abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 3. 1. 2007

    25. 1. 2007 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3750×

    Aktuální verze jádra: 2.6.20-rc3. Citát týdne: Andrew Morton. Správa zdrojů alokovaných pro zařízení. Ošklivá chyba poškozující soubory byla opravena.

    Aktuální verze jádra: 2.6.20-rc3

    link

    Aktuální předverze řady 2.6 je 2.6.20-rc3. Linus ji vydal těsně před Novým rokem. Obsahuje opravu chyby, která způsobovala poškození souborů (vizte níže) a pár set dalších oprav.

    23. prosince vyšla s další velkou dávkou oprav verze 2.6.20-rc2.

    Od vydání -rc3 bylo do hlavního git repozitáře přidáno jen několik patchů. V seznamu neopravených regresí, který spravuje Adrian Bunk, je teď šest položek.

    Aktuální verze -mm stromu je 2.6.20-rc2-mm1. Mezi nedávné změny patří nová verze patche pro ovladače v uživatelském prostředí, další háčky [hooks] pro paravirtualizaci, implementace obecného času pro x86_64 a obecný kód pro ovladače GPIO.

    Starší jádra: verze 2.6.16.37 byla 28. prosince vydána s velkým počtem oprav.

    2.4.34 vyšla také 28. prosince. Obsahuje několik bezpečnostních oprav a podporu kompilátorů gcc 4.x.

    Citát týdne: Andrew Morton

    link

    Je mi to docela jedno, fakt. Ale na druhou stranu... já tomu rozumím. Zkus někomu vysvětlovat, jak spolu souvisí nečisté pte, stránky, radix stromy a buffer_head [pte-dirtiness, page-dirtiness, radix-tree-dirtiness and buffer_head-dirtiness].

    -- Andrew Morton

    Správa zdrojů alokovaných pro zařízení

    link

    Psaní ovladačů zařízení může být zrádné. Samotné zprovoznění zařízení - často s pomocí chybné nebo neexistující dokumentace - může být nepříjemná práce. Kromě toho však musí ovladač pro zařízení alokovat několik různých druhů zdrojů; například mapování paměti pro I/O, linky přerušení, bloky paměti, DMA buffery, registrace u více subsystémů atd. Všechny tyto alokace musí být po zmizení zařízení (nebo jeho ovladače) vráceny systému. Není neobvyklé, že autoři ovladačů něco zapomenou dealokovat, což vede k úniku zdrojů.

    Když do toho započteme inicializační chyby, může být problém ještě horší. Pokud se ovladači nepodaří zařízení správně nastavit, musí vrátit všechny registrace, které až do té chvíle provedl. Pokusy o řešení chyb při inicializaci většinou nabývají podoby několika goto značek v rámci inicializační funkce nebo nějaké globální proměnné "inicializačního stavu", která popisuje, kde by mělo čištění začít. Tak jako tak nebývají tyto způsoby moc dobře testovány, takže při selhání inicializace je na nějaký únik zdrojů slušná šance.

    Tejun Heo, který během uplynulého roku velmi přispěl k vylepšení linuxového SATA subsystému, už měl těchto inicializačních problémů dost. Takže dal dohromady patch pro správu zdrojů, který by mohl, pokud bude přijat, zařídit ovladačům jednodušší a stabilnější kód. Hlavní myšlenka je prostá: pokaždé, když ovladač alokuje zdroj, kód pro správu si to zapamatuje společně se všemi informacemi potřebnými pro uvolnění. Když se ovladač od zařízení odpojí, jsou všechny zapamatované alokace vráceny systému.

    Takový způsob sledování alokací nelze do současného API nijak rozumně přidat. Tejunův patch místo toho vytváří nové, "spravované" verze jednotlivých alokovacích funkcí. Nové funkce vypadají jako ty staré, ale přidávají k názvu "m" (nebo "devm") a také doplňují parametr struct device - pokud už ho funkce nemá. Takže například spravované verze funkcí pro alokaci přerušení jsou:

        int devm_request_irq(struct device *dev, unsigned int irq,
    		         irq_handler_t handler, unsigned long irqflags,
    		    	 const char *devname, void *dev_id);
        void devm_free_irq(struct device *dev, unsigned int irq, 
                           void *dev_id);
    

    Patch také obsahuje spravované funkce pro zacházení s DMA buffery, I/O oblastmi paměti, prostými alokacemi paměti a nastavováním PCI zařízení. Umožní autorovi ovladače nahradit celou skupinu dealokačních volání jediným zavoláním devres_release_all(), což kód výrazně zjednoduší. I toto volání je vlastně zbytečné; ovladačové jádro ho zavolá, když se ovladač od zařízení odpojí.

    Pro komplikovanější situace existuje "skupinový" koncept. Skupiny si lze představit jako značky v sérii alokací prováděných daným zařízením. Alokace v rámci jedné skupiny je možné vrátit bez ovlivnění ostatních. Skupinové API vypadá takto:

        void *devres_open_group(struct device *dev, void *id, gfp_t gfp);
        void devres_close_group(struct device *dev, void *id);
        void devres_remove_group(struct device *dev, void *id);
        int devres_release_group(struct device *dev, void *id);
    

    Volání devres_open_group() vytvoří pro dané zařízení novou skupinu identifikovanou hodnotou id. Všechny potom provedené alokace budou považovány za součást této skupiny, dokud není zavoláno devres_close_group(). Pokud však inicializace funguje podle plánu, lze použít devres_remove_group(), což odstraní režii skupiny, ale alokace (včetně informací o nich) ponechá netknuté. Dojde-li k problému, devres_release_group() vrátí všehny alokace, které do skupiny patří.

    O této sadě patchů se zatím moc nediskutovalo. Autoři ovladačů se možná ještě vzpamatovávají z vánočních oslav. Není těžké si představit, že by všechna ta extra režie spojená se sledováním alokací vyvolala nelibost - zvláště uvážíme-li, že ve většině případů věci normálně fungují. Nakonec by však mohl příslib správné funkce v širším spektru situací začlenění nového rozhraní motivovat.

    Ošklivá chyba poškozující soubory byla opravena

    link

    V minulém čísle se psalo o chybě způsobující poškození souborů, která se vyskytovala převážně (ale ne pouze) u souborových systémů ext3. Některé aplikace s nezvyklým způsobem přístupu k souborům mapovaným v paměti mohly občas vidět mezery tam, kde se data nedostala až na disk. Jednou z těchto aplikací je rtorrent; jak se honba za odhalením příčiny chyby stupňovala, byly nalezeny (a vyvinuty) další případy pro testování. Problém je teď vyřešen, ale poučil nás o tom, jak se může taková nenápadná chybka projevit - a jak ji opravit.

    dirty page bug - Cheezy diagram

    V zájmu snahy o vysvětlení jsem [Jonathan Corbet] opět zapřáhl své spíše pochybné umělecké vlohy. Proto čtenáře laskavě prosím, aby popatřili na diagram zobrazený vpravo a potlačili své pochybnosti natolik, že si v něm představí stránku paměti - stránku, která obsahuje zajímavá data, a která reprezentuje ekvivalentní sadu bloků nacházejících se na disku v rámci souboru. Rozlišení mezi stránkou a jejími bloky je důležité, a proto stránku rozdělují tečkované čáry. Stránka v paměti o 4096 bajtech je nejspíše reprezentována osmi diskovými bloky o 512 bajtech (které jsou pravděpodobně zase spojeny diskovou jednotkou, ale budeme předstírat, že se to neděje).

    Existuje pár jaderných datových struktur, které o této stránce obsahují informace, což diagram trochu komplikuje:

    dirty page bug - Second diagram

    Stránka může být mapována do jednoho nebo více adresních prostorů procesů. Pro každé takové mapování bude záznam v tabulce stránek [PTE - page table entry], který provádí překlad mezi virtuální adresou v uživatelském prostoru a fyzickou adresou, kde se stránka doopravdy nachází. V PTE jsou ještě další informace, včetně "nečistého" bitu ["dirty" bit]. Když aplikace stránku upraví, procesor nastaví nečistý bit, což operačnímu systému umožní zareagovat například zapsáním stránky zpět na úložné zařízení. Ukazuje-li na jednu stránku více PTE, nemusí se shodovat v tom, jestli je stránka čistá nebo ne. Jediným způsobem, jak to zjistit, je projít všechny existující PTE a podívat se, jestli není některý z nich označen jako nečistý.

    Jádro si udržuje samostatnou datovou strukturu známou jako mapa paměti systému; obsahuje jednu struct page pro každou existující fyzickou stránku. Tato struktura obsahuje několik zajímavých informací, včetně ukazatele na zálohu [backing store] stránky (pokud nějaká existuje), datové struktury umožňující relativně snadno nalézt příslušné PTE a sadu příznaků. Jeden z těchto příznaků je nečistý bit - další příznak, který značí, že by stránku bylo potřeba zálohovat.

    A nakonec sada struktur, které mohou být se stránkou spojeny:

    dirty page bug - Third diagram

    "Hlava bufferu" ["bh" - buffer head] pochází z nejranějších dnů Linuxu. Lze si ji představit jako mapování mezi diskovým blokem a jeho kopií v paměti. Bh už není tak důležité pro linuxovou správu paměti jako dříve, ale dost souborových systémů to pořád používá pro sledování diskového I/O. Ne každý blok na stránce musí mít nutně bh; pokud si souborový systém myslí, že zapsat potřebují jen některé bloky, nemusí pro ty ostatní bh struktury vytvářet. Kromě jiného obsahuje bh struktura ještě další nečistý příznak.

    Když je tolik příznaků, které značí v podstatě totéž, není tak překvapivé, že nakonec vznikly zmatky. Správa redundantních datových struktur může představovat problém všude - tím více u jádra, které přidává ještě další obtíže.

    Hluboko v jádře je funkce nazývaná set_page_dirty(); používá ji kód pro správu paměti, když si všimne (díky PTE nebo přímé akci aplikace), že stránka potřebuje zapsat do zálohy. Mimo jiné zkopíruje nečistý bit ze záznamů tabulky stránek do struktury page. Je-li stránka součástí souboru, zavolá set_page_dirty() zpět do příslušného souborového systému - ale pouze pokud daný souborový systém poskytuje odpovídající metodu. Mnohé souborové systémy však zpětné volání set_page_dirty() nenabízejí; u těchto souborových systémů tedy jádro projde seznam všech souvisejících bh struktur a každou označí jako nečistou.

    A v tom je ten problém. Souborový systém si mohl klidně všimnout, že blok reprezentovaný daným bh je nečistý, a začít na něm I/O před voláním set_page_dirty(). Když je I/O hotový, souborový systém odstraní z bh nečistý příznak. Pokud dojde na volání set_page_dirty() ve chvíli, kdy na bloku probíhá I/O, souborový systém si nevšimne, že se data bloku mohla po zápisu změnit. Místo toho bude blok označen jako čistý, ačkoliv to, co bylo zapsáno, neodpovídá tomu, co je právě v paměti. Výsledkem je poškození dat.

    Linusova oprava je jednoduchá. Když se subsystém virtuální paměti rozhodne, že je na čase zapsat stránku, provede se nové volání set_page_dirty(). To zajistí, že v okamžiku volání metody writepage() souborového systému budou všechny bh označeny jako nečisté. Díky tomu je jisté, že budou zapsány všechny bloky stránky; testování potvrdilo, že problém s poškozováním souborů se tím odstraní. Patch byl zařazen do hlavního git repozitáře; měl by se objevit i ve stabilní aktualizaci 2.6.19.

    Do budoucna je řešením pokračovat ve vytlačování bh z cest jaderných I/O. Linus k tomu řekl:

    Buffer head je posledních několik let čistě "IO entita" a ne kešová entita. Když někdo používá pro zápis do zálohy bh, přeskakuje tím skutečnou keš (stránkovou), a proto s tím jsou problémy.

    Myslím, že ext3 je už v posledních křečích. Pořád používá bh v místech, kde by vážně neměl. Výsledkem je, že věci jako přístup k adresářům jsou pomalejší, než by měly. Bohužel mám dojem, že ani ext4 nic z toho neopraví.

    Ted Ts'o odpověděl, že oprava pro ext4 není úplně vyloučena, ale týká se to i jiných souborových systémů. Ext3 však pravděpodobně bh nepřestane používat, takže je jádro bude muset podporovat navždy.

    Tento příběh ukazuje, jak těžké může být najít a opravit některé druhy chyb v jádře. Zpočátku bylo pro vývojáře obtížné problém reprodukovat, takže museli spoléhat na to, že za ně budou patche testovat ti, kdo chybu původně objevili. Tito testeři vydrželi po celou dobu, přičemž zkompilovali a otestovali hodně jader, než byl od problému pokoj. Zaslouží si velkou část uznání za vyřešení.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2007 08:25 Marek Rychlý | skóre: 5 | Pohořelicko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    s/aby popatřili na diagram zobrazený vlevo/aby popatřili na diagram zobrazený vpravo/
    25.1.2007 08:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Door on your left.
    Your other left!
    25.1.2007 12:44 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    A slovo "popatřit" znamená ještě co?
    Only Sith deals in absolutes.
    25.1.2007 13:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    podívat se
    26.1.2007 05:12 HalenTech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Nemá to být spíš pospatřit?
    26.1.2007 09:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Ne :-) Kořen slova je patřit a předpony s- nebo po-. Slovník uvádí význam pohlédnout, podívat se, slovo je knižní a zastaralé, ale pěkné :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 25.1.2007 10:01 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    ext3 (apolu s xfs :-) jsou podle meho asi nejstabilnjsi FS. (nevite zda se ta chyba tyka i xfs??) proto me prekvapuje ze ani Linus nepredpoklada, ze se ext4 opravi systematicky (bh se budou pouzivat jak maji) a v ext3 (dejme tomu) se to opravi zalatanim (bude to jednodussi a je to mene zmen - lepe se to ohlida).

    notabene kdyz by to mohlo mit vliv i na vykon (smerem nahoru) tak by to preci _melo_ byt v ext4 implementovano ciste a poradne! ne?
    25.1.2007 10:21 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    No vidis. A podle mych zkusenosti jsou oba horsi nez reiserfs.
    25.1.2007 12:25 nhy | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Pridavam sa. Osobne som niekolkokrat odpalil EXT3, jedenkrat kvoli chybe v jadre, druhykrat po niekolkonasobnom zapnuti a vypnuti pocitaca natvrdo za sebou(vypadky elektriny)
    25.1.2007 12:33 newman | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    ReiserFS je opravdu dobry souborovy system, zminena chyba mi sundala FS dvakrat, nez jsem se uracil prejit na minor update jadra 2.6.19. reiserfsck --rebuild-tree strom opravil, ztraty vicemene zadne.
    Aleshus avatar 25.1.2007 18:27 Aleshus | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    +1 pro reiserfs.. ještě jsem na něm data nikdy nestratil a už jse měl párkrát namále.. reiserfsck to opravil vždy.. na ntfs jsem jednou přišel o 150GB a od té doby si dávám velký pozor..;)
    zde je patička..
    25.1.2007 15:15 bk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Z hlediska výkonu souhlasím, z hlediska spolehlivosti rozhodně nesouhlasím. Aspoň teda podle mých pozorování.
    25.1.2007 21:33 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    souhlas, reiserfs me odesel neopravitelne nekolikrat, ext3 zatim ani jednou (tuk tuk tuk na drevo)
    Mikos avatar 26.1.2007 01:06 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Já mám zas zkušenost přesně opačnou ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    26.1.2007 08:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    A já zas ne :-)

    ReiserFS mě dvakrát za sebou vyšplouchl zrovna ve chvíli, kdy jsem na hraní s instalací vůbec neměl čas. Od té doby se pověrčivě držím dál.
    Mikos avatar 26.1.2007 10:48 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Mě právě obdobně několikrát "vyšplouchl" ext3 ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 25.1.2007 19:27 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Ach jo, snad tu nebude zas další filesystemový flamewar ;-) Jen dodám, že dle mých dlouhodobých zkušeností je ext3 nesrovnatelně méně stabilní než reiserfs (3.6) a teď už můžu potvrdit že i než jfs. A to vubec nemluvim o té strašné pomalosti ext3 (i když člověk zapne dir_index) a její tragické práci s inody...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    25.1.2007 21:31 buma | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Za nejlepsi souborovy system soucasnosti povazuju papir a tuzku. Me uz se posraly snad vsechny souborove systemy v linuxu (teda vsechny ne, jen ext3, reiserfs a xfs :) ) Zajimave pritom je, ze to vzdycky odnesl jenom korenovy oddil, a to nezavisle na 2 pocitacich na 4 ruznych discich. Oddily s daty zustaly dosud nedknute... Nicmene zalohy delam pravidelne.

    Nechapu co je na mych pocitacich shnileho. Asi mam spatnou auru :)
    25.1.2007 21:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Myslím, že párset (hned v úvodu) by mělo být pár set (s mezerou). Jako jedno sto, dvě sta atd.
    25.1.2007 21:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Překlep v první větě. Pod svícnem... ;-)
    26.1.2007 11:49 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Díky za originální jména v hranatých závorkách.

    Jinak si nejsem jistý, jetli není ve vysvětlení chyby určitá nepřesnost. Sám interpretuji kód patche a originální poznámky tak, že kód při nalezení stránky s nastaveným dirty bitem již nezkontroluje, že dirty bit byl nastavený v důsledku zašpinění jen některých BH. Přesto, že aplikace změnila mapovanou stránk a z PTE nelze zjistit o které části se jedná, a je nutné zašpinit všechny BH, dojde k zapsání pouze původně označených BH.

    Ale je docela možné, že jsem si to vyložil špatně.
    30.1.2007 09:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    Jinak si nejsem jistý, jetli není ve vysvětlení chyby určitá nepřesnost.
    Coby neprogramátorovi mi nezbývá než spoléhat na to, co napsal Jonathan Corbet na LWN. Je však možné, že a) jsem to špatně přeložil nebo b) to špatně pochopil Jonathan. V obou případech budu rád za opravu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.