Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Ja mám už len dva problémy:
- amd64
- nvidia
A vôbec nemám páru ako ďalej. Všetko funguje pekne, len sa zobudím s čiernou obrazovkou. Veci ako vbetool, video_post sa nedajú skompilovať na amd64 (o cross compiláciu som sa ani nepokúšal)
Nvida by si už mala rozumiet s Linux power managmentom v jadre 2.6.14+ (Bug #114640). Čo je asi pravda, lebo už možem spraviť suspend bez unloadu modulu.
Podarilo sa to uz niekomu rozbehať?
(Acer Aspire 1511lmi, GeForce FX Go5700 [nvidia-kernel-1.0.8178, suspend2-sources-2.6.15-r5])
mam dell latitude d800, nVidia Corporation NV34M [GeForce FX Go5200] a patchovany kernel distribuce gentoo: 2.6.15-suspend2-r5 a hibernace funguje, pomaham ji parameterem --force
predchozi kernel 2.6.14 mi nechodil a kernel 2.6.10, ktery jsem patchoval sam mi tez chodil... nejaky popis jsem tenkrat daval semhle
acpid
nabinduj na POWER tlačítko příkaz 'killall -9 X'
#!/bin/bash rmmod uhci_hcd echo shutdown > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state modprobe uhci_hcd/usr/local/bin/swsusp_sleep
#!/bin/bash echo platform > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state/etc/sudoers
sarim ALL=(root) NOPASSWD: /usr/local/bin/swsusp_hibernate, /usr/local/bin/swsusp_sleepa pak staci ikonka na plose, co spousti
sudo /usr/local/bin/swsusp_NECO
action=/usr/local/sbin/hibernate -F /etc/hibernate/suspend_to_disk.conf
v skripte, ktory osetruje funkciu Fn+Esc
resume2=swap:/dev/hdXY
při startu jádra, jak už někdo výše psal.
Mám ale problém s tím, že nenaběhne dobře síť. Odkomentoval jsem obě položky:
DownInterfaces eth0 UpInterfaces autoa pak jsem je i zakomentoval. V prvním případě chyběl jeden (důležitý) řádek ve výpisu příkazu
route
, který směruje ven.
V obou případech při pokusu o shození sítě příkazem ifconfig eth0 down
konzole zatuhne. Pozn: rtl8169
Dík za každý tip nebo nápad.
r8169
r8169
do black-listu. Je tento modul po přechodu do hibernace odstraněn? Nebo je naopak nechán načtený?
Jinak ještě jedna věc, která trochu komplikuje/znepříjemňuje nahození sítě po hibernaci. Používám dhcp a po vypínání síťového procesu pomocí volby:
DownInterfaces eth0stále zůstává běžet proces
dhcpcd
.
Pokud spustím skript /etc/rc.d/rc.inet1
, objeví se hláška:
**** /sbin/dhcpcd: already running **** /sbin/dhcpcd: if not then delete /etc/dhcpc/dhcpcd-eth0.pid filea já musím nejprve ručně zastavit proces
dhcpcd
, abych mohl nahodit síť tímto skriptem.
Jak lze prosím zajistit automatické vypínání procesu dhcpcd
při hybernaci?
Děkuji předem za nápady
OnSuspend alebo OnResume v /etc/hibernate/hibernate.conf
ktora je popisana v clanku.
Napriklad ja puzivam nasledovne
OnSuspend 2 /etc/init.d/cpufreqd stop
OnResume 2 /etc/init.d/cpufreqd start
OnSuspend 10 killall dhcpcd
Tiskni
Sdílej: