abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 783 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Obhajoba ročníkového projektu

    20.4.2005 18:04 | Přečteno: 2228× | poslední úprava: 27.4.2005 21:39

    Tak jsem dnes úspěšně obháji můj ročníkový projekt s názvem: Webový redakční systém.

    V uplynulém školním roce jsem na něm intenzivně pracoval. Sice neobsahuje Megabyty různých modulů s e-shopy a diskuzními fóry, ale základ umí: zobrazovat články s komentáři a umožňuje je psát. Vlastně jsem si skoro celou dobu hrál s jádrem a tak toho moc neumí, takže bez úprav bych ten systém na nějakém větším projektu nenasadil.

    Prosím nesnažte se v tom hledat chyby a nehackujte mě, ničeho tím nedosáhnete.

    Zatím jsem tomu nedělal ani webovou prezentaci, takže pokud máte zájem si ho stáhnout, mám ho vystaven zde: BluRS-0.5.1.tar.bz2 a dokumentaci jsem umístil na: BluRS.pdf, ta je tvořena v LaTeXu, musím říct, že jsem s školními zásadami pro tvorbu dokumentace tvrdě bojoval, ale nakonec si nikdo nestěžoval. Ten systém jsem nasadil na webu UnderClocking.info

    Včera večer jsem tomu skoro poprvé v životě tvořil prezentaci. Samozřejmě se mi nepodařilo v žádném emulátoru nainstalovat 30 denní MS Office XP, které mi kdysi přišli s chipem, tak jsem udělal hafo screenshotů, naházel jsem to na starém kompu do powerpointu. Potichu jsem si řekl co k tomu budu říkat, dostal jsem se na 16minut, takže jsem se do 15 minut skoro trefil.

    Dnes ráno jsem se oblékl do obleku, autobusem dojel ke škole, přičemž jsem si od kamarádek vyslechl jak dobře v tom vypadám (že bych začal chodit v obleku? :-D). A ve škole v 9:30 jsem se pustil do prezentace.

    Přišel jsem úplně klidný ke katedře, přihlásil jsem se na novell, otevřel prezentaci a najednou jsem se začal klepat. Na mém hlasu i na mých pohybech s laserovým ukazovátkem to jistě bylo vidět. Odvykládal jsem zkrácenou verzi těch 15 minut. Samozřejmě jsem chtěl mluvit víc technicky, jako když píšu článek, ale v té chvíli se mi tohle vykouřilo z hlavy. Zachránila to spousta screenshotů všeho možného, k čemu jsem stále měl co říct. Posledních pár minut se mě ptali na pár věcí hlavně kolem SEO, ještě jsem si pustil portable firefox a v něm jsem jim ukázal jak to vypadá naživo a jak se pracuje s RSS čtečkou.

    Kouknul jsem se na další projekty. Já jsem obhajoval projekt ze sítí a ve stejné místnosti obhajovali i softwaráři. U sítí kamarádi obhajovali různé teoretické návrhy sítí například v bance, nebo wifi síť v malé obci. Wifi síť vyšla na 35 000 Kč bez ceny práce a síť v bance na 750 000. Další kamarád na několika routerech a switchích svou síť sestavil a nastavil routery. Předvedl nám ukázkový ping.

    Softwaráři měli také zajímavé projekty, například editor titulků. Tento editor dělal Martin Skoupý, má ho vystavený na svém webu jako SubEdit. Vlastně jsem mu poradil já, aby si takový projekt zvolil (kdyby mi neschválili moje zadání, asi bych ten editor dělal já).

    Asi nejpropracovanější projekt má můj spolužák Ivo Veselý. Bohužel podle mých informací ho nemá vystavený na internetu, ale s tím třeba ještě něco udělám. Jde o šifrování souborů a kompresi. Během jeho 15 minut ani pořádně nestihnul vysvětlit jak to funguje, ale samotný program byl pěkně integrovaný do systému windows a celkově vypadal velice profesionálně. Nebyl to program pro nějakou vládní agenturu, ale doma bych takovému programu docela věřil.

    Dále tam byly další méně zajímavé projekty jako logická hra, malování a souborový manažer.

    Zkončili jsme asi v 11:15, pak jsem se kouknul na poslední obhajobu hardwarářů. Byl tam zrovna Petr Šotola, se kterým sedím v lavici. Předvedl displej (podobný, jako se používá v kostelech na zobrazení čísla stránek). Z nějakých suprasvítivých diod měl složené 3 čísla. Ovládal to dálkovým ovládáním s moduly aurel, pracující tuším na 433MHz. Samotné diody nebylo vidět, měl před nimi nějakou folii, takže byly vidět jen jasné červené body, tedy babičkám v kostele to nevypálí oči.

    Hardwaráři vyhodnocovali každé 4 obhajoby, takže Petr dostal 1. Já si musel počkat skoro 2 hodiny do vyhlášení výsledků. V 13:00 přišla komise s výsledky. Já dostal 1. Vlastně většina síťařů dostala 1, jinak tam byla tuším jedna dvojka a jedna trojka. Softwaráři dostali horší známky, byla tam i známka 4, ale kdo se na projekt nevykašlal, ten dostal slušnou známku. Vlastně u SW + NET jenom jeden člověk neudělal projekt a nepůjde k maturite a to jen protože se už celkově na školu vykašlal. U harwarářů vím o dvou lidech, kteří dostali 5. Jinak tam byly dvě trojky. Jedna byla za momentálně nefunkční projekt (dřív ho učitel viděl funkční).

    Celkově se letošní obhajoby na SPŠT Třebíč u třídy EPB4 docela povedly, většina projektů byla opravdu zajímavá. UPDATE: Nová verze redakčního systému BluRS.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.4.2005 18:53 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše :-)
    Blahopřeju. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    20.4.2005 19:37 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše gratuluju
    Gratuluju. Si pamatuju, ze v nasi maturitni tride to bylo dost zajimave. Vsichni obhajovali nejaky "svuj" kus HW, ale jen 2 lidi meli skutecne svuj. Zbytek lidi to obslehl z amaterkseho radia nebo podobneho casopisu. Dokonce to jeden ucitel poznal na konkretni nabijecce a uz dopredu rekl, kde ma ta konstrukce chybu ve schematu :-)

    Jak to bylo u vas? Vsichni obhajovali svoje dilo nebo to nekde obslehli?
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    Jiří Němec avatar 20.4.2005 19:59 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gratuluju
    U nas byl take jeden student, ktery delal na 5 projektech. Vsechny dopadly docela slusne az na toho posledniho. Vzpomel na posledni chvili a tak uz to nestihli dodelat.

    Samozrejme se pouzivaji skolni schemata, nové veci vznikaji prave kombinaci poznatku ze skolnich zdroju, z internetu a datasheetu. Ale ve tride nebyl nikdo, kdo by to cely okopiroval, kazdy student tam mel neco originalniho (jako napriklad paralelni zapojeni pojistky :-D).
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    20.4.2005 20:49 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gratuluju
    Take gratuluju!
    21.4.2005 12:52 xbrut
    Rozbalit Rozbalit vše moje zkusenosti
    ja sem na SPST Trebic chodil taky ;). obhajoval sem tam pred dvema rokama. byla to strasna fraska. vlastni vytvor tam melo asi 0.0001% lidi, ostatni to nekde obslahli, nebo jim to nekdo udelal....
    I am communicating to you from my quarters aboard the Asgard ship Biliskner.
    21.4.2005 15:17 janosh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moje zkusenosti
    tvoji roboti to bylo neco jinyho :)
    21.4.2005 14:36 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Super!
    Take se pripojuji k blahoprani. Pekna prace.
    21.4.2005 15:16 janosh
    Rozbalit Rozbalit vše projekt
    gratuluju, kdyz sem ja na teto skole delal projekt (je to 2 roky zpatky) tak nas pustili k maturite asi 19 z 30. Asi se od te doby neco zmenilo. Jinak delal sem RPG hru.
    22.4.2005 10:58 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba na ukazkovych strankach
    Zkousel jsem na Underclocking.info pridat k clanku komentar (jako anonym), ale nepodarilo se mi to. Byl jsem obeznamen s touto chybou:
    Fatal error: Call to undefined function bsql_short_request()
    in /DISK2/WWW/underclocking.info/www/rs/bloky/komentare.php on line 67
    V podstate stejnou vec chci udelat na svych strankach, takze mozna pouziji/upravim Tvuj projekt.
    BTW jak je to s licenci? Jestli jsem se neprehledl, nikde to tam neni uvedeno.
    Jiří Němec avatar 22.4.2005 15:55 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba na ukazkovych strankach
    Fixed. Diky, mel jsem tam starou verzi sql.php, v tom tarballu mam pravdepodobne spravnou verzi. Jeste ze to poradne netestovali pri obhajobe.

    Licenci to zatim nema, protoze jsem se zatim pro zadnou nerozhodnul a protoze to podle me jeste neni ve stavu vhodném pro masovejsí nasazení. Momentálně nemám moc času, abych to dodělal. Snad udělám maturitu a budu na to mít o prázdninách čas. Pak to vydám se vším všudy, zacnu si vest changelog a vymyslim system cislovani verzi.

    Kontaktuje me prosim na ICQ/Jabberu, pokud to chcete nekde nasadit.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.