abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nejlepší minipočítače na trhu

    16. 4. 2015 | Martin Stančík | Hardware | 5817×

    Google nedávno představil své nové zařízení s názvem Chromebit, které je jakýmsi „minipočítačem“ s operačním systémem Chrome OS, jenž lze připojovat k různým zařízením pomocí HDMI. Podobných řešení však na trhu najdeme více. Pojďme se podívat na ta nejzajímavější.

    Vůbec prvním minipočítačem ala Chromebit se stalo v roce 2012 zařízení s názvem Cotton Candy od společnosti FXI Technologies. První model Cotton Candy poháněl dvoujádrový procesor Exynos 4210 na frekvenci 1,2 GHz od Samsungu, který byl schopný přehrávat 1080p video. K dispozici byl 1 GB paměti RAM a data se ukládala na microSD kartu. I když se Cotton Candy mezi uživateli nikdy příliš neuchytil, inspiroval k výrobě podobných zařízení i další společnosti. Cotton Candy je možné koupit i dnes, avšak na oficiálních stránkách výrobce již v nabídce není.

    Většina prvních minipočítačů s koncovkou HDMI typu Rikomagic MK802II byla určena k tomu, aby z vašeho běžného televizoru udělaly „Smart TV“. A tak je tomu i v dnešní době - malé počítače s HDMI jsou určeny spíše k tomu, aby se připojovaly k televizorům, než aby šlo o „přenosné počítače do kapsy.“ Níže se můžete podívat na ty nejzajímavější minipočítače, které jsou v současné době na trhu nebo se brzy začnou prodávat.

    Tronsmart CX-919 Quad Core RK3188 Android Mini PC

    Tronsmart CX-919 Quad Core RK3188 Android Mini PC je poháněn čtyřjádrovým procesorem RK3188 od společnosti Rockchip, má k dispozici 2 GB paměti RAM. Na to, jak malé toto zařízení je, má slušnou výbavu portů. CX-919 obsahuje microUSB port pro dobíjení, další microUSB port pro připojení příslušenství, plnohodnotný port USB 2.0, slot na microSD kartu a HDMI pro připojení k televizoru či monitoru. Nechybí podpora 802.11b/g/n Wi-Fi.

    Na CX-919 běží operační systém Android 4.2.2. Na rozdíl od jiných podobných zařízení si CX-919 dobře rozumí s e-shopem Google Play, takže si z něj budete moci stáhnout a spustit prakticky jakoukoli androidovou aplikaci. Za šedesát dolarů jde o velmi zajímavý kousek.

    MK903V TV stick

    Pokud chcete o něco lepší androidový minipočítač s HDMI, můžete zkusit MK903V. Bude vás sice stát o třicet dolarů více, ale stojí to za to.

    Toto zařízení je opatřeno 2 GB paměti RAM, 8 GB místa k ukládání dat, slotem na microSD karty, 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, HDMI 2.0, USB 2.0 a dvěma micro USB porty.

    Nejvíce však MK903V od CX-919 odlišuje čtyřjádrový procesor Rockchip RK3288 na frekvenci 1,8 GHz. Kromě něj je k dispozici grafická karta ARM Mali-T764 s podporou 4K videa. V balení je taktéž bezdrátový ovladač. MK903V běží na Androidu 4.4.

    Rikomagic V5 TV stick

    Většina androidových minipočítačů je poskládána ze starých komponent, ne tak Rikomagic V5 TV stick. Toto zařízení pohání čtyřjádrový procesor Rockchip RK3288, přičemž mezi další výbavu patří 2 GB paměti RAM a 8 - 16 GB místa na disku. Nechybí podpora Gigabitového Ethernetu a Wi-Fi 802.11ac spolu se standardním 802.11b/g/n.

    Kromě ethernetového portu jsou k dispozici dva plnohodnotné USB porty, Bluetooth a slot na microSD karty. Jako operační systém si na tomto zařízení, jehož cena překračuje sto dolarů, můžete zvolit buďto Android 4.4 nebo Ubuntu 14.04.

    MeGoPad T01

    Nechcete Android ani Linux? Pak vyzkoušejte MeeGoPad T01 s Windows 8.1. Problém je však v tom, že k MeeGoPad dostanete pouze nelicencovanou kopii Windows 8.1 s Bingem, přičemž licenci si musíte dokoupit u Microsoftu. Pokud za ni platit nechcete, můžete si na MeeGoPad samozřejmě nainstalovat Android nebo Linux.

    Zařízení pohání čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F Bay Trail na frekvenci 1,3 GHz, k dispozici jsou 2GB paměti RAM, 32 GB místa na disku, slot na microSD karty, microUSB port a port USB 2.0. Kromě Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth MeeGoPad podporuje také technologii WiDi.

    Minipočítač s cenovkou přes 100 dolarů bez plnohodnotné verze Windows 8.1 však bude opravdu jen pro někoho.

    Intel Compute Stick

    Pokud jste schopni s koupí ještě nějakou dobu počkat, zajímavou nabídku pro vás má také Intel. Ten nedávno představil svůj Intel Compute Stick, jenž pohání procesor Atom Z373F Bay Trail na frekvenci 1,33 GHz. Nechybí 2GB paměti RAM a 32 GB flashové paměti.

    Zařízení bude dostupné ve dvou verzích: na jedné poběží Windows 8.1 (či později Windows 10) a na druhé Ubuntu Linux 14.04. Linuxová verze minipočítače bude bohužel opatřena pouze 1 GB paměti RAM a 8 GB místa k ukládání dat. Jinak jsou obě verze identické – najdeme u nich dva microUSB porty, Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11b/g/n. Verze s Windows bude stát 149 dolarů, zatímco linuxová verze 89 dolarů.

    Chromebit

    A na závěr se dostáváme k samotnému Chromebitu. Ten pohání čtyřjádrový procesor Rockchip RK3288 RM na frekvenci 1,8 GHz. Mezi další výbavu patří grafická karta Mali 760, 2 GB paměti RAM 16 GB flashové paměti, Wi-Fi 802.11ac a jeden plnohodnotný port USB 2.0.

    Chomebit běží na tom samém operačním systému jako Chromebooky, tedy Chrome OS. Cena zatím nebyla oznámena, podle všeho ale nepřekročí hranici sta dolarů.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.4.2015 09:18 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    ad Intel Stick : Tento idiotský prístup Intelu moc nechápem, prečo musím byť ochudobnený o podstatnú časť HW ak si to chcem kúpiť priamo s Linuxom a nevymýšľať preinštalovaním Windows verzie..
    Polívčička byla..
    16.4.2015 13:20 Free
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Preto, že na Windows verziu si môžeš nainštalovať Linux ale na Linuxovú dáš windows len s problémami. Rozdiel v cene je za 1GB RAM a 16GB SSD.
    Petr Tomášek avatar 18.4.2015 14:39 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Stejně je to pořád pakárna. Proč nemůžu mít výkonější HW, ale bez toho, abych platit MicroShitu?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    the.max avatar 16.4.2015 23:10 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Ale takhle to je i u jiných 'hraček', tímto způsobem jsou zkriplený notebooky, tablety, v minulé době telefony, atd... Prostě pokud je 'stejný' výrobek dostupný jak s win tak i linuxem, tak ta linuxová verze je sice levnější, ale i hardwarově chudší. Zatím nepamatuji, že by byl nějaký výrobek dostupný se stejnou výbavou jak s linuxem tak s win, kde by byla cena buď stejná, nebo s win dražší.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    17.4.2015 12:03 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Niektore z prvych Asus Eee PC sa predavali s Linuxom alebo s Windows. Cena bola rovnaka, ale linuxova verzia mala vacsi disk. Potom pre istotu prestali linuxove predavat uplne...
    16.4.2015 10:37 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Takže "minipočítače" jsou definitivně s novou kchůlovou mocinky buzíčkovou nálepkou? A jejich původní historický význam je definitivně v pryč...?
    http://bandzone.cz/_90972
    16.4.2015 12:39 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    a automobil je jedine ten s parnim pohonem ! ;)
    16.4.2015 13:23 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Ty opravdové minipočítače stále produkuje IBM a poměrně hodně PDP-11 a VAXů pořád běží v elektrárnách nebo třeba u vojáků.
    Takže není důvod slovo "minipočítač/minicomputer" používat pro nějaké kchůlmegasuperhyperaúplněnejlepčejší hračky jen proto, že se to frikulínům líbí.
    16.4.2015 13:47 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    njn, drsnezastydleubrucenejzpatecnickejmorous si nedokaze predstavit ze se pojmenovani muze menit v kontextu doby, z dnesniho pohledu je minipocitac neco mensiho nez bezny pocitac, a bezny pocitac uz nezabira telocvicnu ;)
    16.4.2015 15:35 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    K takové blbosti, jakou jste napsal, snad ani není třeba další komentář :-)
    16.4.2015 15:46 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    pokud nebyl potreba, proc si ho napsal ? ale to vis, reagoval sem na tvuj blbej komentar ;)
    jinak minipocitac z ktereho mas vyrazku, pochazi z "MiniPC", ne z "minicomputer"
    ale porad trvam na tom ze dnesni bezne pocitace nezabiraji telocvicnu ;)
    16.4.2015 23:34 yoli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Minicomputer
    17.4.2015 10:15 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Petr Tomášek avatar 18.4.2015 14:41 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    To, že se význam slov v průběhu času mění není blbost, ale holý fakt. Doporučuji si přečíst nějaký úvod do jazykovědy.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.4.2015 14:53 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    nebo se zamyslet a dohlednout dal nez do vlastniho zamku, nebo si zjistit neco o terminu "zmena vyznamu slova"
    lokomotiva - drive oznacovala parni, pozdeji byla "parni lokomotiva" a "lokomotiva" oznacuje elektrickou
    strelna zbran - drive oznacovala luk,kus,prak, pozdeji katapult, pak puska, revolver, pistole, samopal...
    vuz - nejdrive byl tahan konmi, pozdeji misto konu byl parni stroj, pak spalovaci motor, elektromotor
    kun - drive slo jen o zvire, pozdeji pocet koni udava vykon spalovaciho motoru
    vul - vykastrovanej bejk, pozdeji ti co nedokazi pochopit ze minipocitac je z dnesniho pohledu neco jineho nez drive ;)
    20.4.2015 10:44 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Není to něco jiného, protože minipočítače v pravém významu slova stále existují, provozují se a dokonce je IBM stále dodává.
    Lokomotiva je pořád lokomotiva ať je parní nebo třeba s jaderným reaktorem. Ovšem nazvat mikropočítač na malé destičce minipočítačem může jen ignorant, frikulín a nebo docela obyčejný blbec.
    20.4.2015 11:29 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    pro mene chapave citace z toho odkazu:
    rozšíření či zúžení významu, přenesení jádra významu na jiný prototyp (základní typ) v rámci šíře významu (například lampou se dnes rozumí v první řadě elektrická lampa, nikoliv olejová, sídlištěm se rozumí primárně soubor panelových výškových domů, nikoliv chatrčí apod.).
    olejove lampy stale existuji, provozuji se a dokonce je spousta vyrobcu olejovejch lamp stale dodava

    ad lokomotiva, drive se pod lokomotivou vzdy povazovala parni, dnes se pod lokomotivkou povazuje elektricka, neni potreba rikat "elektricka lokomotiva", stejne jako drive nebylo treba rikat "parni lokomotiva"...

    minipocitac kterej vidis ty, je dnes "minipocitac skrinovy" a "minipocitac" bez pridavneho jmena je proste to co je v clanku, pripadne do/o velikosti +- 5.25" mechaniky

    klidne si nadavej lidem do blbcu, ale tva inteligence se tim nezvetsi, pouze tva omezenost a namyslenost ;)
    Conscript89 avatar 20.4.2015 23:36 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Hm, ze je to jen elektricka bych netvrdil, porad je jeste dost dieselovych...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    20.4.2015 23:57 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    jasne :) uznavam ze nemam prehled jestli dnes je to spis elektricka, nebo diesel, ale asi se shodnem ze pred sto lety se pod "lokomotiva" povazovala parni a dnes ne :)
    Petr Tomášek avatar 21.4.2015 19:42 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    minipočítače v pravém významu

    Ty máš fakt dost. A kdo jako podle tebe rozhoduje o tom, co je pravý význam a co levý, ty rozumbrado...?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.4.2015 19:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Jste z toho zmaten? To je úděl lidí s beznadějně nízkou adaptabilitou. Zažil jsem minicomputers od IBM a provozuji dvě MiniPC (minipočítače). Nebo snad mikroPC (mikropočítače)? Vím, co pořizuji a s čím pracuji a zmaten názvy vůbec navzdory své zkušenosti nejsem...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    16.4.2015 20:35 Cunt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Ze minipocitac je oznaceni pouze pro stary typ, je chujovina na miliontou. dneska je minipocitac neco co je mensi nez notebook.
    16.4.2015 21:48 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    To je ale blbost, notebook je mikropocitac, protoze jeho vypocetni jednotka je jen jeden nebo nekolik malo mikrocipu. Minipocitac jich ma vice, chodite kolem nich nejspise kazdy den - jsou to totiz napriklad BTSky, ktere v sobe maji desitky vypocetnich cipu, DSPcek, presto jejich rozmery jsou kompaktni (zacinaji +- na 20 litrech objemu).
    Josef Kufner avatar 17.4.2015 01:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Dnes už se označení minipočítač nepoužívá. Kdysi tím byl myšlen počítač, který zabírá méně prostoru než celou místnost.

    Poslední dobou se jako minipočítače občas označují různé prťavé HDMI dongly, desky menší než CD a podobné, ale není to nijak ustálené označení.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.4.2015 09:15 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Muj zamestnavatel tak oznacuje system, ktery se vejde do jedne skrine. Prodava i vetsi systemy...
    Josef Kufner avatar 17.4.2015 11:55 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Tak to ten termín používá správně, jen to je velmi neobvyklé.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.4.2015 13:10 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Kam se máme jít podívat?
    16.4.2015 16:45 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    kdyby nekdo chtel krabky s rk3188 nebo rk3288 na vyzkouseni, par jich tady mam, nejsou to ty male tv sticky, ty mivaji spatnou wifi a prehrivaji se, ale krabicky asi jako 2 dlane s dalkovym ovladacem
    17.4.2015 10:33 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Mam to chapat tak ze tie "minipocitace" zaberaju jednu miestnost ? Lepsi termitus pechmikus by bol minipc. Posledny minipocitac s ktorym som sa stretol riadil v 90tych rokoch meteoradar na Kojsovej Holi.
    17.4.2015 12:24 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    minipocitace z minuleho stoleti naopak nezaberali jednu mistnost, ale vesli se do jedne skrine...

    ale pokud to chces chapat, tak si pozri definici minipocitace z 1970:
    minipočítač je stroj s cenou méně než 25 000 USD, s pamětí o kapacitě alespoň 4K slov a se vstupně-výstupním zařízení jako je dálnopis, který je schopen zpracovávat programy ve vyšším programovacím jazyce, jako je Fortran nebo BASIC

    vsechny minipocitace v clanku tuto definici splnuji :)
    Josef Kufner avatar 17.4.2015 13:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Který z nich má dálnopis? Nebo alespoň modem?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 17.4.2015 13:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Vstupně výstupní zařízení jako dálnopis mají prakticky všechny.
    17.4.2015 14:36 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    dalnopis aka TTY maji vsechny :)
    Petr Tomášek avatar 18.4.2015 14:42 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Jo, ale konektor tam musíš napáje sám ;-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.4.2015 15:03 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Minipocitac s periferiami = obvykle jedna miestnost. Definiciu sice splnaju ale nie su to minipocitace. Pretoze potom mam jeden minipocitac pod stolom. A nemam :)
    17.4.2015 17:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    tak je potreba se na to podivat v kontextu doby :) #7, #9, #17
    Petr Tomášek avatar 18.4.2015 14:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    A co když nechci ani Endrojd ani Blbuntu, ale třeba normální Debian nebo Fedoru? Nějak bych o tom na linuxovém webu čekal aspoň zmínku.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.4.2015 09:05 bumerang
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Tak už jsi debian zmínil. Well done :-)
    Petr Tomášek avatar 25.4.2015 20:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Čekal bych, že to bude zmíněno v článku. A ne jen obecné kecy od Endrojidu, který lze najít na každým webu pro BFU...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.4.2015 19:04 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Asi proto, že experimentům nikdo meze neklade a portaci ARMových distribucí je celkem dost. Bývalo zvykem si potřebné info zjistit a o jeho obsahu se přesvědčit vlastní implementací. Je vidět, že pokrok krokem vzad (i vícero kroky) nezastavíš...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Petr Tomášek avatar 25.4.2015 20:04 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Ale já nechci experimentovat. Já chci vědět, jestli na tom už někdo (třeba ten) Debian nainstaloval a pokud jo, zda-li je třeba k dispozici návod. A taky třeba, jestli to má nějaký háček nebo svízel.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    25.4.2015 21:47 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    tak nejak si nedokazu predstavit HW, na kterej je Ubuntu a nesel by Debian... ale Petr Blbmášek asi ano ;)
    Petr Tomášek avatar 25.4.2015 23:08 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Pokud je to Blbuntu předinstalováno od výrobce, tak si to dokážu představit velmi dobře...

    Ale chápu, že nýmand jako ty na to nemá dostatečnou fantazii...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.4.2015 13:40 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    fedora na te krabce s rk3188 jela, na te novejsi jsem nezkousel, ale neni duvod, proc by nesla
    26.4.2015 14:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    Zavadec a jadro pouzite v Ubuntu bude pouzitelne pro Debian, pokud by snad jeho nefungoval(o)... ale chapu ze Blbmasek na do nema dostatecne znalosti ci dovednosti, umi nadavat, komolit jmena a jet podle video-stepbystep-howto navodu :)
    20.4.2015 12:59 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejlepší minipočítače na trhu
    MeeGoPad je docela zavádějící název pro hárdwér. Čekal sem, že na tem pojede nějaká starší verze operačního sytému MeeGo.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.