abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Minecraft – fantazii se meze nekladou

    14. 9. 2011 | Dušan Hokův | Hry a zábava | 34505×

    Dnešní recenze bude o velice zajímavé hře, která sice neoplývá ultrahyper 3D efekty, ale zato má úžasnou hratelnost a především dává hráči obrovské možnosti popustit uzdu fantazii a svobodně se pohybovat a dělat si, co se mu zlíbí, v obrovském fantastickém světě.

    Hra Minecraft mně připadá, že byla inspirována něčím jako příběh Robinsona Crusoe, protože začíná a pokračuje téměř shodně. Objevíte se na pobřeží neznámé krajiny a vlastně prvním cílem je přežít noc. V noci se totiž začnou objevovat různé příšery a půjdou po vás. Stejně jako Robinson tedy musíte najít nějakou skrýš, nebo si postavit nějaký provizorní přístřešek. Asi úplně první, co hráče překvapí, je to, že krajina je tvořena z kostek podobně jako stavebnice. Nečekejte tedy žádný antialising, pokročilé 3D efekty a další moderní vymoženosti. To, že je svět tvořen z kostek, je ale paradoxně jednou z hlavních předností této hry.

    Zpočátku tedy nemáte nic, všude okolo je ale spousta surovin a materiálu. Holýma rukama můžete narubat dřevo z pár stromů a ze dřeva si vyrobit první jednoduché nástroje. Jakmile narubete nějaké dřevo, vyvolejte inventář stiskem klávesy E a zde můžete vyrobit své první předměty. V horní části okna se objeví čtverec 2x2, do něj přesuňte dřevo, šipka ukáže, že z něj můžete vyrobit prkna. Jakmile máte prkna, můžete si vyrobit svůj první pracovní stůl. Na pracovním stole pak můžete vyrábět všechny ostatní nástroje a předměty. Pracovní stůl je čtverec 3x3 a asi jako první s jeho pomocí vyrobte první primitivní dřevěnou sekyrku, krumpáč a lopatku. Další užitečnou věcí je pec, kterou postavíte z kamene. Pec vám umožní tavit různé suroviny a vyrábět z nich další polotovary nebo například ze špalků dřeva si můžete vypálit dřevěné uhlí. Uhlí (i dřevěné) je lepší do pece než dřevo, určitě jej tedy používejte.

    Minecraft

    Ve světě Minecraftu je k dispozici nepřeberné množství materiálů a produktů, které lze z těchto materiálů vyrobit. Toto je druhá a možná hlavní přednost hry Minecraft. V tomto světě samozřejme platí i fyzikální zákony, některé pochopitelně zjednodušeně, ale to neubírá na zábavnosti a hratelnosti. Jakmile si postavíte svůj první skromný dům a přečkáte první noc, zjistíte, že by bylo fajn mít v domku třeba skleněná okna, postel, nenosit všechny věci s sebou a mít třeba malou zahrádku a pěstovat růže. Všechno a mnohem víc můžete získat. Jak jsem zmínil v úvodu, v noci se vás budou snažit dostat různé příšery. Ve hře se střídá denní cyklus po zhruba deseti minutách. V noci je tedy dobré být v nějakém příbytku a mít zavřené všechny vchody.

    Jednou se mi třeba stalo, že příšery lezly přes strom nedaleko domu a skákaly přes nedostavěný otevřený balkon do domu. Pokud chcete rychle noční dobu překlenout a během dne se věnovat třeba kutání železné rudy, postavte si v příbytku postel. Jakmile se začne stmívat, můžete postel použít a probudit se následující den. K výrobě postele budete potřebovat prkna a vlnu. Tady se hodí zmínit, že kromě surovin, jako jsou dřevo, hlína, kámen, uhlí a další, můžete potkat ještě různá zvířata. Vlnu tedy získáte z ovcí. Buď tak, že ovci zabijete, nebo ji s pomocí vyrobených nůžek jen ostříháte. Jak vidíte už jen na takovéto drobnosti, máte více možností.

    Minecraft

    Některá zvířata můžete chovat kvůli různým produktům (vejce, mléko, maso...), jiná dokonce můžete ochočit. Hádejte, jak ochočit vlka? :-) Také se z vás může stát nadějný zemědělec, s motykou v ruce a několika semínky založíte například pšeničné pole. Dejte si ale pozor, zelené výhonky různým zvířatům chutnají, takže si pole raději obestavte nějakým plotem. Ve hře se střídá i počasí, občas zaprší, to pak obilí pěkně roste, a v polárních oblastech může i sněžit a vodní plochy jsou zamrzlé. Až vás přestane bavit chodit neustále po svých, můžete zkusit osedlat třeba prase – k tomu potřebujete mít v inventáři sedlo a u prasete jej použít :-)

    Minecraft

    V podzemí, kam se nedostane denní světlo, si budete muset svítit pochodněmi. Pochodeň vyrobíte z uhlí a ze dřevěné tyčky. Pak ji třeba připevníte ke stěně nebo na nějaký podstavec. Hra mě stále překvapuje, třeba když jsem pochodeň umístil do rohů ohrady před domem, že to krásně na plot pasovalo. Zahrádka tak byla osvětlená pěkně v noci a z okna se dalo pozorovat, jak okolo chodí různé příšery a nemohou se dostat dovnitř. Když objevíte nějaký rozsáhlý podzemní komplex, občas se hodí vyrobit si nějaké cedulky jako ukazatele cesty, abyste nezabloudili. V takových jeskyních je pak třeba mít se na pozoru i ve dne, bývá zde dost příšer. Pokud budete mít dost železa, můžete si postavit i nějakou důlní dráhu a vytěžené suroviny vyvážet na povrch. Z kopce důlní vozíky jezdí na popostrčení, do kopce budete potřebovat nějaký výtah, nebo důlní lokomotivu.

    Minecraft

    Na Internetu je množství videí a obrázků s ukázkami, co lidé vytvořili – od různých staveb po různé stroje a další možné a nemožné věci. Hra podporuje i multiplayer, což vám dá možnosti úplně nových rozměrů. Existuje několik českých serverů s poměrně širokou komunitou lidí. Hra je napsaná v jazyce Java a díky tomu je multiplatformní. Pro běh vyžaduje grafickou kartu s OpenGL. I když je nyní hra ve fázi beta, nezaznamenal jsem jedinou chybu.

    Hru lze koupit na minecraft.net za 14.95 euro, po dokončení bude stát podle autorů 20 euro. Díky úspěšnému minecraftu již vzniklo několik projektů, které se snaží minecraft napodobit, za všechny bych jmenoval Minetest, který se mi zdá jako nejzdařilejší. O hře by se dalo ještě hodně napsat, ale nerad bych vás připravil o tu úžasnou možnost objevování a zkoumání světa Minecraftu. Pokud ale přesto občas nebudete vědět jak něco vyrobit, navštivte Minecraft wiki.

    Přeji příjemnou zábavu při hře!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    14.9.2011 06:33 gwwert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    asi bych nemel silu venovat tolik casu na hrani. aspon jsem si prohlednul nejaka videa co lidi dokazali vytvorit: zemekouli, model turingova stroje, rozlehle hradni komplexy.............
    14.9.2011 07:07 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Páni, při pohledu na ty screenshoty se ve mě probudila nostalgie a vzpomínky na ATARI 800XE...
    14.9.2011 07:24 czp | blog: czp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Minecraft hraju už kolem roku a čtvrt, a musim říct, že to je asi nejlepší hra co sem hrál. Žádná mě nechytla na tak dlouho jako tahle... Sem fakt rád, že sem si to před tím rokem a kousek koupil, teď mam zajištěný všechny updaty a další verze Minecraftu :). A to sem si původně řikal jaká to je volovina :D
    14.9.2011 08:58 sarlej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Kdyz jsem Minecraft videl poprve tak to ve me moc duvery nevzbuzovalo. Ale po vyzkouseni jsem si hru hned koupil a od te doby uz me jine hry nezajimaji. Ne ze by jsem byl naruzivy hrac ale tahle hra je stejne genialni a chytlava jako lego :D A kdyby nekdo chtel vyzkouset online tak zkuste treba http://www.mcspectralis.cz/
    14.9.2011 09:31 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Myslím že v případě Minecraftu by vydělali obrovské peníze přidáním možnosti modelu, ve kterém se platí za herní čas, ne za hru.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    14.9.2011 11:28 Dragon Jake | blog: Drakův zápisník | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Minecraft jsem nadšeně kupoval před rokem po zhruba 12 hodinách nepřetržitého hraní, hodně mě to chytlo :)

    Autor článku ale podle mě zapomněl zmínit pro zdejší komunitu jistě velké lákadlo, a to redstone circuits, což je implementace skutečných logických obvodů, které můžete ve hře stavět. S těmi dokážete cokoli, třeba i 16-bit ALU

    http://www.minecraftwiki.net/wiki/Redstone_circuit

    http://www.youtube.com/watch?v=LGkkyKZVzug
    14.9.2011 13:51 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Ve spojení s pistony to navíc dodává další možnosti - hradla se dají dělat mechanicky a piston clock generator má narozdíl od čistě elektronického tu výhodu, že přežije restart hry (na stranu druhou je celkem hlučný). A pistonové paměťové buňky, to už je absolutní masakr :) http://www.youtube.com/watch?v=Oc6spHvGPtQ&feature=related
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    15.9.2011 10:55 Dragon Jake | blog: Drakův zápisník | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    tak to jsem neznal, luxus! :))
    18.9.2011 21:23 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Teď už jen zbývá, aby někdo naprogramoval Minecraft v Minecraftu :-D
    19.9.2011 12:45 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    14.9.2011 13:58 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    No nevím, nehrát to, asi bych některé věci zmíněné v článku nepochopil. Například popisy craftění, tam by se hodilo pár screenshotů jak to vypadá. A důlní dráha - výtah nebo lokomotiva? Powered minecart je úplně nahouby, výtah na vozík by možná z pistonů nějak udělat šel, ale bylo by to dost nepraktický. Všiml si autor že už se celkem dlouho používají powered rails, které vozík urychlí v jeho aktuálním směru?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2011 15:03 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Tohle jsem prave nechtel. Osobne se mi na hrach libi to objevovani, podobne jako kdyz se divam na film, taky nechci znat dopredu dej. Jen at si hrac zkouma a zkousi. V uvodu pisi, ze se jedna o recenzi, nikoliv vycerpavajici navod :-)
    14.9.2011 15:16 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Já spíš myslel na něčem ukázat jak to vlastně vypadá. Věta
    V horní části okna se objeví čtverec 2x2, do něj přesuňte dřevo, šipka ukáže, že z něj můžete vyrobit prkna.
    by si to pro názornost zasloužila :) Je dobře že se o této hře píše, v porovnání se zbytkem aktuální herní scény je to jeden z mála klenotů. Dnes vyšla verze 1.8, která je prvním krokem k adventure módu.

    Mimochodem, pro zájemce doporučuji nehrát klasický singleplayer, ale nainstalovat si klidně na stejný počítač server, nejlépe modifikaci Bukkit (je to klasický server s nějakým tím modovacím api). Člověk díky tomu dostane víc možností ve hře díky skvělým bukkit modům, případně šanci pozvat si kamaráda do hry aby se pokochal.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2011 15:49 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Na konci minulého školního roku to hrála většina spolužáků a dalších kamarádů. Všichni zažraně kraftili, sbírali suroviny, stavěli domečky, jezdili vláčkem. Každý mi říkal ať to zkusím, že je to super. Nevím proč, ale nevidím důvod toho všeho. Co je smyslem té hry ? Nic z toho co jsem zmínil mi ani při nejmenším zábavné nepřijde a v tom případě bych od hry očekával, že se budu posouvat k nějakému cíly, nebo si budu užívat nějaký příběh. Jak jsem se ale dozvěděl, nic takového zde očekávat nemám. Byl bych rád, kdyby mi tedy někdo vysvětlil, co je cílem / pointou této hry.
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    14.9.2011 16:24 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Budovatelské strategie, kam by se dal Minecraft zařadit, často nemají příběh a samotný proces budování je cíl té hry. Minecraft se mi sice zrovna moc nelíbí, ale třeba moje oblíbené OpenTTD je v tomhle hodně podobné.
    14.9.2011 16:31 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Co je vlastne smyslem stavebnice? Znate Merkur, Lego, Cheva ? Proc se nezeptate tech lidi ktere to bavi ? Vzpomel jsem si take tedka na film Auta, tam byl jeden dialog, jak se Blesk jel projet se Sally. "Kam to jedeme?" "Ja nevim, jen tak se proste projet" Obcas taky sednu do auta a jdu se jen tak projet, uzit si tu jizdu. Kdybych byl motorkar, tak tam je to jeste neco jinyho, jet pomalu krajinou, projet mista kde jsem jeste nebyl... Nemusi byt nejaky konkretni cil za kazdou cenu. Kazdy v te hre najde neco jineho, co ho bavi.
    14.9.2011 16:45 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    "Kam to jedeme?" "Ja nevim, jen tak se proste projet" Ano, toto samozřejmě chápu a moc dobře znám. Rád jezdím na kole a snad nikdy jsem nikam nejel protože jsem potřeboval, ale protože jsem prostě chtěl nekam jet. Tohle mi ale příjde jiné. Venku člověk přijde na jiné myšlenky, protáhne se, ... U minecraftu budu zkoumat jak něco postavit, případně k tomu číst wiki (jak je zmíněno v článku) - to už se rovnou můžu vrtat v systému, nebo pracovat přesčas :-D
    Pokud vás to baví, tak to hrajte, to nikomu neberu. Jen v tom moc nevidím smysl. Možná to jen není hra pro mě.
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    14.9.2011 18:44 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Já myslím, že byste si to měl prostě zkusit. Třeba vás to chytne :)
    16.9.2011 19:14 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    +1
    14.9.2011 18:04 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Jeden z cilu hry muze byt proste prezit - na zacatku nemas nic a postupne ziskas lepsi vybaveni na ochranu pred priserkami. Nemusis nic moc stavet (krome nejakeho primitivniho ukrytu); dokonce existuji lide, co to hraji systemem "nomad" - ze proste tahaji vsechno s sebou a jen objevuji rozsahly svet. Pokud vim, 1.8 dale rozsiruje tenhle zpusob hry (lepsi boj, lepsi generovani krajiny, nove nestvury..).

    Ja hraju minecraft uz asi 14 dni, je to super. Nejdriv jsem si stahl starsi verzi, a pak si koupil original.
    14.9.2011 19:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    1.8 přidává i generované NPC vesnice (zatím bohužel bez NPC)

    Pro mě je největší smysl hry v multiplayeru. Existují už i roleplay servery. Ale prostě pokochat se ostatními budovami, snažit se dát společně místu nějaký ráz, pojmenovat si ulice… Naposledy když jsem hrál na větším anglickém serveru, měli jsme dvě velká města a několik vesnic. Plánovat ve víc lidech podzemku, kanalizaci, telegraf mezi městy, to bylo moje :) Nebyl to roleplay, ale systém městské samosprávy byl solidní. Každé město mělo starostu který vylepoval vývěsky, rozhodoval o územním plánu, nařizoval stržení opuštěných ošklivých budov, vypisoval odměny za provedení některých veřejně prospěšných prací… Navíc taková liga ve Spleef má taky něco do sebe :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2011 16:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Takhle měla vypadat a fungovat secondlife :)
    14.9.2011 19:37 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Pěkné. Ještě by to chtělo nějaký čas na hraní. Ale toho se mi už pár let nedostává :-( -z atracený internet ;-)
    14.9.2011 20:48 RobS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Podporujte minetest! Minecraft je neuveritelnej podel na lidi. A pan NOTCH uz snad musi byt milionar...
    14.9.2011 20:56 bazdesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Milionář ?? skoro miliardář.. :D

    3,455,625 lidí si hru koupilo.. V aplhě za $10, beta za $15, takže asi tak +-$12 za člověka.. $1 = 18 korun, takže asi 746415000 korun (jasně, není to všechno jeho, ale i tak..)
    14.9.2011 22:14 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Tak tomu pánovi to patří, hru poctivě napsal.

    Spíš když si představím, kolik užitečných věcí v realitě by každý z těch 3e6 lidí mohl pro sebe nebo svoje blízké udělat místo práce v minecraftu....
    14.9.2011 22:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Minetest je parádní věc, výkonově aj. úplně parádní, ale má jednu nevýhodu, nejsou pro něj žádná rošíření, protože všechny extensions jsou napsaný v javě, jelikož MC je v javě, takže Minetest je pak k ničemu stejně jako samostatný MC, pluginy a rozšíření je to, co ho oživuje.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.9.2011 23:54 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Ale zase java bude pomalejší :-D.
    15.9.2011 00:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Tak to bez pochyby, viz níže. Minetest je C++ a z CPU žere nula nula nic. MC u stejného počtu klientů CPU na 70%. Osobně nevidím zas tak velký problém v jave jako spíše v brutálně prasácky napsané aplikaci :(.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2011 01:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Jo já to napsal dřív než jsem dočetl diskuzi. Škoda, že nejsou zdrojáky pod GPL, určitě by se našlo dost javistů co by poslali čistící patche.
    15.9.2011 08:53 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Celkem zajímavě vypadá ta modding api. Pokud jsem to pochopil dobře, dostanou moddeři zdrojáky pod nějakou speciální licencí.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    18.9.2011 03:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    To je právě škoda, že nejsou zdrojáky veřejný. Možná by to pak co do počtu uživatelů přesáhlo linux kernel :-D.
    15.9.2011 08:50 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Ale no tak. Poděl na lidi? Notch už se na to mohl dávno vykašlat, peněz má dost. Ale neudělal to a rozvíjí pořád další novinky. Možná by se mohl trochu víc věnovat optimalizaci serveru, ale to je asi tak vše co bych mohl vytknout. A stačí pohled na Indie Bundle, aby si člověk udělal představu že to není žádný škrt.

    Minetest je fajn, fandím mu, ale vlastnostma nedosahuje ani desetiny minecraftu.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2011 21:41 12
    Rozbalit Rozbalit vše Chybka
    "...ale za to má úžasnou hratelnost..."

    Mám za to, že tady má být užito spíše "zato".

    14.9.2011 22:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybka
    Opraveno, díky.
    15.9.2011 08:44 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybka
    Zajímavé, to jsem nevěděl, také díky =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    14.9.2011 22:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Dělám management script(stop,start,backup,forcestop,výkonové optimalizace a hafo dalších věcí) na minecraft server pro jeden game hosting, myslím, že už je můj script na hodně dobré úrovni a musím říci, že minecraft server je snad největší zpatlanina, co jsem kdy viděl. Aby server slušně šlapal na 20TPS a při 90 - 120 uživatelích, tak musí splňovat nehorázné výkonové nároky.
    S obyčejným diskem si člověk nevystačí a limitu IO končí při nějakých 20 klientech, ramdisk je na hovno, protože data narůstají svinskou rychlostí, jedinou spásou by mohl být SSD disk, který ale stojí těžký many a těžko říci, kolik na serveru vydrží.
    Java v pohodě zvládá více threadů, umožňuje makat na více jádrech, ale minecraft ne, ten si jede v jednom jádře a tím to hasne. U 30 klientů je u Xeonu na 2.4GHz docela výkonový limit.
    Minecraft server obsahuje krásné memory leaky aj. bugy, takže se musí několikrát za den restartovat (podle toho, kolik se používá pluginů, jak moc je v něm klientů apod., někdy stačí 1x denně restart)
    Člověk si tedy řekne, že taková primitivní hra nebude problém, ale majitelé a správci game serverů musí brečet, radši 6x CoD4 server, než 1x minecraft, nicméně boom okolo minecraftu je velký a vlastníci game hostingů se s tím musí nějak poprat.
    Na podzim se chystá nějaká new verze, která by mohla snížit IO a zavést podporu pro více jader, ale nevkládám tomu nějakou extra důvěru.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2011 09:04 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Děláš to pro bukkit server, nebo pro vanillu?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    15.9.2011 12:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Primárně pro bukkit, ale v tom snad není rozdíl (z hlediska správy).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2011 10:10 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Minecraft není moc primitivní hra. Má sice primitivní grafiku a rozhraní, ale interně je poměrně složitá a propracovaná, třeba jako OpenTTD nebo Flashpoint, řekl bych, že ta složitost na serverové straně bude o dost vyšší než u CoD4. Na druhou stranu to není omluva pro leaky a tak nehorázné nároky.
    15.9.2011 14:41 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    1 chunk v Minecraftu - 16x16x128 metrů - uchovává souřadnice pro až 32768 kostek (většinou to bude lehce přes polovinu, 64 je hladina moře). Načítá se čtverec 9x9 chunků kolem hráče. Nevím jak je to s optimalizacema, ale číslo je to solidní :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    15.9.2011 19:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Přesně tak. My jsme si to zvýšili na 15x15 chunků, což je 7 372 800 kostek :-D. Ale krajina vypadá fantasticky, obzvláště při použití fotorealistic textur (256).

    Jak se dá toto synchronizovat přes více klientů opravdu netuším. Empirickým pozorováním (a následnou hádkou), jsem s kámošem zjistili, že nejvetší problém nastává, když jsou dva uživatelé v jednom chunk (a oba tam něco kutí). To potom nestíhá disk zapisovat transkace. Jinak to celkem jde.

    Jestli někoho napadá, jaký to používá synchronizační algoritmus, sem s tím.
    15.9.2011 22:27 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Někde se dá vygooglit celkem pěkný popis server api, ale to je tak všechno co k tomu vím.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    18.9.2011 21:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Takže nová verze, která vyšla před pár dny, je samozřejmě nekomatibilní se současnými světy, což se vědělo, ale sranda je, že nová verze běží na serverech 3x pomaleji, než verze předchozí. Takže fakt sranda, nechápu, co tím autoři sledují, chtějí snad omezit používání světa jen na 30 hráčů, protože na plný výkon a odezvy si víc hráčů ani přetočený i7 nedá.
    Je čas asi zkusit jre7, ale nevěřím tomu.
    Zdar Max
    PS: hodně zátěže dělají pluginy, ale bez nich to prostě není zřejmě ono.
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2011 22:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Je čas asi zkusit jre7, ale nevěřím tomu.
    No pokud to není vyjímka z pravidla, tak se bude řídit Gatesovým efektem ne? :-D
    Takže fakt sranda, nechápu, co tím autoři sledují, chtějí snad omezit používání světa jen na 30 hráčů, protože na plný výkon a odezvy si víc hráčů ani přetočený i7 nedá.
    Podle mě to prostě ten systém, kterým to tvoří už nestíhá a program blobuje (navíc je v javě, tak je to ještě víc vidět).
    18.9.2011 22:51 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Ktere pluginy bys, prosim, doporucil? Muzu je prihodit do starsi hry?

    Ja nasel tohle.

    Tohle je taky bomba.
    IRC is just multiplayer notepad.
    18.9.2011 22:54 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Ty pluginy jsou pouze pro multiplayer?
    IRC is just multiplayer notepad.
    18.9.2011 23:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    MC nehraju, takže ti žádný nedoporučím :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.9.2011 08:52 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Aha. Takze ty jenom spravujes server? OK.
    IRC is just multiplayer notepad.
    15.9.2011 10:50 lomoz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    tak na tohle pozor.. hra je svinsky navykova.. dokonce se mi podařilo (a to asi nikdy předtím) prosíťovat se až k rozbřesku... pro mě je tohle cesta, kam by se hry mohly ubírat...
    19.9.2011 07:34 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Je normálne, že minecraft pri takejto grafike seká? Ako skúšal som všeličo, ale so štandardným nastavením javy proste seká. Keď poriadne zväčším pamäť tak robí dosť často také dlhšie záseky (neviem z akého dôvodu). Je to normálne, alebo proste niečo s intel drivermi, alebo mám jednoducho šunku?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    29.9.2011 13:25 Saype
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Jak již bylo napsáno někde výše - Minecraft je dosti prasácky optimalizovaný (tzn. optimalizace téměř nulová :-) ) Snad se to časem zlepší. Zatím doporučuji vygooglit "minecraft optimalization" Jinak fandům této hry doporučuji tento web o minecraftu :)
    27.9.2011 13:28 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minecraft – fantazii se meze nekladou
    Zakladni myslenkou to pripomina Dwarf Fortress, coz je taky neuveritelne navykove ;-)
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.