abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 02:09 | Komunita
V listopadu přešla Wikimedia z Bugzilly na Phabricator. K migraci se v příspěvku na svém blogu vrací André Klapper. Bugzilla byla používána 10 let. Vloženo bylo 73681 oznámení. Registrováno bylo přibližně 20000 uživatelských účtů. Porovnání Bugzilly s Phabricatorem na stránkách MediaWiki.
Ladislav Hagara | Komentářů: 34
18.12. 23:04 | Zajímavý software

Dnes vyšla na Steamu linuxová verze počítačové hry. Civilization: Beyond Earth Stalo se tak necelé dva měsíce po vydání Windows verze.Díky vánoční slevové akci lze hru na Steamu do zítřejších 19 hodin koupit s 40% slevou.

menphis | Komentářů: 12
18.12. 23:03 | Pozvánky
7. a 8.3.2015 proběhne na pražském Strahově další InstallFest. Můžete posílat náměty na přednášky nebo si rovnou svoji přednášku či svůj workshop přihlásit.
Jendа | Komentářů: 0
18.12. 23:02 | Nová verze
Laboratoře CZ.NIC vydaly ostrou verzi desktopové aplikace Datovka nesoucí označení 4. Tato verze plně nahrazuje starší Datovku 3.1 napsanou v jazyce Python. Podrobnější popis Datovky 4 a informace o rozdílech a vylepšeních naleznete na stránkách projektu nebo na blogu CZ.NIC. … více »
Vilem Sladek | Komentářů: 12
18.12. 18:00 | Nová verze
Byl vydán PostgreSQL 9.4. Nejnovější verze tohoto relačního databázového systému s otevřeným zdrojovým kódem přináší celou řadu nových vlastností a vylepšení. Zdůraznit lze například podporu nového datového typu JSONB. Podrobnosti v poznámkách k vydání.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.12. 02:30 | Nová verze
Byla vydána verze 14.12.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Většina z nich je založena na knihovnách KDE Platform 4. Některé, například Kate, KWrite nebo Konsole, jsou už ale založené na KDE Frameworks 5. Podrobnosti v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi. Před několika dny vyšly také knihovny KDE Frameworks 5.5.0 a prostředí KDE Plasma 5.1.2.
Ladislav Hagara | Komentářů: 23
18.12. 02:30 | Bezpečnostní upozornění
Organizace ICANN se stala terčem spear phishingového útoku, při kterém útočníci získali přístup do několika zaměstnaneckých e-mailů. Následně získali administrátorský přístup také do aplikace "Centralized Zone Data System". Z tohoto důvodu byla hesla na účtech uživatelů CZDS deaktivována a uživatelé si musí požádat o reset hesla. Zároveň se uživatelům doporučuje provést změnu hesla i v dalších systémech, pokud někde používali stejné přihlašovací údaje. [CSIRT.CZ]
Ladislav Hagara | Komentářů: 8
17.12. 15:00 | Nová verze
Po ipfwadm, ipchains a iptables přichází nftables. Subsystém pro filtrování paketů nftables se v lednu dostal do Linuxu 3.13 (zprávička). Včera vyšla verze 0.4 balíku nftables. Nejnovější verze nftables a nástroje nft přináší například podporu Linuxu 3.18 a 3.19.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
17.12. 13:00 | IT novinky
Google na Google+ oznámil, že jeho Dokumenty, Tabulky a Prezentace nově otevřou také soubory ve třech hlavních ODF formátech (.odt, .ods a .odp).
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
17.12. 11:30 | Zajímavý článek
Na serveru Hack A Day byl publikován článek o domácích počítačích za železnou oponou (Home Computers Behind The Iron Curtain). Martin Malý se zde věnuje počítačům jako JPR-1, Ondra, PMD 85, IQ 151 nebo Didaktik Gama.
Ladislav Hagara | Komentářů: 49
Disketu jsem naposledy použil během
 (46%)
 (3%)
 (11%)
 (37%)
 (2%)
Celkem 1603 hlasů
 Komentářů: 54, poslední 9.12. 17:16
    Rozcestník
    Reklama
    Autoškola testy online Levný benzín

    Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

    22. 10. 2009 | Tomáš Heger | Recenze | 13144×

    Druhého října vyšla nová verze ne zcela neznámé na Gentoo postavené distribuce – Sabayon Linux 5.0. Pokud Gentoo odmítáte kvůli složité instalaci, nechcete, aby váš počítač měl jen dva módy (tedy kompiluji a vypnuto) nebo si prostě chcete rozšířit obzory, přijměte mé pozvání na ochutnávku tohoto italského zákusku.

    Obsah

    Úvod

    link

    Gentoo bývá považováno za složitější distribuci pro pokročilé uživatele. Namísto toho Sabayon (název pochází z italského zabajone, což je krémový dezert) příchází s instalací z předkompilovaných balíčků a snaží držet dvou základních principů – KISS (neboli Keep it simple, stupid) a fungovat out-of-the-box. Čtyřiadvacetiletý Fabio Erculiani, zakladatel a hlavní vývojář této distribuce, říká, že nejdůležitější je naslouchat uživateli. Než se podíváme na to, jak se týmu Sabayon daří plnit své vize, řekneme si něco málo o historii této distribuce.

    Historie

    link

    V roce 2004 byl, za účelem zvýšit kvalitu Gentoo LiveCD, založen projekt RR4 Linux. Od verze 3.0 (přesněji od 3.0 RC2, tedy srpna 2006) je název změněn na Sabayon Linux. Tým, který má nyní 10 členů, a za kterým nestojí žádná společnost, sklízí úspěchy – v roce 2007 se jeho dílo na distrowatch.com v návštěvnosti umístilo na pátém místě a od té doby se drží v první desítce. Zastaralosti softwaru se bát nemusíte, protože vychází několik aktualizovaných verzí ročně. Verze 5.0 je v angličtině představována emfatickým „Sabayon Linux Five Oh!“.

    Stažení a LiveDVD

    link

    Na www.sabayonlinux.org najdete ke stažení ISO obrazy ve verzích s GnomeKDE pro architektury x86 a amd64, přičemž všechny varianty se pohybují pod/kolem 2 GB. Po spuštění menu LiveDVD vás uvítá poměrně bohatá nabídka způsobů, jak jej využít. Nechybí samozřejmě možnosti jako boot do live systému a zkouška Sabayonu bez rizika, instalace (textová či grafická) nebo boot z disku. Možná měně očekávané položky menu umožňují spustit mediální centrum XBMC (je i součástí instalace a ještě se k němu vrátím) nebo verzi Sabayonu pro UMPC (Ultra Mobile PC) v live módu nebo podivné Sabayon Live (No Music). Když začnete pátrat, co posledně jmenovaná možnost přináší, narazíte na informaci, že Sabayon při bootu přehrává rockovou skladbu. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jestli se jedná o výsadu LiveDVD, nebo se hudební produkce koná při každém bootu, protože na laptopu, na který jsem Sabayon instaloval, nefungovalo ani jedno, a tak jsem si libé tóny užil jen v live módu na jiném stroji, na který jsem neinstaloval.

    Instalace

    link

    Před instalací je doporučováno aktualizovat instalátor, což je vám také nabídnuto, ale jelikož jsem instaloval offline, tak jsem této možnosti nevyužil a také jsem přežil. Vyzkoušel jsem jak grafický, tak textový instalátor. Oba vám dají možnost volby jazyka, ale každý vaše přání splní jinak. Pokud s angličtinou zápasíte a prohráváte, doporučuji jednoznačně grafický instalátor, protože je lépe přeložen. Jinak vám poslouží rámcově stejně. Nakonec jsem instaloval pomocí grafického, takže se teď budu věnovat jemu. Po volbě jazyka následuje volba rozložení klávesnice, což vás jistě nepřekvapí. Dále jsem musel zvolit, jestli chci instalovat Gnome, XBMC (stále platí, že se o něm zmíním níže) nebo Fluxbox a poté následuje výběr softwaru.

    sabayon 5.0 txt disc manager sabayon 5.0 graf disc manager sabayon 5.0 graf sw select

    Kdo čeká výběr konkrétních balíčků, bude pravděpodobně zklamán, neboť je jeho volba omezena na čtyři kategorie – Kancelářské, „Internetové“, Multimediální aplikace a Hry. Slabou útěchou pro tyto čtenáře je možnost zobrazit si seznam balíčků, které se za jednotlivými kategoriemi skrývají. Na druhou stranu je tato distribuce určena i pro méně zdatné uživatele, takže lze takové omezení pochopit. Dále vás čeká výběr instalovaných služeb (Samba, CUPS, NFS a Secure shell), výběr diskového oddílu pro instalaci (možnost šifrovat již nyní jistě potěší), nastavení účtů (je možné jich rovnou vytvořit více) a potvrzení nebo odmítnutí instalace GRUBu. Následující instalace byla poněkud delší, než na co jsem zvyklý (obvykle ale instaluji z CD, ne DVD, což může být důvodem). Na konci mě čekala čerstvá instalace o velikosti ~4,5 GB.

    První spuštění

    link

    Sabayon se chlubí podporou široké škály hardwaru, což nemohu vyvrátit. Můj laptop funguje opravdu out-of-the-box a pěkně, i když za použití proprietárních ovladačů grafické karty značky Nvidia. To je mimochodem další myšlenkou distribuce – žádné politikaření, neodsuzovat nesvobodný software a hlavně, že vše funguje. Což znamená také to, že proprietární ovladače a multimediální kodeky jsou součástí instalace.

    sabayon 5.0 login screen

    Nabootoval jsem tedy do (až na malé výjimky již pěkně lokalizovaného) Gnome 2.26.3 v plném rozlišení. Se vzhledem jsem byl také velmi spokojen. I když je to jistě věc subjektivní, mně téma, které kombinuje tmavou barvu se světlejší neagresivní modrou, připadá slušivé a nenutí mě (kromě wallpaperu, který nikdy nenechám výchozí) ke změně. Snad jen na ikonách mohlo zůstat trochu více práce, nejedná se však o nic zásadního.

    sabayon 5.0 desktop

    Když už se zmiňuji o ikonách, rychle proběhnu těmi, které se automaticky uhnízdily na ploše. Na Compiz Fusion Icon jsem poklepal jen jednou – okna rázem zgumovatěla a poté při sebenepatrnější manipulaci začala poskakovat tak, že to bylo s prací neslučitelné. Opět jde o zcela subjektivní názor a proti gustu samozřejmě žádný dišputát. Dále jsem na ploše našel Koš, Firefox, XBMC, World of Goo (Demo) a NVIDIA X Server Settings – první dvě jsou vám jistě známy, o třetí neslyšíme naposledy, pod čtvrtou se skrývá velmi pěkná hra s kuličkami bláta a pátá přináší nástroj, který pomáhá s nastavením zobrazovacích možností vašeho systému. Zbývající tři jsou typické pro Sabayon a umožní nám darovat vývojářům finanční příspěvek, získat pomoc od zkušenějších na IRC kanálu a spustit Sulfur, tedy aplikaci spravující software, ke které se také vrátím.

    Překvapilo mě poněkud velké množství aktualizací (na to, že se jedná o nedávno vydanou verzi) – něco málo přes 300 balíčků, resp. více než 500 MB stahovaných dat. Podle planet.sabayonlinux.org se jedná o vylepšení, která přišla krátce po vydání.

    Software

    link

    sabayon 5.0 menu

    Když otevřete menu Aplikace, váš zrak ihned zachytí submenu Sabayon, které v jiné distribuci nenajdete. Obsahuje několik položek, které vás mohou přesměrovat na dokumentaci k Gentoo, výše zmíněný IRC kanál, bugzillu Sabayonu, fórum a podobně. Jinak je softwarová výbava poměrně standardní – naleznete zde Firefox 3.5.3, GIMP 2.6.7, OpenOffice.org 3.1.1, Gnome Do, Audacious, dvd::rip, Brasero a spoustu dalších programů.

    sabayon 5.0 xbmc1 sabayon 5.0 xbmc2

    Zajímavým kouskem je XBMC (XBox Media Center). Jedná se o multimediální centrum licencované pod GPL, které se postará o přehrání vaší hudby, videí a prohlížení fotek, a to vše jak z lokálních, tak síťových úložišť. XBMC navíc poskytuje informace o počasí a je rozšiřitelné pomocí skriptů (rozumí Pythonu). Každá sekce má samozřejmě svá možná i nemožná nastavení. Nepoužíval jsem tuto aplikaci nijak zvlášť dlouho, ale věřím, že jakmile si na ni člověk zvykne, stane se pro něj velmi pohodlným přehrávačem veškerého multimediálního obsahu.

    Správa softwaru

    link

    Tohle je podle mého názoru asi nejzajímavější na celé distribuci. Existují dva způsoby správy softwaru, které je možné libovolně kombinovat. Sabayon totiž z Gentoo převzal Portage a navíc přidává vlastní systém Entropy. Ale jedno po druhém…

    Portage, emerge

    link

    Portage stojí na stromu ebuildů, který je tradičně v /usr/portage. Ebuildy jsou skripty, které mají všechny informace potřebné pro vyřešení závislostí, stažení a instalaci daného programu. Většinou jsou používány pro kompilaci ze zdrojových kódů, ale je možné je použít i pro instalaci binárních balíčků nebo meta-balíčků a momentálně je jich v Portage tree kolem 26 500. Při instalaci, aktualizaci a podobně, je použit váš lokální strom, proto je důležité jej pravidelně synchronizovat.

    To můžete provést pomocí protokolu rsync:

    #emerge --sync

    Pokud máte z jakéhokoliv důvodu blokován port 873, můžete použít port 80:

    #emerge-webrsync

    Nyní můžete ve stromu ebuildů vyhledávat. K nalezeným ebuildům získáte následující informace: jméno, verze, která je k dispozici, nainstalovaná verze, velikost souborů, homepage aplikace, popis a licence.

    # emerge -s simutrans
    Searching...
    [ Results for search key : simutrans ]
    [ Applications found : 1 ]
     
    *  games-simulation/simutrans
          Latest version available: 0.101.0
          Latest version installed: [ Not Installed ]
          Size of files: 5,393 kB
          Homepage:      http://www.simutrans.com/
          Description:   A free Transport Tycoon clone
          License:       as-is

    Pro nainstalování stačí zadat:

    #emerge simutrans

    Následně se zjistí závislosti, vše se stáhne a podle konfiguračního souboru /etc/make.conf zkompiluje.

    Pro aktualizaci lze použít:

    #emerge -u simutrans
    #emerge -u system
    #emerge -u world

    První možnost aktualizuje pouze zadaný balíček (zde simutrans), druhá všechny systémové balíčky a třetí úplně všechny.

    Pokud použijete volbu --pretend, pouze se vypíše, které balíčky se budou doinstalovávat. Například:

    # emerge --pretend supertux
    These are the packages that would be merged, in order:
    Calculating dependencies ... done!
    [ebuild  N    ] games-arcade/supertux-0.1.3  USE="opengl" 

    Pro odinstalování použijte:

    #emerge --unmerge simutrans

    Po aktualizaci může dojít ke konfliktu mezi konfiguračními soubory. Proto emerge hlídá změny v /etc (a dalších adresářích, které si nastavíte) a když se nějaká objeví, nic se nepřepisuje, novější verze se uschová a emerge vás informuje. Následně je možné spustit utilitu etc-update, která vám předloží ke schválení navrhované změny.

    Entropy, equo

    link

    Entropy spravuje předkompilované balíčky a funguje podobně jako balíčkovací systémy, na které jste pravděpodobně zvyklí. Základní repozitář obsahuje zhruba 8 800 balíčků. Dále je k dispozici Limbo neboli vývojová větev, která, pokud si ji přidáte, zvýší počet balíčků, jež jsou vám k dispozici, na zhruba 10 200. Balíčky z Limbo-repository jsou použity při vydání stabilní verze, takže jejím používáním prakticky získáte rolling-updates. S Entropy můžete pracovat pomocí grafického nástroje Sulfur nebo pomocí equo z příkazové řádky. Sulfur je poměrně intuitivní a pohodlný, ale bohužel mu chybí český překlad. Se změnami v konfiguračních souborech po aktualizaci se také umí vyrovnat – nabídne vám obě verze k posouzení. Na používání equo také není nic těžkého. Nejdříve sesynchronizujeme databázi balíků s repozitářem:

    #equo update

    sabayon 5.0 sulfur1 sabayon 5.0 sulfur2

    Následně vyhledáme kýžený balíček (dostaneme informace podobné jako od emerge):

    #equo search simutrans

    Balíček nainstalujeme:

    #equo install simutrans

    Všechny balíčky aktualizujeme pomocí:

    #equo world

    Pokud chceme zkontrolovat konfigurační soubory, napíšeme:

    #equo conf update

    A necháme se změnami provést podobně jako u etc-update.

    Balíček odinstalujeme pomocí:

    #equo remove simutrans

    Při (od)instalaci nebo aktualizaci můžeme použít volbu --ask, díky které vše proběhne v interaktivním režimu a změny jsou předloženy k potvrzení.

    Závěr

    link

    Sabayon Linux rozhodně neurazí. Mě osobně mile překvapil a myslím si, že malý tým, který za ním stojí, odvádí velmi dobrou práci. Nejvíce mě zaujala „dvojí“ správa softwaru. Pokud například něco nenajdu v repozitáři nebo prostě chci kompilovat, tak mohu díky ebuildům kompilovat velmi snadno. Pokud naopak chci mít něco nainstalováno rychle, použiji Entropy. Dalším plusem je pro mě sladěný a pěkně barevný desktop a dobrá podpora hardwaru. Nevím, jestli je to distribuce vhodná pro zcela běžné uživatele, ale lidem, kteří mají zájem vyzkoušet něco nového, bych ji s klidným svědomím doporučil.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.10.2009 01:12 guzii | skóre: 2 | Olbramovice + Ostrava (kolej)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    chybka: emerge -sync vs. emerge --sync

    nechci rozjíždět rozbroje o používaných nástrojích, ale mám za to, že je doporučováno pro kontrolu konfigu používat dispatch-conf namísto etc-update.

    mohu poprosit o informaci jakou autor zvolil instalační sadu balíčků (kancelář, ...) a jak byla paměťově náročná systému?
    22.10.2009 07:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    chybka: emerge -sync vs. emerge --sync
    Moje chybka, opraveno.
    22.10.2009 15:48 brako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Chybka?

    #emerge -u world - neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list. Pre update vsetkych je potrebne pridat prepinac --deep ktory updatuje aj baliky na ktorych je dany balik zavisly. Spravny pikaz: #emerge -uD world (pripadne este s prepinacom --newuse ak sme menili use flagy)

    22.10.2009 16:07 brako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    este to trosku upresnim. --update updatuje balik a jeho priame zavislosti, --deep updatuje cely strom zavislosti.
    22.10.2009 21:34 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list
    Já jsem to pochopil tak, že do world listu se implicitně ukládá vše instalované. Samozřejmě je možné to ručně změnit, ale nechtěl jsem zabíhat do podrobností.
    Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
    Marián Kyral avatar 22.10.2009 22:09 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    neupdatuje vsetky balicky ale "iba" baliky v world list
    Já jsem to pochopil tak, že do world listu se implicitně ukládá vše instalované. Samozřejmě je možné to ručně změnit, ale nechtěl jsem zabíhat do podrobností.
    Jen ty balíky, které si uživatel přímo nainstaloval. Tedy při emerge mplayer se zapíše do world jen mplayer, ale žádné závislosti.
    22.10.2009 21:33 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    mohu poprosit o informaci jakou autor zvolil instalační sadu balíčků (kancelář, ...) a jak byla paměťově náročná systému?
    Instaloval jsem všechny čtyři kategorie. Abych řekl pravdu, tak paměťovou náročnost jsem příliš nezkoumal, nicméně tvůrcí doporučují at least 512Mb of RAM (1gb suggested).
    Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
    David Watzke avatar 22.10.2009 06:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    :-) To abych jednou napsal článek o Exherbu pro ty, které už nudí Gentoo :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    22.10.2009 11:42 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

    To bys teda měl, aspoň já bych si to přečetl moc rád ;)

    Jinak mě se Sabayon moc líbí a dávám ho kamarádům jako první distribuci, právě díky tomu, že si můžu být jistý, že seženu všechen software, u kterého vím, že je v gentoo nebo v nějaké overlayi. U předchozích distribucí to vždycky skončilo na tom, že jsem věděl, jaký program bych jim tam dal, ale distribuce ho neměla a čistých způsobů jak ji tam dostat taky moc nebylo. Ještě není možné Sabayon používat úplně konzistentně když se balíkovače míchají (nainstaluju novější verzi ffmpegu pomocí portage - pokusí se mi to entropy downgradnout? Všimne si vůbec? a tak podobně), ale dělají na tom a jsou hodně blízko (entropy už umí nějaké synchronizace - dát vědět portage co v systému je a vydolovat z něj, co nstaloval a podobně). Dle mého ideální volba, ale každý má taky jiné publikum :)

    22.10.2009 06:53 martyone | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Obávám se, že „KISS” a „fungovat out-of-box” jsou věci z principu neslučitelné… :-\
    kralуk avatar 22.10.2009 09:23 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Sabayon se tohle vždycky snažil sloučit, ale až do verze 4 z toho byl dost balast/moloch.
    Tahle nová verze ale vypadá, že by se jí aj mohlo podařit být jak KISS tak fungovat out-of-the-box. Možná vyzkouším, bude-li čas..
    22.10.2009 09:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Je to vobec legalne, ked su tam veci ako nvidia drivery?
    22.10.2009 09:57 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Proč by to mělo být nelegální?
    Bilbo avatar 22.10.2009 13:15 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Treba protoze neni dovoleno sirit v jednom baleni najednou GPL kod (velka cast softwaru ve vetsine linuxovych distribuci) a uzavreny kod (nvidia drivery)?
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    22.10.2009 13:49 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Kdo to zakazuje? Licence GPL určitě ne. Už jenom „jedno balení“ je dost neurčitý pojem.
    22.10.2009 19:02 moo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    co teda bol pripad Kororaa?
    22.10.2009 19:58 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Omyl.
    Marián Kyral avatar 22.10.2009 22:12 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    No co si pamatuji, tak tam byl problém v tom, že se šířily již zkompilované ovladače. Je k tomu omylu nějaký odkaz?
    Bilbo avatar 22.10.2009 23:55 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    GPL prikazuje k binarkam davat zdrojaky, ktere ovsem k nvidia driverum nejsou k dispozici, tudiz pokud chci distribuovat GPL vec (linux kernel) ktery modifikuju (pridam tam proprietarni nvidia blob jakozto kernel modul), musim k tomu dat zdrojaky. Ty ale k nvidia blobu nemam, nemuzu to tedy takhle distribuovat.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    kralуk avatar 23.10.2009 00:13 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Myslim, že se o tom už tady diskutovalo - je to udělané tak, že mezi nvidia driverem a kernelem je jakýsi wrapper, který JE open-source. Ale nedělá nic jiného, než že zajištuje výměnu dat mezi kernelem a blobem. Tedy GPL je učiněno zadost, ale blob zůtává closed. Říkám to dobře?
    23.10.2009 08:27 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Pokud je mi znamo tak (alespon Gentoo) nema licenci jako distribuce, ale licence (ruzne) na jednotlive komponenty. Predpokladam, ze v tomto pripade to bude stejne. Muzete si pak v konfiguraci klidne vybrat, ze "nepujde" nainstalovat balicky s licencemi, ktere se vam nelibi. Takze je to totez jako kdyz vam v krame prodaji housku a pastiku, oboji je sice potravina (SW), ale kazde ma svoji trvanlivost (licenci).
    23.10.2009 12:46 Fa & Bi | skóre: 65 | blog: Delfinárium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    GPL nepřikazuje dávat zdrojáky ke všem binárkám, ale pouze k programům šířeným pod GPL (a navíc není nutné zdrojáky přidávat, pouze je nutné je zpřístupnit uživatelům). Přidání modulu k jádru není modifikace jádra, nanejvýš může být modul práce odvozená od jádra -- a i to je sporné, a převládajíc názor je, že binární moduly nejsou práce odvozená od jádra (mají mezi sebou a jádrem mezivrstvu, která je od jádra odstíní). GPL je sice hodně infekční, ale ne zase tak, že by nakazila úplně vše, co se kolem GPL kódu jenom mihne. Výklad, který jste popsal vy, se sice také občas objevuje, ale je v menšině.
    mikirc avatar 22.10.2009 10:32 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    uz se stahuje :) a tesim se na istalaci na muj notas :)
    Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
    22.10.2009 12:26 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Moc pekna recenze, diky.
    22.10.2009 14:15 trillo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Zkouseli jste to nekdo na desce s NVIDIA ION? V kombinaci s tim XBMC by to mohla byt dobra volba na HTPC.
    22.10.2009 15:14 omegan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    ahojte, ja som Sabayon nainstaloval na notas HP Compaq 610 a ide perfektne, nemam ziadny problem. dokonca syn ho nainstaloval na PC, co som moc nedufal, kedze mam externu zvukofku, HDMI monitor a ine ... okamzite islo vsetko aj zvuk z youtube. Len mam malu otazku, ako pridam v Sulfur repozitar - Limbo repository

    budem vdacny za akukolvek odpoved
    22.10.2009 21:38 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Stačí přidat řádku
    repository|sabayon-limbo|Sabayon Linux Limbo Repository|http://pkg.sabayon.org|http://pkg.sabayon.org#bz2
    do souboru /etc/entropy/repositories.conf -- viz wiki.sabayonlinux.org.
    Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
    22.10.2009 16:26 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Pěkné, pěkné...že bych po letech opět vyzkoušel Gentoo, tentokráte na jiný způsob? Mno, ještě asi počkám, až jak se povede nadcházející Suse.
    Píšu pro Pivní recenze a protože mě to IT už fakt nebaví, tak jsme si s klukama postavili pivovar Lucky Bastard
    Honza Balák avatar 22.10.2009 21:28 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Jj, moje poslední "Gentoo" byl pokus se Savanou. Tohle vypadá opravdu dobře.
    <null>
    otasomil avatar 22.10.2009 18:53 otasomil | skóre: 35 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

    Testnu to.

    Kazdopadne diky za clanek.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! ...Proti čemu tady bojujeme....Poznejte sílu nového protokolu
    22.10.2009 23:00 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Zatím mi to běží ve VirtualBoxu, ale plánuju, že tím zkusím nahradit Mandrivu. Byl by to velký skok, za život jsem zkusil jen 2 distribuce, a to RH 6.1 a Mandrivu, od verze snad 10.0, možná i devítkovou jsem měl. Nepočítám Ubuntu, co jsem měl tak dva dny.
    23.10.2009 10:30 musa | skóre: 1 | blog: Test
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Tak po dvou nestastnych upgradech Ubuntu, kdy prestavala fungovat jedna vec za druhou, sem vcera na zaklade tohohle clanku zkusil 4.2 kvuli fglrx pro moji ATI. Vysledek me opravdu nadchnul. Funguje uplne vsecko, system mi prijde vymazlenej, parada. A navic to ma pod kapotou Gentoo ktere sem leta mel. Diky
    23.10.2009 13:23 Scarabeus IV | skóre: 19 | blog: blogisek_o_gentoo | Česká Kamenice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    A je treba nezapominat ze to podporujou i gentoo vyvojari :D.
    Vzdyt i Fabio je gentoo dev (sice posledni mesic, ale je :P).
    23.10.2009 16:32 cronin | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Nieco podobne som hladal. Tak som to vyskusal. Je to 98x lepsie ako pure Gentoo. Chvilu som bol nadseny. VirtualBox Guest Additions tom ale nerozchodil, ani z balickovacieho systemu ani z VB instalacie, rovnako ako v Gentoo. Takze som si nainstaloval CentOS 5.4.

    V poslednom case som vyskusal viacero Linuxovych distribucii a musim povedat: zlate FreeBSD. Som dlhorocny pouzivatel unixovych operacnych systemov (viac ako 10 rokov). Mam dojem, ze kvalita linuxovych distribucii sa vyvija ako vsetko okolo nas: lacny import z Azie, len nech to vzdialene pripomina pozadovany produkt, je jedno ze je to nepouzitelne.
    mikirc avatar 23.10.2009 17:14 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše NEJEDE
    Příloha:
    Tak jsem si ho s nadsenim nainstaloval a po rebootu velke zklamani, jak ne a ne najet, kdyz dam safe mod, tak najede i KDE spustim, ale kdyz ho spustim normalne tak pri vypisu napise (viz priloha) a u toho zkonci pak zcerna obrazovka a nic, jedine co jde vypnout a zapnout tlacitkem. mam HP Probook 4515s.
    Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
    24.10.2009 12:11 Ganimoth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
    Vítej v klubu.
    mikirc avatar 24.10.2009 15:00 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
    no a navic mi to ignoruje 2jadro procesoru :D takze uz se maze a nahrazuje ho mandriva, tak uvidim co ta povi
    Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
    David Watzke avatar 24.10.2009 17:40 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
    Hehe, to ze screenshotu znám z Gentoo... bylo to něco z coldplugem. Vím že sem musel hackovat udeví initscript v single-useru... dělal jsem to ve škole při češtině na kámošovo HP ProBooku :-D Měls zkusit předat jádru nocoldplug.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    28.10.2009 19:20 pudas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NEJEDE
    Zdravím tak mě potkalo něco podobného, mám dell optiplex 755 za prve mi nejde vůbec spustit live CD při startování grafického rozhraní se vypne monitor a všechno zatuhne, ani grafická instalace nejde se stejným problémem. Tak jsem to zkusil přes textový režim, to jsem rozjel a nainstaloval (s GNOME) ale po instalaci mi naběhne jen konzola a když spustím startx tak to umře stejně jako live CD. V safe modu to při startx spustí grafický režim se 3 konzolama (vypadá to jako fluxbox). Napadá někoho řešení? předpokládám problém driverů.
    25.10.2009 09:03 iki | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Instalátor je doporučeno aktualizovat, bylo opraveno několik chyb.
    mikirc avatar 25.10.2009 11:02 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    no tojsem chtel udelat, ale jaksi nedokazal zprovoznit wifi :D
    Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
    mikirc avatar 25.10.2009 15:06 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    tak jsem ho jeste zkusil aktualizovat a nevim co vsechno opravili, ale me to napsalo ze zadna aktualizace neni :D, takze bud opravili jen x84 a na amd se vybodli, nebo nevim
    Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
    otasomil avatar 26.10.2009 21:30 otasomil | skóre: 35 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy

    Vysledek meho testu:

    Testoval jsem verzi s KDE

    Po nabootovani - s vyuzitim moji obligatni metody "Live HDD" ktere bylo necekane rychle, nastartuje plne funkcni KDE vcetne graficke akcelerace u Intel GMA, funguji multimedia, sit, wifi ihned v zakladu.

    Prehravani videa je jiz plne srovnatelne s prehravanim ve win vista s origo drivery pro GMA.

    Jeste distro podrobim par testum a vypada ze windows jez  drzim z  jedineho duvodu (podpora graf. akcelerace) budou definitivne mrtva.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! ...Proti čemu tady bojujeme....Poznejte sílu nového protokolu
    2.11.2009 21:21 Ooaniki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Faktem je, ze ne Ubuntu/Kubuntu muze konkurovat Windows7, ale Sabayon ano ... obsahuje totiz:

    - IMO nejlepsi a nejvyladenejsi KDE4

    - nvidia ovladace rovnou po instalaci

    - super balickovac ... diky entropy jsou nejnovejsi programy v binarni verzi a co neni si clovek muze dokompilovat z portage (novacek se ale k emerge vubec nemusi dostat - veskere instalace muze resit pomoci "bublin" v liste)

    - fungujici uspavani (zkousel jsem SUSE, Ubuntu a za dva dny jsem nebyl schopen i pres vsechny pokusy rozjet - tady to jede stejne jako ve Windows 7 / Vista hned po nainstalovani)
    6.12.2009 11:03 Tomáš Zmek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon Linux 5.0 – Gentoo pro lenochy
    Sabayon používám už pár měsíců a myslím si, že si zaslouží i v naší republice trochu podpory. Pokud by měl někdo zájem pomoci vytvořit neoficiální českou podporu pro tuto distribuci a pomoci tak začínajícím uživatelům, budu rád když se ozve. Mé stránky jsou perteus.cz , kde zatím mám jen tři vlašťovky :-).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
    © 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.