abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Velikost swap

    13.5.2003 15:29 Martin
    Velikost swap
    Přečteno: 2606×
    Vždy když jsem četl něco o vytváření nebo velikosti swapu, tak jsem se dočetl, že je vhodné volit velikost 2x větší něž je velikost RAM. Příjde mi to celkem nelogické vytvářet swap o velikosti 128MB, když mám 64MB RAM nebo 1GB, když mám 512MB RAM. Tá tato volba velikost nějaký, pro mně skrytý význam?

    Odpovědi

    13.5.2003 15:49 rat
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    drive byla takova velikost vyzadovana pro efektivni fungovani swapovani, dnes uz to neplati. udelej si swap jak chces velky, nebo klidne zadny (ale trocha swapu se vzdy hodi) - vyjdi z toho co se na konkretnim stroji chystas delat, kolik je tam pameti atd.
    13.5.2003 15:54 dep
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    no ja mam 256mb ram a swap 133mb ... a nestaci (a na rozsirenni uz je pozde, takze budu muset koupit ramky:-) to 2x jak se pochopil je z toho ze program ktery chce 10mb ramky na swapu zabere 2x tolik (takze program bude chtit 10mb ram + 20mb na swapu ... a kdyz dojde swap tak se to zacne ukladat na normalni hdd a je to cca 5x pomalejsi (prej) ... kazdopadne citelne znat je to znat (moje zkusenosti) ... domnivam se ze nejvetsi naroky na swap ma prace s grafikou (cca 4x a vic nez ramky ... IMHO odhad :)
    13.5.2003 16:16 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    Tak taky hovadiny jsem tu uz dlouho necetl. Swap 2xRAM se doporucoval do jadra tusim 2.4.10, pak se predala prace s virtualni pameti. Swap si nastav podlo toho, jak ho budes potrebovat. Lze nastavit swapovani do souboru, ale je to pomalejsi (rezije fs)
    14.5.2003 17:20 dep
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    az Ti jednou dojde swap ... a na ramce budes mit volnych par kilo ... poznas to k cemu je dobrej swap, hovadiny co pisu to nejsou, jestli ano omlouvam se, ale dokud tu nebude clanek o swapu trvam na svem:-), a tech 2x ram ... to se doporucuje (vzdy kdyz se nekdo ptal bylo mu receno tohle od guru ...asi se opakovana lez stava pravdou ... a vzhledem k cenam hdd, je to takovy problem ?,
    13.5.2003 22:02 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    hele ogaro si ti normální? co tam provozuješ za zvěrstva ...já mám 256 MB RAM 125 MB swap oddíl a zatím se mi ho ..teda co jsem koukal... nikdy nepodařilo zaplnit celý...teda nechtěl jsem se tě nijak dotknout ale zdá se mi že píšeš blbosti..
    čao Petr
    14.5.2003 17:15 dep
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    vesmes kdyz sem na na poci, tak tu bezi apache, mysql (pro moje soukrome testovaci ucely, pak gnome, galeon (v nem cca 10 oken, vedle xchat, dalsi plocha to je gkrellm + gabber + xmms, dalsi procha je evolution a pan, a dalsi plocha je 3x gnome terminal, posledni plocha pro ten zbytek (bluefish, ghumb, gimp (ten zere swap neuveritelne..., openoffice(popr abiword) a tak dale ...:-)
    14.5.2003 18:23 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    No mám rád sebevědomé lidi, ale co je moc je moc...mě běží Apache taky ...bez MySQL by to asi byla pitomost takže si ho přičti...no ostatní aplikace používám taky jak ty...nevím na co tam máš 3x Gnome terminal...zkus někdy ctrl+alt+F1-6 je to fajn :-))) a plně souhlasím s kolegou vedle už nevím jestli výš nebo níž ale odkládá si do swapu systém a ne že si to tam plácaj programy jak se jim hodí...jinak mě v té škole asi učili kraviny.
    Jinak z mé osobní zkušenosti si nejvíc ukrojil Unreal a to je to hra ..a stejně ten můj swap nebyl plnej.
    jinak se omlouvám že nepíšu čárky v souvětích ale lepší už to nebude :-)
    čao Petr
    14.5.2003 18:36 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    mam 384MiB RAM a 1GiB swap, vetsinou je zaplnenych asi 300MiB. mam spusteny 2x Xka, jedneou windowmaker a jednou KDE3.1(kvuli spolubydlicimu) gimp, mozilla, konqueror, knode, kmail, apache, mysql... kdyz to cely bezi tak si za 14 dni provozu v kuse nevezme vic jak tech 300MiB, kdyz pustim nejakou hru, treba Unreal nebo Wolfenstein tak se swap zaplni asi na 350MiB...
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    14.5.2003 18:48 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    jo to beru ...jenže procentuálně se to u mě projeví ten unreal víc jak u tebe :-) u tebe těch 50 MB není nic u mě je to skoro půl swapu :-)) měj se Petr
    14.5.2003 17:31 rat
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    to jsou uplny blaboly. program si nemuze nijak zadat o misto ve swapu, tam se odkladaji pametove stranky pro bezici procesy zcela transparentne - ze by mel nejaky program konkretni naroky typu chci 20mb swapu je naprosty nesmysl. to ze MUZE byt swap do souboru pomalejsi je pravda, urcite ale ne petkrat a zalezi to na okolnostech.
    14.5.2003 18:43 dep
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    no dobre ... :-), alespon sem moudrejsi...
    13.5.2003 16:57 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    To co napsal deb radsi vubec necti. Co se tyce swapu, tak treba na X terminal serveru ted mam momentalne 1GB RAM a 512MB swap a po celem dnu prace 5 uzivatelu s OO.o a Mozillou je na swapu 26MB :-) Tak asi takhle. Jinymi slovy pro X Terminal server potrebujes tolik RAM aby prakticky skoro nikdy nedochazelo k vypadkum stranek (pak se na tom neda prakticky pracovat) a tu swap tam mam ciste jen pro jistou, kdyby nejaka prasarna zacala zrat pamet aby to nespadlo a mel dost casu to sestrelit. U domaciho pocitace je to ale jina kava, protoze tam nedochazi k tak castemu prepinani procesu a i vypadky stranek tam nejsou tak caste a dik tomu se na swap muze obcas neco ulozit. Jinak v Linuxu RAM znamena pri bezne kancelarske praci rychlost. CPU je vytizeno jen pri kompilovani, renderovani PS pri tisku, (de)kompresi, spousteni nekterych aplikaci co zerou hodne pameti, ale na to se da zvyknout, kdyz se naucis neukoncovat aplikace, ale vzdycky si nechat otevrene aspon jedno okno v mozillce a OO.o (dalsi vyhoda XTS - vzdycky se najde nekdo, kdo to ma spustene :-) nebo to casto zustalo v bufferu). Stejne pri praci ve vi a pri pouzivani prikazove radky zadne spomaleni nepozoruju ;-) protoze clovek pise po pameti a jak rychle mu tam ty pismenka naskakuji ho nezajima.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    13.5.2003 22:44 Yenda | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    Na nějakém fóru jsem slyšel, že toto doporučení snad pochází "velkých UNIXů", kteří snad při selhání ukládají celý obsah operační paměti do swapu. (Myslím že IRIX?). Čili z toho je to omezení. Ale neber mě za slovo, moc si to nepamatuju a nechci šířit nějaké klepy. Snad mne opraví někdo znalejší. Mohl bys to někde pohledat, je to tak měsíc, dva nazad. Zkus konferenci na www.linux.cz nebo snad dokonce tady?
    13.5.2003 23:43 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    ne ze by to tady uz nekdy nebylo.....
    zalezi co na te masine delate.nekdy je swap 2x RAM nutnost, nekdy neni absolutne potreba.
    na bezny stroj pro nejake bezne vyuziti doma vam bude bez problemu 512 MB stacit. ale pokud vam tam pobezi par serveru nebo date zpracovavat data radove ve 100 MB, tak potom se vam muze ten swap hodit.
    15.5.2003 15:03 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    Taky si myslim, že pokuď máš víc jak 256MB RAM a používáš počítač jako standartní desktop (OO, Mozilla. xmms, mplayer...) tak žádnej swap nepotřebuješ. Pokuď ti ale v pěti terminálech zároveň běží 40 programů, tak se bez něj neobejdeš, to samý platí samozřejmě pro servery. Sám třeba swap vůbec nepoužívám, ale třeba dělám všechno špatně...

    P.S: Už to tady sice zaznělo, ale nebyl by nějakej guru ochotnej o swapu napsat sem pro ABClinuxu článek? Myslim, že spousta lidí,včetně mě, by se ráda dozvěděla, jak vybírat jeho velikost nebo zda vůbec swap vytvářet.
    Každý má právo na můj názor!
    15.5.2003 17:04 rat
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    no tema na clanek to asi neni, 99% uzivatelu staci vedet, ze swap space tvori spolecne s RAM pamet systemu. takze system s velikosti RAM 32MB a velikosti swapu 64MB je schopen poskytnout procesum 96MB pameti (ve skutecnosti o neco mene, protoze enco zabira jadro, ktere mimochodem odswapovano byt nemuze). stranky pameti se presouvaji mezi RAM a swapem dle potreby. vzhledem k obrovskemu rozdilu v rychlosti pristupu na disk a do pameti vede velke vyuzivani swapu ke zpomaleni systemu.
    k vycerpani pameti by nemelo nikdy dojit, na vetsine systemu pak nastava nahodne zabijeni procesu, takze napriklad na serveru je velky swap na miste, protoze sice muze dojit ke zpomaleni, ale ne ke ztrate funkcnosti. navic na serveru muze bezet treba demon ktery nikdo nepouziva klidne tyden a tak je cely ve swapu a neprekazi ostatnim.
    k odswapovani muze dojit i kdyz jeste RAM zbyva - linuxove jadro agresivne prideluje pamet napriklad vyrovnavacim pametem disku klidne na ukor dlouho spicich procesu. navic kdyz se neco presune do swapu "ve spicce" tak se to po jejim opadnuti zpet do RAM nevraci pokud to neni potreba - proc taky? takze na tom ze je cast swapu pouzita neni nic divneho, novou ramku si jdete koupit az kdyz uvidite ze kvuli swapovani dochazi ke zpomaleni systemu.
    opravdu NIKDO nemuze rict kolik swapu potrebujete, pokud nevi co hodlate delat, v soucasnych jadrech uz doporuceni 2xRAM nema opodstatneni. a na zaver: termin swapovani je nepresny, v linuxu se (alespon v soucasne dobe) jedna o strankovani (paging).
    Heron avatar 15.1.2006 23:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap
    Mám pocit, že svůj komp využívám jako std. desktop a 1GB RAM mi nestačí... (mám 2GB swap a i ten jsem byl schopný normální činností zaplnit.)
    15.5.2003 16:27 Standa
    Rozbalit Rozbalit vše swap
    Ja mam napr. 1GHz Athlona T-birda, 256MB DDR RAM a udelal jsem si 512MB swap oddil. vzdy ten swap byl max 200kB. Ale ted napr. surfuju s wwwoffle a najednou koukam, swap (mam v KDE spusteni sledovani vykonu systemu) je najednou 15MB a to jsem byl cca 30 min. na netu. Ja bych rekl, ze swap by mel byt asi vzdy, i kdyz uz asi nemusi byt 2x vetsi nez RAM. Ale jsem jen hloupy zacatecnik, tak to berte s rezervou. Jen vim jeste jedno. Co nas ucily ve skole, tak kazdy rozumny OS vyuziva nejakym zpusobem swap oddil, ale technika a zpusob vyuziti je samozrejme rozdilne. I ve Windows mate varovani, ze absence (zruseni swap oddilu) muze vest k padu i poskozeni systemu.
    15.1.2006 22:36 Skuci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap
    Heh, to co to ucej ve skole ber s rezervou a widlicky padaj PORAD!!!! :D Proto tu ted vsici jsme!! Aby jsme konecne prisli na to co je "The best of OS". CuZ
    15.1.2006 23:06 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap
    Jsi si opravdu jistý, že kvůli tomuto kvalitnímu a přínosnému komentáři stálo za to probouzet 2,5 roku starou diskuzi?
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    Heron avatar 15.1.2006 23:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap
    Hups, hmm taky jsem si toho data nějak nevšiml, tak prosím vymaž i můj dnešní příspěvek. Jsem to ale trubka.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.