abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 19:50 | Zajímavý projekt
Na serveru boycott systemd přibyl odkaz na projekt uselessd (Bitbucket). Jedná se o fork systemd verze 208. Cílem projektu je ze systemd odstranit části, které nesouvisí s initem (journald, udevd, ...) a naopak přidat podporu standardních knihoven jazyka C jako musl a uClibc a také podporu BSD systémů. [Slashdot]
Ladislav Hagara | Komentářů: 14
včera 15:31 | Zajímavý software
WebUpd8 představuje AntiMicro 2.6, nejnovější verzi grafické utility pro nastavení tlačítek na gamepadu. Pomocí AntiMicra lze na tlačítka gamepadu namapovat stisky kláves a tlačítek myši a následně pomocí gamepadu ovládat hry, nebo libovolné aplikace, jež s podporou gamepadu vůbec nepočítají.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 16:01 | Zajímavý software
Libre Graphics World informuje o aplikaci BirdFont, jež slouží k tvorbě fontů, které je možné exportovat ve formátech TTF, EOT a SVG. Program je dostupný pod licencí GNU/GPL a je navíc multiplatformní, neboť kromě Linuxu podporuje i Windows, Mac či OpenBSD.
xkomczax | Komentářů: 29
19.9. 13:02 | Komunita
Na zítra připadá letošní Software Freedom Day (Wikipedia). Kolik podpůrných akcí se koná v Česku a na Slovensku? Dle aktuální mapy akcí žádná.
Ladislav Hagara | Komentářů: 5
18.9. 15:16 | Pozvánky
Sledujte stream z polské konference SmartDevConf. V programu jsou zajímavá témata jako Pebble, Tizen, Cordova a další.
joejoe | Komentářů: 0
18.9. 00:33 | Nová verze
Novou verzi oficiální distribuce minipočítače Raspberry Pi doplňuje i nová verze instalačního nástroje NOOBS 1.3.10. Mimo jiné došlo k následujícím změnám: Java aktualizována na JDK 8, Mathematica na verzi 10 a Sonic Pi na verzi 2. Součástí standardní instalace je nově Minecraft Pi.
Tadeáš Pelech | Komentářů: 28
17.9. 22:58 | Komunita
Společnost SUSE vznikla v roce 1992. V roce 2003 ji koupila společnost Novell (zprávička). Novell byl v roce 2011 koupen společností Attachmate (zprávička). V pondělí oznámila společnost Micro Focus, že kupuje Attachmate. Na openSUSE by změna neměla mít žádný vliv.
Ladislav Hagara | Komentářů: 7
16.9. 20:39 | Nová verze
Byl vydán MINIX 3.3.0. Nejnovější verze tohoto unixového operačního systému postaveného na architektuře mikrojádra běží nově také na jednodeskových počítačích BeagleBoard XM, BeagleBone White a BeagleBone Black. Přehled nových vlastností a vylepšení v poznámkách k vydání.
Ladislav Hagara | Komentářů: 36
16.9. 19:50 | Nová verze
Vyšla nová stabilní verze 0.19.0 desktopového prostředí Enlightenment. Verze 0.19.0 (E19) vychází necelých 9 měsíců po vydání verze 0.18.0 (E18) (zprávička). Těsně před vydáním nové verze Enlightenmentu byla vydána verze 1.11.2 knihoven EFL (Enlightenment Foundation Libraries), Elementary a Evas Generic Loaders. Vydána byla také verze 1.11.0 Python-EFL.
Ladislav Hagara | Komentářů: 27
15.9. 21:24 | Pozvánky
Spolek OpenAlt zve na 108. distribuovaný sraz příznivců svobodného softwaru a otevřených technologií (hardware, 3D tisk, SDR, DIY, makers…), který se bude konat tento pátek 19. září od 18 hodin ve Výtopně v Brně (Hlinky 972/34) a v Lokalbloku v Praze (Náměstí 14. října 10).
xkucf03 | Komentářů: 10
Hlasuji z:
 (82%)
 (13%)
 (3%)
 (2%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3624 hlasů
 Komentářů: 45, poslední včera 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

22. 10. 2009 | Tomáš Heger | Recenze | 13070×

Druhého října vyšla nová verze ne zcela neznámé na Gentoo postavené distribuce – Sabayon Linux 5.0. Pokud Gentoo odmítáte kvůli složité instalaci, nechcete, aby váš počítač měl jen dva módy (tedy kompiluji a vypnuto) nebo si prostě chcete rozšířit obzory, přijměte mé pozvání na ochutnávku tohoto italského zákusku.

Obsah

Úvod

link

Gentoo bývá považováno za složitější distribuci pro pokročilé uživatele. Namísto toho Sabayon (název pochází z italského zabajone, což je krémový dezert) příchází s instalací z předkompilovaných balíčků a snaží držet dvou základních principů – KISS (neboli Keep it simple, stupid) a fungovat out-of-the-box. Čtyřiadvacetiletý Fabio Erculiani, zakladatel a hlavní vývojář této distribuce, říká, že nejdůležitější je naslouchat uživateli. Než se podíváme na to, jak se týmu Sabayon daří plnit své vize, řekneme si něco málo o historii této distribuce.

Historie

link

V roce 2004 byl, za účelem zvýšit kvalitu Gentoo LiveCD, založen projekt RR4 Linux. Od verze 3.0 (přesněji od 3.0 RC2, tedy srpna 2006) je název změněn na Sabayon Linux. Tým, který má nyní 10 členů, a za kterým nestojí žádná společnost, sklízí úspěchy – v roce 2007 se jeho dílo na distrowatch.com v návštěvnosti umístilo na pátém místě a od té doby se drží v první desítce. Zastaralosti softwaru se bát nemusíte, protože vychází několik aktualizovaných verzí ročně. Verze 5.0 je v angličtině představována emfatickým „Sabayon Linux Five Oh!“.

Stažení a LiveDVD

link

Na www.sabayonlinux.org najdete ke stažení ISO obrazy ve verzích s GnomeKDE pro architektury x86 a amd64, přičemž všechny varianty se pohybují pod/kolem 2 GB. Po spuštění menu LiveDVD vás uvítá poměrně bohatá nabídka způsobů, jak jej využít. Nechybí samozřejmě možnosti jako boot do live systému a zkouška Sabayonu bez rizika, instalace (textová či grafická) nebo boot z disku. Možná měně očekávané položky menu umožňují spustit mediální centrum XBMC (je i součástí instalace a ještě se k němu vrátím) nebo verzi Sabayonu pro UMPC (Ultra Mobile PC) v live módu nebo podivné Sabayon Live (No Music). Když začnete pátrat, co posledně jmenovaná možnost přináší, narazíte na informaci, že Sabayon při bootu přehrává rockovou skladbu. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jestli se jedná o výsadu LiveDVD, nebo se hudební produkce koná při každém bootu, protože na laptopu, na který jsem Sabayon instaloval, nefungovalo ani jedno, a tak jsem si libé tóny užil jen v live módu na jiném stroji, na který jsem neinstaloval.

Instalace

link

Před instalací je doporučováno aktualizovat instalátor, což je vám také nabídnuto, ale jelikož jsem instaloval offline, tak jsem této možnosti nevyužil a také jsem přežil. Vyzkoušel jsem jak grafický, tak textový instalátor. Oba vám dají možnost volby jazyka, ale každý vaše přání splní jinak. Pokud s angličtinou zápasíte a prohráváte, doporučuji jednoznačně grafický instalátor, protože je lépe přeložen. Jinak vám poslouží rámcově stejně. Nakonec jsem instaloval pomocí grafického, takže se teď budu věnovat jemu. Po volbě jazyka následuje volba rozložení klávesnice, což vás jistě nepřekvapí. Dále jsem musel zvolit, jestli chci instalovat Gnome, XBMC (stále platí, že se o něm zmíním níže) nebo Fluxbox a poté následuje výběr softwaru.

sabayon 5.0 txt disc manager sabayon 5.0 graf disc manager sabayon 5.0 graf sw select

Kdo čeká výběr konkrétních balíčků, bude pravděpodobně zklamán, neboť je jeho volba omezena na čtyři kategorie – Kancelářské, „Internetové“, Multimediální aplikace a Hry. Slabou útěchou pro tyto čtenáře je možnost zobrazit si seznam balíčků, které se za jednotlivými kategoriemi skrývají. Na druhou stranu je tato distribuce určena i pro méně zdatné uživatele, takže lze takové omezení pochopit. Dále vás čeká výběr instalovaných služeb (Samba, CUPS, NFS a Secure shell), výběr diskového oddílu pro instalaci (možnost šifrovat již nyní jistě potěší), nastavení účtů (je možné jich rovnou vytvořit více) a potvrzení nebo odmítnutí instalace GRUBu. Následující instalace byla poněkud delší, než na co jsem zvyklý (obvykle ale instaluji z CD, ne DVD, což může být důvodem). Na konci mě čekala čerstvá instalace o velikosti ~4,5 GB.

První spuštění

link

Sabayon se chlubí podporou široké škály hardwaru, což nemohu vyvrátit. Můj laptop funguje opravdu out-of-the-box a pěkně, i když za použití proprietárních ovladačů grafické karty značky Nvidia. To je mimochodem další myšlenkou distribuce – žádné politikaření, neodsuzovat nesvobodný software a hlavně, že vše funguje. Což znamená také to, že proprietární ovladače a multimediální kodeky jsou součástí instalace.

sabayon 5.0 login screen

Nabootoval jsem tedy do (až na malé výjimky již pěkně lokalizovaného) Gnome 2.26.3 v plném rozlišení. Se vzhledem jsem byl také velmi spokojen. I když je to jistě věc subjektivní, mně téma, které kombinuje tmavou barvu se světlejší neagresivní modrou, připadá slušivé a nenutí mě (kromě wallpaperu, který nikdy nenechám výchozí) ke změně. Snad jen na ikonách mohlo zůstat trochu více práce, nejedná se však o nic zásadního.

sabayon 5.0 desktop

Když už se zmiňuji o ikonách, rychle proběhnu těmi, které se automaticky uhnízdily na ploše. Na Compiz Fusion Icon jsem poklepal jen jednou – okna rázem zgumovatěla a poté při sebenepatrnější manipulaci začala poskakovat tak, že to bylo s prací neslučitelné. Opět jde o zcela subjektivní názor a proti gustu samozřejmě žádný dišputát. Dále jsem na ploše našel Koš, Firefox, XBMC, World of Goo (Demo) a NVIDIA X Server Settings – první dvě jsou vám jistě známy, o třetí neslyšíme naposledy, pod čtvrtou se skrývá velmi pěkná hra s kuličkami bláta a pátá přináší nástroj, který pomáhá s nastavením zobrazovacích možností vašeho systému. Zbývající tři jsou typické pro Sabayon a umožní nám darovat vývojářům finanční příspěvek, získat pomoc od zkušenějších na IRC kanálu a spustit Sulfur, tedy aplikaci spravující software, ke které se také vrátím.

Překvapilo mě poněkud velké množství aktualizací (na to, že se jedná o nedávno vydanou verzi) – něco málo přes 300 balíčků, resp. více než 500 MB stahovaných dat. Podle planet.sabayonlinux.org se jedná o vylepšení, která přišla krátce po vydání.

Software

link

sabayon 5.0 menu

Když otevřete menu Aplikace, váš zrak ihned zachytí submenu Sabayon, které v jiné distribuci nenajdete. Obsahuje několik položek, které vás mohou přesměrovat na dokumentaci k Gentoo, výše zmíněný IRC kanál, bugzillu Sabayonu, fórum a podobně. Jinak je softwarová výbava poměrně standardní – naleznete zde Firefox 3.5.3, GIMP 2.6.7, OpenOffice.org 3.1.1, Gnome Do, Audacious, dvd::rip, Brasero a spoustu dalších programů.

sabayon 5.0 xbmc1 sabayon 5.0 xbmc2

Zajímavým kouskem je XBMC (XBox Media Center). Jedná se o multimediální centrum licencované pod GPL, které se postará o přehrání vaší hudby, videí a prohlížení fotek, a to vše jak z lokálních, tak síťových úložišť. XBMC navíc poskytuje informace o počasí a je rozšiřitelné pomocí skriptů (rozumí Pythonu). Každá sekce má samozřejmě svá možná i nemožná nastavení. Nepoužíval jsem tuto aplikaci nijak zvlášť dlouho, ale věřím, že jakmile si na ni člověk zvykne, stane se pro něj velmi pohodlným přehrávačem veškerého multimediálního obsahu.

Správa softwaru

link

Tohle je podle mého názoru asi nejzajímavější na celé distribuci. Existují dva způsoby správy softwaru, které je možné libovolně kombinovat. Sabayon totiž z Gentoo převzal Portage a navíc přidává vlastní systém Entropy. Ale jedno po druhém…

Portage, emerge

link

Portage stojí na stromu ebuildů, který je tradičně v /usr/portage. Ebuildy jsou skripty, které mají všechny informace potřebné pro vyřešení závislostí, stažení a instalaci daného programu. Většinou jsou používány pro kompilaci ze zdrojových kódů, ale je možné je použít i pro instalaci binárních balíčků nebo meta-balíčků a momentálně je jich v Portage tree kolem 26 500. Při instalaci, aktualizaci a podobně, je použit váš lokální strom, proto je důležité jej pravidelně synchronizovat.

To můžete provést pomocí protokolu rsync:

#emerge --sync

Pokud máte z jakéhokoliv důvodu blokován port 873, můžete použít port 80:

#emerge-webrsync

Nyní můžete ve stromu ebuildů vyhledávat. K nalezeným ebuildům získáte následující informace: jméno, verze, která je k dispozici, nainstalovaná verze, velikost souborů, homepage aplikace, popis a licence.

# emerge -s simutrans
Searching...
[ Results for search key : simutrans ]
[ Applications found : 1 ]
 
*  games-simulation/simutrans
      Latest version available: 0.101.0
      Latest version installed: [ Not Installed ]
      Size of files: 5,393 kB
      Homepage:      http://www.simutrans.com/
      Description:   A free Transport Tycoon clone
      License:       as-is

Pro nainstalování stačí zadat:

#emerge simutrans

Následně se zjistí závislosti, vše se stáhne a podle konfiguračního souboru /etc/make.conf zkompiluje.

Pro aktualizaci lze použít:

#emerge -u simutrans
#emerge -u system
#emerge -u world

První možnost aktualizuje pouze zadaný balíček (zde simutrans), druhá všechny systémové balíčky a třetí úplně všechny.

Pokud použijete volbu --pretend, pouze se vypíše, které balíčky se budou doinstalovávat. Například:

# emerge --pretend supertux
These are the packages that would be merged, in order:
Calculating dependencies ... done!
[ebuild  N    ] games-arcade/supertux-0.1.3  USE="opengl" 

Pro odinstalování použijte:

#emerge --unmerge simutrans

Po aktualizaci může dojít ke konfliktu mezi konfiguračními soubory. Proto emerge hlídá změny v /etc (a dalších adresářích, které si nastavíte) a když se nějaká objeví, nic se nepřepisuje, novější verze se uschová a emerge vás informuje. Následně je možné spustit utilitu etc-update, která vám předloží ke schválení navrhované změny.

Entropy, equo

link

Entropy spravuje předkompilované balíčky a funguje podobně jako balíčkovací systémy, na které jste pravděpodobně zvyklí. Základní repozitář obsahuje zhruba 8 800 balíčků. Dále je k dispozici Limbo neboli vývojová větev, která, pokud si ji přidáte, zvýší počet balíčků, jež jsou vám k dispozici, na zhruba 10 200. Balíčky z Limbo-repository jsou použity při vydání stabilní verze, takže jejím používáním prakticky získáte rolling-updates. S Entropy můžete pracovat pomocí grafického nástroje Sulfur nebo pomocí equo z příkazové řádky. Sulfur je poměrně intuitivní a pohodlný, ale bohužel mu chybí český překlad. Se změnami v konfiguračních souborech po aktualizaci se také umí vyrovnat – nabídne vám obě verze k posouzení. Na používání equo také není nic těžkého. Nejdříve sesynchronizujeme databázi balíků s repozitářem:

#equo update

sabayon 5.0 sulfur1 sabayon 5.0 sulfur2

Následně vyhledáme kýžený balíček (dostaneme informace podobné jako od emerge):

#equo search simutrans

Balíček nainstalujeme:

#equo install simutrans

Všechny balíčky aktualizujeme pomocí:

#equo world

Pokud chceme zkontrolovat konfigurační soubory, napíšeme:

#equo conf update

A necháme se změnami provést podobně jako u etc-update.

Balíček odinstalujeme pomocí:

#equo remove simutrans

Při (od)instalaci nebo aktualizaci můžeme použít volbu --ask, díky které vše proběhne v interaktivním režimu a změny jsou předloženy k potvrzení.

Závěr

link

Sabayon Linux rozhodně neurazí. Mě osobně mile překvapil a myslím si, že malý tým, který za ním stojí, odvádí velmi dobrou práci. Nejvíce mě zaujala „dvojí“ správa softwaru. Pokud například něco nenajdu v repozitáři nebo prostě chci kompilovat, tak mohu díky ebuildům kompilovat velmi snadno. Pokud naopak chci mít něco nainstalováno rychle, použiji Entropy. Dalším plusem je pro mě sladěný a pěkně barevný desktop a dobrá podpora hardwaru. Nevím, jestli je to distribuce vhodná pro zcela běžné uživatele, ale lidem, kteří mají zájem vyzkoušet něco nového, bych ji s klidným svědomím doporučil.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

22.10.2009 01:12 guzii | skóre: 2 | Olbramovice + Ostrava (kolej)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
chybka: emerge -sync vs. emerge --sync

nechci rozjíždět rozbroje o používaných nástrojích, ale mám za to, že je doporučováno pro kontrolu konfigu používat dispatch-conf namísto etc-update.

mohu poprosit o informaci jakou autor zvolil instalační sadu balíčků (kancelář, ...) a jak byla paměťově náročná systému?
22.10.2009 07:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
chybka: emerge -sync vs. emerge --sync
Moje chybka, opraveno.
22.10.2009 15:48 brako
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Chybka?

#emerge -u world - neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list. Pre update vsetkych je potrebne pridat prepinac --deep ktory updatuje aj baliky na ktorych je dany balik zavisly. Spravny pikaz: #emerge -uD world (pripadne este s prepinacom --newuse ak sme menili use flagy)

22.10.2009 16:07 brako
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
este to trosku upresnim. --update updatuje balik a jeho priame zavislosti, --deep updatuje cely strom zavislosti.
22.10.2009 21:34 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list
Já jsem to pochopil tak, že do world listu se implicitně ukládá vše instalované. Samozřejmě je možné to ručně změnit, ale nechtěl jsem zabíhat do podrobností.
Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
Marián Kyral avatar 22.10.2009 22:09 Marián Kyral | skóre: 28 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list
Já jsem to pochopil tak, že do world listu se implicitně ukládá vše instalované. Samozřejmě je možné to ručně změnit, ale nechtěl jsem zabíhat do podrobností.
Jen ty balíky, které si uživatel přímo nainstaloval. Tedy při emerge mplayer se zapíše do world jen mplayer, ale žádné závislosti.
22.10.2009 21:33 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
mohu poprosit o informaci jakou autor zvolil instalační sadu balíčků (kancelář, ...) a jak byla paměťově náročná systému?
Instaloval jsem všechny čtyři kategorie. Abych řekl pravdu, tak paměťovou náročnost jsem příliš nezkoumal, nicméně tvůrcí doporučují at least 512Mb of RAM (1gb suggested).
Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
David Watzke avatar 22.10.2009 06:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha 13
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
:-) To abych jednou napsal článek o Exherbu pro ty, které už nudí Gentoo :-D
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
22.10.2009 11:42 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

To bys teda měl, aspoň já bych si to přečetl moc rád ;)

Jinak mě se Sabayon moc líbí a dávám ho kamarádům jako první distribuci, právě díky tomu, že si můžu být jistý, že seženu všechen software, u kterého vím, že je v gentoo nebo v nějaké overlayi. U předchozích distribucí to vždycky skončilo na tom, že jsem věděl, jaký program bych jim tam dal, ale distribuce ho neměla a čistých způsobů jak ji tam dostat taky moc nebylo. Ještě není možné Sabayon používat úplně konzistentně když se balíkovače míchají (nainstaluju novější verzi ffmpegu pomocí portage - pokusí se mi to entropy downgradnout? Všimne si vůbec? a tak podobně), ale dělají na tom a jsou hodně blízko (entropy už umí nějaké synchronizace - dát vědět portage co v systému je a vydolovat z něj, co nstaloval a podobně). Dle mého ideální volba, ale každý má taky jiné publikum :)

22.10.2009 06:53 martyone | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Obávám se, že „KISS” a „fungovat out-of-box” jsou věci z principu neslučitelné… :-\
kralуk avatar 22.10.2009 09:23 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Sabayon se tohle vždycky snažil sloučit, ale až do verze 4 z toho byl dost balast/moloch.
Tahle nová verze ale vypadá, že by se jí aj mohlo podařit být jak KISS tak fungovat out-of-the-box. Možná vyzkouším, bude-li čas..
22.10.2009 09:18 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Je to vobec legalne, ked su tam veci ako nvidia drivery?
22.10.2009 09:57 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Proč by to mělo být nelegální?
Bilbo avatar 22.10.2009 13:15 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Treba protoze neni dovoleno sirit v jednom baleni najednou GPL kod (velka cast softwaru ve vetsine linuxovych distribuci) a uzavreny kod (nvidia drivery)?
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
22.10.2009 13:49 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Kdo to zakazuje? Licence GPL určitě ne. Už jenom „jedno balení“ je dost neurčitý pojem.
22.10.2009 19:02 moo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
co teda bol pripad Kororaa?
22.10.2009 19:58 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Omyl.
Marián Kyral avatar 22.10.2009 22:12 Marián Kyral | skóre: 28 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
No co si pamatuji, tak tam byl problém v tom, že se šířily již zkompilované ovladače. Je k tomu omylu nějaký odkaz?
Bilbo avatar 22.10.2009 23:55 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
GPL prikazuje k binarkam davat zdrojaky, ktere ovsem k nvidia driverum nejsou k dispozici, tudiz pokud chci distribuovat GPL vec (linux kernel) ktery modifikuju (pridam tam proprietarni nvidia blob jakozto kernel modul), musim k tomu dat zdrojaky. Ty ale k nvidia blobu nemam, nemuzu to tedy takhle distribuovat.
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
kralуk avatar 23.10.2009 00:13 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Myslim, že se o tom už tady diskutovalo - je to udělané tak, že mezi nvidia driverem a kernelem je jakýsi wrapper, který JE open-source. Ale nedělá nic jiného, než že zajištuje výměnu dat mezi kernelem a blobem. Tedy GPL je učiněno zadost, ale blob zůtává closed. Říkám to dobře?
23.10.2009 08:27 x
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Pokud je mi znamo tak (alespon Gentoo) nema licenci jako distribuce, ale licence (ruzne) na jednotlive komponenty. Predpokladam, ze v tomto pripade to bude stejne. Muzete si pak v konfiguraci klidne vybrat, ze "nepujde" nainstalovat balicky s licencemi, ktere se vam nelibi. Takze je to totez jako kdyz vam v krame prodaji housku a pastiku, oboji je sice potravina (SW), ale kazde ma svoji trvanlivost (licenci).
23.10.2009 12:46 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
GPL nepřikazuje dávat zdrojáky ke všem binárkám, ale pouze k programům šířeným pod GPL (a navíc není nutné zdrojáky přidávat, pouze je nutné je zpřístupnit uživatelům). Přidání modulu k jádru není modifikace jádra, nanejvýš může být modul práce odvozená od jádra -- a i to je sporné, a převládajíc názor je, že binární moduly nejsou práce odvozená od jádra (mají mezi sebou a jádrem mezivrstvu, která je od jádra odstíní). GPL je sice hodně infekční, ale ne zase tak, že by nakazila úplně vše, co se kolem GPL kódu jenom mihne. Výklad, který jste popsal vy, se sice také občas objevuje, ale je v menšině.
mikirc avatar 22.10.2009 10:32 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
uz se stahuje :) a tesim se na istalaci na muj notas :)
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
22.10.2009 12:26 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Moc pekna recenze, diky.
22.10.2009 14:15 trillo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Zkouseli jste to nekdo na desce s NVIDIA ION? V kombinaci s tim XBMC by to mohla byt dobra volba na HTPC.
22.10.2009 15:14 omegan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
ahojte, ja som Sabayon nainstaloval na notas HP Compaq 610 a ide perfektne, nemam ziadny problem. dokonca syn ho nainstaloval na PC, co som moc nedufal, kedze mam externu zvukofku, HDMI monitor a ine ... okamzite islo vsetko aj zvuk z youtube. Len mam malu otazku, ako pridam v Sulfur repozitar - Limbo repository

budem vdacny za akukolvek odpoved
22.10.2009 21:38 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Stačí přidat řádku
repository|sabayon-limbo|Sabayon Linux Limbo Repository|http://pkg.sabayon.org|http://pkg.sabayon.org#bz2
do souboru /etc/entropy/repositories.conf -- viz wiki.sabayonlinux.org.
Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
22.10.2009 16:26 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Pěkné, pěkné...že bych po letech opět vyzkoušel Gentoo, tentokráte na jiný způsob? Mno, ještě asi počkám, až jak se povede nadcházející Suse.
Píšu pro Pivní recenze a protože mě to IT už fakt nebaví, tak jsme si s klukama postavili pivovar Lucky Bastard
Honza Balák avatar 22.10.2009 21:28 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Jj, moje poslední "Gentoo" byl pokus se Savanou. Tohle vypadá opravdu dobře.
<null>
otasomil avatar 22.10.2009 18:53 otasomil | skóre: 35 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

Testnu to.

Kazdopadne diky za clanek.

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! ...Proti čemu tady bojujeme....Poznejte sílu nového protokolu
22.10.2009 23:00 zruda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Zatím mi to běží ve VirtualBoxu, ale plánuju, že tím zkusím nahradit Mandrivu. Byl by to velký skok, za život jsem zkusil jen 2 distribuce, a to RH 6.1 a Mandrivu, od verze snad 10.0, možná i devítkovou jsem měl. Nepočítám Ubuntu, co jsem měl tak dva dny.
23.10.2009 10:30 musa | skóre: 1 | blog: Test
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Tak po dvou nestastnych upgradech Ubuntu, kdy prestavala fungovat jedna vec za druhou, sem vcera na zaklade tohohle clanku zkusil 4.2 kvuli fglrx pro moji ATI. Vysledek me opravdu nadchnul. Funguje uplne vsecko, system mi prijde vymazlenej, parada. A navic to ma pod kapotou Gentoo ktere sem leta mel. Diky
23.10.2009 13:23 Scarabeus IV | skóre: 19 | blog: blogisek_o_gentoo | Česká Kamenice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
A je treba nezapominat ze to podporujou i gentoo vyvojari :D.
Vzdyt i Fabio je gentoo dev (sice posledni mesic, ale je :P).
23.10.2009 16:32 cronin | skóre: 48
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Nieco podobne som hladal. Tak som to vyskusal. Je to 98x lepsie ako pure Gentoo. Chvilu som bol nadseny. VirtualBox Guest Additions tom ale nerozchodil, ani z balickovacieho systemu ani z VB instalacie, rovnako ako v Gentoo. Takze som si nainstaloval CentOS 5.4.

V poslednom case som vyskusal viacero Linuxovych distribucii a musim povedat: zlate FreeBSD. Som dlhorocny pouzivatel unixovych operacnych systemov (viac ako 10 rokov). Mam dojem, ze kvalita linuxovych distribucii sa vyvija ako vsetko okolo nas: lacny import z Azie, len nech to vzdialene pripomina pozadovany produkt, je jedno ze je to nepouzitelne.
mikirc avatar 23.10.2009 17:14 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše NEJEDE
Příloha:
Tak jsem si ho s nadsenim nainstaloval a po rebootu velke zklamani, jak ne a ne najet, kdyz dam safe mod, tak najede i KDE spustim, ale kdyz ho spustim normalne tak pri vypisu napise (viz priloha) a u toho zkonci pak zcerna obrazovka a nic, jedine co jde vypnout a zapnout tlacitkem. mam HP Probook 4515s.
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
24.10.2009 12:11 Ganimoth
Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
Vítej v klubu.
mikirc avatar 24.10.2009 15:00 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
no a navic mi to ignoruje 2jadro procesoru :D takze uz se maze a nahrazuje ho mandriva, tak uvidim co ta povi
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
David Watzke avatar 24.10.2009 17:40 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha 13
Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
Hehe, to ze screenshotu znám z Gentoo... bylo to něco z coldplugem. Vím že sem musel hackovat udeví initscript v single-useru... dělal jsem to ve škole při češtině na kámošovo HP ProBooku :-D Měls zkusit předat jádru nocoldplug.
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
28.10.2009 19:20 pudas
Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
Zdravím tak mě potkalo něco podobného, mám dell optiplex 755 za prve mi nejde vůbec spustit live CD při startování grafického rozhraní se vypne monitor a všechno zatuhne, ani grafická instalace nejde se stejným problémem. Tak jsem to zkusil přes textový režim, to jsem rozjel a nainstaloval (s GNOME) ale po instalaci mi naběhne jen konzola a když spustím startx tak to umře stejně jako live CD. V safe modu to při startx spustí grafický režim se 3 konzolama (vypadá to jako fluxbox). Napadá někoho řešení? předpokládám problém driverů.
25.10.2009 09:03 iki | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Instalátor je doporučeno aktualizovat, bylo opraveno několik chyb.
mikirc avatar 25.10.2009 11:02 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
no tojsem chtel udelat, ale jaksi nedokazal zprovoznit wifi :D
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
mikirc avatar 25.10.2009 15:06 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
tak jsem ho jeste zkusil aktualizovat a nevim co vsechno opravili, ale me to napsalo ze zadna aktualizace neni :D, takze bud opravili jen x84 a na amd se vybodli, nebo nevim
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
otasomil avatar 26.10.2009 21:30 otasomil | skóre: 35 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

Vysledek meho testu:

Testoval jsem verzi s KDE

Po nabootovani - s vyuzitim moji obligatni metody "Live HDD" ktere bylo necekane rychle, nastartuje plne funkcni KDE vcetne graficke akcelerace u Intel GMA, funguji multimedia, sit, wifi ihned v zakladu.

Prehravani videa je jiz plne srovnatelne s prehravanim ve win vista s origo drivery pro GMA.

Jeste distro podrobim par testum a vypada ze windows jez  drzim z  jedineho duvodu (podpora graf. akcelerace) budou definitivne mrtva.

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! ...Proti čemu tady bojujeme....Poznejte sílu nového protokolu
2.11.2009 21:21 Ooaniki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Faktem je, ze ne Ubuntu/Kubuntu muze konkurovat Windows7, ale Sabayon ano ... obsahuje totiz:

- IMO nejlepsi a nejvyladenejsi KDE4

- nvidia ovladace rovnou po instalaci

- super balickovac ... diky entropy jsou nejnovejsi programy v binarni verzi a co neni si clovek muze dokompilovat z portage (novacek se ale k emerge vubec nemusi dostat - veskere instalace muze resit pomoci "bublin" v liste)

- fungujici uspavani (zkousel jsem SUSE, Ubuntu a za dva dny jsem nebyl schopen i pres vsechny pokusy rozjet - tady to jede stejne jako ve Windows 7 / Vista hned po nainstalovani)
6.12.2009 11:03 Tomáš Zmek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
Sabayon používám už pár měsíců a myslím si, že si zaslouží i v naší republice trochu podpory. Pokud by měl někdo zájem pomoci vytvořit neoficiální českou podporu pro tuto distribuci a pomoci tak začínajícím uživatelům, budu rád když se ozve. Mé stránky jsou perteus.cz , kde zatím mám jen tři vlašťovky :-).

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.