abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

    včera 13:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.77 populárního telnet a ssh klienta PuTTY. Podrobnosti v přehledu nových vlastností a oprav chyb a Change Logu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.5. 12:11 | Nová verze

    SteamOS (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.2. Přehled novinek v oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 09:00 | Nová verze

    SecureDrop (Wikipedie, GitHub) je open source platforma pro bezpečné a důvěrné sdílení informací mezi žurnalisty a jejich zdroji. Vydána byla nová verze 2.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.5. 20:33 | IT novinky

    Společnost Proton AG představila novinky ve svých službách Proton Mail, Proton VPN, Proton Calendar a Proton Drive. Služby jsou přístupné z nového webu proton.me. Aktualizován byl ceník. Představen nový vizuál.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    26.5. 19:22 | Nová verze

    Týden po vydání Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.0 byl vydán jeho klon AlmaLinux 9. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    26.5. 15:00 | IT novinky

    Broadcom kupuje firmu VMware za 61 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.5. 09:55 | Nová verze

    Google Chrome 102 byl s verzí 102.0.5005.61 prohlášen za stabilní. Opraveno bylo 32 bezpečnostních chyb. Přehled novinek na Chromium Blogu nebo na Chrome Platform Status. Oficiální přehled novinek (New in Chrome, YouTube) zatím nebyl publikován. Přehled novinek v nástrojích pro vývojáře je bez videa.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.5. 01:55 | Komunita

    The Open Source Software Security Mobilization Plan (pdf) je konsorciem The Linux Foundation zastřešen plán na zvýšení bezpečnosti open source softwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    26.5. 00:11 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhla hackerská soutěž Pwn2Own Vancouver 2022. Máte-li na starost bezpečnost IT, výsledky vás nepotěší. Microsoft Teams, Oracle Virtualbox, Mozilla Firefox, Microsoft Windows 11, Ubuntu Desktop, Apple Safari, Tesla Model 3 Infotainment System. Vše potopeno. Demonstrované bezpečnostní chyby ve Firefoxu jsou již opraveny ve verzi 100.0.2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.5. 13:22 | Nová verze

    Lokální úložiště Stratis (Wikipedie), alternativa k úložištím s ZFS a Btrfs, bylo vydáno ve verzi 3.1.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    Na sociálních sítích nebo jiných webových diskuzích vystupuji pod
     (61%)
     (17%)
     (22%)
    Celkem 359 hlasů
     Komentářů: 29, poslední 24.5. 00:02
    Rozcestník



    Vložit další komentář
    31.10.2005 01:02 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Z perexu jsem tedy nabyl dojmu, že se jedná o distribuci pro hazardéry. ^_~ (Neříkám, že tomu tak je, ale tak nějak to na mě působí.)
    31.10.2005 01:58 Pietro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    LOL. "2005.2-rc3, jež obsahuje jádro 2.6.14-rc2 a betaverzi KDE 3.5" :-)
    David Watzke avatar 31.10.2005 05:51 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    A? Mám Gentoo (2005.1 :-D), jádro 2.6.14, KDE 3.5b2 a stabilní to je. :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    31.10.2005 09:33 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Mno, sám víš, že jsem na tom podobně. To nic nemění na tom, jak působí ten perex a teda... Dost záleží na tom, podle jakých kritérií posuzuješ stabilitu. A jak moc jsi ten systém „zatížil“. Že si na něm otevřeš pár stránek v browseru, možná něco načmáráš v Gimpu...
    31.10.2005 15:00 hyperion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    ze to rikas zrovna ty, kterej ma problemy v Gentoo i se stable ebuildama..(mimochodem - ja mel taky - glibc) takze i pro hardcore Gentooisty trochu pokory prosim.. btw provozuju Xorg v testingu, protoze stable verze ma problemy s cernejma ikonama v ooffice..:) gentoo@amd64
    31.10.2005 19:57 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Ja jsem si prelozil OO2.0 oproti KDE a uz je to v pohode. (Co se tech ikonek tyce).
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    3.11.2005 11:40 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Přesně. Ale hlavně, že je vhodná pro začátečníky... to mě pobavilo nejvíc. Celé to na mě působí dojmem ,,zase další chaos nejnovější beta nezkoušených věcí s jiným instalátorem, u kterého nikdo ani netuší, jak se vlastně může chovat na všech možných konfiguracích''. Opravdu fajn nápad, dejte to začátečníkům a hned přibyde další hromada fanatických widláků, na které slovo Linux působí jako rudá plachta na býka...
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    13.12.2021 06:23 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Such an interesting article

    premarital counseling st louis
    31.10.2005 01:06 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    A nevím, autor IMHO otevřel pár okýnek, pustil si Firefoxe a pár dalších aplikací, kernel mu náhodou nezpanikařil, tak napsal, že se jedná o stabilní distribuci... Jaká jsou pro to vůbec kritéria? Windows XP je podle mě také stabilní systém.
    31.10.2005 01:07 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Pardon, tedy Konqueror.
    31.10.2005 01:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Bohuzel se musim vratit ke komentari, ktery jsem psal pod podobny clanek o Fedora Core 4:

    Z tohoto clanku se o distribuci Ark Linux nedozvim naprosto nic. Cely obsah by se dal shrnout takto: Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE.

    Mala zpravicka s odkazem na changelog by velmi prevysila informacni hodnotu tohoto clanku, ktery se hodi maximalne tak jako zapis do blogu s nadpisem Jak jsem nainstaloval Ark Linux.

    Nechapu, proc toto de facto upozorneni na novou verzi vydavate za recenzi. K recenzi je jaksi treba vic, nez nainstalovat nejakou distribuci a ten trivialni postup popsat tak, ze je "recenze" po vymenene nadpisu pouzitelna pro libovolnou jinou distribuci.

    Za prve, recenze by mela tematizovat rozdily recenzovane distribuce od ostatnich distribuci, pripadne duvody vzniku distribuce.

    Za druhe, trivialni instalace (ani hra tetris) neni vubec zajimava, recenzent by mel vyzkouset, jak si poradili vyvojari s nejakou nestandardni instalaci (napr. na druhy disk, na vice partici), nebo aspon proboha vyzkouset to nabizene deleni disku s qparted. Je mi jako potencialnimu uzivateli naprosto nahouby, kdyz autor tuhle moznost zmini, ale uz nevyzkousi (nebo o tom nenapise).

    Za treti, stale stejne screenshoty KDE, ktere nemaji s distribuci jako takovou nic spolecneho, opravdu nejsou nic zajimaveho stejne tak jako popisovat menu z KDE. Podruzny je i komentar defaultniho nastaveni i objevovani Ameriky, ze CD vypalujeme s K3b. Misto toho se mohl venovat autor podrobneji balickovacimu systemu, napr. ho vyzkouset (vsadil bych se, ze je tam nejen KSynaptic, ale i Synaptic... a kdovi co jeste).

    Za ctvrte... skoda mluvit dal. Kdyz uz se tohle odhodlate publikovat, neoznacujte to prosim jako recenzi a nedavejte tomu titulek, ktery vzbuzuje neopravneny dojem, ze se v clanku ctenar o predmetu titulku neco dozvi.

    Dekuji.
    31.10.2005 07:37 Nickel | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Pro zacatecnika je to idealni recenze, dozvi se ze to zvladne rozchodit a cestou instalaci nema az tak co pokazit, uvidi ze nastaveni probehne i pres klikani, takze nemusi editovat konfiguraky ktere nezna a taky to ze to bude vypadat hezky. Pokud pc vyuziva predevsim k prohlizeni internetu, ma zde informaci ze uz to nekdo zkousel a slo to.
    www.nickelpc.net
    31.10.2005 07:37 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše To by se dalo tesat...
    To by se dalo tesat a asi by se hodilo to poslat autorum jeste pred vydanim jejich "recenzi" a "benchmarku"....

    Mozna by potom byli k sobe vice kritictejsi a pokusili by se zodpovedet otazku, zda jejich vytvor skutecne nekomu k necemu bude, usetri lidem praci a bude zajimavy i po case.. Pripadne by mu tyhle otazky misto svedomi mohla pokladat redakce! ;-)

    Stejne tak jsou k nicemu komentare pod zpravickou, kde lidi vyvraceji zpravy o nestabilite oznamenim, ze oni maji XXX.XXX.XXX a funguje jim. Myslim, ze i jim musi dojit, ze to skutecne neni relevantni a nikoho to nezajima... Stabilita aplikace se prece posuzuje podle toho, kolika lidem to nechodi, ne kolika to chodi...

    Mam z toho trochu divny pocit, protoze muj komentar je taky k hovnu, ale nejak jsem si po ranu nemohl pomoci a neulevit si.... ;-)
    31.10.2005 09:35 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To by se dalo tesat...
    Tak pozor, informace, že někomu něco funguje je také dost důležitá.
    31.10.2005 17:51 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To by se dalo tesat...
    Jo, hlavně ve světě MS Windows 95 :-)
    31.10.2005 08:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Co k tomu říci? Je to tvůj názor, já jsem něj již reagoval dříve. Můj názor je ten, že i článek tohoto typu má své opodstatnění - ostatně tento můj názor je zřejmý z toho, že článek vyšel. Nebudu se pouštět do delšího komentáře, protože se obávám, že by ta diskuze (opět) nikam nevedla.

    Proto jen zmíním, že ačkoliv to považuji za přílišné zjednodušení a tvrdím, že člověk se z článku dozví více, jsem spokojen i s tím, když článek řekne "Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE." Ty takovou informaci považuješ za recenze nedůstojnou, já ne. A to proto, že recenze tím plní svůj účel: čtenář se dozví, co může od distribuce očekávat.
    31.10.2005 09:43 Predator | skóre: 23 | blog: FreeBSD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Súhlasím. Začiatočníka práve migrujúceho na Linux z Windows nezaujíma, či tam je kernel radu 2.4 alebo 2.6, alebo iné rechnické špeciality. Chce vedieť, či má cenu si to inštalovať, či si to bude vedieť jednoducho nastaviť (bez pátrania po tom, ktorý súbor s "podivným" menom v ktorom adresári nastavuje čo a aké podivné slovo do neho napísať, aby sa rozbehla grafika či modem), jednoducho či mu bude počítač slúžiť tak, ako bol zvyknutý z Windows.

    Keď sa oťuká a zorientuje v systéme a jeho ovládaní, prejde na "tvrdšie" distro, napríklad Debian, Gentoo (alebo prejde na *BSD :-))... alebo možno ani nie, niektorí ľudia nechcú riešiť IT problémy, chcú jednoducho sadnúť za PC a pracovať, a keď nemajú správcu, uspokoja sa aj s "klikacím" distrom, ktoré vie nastaviť aj bežný smrteľník. Technické detaily ich nezaujímajú, chcú iba málo, aby ich systém fungoval a aby ho vedeli aspoň trochu ovládať. To je význam klikacích distribúcií - sprístupniť krásu a silu Unixu aj bežným ľuďom, ktorí nie sú príliš technicky nadaní. Viď filozofiu Mac systémov - tam je túto snahu krásne vidieť.

    Ale osobne si myslím, že Linuxu (a Unixu) skôr škodia rôzni "puritáni", "hardcoristi" a "rádobyguruovia", ktorí iba odstrašujú potenciálnych nových užívateľov. Články, ktoré ukazujú, že sa to dá a s vhodným distrom dokonca veľmi jednoducho, naopak prospievajú spoločnej veci - rozšírenosti opensource systémov.
    FreeBSD zvládne fakt každý .... ak ho bude chápať ako FreeBSD.
    31.10.2005 09:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Musím se xkeshe trochu zastat, protože mám zato, že jeho komentář nebyl kritikou zájmu o "klikací" distribuce, nýbrž kritikou zpracování recenze.
    31.10.2005 10:39 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Co k tomu říci? Je to tvůj názor, já jsem něj již reagoval dříve. Můj názor je ten, že i článek tohoto typu má své opodstatnění [...] jsem spokojen i s tím, když článek řekne "Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE." Ty takovou informaci považuješ za recenze nedůstojnou, já ne. A to proto, že recenze tím plní svůj účel: čtenář se dozví, co může od distribuce očekávat.
    Dobra, v tom pripade prijimam objednavku na recenzi jakekoliv distribuce exlusivne pro ABClinuxu a pozitri (nejpozdeji do konce tydne, podle toho, jak si to stihnu stahnout) ji tady mas.

    To zjevne nejdulezitejsi (vata) uz bylo napsano v x-"recenzich", takze jen vyzkouset, jestli to funguje, udelat nejake screenshoty KDE s tim pravym wallpaperem a prepsat titulek... (proc si to vlastne takhle nevyrabite sami v redakci?)

    Mohl by z toho byt tydenni extra serial: ABCLinuxu predstavuje distribuce Linuxu, 52 dilu do roka... sice by to asi prestali lidi hodne brzo cist, ale... mate zajem? :)
    31.10.2005 11:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    I tohle už se probíralo v té minulé diskuzi. Nemusel jsi se ani tolik rozepisovat. Stačilo napsat <sarkastická poznámka> - já už bych si něco doplnil... diskutujeme spolu docela často, takže by to nebyl problém. Já bych pak jen napsal <standardní odpověď> a bylo by hotovo.

    Podívej se, já chápu, že ty prostě tento druh článků považuješ za zbytečný. A to do té míry, že ti dokonce vadí, když vůbec vychází. Už jsem se dříve pokusil vysvětlit svůj postoj, ale názor jsi nezměnil, což respektuji. Já názor také nezměnil, tak proč to omílat stále dokola? Zkus to překousnout, ne?
    31.10.2005 11:37 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Já názor také nezměnil, tak proč to omílat stále dokola? Zkus to překousnout, ne?
    Jisteze to prekousnu, ja dokonce nabizim dodavat jen houst a vetsi kapky. Staci slovo, ze to berete :) Berete? (Pokud nebude extra prani na distro, vezmu to poporade podle nejakyho zebricku distrowatch.)
    31.10.2005 22:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Berete?
    Zadna odpoved taky odpoved :)
    31.10.2005 02:21 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Pro zacatecnika, jak tedy presentujete bych volil STABLE vetve vseho, co tam jen je a to i za cenu "lehci neaktualnosti". V momente, kdy se mu stane neco s KDE, coz se muze stat, co ten zacatecnik bude delat? Formatovat HDD ve stylu Windows?

    Ono je hezke mit vse to nejnovejsi, ale do momentu prvniho problemu a presentovat jen vzhled KDE, coz je asi tak prvni, co by potencionalniho zajemce o Linux z rad Windows bude zajimat ..... byt to neni vlastne to, oc nam v Linuxu jde.

    Dodava se standardne i jine prostredi, nez-li KDE (Lenora se podivat - nekamenovat thx^^)?
    Do I care?
    31.10.2005 02:26 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    asi tento styl klik sem klik tam jako SlackoDebianista nepochopim nikdy..

    Kdyz si svuj HW nenaklika, tak si tezko poradi...
    Do I care?
    31.10.2005 11:41 limbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    "styl klik sem klik tam jako SlackoDebianista"

    Hmm, toto som nepochopil. Včera som zasa nechápal riešenie tohoto: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/107245

    Fakt neviem, odchádza mi procesor?
    31.10.2005 13:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Co jsi na tom nepochopil? Že mount -a je někde napsané v init skriptech distribuce (/etc/init.d/, nebo /etc/rc.d/)? A init skriptů se práva netýkají, ty mohou dělat všechno, stejně jako root.

    Takže zapsání mount -a do autostartu KDE nemá žádný efekt, protože a) disky jsou už připojené init skriptem, b) uživatel nemá právo tohle provést, takže se nic nestane.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    31.10.2005 14:14 limbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    No vidím, že chápeš presne ako ja :-). Lenže jemu to začalo vraj fungovať až potom, čo pridal scriptik do autostartu KDE. Si prečítaj poriadne prvú vetvu príspevkov, tam kde som prispel aj ja. Je mi jasné, že buď spravil niečo, čo nie je v príspevkoch zahrnuté, teda nemáme všetky info, alebo problém s montovaním nikdy nemal, lebo v debiane sa montujú disky štandardne cez inistcript.
    31.10.2005 15:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
    Aha! No já sice Debian moc neznám, ale moc bych se divil, kdyby mu to začalo pracovat díky Autostartu v KDE. A už jsem pochopil tu tvoji otázku :-D.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    brozkeff avatar 31.10.2005 20:04 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše 'Recenze' vývojové verze určená pro BFU
    Taky se musím přiklonit ke kritice xkeshe.

    Tato 'taky-recenze' je opravdu vhodná pro začátečníka. JENOMŽE -- rozumím tomu dobře, že recenzovaná je nějaká beta vývojová verze, že? Takovou bych rozhodně začátečníkovi nedoporučoval, přestože celá distribuce jako taková na něho má být v budoucnu orientovaná. Pokud už recenzi něčeho ve vývoji, tak pořádně, aby z toho měli něco všichni ostatní, trošku zkušenější.

    Ubastlit nějaké to průměrné distro s KDE a pár 'drobnejma' chybama umí kde kdo, já chci vědět, CO to má jiného oproti třeba Fedoře.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.