abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 4.8.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:11 | Zajímavý článek

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 142 (pdf) a HackSpace 79 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:22 | Nová verze

    Qtractor (Wikipedie) dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Audio/MIDI vícestopý sekvencer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 8.1. Vedle četných oprav přináší několik funkcí včetně podpory editace textu v PDF a vytváření formulářů v PDF.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 28
    včera 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    20.6. 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.6. 16:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.8 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 126. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu a na YouTube. Vypíchnuta jsou vylepšení v integrovaném poštovním klientu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.6. 12:11 | Zajímavý článek

    Příspěvek Aukce domén – měsíc po spuštění na blogu CZ.NIC shrnuje první měsíc provozu Aukce domén .CZ. Aukcemi prošlo celkem 18 174 domén, z toho na 742 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. Nejdražší aukcí byla na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    20.6. 11:11 | IT novinky

    Před 40 lety, 19. června 1984, Bob Scheifler představil první verzi okenního systému X (X Window System). Vycházela z okenního systému W (W Window System).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 52
    20.6. 11:00 | Nová verze

    Desktopové prostředí MATE bylo vydáno ve verzi 1.28. V gitových repozitářích je sice už od února, ale oznámení vydání se na webu objevilo s několikaměsíčním zpožděním (únorové datum zveřejnění je nepravdivé). Jde o první velké vydání od roku 2021. Uživatelsky nejvýznamnější pokrok je v podpoře Waylandu.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    16.10.2005 22:35 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Pasy
    Biometriky v pasech mi moc nevadí - snižuje se tím zneužitelnost mého pasu v cizích rukách a v těch obávaných db velkého bratra jsem už tak jako každý, kdo někdy použil pas se strojově čitelnými údaji.

    Daleko víc mi vadí třeba kartička školy s RFID čipem. ;-)
    16.10.2005 22:55 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Pro mě je to přesně naopak. Kartička od školy s čipem (ISIC) mě nevadí, protože na ní mnoho údajů není (jen nějaké identifikační číslo). Navíc má vztah jen k jedné škole, jedné databázi. Ta se s ničím nepropojuje. Na druhou stranu čipy v osobních dokladech jsou poměrně nebezpečné, protože by byly v případě zavedení zakrátko dohledatelné kdekoli na světě. A státní databáze obsahuje mnohem cennější databáze než ta školní.
    Josef Kufner avatar 16.10.2005 23:05 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Tak tak. Optimální by bylo nemít nic co by bylo dohledatelné v nějakém širším kontextu. Byrokracie je protivná věc, ale v rozumě malé míře celkem příznivá.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Luk avatar 16.10.2005 23:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Úplně nejhorší je propojení mnoha zdánlivě nesouvisejících údajů. O mnoha lidech lze už nyní zjistit prakticky všechno pouhým prohledáním webu, propojením s údaji ve veřejných registrech a přidáním informací z dalších zdrojů. Když si ale představím, že by se propojovaly údaje z mnoha databází (ty klasické státní, zdravotnické atd.) s údaji třeba od ISP a webhosterů (pokud by se povinně logovalo a předávalo státním orgánům), z knihoven, od mobilních operátorů, z bank apod., neutajil by člověk už vůbec nic. Pak by bylo jediné východisko zahodit vymoženosti civilizace a žít někde zcela v ústraní, bez vazby na "normální" život lidí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2005 00:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Ano a ti, co se pokouseji chlacholit slovy "kdyz jsi nic neudelal, nemas se ceho bat", zapominaji na to, ze se vzdycky muze najit clovek, kteremu pijete krev, konkurujete v zamestnani, v politice, v lasce... Cim vic takovych dat a jejich zdroju bude, tim bude takovy system zneuzitelnejsi. Paradoxne se proti nemu budou uspesne branit prave ty "velke ryby" s dostatecnou technikou a penezi, zatimco nevinni budou proti zneuziti udaju prakticky bezmocni.

    Podle me je to jen dalsi krok v priprave na kontrolovani pohybu osob v pripade globalni krize (nedostatek fosilnich paliv, prelidneni). Totez nacvik "opatreni" pro zvladani "epidemii" (vzpomenu jen na to, jak zavirat do karanteny libovolne lidi s podezrenim na "SARS" hned na letisti, kteri prileteli z "krizove oblasti"). Tzv. boj proti zlocinnosti je jen mily vedlejsi efekt, rozhodne ne cil.
    17.10.2005 09:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    S prvním odstavcem souhlasím, ale ten druhý mi připomíná konspirační teorie hollywoodských filmů. Především tohle:
    dalsi krok v priprave na kontrolovani pohybu osob v pripade globalni krize (nedostatek fosilnich paliv, prelidneni)
    Kdo konkrétně jsou ti "oni", kteří se takhle připravují? Zednářská lóže? Projednává se na půdě EU strategie pro případ přelidnění?
    Luk avatar 17.10.2005 10:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Naštěstí na realizace ucelené koncepce absolutní kontroly života lidí nikdo nepracuje (resp. o ničem takovém nevím). Ale jednotlivé fragmenty (např. registry všeho možného) postupně vznikají. Proto ten, kdo by chtěl něco takového později realizovat, bude mít poměrně snadnou práci (a spousta informací už bude někde uložena).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2005 13:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Kdo konkrétně jsou ti "oni", kteří se takhle připravují? Zednářská lóže? Projednává se na půdě EU strategie pro případ přelidnění?
    Neni treba zadna loze. "Oni" jsou v tomto pripade ti, kteri momentalne maji moc a jen (zatim zcela demokraticky) premysleji, jakym zpusobem ji udrzet v pripade nejake krize, lepe receno, jakym zpusobem udrzet tzv. "verejny poradek". Konkretni ukazku jsme mohli videt napr. v lete (CzechTek), a to slo o houby. Dalsi konkretni ukazka bylo treba obnoveni kontroly na hranicich v ramci Schengenu kvuli "epidemii SARS" (viz take karantena dokonce na prazskem letisti), vubec staci trochu sledovat, jakym smerem se pohybuje legislativa v ramci tzv. boje proti terorismu. Ted zase zaviraji uplne nesmyslne slepice do kurniku (dnes to naridilo Bavorsko), ackoliv kazdemu logicky uvazujicimu cloveku musi byt jasne, ze je to doslova ptakovina. (Priste naridi zakaz vychazeni pro lidi... treba v nejake dalsi "vlne epidemie".)

    Komu se to zda pritazene za vlasy, tak si treba prectete tyhle uvahy Jindricha Kalouse (v BL):

    Dalším dějstvím krize by mohl být světový kolaps finančních a akciových trhů podobný Velké krizi 30. let, následovaný globálním ozbrojeným konfliktem o zbývající zdroje fosilních paliv. V takovém konfliktu, kdy jde o všechno a poražení s jistotou nepřežijí, se dá očekávat masové použití zbraní hromadného ničení. Po rozkladu většiny struktur, potřebných k zajištění potravin pro výživu obyvatelstva ve vyspělých zemích, nevyhnutelně bude následovat série hladomorů, v nichž se světová populace během několika dekád postupně sníží na těch únosných 600 miliónů až 1 miliardu obyvatel. Paradoxně budou mít nečekanou výhodu obyvatelé těch států, kteří se při řešení problému, čím dnes nakrmit děti, potýkají s nedostatkem až absencí fosilních paliv již nyní – pro ně se toho příliš nezmění... Čím méně komplikovaná civilizace, tím odolnější je vůči očekávaným katastrofám a tím rychleji lze její struktury obnovit.

    Rozklad životně důležitých energetických, výrobních a zásobovacích struktur by však mohl nastat už daleko dříve než v předpokládaných válkách – právě jako přímý následek případné nové Velké krize, která by tak jednoznačně a definitivně potvrdila, na jak shnilých základech vlastně stojí standardní růstová ekonomika. Prevence rizik následků takového vývoje zde v Čechách je aspoň částečně možná a určitě je snadnější než jakékoli iluzorní kroky organizované z politických či ekonomických center k záchraně neudržitelného. Máme ji totiž ve svých rukách všichni a na rozdíl od většiny Američanů jsme její nástroje doufejme ještě zcela nezapomněli používat – jmenují se obnova ducha komunity, svépomoc, skromnost, vynalézavost, samozásobitelství...

    Nejvíce znepokojivé a nejhůře stravitelné je ale přemýšlení, do jaké míry a jak rychle asi odpadne ta tenká slupka, která nás dělí od lidoopů, která vlastně drží tu naši skvělou civilizaci pohromadě a o níž se v historii už nesčetněkrát prokázalo, že je tím prvním, čeho se člověk v hromadných existenčních krizích zbavuje. Humanita, morálka, solidarita – na co z nich se budeme moci spolehnout, „až to přijde“? Takové tragédie jako v Kambodži 70. nebo ve Rwandě 90. let vznikly z důvodů mnohem banálnějších ve srovnání se snahou přežít za hladomoru nebo války. Dá se jim vůbec zabránit?

    http://blisty.cz/2005/8/3/art24380.html

    V praxi viz napr. chovani lidi v zatopenem New Orleansu a jedine mozne reseni. V globalni urovni treba valku v Iraku. Je hodne zajimave, ze NIKDO krome obskurnich platku uz neresi, ze se konala z verejnosti naprosto vedome podvrzenych duvodu (lhani o zbranich hromadneho niceni a tim vyvolani strachu z napadeni)... hlavne ze "diktator je pryc" (zeme na pokraji obcanske valky, okupacni vojsko sedi na kohoutkach od ropy a Bush v kresle prezidenta). Kazdy rozumne uvazujici clovek vi, ze slo o ropu a ne o demokracii (protoze tech nedemokratickych rezimu ve statech, kde nemaji ropu, je docela dost), a vi to i americka verejnost, ktera drzi hubu a krok, nebot chce jezdit levne autem jeste hodne dlouho.

    Zkratka neni treba zadne celosvetove organizovane spiknuti, staci lokalne zavadet opatreni, ktera v dobe krize zajisti verejny poradek, ochranu demokracie atd. atd. Zajimave je, ze politicky tema vycerpani ropnych zdroju prakticky neexistuje ... a to proc?

    Bud o tom politici (a statni sprava) nic nevi (coz panbu s nama, protoze i kdyz se prezentujou jako naprosty hovada, prece jen ma clovek tendenci verit, ze maji v hlave neco vic nez jen ty svoje obvykly kecy), anebo vi, ale tohle tema je "tabu", aby nevyvolavalo negativni reakce verejnosti.

    Napr. navrhy resit tuto situaci vyraznou decentralizaci zdroju i samospravy urcite nezni dobre nekomu, kdo si zaklada na velke moci. Viz napr. zajimave uvahy http://blisty.cz/2005/10/14/art25415.html

    Ano, vypada to jako fantazie, ale tak ji zapnete a zkuste si predstavit, co by zacalo dit, kdyby cena benzinu a nafty zacala pomerne rychle splhat na 60, 120, 200, 500, 1000 Kc za litr. Ktera vlada a jak by se udrzela v sedle? Kdo jiny nez armada a policii by zabranil utokum na cerpaci stanice (nebyl-li by davno vyhlasen vyjimecny stav a stanice jakoz i ceny prevzaty pod kontrolu urady, aby zajistili zasobovani pro nezbytny provoz statu)?

    Do takoveho scenare se prehled o kazdem obcanovi pomoci dokladu s biometrickymi daty (a zavedenim povinnych checkpointu) velmi hodi. Hodi se do nej velmi i moznost vypnout v urcite lokalite mobilni telefonni sit. Hodi se do nej moznost totalniho odposlechu elektronickych komunikaci a kriminalizace tech, kdo by takove monitorovani chteli obchazet.

    Neni treba nejake celosvetove planovane spiknuti. Staci aby kazdy, kdo trochu uvazuje a ma k tomu moc, se zacal pojistovat proti jeji ztrate v pripade krize. V souhrnu tyto kroky povedou jednim urcitym v podstate shodnym smerem.
    17.10.2005 16:19 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Že tohle ještě někoho baví psát :-)
    Copak toho není dost?
    17.10.2005 17:18 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pasy
    Taky se divim.

    "We're all living in America
    America is wonderful
    we're all living in America
    America
    America

    I know the very useful steps
    and I will protect you from missteps
    and who does not want to dance at the end
    does not know that he must dance"
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 10:39 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše pejsek v kleci
    Jako jedine pozitivum tech realitek beru, ze snad osvobodej toho pejska z klece. Jinak se mi z tech realitek zveda kybl jen co to vidim asi prvnich 5 sekund.
    17.10.2005 10:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Spíš nežli 84, hrozí "Překrásný nový svět" (A. Huxley -- Brave New World).
    Tedy nikoliv společnost řízená nějakým tajemným spolkem s megakartotékami a elektronickými špicly (i když toho se je třeba asi trochu bát), která by brutálně vyhledávala a ničila odpůrce, ale společnost, kde lidé jsou od malinka soustavně vytváření v dokonale fungující, "šťastné", bezproblémové a prázdné bytosti bez náznaku vlastního myšlení nebo dokonce názoru.
    Pak stačí jen vyřadit, odstavit, třeba ani ne moc drasticky, těch několik málo jedinců u kterých to z nějakého opomenutí selhalo.
    A v tomhle už tak trochu (hodně?) jsme.
    17.10.2005 16:48 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    >> Spíš nežli 84, hrozí "Překrásný nový svět" (A. Huxley -- Brave New World).

    Tak presne tohle me napadlo nedavno. Mozna k tomu jeste mocni nedospeli. Asi tu knizku necetli (a nejen tu):-). Nebo si jenom mysli, ze prostredky jeste nejsou dostatecne? Proto za ne zatim vychovu obstaravaji komercni televize?

    Nedavno jsem tady napsal neco do diskuse ctrnactiletemu klukovi (o reality show, nejak jsem se neudrzel, ale to, ze je mu ctrnact, jsem v tu chvili nevedel). Az kdyz me sepsul za profil, kouknul jsem se, kdo to vlastne je, a zjistil jsem, ze je mu ctrnact a je to skoro soused:-). Ale v tu chvili mi doslo, ze ti mladi uz vubec netusi, co znamena absolutni (no, asi by to melo TADY byt v uvozovkach) moc. Oni nezazili dobu, kdy soudruh, kteremu se nelibilo, kdyz nekdo rekl neco zavadneho (pro system, ale treba i osobne pro nej), mohl naprosto zlikvidovat karieru dotycneho a tim padem i kohokoliv z jeho rodiny... Pro ne jsou Pig Brother a jeho bracha na Prime skvele nove show. A nejspis se u toho i dost dobre bavi. Nevim, jestli cetli Huxleyho nebo (a) Orwella. Pokud ano, nepochopili. Ale beha mi z toho mraz po zadech.

    PS: tim nechci shazovat dotycneho, jeho dalsi aktivity se mi libi a fandim mu (at se to cecko nauci). A nevycitam mu ani to, ze ted podporuje tyto zabavy pro slabomyslne (a velke bratry, kteri se smeji a hrabou), protoze jeste nema zkusenosti. Jinak by se mu asi take zvedal zaludek.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 17:18 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Ona možná nenapadla Orwella a Huxley ještě ta jedna možnost. Že nebude potřeba Velkého Bratra ani Jeho Fordstvo. Že my si ty nevypnutelný televize do bytů (dvojsměrný), ty čipy do hlavy a podobné, sami koupíme, protože nám to přijde jako báječnej nápad a bude to "in".
    Pálení knih je zbytečné. Stačí pustit reality show a ty knihy se můžou klidně prodávat. Nikdo si je nekoupí.
    Kontrola pohybu? K čemu když lidé jezdí na místa k tomu určená v určenou dobu, na dovolené na doporučená místa do doporučených míst. Stačí z toho udělat módní trend a není potřeba biřiců a inkvizice.
    Netřeba pracně shovávat informace pod zamek, když o ně nikdo nestojí.
    17.10.2005 17:37 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Naprosty souhlas:-(.

    A s temi knihami, sice ne Huxley a ne Orwell, ale jedna pekna povidka by tu byla. Myslim, ze se jmenovala primo Kniha, ale nezarucuji. Ted z hlavy nevim ani kdo ji napsal. Vysla u nas v nektere antologii sci-fi. Pokud bys mel zajem, zkusim ji vystrachat. Ta je prave o tom, ze my si ty knihy sami koupíme, protože nám to přijde jako báječnej nápad a bude to "in".
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Luk avatar 17.10.2005 17:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jenže vždycky bude existovat určitý počet jedinců, na které to fungovat nebude. A ti jsou nejnebezpečnější, protože jsou to většinou současně ti nejchytřejší. Proto se každý totalitní režim dobře postará o to, aby tuto skupinu potlačil, i tím nejbrutálnějším násilím (metody používané např. NKVD, StB, StaSi jsou všeobecně známé).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2005 18:00 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jo jo, ja tu povidku vystracham. A nejspis ji (bez ohledu na autorska prava, bohuzel) naskenuju a nalinkuju ji (aspon na omezenou dobu).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 18:02 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Mam dojem, ze to byli "Pozemstane a mimozemstane". Mate tu knihu nekdo?
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 18:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jo, to by mi zajímalo, Bubáku, jak se jmenovala. jestli zjistíš, budu rád. Pochopitelně to není žádný nový nápad, ono těch knih bude hodně.
    Luk: Já doufám a snažím se věřit co nejpevněji. V kyvadlo vývoje a tak. Jenže ti jedinci měli nějaký vliv, protože všichni ostatní byli nespokojení. Nebo hodně jich bylo nespokojených. Jeden z geniálních postřehů (mnoha) Orwella byl, že je neefektivní vytvářet mučedníky. Proto je lámali a nechali žít.
    Geniální Huxley zase přišel na to, že je lepší, nežli aby se lidé báli, jim dát dost oblbujících hraček. Pak není buřiče třeba ničit. Ten dav se buřiči sám vysměje a bude ho ignorovat. Nebude zajímavý.
    Né, já bych nepěstoval paranoiu, ani se nevěšel na lustr. Ale možná i je na tohle dobré dát bacha.
    On nás nakonec nemusí zotročit nějaký tajemný vůdce. Ona to zvládne společenská poptávka, reklama, mediální síla. Kterou ovšem vůdci vhodně využijí. Ani jí nemusí řídit.
    17.10.2005 18:42 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Geniální Huxley zase přišel na to, že je lepší, nežli aby se lidé báli, jim dát dost oblbujících hraček. Pak není buřiče třeba ničit. Ten dav se buřiči sám vysměje a bude ho ignorovat. Nebude zajímavý.

    Ona to zvládne společenská poptávka, reklama, mediální síla. Kterou ovšem vůdci vhodně využijí. Ani jí nemusí řídit.

    Tak s tim zase naprosto souhlasim, vzdyt staci, kdyz ji jen spravne nasmeruji. Ale to je prave to, co me obcas ve snech desi - ze to kormidlo uz je nastavene...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Luk avatar 17.10.2005 20:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jeden z geniálních postřehů (mnoha) Orwella byl, že je neefektivní vytvářet mučedníky. Proto je lámali a nechali žít.
    Tímto se ovšem Lenin, Stalin, Hitler, Gottwald a další neřídili. Byli příliš tupí, než aby šli touto cestou, a radši sahali po hrubé síle.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2005 21:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    V těch stalinských procesech (a jejich kopiích u nás) to už ten vzor 84 mělo. Podařilo se jim často odsouzenému vymýt mozek tak, že se sám přiznal (ty metody byly opravdu zrůdně propracovaný) a žádal pro sebe trest smrti.
    Tydy žádný vzdorující hrdina, ale troska kterou odklidili.
    Možna (Sci-fi) se společnost také vyvíjí k dokonalejší. Ze svého pohledu dokonalejší, tedy odolnější proti rozkladu zevnitř (tím ale i vývoje).
    Dřiv si někdo pustil hubu na špacír a oni ho upálili. Jenže tím vešel do dějin a nakonec to s tou kulatou zemí a neomylností toho či onoho stejně prasklo. Na tý hořící hranici byl proklatě dobře vidět.
    Dneska by si něco psal v patým patru internetu a nic. V tom množství by to zmizlo. Nebo (kdyby by byl moc vidět) by byl s péčí a laskavostí předán do odborné péče lékařů. Nebo zavřený za něco úplně jinýho (přechovával drogy, šmíroval holčičky na záchodě... to by přeci nebyl problém zinscenovat) a pes po něm neštěkne.
    17.10.2005 21:15 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Tímto se ovšem Lenin, Stalin, Hitler, Gottwald a další neřídili. Byli příliš tupí, než aby šli touto cestou, a radši sahali po hrubé síle.

    To bude tim, ze to sami nevymysleli - ani jeden z nich, a dva vubec netusili, ze nekdy nekdo neco takoveho napise. Lenin zemrel nekdy v roce 1924, nemylim-li se, Hitler v roce 1945. Tito dva tudiz knizku 1984 Erica Arthura Blaira alias George Orwella cist nemohli, nebot vysla az v roce 1949 (a na Farmu zvirat by asi Hitler nemel naladu, i kdyby vedel, ze vysla - vysla-li pred jeho smrti, to nevim). A Stalin s Gottwaldem? Pochybuji, ze by takovy imperialisticky brak byli ochotni vubec vzit v uvahu. Velice bych se divil, kdyby vubec nepopreli jeho existenci, kdyby vedeli, ze existuje. Meli svych starosti dost, takze do sve smrti (1953?) asi zapadni literaturu prilis nesledovali (a uz vubec ne takove pofiderni autory, jako byl tento:-)).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 21:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    No, on spiš opisoval od nich. Blair -- Orwell znal knihy popisujíci metody v Rusku a pozadí procesů. Domyslel jak a hlavně proč. Pochopil význam řeči (jazyka) pro totalitu, důležitost vytváření fiktivní historie... a to všechno. Ale tu inspiraci mu dodal baťuška Stalin a jeho svoloč.
    17.10.2005 22:06 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jasne, newspeak...

    Farma zvirat je jasna a nezastrena parodie na tehdejsi deni.

    Ja jsem jen chtel upozornit na to, ze z historickeho hlediska jmenovane osobnosti musely mit k tomuto deni ruzny pristup (nemluve o vedomosti o existenci techto del). Kazdy z nich se dival na tuto problematiku jinak a tehdejsi primitivita (jiny vyraz me nenapada, asi je spatny, opravte me) vudcu ani jiny pristup neumoznovala. Vsichni tri (nyni uz vynechavam Lenina) byli svym zpusobem zaslepeni a neschopni uvazovani mimo vytycenou cestu. A s tim souvisi i to, ze nebyli ochotni (schopni?) akceptovat jakoukoliv napovedu, i ve forme zpetne vazby treba v literature (Stalin, Gottwald). Mohlo byt hur, daleko hur...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 11:20 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Ja mám svoje odtlačky prstov stále pri sebe. A nepotrebujem ich mať v pase.

    Nejde mi do hlavy ale iná vec: keď raz ma raz zastaví policajt či colník a bude chcieť overiť moju totožnosť porovná čo? Údaje v pase s údajmi v ich databáze? To môže urobiť aj teraz. A v princípe je jedno či porovnáva hash mojich biometrických údajov alebo náhodný zhluk bitov. Stačí keď tie bity sú v lajstre rovnaké ako v ich DB. Ak to chce urobiť poriadne, musel by mi na mieste zistiť biometerické údaje (zobrať odtlačky prstov, odfotiť sietnicu, ...) a porovnať to s ich databázou. Už ho vidím.

    17.10.2005 16:54 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Ale to je to, o co jde... Chces nekam? Smatni sem a vime, kdo jsi... Ten pas je aktualni ve chvili, kdy Te kontroluje nekdo, kdo je off-line. Predlozis pas, smatnes na nejakou ctecku a dotycny vi, jestli jsi to opravdu ty nebo nejaky podvodnik a muze Te tedy rovnou [odstrelit|zatknout|obrat o almuznu].
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    21.10.2005 12:43 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Problém je v tom, že okontroloval, že môj otlačok patrí mne. To nič neohovorí o tom, že som ten, za koho sa vydávam.
    elviin avatar 17.10.2005 15:29 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Rikam si, ze lidi jsou zvykli od prirody ve svem okoli mit urcity pocet znamych. V dnesni spolecnosti, kde je lidi vsude dost, doprava je dostupna se v nasem prostredi pohybuje mnozstvi lidi, ktere nezname. Nerikam, ze jsou bezvyhradne lidi zli, ale pocitat s tim, ze jsou hodni je stejny nesmysl.

    Druhou skupinou lidi, jsou nasi pribuzni a kamaradi. Ty zname:)

    Vsechny spojuje mj. jedna vlastnost, kterou potrebuje kazdy pro "preziti" ve skupine. A tou je citelnost.

    Kamarad je citelny nejvic, vime, co od nej muzeme ocekavat. Nepotrebujeme pro nej (z naseho pohledu) zadne doklady atd.

    Naopak cizi lidi nezname. Jejich cim dal vic. Nejsou citelni. A jelikoz spolecnost plna zodpovednych a hodnych lidi je utopie, pak je registrace asi nutna. Pisu asi, protoze existuje mozna jiny lepsi model souziti.

    Proc existuji hesla, firewally, ruzne id karty?

    Uvedomte si, jak totalitni je napriklad rodina, sportovni klub, firma, hospoda. Clovek potrebuje tuhle formu totality, citelnosti, jistoty. Od slavneho dila 1984 se to ale vyznamne lisi ve trech vlastnostech: 1984 byla totalita jedina. Vy jako jeji clen jste ji nemohli ovlivnit (opustit). A posledni, to zrizeni nefungovalo k vasemu prospechu, ale naopak.
    17.10.2005 17:12 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    A to je mozna ten problem: jakekoliv zatim vymyslene zrizeni nefunguje k prospechu vsech. Vzdycky je nejaka skupina nadrazena (vyvolena?).

    Clovek nedorostl k tomu, aby byl schopen inteligentne vyuzivat svych znalosti.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 21:36 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Možná zaplať Bůh, bůh, příroda... dle ctěného světonázoru. Že totíž nedorostli ani potenciální oni .
    Všechny teorie spiknutí počítají se skupinou supermanů. Ale pokud by ona "lóže" byla složená z lidí, tak se seperou o kotyta, ožerou a pohádaj a natruc všechno prásknou, ten se vyspí s ženou toho, ten zase odře lak na autě tam toho... a jaká byla lóže. :-)
    17.10.2005 22:12 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Jo jo, zaplat priroda (a taky plati a plati, chudak). Nastesti zatim vsichni ti, kteri uzmou moc nejsou z tech nejchytrejsich. Jsou z tech silnejsich, ale to neni naporad. Aspon zatim. Ale az jednou...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.10.2005 22:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 1984 naživo
    Nestraš! :-) V tomhle ta lidská nedokonalost alespoň částečně pracuje pro nás. Viz ten Stalin a spol. Kdyby takový měl krom chytrosti loupežníka i nadhled a rozhled a dokázal ovládat své zcela přízemní choutky...ajajajaj.
    I když těm milonům obětí mohlo být putýnka, že byl "jen" psychicky ujetý bandita.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.