abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (58%)
     (11%)
     (17%)
     (14%)
    Celkem 81 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci

    21.4.2013 17:50 | Přečteno: 1584× | poslední úprava: 21.4.2013 18:31

    Vlastně mě nikdy běhání nebavilo. Na základní i střední škole jsem sice patřil Top 5, ale přišlo mi to jako strašná nuda a pocení se pro nic za nic. Navíc obíhání oválu dokola a dokola mi připadalo, že jsem spíš uvězněný křeček ve svém kolotoči.

    Ke změně došlo, když jsem se nedávno bavil o různách turistických výzvách jako je Beskydská 7 nebo Krakonošova 100. Docela by mě lákalo na takovou túru vyrazit, ale i když nejsem až tak špatný turista, tak jen tak z ničeho se mi na takavou akci nechce. Ostatně vím, jak vypadám po 50 km.:)

    Rozhodnutí tedy padlo, že začnu běhat a zlepším si trochu fyzičku. A podle toho, jestli mi to vydrží nebo ne se ukáže. Jenže - byl leden. Opravdu ideální doba na běhání, co bych vám říkal - sníh, mráz. Jenže když se člověk rozhodne, měl by začít hned teď a ne čekat na jindy. To by už taky nemuselo dopadnout.

    První tedy, co jsem začal řešit - jak často a kolik. Ačkoli jsem se do toho vrhnul dost bezhlavě, tak jsem přeci jen přečetl jeden, dva články, a pochopil jsem, že odpočinek je stejně důležitý jako běh. Tak tedy 3x týdně. A kolik? No, našel jsem si takový 8 km okruh, vyběhnul jsem a říkal si, že se uvidí, za kolik to doběhnu a jestli vůbec.

    První okruh jsem záměrně střídal běh s chůzí, a když jsem běžel podruhé, tak jsem se snažil držet stejný čas jen jsem nechodil. Při třetím jsem se cítil už dobře a běželo se mi fakt příjemně. Na uších jsem měl sluchátka, poslouchal Dylana a začalo to být příjemné. Až do šestého kilometru. Začaly mě bolet šlachy na patě. Výsledkem bylo pět týdnů nucené přestávky

    Když už jsem se rozjel, tak jsem to nehodlal vzdát. Začal jsem tedy volněji. Nejdříve tříkilometrové okruhy, později jsem je střídal se sedmi kilometrovými a místo tří dnů v týdnu jsem běhal čtyři. Počasí se moc nezlepšilo. Po čtyřek týdnech jsem vyrazil na delší běh, cca 10 km. A hádejte co? Tentokrát to na osmém kilometru odnesly vazy na koleni. Natažené. Naštěstí si to vyžádalo jen dva týdny pauzy, ale bylo jasné, že něco dělám fakt blbě. Reparil mi sice pomáhal se toho rychle zbavit, ale začal jsem víc studovat co a jak.

    Našel jsem docela fajn stránku My Asics. Kde se nechají vygenerovat slušné tréninkové plány. Co mě tedy překvapilo, jak se začíná opravdu zlehka a opravdu pomalu. Jestli jsem si nastavil, že 10 km uběhnu s 1 km za 5:20, tak první běhy a vyběhávání jsou cca 7 min / km. Což je tedy fakt pomalu a mám, co dělat, abych to tempo udržel a neutekl si :).

    Další drobný moment byl, když jsem potkal zjevně o dost zkušenější běžkyni, než jsme byl sám. Běžela opravdu pěkně, takový ladný pohyb a mně došlo, že ty moje problémy jsou možná způsobené špatným stylem. Sundal jsem sluchátka a ukázalo se, že dupu jako králíky, to pak dostávají kolena a vazy asi dost zabrat. Sluchátka už si neberu. Poslouchám svět okolo sebe, a když ho přes dupot neslyším, změním styl.

    Od plánu vygenerovaného My Asics uběhly pomalu tři týdny, za tu dobu jsem naběhal skoro 90 km a cítím se dobře. Pomohlo mi pár článků z Běžecké školy Miloše Škorpila. Zatím mám maximum 12 km na Vysočině, ale zjistil jsem, že to pěkně čistí hlavu, zjistil jsem, že mě to nijak časově neomezuje, protože si můžu vyběhnout, když je zrovna čas.

    Jediné, co mi trošku na těch plánech vadí je, že se počítá se závody. Já závodit nehodlám. Závodim stále a všude. V práci o výsledky, s časem, abych doma stihl vše, co je v plánu, honím se, abych byl včas v posteli. Zkrátka stále se někam honím a tohle je chvíle, kdy se honit nehodlám. I proto se v plánech snažím běhat podle pomalejšího času (na ten který běh je vždy rozpětí času na km,co se má zaběhnout). Nevěřili byste, jak je těžké se zpomalovat a nesoutěžit sám se sebou. Ale hrozně mě to nabíjí. Vůbec bych tomu nevěřil.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.4.2013 18:11 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    gratuluju - já vždycky skončím po cca měsíci, když se přestanu zadýchávat a přestane mě to bavit :-/

    a při tom bych to asi potřeboval ...
    21.4.2013 19:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    No, vypadá to, žes na to šel fakt hodně zhurta ;-) Já začal loni v červnu a desítku jsem v září zaběh rychlostí 5:43 min/km po naběhaných circa 180km. Včera jsem běžel poprvé oficiálně půlmaraton (podruhé v životě) a musel jsem oproti 10km hodně zpomalit, skoro až na 7 min/km. A i tak mě bolí nohy :-D

    Přijde mi, že máš o závodech trochu mylnou představu, zdaleka to není tak ostře kompetitivní. Většinou tam panuje přátelská a celkem pohodová atmosféra, každej si běží svým tempem, každej tam má svou ligu, každej si jde prostě jen tak zasportovat. Naprostá většina lidí se snaží překonat jenom sami sebe. Kompetitivně se chovají snad jen ti úplně top běžci, tzn. čeští profíci a Keňani, kteří objížděj každej oficiální závod v Evropě. Osobně se rád různých závodů zúčastnim, ačkoli většinou končim v pořadí někde na chvostě, a to ze tří důvodů: 1) líbí se mi ta sportovní atmosféra a že to lidi neberou smrtelně vážně, 2) chodim tam pokudmožno s přáteli, bereme to jako částečně společenskou událost a 3) člověka to vyhecuje a ve výsledku má lepší čas než při sólo běhu.

    Jinak pokud nosíš smartphone, doporučil bych endomondo, používám to já a minimálně dva další abíčkáři ;-)
    21.4.2013 19:49 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Tak ono to není jen o té samotné soutěži jako takové. Mě prostě závody stresujou, i když vědomě nesoutěžím :) A navíc mně lezou na nervy i lidi :) Já jsem rád, že vypadnu někam, kde (skoro) nikdo není, mám klid a pohodu.
    Smartphone nemám, používám Garmin Oregon 450. Na časy a kilometráž to stačí.
    Já jsem ten začátek určitě přepálil, co bylo ale zajímavý, že mi odešly šlachy a svaly byly v pohodě, ale tak teď jsem poučenej, ten plán mi docela vyhovuje. Uvidím, jak mi to vydrží, ale zatím mě to docela baví :)
    21.4.2013 20:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jasný no, každýmu vyhovuje něco jinýho... ;-)

    Na ten My Asics jsem koukal, ale nedaří se mi ho přemluvit, aby použil metrický jednotky. Mně nějaký minuty na míly nic neříkaj. Nevíš jak na to?

    Jinak já při přípravě na 10km jel podle plánu z časopisu Run a přišlo mi to docela dobrý. Mam dojem, že to napsal právě Škorpil...
    21.4.2013 20:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    21.4.2013 20:10 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    ty míle se dají změnit v nastavení. Je to ikona vpravo nahoře. Ale myslím, že si musíš založit účet.
    24.4.2013 00:46 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci

    Staci zmenit krajinu na nejaku, co pouziva metricke jednotky. Pre anglicky hovoriach je vhodna volba svajciarsko a v anglictine.

    24.4.2013 01:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jasný, už jsem to zjistil, ale díky ;-) Švýcarsko mě taky napadlo jako první, ale bohužel to tam nějaký rozbitý a blbě to ty plány počítá, takže další možnost je Jižní Afrika - tam mi všechno funguje dobře i s metrickejma jednotkama ;-)
    21.4.2013 22:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Být tebou tak se na to vykašlu. Ze sportu se blbne. Ne náhodou se na pajdáku říkalo absolventům oboru TV něco "kotrmelci". že si to z prstu necucám naznačuje i článek publikovaný v časopise Vesmír již r. 1996 - Fyzická aktivita škodí zdraví.

    Rozumný způsob pohybu je chůze.
    21.4.2013 23:38 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Ze sportu se blbne.

    Někdo je blbý i bez sportu.

    Ne náhodou se na pajdáku říkalo absolventům oboru TV něco "kotrmelci".

    Zdalipak si tady někdo neplete příčinu a důsledek?

    že si to z prstu necucám naznačuje i článek publikovaný v časopise Vesmír již r. 1996 - Fyzická aktivita škodí zdraví.

    laskavý čtenář srovná s

    Pro jednoznačné potvrzení našeho podezření, že sport škodí zdraví a měli bychom se vyhýbat jakékoliv fyzické aktivitě, si budeme muset počkat, až se najdou dobrovolníci, kteří si nechají po maratonském běhu vyříznout kus jater a sleziny, eventuálně i srdce a mozku.
    22.4.2013 06:30 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jestli to spíš není omluva těch, co se jim nechce nic dělat ;). Nicméně, to je každého věc - mně to momentálně víc dává, než bere...
    22.4.2013 07:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Ten nadpis toho článku nebyl zvolen příliš šťastně. Správně by měl znít "Nadměrná fyzická aktivita škodí".

    Tzv. "kondiční běh" by mi tak možná dával smysl někde mimo město po lukách a lesích. Mimo asfalt a šotolinu. Znám pár jedinců, co celý život aktivně sportovali a dožili se v dobré fyzické kondici vysokého věku. Kromě naší tety Věry, která je aktivní cvičitelkou Sokola je to z těch známějších kupř. František Peterka. Ale drtivá většina aktivních "sportovců", s nimiž jsem se setkal, skončila velice záhy přinejmenším s odvařenými klouby, nabouraným metabolismem a dalšími zdravotními problémy.

    Také stran toho blbnutí. Ano. Existují výjimky. Opět bych tady zmínil Františka Peterku. Ovšem zpravidla to jsou lidé, pro které sport nikdy nebyl 100% náplní života. Ale to už jsme odběhli od tématu. Můj původní příspěvek byl pochopitelně pouhé potutelné popíchnutí, jak ti bystřejší jistě poznali. Teda.. až na tu skutečnost, že běh opravdu škodí a zdravější je chůze.
    bambas avatar 22.4.2013 10:57 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    ... až na tu skutečnost, že běh opravdu škodí a zdravější je chůze...
    Pokud si koupis vhodnou obuv a dodrzujes jeden zakladni aspekt behu - zvedat kolena (spousta lidi proste zakopava, coz je blbe) - a samozrejme vhodny teren, neni chuze "zdravejsi". Oboji je trochu jiny druh pohybu. Aby si clovek zlepsil kondicku, chuze nestaci,. je treba si hlidat tepovku a pohybovat se chvilemi v anaerobnim maximu, ktere zjistis na zaklade treba conconiho testu.
    22.4.2013 11:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    A taky nedopadat na patu. To pak sebelepší obuv nepomáhá, pokud vím. Jinak ono s tou obuví to je kontroverzní. Problém je, že v této chvíli neexistuje dostatečný výzkum, aby se dalo říct, jestli je lepší klasická sportovní obuv, nebo jestli má pravdu minimalismus, který je teď v módě...
    bambas avatar 22.4.2013 11:25 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Z mych zkusenosti se mi osvedcila sportovni obuv primo na beh, ktera hodne tlumi zpetne razy. Sice clovek zainvestuje tak 3 tisice, ale stoji to za to. A to nejsem zadnej bezec, chodim behat je v ramci pripravy...
    22.4.2013 11:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    No na to tlumeni pozor. Ono právě vůbec není jasné, jestli to je dobře. Věda i statistika se na to dívá dost kriticky, už nějakou dobu se mluví o tom, že může naopak škodit (také podle konkrétního člověka, samozřejmě). Stejně tak se ale studie (co jsem četl) dívají kriticky na hurá běhání naboso, kde mají lidé tendenci podceňovat trénink a techniku a myslí si, že jsou z nich hnedka Mexičtí domorodci. Mnohem větší shoda je v tom, že technika je důležitější než boty. V tomhle ohledu považuju za autoritu tohoto člověka...
    bambas avatar 22.4.2013 14:27 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Ano technika je samozrejme dulezitejsi. Ja ty tlumene boty pouzivam, protoze se mi bezi pohodlneji a soustredim se na beh a ne na sutry na ceste :) Navic pri delsim behu trochu vypoustim techniku a zapojuju paty (coz je spatne). Proto ty tlumene boty. Ale davam si do bot pevny klinek, aby netrpela klemba a nasledne i kolena...
    bambas avatar 22.4.2013 14:28 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    bambas avatar 22.4.2013 10:51 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jezis to jsou zase slinty. Nekdo se pro neco nadchne a ty mu v podstate reknes, ze je kokot, at se na to vykasle, ze sport skodi zdravi. V tomhle pripade se chovas jako kokot ty. Vezmes jeden nesmyslnej clanek ktery rozebira pouze chemicke pochody v tele a navic z jedne strany. Reknu ti klidne dalsich tisic argumentu pro to, aby behal. Pokud o tom vis hovno, tak se k tomu nevyjadruj. Proc mas tendence se vyjadrovat k tematum, kterym nerozumis a vis o nich jen naproste minimum?
    22.4.2013 10:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jestli je tady někdo kokot, tak ty. Až ti budou měnit klouby, tak si vzpomeneš.
    bambas avatar 22.4.2013 11:00 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Viz muj prispevek vyse ohledne obuvi, apod. A nech si ty nadavky na moji adresu, ja ti taky nenadavam.
    Klouby si muzes znicit i u chuze, ty chytraku. Vsechno je o jednom. Dodrzovat nejaka zakladni pravidla pro dany sport/fyzickou aktivitu. Jako je strava, obuv, obleceni, atd. A klouby budes mit naprosto v pohode. Kdyz nevis o cem mluvis, tak je nekdy lepsi mlcet. A popripade pokud jsi si zkurvil klouby svoji vinou, protoze jsi behal v cinskecjh teniskach, tak by bylo lepsi, kdyby jsi napriklad zminenemu nadsenci poradil...
    22.4.2013 12:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    O to přirovnání sis sám řekl. Já mám tělesnou schránku OK, na rozdíl od bývalých aktivních sportovců ze svého okolí. A většinou se pohybuji pěšky.
    bambas avatar 22.4.2013 13:40 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jak rekl? Ja napsal, ze se chovas jako kokot a to je dost velky rozdil oproti tomu, kdybych napsal, ze jsi kokot. ;)
    22.4.2013 11:32 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Díky náčelníku, že jsi se mě zastal :)
    23.4.2013 12:21 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Už to, kde byl článek publikován, by mělo normálního čtenáře varovat před čtením :-).
    Nobody can give you as much as I can promise you
    22.4.2013 08:56 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Podle mě turistika/chůze a běh jsou úplně jiné typy pohybu. Jinak hodně štěstí ve běhání.
    22.4.2013 11:26 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Souhlas. Ale připravovat se na turistiku chozením je mnohem časově náročnější, takže aspoň takhle :)
    kouzer avatar 22.4.2013 10:39 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci

    Na doporučení mého kardiologa bych chtěl také začít běhat, ale nemohu se k tomu rozhoupat... Běhám sice v posilovně na pásu, ale pouze 2x4 stadiony a to pouze jako součást kardia, na rozehřátí a na okysličení svalů...

    Kupoval sis nějakou obuv nebo běháš v obyčejných teniskách? Hlídáš si tepovou frekvenci?

    Linux user #448944.
    22.4.2013 11:25 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Koupil jsem si lehké trekkové boty s vibramem a do nich ještě silikonové podpatěnky (ideálně s okrajem), abych svojí nemotornost trošku tlumil.
    Podle mě ideální pro to, aby člověk začal je, prostě přijít domů a začít :). I proto jsem začal v lednu :), i když to logicky moc smysl nedává, protože tělo není zvyklé a startuje rovnou do chladu. Což mi připomíná, že je dobré nepodcenit rozcvičku a protažení.
    A co jsem tak četl, když člověk nemá velkou výdrž, tak prostě střídá chůzi a běh a zbytek příjde časem. Důležité je to moc neuspěchat, což se nakonec ukázalo i v mém případě :)
    Na tepovku nemám nic. Nechtěl jsem do toho moc investovat, až leda u toho chvíli vydržím :)
    bambas avatar 22.4.2013 11:27 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Rozcvicku a protazeni az po zahrati tela! Dal si proste jen treba kilometr lehkym behem a pak se teprve roztahnout. Nejvetsi zlo je se roztahovat za studena, to tvoje upony a svaly vylozene trpi. Kdyz vidim uzne bezce, cyklisty, apod. se roztahovat pred cvicenim, nejradeji bych jim dal facku... :)
    22.4.2013 11:39 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Protahovat se můžeš, ale nesmí to být kmitem, ale tahem a opatrně - rozhodně ne do maxima.
    bambas avatar 22.4.2013 13:38 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Protahovat kmitem ani za tepla ;) Protahovani jedine tahem a ne do bolesti. Protahovanim kmiten prave vznikaji drobne trhlinky ve vazech, uponech... to se prave projevi az v pozdejsich letech. Tohle mi potvrdilo i dost lekaru a sportovich lekaru.
    bambas avatar 22.4.2013 13:48 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Navic pri strecingu bys mel v protahovaci poloze zustat alespon 20 vterin. S vydechem se zase pritahnout o malicko vice. Nezadrzovat dech, ale normalne a nejlepe zhluboka dychat.
    belisarivs avatar 28.4.2013 14:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Vibram neni material ale firma, ktera vyrabi podrazky. ;-) Ergo, oni vyrobi podrazky a dodaji vyrobci bot.

    To je jako bys rekl, ze sis koupil auto s Volkswagenem.

    Navic, mam pocit, ze podrazky od Vibramu nejsou vhodne na beh, ale spis na nejake pesi tury s nerovnym povrchem. Ze jsou proste dost tvrde.

    Kazdopadne, taky jsem se dopracoval k tomu, ze beham zasadne pres spicku. Na kolenou velice rychle poznam, jestli bezim jinak.
    IRC is just multiplayer notepad.
    22.4.2013 11:23 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Nevím, jestli na tomhle fóru, nebo někde jinde se už také rozebíraly poslední trendy v běžecké obuvi. Za prvé mám na mysli zcela precedentní omluvu (myslím Asics?) uživatelům jejich bot za ničení klenby, protože reklamy dlouhodobě masírovaly kupující argumenty, že gelové a další vložky pomáhají chránit lidem klenbu při běhání. Nakonec se prokázalo, že to je přesně naopak, protože to je nezdravé a nepřirozené pro lidskou nohu.

    Ostatně hodně zajímavé jsou informace o těch terénních běžcích z Mexika, snad byli i na olympiádě, kteří všechno absolvují bosí a jejich klenba má daleko zdravější strukturu. Jenže nejsem venkovský synek, takže bez bot nejsem schopen chodit ani po posekané trávě.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    22.4.2013 11:26 Amigapower =^..^=
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale souložit nechci
    Fuj tajxl! Když si vzpomenu, že jsem v 2007, nebo 2008 asi 5-10 sekund běžel za nějakejma parchantama co flákly aktovkou na přechodu babku přes palici a představim si, že by se to mohlo opakovat, naskakuje mi husí kůže... Už nikdy více!!!
    PepaSFI avatar 22.4.2013 19:34 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale souložit nechci
    špatně! Za parchantama se neběhá! Nedohoníš je-je to trapný. Dohoníš je- koleduješ si o průser. Chytneš je- co s tím dál? Dát tomu pár liskanců po hubě, to je na kriminál. Pokud už se chceš nějak angažovat, tak začít řvát. Žíly jak Hulk a pálit po nich válečný hesla se vším všudy. Maximálně tě někdo může mít za hulváta a sprosťáka, lepší než obvinění z napadení. Ulevíš si ve zdravým nasrání a smradi budou trošku vyplašení.

    A jinak teda žasnu nad tím co všechno člověku hrozí když se snaží dělat něco pro zdraví. Asi budu dál spokojeně chátrat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.4.2013 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale souložit nechci
    To je sprint, to je o dost něco jinýho... Jinak co vím ty máš na vytrvalostní běh dost vhodnou tělesnou konstituci, byl by z tebe maratonec jedna báseň :-D
    23.4.2013 02:03 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Moc se omlouvam, ucim se ted spisovnou Cestinu a unaven z prace ctu: Ucim se ted jebat, ale soulozit nechci. Muj mozek patrne sili po vulgarnich zazitcich, jdu tedy radeji navstivit svou zenu :-)
    23.4.2013 12:49 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Možná lepší plány generuje Adidas MiCoach.
    randy avatar 24.4.2013 13:40 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Radsej Garmin. Alebo sa pozriet na zaznamy sportovcov na weboch Garmin Connect alebo Strava. V podstate staci pozriet na podstatu treningu, navrhnut si treningovy plan a potom ho upravit podla zavodov, kedze tie ho dost narusuju :)
    R>
    24.4.2013 14:10 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    MiCoach v telefonu má tu výhodu, že rovnou do sluchátek hlásí "zpomal", "zrychli" apod. K tomu taky třeba "10 minut v zelené zóně" a tak. Pro mě je to mnohem lepší než sledovače.
    randy avatar 24.4.2013 22:07 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jasne. Otazka priorit. No hlavne sa treba naucit pocuvat "nohy" a nie hudbu, ak chces zefektivnit pohyb a tym nabrat rychlost. Potom nebudes ani potrebovat sledovat pulz, len casovac pri intervalovom treningu. Ale ak potrebujes, aby ta niekto komandoval, tak potom odporucam aplikaciu Zombies, Run! :)
    R>
    Jendа avatar 24.4.2013 22:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jendа avatar 24.4.2013 17:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Opravdu musí v Americe vědět, kudy a jak rychle jsem jel/běžel?
    24.4.2013 18:07 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Musí, je to v tvém zájmu, až za ten atentát v Bostonu na nás zaútočí.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    24.4.2013 19:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Já mam tyhle data v Dánsku (resp. hosting mají afaik v Irsku), vadí to?
    Jendа avatar 24.4.2013 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    24.4.2013 19:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    No to je trochu něco jinýho. Já to používám pouze na sport. Podmínky použití jsem procházel a ochrana soukromí tam je (u toho TomTomu toto zřejmě moc vyřešeno nebylo podle toho článku), ale tak samozřejmě to není 100% záruka...
    Jendа avatar 24.4.2013 19:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Já to používám pouze na sport.
    Já taky neříkám, že to někdo zneužije zrovna tím způsobem, kterým to zneužil TomTom (i když myslím, že třeba za jízdu na kole by se už leckdy pokutovat dalo).
    ale tak samozřejmě to není 100% záruka...
    No právě. Já spíš, než že mi Honest Achmed naslibuje, že ta data určitě nezneužije a že je ani nikdo nevyhackuje, data jim neukradne a nezneužije, preferuji, když ta data prostě zneužít nemůžou, i kdyby chtěli, protože je prostě nemají.
    24.4.2013 20:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    Jízdu na kole tam mam zatim jednu, jinak samý běhy. No ale jinak máš asi pravdu, nicméně nepoužíváním tý služby bych se zase připravil o výhody, který přináší.

    Celkově by mi nejvíc vyhovovalo, kdyby existovaly open-source webové/cloudové alternativní aplikace vhodné pro nasazení na vlastním serveru, něco jako např. Diaspora. Ta se bohužel neuchytila, licence AGPL má minimální zastoupení a aplikací je jak šafránu. Dobudoucna by to chtělo s tím něco dělat...
    xxx avatar 25.4.2013 00:32 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci

    Wtf? To sou samy trningovy plany, hodinky, chytry aplikace do jeste chytrejsich mobilu. Boty, votuneny boty, v minuly debate jeste votuneny fusekle. Skoro jak nekde ve foru, kde lidi fakt ten marato hodlaj bezet pod 3 hodiny.

    Tak si jen tak rikam, jestli by pro zacatek, misto cteni picovin, nestacilo zacit skutecne behat.

    Please rise for the Futurama theme song.
    25.4.2013 06:42 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem začal běhat, ale soutěžit nechci
    To jsem si taky říkal, takže jsem začal a po týdnu skončil s nataženýma šlachama...
    Osobně mi ten treninkový plán vyhovuje, protože mi to dává představu, kolik a jak rychle běžet, abych mohl běžet i příště. A k tomu se hodí nějaké měření času, protože minimálně ze začátku člověk to svoje tempo neodhadne.
    Ale jinak souhlas s tím, že by to člověk s těma hračkama neměl přehánět.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.