abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 864 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lesní školka - existují i další alternativy

    4.2.2012 19:30 | Přečteno: 2064× | poslední úprava: 4.2.2012 19:28

    Dnes bych se s Vámi chtěl podělit o zkušenosti s alternativní možností předškolního vzdělávání – zkrátka a dobře - Lesní školkou.
    Jako „majitel“ třech dětí, z toho dvou v období návštěvy právě školek, kdy jedna z nich chodí do tradiční školky zřizované obcí a druhá do soukromé lesní (rozumějte vedeno jako nezisková společnost), mám ideální možnost srovnání. Rovnou předesílám, že tradiční školka je v malé vesnici a jsme s ní naprosto spokojeni. Paní učitelky dělají co mohou a dcera je tam velmi spokojená. Jedná se o jednotřídku, což je super, protože se už zde potkávají děti různého věku, kde ti starší se snaží pomáhat těm mladším a získávání sociálních zkušeností je k nezaplacení.

    Teď tedy k té lesní školce. Původně jsme se k ní dostali úplně náhodou a řekl bych, že to byla do určité míry z nouze ctnost, protože klasické školky byly plné a dostat dítě do školky, když je manželka na mateřské se ukázalo býti nemožné. Nakonec jsme narazili na plakát, že vzniká takovýto typ školky v našem městě a celé je to koncipováno spíše jako rodičovský klub a ne jako byznys. Rozhodli jsme se to zkusit.

    Školka samotná se dělí o budovu s místními skauty, oplocenou loučkou a 200 m vzdáleným lesem. První dojem většiny rodičů po příchodu do školky je:“Kde mají proboha nějaké hračky?“. A odpověď? Všude. Zkrátka a dobře, vše co je venku, to jsou hračky. Tedy nenajdete zde žádné panenky, autíčka, ale klacky, bláto, kamení, pařezy, klády, roští, mech, jehličí,...

    Děti po příchodu do školky se již ani nesvlékají a rovnou zůstavají venku. Den začíná ranním kruhem, kde se děti dozvědí, co se bude ten den dělat, případně sami mohou říct cokoli je napadne. Celý koncept je postaven na takzvaném partnerském přístupu.

    A protože se jedná o lesní školku, tak hlavním hřištěm je les. Děti samy jsou schopné si po dvou, třech měsících organizovat své hry a nečekají, až jim někdo něco „předhodí“. Jsou aktivní a jen v případě potřeby se obracejí na pedagogy. Rozumějte, nejedná se o to, že se děti ráno vypustí do lesa a odpoledne přivedou – cílem učitele je navodit možnosti, dát šanci si hrát a udělat rámec. A ačkoli se to může zdát, že si dělají, co chtějí, tak naopak moje druhá dcera z tradiční školky, po pár návštěvách, na dotaz, v čem je to jiné, prohlásila:“Máme tam mnohem míň času na hraní podle sebe“.

    Do her se počítá i příprava jídla, děti krájí nožem (opravdovým! a pod dozorem!) okurku, mrkev, po obědě zase pomáhají odnést nádobí – získavají tak povědomí o práci, získavají sebedůvěru, že něco dokážou. Je potřeba připravit dřevo? Děti dostanou pilu a s panem učitelem (opravdu chlapem!) nařežou na oheň, kde je pak povoleno se rýpat klackem – samozřejmě opět pod dozorem.

    Děti mají také svůj polední klid, který tráví ve svých spacákách, za teplých dnů venku, za zimních uvnitř. Kdo spát nechce, odpočívá a poslouchá pohádku.

    Den se opět končí společným kruhem, kde se děti mohou vyjádřit k programu dne, dostávají prostor sdělit své dojmy, své názory.

    Na první pohled to může vypadat hrozně nebezpečně, ale v první řadě se děti učí základní pravidla a jejich dodržování a teprve po poznání všech dětí je možné se pouštět do výše popsaného.

    Obvykle největší potíž přichází s příchodem rodičů, protože takhle zabahněné dítě do auta rozhodně nechcete :). Ale ty světýlka v očích stojí za všechnu špínu světa...

    PS: Lesní školka - U Tří veverek        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jakub Lucký avatar 4.2.2012 20:02 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Taková předskautská výchova (pravil vedoucí skautského oddílu)... Jen mě zajímá, jak to dělají teď v zimě, to je dopoledne strávené venku pro děti docela zdravotní riziko...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    4.2.2012 20:07 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Je to sice v jednom objektu se skauty, ale nijak propojení nejsou.

    V těchto mrazech samozřejmě venku nejsou, nebo jen minimálně, chodí do tělocvičny nebo po různých akcích organizovaných třeba ekologickým centrem atp.
    Ale pravdou zase je, že zatímco v tradiční školce ven už nejdou, tady se jde. Ale nepřehání to a v těch opravdových mrazech se hledají alternativy.
    4.2.2012 20:07 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    on ale pise, ze ta skolka je na venkove, ne v Praze.
    4.2.2012 20:12 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    tradiční školka = vesnice
    Lesní školka = Hradec Králové
    PepaSFI avatar 4.2.2012 20:07 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Vypadá to hrozně nebezpečně! Určitě tam ani nemají bezdotykovou automatickou pumpičku na dezinfekční mejdlo co zaručeně zahubí fšecky baktérie aspoň třikrát. Když vidím všecky ty snahy aby bylo všecko ultrabezpečný, tak se sám sobě divím že žiju. jako děcka jsme lezli po stromech, dělali si bunkry v křoví, nosili nože, závodili na kolech kolem návsi s papírovýma helmama na hlavách vykřikujíce že jsme tehdy populární motocykloví závodníci Baláž a Staša, z koleček od kočárků jsme stavěli formule a drandili na tom z kopce jako Lauda, Fitipaldi a Andretti na Monze, stříleli po sobě z luků a praků, přežírali se třešněma, bojovali o pevnost na půdě staré drůbežárny.......
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    4.2.2012 20:53 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Mám odůvodněné podezření, že trhlí rodiče se vyskytovali už tenkrát. Ne každému se poštěstilo, aby aspoň mohl před získáním občanky jet sám vlakem.
    AsciiWolf avatar 4.2.2012 22:22 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    +1
    Bluebear avatar 4.2.2012 21:02 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Je to rozhodně originální. Takový Minecraft naživo (tedy jen doufám, že po setmění nevylézají ven příšery).

    Ale být tam já (jako dítě i teď), přijde mi to jako strašná otrava. Já se nejlépe zabavil u počítače, a když ještě u nás počítače nebyly, tak u stohů knih. Hrát si na sbírání dříví, dělání oběda, atd., to by u mne bylo na úrovni domácí přípravy na školu. Plus nezanedbatelná možnost šikany mezi dětmi (takové ty cesty lesní moudrosti byly vždycky dlážděné těmi, kteří nebyli dost "silní", "šikovní" nebo "fyzicky zdatní").
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    4.2.2012 22:23 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Cílem je mezi dětmi spíš podporovat týmovou práci, než soutěživost - tím ale neříkám, že to je pro každého - stejně tak, že je to pro každého rodiče :)
    Bluebear avatar 4.2.2012 23:24 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jenže týmová práce mezi lidmi se dělá nejlépe (možná dokonce jedině), když je kým pohrdat a proti komu se vymezovat. Chceme-li, nezbytnou součástí týmu je otloukánek a nezbytnou součástí ideové základny týmové práce je definice nepřítele, nebo aspoň nežádoucího konkurenta.

    U dětí je to ještě vyhraněnější než u dospělých, protože ty nemají vůbec žádnou sebekontrolu (dospělí jsou na tom v průměru lépe jedině díky tomu, že už dostali párkrát přes hubu a ta zkušenost je drží zpátky).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    5.2.2012 00:48 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Nejsou na to předškolní děti ještě malé? Ale možná jsem naivní...
    5.2.2012 07:23 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    to, že je dítě malé neznamená, že je automaticky hodné

    5.2.2012 11:48 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Samozřejmě, ale opravdu skupinové chování se objeví až v nějakém věku, ne?
    5.2.2012 12:29 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    co vidím "smečku" dětí - našich + našich kamarádů - cca 8 kusů ve věku 2-5 let a vidím to v průběhu času, tak mám pocit, že vztahy mezi nimi vznikají a mění se od prvních okamžiků co se znají nezávisle na věku
    5.2.2012 18:49 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    jj ,ta sama zkusenost ..

    USE="-gnome -kde";turris
    Isah avatar 5.2.2012 23:44 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    Jo, dle vývoj. teorií od 2,5 - 3 let věku. Do té doby si batole při hře vystačí samo. Ve 3 letech už by mělo dítě zvládnout separaci od mámy a zapojovat se v mš do kol. činností. Ne všechny děti toto splňují. Některé děti jsou i v těch 3 ještě na mš nezralé. Z vícera důvodů. Také záleží na rodičích, jak navštěvují písky a korigují tam své ratolesti. Někdy nezvládají sparaci od dítěte spíše matky. Třeba dvojčata to mají se socializací mnohem težší, drží se dost u sebe. Kolem 3. roku věku se už i předběžně pozná autistické dítě či dítě s Aspergerovým sy. (Obdoba Autismu).

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    Isah avatar 5.2.2012 06:48 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    U nás v mš tohle eliminujou moudrý učitelky. Vytvořily tým dětí, které jsou sehrané a otloukánek neexistuje, páč se třeba ve dvojicích střídají, u stolků se střídají a ví se, že je někdo slabší či menší, ale těm se pomůže. K 5leťákům přibyde menší dítě, tak mu pomáhají. Ty děti jsou tak vedené. Taky ty učitelky nad těmi dětmi přemýšlejí. Vědí, které dítě rádo vede, tak ho zapojí do pomoci těm menším. Děti mají období, kdy s někým "ka" a nebo "neka", ale naše učitelky tohle včas podchytily. Ony na tom, aby dětem měly co nabídnout, pracují i doma.

    Mám srovnání s jinými mš a u nás neexistuje, že by se děti mezi sebou vytahovaly, kdo co má - a tahaly hračky do mš nebo že by si porovnávaly oblečení. To znám z minulé mš, odkud jsme syna dali jinam a udělali jsme dobře. Tady děti nemají čas na tyhle půtky.

    Lesní školka je fajn nápad, akorát bych naše dítě vykopávala furt z bunkru nebo tahala ze stromu. Určitě by nechtěl ještě dom :-)

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    Jendа avatar 5.2.2012 13:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jenže týmová práce mezi lidmi se dělá nejlépe (možná dokonce jedině), když je kým pohrdat a proti komu se vymezovat. Chceme-li, nezbytnou součástí týmu je otloukánek a nezbytnou součástí ideové základny týmové práce je definice nepřítele, nebo aspoň nežádoucího konkurenta.
    Máš blbej tým… Takhle v SUSE fakt vypadá? Tak to potěš koště…
    Bluebear avatar 5.2.2012 13:44 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ne, v SUSE to takhle nevypadá. Tam jsou příliš velcí exoti, na které nelze aplikovat stejná měřítka jako na běžné lidi. Proto se tam zuby nehty držím.

    (Mimochodem, děsím se, kdy od nás odejde dost těch exotů, aby se to zlomilo. Pak jsem v prdeli, protože typově jsem otloukánek, ale od určitého věku už to nehodlám snášet - což znamená, že už mě nikde nevezmou).

    Takhle to vypadalo ve školkách a základních školách, které jsem navštěvoval, a v mých předchozích zaměstnáních, v různé intenzitě. Čím jsou lidé v kolektivu moudřejší a zkušenější (což se nerovná nutně ani IQ, ani věku, i když oboje s tím souvisí), tím víc si uvědomují, že otloukánek je nefér a třídní nepřítel je blbost, a snaží se tomu vědomě bránit, přestože i u nich to na instinktivní úrovni existuje.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    belisarivs avatar 5.2.2012 14:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Tam jsou příliš velcí exoti, na které nelze aplikovat stejná měřítka jako na běžné lidi.
    Dekuji.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Bluebear avatar 5.2.2012 14:52 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Abych rozptýlil pochybnosti - to byla poklona.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    kyknos avatar 5.2.2012 14:09 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    :D

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.2.2012 08:19 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Alternatívne pedagogické prístupy(ak sa vôbec v zariadeniach, ktoré ich deklarujú, ozaj uplatňujú)sú podľa mňa cudzorodým prvkom v systéme,dieťa je potom zmätené, keď z alternatívnej škôlky, prípadne z prvého stupňa s rovnakým prístupom prejde potom do ,,normálnej" školy.Tak ako sme my boli zmätení, keď starých prvorepublikových učiteľov - dôchodcov, ktorí nás spočiatku učili svojimi systematickými osvedčenými metódami a osobným príkladom, nahradili tie všelijaké ruštinárky v krátkej sukni, čo si na hodine lakovali nechty, matikárka, na ktorej bolo najzábavnejšie, že jej kukalo spod sukne kombiné a fyzikári, ktorí sami od nudy na vyučovaní zaspávali.Sestra sa z umel. povolania rekvalifikovala na učiteľku MŠ+absolvovala montessoriovské kurzy a arteterapiu a robila(í) dosť dlho v súkromných škôlkach i v alternatívnej.( Montessori prístup s tou lesnou má niečo podľa popisu spoločné.)Podľa jej názoru problém je v tom, čo som napísala vyššie, ďalej tiež v tom, že popri rodine, ktorá dnes veľmi nemá čas na plnenie nejakej citovej funkcie a uspokojovanie potreby bezpečia a istoty pre dieťa,celá spoločnosť je v ostrom protiklade s tým, o čo sa snaží tá alternatíva. Takže tie deti by mohli neskôr dopadnúť aj ako ,,nehodiace sa škrtnúť."Okrem toho súkromné alternatívne zariadenie začne z nadšenia niekoho- chvíľu, kým nie sú ešte peniaze, si to nadšenie drží, ale potom už ide hlavne o peniaze(keď k nim majiteľ pričuchne) a to sa začne odrážať na vzťahoch medzi zamestnancami a majiteľom(kou) a medzi nimi navzájom... až tí alternatívni odídu a ostanú takí, ktorým na tom pôvodonom koncepte nezáleží, ale z rôznych dôvodov je to zamestnanie pre nich výhodné. Sestra je teraz v tretej súkromnej škôlke- tentoraz ju má za rohom, takže to vo veľkom meste po doterajších skúsenostiach s nutnosťou platiť za dopravu zavážilo;-).
    5.2.2012 09:44 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Koukám, že jste docela dobře profesionálně zdeformovaná. Mluvíte o "systému". Milá zlatá, reálný svět nejde vmáčknout do jedné "ideální" šablony, kde vůbec není jisté, že ta šablona opravdu ideální je.

    Naopak je dobře, když děti poznávají svět v jeho různorodosti, pak se v životě snáze vyrovnají s neočekávanými událostmi, naučí se improvizaci a kritickému myšlení.

    Na příkladu vlastních spolužáků dneska vidím, že nejdál to dotáhli ti zlobiví. On totiž ten váš "systém" děti částečně nudí a částečně provokuje k akci.

    A vlastně mě napadá, přestaňte se k nim chovat jako k dětem, chovejte se k nim jako k partnerům. Chcete přece, aby z nich po absolvování školy byli dospělí lidé ?
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    5.2.2012 10:40 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Taková praktická příprava na život, jako je v té lesní školce je určitě fajn. Ale zajímalo by mě, jestli s nimi dělají i předškolní přípravu. Děti jsou už v posledním ročníku školky „vyučovány“ a pro nástup do školy jsou požadovány určité znalosti, např. umět počítat do 10 a tak. To s nimi samozřejmě zvládnou i rodiče, ale chtěl bych vědět, jak se k tomu staví ta školka.
    5.2.2012 10:54 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    No, to je zajímavý postřeh - školka u nás funguje od září a na 15 dětí jsou dva učitelé. Předškoláci se zatím nevzdělávají, protože tam žádní nejsou, ale vím, že už teď pracují s pracovními listy, které se používají i v tradičních školkách.
    5.2.2012 15:15 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    Tak to je fajn. Kdyby taková byla v Brně, tak bych o ní také uvažoval.

    Jinak sehnat místo ve školce je dnes problém, i když manželka není na mateřské. Manželka nastoupila do práce a já jsem syna půl roku tahal sebou po zákaznících, než jsme školku sehnali.

    6.2.2012 20:57 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    ->
    5.2.2012 10:58 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Naprostý souhlas. Ono totiž nejde jen o to, že ty děti jsou celý den v lese/venku. Ale způsob komunikace s dětmi je na partnerské úrovni, mnohem víc se poslouchá jejich názor, respektují se. Výsledkem je to, že umí mnohem více prosadit neagresivní metodou svůj názor. Po třech měsících moje tříletá dcera běžně používá:"To se mi nelíbí" jako reakci na věci jí nepříjemné, na místo agresivního útoku na kohokoli, ať už slovního nebo fyzického.
    Isah avatar 5.2.2012 23:56 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    My se se synem tké bavíme jako rovný s rovným, což nevylučuje výchovu. I doma se se tak bavíme a respektujeme, že nehce třeba na kolo, že raději na písek. Když potřebuju, aby spíše jezdil, motivujeme ho k jízdě na kole. Většinou zvládáme obojí na kole jsme u písku rychleji.

    Jsou věci, přes které nejede vlak, mytí zoubků, koupání a úklid hraček. Ale i to se vysvětlit bez řvaní. Častěji.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    6.2.2012 10:56 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Partnerské jednání neznamená, že nejsou limity, že nejsou hranice a nemá se dělat, co je správné.
    5.2.2012 12:00 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Koukám, že jste docela dobře profesionálně zdeformovaná. Mluvíte o "systému". Milá zlatá, reálný svět nejde vmáčknout do jedné "ideální" šablony, kde vůbec není jisté, že ta šablona opravdu ideální je.

    Naopak je dobře, když děti poznávají svět v jeho různorodosti, pak se v životě snáze vyrovnají s neočekávanými událostmi, naučí se improvizaci a kritickému myšlení.

    Na příkladu vlastních spolužáků dneska vidím, že nejdál to dotáhli ti zlobiví. On totiž ten váš "systém" děti částečně nudí a částečně provokuje k akci.

    A vlastně mě napadá, přestaňte se k nim chovat jako k dětem, chovejte se k nim jako k partnerům. Chcete přece, aby z nich po absolvování školy byli dospělí lidé ?
    Milý zlatý, ako vždy, zas niekto nepochopil podtext toho, čo som napísala a ide ma poučovať,-). Ak ste našli v tom mojom diskusnom príspevku nejaký súhlas so systémom, museli ste ho veľmi dlho hľadať.Akú ideálnu šablónu to že u mňa predpokladáte? Ja som vám naopak naznačovala aká je smutná realita.Aká bola už za nás. Škola a život likvidujú samostatne mysliace a tvorivé bytosti, viete? Je samozrejme dobre, poznávať svet v rôznorodosti, ale práve tu v týchto diskusiách to je ťčasto popierané. Každý používa len to svoje jednostranné hľadisko( česť výnimkám) a nie je schopný pozrieť sa na veci z pohľadu iných, iné zretele podceňuje.Ten jeho je ten jedine správny a na požadovanej úrovni;-). A vlastně mě napadá, přestaňte se k nim chovat jako k dětem, chovejte se k nim jako k partnerům. Chcete přece, aby z nich po absolvování školy byli dospělí lidé ? tá výzva je určená komu? vy ma poznáte?
    5.2.2012 12:52 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Přečetl jsem si váš původní příspěvek ještě čtyřikrát a nejsem z něho moudrý o nic víc než předtím. V textu je několik postřehů smotaných dohromady bez ladu a skladu a ten podtext z toho vůbec nevyplývá jednoznačně, nicméně z tohohle úryvku :
    Alternatívne pedagogické prístupy(ak sa vôbec v zariadeniach, ktoré ich deklarujú, ozaj uplatňujú)sú podľa mňa cudzorodým prvkom v systéme,dieťa je potom zmätené, keď z alternatívnej škôlky, prípadne z prvého stupňa s rovnakým prístupom prejde potom do ,,normálnej" školy.Tak ako sme my boli zmätení, keď starých prvorepublikových učiteľov - dôchodcov, ktorí nás spočiatku učili svojimi systematickými osvedčenými metódami a osobným príkladom, nahradili tie všelijaké ruštinárky

    jsem jaksi pochopil, že se vám nelíbí experimenty a změny ve výuce a výchově, a že jste pro zachování starých "osvědčených" pedagogických metod.

    Jestli jsem to pochopil špatně, pak se omlouvám.
    Škola a život likvidujú samostatne mysliace a tvorivé bytosti, viete? Je samozrejme dobre, poznávať svet v rôznorodosti
    Tady se shodneme na té škole, pokud se někdo nechá utlouct životem, je už to jeho vlastní osobní problém.
    Ten jeho je ten jedine správny a na požadovanej úrovni;-)
    A ten váš, který se mu snažíte vnutit je ten jedine správny a na požadovanej úrovni ? Výsledkem diskuse by měly být zkorigované názory obou (všech) diskutujících.
    tá výzva je určená komu? vy ma poznáte?
    Vzhledem k tomu, že na tenhle web chodím poměrně často, tak jsem si z vašich příspěvků nějak udělal (možná mylnou) představu, že jste učitelka.

    Nehněvejte se, ale možná, že by stálo za úvahu formulovat příště příspěvky jednoznačněji, aby nedocházelo ke zbytečným nedorozuměním.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    5.2.2012 19:57 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Stačilo sa zamyslieť,aspoň myslím, nad tým, že hovorím o alternatíve ako o cudzorodom prvku v existujúcom systéme- ktorý je navyše (asi aj u vás tak ako u nás po všetkých tých samoúčelných a formálnych ,,reformách" na pokraji chaosu). Že vzápätí uvádzam, ako ten systém fubgoval už za nás... matikárka, fyzikát a pod., ktorí vystriedali tých starých učiteľov(tých možno ovplyvnili práve tie znovuobjavené alter. metódy ako montessiorovská pedagogika...).

    To, že vyjadrím svoju mienku a popíšem svoju skúsenosť, neznamená, že vám váš názuor sfúknem- vy máte iné skúsenosti a zážitky, zatiaľ, určite svoje názory ešte skorigujete, ako vám budú pribúdať.

    Ubiť životom? Ako to myslíte? Väčšina ľudí sa dá časom vtesnať do systému, postupne zapadne...prispôsobia sa a ,,bezporuchovo šlapú"... takže to sú tí ubití?;-).

    Vy podľa zamestnania viete ihneď povedať, čo je to za človeka a ako je deformovaný?Ja teda mám dosť dobrý odhad, dovolím si tvrdiť, ale na toto si netrúfam.
    5.2.2012 23:10 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Stačilo sa zamyslieť,aspoň myslím, nad tým, že hovorím o alternatíve ako o cudzorodom prvku v existujúcom systéme- ktorý je navyše (asi aj u vás tak ako u nás po všetkých tých samoúčelných a formálnych ,,reformách" na pokraji chaosu). Že vzápätí uvádzam, ako ten systém fubgoval už za nás... matikárka, fyzikát a pod., ktorí vystriedali tých starých učiteľov(tých možno ovplyvnili práve tie znovuobjavené alter. metódy ako montessiorovská pedagogika...).
    No právě - takhle formulované se to dá vykládat oběma způsoby : jako obhajoba i jako kritika toho systému, jak to vlastně myslíte netuším, do hlavy vám nevidím.
    určite svoje názory ešte skorigujete, ako vám budú pribúdať.
    To snad vy taky nebo ne ?
    prispôsobia sa a ,,bezporuchovo šlapú"... takže to sú tí ubití?
    Přesně tak to myslím, rezignují na nové myšlenky, na snahu přijít s něčím novým, postupně začnou ovcovatět a to se těm nahoře tuze zamlouvá, i proto je ten systém takhle nastaven.
    Vy podľa zamestnania viete ihneď povedať, čo je to za človeka a ako je deformovaný?
    Vyšel jsem z chybné interpretace vašeho příspěvku (viz výše) a to jsem snad už vzal zpátky. Kromě toho svou profesí je postižen snad každý, kdo se jí věnuje delší dobu. U učitelů je to dost patrné a nelze se tomu divit vzhledem k tomu, v jakém prostředí pracují, s kým pracují a jaké jsou na ně kladeny nároky ze strany vedení, ale i rodičů.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    6.2.2012 06:51 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Neurazila som sa a nemusíte sa ospravedlňovať. Azda len to milá zlatá;-)bolo trochu nejednoznačné: ozaj som na vás zapôsobila ako milá zlatá, alebo ako tá typická protivná a hlúpa deformovaná učka podľa zjednodušených predstáv väčšiny ob(y)čanov.Tú iróniu som zbadala;-).

    Isteže- názory sa menia a upravujú po celý život, ja ho už ale mám za sebou značný kus a obávam sa, že je to ešte horšie,súdruhovia, než sme zatajili pred UV;-).

    Nebyť ovca- za to sa platí.Najlepšie sa majú ovečky, ktoré sú dokonale pripravené na tímovú spoluprácu a vždy uprostred košiara.Pekný deň. Meškám do školy;-), mám dozor na chodbe.
    6.2.2012 20:47 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    ja ho už ale mám za sebou značný kus
    Však já už taky nejsem žádný mladík...
    Nebyť ovca- za to sa platí.
    Ale to vzrůšo !
    mám dozor na chodbe
    Jestli jste formát, tak si tam zahrajete s mládeží fotbálek s houbou :)

    Pěkný každý další den.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    10.2.2012 14:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jestli jste formát, tak si tam zahrajete s mládeží fotbálek s houbou :)

    ja ho s nimi hrám hubou, a nie futbal, ale skôr ping pong, myslím, že dozormi žiaci u nás nijako netrpia, naopak, pondelky sú dni, keď nestihnem v parku ani tie dve prestávkové cigy, zatiaľčo oni stihnú v pohode úplne všetko;-)...
    5.2.2012 11:48 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    ucitelka?
    5.2.2012 12:08 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    a jekub je kto?

    výrobca šablón?

    Bluebear avatar 6.2.2012 23:05 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jekub je Veliká Bestie Zubatá :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 10:20 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    “Kde mají proboha nějaké hračky?“. A odpověď? Všude. Zkrátka a dobře, vše co je venku, to jsou hračky.
    Mamííí, já sem našel měkkej kámen... :-D :-D :-D
    5.2.2012 10:28 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    V těchhle mrazech ztvrdly i měkké kameny :)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 10:34 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    V kapsičkách rozmrznou k nepoznání... :-D :-D :-D
    5.2.2012 10:40 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    K nerozeznání od čokolády...
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 10:43 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Kouzelný kameny, ňam, ňam... :-D :-D :-D
    5.2.2012 10:46 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Vlastní zkušenost ?
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 10:50 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Pochopitelně, když jsem měl ještě psa, chodili jsme "sázet" kouzelné kameny do pískovišť... :-D :-D :-D
    5.2.2012 10:52 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Já chtěl vědět jak to chutná...
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 10:54 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Tak to vyzkoušej, všechno je jednou poprví... :-D :-D :-D
    5.2.2012 11:09 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Zas tak zvědavej nejsem...

    Ale teď vážně, zeptám se odborníka :

    Čím krmit kočku ? Ta mrcha vybíravá zrzavá už mi nechce žrát ani to co si utrhnu od vlastní huby a radši hladoví nebo zkouší jít ven do mrazu si ulovit. Vždycky najdu nějakou konzervu, kterou jí a za týden už jí není dost dobrá a demonstrativně mi jí vyvrhne. Marod se mi nezdá.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Gilhad avatar 5.2.2012 11:55 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Kdyz nechce zrat co zrala nedavno bez problemu, tak asi nema hlad. A v byte tolik kalorii nevybeha, jako kdyz muze courat venku. Ja bych ji dal to same druhy den a videlo by se, jestli bude zrat ci nikoli.
    5.2.2012 12:14 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Mačka by mala chytať myši, nie? Veterinár sa určite má lepšie ako napr. geriater..
    5.2.2012 13:00 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Kupodivu občas něco přinese i v téhle zimě (máme tady holomrazy).
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 12:22 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    No, obraz zdravotního stavu je hlavně srst, když je taková "suchá, nelesklá", něco není v pořádku, já třeba konzervy dávám jen na přilepšenou a McDonald (Whiskas a podobný sračky) tak jednou za měsíc, dva. Obecně bych doporučil přejít na granule, jednak obsahujou všechno co kočka potřebuje (pochopitelně né ty Kitekaty, Whiskasy, Tesca a jiný Lírerprajzy) a taky vyjdou podstatně levnějc. Když pominu psychický problémy (přestěhování, noví lidi v bytě, nějaký nový vybavení bytu, další kočka, konkurenční kocour atd.) který sou jen těžko řešitelný pokud prioritou není chov, zkontroloval bych kočce hubu, zápach, patologický změny, když se ti nebudou zdát dásně, může jít o daleko závažnější onemocnění, než jen nechutenství, který může bejt nebezpečný i člověku a to bych okamžitě běžel k veterináři. Je taky dost možný, že kočka venku sežrala něco infikovanýho a pokud není očkovaná, je to pak mazec. Ale všeobecně platí, že kočky jsou dost vybíravý, pokud bude tohle všechno O.K. doporučil bych granule Brit Care, je to český superpremium žrádlo s příznivou cenou (na netu cca 550,- za 7.5kg), dělá se i pro "choulostivý žaludky" (teď nevim jak konkrétně se jmenuje), já s nim mam lepší zkušenosti než s Hill'sem který stojí jednou tolik. Zkusil bych na zkoušku koupit malej pytlík toho na rozmazlenej žaludek (stojí asi kilo).
    5.2.2012 13:07 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Granule jí dávám doplňkově taky, že by z nich byla odvázaná, to taky ne, ale když není nic jiného, tak je jí. Na ten zdravotní stav se podívám, i když teď mám spoustu jiného na práci.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Isah avatar 6.2.2012 00:14 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    Jj, to naše taky, je to bytová kočka. Některý konzervy prostě nechce. Nechám do druhýho dne a nechce, tak dám jinou. My teda kupujem Whískas, jenom, nic jinýho nechce. Kitekat nežere vůbec a ty levný nekupujem - ona asi umí číst cenovky. Pak jedině filé - tepelně upravený, kuře taktéž nebo taveňák. Granule doplňkově na zuby a tak. Moc jí to nejede. Srst má krásnou, lesklou jen by mi furt chtěla ležet na ramenou a slintat do vlasů a to nejde. Spí se mnou. Ven nechodí vůbec. Je strašně vybíravá.

    Když má hlad a sní něco co jí nechutná, vyzvrací to. Tak nevím co s ní.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    kyknos avatar 6.2.2012 00:15 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Já kočce vždy otevřel lednici, a nechal jsme ji vybrat.

    Pak už to dělala sama.

    Co jí nechutnalo jsem dojedl sam.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Isah avatar 6.2.2012 00:48 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    Já to dělám taky, a u každý konzervy ječí mňááááu, jak kdyby týden nejedla. Vybere si, ještě jí říkám, jestli si vybrala správnou. No a sotva to otevřu, ohrne čumák a jde mi sežrat Pribiňák :-( Potvora.

    To dopadne, jak říkal Šimek v důchodcích na poště: Kočky by kupovaly Whískas a my budem žrát myši :-)

    Když konzervu jo nechce, zmrazím to a odnesu to kočkám do nemocnice. Ty by sežraly i tu pixlu :-)

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    kyknos avatar 6.2.2012 01:13 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Když jsem byl zavřenej na Bulovce, vařili tam tak hnusně, že to nežraly ani místní hladový kočky :)
    To dopadne, jak říkal Šimek v důchodcích na poště: Kočky by kupovaly Whískas a my budem žrát myši :-)
    Většinou si vybírala lidské žrádlo, mléčné výrobky, syrové kuřecí maso, šunku (jen tu nejkvalitnější), jen občas konzervy. Někdy se prostě rozhodla večeřet se mnou a dala si to co jsem měl já, i když to nebylo zrovna moc pro kočky. Jednou mi dokonce spásla za oknem dva truhlíky máty. K tomu měla stále k dispozici granule, z nichž vybírala jen jednu ze 4 barev. Občas zvracela, ale to bylo imho prostě moc chlupů v žaludku, u koček je to normální, že se toho takhle zbavují. A samozřejmě si občas něco ulovila, a to i v pražském činžáku. Když jsem byl marod a ležel jsme s horečkama v posteli neschopen nakoupit, nosila mi jídlo ona - a ač jsem ty holuby vyskládané každý den u mé postele nejedl, musím říci že takhle pečlivě a starostlivě se o mě nikdy nestaral žádný člověk.

    btw, http://www.abclinuxu.cz/blog/SF/2011/7/studenti-i.-lfuk-prosba-o-radu/diskuse#61
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Isah avatar 6.2.2012 05:18 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    :-))) Kočky vědí co je dobré. Taky umějí být plnocenným partnerem. Moje si také dá často to co já a to i včetně rohlíku. Prostě kámošky. To je hezký s těma holubama :-)

    BTW, odpověď máš v té staré diskuzi. Už se sem nedá psát všechno. Co Ty, jak se máš? Dlouho jsi tu nebyl?

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    kyknos avatar 6.2.2012 12:00 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Mám se dobře, i když poněkud "zajímavě". Mám poslední dobou trochu složitější život :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.2.2012 13:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Kocka se krmit nemusi, jeste jsem nevidel, kocku, ktera by si neco neulovila. O co je min na sidlisti mysi, o to je tam vic yorksiru :-)
    pavlix avatar 5.2.2012 13:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Chtěl bych vidět, jak náš kocour, který se válí v posteli a nesleze z ní dokud nezachrastí granule, bude v bytě ve druhém patře něco lovit :). Jako v létě si ze sportu a na chuť uloví pár much, komárů, pavoučků, včel, vos a jiné havěti... ale v zimě asi těžko.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 6.2.2012 01:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    To nemáte žádné holuby?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 6.2.2012 14:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Přes zavřené okno se špatně loví :). A i kdyby otevřené, tak holubi ke kocourovi moc nesedají.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 6.2.2012 14:31 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Tak ve většině domácností se větrá. Moje kočka neměla s lovem holubů v obyčejném činžáku uprostřed Prahy žádný problém.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 6.2.2012 15:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Tak ve většině domácností se větrá.
    To jakože když se chystám na dva dny pryč, že bych mu otevřel okno se slovy „chyť si do zásoby“, jo?

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 6.2.2012 15:11 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ne, to jakože když po ránu necháš na dvacet minut otevřené okno, uloví šikovná kočka dva holuby.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 6.2.2012 20:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Já jsem u nás na parapetu dlouho žádného holuba neviděl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.2.2012 20:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Protoze mas kocoura!

    :-)
    pavlix avatar 6.2.2012 21:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Točíte se v kruhu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 14:01 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    To já zas ještě neviděl kočku, která by něco ulovila (nepočítám hmyz a tu čivavu co zmasakrovala Dona).
    5.2.2012 14:40 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ja mluvil o kockach (plati pro tebe i pavlixe) :-)

    I ten nejlinejsi kocour, co jsme kdy meli lovil aspon obcas. Rikali jsme mu "nejplacatejsi kocour na svete", protoze jeho oblibena cinnost byla roztect se na zidce u schodu a vyhrivat se. Jednou pritahl mladeho zajice v jeho vlastni velikosti a nedal si hoo vzit. Vylezl s nim pod strachu garaze, za fosny a vylezl za dva dny. Dvakrat takovej.

    Nase soucasna kocka ma v lete denni prumer pet mysi a to pisu o tech, co postrehnem. Psa se nam podarilo vzdy rozmazlit tak, ze cekal poslusne na misku, kocku nikdy a to mam nekdy pocit ze dostava lepsi nez lidi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.2.2012 18:28 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ta představa krvácení mojí peněženky za všechny ty vyšetření když bych našel u kočky myš, je upřímně řečeno snad ještě horší, než představa toho samotnýho aktu nálezu...

    BTW: Psa taky pouštíš ať se někde nažere třeba holubů, bezdomovců, nebo tak? :-D
    kyknos avatar 5.2.2012 18:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    chováš metrosexuální kočky?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.2.2012 00:14 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Něco takovýho, teď budu mít bezva černý chovný EMO z Polska :-D
    kyknos avatar 6.2.2012 00:16 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    To je abominace - kocka je selma - a nikdy jsme nemel kocku, ktera by nelovila -mysi, ptaky, nekdy i psy...
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.2.2012 07:07 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Kdy mně začneš přesvědčovat že bych neměl chodit do sámošky, ale vzal si klacek a šel si něco zabít do lesa?
    kyknos avatar 6.2.2012 10:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ty jsi kočka?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 6.2.2012 14:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    A člověk není lovec?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 6.2.2012 14:50 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Brání člověku někdo lovit?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 6.2.2012 15:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    A proč má být teda Amigapower kočkou?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 6.2.2012 15:11 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    To nevím, to jsem se ptal já jeho.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.2.2012 18:39 miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Tvoje ufokočky po nocích unášejí lidi a krmí se jejich spermatem!
    5.2.2012 19:04 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Vsak ja taky mluvim o kockach. To jsou tvorove, ktere maji svuj puvod zde na Zemi :-)

    A ano, kdyz pes zapyka mys, potkana... Holuba snad jeste nedostal a bezdomovcu u nas na vsi moc neni.
    5.2.2012 13:46 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Vypada to velmi zajimave. Pokud provozovateli verite, proc ne. Pro male deti je vsak misto pomahani druhym daleko dulezitejsi soutezeni s ostatnimi - nalezeni sebeduvery - ono vedomi, ze jsem lepsi nez ostatni, je dulezite i pro male dite.
    5.2.2012 15:33 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Když "jsem lepší" získávám já tak ten druhý získává vědomí "jsem horší". Důležitý není pocit "jsem lepší než ten(ta) druhý(á)", ale získávat pocit "dokážu to" a "dokážu to sám", v tom je sebevědomí. A to se lépe dá ve spolupráci.
    5.2.2012 15:43 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    +1
    6.2.2012 18:48 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Pokud ve svem diteti vidite potencial, je jen spravne v nem pestovat sebevedomi a pocit "jsem lepsi". Samozrejme ucta, moralka a slusnost je zaklad.
    Bluebear avatar 6.2.2012 22:52 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Pokud ve svem diteti vidite potencial, je jen spravne v nem pestovat sebevedomi a pocit "jsem lepsi"

    To nedělej. Sebevědomí je svinstvo.

    Každý, ať je sebelepší, jednou narazí na problém, na který nestačí. Pokud budeš svému dítěti vštěpovat, že je skvělé a všechno zvládne, začne na to spoléhat - a čím lepší opravdu je, tím déle mu to vydrží, a tím víc na to bude sázet. Až se setká s příliš velkým soustem, nemá šanci to poznat, bude jako vždy spoléhat na své vynikající schopnosti, vsadí na ně hodně, a následující průser bude katastrofický.

    Nehledě na to, že sebevědomý člověk, který nikdy nezažil neúspěch (zatím...) má tendenci ničit jiné lidi, protože je považuje za póvl překážející mu k jeho cestě k úspěchu.

    Proč nechceš raději své potomky učit, aby hodnotili své schopnosti realisticky? Tím se automaticky naučí i to, že někteří lidé jsou dobří v určitých oborech a horší v jiných, a že málokdo je dokonalý ve všem.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    5.2.2012 20:06 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    chorobná súperivosť je práve z takých škôlok ako je tá spomínaná lesná vypudená! Práve kvôli tejto hnusnej deformácii výchovy, podnecujúcej v ľuďoch tie najhhoršie vlastnosti, vznikli tie alternatívne koncepcie. Každý je v niečom lepší, než ten druhý. Každý má nejaký talent, ide o to, aby ho mal kde rozvíjať, aby ho niekto podporil, aby mal šťastie na podnetné prostredie. Mnohí ho nemajú - to šťastie. Tak tie škôlky a školy vznikli preto, aby práve takýmto pomohli( Maria Montessori pracovala s mentálne retardovanými, soc. zaostalými.)
    6.2.2012 18:55 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jiste. Ale jak jsem psal, sebevedomi je uz od utleho veku dulezite a vedomi, ze jsem lepsi nez ostatni, stejne tak. Samozrejme musi byt ratolest vedena ke slusnosti. Ale osobne neverim na spravedlivou spolecnost - uz do kolebky dostava kazdy jinou vybavu a rozhodne neplati to, ze ma kazdy "nejaky talent", ktery je potreba rozvinout. Pokud ve svem diteti vidim potencial, nedam ho do prumerne skolky, kde se uci temto socialnim zrudnostem. Pokud chci vychovat sebevedomeho jedince, potrebuje kvalitni vedeni od utleho mladi, ktere mu prumerna skolka rozhodne neda. Nechci totiz sve potomky pripravovat na profesni drahu socialnich pracovniku s podprumernym prijmem a zijicich ze statniho rozpoctu.
    Bluebear avatar 6.2.2012 23:25 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    uz do kolebky dostava kazdy jinou vybavu

    To je, myslím, nesporné.

    rozhodne neplati to, ze ma kazdy "nejaky talent"

    Ale ona to je skoro pravda. Statisticky ano.

    Lidské schopnosti jde zhruba rozdělit do několika okruhů, které jsou geneticky poměrně nezávislé, a v každém z nich se populace rozděluje podle Gaussovy křivky. (Samozřejmě do toho mluví genetické vlastnosti rodičů, ale geny potvory skáčou i přes několik generací a žijí vlastním poťouchlým životem. Inteligence se obvykle dědí aditivně, ale vyslovená genialita se překvapivě často objevuje a mizí zcela nepředvídatelně.)

    Nejpravděpodobnější scénář tudíž je, že že dítě bude mít alespoň jeden, ale spíše několik nadání na docela použitelném levelu. Varianta "všechno na maximu" je stejně málo pravděpodobná jako "naprostá beznaděj", která se navíc obvykle pojí s nějakou genetickou poruchou (mimochodem, stav "všechno na maximu" se taky často pojí s nějakou poruchou - fakt nevím proč).

    Mimochodem - Loki, nedá mi to, musím se zeptat - co uděláš, pokud budeš mít dítě a žádný potenciál v něm vidět nebudeš? Hodíš ho ze skály?
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    5.2.2012 22:24 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    dementní názor, ale třeba to jednou pochopíš
    6.2.2012 18:47 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Na zmenu nazoru v tomto je uz u mne prilis pozde. Samozrejme, jak pravi nadrecnici, kazdy je lepsi v necem jinem a i to by mela vychova v detech podporovat. Souperivost a vira v sebe je strasne dulezita - samozrejme to musi jit ruku v ruce s moralkou a slusnosti. Ale neni nic spatneho na tom, ze si dite uvedomi, ze je lepsi nez ostatni. Naopak je to strasne dulezite - pro budouci zivot a podnikani. Kazdy muze sve ratolesti dat do skolky, jake chce - i kdyz obcas i u soukromych byva problem s mistem, to je pravda. Svuj nahled na vychovu oznacite za dementni, az vam vasi potomci prijdou domu s rudou knizkou :-)
    6.2.2012 21:22 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy

    Jistě, pokud je lepší v něčem, tak to v něm rozvíjet budu a budu ho v tom podporovat, stejně jako ho budu podporovat v tom, že může dosáhnou čeho chce - ale svojí prací a snahou - ne šlapáním po ostatních - aˇt je lepší, než ostatní, aˇt ochutná úspěch - to je naprosto v pořádku

    Ale pokud ve svém dítěti někdo rozvíjí pocit že je "někdo" že je "lepší neš pepík odvedle" a přitom to dítě ty vlohy nemá - jen jeho rodič v něm vidí dalšího Shopena, Einsteina, Gasparova nebo koho, tak z něj vychová je dalšího vrcholného dynamického pracovníka vymýšlejícího nové, neotřelé, cool a trendy řešení problémů, které by bez jeho přispění  nevznikly

    7.2.2012 04:02 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Souperivost a vira v sebe je strasne dulezita - samozrejme to musi jit ruku v ruce s moralkou a slusnosti.

    Nejako vám tie zásady aj na diaľku verím,vieru v seba tiež, na rozdiel od názoru na konkrétneho nemenovaného dokonca mám pocit, že u vás viera v seba nie je založená na chorobnom egocentrizme, sebaklame, megalomanskom preceňovaní seba samého...

    Tu sú obľúbené presne definované pojmy a pod súperivosťou sa obyčajne rozumie oproti súťaživosti snaha za každú cenu zničiť, rozdupať súpera, akýmikoľvek prostriedkami- zatiaľ čo súťaživosť je založená na snahe zdokonaliť svoje schopnosti tak, aby človek prekonal seba, pričom vyššie schopnosti toho druhého - nie jeho súpera,ale jeho vzoru -sú métou, ktorú chce dosiahnuť, resp. prekonať - jeho motiváciou. Ale podnikanie má (teraz a tu) s morálkou pramálo spoločného,ako sa dá dodržiavať morálka a slušnosť v korupčom prostredí,kde slušný podnikateľ, ak chce odolať neslušnej konkurencii, musí používať jej metódy? Alebo že by v ČR nebolo gorilie podnikateľské prostredie? U vás sudca nezastaví vydanie knihy o korupčnom škandále, pretože nie je v záujme finančnej skupiny, ktorá ovláda politiku? Alebo zatiaľ nie je vôľa, také praktiky zaznamenať a nie je niekto, kto by sa o tom následne odvážil písať? Tiež "podnikať" má asi rôzny význam-živiť sám seba, byť živnostník je zrejme niečo iné, ale aj v malých pomeroch malí živnostníci zháňajú kšefty aj všelijakými nekalými spôsobmi a všelijako vyzrieť na ten systém, kde sa každý snaží každého okradnúť.A nejde to len s morálnymi zásadami, ako človek zovšadiaľ počuje.Za normálne sa pokladá ich obchádzanie. Hovorí sa tomu mäkko tvrdosť.S ideálnou predstavou, ako bude podnikateľ rešpektovať zákon nastavený na sebazničenie tých čo chcú zbohatnúť len vďaka ľuďom užitočnej práci, rýchlo skrachuje. Alebo je podnikateľská schopnosť v schopnosti prispôsobiť sa akýmkoľvek pomerom?

    5.2.2012 15:25 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Coz o to vypada to celkem sympaticky, ale co na to predpisy? Protoze v tom co musi skolka mit jsou (hygiena, bezpecnost) pomerne prisne.
    5.2.2012 15:42 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Jo, tak tohle mě taky zajímalo a je to tak: tradiční školka je placená státem/obcí, takže musí dodržovat spoustu předpisů. Tohle je dětský klub, navíc soukromý, takže nemusí víceméně dodržovat nic.
    5.2.2012 15:54 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    To se da obejit tak jednoduse? Co obnasi dostat dite do takoveho klubu? Kolik se plati? Plynou z toho i jine povinnosti? Jak je to se zodpovednosti, kdyz decku neco stane?
    5.2.2012 16:08 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    u nás platíme cca 2500Kč/měsíc (týden = 4 dny), bez jídla a odpoledních kroužků. Ohledně zodpovědnosti se podepisují papíry, nicméně něco je definováno řádem školky, stanovami sdružení. atd.
    Detaily jsou v podstatě tady
    5.2.2012 16:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Znamena to, ze kdyz se prizabije, za nic nezodpovidaji?
    5.2.2012 17:08 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Ne, vůbec ne. Provozovatel přebírá zodpovědnost za dítě okamžikem předání, stejně jako v tradiční školce.
    5.2.2012 19:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Fajn, diky.
    Bystroushaak avatar 5.2.2012 20:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Já teda do školky chodil jen 3 dny (nebylo jak dojíždět), tak jsme si s ostatními dětmi udělali lesní školku z celé vesnice a přilehlého okolí :D Docela se divím že se nikdy nikdo neutopil a neshořel les :)
    6.2.2012 16:53 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Aj my sme mali lesné škôlky a "družiny" namiesto tej s vychovávazeľkami, mali sme v lese bunkre a dokonca raz chlapci postavili takú chajdu hlboko a vysoko v lese, aby ju hneď len tak niekto nenašiel a nezbúral, dvere boli dokonca zavreté na klatku, a namiesto školy sme tam s kamarátkou Kristínou odtrepali aj so školskými taškami v takých treskúcich mrazoch ako sú teraz a v snehu po pás - po vyučovaní sme dorazili domov na kosť zmrznuté.Alebo sme plavili v korytách a v hrncoch na obáranie svine;-), fajčili v šope sena,ťahali cez hadičku sladký ríbezliak v komore... A žijeme.
    6.2.2012 16:57 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    všade mi chýba zvratné sa ...prisámbohu tam bolo, zmizlo
    Bystroushaak avatar 6.2.2012 18:13 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lesní školka - existují i další alternativy
    Teď jsem si vzpomněl, jak jsme s o čtyři roky starším kamarádem, který měl bunkr vyhloubený ve stráni na kamnech zahřívali skleněné víčka od nějakých lahví, dokud nepraskly a nerozlítlo se do okolí :D Další oblíbená zábava bylo omotání igelitu okolo kusu klacku, zapálení a kapání do potoka - vytvářelo to docela cool zvuk a člověk z těch kapek mohl formovat různé tvary. To mi bylo tak čtyři, možná pět.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.