abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU

    20.3.2007 08:23 | Přečteno: 2400× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | Výběrový blog | poslední úprava: 28.6.2007 08:59

    V minulém díle jsem se zaměřil na kompilaci QEMU s GCC4, nyní přichází na řadu samotné QEMU a jeho použití.

    QEMU
    Pokud si chceme nanečisto vyzkoušet instalaci operačního systému, je pro něj třeba nejprve vytvořit virtuální pevný disk, který má formu image souboru. K vytvoření takovéhoto image slouží utilitka qemu-img. Zvládá řadu formátů image souborů, mezi nimiž je zvláště zajímavý formát qcow, který umožňuje kompresi image souborů i pokud v nich jsou souborové systémy, které kompresi neumožňují. qemu-img kromě tvorby image souborů umožňuje i jejich konverzi. Pro instalaci ReactOS ale postačí malinkatý image dejme tomu o velikosti 500MB, ať je kam instalovat další aplikace. Ten lze vytvořit příkazem

    qemu-img create /home/data/reactos.img 500M

    Kromě přípony M pro megabyty lze použít i G pro gigabyty, to již bohužel nelze kombinovat s desetinnými čísly, takže můj pokus o vytvoření image 0.5G se setkal s neúspěchem.

    Vytvořený image pak již lze pomocí parametru -hda přiřadit pevnému disku virtuálního PC. Nyní lze nabootovat image s ReactOS

    qemu-system-x86_64 -localtime -soundhw es1370 -hda /home/data/reactos.img -cdrom /home/data/ReactOS.iso -boot d

    Pro spuštění byl použit qemu-system-x86_64, neboť hostitelem je OS s architekturou x86_64. Je možné pro spuštění použít i příkaz qemu, pak by ale nebyl využit jaderný modul kqemu a značně by klesla rychlost emulovaného PC.

    Mezi použitými parametry pro spuštění, které jsou vesměs jasné bych se pozastavil u parametru -soundhw. QEMU samo od sebe neemuluje žádnou zvukovou kartu, tu je třeba zapnout až parametrem -soundhw. Na výběr je z následujících: Sound Blaster 16 (volba sb16), Adlib OPL2 (adlib, pro funkci je třeba zakompilovat do QEMU zvlášť) a Esoniq ES1370 (es1370). Funkčnost zvukové karty Adlib jsem nezkoušel, Sound Blaster 16 ale ještě není plně implementovaný, proto je třeba použít ES1370. QEMU dále umožňuje řadu dodatečných nastavení emulované sítě, ale i bez nich funguje síť bez problémů.

    ReactOS
    ReactOS je projekt, kladoucí si za cíl vytvořit operační systém kompatibilní s Micro$oft Windows. Jeho kořeny se datují do roku 1996, samotný vývoj ale začal o dva roky později. Jelikož lze ale ReactOS vyvíjet pouze metodou reverse engineeringu, jeho vývoj jde velmi pomalu. Aktuální verzí je ReactOS 0.3.1, která je stále ještě ve fázi alfa - není tedy vhodný pro každodenní použití.

    Pokud se jej rozhodnete vyzkoušet, zjistíte, že ReactOS je velmi důslednou kopií Windows 2000. Jeho instalace se započíná ve stejně vyhlížející DOSové aplikaci (která ještě není počeštěna), výběr cílového disku je též velmi podobný a jediným rozdílem je možnost výběru nastavení klávesnice a monitoru, které bude použito pro grafické prostředí. Podobné jako ve W2K je i rozdělování disků. I když - zatím jde pouze o fiktivní aplikaci - ReactOS neumí spravovat disky s více než jedinou partition a tak lze dělení disku použít pouze na jeho formátovaní na FAT32 (NTFS ReactOS též nepodporuje).

    Po instalaci bootloaderu přijde nezbytný restart a startuje se ReactOS. Splash je opět přirovnatelný k Windows, tentokráte spíše XP, ovšem bez animace. Dokončí se instalace systému (opět podobně jako ve Windows) a nabíhá grafické prostředí. První, s čím se ReactOS ozve jsou chybějící ovladače. Nu což, to se nechá odklikat a může nastoupit prohlídka systému.

    Grafické prostředí ReactOS je do jisté míry počeštěno a svým vzhledem nezapře svou příbuznost s WINE. Ačkoliv základní vzhled je shodný s Windows 2000, vzal si ReactOS z Linuxu více ploch a od svých vzorových Windows se liší i různými detaily chování Průzkumníka či v nabídce Start.

    Nedalo mi to a zkusil jsem nainstalovat nějaké aplikace. Z čiré lenosti jsem se rozhodl je stáhnout z netu (jak jinak, že? ;-) ), ale ejhle. ReactOS má sice svůj jakýsi Internet Explorer, ten si ale stáhne Mozilla ActiveX, se kterým pak padá celý ReactOS. Zkusil jsem to tedy z druhé strany, přes Firefox (ReactOS má ve své Start nabídce zástupce pro stažení Firefoxu). Ten se stáhl, po delší době i nainstaloval, ale po chvíli používání vždy spadl i s celým OS.

    K dalším testům jsem se tedy ani nedostal. Nicméně ReactOS na mě příjemně zapůsobil jako vyvíjející se alternativa k Windows, která by byla zvládnutelná i pro průměrného uživatele produktů Micro$oftu. Jestli se týmu ReactOS opravdu povede, co si slíbili, bude mít Micro$oft o další vrásku na čele víc.

    Jako bonus pár screenshotů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Virtualizujete?
     (4 %)
     (34 %)
     (40 %)
     (30 %)
    Celkem 53 hlasů

    Obrázky

    QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 1 QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 2 QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 3 QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 4 QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 5 QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.3.2007 10:37 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    jpeg! ale jinak dik :-)
    pushkin avatar 20.3.2007 12:45 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    zvyk je železná košile ;-)
    alblaho avatar 20.3.2007 21:50 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    +1 png rulez
    xkucf03 avatar 21.3.2007 15:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    No a? Na screenshot se kouknu, udělám si dojem o aplikaci a zase ho zavřu. Že je to někdy trochu "chlupatější" mi nevadí (navíc to není nutné, když se dá slabší komprese), ale co mi vadí je, když se mi nějaké PNG screenshoty i na mé 2Mbps lince načítají třeba půl minuty.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    kotyz avatar 20.3.2007 17:35 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    taky to sleduju, ale vyvoj jde hrozne pomalu. do deseti let by to mozna mohlo nahradit windows 2000 nebo xp, ale to uz bude i vista zastarala a nebude asi o to extra zajem mezi prostym lidem. v soucasny dobe me spis zajima haiku (opensource pokracovatel beosu) a jestli se povede podobne otevrit kody a pokracovat i v os/2, to by byla bomba jeste vetsi ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Saljack avatar 20.3.2007 21:59 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    Jak moc je to kompatibilní s Winama?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    pushkin avatar 21.3.2007 06:07 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    Windows 2000 a novejsi do toho jdou nainstalovat v pohode. Sice pak nejsou nic moc rychly, na hry uz vubec ne (emulovana grafika je Cirrus Logic 5446, bez 3D), ale zato v tom bezi Windowsi software bez nutnosti restartu a hratek s partisnama.
    xkucf03 avatar 21.3.2007 15:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    V čem je smysl tohoto (ReactOS) projektu?
    Cokoli z následujícího bych považoval za přínosnější:
    • Vývoj nativních aplikací pro Linux/Unix
    • Vylepšování kvality Wine (pokud už chceme dělat reverzní inženýrství)
    • Spolupráce s autory komerčních aplikací na tom, aby je portovali pod jiné OS nebo alespoň pod Wine
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pushkin avatar 21.3.2007 16:02 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    Smyslem je nahradit Windows jinym systemem kompatibilnim na urovni zkompilovanych binarek. Pro bezneho uzivatele by takovy system byl k nezaplaceni - mohl by na nem hrat sve hry, pouzivat sve ovladace, svuj SW a vse stejne jako byl zvykly z Windows.

    Takovyto system by byl vyhodnejsi i pro vyrobce HW, kteri, jak znamo, si sve specifikace drzi zuby nehty. Proste by nemuseli hnout ani prstem a jejich ovladace by fungovaly na dalsim OS. I kdyz bez zaruky.

    Prinos jakehokoliv projektu je vzdy trochu otazkou, ostatne podobne se mohli ptat lide v dobe vyvoje Linuxu 0.1 ... proc tohle, kdyz mame Minix? ;-) Hlavnim problemem je ale u ReactOS doba vyvoje, ktera je zatim prilis dlouha. Snad se podari na neco prijit a Windows rychle dohnat, jinak ReactOS skonci v propadlisti dejin.
    xkucf03 avatar 30.3.2007 18:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    A kdy myslíš, že je doženou? Vždyť dneska to není ani na úrovni Windows 95, pomalu nic ti tam nepůjde. A obávám se, že se propast bude spíš zvětšovat. Aktuální verze windows bude vždy o krok na před. Kdyby dneska byl ReactOS 100% kompatibilní s Windows, tak by to možná mělo smysl, ale takhle ne.

    A zeptám se citátem: "Komu tím prospěješ?" :-) Vždyť ten člověk stejně bude potřebovat dualboot nebo VMWare (qemu, xen...), aby to mohl používat společně s linuxem. To už si radši připlatím ty tři tisíce nebo ty windows ukradnu a budu mít 100% kompatibilní systém, než abych se páral s něčím, co téměř nefunguje a věčně musel řešit, kde asi pánové reverzní inženýři udělali chybu.

    Opravdu bych považoval za užitečnější věnovat ten čas vývoji nativních aplikací nebo alespoň vylepšování wine.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.3.2007 15:50 Mortimer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    a k cemu je vyvijeni tisice a jedne linuxove distribuce? nebylo by lepsi vyvijet jenom jednu?

    tady jde hlavne o to, ze v ReactOSu se mohou pouzit windows ovladace, coz je podle me nejvetsi slabina linuxu.

    a wine? wine si proste dela veci po svem a ne vzdycky implemetuje vse tak, jak by se to melo implementovat a navic to bude vzdycky jenom berlicka a ne stoprocentni reseni.
    xkucf03 avatar 30.3.2007 18:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QEMU a ReactOS pt.2: instalace ReactOS do QEMU
    A ReactOS snad někdy bude 100% řešení?? Tím reverzním inženýrstvím nic moc nedosáhneš, pořád tam budou věci, které nikdy nezprovozníš. To už bych to úsilí radši věnoval wine, které je sice taky produkt reverzního inženýrství, ale umožní mi spouštět windows aplikace ve stejném operačním systému jako ostatní aplikace -- nemusím kvůli tomu mít dualboot ani vmware.

    A s těma ovladačema je to přece blbost. Proč bych používal ReactOS, když můžu používat Windows? ReactOS jsou poloviční windows, nic navíc. Linux + wine je unix + možnost spouštět některé windowsí aplikace.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.