Byla vydána verze 7.0 open source platformy pro správu vlastního cloudu OpenNebula (Wikipedie). Kódový název nové verze je Phoenix. Přehled novinek v poznámkách k vydání v aktualizované dokumentaci.
E-mailový klient Thunderbird byl vydán ve verzi 140.0 ESR „Eclipse“. Jde o vydání s dlouhodobou podporou, shrnující novinky v upozorněních, vzhledu, správě složek a správě účtů. Pozor, nezaměňovat s průběžným vydáním 140.0, které bylo dostupné o týden dříve.
Organizace Video Games Europe reprezentující vydavatele počítačových her publikovala prohlášení k občanské iniciativě Stop Destroying Videogames.
Společnost Raspberry Pi nově nabzí Raspberry Pi Camera Module 3 Sensor Assembly, tj. samostatné senzorové moduly z Raspberry Pi Camera Module 3.
Cathode Ray Dude v novém videu ukazuje autorádio Empeg Car (později Rio Car) z let 1999–2001. Šlo o jeden z prvních přehrávačů MP3 do auta. Běží na něm Linux. Vyrobeno bylo jen asi pět tisíc kusů, ale zůstala kolem nich živá komunita, viz např. web riocar.org.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.7.
Wayland byl vydán ve verzi 1.24.0. Jde o menší vydání po více než roce. Více funkcionality bývá přidáváno v průběžných vydáních Wayland Protocols.
Textový editor Geany byl vydán ve verzi 2.1. Jde o udržovací vydání po bezmála dvou letech. Obsahuje drobná vylepšení vyhledávání, aktualizace podpory zvýrazňování syntaxe a dále převážně opravy chyb.
Byly zveřejněny videozáznamy, dostupné také s prezentacemi přímo z programu, a také fotogalerie z open source komunitní konference DevConf.CZ 2025 konané od 12. do 14. června v Brně.
Navigace se soukromím CoMaps postavena nad OpenStreetMap je nově k dispozici v Google Play, App Store i F-Droid. Jedná se o komunitní fork aplikace Organic Maps.
Ja mám už len dva problémy:
- amd64
- nvidia
A vôbec nemám páru ako ďalej. Všetko funguje pekne, len sa zobudím s čiernou obrazovkou. Veci ako vbetool, video_post sa nedajú skompilovať na amd64 (o cross compiláciu som sa ani nepokúšal)
Nvida by si už mala rozumiet s Linux power managmentom v jadre 2.6.14+ (Bug #114640). Čo je asi pravda, lebo už možem spraviť suspend bez unloadu modulu.
Podarilo sa to uz niekomu rozbehať?
(Acer Aspire 1511lmi, GeForce FX Go5700 [nvidia-kernel-1.0.8178, suspend2-sources-2.6.15-r5])
mam dell latitude d800, nVidia Corporation NV34M [GeForce FX Go5200] a patchovany kernel distribuce gentoo: 2.6.15-suspend2-r5 a hibernace funguje, pomaham ji parameterem --force
predchozi kernel 2.6.14 mi nechodil a kernel 2.6.10, ktery jsem patchoval sam mi tez chodil... nejaky popis jsem tenkrat daval semhle
acpid
nabinduj na POWER tlačítko příkaz 'killall -9 X'
#!/bin/bash rmmod uhci_hcd echo shutdown > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state modprobe uhci_hcd/usr/local/bin/swsusp_sleep
#!/bin/bash echo platform > /sys/power/disk; echo disk > /sys/power/state/etc/sudoers
sarim ALL=(root) NOPASSWD: /usr/local/bin/swsusp_hibernate, /usr/local/bin/swsusp_sleepa pak staci ikonka na plose, co spousti
sudo /usr/local/bin/swsusp_NECO
action=/usr/local/sbin/hibernate -F /etc/hibernate/suspend_to_disk.conf
v skripte, ktory osetruje funkciu Fn+Esc
resume2=swap:/dev/hdXY
při startu jádra, jak už někdo výše psal.
Mám ale problém s tím, že nenaběhne dobře síť. Odkomentoval jsem obě položky:
DownInterfaces eth0 UpInterfaces autoa pak jsem je i zakomentoval. V prvním případě chyběl jeden (důležitý) řádek ve výpisu příkazu
route
, který směruje ven.
V obou případech při pokusu o shození sítě příkazem ifconfig eth0 down
konzole zatuhne. Pozn: rtl8169
Dík za každý tip nebo nápad.
r8169
r8169
do black-listu. Je tento modul po přechodu do hibernace odstraněn? Nebo je naopak nechán načtený?
Jinak ještě jedna věc, která trochu komplikuje/znepříjemňuje nahození sítě po hibernaci. Používám dhcp a po vypínání síťového procesu pomocí volby:
DownInterfaces eth0stále zůstává běžet proces
dhcpcd
.
Pokud spustím skript /etc/rc.d/rc.inet1
, objeví se hláška:
**** /sbin/dhcpcd: already running **** /sbin/dhcpcd: if not then delete /etc/dhcpc/dhcpcd-eth0.pid filea já musím nejprve ručně zastavit proces
dhcpcd
, abych mohl nahodit síť tímto skriptem.
Jak lze prosím zajistit automatické vypínání procesu dhcpcd
při hybernaci?
Děkuji předem za nápady
OnSuspend alebo OnResume v /etc/hibernate/hibernate.conf
ktora je popisana v clanku.
Napriklad ja puzivam nasledovne
OnSuspend 2 /etc/init.d/cpufreqd stop
OnResume 2 /etc/init.d/cpufreqd start
OnSuspend 10 killall dhcpcd
Tiskni
Sdílej: