraní KDE. Ačkoliv je prezentován jako jednoduchý prohlížeč, nabízí celou řadu zajímavých funkcí a bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co pod Linuxem v této kategorii nalezneme.

    Obsah

    Základní specifikum: Prohlížeč obrázků a základní správce

    link

    Tak je běžně definovaná aplikace Gwenview. Oproti řadě alternativ však nabízí více funkcí a to, že je v podstatě výchozím prohlížečem obrázků pro grafické rozhraní KDE a nachází se tak v řadě distribucí (mimo jiné v Mandrivě, odkud také pochází všechny doprovodné snímky), hovoří zcela jasně o tom, s kým máme tu čest. To však nebrání v používání aplikace ani uživatelům s grafickým prostředím GNOME nebo Xfce, stejně jako v ostatních případech se však nainstalují přídavné knihovny, které chod umožní.

    Pokud bychom měli Gwenview někam zařadit úplně na začátku, tak zřejmě mezi aplikace pro základní správu a úpravu fotografií pro méně náročné uživatele nebo uživatele, kteří jej hodlají doplnit výkonnějším, avšak na prohlížení zbytečně předimenzovaným grafickým editorem (tím nemyslím digiKam, jelikož to je sám o sobě správce, ale spíše GIMP a jemu podobné aplikace – poznámka autora). Gwenview tak patří do stejné kategorie jako například F-Spot nebo Shotwell, kterému byl věnován poslední článek. Oproti nim si troufáme říci, toho však nabízí o trochu více.

    Gwenview

    První spuštění, uživatelské prostředí

    link

    Instalaci Gwenview popisovat samostatně nebudeme, ta se pochopitelně liší distribuci od distribuce. Nicméně se jedná o výchozí prohlížeč pro grafické prostředí KDE 4.x, a proto je dostupný v modulu kdegraphics.

    Při prvním spuštění se aplikace otevře v nemaximalizovaném stavu, ale to je vlastně úplně jedno, i když na druhou stranu dobře, protože to tak aplikaci sluší (ačkoliv se jedná do jisté míry o subjektivní pohled na věc). Nahoře naleznete klasické menu, jež je až na Nastavení a Nápovědu celé uzamčené do té doby, než si otevřete fotografii.

    Šedivě vybarvený prostor se pak nenápadně dělí na dvě části. Vlevo si je možno přepínat na kartách Nedávno otevřené složky a Nedávno navštívené URL, zatímco po pravé straně jsou zase karty Místa a Značky. Právě v Místa jsou zobrazené základní složky (Domů, Síť a Kořen) společně s disky a připojenými výměnnými médii (jako například flask diskem nebo CD/DVD médiem).

    Samozřejmě kliknutím na některou složku se do ní dostanete, čímž se v podstatě šedivě vybarvená plocha změní na jednoduchý správce souborů, ve kterém hledáte fotografie. Zpět se přitom vracíte jednoduše modrou ikonkou domečku vlevo v již odemknutém nástrojovém panelu.

    Gwenview

    Prohlížení a třídění fotografií

    link

    Jakmile se jednoduše proklikáte do složky s fotkami, nabízí se základní možnosti prohlížení a úprav. Fotografie jsou seřazeny podle názvu a vedle náhledu s efektním bílým rámečkem a černým stínem je zobrazen bílým textem jejich název včetně přílohy. Jedná se tak o jednoduché, ale zároveň elegantní a dostačující řešení. Pomocí šipky v malém obdélníku vlevo nahoře v ploše s náhledy si naopak můžete skrýt anebo zase zobrazit levý strom souborů, což jde mimochodem i druhou ikonkou zleva v hlavním nástrojovém panelu.

    Řazení a velikost náhledu nastavujete v lište vespod. Vlevo si je možno po rozkliknutí Přidat filtr měnit řazení a filtrovat na základě dále vložených hodnot. Naopak po pravé straně si posuvníkem měníte velikost náhledu. Přitom se objevuje obdélník s nápovědou, jakou velikost v obrazových bodech bude mít náhled. Tohle považuji za výbornou vychytávku a velikost jde měnit v rozmezí od 48 do 256 pixelů.

    Gwenview Gwenview

    Samotné třídění pak probíhá klasicky do složek, do nich lze přesouvat jednotlivé fotografie přímo v Gwenview lze je zároveň po stisku pravého tlačítka myši také vytvářet. Další možností je pak přiřadit fotografii značku, a to přes Upravit značky.

    Náhled fotografií na celou obrazovku je řešen standardní cestou a lze jej spustit jak v menu, tak klávesovou zkratkou. Procházení pak funguje pomocí klávesových kurzorových kláves nebo šipek po najetí do horní části obrazovky, kde se zobrazí takový nástrojový panel a po jeho pravé straně (vlastně už od levé půlky obrazovky) se pak zobrazují náhledy, mezi kterými se pohybuje pomocí nenápadného posuvníku.

    Gwenview

    Možnosti úprav fotografií

    link

    Po jediném kliknutím levého tlačítka myši na náhled fotografie se otevře v jakémsi módu editace. V horním nástrojovém panelu jsou v podstatě stále jen dvě ikony, které se týkají editace nebo alespoň změny rotace. Nicméně vlevo dole stačí přepnout na kartu Operace a ve sloupci po levé straně se hned objeví celá řada vesměs základních možností editace. Na ně už později stačí jen kliknout, aby se změna provedla a nad obrázkem se vysune lišta, kde svou volbu tlačítkem buď potvrdíte, nebo se vrátíte o krok zpět.

    S Gwenview tedy provedete následující operace s obrázkem:
    • rotace vlevo,
    • rotace vpravo,
    • horizontální zrcadlení,
    • vertikální zrcadlení,
    • změna velikosti obrázku,
    • ořez obrázku,
    • redukce červených očí.
    A následující operace se souborem, respektive složkou:
    • přejmenování,
    • umístění do koše,
    • smazání,
    • kopírování do,
    • přesun do,
    • nalinkování do,
    • zobrazení a editace vlastností (včetně práv),
    • vytvoření nové složky,
    • otevření v aplikaci (dle dostupných aplikací).

    Gwenview

    Možnosti nastavení aplikace

    link

    Všechna nastavení se ukrývají v menu pod Nastavení a prvním oknem je Nastavit klávesové zkratky. Stačí kliknout na danou operaci (text v levém sloupci s ikonkou také vlevo) a objeví se jakési okno, kde si přepínáte mezi Default a Custom. Pak už jen kliknete na Custom a zmáčknete vlastní klávesovou zkratku. Klávesovou zkratkou lze vyvolávat úplně všechny funkce, a protože jich je hodně, přidali vývojáři nahoru pole pro vyhledávání.

    Gwenview

    Dalším nastavení je Nastavit nástrojové lišty. Ta se dělí na levý a pravý sloupec, přičemž v levém je kompletní nabídka ikon a v pravém naopak ty, které se zobrazují v aplikaci. K přidání ikony jí tak jen stačí označit a šipkou přesunout, stejný (jen opačný postu) pak použijete pokud některou z ikon chcete z nástrojového panelu odstranit.

    Bonusem navíc je pak možnost si dokonce upravit zobrazovaný text u dané ikony, což lze jen ocenit. Pokud však nechcete žádný text, pak je třeba v nastavení zaškrtnout možnost, smazání a absence jakéhokoliv textu není možná.

    Gwenview

    A nakonec posledním nastavení je Nastavit Gwenview, tedy konfigurace aplikace jako takové. V okně jsou k dispozici po levé straně tři karty. Na první Obecné si nastavujete, zda chcete zobrazovat mezi fotkami také videa a nastavujete si barvu pozadí (třeba jinou než výchozí tmavě šedou).

    Gwenview Gwenview Gwenview

    Verdikt: ideální prohlížeč obrázků

    link

    Pro mě osobně je Gwenview jasným favoritem v kategorii základních prohlížečů a správců fotografií. Uživatelské prostředí je jednoduché a působí komplexním a dořešeným dojmem. Prohlížení fotografií v něm vypadá prostě pěkně a možnosti editace odpovídají zařazení aplikace.

    Pokud bych jej měl srovnat s naposledy recenzovaným Shotwellem, tak je o něco lepší, protože možnosti editace jsou širší (přesto nemůžeme říci, že je v něm jakákoliv zbytečná funkce) a zároveň působí dojmem, že je propojený s operačních systémem, respektive strukturou složek v něm, které si rovnou můžete vytvářet a používat jej tak jako jednoduchý souborový správce.

    Ačkoliv se vždy snažím být objektivní a kritický, v tomto případě budu hledat zápory asi jen těžko. Je sice pravdou, že by zde mohly být funkce hodnocení fotek, jejich tagování (jako například právě ve zmíněném Shotwellu), ale to není žádná chyba, ale spíše otázka koncepce. Navíc Gwenview umožňuje uložit grafiku do 16 různých formátů (mimo jiné podporuje také RAW!).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2011 00:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Ukládat do RAW asi neumí a to zobrazování RAWu taky saje, což je taky důvod, proč používám Geeqie.

    Jinak třeba ořez je výborný, ale na slabém železe není změna velikosti výběru právě plynulá. Také by šlo diskutovat o nastavení komprese při ukládání (do JPEGu).

    U aplikací z projektu KDE (Gwenview, Okular) se mi líbí, že při posouvání kurzorem v přiblíženém obrázku se kurzor po dosažení hrany obrazovky přesune na opačnou stranu jako na kouli, takže není třeba "přehmatávat".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.10.2011 02:17 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    U aplikací z projektu KDE (Gwenview, Okular) se mi líbí, že při posouvání kurzorem v přiblíženém obrázku se kurzor po dosažení hrany obrazovky přesune na opačnou stranu jako na kouli, takže není třeba "přehmatávat".
    To by mě teda asi dovedlo na pokraj amoku - během dvou tří minut.
    Josef Kufner avatar 19.10.2011 09:06 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Je to asi jedna z nejlepších funkcí, co jsem kdy viděl. Vyzkoušej si to.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pepe_ avatar 19.10.2011 14:08 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí

    a jak toho docílim , nikde tento efekt neregistruji

    Josef Kufner avatar 19.10.2011 15:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Chytni dokument v Okularu a táhni. Bude se posouvat. V okamžiku, kdy kurzor dorazí k spodnímu okraji (a posouvání by se normálně zarazilo) je přesunut k okraji hornímu a posouvání může v klidu a nerušeně pokračovat. V opačném směru to funguje stejně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Matelko avatar 22.10.2011 09:53 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Ty brďo, opravdu to není špatný, vůbec jsem to neznal.
    19.10.2011 00:23 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    pouzivam totok: http://geeqie.sourceforge.net/
    19.10.2011 06:37 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Neví někdo jak změnit barvu pozadí v celoobrazovkovém módu? Místo černé bych chtěl stejnou barvu, jako jsem si nastavil v předvolbách.
    19.10.2011 06:44 rs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Na týchto jednoduchých editoroch mi veľmi chýba jedna funkcia - vyostriť (sharpen). Pokiaľ viem nema ju ani Eye of Gnome, ani Shotwell. Pritom dokážu meniť veľkosť (resize). Bez dotiahnutia doostrením sú pri zmene veľkosti výsledné fotky vždy rozostrené - t.j. MRZKÉ. Pritom ich stačí minimálne doostriť a výsledok je skvelý. Proste nechápem ako taká funkcia môže chýbať. Napríklad taký starodávny, roky zaspatý XNview pre linux vyostruje skvele, aj nešikovný Mtpain je na tom lepšie.
    Josef Kufner avatar 19.10.2011 09:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Geeqie umožňuje přidávat akce do menu. Takže si připravíš např. příkaz pro image magick nebo něco takového a pak to můžeš spouštět do omrzení. Řešena je tak v geeqie například bezztrátová rotace jpegů, otvírání v Gimpu a podobně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    mirec avatar 19.10.2011 07:48 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Od KDE 4 mi v gwenview strašne chýba táto funkcia. Škoda, že nikto tento bug ani len nepotvrdil. Takto človek nevie, či to má vôbec zmysel opravovať a nakoniec to nikto nezaradí to gitu ...
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Marián Kyral avatar 19.10.2011 09:11 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Tak s tím nepomohu, konqueror nepoužívám a dolphin mi otevírá přímo gwenview. Ale když mi ze začátku řady 4x chyběla v kontextovém menu volba "Otevřít pomocí", tak jsem založil bug a později jsem dodal patch, který byl bez problémů přijat. Autor je velmi rozumný.

    Zase na druhou stranu, udělal jsem patch do konsole (dbus metoda na přejmenování session), který nebyl přijat. Jejich požadavky na začlenění jsem vůbec nepochopil a s největší pravděpodobností by to znamenalo kompletní přepsání a velké rozšíření. Na to nemám čas a schopnosti, takže patch používám jen já.
    19.10.2011 09:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    tak jsem založil bug a později jsem dodal patch, který byl bez problémů přijat.
    Tisicere diky :-)
    Nicky726 avatar 19.10.2011 10:59 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Je sice pravdou, že by zde mohly být funkce hodnocení fotek, jejich tagování&ldots

    Gwenview se umí integrovat s Nepomukem, takže pokud Nepomuk běží, hodnocení a tagování funguje.

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    19.10.2011 14:36 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Potvrzuji.
    Tagy prirazene obrazkum se zobrazuji v karte Znacky, anglicky Tags. Filtrovani je velmi rychle, editovani je mozne pres Ctrl+T.
    Nepomuk zprostredkovava i Rating a Description (najdete v levem panelu v karte Information), ktere jsou dale pouzitelne ve vsech aplikacich vyuzivajicich Nepomuk.
    19.10.2011 13:28 raistm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Pro me je gwenview nepouzitelne... Pekelne pomala vec... prohlizec obrazku ma byt bleskove rychly... pustim, kouknu zavru... pripadne proklikam dalsi obrazky ve stejnem adresari... pouzivam Geeqie... startuje mnooooohem rychleji nez gwenview... a hw to nebude... mam sestijadro, 16gb ram a ssd disk...
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2011 13:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    kdelibs je trošku onačejší závislost, takže pokud nepoužíváš Plasma Workspace (kde je Gwenview rozumně rychlý), leccos by se tím vysvětlovalo. Nebo můžeš mít problém s ovladači grafiky (pak je problém třeba s tím ořezem v Gwenview).

    Na druhou stranu vykreslování skutečně je v Geeqie velmi rychlé, zvlášť pokud jde o RAW. Ale pak si jde pomoci (teda ne na RAW) tím OpenGL prohlížečem z KIPI.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.10.2011 16:16 raistm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Právěže používam Plasmu. A všechno ostatní je v KDE rychlé, efekty mám sice ořezané, ale když je dám na maximum všechno jede jako na drátkách. Grafiku mám AMD Radeon 6970 a ovladače od amd. Štve mě to neb občas by člověk užil i nějakou tu pokročilejší funkci a musím kvůli tomu nahazovat GIMP. Na oknech jsem měl irfan view a byl jsem spokojený :-) (žádný flame prosím :-) )
    23.10.2011 18:35 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Hele, to budeš mít něco spatně... Právě jsem zkusil pustit gwenview a startuje mi do sekundy. To mám celkem starý HW, ovladače ke grafice free (a používám Debian unstable).

    P.S. Gwenview je konečně vyzrálý a skvělý prohlížeč obrázků...
    24.10.2011 10:16 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Tohle musím, bohužel, potvrdit. Pokud je ve složce víc fotek (desitky az stovky), tak sice gwenview naběhne skoro okamžitě, ale pak zhruba tak na deset až dvacet vteřin zamrzne interface a nedá se s tím po tu dobu nic dělat (ani vypnout - jedině odstřelit).
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2011 10:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Divné. U mě sice na pomalém počítači trvá první start čtyři sekundy, ale celkem nezávisle na datech (teď jsem ze zvědavosti Gwenview pustil na adresář se 150 snímky, zámrz se nekonal).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 24.10.2011 14:44 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Já si to ho už všiml. Dělá mi to na více počítačích, takže na tom něco bude. Možná pomalejší NB disk.

    Právě jsem gwenview spustil na adresáři, kde je 758 snímků. Patnáct sekund trvalo, než se objevily první soubory a ještě dalších 5 sekund trvalo, než se objevily náhledy a gwenview začal reagovat. Asi je na čase prozkoumat bugzillu, případně vytvořit bug.
    Marián Kyral avatar 24.10.2011 14:48 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Možná za to může třídění. Normálně používám třídění dle data. Když jsem to teď změnil na třídění podle názvu, tak se stejný adresář načetl za dvě vteřiny.
    20.10.2011 14:49 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše pěkné vzhledové téma
    Co je to za vzhledové téma? Pěkné. Můžete prosím zveřejnit název tématu widgetek, oken a ikon? Děkuji.

    Já používal QtCurve, ale jeho KDE4 verze stále není 100%, má drobné defekty například v Digikamu, takže jsem skočil u Oxygenu. Nic moc.
    21.10.2011 11:44 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    A kde to ma export do picassa? Ak to porovnavame so shotwellom.
    Fluttershy, yay! avatar 21.10.2011 12:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Picassa neznám. ~,^ Jinak KIPI.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Matelko avatar 22.10.2011 10:02 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview: jednoduchý správce fotek s celou řadou funkcí
    Osobně používám na prohlížení obrázků prakticky jenom GQview. Otevřu ho maximalizovaně na jedné ploše a využívám toho, že se mi při otvírání asociovaných formátu neotvírají další okna, ale pouze překresluje toto jedno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.