abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Software pro procvičování psaní všemi deseti (2)

    26. 6. 2012 | David Kolibáč | Recenze | 3974×

    Po minulém článku představujícím především programy pro výuku psaní všemi deseti bych rád předvedl dvojici sofistikovanějších aplikací — TIPP10 a především Amphetype, jenž se hodí ke “čtení” celých knih prsty.

    Obsah

    TIPP10

    link

    Nejprve se podíváme na program TIPP10. Je primárně v němčině (na angličtinu je nutné ručně přepnout) a většina cvičení či lekcí je… také v němčině. Krom toho obsažená rozložení klávesnice, která se při psaní ukazují na obrazovce, jsou — jak jinak — německá a švýcarská, vedle toho je to jen americká QWERTY. Proto nás bude zajímat v prvé řadě editor lekcí a statistické zpracování výsledků psaní. TIPP10 ještě obsahuje primitivní hru “padající písmena” (podobnou minule zmíněným XLetters), ale za řeč to moc nestojí.

    Na webu programu najdeme ke stažení instalátor/balíčky pro několik linuxových distribucí, MS Windows a Mac OS X. TIPP10 tedy nainstalujeme. Po prvním spuštění bude zřejmě německy. Pokud preferujete angličtinu, přepnout se můžete v nastavení (tam se dostanete přes DateiGrundeinstellungen) Sprache, kde Programmoberfläche změňte na English a akci potvrďte (Speichern) — a následně aplikaci restartujte. Ve stejném konfiguračním dialogu si můžete nastavit lekce pro výuku psaní všemi deseti a rozložení klávesnice, což se hodí, protože pak je možné zvolit si také nahrazování znaků, které se na klávesnici nenachází (např. při zvolení US QWERTY se ve výchozím stavu bude v lekcích nahrazovat ‘ä’ za ‘ae’ apod.).

    Při opisování lekcí se může zobrazovat virtuální klávesnice (jako nápověda, neznáte-li polohu kláves zpaměti) a vedle nad ní se ukazuje opisovaný text — aktuální řádek, jenž se při psaní posouvá, aby se kurzor nacházel uprostřed. Velikost, barvu a písmo si jde nastavit. Z dalších věcí, jež lze nastavit, stojí za zmínku způsob opravování překlepů (doporučuji zapnout nutnost smazat špatný znak pomocí Backspace) a především délka lekce — můžete opisovat celou lekci, nastavený počet minut nebo počet znaků, přičemž volba Intelligence navýší objem opisovaného textu o počet chyb, které uděláte.

    Vzhledem k tomu, že většina lekcí je v němčině, doporučuji si přidat vlastní texty. To uděláte tak, že v levém panelu vyberete kartu Own lessons a následně Edit a New lessons nebo Import lesson. V jednoduchém dialogu pak vložíte název lekce a text samotný. Bohužel nejde zadat třeba celou knihu, spíše necelou kapitolu, resp. několik stránek (omezení je 400 řádků). Lekcí jsou dva typy: Sentence lessons (opisování textu) a Word lesson (opisování krátkých úryvků z textu, volně uspořádaných).

    Po dokončení lekce se zobrazí statistiky. Ukládají se délka lekce, rychlost opisování ve znacích za minutu, počet a poměr zastoupení (žel jen v celých procentech) chyb — na základě toho program váš výkon ohodnotí jakýmsi skóre (mj. jeho výpočet najdete v nápovědě k programu) a zanese ho do grafu výsledků, v němž by měl být vidět vývoj v čase. Chybami se člověk učí, proto se hodí přehled chyb, které jste udělali. Je to jednak diagram, který ukazuje počty chyb pro jednotlivé prsty (má smysl, pokud používáte rozložení kláves nastavené v programu), a tabulka špatně napsaných znaků, jednak samotný opisovaný text s vyznačenými chybami.

    TIPP10 je poměrně příjemný, má jednoduché, nerušící uživatelské rozhraní, na druhou stranu ale příliš zaměřený na německy hovořící země a ocenil bych detailnější statistiky.

    TIPP10 – seznam lekcí TIPP10 – editor lekcí TIPP10 – lekce TIPP10 – statistika TIPP10 – diagram chyb pro jednotlivé prsty

    TIPP10 – chybné znaky TIPP10 – graf výsledků TIPP10 – výsledky TIPP10 – hra

    Amphetype

    link

    Amphetype je sice primárně určen pro MS Windows, ale díky tomu, že je napsán v Pythonu a PyQt, funguje na GNU/Linuxu bezproblémově. Na webu najdeme mezi soubory ke stažení pouze instalační archiv pro MS Windows, proto si budeme muset stáhnout zdrojové kódy — a spustit v Pythonu soubor Amphetype.py.

    svn checkout http://amphetype.googlecode.com/svn/trunk/ amphetype-read-only
    cd amphetype-read-only/
    python Amphetype.py
    

    Amphetype se již bohužel nevyvíjí, autor ho nepoužívá a pokud tedy zatoužíte po rozšíření funkcionality nebo opravě nějaké chyby (ačkoliv aplikace se mi jeví stabilní), budete se o to muset postarat sami.

    Stojí za zmínku, že zatímco předešlé programy jako KTouch nebo TIPP10 byly zaměřeny primárně na výuku psaní všemi deseti, Amphetype jakékoliv pomůcky pro prvotní fázi učení se pomíjí — je zamýšlen k sofistikovanějšímu procvičování především psaním delších textů. Doporučují se např. romány stažené z webu projektu Gutenberg — technicky by mělo jít o soubory s prostým textem kódovaným pomocí UTF–8. Amphetype je rozseká na části, načež můžete tyto oddíly postupně opisovat — a tímto vlastně knihu číst. Uživatelské rozhraní pro tuto činnost je velice jednoduché, jde o prosté pole s textem a obyčejné pole jakoby textového editoru, které pouze při chybě změní barvu (tu si můžete, stejně jako písmo, nastavit).

    To nejpodstatnější u Amphetype jsou statistiky a následné procvičování toho, co vám nejde. Sledované ukazatele jsou rychlost (v slovech za minutu), přesnost (v procentuálním zastoupení správně napsaného textu) a “viskozita” (jak moc není psaní plynulé, hodnota by se měla blížit nule). Hodnoty pro jednotlivá “sezení” jsou v kartě Performance vynášeny do grafu — ty je možné několika způsoby nastavit, aby zobrazovaly co nejnázorněji posun výsledků v čase. Oproti tomu karta Analysis zobrazuje přehled nej(bez)problémovějších znaků, trojic znaků nebo celých slov, a to opět podle stejných měřítek. Tlačítkem Send List to Lesson Generator si můžete výsledky poslat do generátoru lekcí (karta Lesson Generator), který dokáže celkem rozumně sestavit sadu slov k procvičení na základě toho, co se mu předhodí (ze souboru, z toho, co už je v databázi, nebo právě na základě výsledků vašich testů). Takto můžete cvičit slova nebo kombinace znaků, které vám činí problémy. A pokud byste si výsledky rádi nějak zpracovali sami, můžete celkem snadno, protože Amphetype používá pro ukládání dat obyčejnou databázi SQLite.

    Amphetype má smysl především při dlouhodobém používání, teprve pak dostanou statistiky jakousi vypovídací hodnotu (přiložené snímky obrazovky nejsou zcela vypovídající, ale o svou obsáhlou databázi jsem bohužel přišel). Jeho “nudné” uživatelské rozhraní mi vyhovovalo ze všech testovaným programů nejvíce. Detailní nastavení výběru a generování lekcí potenciálně mohou najít využití, ovšem já ho příliš nepoužívám. Naopak oceňuji slušný import i obsáhlejších textů — už jsem výše zmíněným způsobem i něco přečetl.

    Amphetype – mezi lekcemi Amphetype – lekce Amphetype – nastavení Amphetype – seznam zdrojů/lekcí

    Amphetype – statistika Amphetype – analýza chyb Amphetype – generátor lekcí Amphetype – databáze

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.6.2012 14:34 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti (2)
    Prostředí Amphetype vypadá dost zajímavě, ale uvědomil jsem si, že asi už nebudu věnovat energii přímo výuce psaní, ve smyslu opisování textu. Ale připadalo by mi velmi zajímavé pokud by někdo ohnul tohle prostředí do formy pluginu.

    Představu jsem měl taková, že třeba píšu nějaký text např. LaTeXový text v Kile nebo něco ve Write a takový plugin mi bude počítat rychlost prstů, pravidelnost úhozů, časové mezery mezi konkrétními dvojicemi písmen, chybovost (která by se dala počítat třeba tak, že když napíšu slovo, které je v databázi slov a nechám ho být tak OK, když se k němu vrátím tak chyba, a když není v databázi tak neidentifikováno). Místo přímého drilu, analýzu psaní.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2012 00:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti (2)
    Pro MS Windows existuje něco takového ve formě keyloggeru a aplikace zpracovávající data z něj.

    Tohle počítání chybovosti se mi moc nezdá, ale u češtiny by se to jinak počítalo jen těžko.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.