Na konferenci LinuxDays 2025 byl oficiálně představen nový router Turris Omnia NG.
Přímý přenos (YouTube) z konference LinuxDays 2025, jež probíhá tento víkend v Praze v prostorách FIT ČVUT. Na programu je spousta zajímavých přednášek.
V únoru loňského roku Úřad pro ochranu osobních údajů pravomocně uložil společnosti Avast Software pokutu 351 mil. Kč za porušení GDPR. Městský soud v Praze tuto pokutu na úterním jednání zrušil. Potvrdil ale, že společnost Avast porušila zákon, když skrze svůj zdarma dostupný antivirový program sledovala, které weby jeho uživatelé navštěvují, a tyto informace předávala dceřiné společnosti Jumpshot. Úřad pro ochranu osobních údajů
… více »Google Chrome 141 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 141.0.7390.54 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich (Heap buffer overflow in WebGPU) bylo vyplaceno 25 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
eDoklady mají kvůli vysoké zátěži technické potíže. Ministerstvo vnitra doporučuje vzít si sebou klasický občanský průkaz nebo pas.
Novým prezidentem Free Software Foundation (FSF) se stal Ian Kelling.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za září (YouTube).
Vyšla kniha Počítačové programy a autorské právo. Podle internetových stránek nakladatelství je v knize "Významný prostor věnován otevřenému a svobodnému softwaru, jeho licencím, důsledkům jejich porušení a rizikům „nakažení“ proprietárního kódu režimem open source."
Red Hat řeší bezpečnostní incident, při kterém došlo k neoprávněnému přístupu do GitLab instance používané svým konzultačním týmem.
Immich byl vydán v první stabilní verzi 2.0.0 (YouTube). Jedná se o alternativu k výchozím aplikacím od Googlu a Applu pro správu fotografií a videí umožňující vlastní hosting serveru Immich. K vyzkoušení je demo. Immich je součástí balíčků open source aplikací FUTO. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí AGPL-3.0.
Reiser byl první žurnálovací pro linux
Záleží na tom, co ten server bude dělat. Já mám na svém serveru XFS. To jsem ti poradil, co?
Několik poznámek k tomu, co zde už bylo napsáno:
ext2/3
hned nezavrhoval. Jede ve všech verzích linuxového jádra za posledních (nejméně) šest let (ext3
ne), dokonce se k němu dá dostat i v jiných operačních systémech (nejen třeba FreeBSD, ale dokonce i Windows!). Jako jediný, pokud vím, umožňuje poměrně snadno obnovovat smazané soubory. Navíc jsem nikdy neslyšel o tom, že by padal nebo způsoboval ztráty dat.
Na ReiserFS je program podobný Windows Exploreru, který umí read-only přístup.vsak jsem psala, ze potrebuji read-write
Na ext2 a ext3 je pěkný software...., který umí tyto disky připojit ve Windows jako normální partitionspokojene pouzivam Ext2 IFS For Windows, navic jsem ani google pouzit nemusela
a opět Google.jj, pokud by neco bylo, tak
g xfs zápis windows site:abclinuxu.cz
prave ext2 - kvuli univerzalite.ext3 není univerzální? vždyť je to přece ext2 + žurnál
ReiserFS RULEEEEEEEZ
Ano. Akorát má pokaždé jasno jinak podle toho, který benchmark si přečetl…
XFS neni radno pouzivat na systemu bez UPS-ky. Drzi data v pameti dyl nez ostatni filesystemy a journal neobsahuje data. Vyzkouseno !Jo, prazdne soubory jsou vyslovene miloucke, zvlast kdyz je clovek ma hledat a obnovovat ze zalohy, pricemz samozrejme nejblizsi takova je den stara. Jenze tohle je problem vsech zurnalovacich systemu, pokud nejedete ext3 se zurnalovanim dat. Holt za rychlost si musite zaplatit... treba timhle rizikem. ext3 se zurnalovanim dat je proti ostatnim pomala, ale je bezpecna. UPSku to chce kazdopadne. Ze zkusenosti ale muzu rict, ze se mi to za radu let, kdy jedu XFS, stalo pouze jednou, a to jsem se serverem delal brutality rozhodne nejednou.
Tiskni
Sdílej: