abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Trable s kusem plechu

    20.12.2005 10:52 | Přečteno: 1453×

    Od pánů z D-Linku jsme zakoupili switch DGS-3312SR. (Množné číslo není myšleno jako plurál majestikus, myslím jím "nás" jakožto společnost, která mě zaměstnává.) Switch i s všelikým příslušenstvím jsme zakoupili prostřednictvím prověřeného dodavatele a s ničím nebyl problém. Tedy až na jednu maličkost.

    Switch bude nasazen v poměrně mission-critical úloze, proto jsem k němu objednal i redundantní zdroj DPS-200. Přiznám se, že jsem při objednávání nijak nezkoumal mechanickou stránku věci - tedy to, jak zdroj vypadá, jak se instaluje a podobně. Tiše jsem předpokládál, že jak je u podobných zařízení zvykem, zdroj je prostě modul, který se zasune do příslušné šachty ve switchi a je vymalováno. Teprve při vybalování beden jsem zjistil svůj omyl. Zdroj je totiž standalone, do switche se nikam nezasouvá, prostě leží někde vedle a se switchem je propojen kabelem jak noha (který je samozřejmě součástí dodávky zdroje). Představa volně pohozeného zdroje mě nijak zvlášť nelákala, a proto jsem usoudil, že bude ještě dokoupit šasi DPS-500. Jak z obrázku patrno, jde v zásadě o prachsprostý kus plechu s dírou pro zasunutí a přišroubování zdroje (potažmo tedy dvou, ale v našem případě potřebuju přišroubovat jen jeden), celá konstrukce se pak přišroubuje do racku vedle switche a výsledkem bude skvost.

    Trochu mě pravda zarazilo, že pánové z D-Linku chtějí za tento kus plechu sympatických $99.99, ale zjevně jde o nějaký proklatě high-end plech. Poslal jsem mail dodavateli, ať dodá ještě toto šasi a tím jsem považoval celou záležitost za vyřízenou. Záhy jsem byl šokován odpovědí, že nic takového jako DPS-500 neexistuje, že mám zřejmě na mysli DPS-900. Po krátkém zkoumání jsem zjistil, že originální emerický web D-Linku zná pouze model DPS-500 pro dva zdroje, zatímco česká mutace zná naopak pouze DPS-900 pro osm zdrojů. I mailoval jsem dodavateli, že D-Link má na webu nějaký chaos, že opravdu chci DPS-500 a poslal jsem mu link na emerický web, kde tento kus plechu je. Lze ostatně snadno nahlédnout, že potřebuji-li namontovat jeden zdroj, použiji k tomu nejmenší možné šasi - tedy 1U vysoké DPS-500, že nebudu používat 3U vysokou mrchu DPS-900 pro osm zdrojů (nemluvě už o tom, kolik by taková hrůza stála, když plech s dírou stojí bratru sto dolarů).

    Odpověď od dodavatele mě poněkud zarazila do židle - šasi DPS-500 se do Evropy nedováží, a není tedy lze mi požadovaný produkt dodat. Pokrčil jsem rameny a rozhodl se koupit šasi přímo od emerických D-Linků, kteří mají mimo jiné šikovný webshop. Smířil jsem se s tím, že budu vyplňovat osmistránkovou celní deklaraci a jednat současně s prodejcem, dovozcem, přepravcem a celníkem, a že tedy budu opět za debila jako pokaždé, když jsem nějakou kravinu z U.S.A. koupil a byl nucen ji proclít. Má radost ovšem netrvala dlouho - přesně do té chvíle, než jsem zjistil, že webshop D-Linků dodává pouze v rámci U.S.A.

    Vysvětlil jsem celou situaci svému šéfovi a požádal jej, ať mi firma zakoupí letenku do U.S.A., že jsem ochoten tam zaletět, příslušný plech zakoupit u výrobce, a s nemalým osobním rizikem jej neproclený propašovat zpět k nám. Přestože jsem nabídl, že tam zaletím v době své řádné dovolené mezi vánočními svátky, a tedy nebudu žádat ani proplacení cesťáku, ani dalších nákladů, můj požadavek schválen nebyl.

    Zasedl jsem tedy znovu k počítači a poslal mail přímo na české zastoupení D-Linku, jak to tedy s tím proklatým šasi je. Jen s docela nepatrnou ironií jsem připodotknul, že se nedomnívám, že by onen high-end kus plechu představoval strategickou technologii, jejíž export by mohl ohrozit národní bezpečnost Spojených Států Severoamerických. Explicitně jsem se zmínil o tom, že model DPS-900 nechci, že toužím výhradně po modelu DPS-500, a že by mi české zastoupení D-Linku způsobilo velkou předvánoční radost, kdyby uvedený kus plechu vyráběný jejich mateřskou firmou zvládli dodat.

    Celá popsaná story se odehrála v minulém týdnu, mail na český D-Link jsem posílal v pátek. Jak jistě tušíte, do této chvíle nedorazila žádná odpověď. Uvidíme, pokud neodpovědí do zítřka, budu nucen tam zatelefonovat, což se mi skutečně nechce. Jsem sice asertivní až hrůza, ale obávám se, že by se mohlo stát, že bych v rámci telefonátu utrousil pár poznámek a slovíček, která do rámce jednání s dodavateli příliš nespadají.

    Skutečně jsem netušil, že koupit kus plechu může představovat tak fatální problém, a sám jsem zvědav, jak to celé dopadne.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xvasek avatar 20.12.2005 11:55 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    Já jsem kupoval šasi na RouterBoard, taky docela sranda. Stálo mě to sice 800, ale naštěstí jsem pro něj nemusel do Estonska, nebo kde se to vyrábí, stačilo si počkat.
    20.12.2005 12:01 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu

    Cožpak o to, trpělivost je mužovou ctností. Kdyby mi pověděli, že to bude trvat dva měsíce, tak to nějak přežiju. Ale momentálně to vypadá, že happyend je v naprostém nedohlednu.

    20.12.2005 12:06 lukas.ramlich | skóre: 3 | blog: linux_a_ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    to jsou starosti.... lítat do emeriky pro kus plechu, to jsou nápady.

    proč se to asi do Evropy nedodává? Protože tohle si za $99 může koupit jen američan, Tady si místo toho každý koupí obyčejnou 1U poličku a nechá na ni zdroj ležet. Pokud přesto trváš na tom, mít tam ten zdroj přišroubovaný na tom předním plechu, navrhuji zaběhnout do nejbližšího záměčnictví/malé kovovýroby s obyčejnou 1U poličkou, oni už to nějak udělají. A jak tyhle řemeslníky znám, bude to vypadat stejně profesionálně jako originál a nebude to stát zdaleka tak moc.
    20.12.2005 14:04 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    No, taky mam dojem, ze tohle vyrobi kazdy trochu sikovny remeslnik tak za tretinovou cenu... :-D
    20.12.2005 14:46 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu

    Ale jó, já chápu, že není problém to nechat někde vyrobit. V zásadě cokoliv se nechá někde vyrobit - akorát mi se to nechce řešit. Výrobce to vyrábí a prodává (byť za děsnou cenu), já si to od něj chci koupit (protože je to pro mě cesta nejmenšího odporu), a akorát to nejde. Připadám si jako v Kocourkově...

    Pavel Stárek avatar 20.12.2005 15:22 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    ... akorát mi se to nechce řešit. ...
    No nevím, školy nemám, ale zdá se mi, že tento problém řešíš asi už od pátku, nebo možná už i dříve. Kdyby si místo toho mailování k převažečům krabic (ano, takto v 99% funguje většina rádoby oficiálních dovozců) zaběhl někam s tou 1U poličkou do zámečnictví, tak už to máš dávno hotové. Ale možná se pletu. A výrobce to sice vyrábí, ale výrobek není určen pro český (evropský) trh, takže neprodává. V takovém případě je dobré se poohlédnout po jiném výrobci. Tohle kdybych řekl mojemu šéfovi, že za kus plechu chtějí $99 tak mě požene svinským krokem. Jinak tento můj komentář neber nijak ve zlém, jen jsem sem napsal můj názor na tvůj problém.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    20.12.2005 14:11 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    Zdravim, neznam rozmery toho plechu, ale pri predpokladanych rozmerech 1,2metru x 0,5metru bychom vam tento kousek udelali z plechu tloustky 1mm za 340,-kč + dph

    (paleno laserem, ohranovano, povrchovka komaxit)

    Pokud tedy je toto pro tebe zajimava nabidka, dej vedet.
    20.12.2005 14:44 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu

    Povedu vaši nabídku v patrnosti, kdyby se ukázalo nemožným to prostě normálně koupit. Můžete se mrknout na datasheet, on to není čistý plech, je to spíš taková "vanička", s rozměrama šxhxv = 485x180x55 mm.

    Zkuste mi mailnout kontakt, nevylučuju, že se na vás obrátím.

    21.12.2005 12:50 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu
    Prosim poslete kontakt i na marvin@mydatex.cz takovehle veci potrebuju porad, ale na nikoho schopneho jsem zatim nenarazil. Dan
    vencour avatar 21.12.2005 14:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trable s kusem plechu

    Mám pocit, že i další by ocenili povědomí o této nabídce.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.