Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »
Přeci nový disk tohle musí vydržet
Moje smutná zkušenost praví - čím novější, tím méně vydrží.Jak jsem zaslech snad trefnou poznámku - buď se disk točí furt a až se jednou vypne, tak se nerozjede, nebo se vypíná na noc a odejde mu něco jinýho, snad vychylovací hlavy?
Spínané zdroje vyloženě nesnáší proudové nárazy. Změna jejich výkonu je relativně pomalá a zapnutí PC je docela šok (všechny komponenty chtějí ihned velký proud a zdroj sám potřebuje nabít kondenzátory). Znám případ, kdy někdo PC vypínal několikrát denně a za rok vystřídal pět zdrojů.
O disku platí v zásadě to samé, ten motor má co dělat, aby plotny roztočil na 7200 otáček. Udržovat to pak v chodu je hračka. Teplotní roztažnost ploten (neustálé zahřívání / chladnutí) taky není pro data to nejlepší. To samé PC jako v případě zdroje přišlo o disk do 1.5 roku.
Prcek se ptal na oppotřebení ložiska. Moje disky:
hda WD2000JB (200GB) 9 Power_On_Hours 0x0032 085 085 000 Old_age Always - 11076 hdb ST3160023A (160GB) 9 Power_On_Hours 0x0032 085 085 000 Old_age Always - 13531
Tj. 461 dnů a 563 dnů v chodu (což +-pár dnů odpovídá datu jejich zakoupení).
Myslím, že o větrácky v zásadě tak moc nejde (jsou to stovkové položky). Používám Artic Cooling a nemám s nimi problém.
Znám případ, kdy někdo PC vypínal několikrát denně a za rok vystřídal pět zdrojů.
Hm, já zas mám PC (r. v. 1995), které se prvních 7 let činnosti zapínalo v průměru 2x denně, teď už se zapíná jen sporadicky. Je funkční desátým rokem, z toho co říkáte neodešlo nic, ani disk (i když k němu už byl přikoupen druhý). Jediné, co bylo za tu dobu potřeba vyměnit byla CD mechanika -- odešla asi 2x, ale určitě ne zapínáním a vypínáním.
O disku platí v zásadě to samé, ten motor má co dělat, aby plotny roztočil na 7200 otáček. Udržovat to pak v chodu je hračka. Teplotní roztažnost ploten (neustálé zahřívání / chladnutí) taky není pro data to nejlepší. To samé PC jako v případě zdroje přišlo o disk do 1.5 roku.
V tom Vám věřím. Otázkou je, nakolik to skutečně ovlivňuje životnost.
Minimálně by na něm mohl běžet nějaký distribuovaný výpočet (např. BOINC).
.
Byla řeč o tom, jestli nechat/nenechat běžet PC, když PC "nepracuje" a né jestli ho vypnout pokud má "makat".
. Po sestře, která má PC jen na brouzdání po inetu, nevyžaduju, aby to měla puštené nonstop.
kernel: HTB: quantum of class 10001 is big. Consider r2q change. kernel: HTB: quantum of class 10010 is small. Consider r2q change.
strucne povedane: tento udaj nema vypovednu hodnotu
meranie vykonu spotrebovaneho pocitacom povie viac.Mě to tedy víc neřeklo. Nejúčinnější PC zdroj, který jsem našel, měl 86% (a to jen v optimálním režimu). Nejhorší, před pár lety, měl něco málo přes 70%. Řekněme, že s tím mizerným zdrojem zaplatím ročně 2800 korun. Tak s tím novým zaplatím cca 2280. Tož, úspora tam je, ale nazývat to "řešením" ...
mne napr vymena zdroja znizila spotrebu o 3kWh denne, nevypinam. 1kWh = cca 5Sk, 30 dni * 3 * 5 = 500Sk mesacne.
hmm, 2800 rocne? ... ake su vlastne ceny energie v cechach?
mate uplne spatny pristup k reseny problemu. kapitalisticke reseni je prece najmout ke kazdymu pocitaci jeste dva zamestnance, aby se mohli po smenach tridat 
ale abych tady jen nepindal, tak neco k problemu: IMHO je to uplne jedno, ja vsak svuj pocitac vypinam. pokud se jednou za den zapne, patnact hodin bezi a druhej den znova, tak to nema sebemensi sanci neco ovlivit. a pro ty, co tvrdi ze jo, mam navrh: kupte si lepsi komponenty 
Tak s takovými výroky bych byl dost opatrnýpokud se jednou za den zapne, patnact hodin bezi a druhej den znova, tak to nema sebemensi sanci neco ovlivit.
Například tady je docela pěkná studie
Lepší komponenty? Lepší v čem? Mě se zdá ten poměr 1:12 dost dobře vychytaný a výrobci hard disků to tak zřejmě dělají schválně (půl dne se se pracuje, půl dne chrní). Jestliže se oba parametry zvýší, tak je to jenom dobře, ale jejich poměr výrobci asi ponechají. Takže i pro lepší komponenty bude platit, co jsem napsal dříve.a pro ty, co tvrdi ze jo, mam navrh: kupte si lepsi komponenty
Ale je pravda, že téma se u obou threadů zvrhlo na společného jmenovatele
Ale i tady jde o to, zda fyzicky vypínat počítač a jaké hardwarové pohnutky k tomu vedou, ne o to, jestli a jak ukončovat systém, takže jsem zase tak úplně mimo nebyl…
. Kritéria byly spotřeba a opotřebení. Na obé má vliv, v jakém stavu se PC nachází. Např. uspání disku má jistojistě vliv na jejich opotřebení a spotřebu. Jiný vliv na opotřebení a spotřebu má uspání monitoru, jiný vliv uspání všech periferií vč. procesoru při suspend to ram (je-li podporováno HW). Ale jestli ti vadí rozvedení problematiky, pak má jednoslovná odpověď zní nevypínat.
Osobne si myslim, ze ten disk ktery nevydrzi zapnuti a vypnuti kazdy den po dobu peti let nevydrzi ani trvaly provoz po dobu peti let.
V tom nemáš pravdu. Setře jsem stavěl PC jen na brouzdání na inetu a dal jsem jí tam používaný a zcela funkční WD 1.2GB (najdi si, kdy se vyráběly).
Tato diskuse je stejne o nicem a k zadnemu jednoznacnemu nazoru se stejne nedojde...
Myslím, že nejde o jednoznačný závěr. Jde spíš o sběr argumentů pro / proti vypínání PC a každý se pak na základě své konkretní situace rozhodne.
Nezkoušel jsem, takže nevím...
) Nevím, nikdy jsem to nezkoumal, jenom se ptám…
)
Moj notebook ma uz skoro dva roky a tiez ho denne zapinam a vypinam. Vsade ho so sebou nosim (aj do barov, mam poruchu osobnosti rovnako ako BLEK), takze nim hadzem a bucham. Vsetko zatial funguje, ale zacinam mat strach o disk, takze preventivne planujem kupit novy a ten stary budem pouzivat v sufliku. Skoda, ze sa do notebooku nedaju kupit dva disky a dat ich do raidu. Hned by som spal kludnejsie. Nastastie existuje GPRS a cvs.
Inak som s poskodenim disku nikdy problem nemal. Odisiel mi vlastne len jeden disk (chybne sektory) po asi 6 rokoch v serveri a nastastie tie chybne sektory obsahovali len nepodstatne veci. Inak som zatial spokojny a asi aj velmi stastny pouzivatel diskov Seagate, ktore pcham naozaj vsade. Vsetky pocitace, okrem serverov, pravidelne vypinam a zapinam a nestretol som sa s problemami. Pouzivam vsak len kvalitnejsi hardware. Ale to uz je offtopic :)
Tiskni
Sdílej: