abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Linux na starším PC

    18.1.2007 08:05 | Přečteno: 3934× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | Výběrový blog | poslední úprava: 28.6.2007 08:42

    Často slýchám otázky typu: lze Linux použít na tomto PC? Jaký HW je vlastně minimálně třeba na spuštění Linuxu? A protože vlastním již stárnoucí kus hardware, rozhodl jsem se jej ještě trochu podráždit.

    Konfigurace hardware: AMD K6-II 400@450MHz, 256MB SDRAM (133@100MHz), MB AOpen AX59Pro s VIA MVP3 chipsetem, 3Dfx Voodoo3 3000 s TV-Out, Creative AWE64 Gold v ISA provedení, HDD Samsung SV-2001H 20GB na řadiči SiS 0680, NEC DVD-RW ND-3500AG.

    Software: openSuSE 10.2. Tuto distribuci jsem zvolil ze dvou důvodů - jednak s ní mám dobré zkušenosti a jednak lze snadno vytvořit ze stažených repozitářů druhé DVD, a získat tak širokou kolekci SW, kterou lze využít i na PC bez připojení k internetu. (Což je tento konkrétní případ.)

    Již při začátku instalace jsem se setkal s problémem - instalační program se odmítl nastartovat - zasekl se po načtení jádra a nehodlal se hnout. Zkusil pro start přidat volbu maxcpus=0, která se mi osvědčila na jiném PC a již problém nenastal. Nedá se říci, že by načítání instalačního programu bylo příliš svižné, ale to jsem od tohoto PC již rozhodně neočekával.

    Samotná instalace již probíhala jako po másle. Jediným drobným zásekem instalace je poněkud zvláštní volba rozdělení disku, kterou doporučuje openSuSE. Tu jsem přizpůsobil svým potřebám a začalo kopírování balíků na disk.

    To mne hned zezačátku vyděsilo, protože YaST načítal seznam balíků úděsnou dobu. Nakonec se ale trochu rozjel a po cca 1hod a 10min bylo 2,2GB balíků na disku úspěšně nainstalováno a po restartu začala detekce a konfigurace HW. Ta byla poměrně rychlá a tak se po necelé hodině a třičtvrtě počítač naposledy restartoval a naběhly KDE 3.5.5 s plným softwarovým vybavením, které jsem ještě během čtvrt hodiny doplnil z druhého DVD.

    Problém ale nastal při pokusu o spuštění multimédií. Zvuková karta AWE64 v ISA slotu žila svým vlastním životem a rozhodla se, že bude nabíhat až tak po pěti munitách po zapnutí PC s tím, že ji bude moci využívat pouze root.

    Po menším šťourání vyšlo najevo, že je chyba v její podpoře PnP a problémy vyřešilo její dodefinování v /etc/modprobe.d/sound kam bylo třeba doplnit parametry pro DMA, a IRQ. Dále jsem doplnil do /etc/init.d/boot.local řádek chmod a+rw /dev/snd/* aby ji mohl využívat i jiný uživatel než root.

    Co se týče samotných KDE, běhaly poměrně rychle. Odezva menu a pri spouštění aplikací byla v rámci možností počítače snesitelná a dokonce i OpenOffice reagovaly poměrně lidskou rychlostí. DVD lze vypalovat 8x a filmy běhají bez jediného cuknutí. Vše lze samozřejmě doladit (změna WM, jiný kancelářský balík), ale uz po základní instalaci tak uživatel získal plně použitelný systém nacpaný hromadou software.

    Záporem je pak absence 3d akcelerace na kartě Voodoo3 a nemožnost využití jejího TV-Outu. Pokud by někdo měl nějaký návrh, sem s ním.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.1.2007 09:06 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Naposledy som skúšal Suse 10.0 na podobnom stroji a vôbec to nedopadlo dobre. HW problém nebol, ale tá rýchlosť/pomalosť.
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    pushkin avatar 18.1.2007 09:21 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Ja to zkousel jeste se SuSE 10.1 a bylo to take udesne pomale. openSuSE 10.2 mi pripadne mnohem lepe optimalizovane (hlavne KDE) a az na dobu, jakou nacita YaST packagemanager seznam baliku pri startu, mi pripadne jako pomerne dobra volba. I to lze ale vyresit pouzitim smartu misto YaSTa.
    18.1.2007 09:51 myles | skóre: 8 | blog: Zápisníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    I tak bych pro takový stroj volil asi jinou distribuci. Damm small linux a podobné.. ;) Přece jenom si nedokážu představit spouštění takových aplikaci jako OpenOffice a další.. :-) I když, když má člověk dostatek času.. :-)
    18.1.2007 11:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    I tak bych pro takový stroj volil asi jinou distribuci. Damm small linux a podobné.. ;) Přece jenom si nedokážu představit spouštění takových aplikaci jako OpenOffice a další.. :-) I když, když má člověk dostatek času.. :-)
    To máte hodně malou představivost. DamnSmallLinux je pro úplně jinou kategorii HW ("Run light enough to power a 486DX with 16MB of Ram"). K té rychlosti "spouštění OOo" jako klíčové vlastnosti se snad už ani vyjadřovat nebudu, když je to zřejmě vaše oblíbená zábava (spustit, zavřít, spustit, zavřít, spustit...). Ale přece: když si to člověk spustí jednou a zavře až po skončení své session, těch několik sekund navíc denně ho nemůže rozházet. Jó, když to máte potřebu spouštět denně tak 50x, to se to pak naskládá, to jo ... totéž platí třeba o procesu bootování anebo startu KDE :-D
    18.1.2007 11:48 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Já si na takovém stroji také nedokážu moc dobře představit spuštění OpenOffice, protože mám doma podobný. Ne že by to nešlo, ale je mi to většinou na nic. Abiword a TeX mi na většinu věcí stačí. :-)
    18.1.2007 15:38 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Damm small linux a podobné
    Ten stroj podceňuješ! Mám podobný a provozuji na něm Debian Sid + OpenBox + OpenOffice + Iceweasel a pod...bez problémů a rychlost dostačuje i na plnohodnotnou kancelář etc...
    18.1.2007 09:55 mseed | skóre: 21 | blog: FastLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Nedavno jsem instaloval Arch na booka 800MHz, 128MB RAM a ukazalo se ze je to dobra volba. Instalace zakladu z verze 0.8(beta) cca 15 minut bez nejjmensich zadrhelu. Dohazet Alsu, xorg, openbox, lxpanel, pcmanfm, ..... Desktop je velice svizny a pouzitelny. Osobne preferuju Gentoo, ale kompilovat na takovejhle pleckach nebude zrovna to nejlepsi.
    18.1.2007 11:50 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC

    Já mám Gentoo na Dell Latitude CPiA, což je 333Mhz Pentium II se 128MB RAM. Kompiluju vsechno, kromě OpenOffice :-)

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    18.1.2007 10:20 červ | skóre: 10 | blog: cerveny_cerv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Asi loni jsem ze tri srotu daval do kupy jeden funkcni. Ve finale Pentium MMX 266MHz (tusim, protoze uz skoncil i tento nekde v garazi, nebo ho muj tata-kutil totalne demontoval na nejruznejsi soucastky) 32 MB RAM, klasická SVGA grafika, zvuk zadny, 1 GB pevny disk, 52xCD-ROM, disketova mech. Stroj byl funkční, vše OK. Vybiral jsem vhodnou distribuci. Uvazoval jsem o DynaBolic Linux, coz je perfektni minimalistická distro. Nakonec se nejak nerozbehla. Presedlal jsem na RedHat 7.1. Uz pri instalaci vse slapalo OK, komplet v grafickem rezimu. Bohuzel pak po startu nenabehli X-ka a nedokazal jsem ho presvedcit. Nicmene textové rozhrani mi plne postacovalo. Rozhodl jsem se, že zkusim ceho je schopnej, nakompiloval jsem mplayer, nakopíroval na disk kratý videoklip a ejhle. Obraz bezel, sice nic moc, bez zvuku, ale bezel. Jo, historie je krásná věc. Jeste dnes a asi do konce zivota, kdyz prozivam nejakou nostalgickou IT chvilku, tak vytahnu ze skrine me Atari 800XE, na kterem jsem nejvice vyrustal, a zahraji si stare dobre hry. Je paradoxni, kdyz vydite plosinovku z roku 1984 od stejne firmy, ktera vyrobila o temer dve desetileti pozdeji Half-Lifa.
    KISS - Keep it simply, stupid.
    pushkin avatar 18.1.2007 10:30 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Jo, copak Atari ... Kdyz si vzpomenu na Misju, Freda, Draconuse a spoustu dalsich... Uz dlouho jsem tak nezaparil :-)
    18.1.2007 10:38 červ | skóre: 10 | blog: cerveny_cerv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Jj, hold legendy neumiraj. Osmibit, je zkrátka osmibit. Probdele noci pri psani noveho programu v Basicu, kdy kolem pate hodiny ranni jiz bylo hotovo, otestovano. A pri nahravani na kazetu doslo k chybe. A druhy den uz clovek program nerozjel. Jo to byli casi.
    KISS - Keep it simply, stupid.
    18.1.2007 11:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Jaký HW je vlastně minimálně třeba na spuštění Linuxu? A protože vlastním již stárnoucí kus hardware, rozhodl jsem se jej ještě trochu podráždit. Konfigurace hardware: AMD K6-II 400@450MHz, 256MB SDRAM

    To jste si teda nedal laťku moc vysoko (či nízko, jaxetovezme). Tohle má do "minimálního HW" hodně daleko. Na tomhle běží kdejaký Linux kdekomu ;-)
    18.1.2007 11:57 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    To každopádně, i Windows XP mi na tom celkem slušně lítaly. A kdyby se to podložilo trošku lepší deskou (třeba Gigabyte s chipsetem ALi umí UDMA 66) a hodila se tam PCI zvukovka, tak už se s tim daj dělat slušný psí kusy.
    18.1.2007 12:01 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Taky mám starý počítač, kterému bych chtěl vdechnout nový život. Je to Celeron M 1.4 GHz s 256 MB RAM (z níž si ukousne 32 MB int. grafická karta, to je bohužel neměnné). Puppy Linux na tom běží pěkně, ale spíš bych tam chtěl dát nějakou distribuci, kam se dají programy instalovat normálně. Myslíte si, že by pomohlo, kdybych tomu stroji zkompiloval jádro na míru (= vyházel zbytečnosti) a zkompiloval vlastní X.org, projevilo by se to na spotřebě paměti? Pak nevím, jaký bych tam měl dát prohlížeč, dillo mi nepřipadá dobře použitelné. V Puppy Linuxu je Seamonkey, tak snad bych zkusil ten.
    18.1.2007 12:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Můžu vřele doporučit Kubuntu. Mám ho na notebooku (Duron 900, 256 MB RAM bez 16 nebo 32 MB (můžu nastavit v BIOSu, používám 32) pro grafickou kartu) a když se člověk vzdá Firefoxe a OpenOffice, je to celkem svižný. Pokud ti nevyhovuje KDE, můžeš zkusit Ubuntu, ale obávám se, že jednak Gnome tak bystrej nebude a že asi nenajdeš dostatečně svižnej browser (většina je postavenejch na Gecku a to je asi hlavní problém).
    pushkin avatar 18.1.2007 13:02 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Osobne myslim, ze co se tyce spotreby pameti, tak defaultni jadra, respektive X nejsou az takovym zroutem. Nejvic pameti si ukroji aplikace a knihovny, ktere se kvuli nim nahravaji (jmenovite kdelibs, gnomelibs), ale tomu se nelze vyhnout. Dalsich 70MB si bez problemu vezme napr. Opera po nekolikahodinovem behu.

    Na Vasi konfiguraci bych zcela s klidnym svedomim pouzival zminovanu openSuSE 10.2, Mandrivu, Debiana ... zde Vas jiz nic neomezuje. Pokud by se objevil nejaky vaznejsi problem ze zaplnenim pameti (caste swapovani a podobne), pak by to vyresil lehci Window Manager (xfce, pripadne fluxbox).
    18.1.2007 15:12 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Pokud uživatel dokáže využít integraci do prostředí, může bejt výhodnější nechat si KDE/Gnome a používat jeho nástroje (Konqueror, KOffice, Kontact / Epiphany, Gnome Office, Thunderbird nebo Evolution). A paměťový nároky můžou bejt v tom případě ještě nižší, než při použití těžkotonážních aplikací v odlehčenym window manageru (existujou konkrétní benchmarky).

    Jinak souhlasim, na jádře se toho moc ušetřit nedá a na X serveru zřejmě taky ne. Nicméně 256 MB paměti neni málo, člověk se nemusí mrskat bičem přes záda, stačí se jen trošku uskromnit.
    Prcek avatar 18.1.2007 13:23 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Co treba Gentoo? Procesor je na kompilaci silny dostatecne a diky optimalizacim muzou byt binarky mensi nez normalne, takze uspora pameti by mozna nejaka byla. Navic diky USE flagum se nemusi instalovat to, co clovek nepotrebuje...

    BTW. zrovna dneska vysla zpravicka o novem DSL - ten bude se spotrebou pameti neprekonatelny ;-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    24.1.2007 11:16 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Myslím, že vše, co je potřeba je zvětšit RAM-ku, já osobně mám za desktop Duron@900 s 512 MB RAM, a firefox (dvojková řada) finguje vcelku použitelně (na rozdíl od jedničkové řady). Ale jinak nepozoruji žádný výrazný rozdíl mezi rychlostí v gentoo a debianu. Jinak pro takovéto slabší stroje doporučuji firefoxí flashblock, který zamezí snížení reakčních dob firefoxu při výskytu flashových reklam.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    18.1.2007 15:23 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    To co zde uvádíte je naprosto slušný stroj, openoffice, KDE, firefox tam pojede, vlastní zkušenost. To že tam nějaká distribuce jede pomalu svědčí pouze o tom, že je sprasená (dneska se tomu říká optimalizovaná na jiný hw). Pomalý stroj je pentium I 160 MHZ, 56 MB ram - to je pomalý počítač a na něm sem provozoval abiword, operu, fluxbox a šlo to. A kdo na tenhle, jako kancelářský ušlý stroj, kde by snad mohly jet i nějaké 3D hry (voodo III - nevím jak je Xky podporované) chce dávat damm small linux je, řekl bych mírně, rozmazlen dnešní technikou. Protože svého PC (celeron 2,6, 512 MB, 120 GB disk IDE, geforce 5200) si docela dost vážím a považuju ho za slušný kousek. Ale nakonec se bojím, že se tu objeví příspěvek, jestli na takový starý křáp jde dát linux ;))) a v diskusi příspěvky, že pokud to není Core Duo extreme, atd..., s 4 GB ram, tak to nemá ani cenu zkoušet, protože se SUSE TM bude sekat... a nakonec si nebudeme počítači jen topit, ale budeme na nich i vařit a používat je místo boilerů, atd...
    Baník pyčo!
    18.1.2007 17:26 repli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Když jsem instaloval OpenSuse 10.2 tak to trvalo (jen instalace balíčku) asi 45 minut. U verze 10 to bylo podobné a u verze 9.3 to bylo na stejném pc za 10 minut. Přitom obsah softu (a počet dat) byl velmi srovantelný.
    18.1.2007 19:53 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    Nechci tu někoho provokovat, ale když mě provokujete tím, že rychlejší stroje než je má drahá bedna jsou "starší PC", tak upozorňuji, že linux běží už na 386 se 2 MB RAM (samozřejmě bez X), akorát je nutný patch na jádro (resp. jádro pro 386). Normální jádro Linuxu jede od 486... ;-)
    θηριον ειμι
    5.2.2007 13:10 pavel sery
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    PentiumPro 180Mhz,128MB RAM,SCSI HD 4GB,IDE DVDROM, ATI(32MB RAM)/PCI,3xPCI sitove karty. Jsem nyni bez prace a protoze jsem vzdy pracoval na win,tak jsem se rozhodl naucit se take pokud to v mych letech pujde i co nejvice z linuxu, takze me znalosti jsou omezene. Ale slo mi pouze o textovy rezim /vytvorit vlastne branu do internetu pro lokalni sit/: Na teto konfiguraci Fedora 6.5 vubec nesla nainstalovat,zato Debian 3.1 instalace bez problemu,a jeho provozovani, pridavam stale dalsi ulohy,/ted napr. zapolim s natem a jeho pravidly/,je stale pohodove :-)))
    pushkin avatar 17.4.2007 10:35 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na starším PC
    1001 .. prostě si to musím užít :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.