abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 3/2008

    5. 2. 2008 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 4074×

    Zrychlení fsck pomocí metaclusterování. Citát: Implementováno od základů. Další náhledy na oops. Citát: S velkou tryskou poletí všechno. 2.6.24-rc8, "závěrečná prověrka". Citát: Velikonoční zajíček. Btrfs - změna velikosti za běhu, konverze z ext3 a další. Citát: Integrita dat. C sémantika, konstanty a ukazatele. Citát: Naštěstí neprogramuješ. LatencyTop, odhalování zpoždění v systému. Citát: Nejlepší patche jsou malé a nevýznamné. Sledování kandidátů na začlenění. Citát: Jenom to zběžně projít. Změny v architektuře x86 k začlenění do 2.6.25. Citát: Tenhle patch spadl z ošklivého stromu.

    Obsah

    Následující obsah je © KernelTrap.

    Zrychlení fsck pomocí metaclusterování

    link

    14. leden, originál

    Díky použití techniky, která se nazývá metaclusterování [metaclustering], zrychlí tento patch významně e2fsck na ext3, prohlásil Abhishek Rai. Toto své tvrzení podložil údaji uvedenými ve starším vlákně: Patch u ext3 snižuje celkový čas fsck. Na téměř plném souborovém systému jsem pozoroval 50 - 65% zkrácení. Po několika optimalizacích fsck je to dokonce 80 %.

    Většina kritiky se doteď zabývala hlavně problémy s formátováním, které bránily jednoduchému testování patche. Vyřešeno to bylo v novějších verzích. Objevila se také varování, že patch ovlivňuje velké množství ext3 kódu, a tudíž bude vyžadovat velmi důkladné testování.

    Abishek popsal, jak patch dosáhne tak velkého navýšení výkonu: Metaclusterování se týká ukládání nepřímých bloků [indirect blocks] ve shlucích založených na skupinách místo toho, aby tyto bloky byly rozprostřeny společně s datovými bloky. Díky tomu je e2fsck rychlejší, protože může číst a ověřovat nepřímé bloky bez nadbytečného pohybu hlaviček disku. Na druhou stranu, pokud se to udělá bez rozmyslu, může být negativně ovlivněna výkonnost při I/O operacích, takže jsme vložili nějaké optimalizace, aby taková sitace nenastala.

    Nárůst výkonu fsck je tedy nakonec znát jenom v případě, kdy by čtení nepřímých bloků bylo úzkým hrdlem, což je vcelku často u středních a velkých disků, na kterých je mnoho dat. Pokud čtení nepřímých bloků úzkým hrdlem není, e2fsck je obvykle vcelku rychlý i tak, takže zlepšování výkonnosti není nutné.

    Citát: Implementováno od základů

    link

    Takové malé varování: Linux vypadá jako unix, ale implementoval jsem ho od základů a téměř bez literatury o tom, jak se to "má dělat".

    Linus Torvalds, zpráva z 12. ledna 1992 na Linux Activists mailing list.

    Další náhledy na oops

    link

    14. leden, originál

    Text níže je hlavně pro nováčky - rozepisuji se v něm podrobněji na téma "jak podle hlášení o chybě najít zdroj chyby," začal Al Viro kompletní rozbor dalšího oops linuxového jádra ve snaze naučit víc lidí, jak se to dělá. Al v návodu zahrnul i patch, který opravuje chybu, která oops způsobila. Poznamenal k tomu:

    Takové rozbory by možná stály za to, abychom je dělali více či méně pravidelně, obzvlášť pokud se připojí více lidí. Nejde samozřejmě jenom o dohledávání oopsů jako takové, ale o to, že každý na to má svoje triky a shrnout je dohromady by mohlo mnoha lidem pomoci. Arjanova stránka nám dává hezkou sbírku oopsů, takže zjevně máme kde začít.

     

    Citát: S velkou tryskou poletí všechno

    link

    Spousta věcí je možná - alespoň v tom smyslu, v jakém NASA může říct "s dost velkou tryskou poletí všechno". Jestli je to k něčemu a vyplatí se to, to už jsou samozřejmě odlišné otázky!

    Theodore Ts'o, zpráva z 12. ledna 2008 na Linux Filesystem Development mailing list.

     

    2.6.24-rc8, "závěrečná prověrka"

    link

    16. leden, originál

    Nesnáším vydávání tolika -rc, ale ještě víc nesnáším vydávání jádra, když mám pocit, že ještě není dovařené. Změny od -rc7 jsou přitom větší, než byly změny mezi -rc6 a -rc7 (pravděpodobně částečně proto, že lidé byli mezi -rc6 a -rc7 stále na dovolené, takže nám něco posílali až poté.) Takto Linus Torvalds zahájil vysvětlení, proč vydává ještě jeden release candidate místo konečného jádra 2.6.24.

    Zkrátka, změny nejsou ve skutečnosti nijak velké a zkrácený log je vcelku nudný, takže jsem si docela jistý, že tohle je poslední -rc a konečné 2.6.24 bude pravděpodobně vydáno někdy příští víkend nebo tak. Mezitím to ještě otestujme a podívejme se, jestli dokážeme opravit nějaké poslední regrese.

    Linus pokračoval shrnutím změn: Ovladače, síťování, nějaké aktualizace architektur a ACPI. Slušné množství opravdu malých začlenění. Upřímně nemůžu říct nic víc, než je v přiloženém logu - kromě "spousta malých nudných oprav" v tom není žádný spojující motiv. Tak to má být.

     

    Citát: Velikonoční zajíček

    link

    Myslím si, že nic z toho, o čem v tomto vlákně diskutujeme, se do 2.6.24 nechystá (pokud Linus nechce, aby jádro 2.6.24 přinesl velikonoční zajíček.)

    Adrian Bunk, zpráva ze 14. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

     

    Btrfs - změna velikosti za běhu, konverze z ext3 a další

    link

    17. leden, originál

    Chris Mason oznámil verzi 0.10 svého nového souborového systému Btrfs, která obsahuje následující nové vlastnosti: explicitní zpětné odkazy [explicit back references], změna velikosti za běhu (včetně zmenšení), konverze z ext3 na btrfs na místě, podpora pro data=ordered, volby pro mount, které zakazují kopírování při zápisu [copy-on-write] a počítání kontrolních součtů, a podporu pro hranice [barrier] pro sata a IDE disky.

    Formát disku se změnil, takže verze 0.10 není kompatibilní s verzí 0.9. Co se týče podpory pro zpětné odkazy, Chris napsal: Jádrem tohoto vydání jsou explicitní zpětné odkazy pro všechny bloky metadat, datové oblasti a položky v adresáři. Ty budou kritickým stavebním prvkem pro budoucí vlastnosti jako je fsck za běhu a migrace mezi zařízeními. Zpětné odkazy jsou ověřovány během mazání, zpětné odkazy na rozsahy jsou kontrolovány existujícím offline fsck.

    Nakonec Chris uvedl několik detailů o utilitě pro konverzi z Ext3 na Btrfs: Konverzní program používá přirozenou vlastnost Btrfs - kopírování při zápisu - aby zachoval původní Ext3 souborový systém, přičemž sdílí datové bloky mezi Btrfs a Ext3 metadaty. Btrfs metadata se vytváří ve volném místě Ext3 a tuto změnu je možné provést natrvalo (místo, které využíval Ext3, je uvolněno) nebo se vrátit k původnímu Ext3.

     

    Citát: Integrita dat

    link

    Když jde o integritu dat, nemůžete hrát v kostky.

    Rik van Riel, zpráva z 9. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

     

    C sémantika, konstanty a ukazatele

    link

    17. leden, originál

    "Const" nikdy neznamenalo nic o tom, že se ta věc nebude měnit. Na tuhle pitomost zapomeňte. C nic takového nemá, začal Linus Torvalds odpověď na dotaz, proč je parametrem kfree() const ukazatel, "const" se týká typu ukazatele a slouží k tomu, aby se chybná užití zviditelnila během překladu. Nemá žádný další význam a kdokoliv si to myslí, toho čekají problémy.

    K tomu nabídl dvě vysvětlení a začal velmi jednoduchou C sémantikou: Z velmi zjevné a velmi skutečné perspektivy volajícího, free() skutečně nemění tu věc, na kterou ukazatel ukazuje. Dělá něco úplně jiného - zneplatní ukazatel jako takový. K tomu přidal druhý důvod: Všechno, co může brát jako parametr const ukazatel, by to mělo vždycky udělat. Proč? Protože chceme, aby typy byly tak těsné, jak je to jen možné, a běžný kód by měl potřebovat tak málo přetypování, jak je to jen možné. Když někdo poukázal na to, že GCC 4.2 vypisuje varování, když přetypovává const ukazatel na non-const, Linus odpověděl:

    Buď nepoužívejte vadný překladač (přetypování const ukazatele na non-const rozhodně není chyba) nebo přetypujte na "unsigned long" (pokud si překladač i tak bude stěžovat, pak není jenom blbý, ale je vadný). Celý důvod správy paměti je v tom, že my víme, jak ukazatele fungují a chápeme, že mají bitovou reprezentaci, nejenom C sémantiku.

     

    Citát: Naštěstí neprogramuješ

    link

    Jsem moc rád, že nemáš na práci nic jiného, než dělat trolla v diskuzích. Kdybys opravdu něco naprogramoval, měl bych strach, že se to dostane do něčeho, co lidé používají.

    Alan Cox, zpráva ze 16. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

     

    LatencyTop, odhalování zpoždění v systému

    link

    18. leden, originál

    Pomalé servery, vynechávající zvuk, trhané video - všichni známe symptomy zpoždění (latence). Nicméně vědět, co se v systému skutečně děje, co latenci způsobuje a jak to opravit, to jsou složité otázky, na které momentálně není odpověď, píše Arjan van de Van v oznámení o vydání LatencyTopu, nástroje pro vývojáře, který zobrazuje systémová zpoždění, verze 0.1.

    LatencyTOP je linuxový nástroj pro vývojáře softwaru (jak kernelu, tak userspace) zaměřený na identifikaci toho, kde se v systému objevují latence a který druh operace/akce způsobuje, že se latence objeví. Když je toto identifikováno, vývojáři mohou kód změnit tak, aby se nejhorším latencím vyhnuli.

    Je mnoho typů a příčin latencí, LatencyTOP se specializuje na ty, které způsobují vynechávání zvuku a zadrhávání desktopů. Přesněji řečeno, zaměřuje se na případy, kdy program chce běžet a vykonávat užitečný kód, ale nějaký zdroj není k dispozici (a jádro proces zablokuje). Sledování probíhá jak na úrovni systému, tak na úrovni procesů, takže můžete vidět, co se v systému děje a který proces trpí zpožděním a/nebo ho způsobuje.

     

    Citát: Nejlepší patche jsou malé a nevýznamné

    link

    Slovní spojení "příliš malý" a "příliš nevýznamný" v mém slovníku vlastností patchů neexistují - z definice nejlepší patche jsou velmi malé a velmi nevýznamné (protože se nakonec zjistí, že o 1000 kroků dál dělají něco hustýho ;-). 99 % našich problémů vychází z patchů "příliš velkých" a "příliš viditelných".

    Ingo Molnár, zpráva z 18. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

     

    Sledování kandidátů na začlenění

    link

    21. leden, originál

    Jasně, já vím... další strom, to je to, co všichni chceme, zavtipkoval James Bottomley, když ohlašoval svůj nový strom kandidáti na začlenění [merge candidate], -mc.

    Tento strom má specifický účel. Je to můj strom, který sleduje gitové a quiltové stromy všech ostatních, takže se mi dostane včasné varování, když by mělo dojít k nějakým problémům se začleňováním. Pak mě ale napadlo, že by mohl být užitečný také každému, kdo chce podrobněji sledovat, co se děje v upstreamu.

    James dodal, že jeho strom je k dispozici v gitu a každou noc se automaticky překládá. Jak můžete vidět z odpatchování [revert] a přeskočení [skip], i teď máme problémy (a to je poté, co jsem opravil většinu z toho, co dělalo problémy u SCSI). Stromy ACPI a x86 odporně kolidují, takže jsem x86 vykopl. Jensův blokový strom obsahuje dva patche, které kolidují s Bartovým ide quiltem. Greg má ve svém stromu jeden patch, který koliduje s jedním z mých.

    Tento strom se v součastnosti značně zaměřuje na ukládání dat (tj. například jsem nezačlenil síťové stromy a quilty, protože očekávám, že pravděpodobně nekolidují s mými SCSI stromy). Nicméně, pokud by se to více lidem hodilo, můžu zařadit i další.

     

    Citát: Jenom to zběžně projít

    link

    Je až moc jednoduché něco jen tak zběžně prohlédnout, říct "vypadá to dobře" a pokračovat něčím dalším, že ano? Byl jsem zděšen, když jsem viděl seznam souhlasů (včetně mého) u commitu, který obsahoval problém s helper_unlock a který jsme právě opravili. Je vpravdě děsivé, že nikdo z nás se na to nepodíval dost zblízka, aby si toho všiml včas.

    Nigel Cunningham, zpráva ze 17. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

     

    Změny v architektuře x86 k začlenění do 2.6.25

    link

    22. leden, originál

    Dokončení 2.6.24 se nyní očekává každým dnem, takže správci různých subsystémů začli připravovat shrnutí změn, u kterých se očekává, že budou začleněny do hlavní řady jádra během začleňovacího okna 2.6.25. Ingo Molnár mluvil o změnách pro architekturu x86: V x86.git je právě 763 commitů od více než 90 přispěvatelů, takže by v tomto mailu bylo obtížné všechny zmínit a poděkovat každému.

    Společně s douhým seznamem dalších změn jmenoval: pokračující a intenzivní sjednocování arch/x86 a začištovací práce spousty lidí, FIFO frontu pro spinlocky pro zlepšení škálovatelnosti; "regset" generalizace - nejdůležitější krok směrem k podpoře utrace (== ptrace nové generace); podpora pro více než 255 CPU (až 4096, teoreticky až 65535); téměř kompletní podpora pro 64bitový paravirtualizovaný systém; podpora KGDB na x86, konečně!

     

    Citát: Tenhle patch spadl z ošklivého stromu

    link

    Skláním se před tebou. Myslel jsem, že jsem udělal některé poněkud hrůzostrašné věci se zabudovanými funkcemi gcc a makry, ale od nynějška předávám svou korunu tobě. Jak by řekla moje dcera: tenhle patch spadl z ošklivého stromu a cestou dolů zasáhl každou větev. Velice impozantní.

    Linus Torvalds, zpráva z 21. ledna 2008 na Linux Kernel mailing list

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Milan Lajtoš avatar 5.2.2008 00:54 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Typo:
    ...než dělat trolla v disuzích...
    K teme:
    Inac Intel to s Linuxom na desktopoch mysli nejako vazne.. Najskor PowerTop, teraz LatencyTop.. Nedavno otvorili dokumentaciu ku svojim grafickym pre kazdeho (nielen pre kernel hackerov), ktovie co bude nasledovat.. Ale myslim, ze ak Linux naozaj prerazi na desktopoch, tak velka vdaka musi ist prave Intelu..
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    5.2.2008 08:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Typo:
    Dík, opraveno.
    5.2.2008 01:19 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Merge x86 a amd64
    Bude mít $SUBJ nějaký viditelný vliv mimo jádro nebo "jenom" zjednoduší údržbu a vývoj těchto architektur?
    5.2.2008 11:56 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Merge x86 a amd64
    Pokud si neprekladate jadro sami, tak ne. Pokud ano, tak puvodni adresare v arch jsou nyni jen ukazately na x86. Jinak jsem si zadnych velkych rozdilu mimo arch nevsiml.
    5.2.2008 02:03 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Jestli to s těmi const Linus myslí vážně, tak mám pocit, že zešílel. Protože const slouží k označení konstatní věci. Je samozřejmě jasné, že lze dělat nepřehledný kód, který bude const používat asi jako když koza řídí atomovou elektrárnu - pokud chcete, prasárny jdou dělat vždycky, ale const tu bylo pro to, aby udrželo přehled a udržovatelnost. Když vidím v kódu const - beru to jako bych v dokumentaci přečetl "tato věc se nebude měnit". Řada kompilátorů se dokonce srdnatě brání i pokusům o prasení a o změnu, a je to tak naprosto správné - programátor by měl vyjadřovat svoje úmysly čistě.
    5.2.2008 09:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Jestli to s těmi const Linus myslí vážně, tak mám pocit, že zešílel. Protože const slouží k označení konstatní věci.
    Pokud vím, tak specifikace jazyka C tvrdí něco jiného.
    Quando omni flunkus moritati
    5.2.2008 13:10 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Specifikace jazyka C tvrdí, že modifikace const-objektu pomocí neconst-ukazatele je nedefinované chování. Takže pokud přetypujete neconst-ukazatel na const, dereferencujete a přiřadíte do toho, tak
    • si musíte být jist, že ten ukazatel ve skutečnosti vzniknul přetypováním neconst-ukazatele na const, a
    • jste prase, zvláště pokud to děláte samoůčelně nebo const napíšete do rozhraní, a pak ho v implementaci nedodržujete
    5.2.2008 09:31 Jan Kurik | blog: Hemis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Tady bych souhlasil spise s Linusem. Pokud oznacim nejakou promenou jako "const", tak tim zadam prekladac aby mi hlidal ze ji nekde v kodu omylem nebudu chtit menit. Ale rozhodne bych to nebral jako zakaz s tou promenou manipulovat (pretypovani na non-const kdyz to opravdu potrebuju). To by hranicilo s omezovanim osobni svobody programatora a to by takovy prekladac mohl byt vystaven i zalobe za porusovani lidskych prav :-)
    6.2.2008 07:38 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    On to asi nikdo nezakazuje. Spíše se tady asi naráží na to, že to není tak "úplně čistě". Zkrátka pokud něco není zakázáno, neznamená to, že to je povoleno a naopak. Chápu postoj programátorských estétů, ale Linusovi jsem ochoten tento drobný přešlap odpustit :-)
    5.2.2008 10:40 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Asi sis to pomylils s #define, nebo konstantou definovanou v hedri, ale const, neni konstatni vec.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.2.2008 13:22 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Mě na GCC štve, že zaboha nechce povolit přetypování z void* např. na short. Povolí to, pokud nejdřív přetypuju na long. Chápu, že se tak asi snaží zabránit tomu, aby programátoři dělali nepřenosiltený kód, ale překvapilo to - ne všechny důvody pro ztrátové přetypování musí být špatné.
    6.2.2008 10:53 I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    icc muze byt pro tebe / pro Vas lepsi a predevsim kompiluje rychleji a lze s nim gcc plne nahradit, zkompilovat kernel i vse ostatni.
    6.2.2008 13:00 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    A nebylo by lepsi napsat do kodu co chcete udelat, misto toho, abyste na to zneuzival pretypovani, ktere nema definovane chovani?

    Co treba tohle?
    short s;
    void *v;
    
    s = (int)v & 0xffff;
    
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.2.2008 14:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Nevím, co je na přetypování nedefinovaného - chová se jasně. A zrovna ani ten váš kód se nezkompiluje.

    Jde o to, že je to buzerace. MSVC to připustí bez řečí, aniž by otravoval na podobných hloupostech.
    6.2.2008 14:42 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    ISO 9899:1999, 6.3.2.3/6:
    Any pointer type may be converted to an integer type. Except as previously specified, the result is implementation-defined. If the result cannot be represented in the integer type, the behavior is undefined. The result need not be in the range of values of any integer type.
    6.2.2008 15:07 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Mě se ten kód zkompiluje, a pokud tam dám short, tak to akorát hodí warning. Takže jestli používáte -‍Werror a nezkompiluje se vám to, je to pouze a jenom váš problém.

    MMCH MSVC jsem nezkoušel na tenhle kód, ale MSVC 2008 beta mi třeba na přetypování size_t -> unsigned hodí warning (něco ve smyslu "potential 64-bit portability problem...")
    David Watzke avatar 6.2.2008 15:30 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Mě se ten kód zkompiluje,
    No, gcc to vezme, ale g++ ne:
    error: cast from 'void*' to 'int' loses precision
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    6.2.2008 15:47 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    To bude tím, že ve standartu c++ není nic, co by podobnou věc umožňovalo. Jediná konverze pointer -> integer je reinterpret_cast, a k němu relevantní odstavec ze standartu je 5.2.10/4:
    A pointer can be explicitly converted to any integral type large enough to hold it. The mapping function is implementation-defined [Note: it is intended to be unsurprising to those who know the addressing structure of the underlying machine. ]
    6.2.2008 21:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Nevím, co je na přetypování nedefinovaného - chová se jasně.

    Určitě? A jak?

    5.2.2008 08:36 koetchko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Typo:

    LatencyTop, odhalovnání zpoždění v systému
    7.2.2008 15:28 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    > Pokud čtení nepřímých bloků úzkým hrdlem není, e2fsck je obvykle vcelku rychlý i tak, takže zlepšování výkonnosti není nutné.

    Pokud čtení nepřímých bloků úzkým hrdlem není, je e2fsck obvykle vcelku rychlý i tak a zlepšení výkonnosti se neprojeví.

    Puvodni formulace rika neco jineho - ze mame nejaky jiny ukol/cil a k jeho splneni je nebo neni nutne zvyseni vykonnosti. (alespon podle meho nazoru a citeni cestiny). Samozrejme vim, ze jsem puntickar, to mi nemusite psat :-)
    7.2.2008 15:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3/2008
    Jenže ta druhá formulace říká něco jiného, než se píše v tom anglickém textu (aspoň podle mě)
    Quando omni flunkus moritati
    8.2.2008 20:42 ak47
    Rozbalit Rozbalit vše Velka tryska ?
    Jak muze nekdo prelozit "enough thrust" jako velkou trysku ?

    Jak by potom vypadal prelozenej sig "With enough thrust, pigs fly ok ..." ? A kam ze tomu nebohemu zvireti tu trysku chcete cpat ? ;-))))
    8.2.2008 22:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Velka tryska ?
    Zkuste hádat… :-)
    9.2.2008 01:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Velka tryska ?
    Tomu se říká volný překlad. Rád se nechám poučit, jak bys to TY přeložil přesně - jestliže to nebude znít blbě, klidně to příště použiju.
    Quando omni flunkus moritati
    9.2.2008 11:33 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Velka tryska ?
    prečo "cpát"? ono ju nemá? ... a v tom vašom úryvku by som voľne použil thrust => ťah => usmernený výtok plynov :-))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.