Máirín Duffy a Brian Smith v článku pro Fedora Magazine ukazují použití LLM pro diagnostiku systému (Fedora Linuxu) přes Model Context Protocol od firmy Anthropic. I ukázkové výstupy v samotném článku obsahují AI vygenerované nesmysly, např. doporučení přeinstalovat balíček pomocí správce balíčků APT z Debianu místo DNF nativního na Fedoře.
Projekt D7VK dospěl do verze 1.0. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Byla vydána nová verze 2025.4 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zveřejnil Národní politiku koordinovaného zveřejňování zranitelností (pdf), jejímž cílem je nejen zvyšování bezpečnosti produktů informačních a komunikačních technologií (ICT), ale také ochrana objevitelů zranitelností před negativními právními dopady. Součástí je rovněž vytvoření „koordinátora pro účely CVD“, jímž je podle nového zákona o kybernetické … více »
Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 25.12. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.
Společnost System76 vydala Pop!_OS 24.04 LTS s desktopovým prostředím COSMIC. Videoukázky na YouTube.
Byla vydána verze 1.92.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2024. Oceněni byli Andy Wingo, jeden ze správců GNU Guile, Alx Sa za příspěvky do Gimpu a Govdirectory jako společensky prospěšný projekt.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-12 aneb Eclipse 4.38. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
U příležitosti oslav osmi let prací na debianím balíčku vyšlo GPXSee 15.6. Nová verze přináší především podporu pro geotagované MP4 soubory, včetně GoPro videí. Kdo nechce čekat, až nová verze dorazí do jeho distribuce, nalezne zdrojové kódy na GitHubu.
Ja mám už len dva problémy:
- amd64
- nvidia
A vôbec nemám páru ako ďalej. Všetko funguje pekne, len sa zobudím s čiernou obrazovkou. Veci ako vbetool, video_post sa nedajú skompilovať na amd64 (o cross compiláciu som sa ani nepokúšal)
Nvida by si už mala rozumiet s Linux power managmentom v jadre 2.6.14+ (Bug #114640). Čo je asi pravda, lebo už možem spraviť suspend bez unloadu modulu.
Podarilo sa to uz niekomu rozbehať?
(Acer Aspire 1511lmi, GeForce FX Go5700 [nvidia-kernel-1.0.8178, suspend2-sources-2.6.15-r5])
mam dell latitude d800, nVidia Corporation NV34M [GeForce FX Go5200] a patchovany kernel distribuce gentoo: 2.6.15-suspend2-r5 a hibernace funguje, pomaham ji parameterem --force
predchozi kernel 2.6.14 mi nechodil a kernel 2.6.10, ktery jsem patchoval sam mi tez chodil... nejaky popis jsem tenkrat daval semhle
acpid nabinduj na POWER tlačítko příkaz 'killall -9 X'
#!/bin/bash rmmod uhci_hcd echo shutdown > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state modprobe uhci_hcd/usr/local/bin/swsusp_sleep
#!/bin/bash echo platform > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state/etc/sudoers
sarim ALL=(root) NOPASSWD: /usr/local/bin/swsusp_hibernate, /usr/local/bin/swsusp_sleepa pak staci ikonka na plose, co spousti
sudo /usr/local/bin/swsusp_NECO
action=/usr/local/sbin/hibernate -F /etc/hibernate/suspend_to_disk.conf v skripte, ktory osetruje funkciu Fn+Esc
Potom sa prepni cez chvt 1 a chvt 7 a malo by to ist. Aspon mne to tak fungovalo bez problemov
resume2=swap:/dev/hdXY při startu jádra, jak už někdo výše psal.
Mám ale problém s tím, že nenaběhne dobře síť. Odkomentoval jsem obě položky:
DownInterfaces eth0 UpInterfaces autoa pak jsem je i zakomentoval. V prvním případě chyběl jeden (důležitý) řádek ve výpisu příkazu
route, který směruje ven.
V obou případech při pokusu o shození sítě příkazem ifconfig eth0 down konzole zatuhne. Pozn: rtl8169
Dík za každý tip nebo nápad.
r8169
Dík.
Jen mi není úplně jasné, co se stalo zařazením modulu r8169 do black-listu. Je tento modul po přechodu do hibernace odstraněn? Nebo je naopak nechán načtený?
Jinak ještě jedna věc, která trochu komplikuje/znepříjemňuje nahození sítě po hibernaci. Používám dhcp a po vypínání síťového procesu pomocí volby:
DownInterfaces eth0stále zůstává běžet proces
dhcpcd.
Pokud spustím skript /etc/rc.d/rc.inet1, objeví se hláška:
**** /sbin/dhcpcd: already running **** /sbin/dhcpcd: if not then delete /etc/dhcpc/dhcpcd-eth0.pid filea já musím nejprve ručně zastavit proces
dhcpcd, abych mohl nahodit síť tímto skriptem.
Jak lze prosím zajistit automatické vypínání procesu dhcpcd při hybernaci?
Děkuji předem za nápady
OnSuspend alebo OnResume v /etc/hibernate/hibernate.conf ktora je popisana v clanku.
Napriklad ja puzivam nasledovne
OnSuspend 2 /etc/init.d/cpufreqd stop
OnResume 2 /etc/init.d/cpufreqd start
OnSuspend 10 killall dhcpcd
Tiskni
Sdílej: