abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (44%)
     (13%)
     (25%)
     (17%)
    Celkem 52 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]

    5.7.2008 11:18 | Přečteno: 2157× | Filmy | poslední úprava: 16.7.2008 13:00

    Tak jsem dnes v nočních hodinách dočetl. Tři večery plné úžasu nad tím, jak může být jinak plochý, povrchní, sterilní a povětšinou dějově nudný Star Trek Voyager najednou plný … nových úžasných … <WARNING, SOME SPOILERS, ale jen malilinko>

    Nejprve mi dovolte hrubě zrekapitulovat to hlavní dění ve světě Voyageru. Kniha je totiž zasazena dějově mezi čtvrtou a pátou řadu, takže místy je třeba (nebo alespoň vhodné) znát reference.

    A teď už ke knize. Ta je první ze série tří (mrchy, snad další díl vyjde rychle :-)). Vypráví příběh, který by sám osobě vydal na luxusní film. Voyager se při své pouti poněkud zvláštní částí vesmíru málem srazí s obrovskou lodí. A když říkám obrovskou, tak zhruba ve smyslu toho, jakoby moucha měla narazit do slona. Obrovskou, ale oproti Voyageru zaostalou.

    Jak se na správnou Janeway-type knihu sluší, mají cizinci problém a Káťa se jim rozhodne pomoci. Bohužel pomoc se nevyvede podle představ a propočtů, je z toho poměrně velký průser a teprve v tu chvíli začíná ten hlavní děj. Děj spočívající v záchraně jednoho inteligentního druhu, nebo jeho planety, nebo bůhvíčeho.

    Zažijete, co jste ve Voyageru nikdy nezažili. Autor má na papíře více prostoru než scénáristé ve 42minutových episodách. Může se do velké hloubky vrtat v charakterech, myšlení a pocitech postav, může se podrobně vyřádit v klíčových scénách a celý ten povrchně-syntetický Voyager má najednou až neuvěřitelnou hloubku, že člověk ani nevěří, že to JE Voyager.

    Dokážete si představit, jaké to je, když Chakotay málem umře ve vakuu, když Káťa jede na kafi už téměř dva dny v kuse, když se doktorovi rozpadne tělo, když se B'Ellana nechá od Sedmé dobrovolně asimilovat, aby tak vytvořily své vlastní malé mikrospolečenstvo? To vše a mnohé další vám první díl knihy naservíruje. Ale to jsou jen banality, které jsou opepřeny výrazným propracováním charakterů postav, jejich motivací a také místy naprosto skvělým humorem. V pozadí je ale něco většího, něco, co autor pouze mlhavě naznačí. Vlastně ani nenaznačí, jakoby chtěl začít větu, na jeho tváři vidíte, že řekne něco obrovsky důležitého, ale v poslední chvíli si to rozmyslí, objedná si další pivo se slovy "ještě ne, ještě nejsem dost opilý".

    Prostoru má spousty, máme za sebou první díl a další dva, to si dovolím tvrdit, budou neméně našťouchány tím "nevoyagerovským Voyagerem" až tomu člověk nechce věřit. Jistě se rozvine i poznání oné zvláštní rasy, která sama o sobě stojí za přečtení knihy.

    Knihá má samozřejmě i drobná negativa. V rámci toho, aby jí bylo dobře porozumět právě z hlediska motivace postav dělat věci tak a ne jinak, jsou tam na můj vkus poměrně okatě naroubovány vysvětlující pasáže odkazující na předchozí dění v seriálu, aby to pochopili i ti, kteří jej moc neznají. Já jej bohužel znám moc dobře, takže jen upozorňuji znalce z vašich řad, ať s tím počítáte. Kdyby to tam nebylo, byla by to ale rozhodně chyba.

    Kniha je napsána velmi čtivě, nezažil jsem během ní ani jednou chvíli, kdy by se to vleklo a já měl tendenci přeskočit ten "zaručeně nudný dlouhý odstavec", což je u mne jinak jev poměrně častý. Překlad je taktéž dle mého velice povedený, ctí ducha Star Treku (ne jako první sezóny Voyageru na ČT, to byla katastrofa).

    Jinými slovy: 249Kč (já platil v e-knihkupectví 224Kč) a odhadem 5-8 hodin zábavy (přesněji to nevím) a přesně 300 stran děje. Kdybych měl hodnotit, dal bych zhruba 85%, a to jen proto, abych si zachoval dostatek prostoru pro budoucí hodnocení zbývajících dvou dílů. Kniha je prostě skvělá a žádný trekkie by ji neměl minout. Už vůbec ne příznivci Voyageru, kterým se otevře nová dimenze poznávání jejich oblíbené posádky. Snad se z knih o této lodi stane tradice.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.7.2008 11:29 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Tak jsem dnes v nočních hodinách dočetl. Tři večery plné úžasu nad tím, jak může být jinak plastický,povrchní, sterilní a povětšinou dějově nudný
    Cosi mi rika, ze plasticky nebude to slovo, co chtel pouzit.
    David Ježek avatar 5.7.2008 11:32 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    nojo sakra, sem teprva vstával, tak dík za upozornění, opravil jsem to ;-)
    carnero avatar 5.7.2008 11:38 carnero | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Už dlouho jsem nebyl v knihkupectví (za což mě platební karta uctívá) a tak jsem nějak přehlídl takhle důležitou událost. Díky za info, po výplatě pro ní běžim...
    5.7.2008 14:54 the devil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    a ma to neco spolecnyho s teorii strun, nebo je to jenom v nazvu??
    frEon avatar 5.7.2008 15:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    wow, tak tudle knizku chci.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 5.7.2008 16:38 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Teda chlape, ty umis navnadit ;-) Cteni obecne ted trestuhodne zanedbavam, mel jsem v planu zopaknout si Clarkeovu Zpravu o treti planete, ale to asi pocka, jak tak koukam ... ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    5.7.2008 18:53 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Popisu na webu Laser Books dokáže docela navnadit, jenže smůla, dneska jsem v knihkupectví zahlédl tohle :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    5.7.2008 23:43 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Ještě na jednu věc jsem si vzpomněl. U Laserů plánují letos vydat Kantos Hyperionu, v jednom svazku, nově redigováno a já nevím co všechno. To bude mazec :-) Někdy později by snad mělo dojít i na Endymion, tak si to snad taky konečně přečtu.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Marián Kyral avatar 5.7.2008 19:31 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Díky za tip. Až dočtu Gejšu, tak se po Teorii strun mrknu.
    14.7.2008 14:58 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Hmm, že bych se kromě manuálů zase do něčeho začetl? Voyager znám celý.
    Ovšem raději bych to sehnal v elektronické podobě. (je to mnohem praktičtější - člověk si to může nechat přečíst a při tom stihnout ještě spoustu další práce... ;-)
    Ale vážně - díky za info!
    14.7.2008 16:48 Radim Rouče
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Ta je první ze série tří (mrchy, snad další díl vyjde rychle :-)).

    Mrchy mají za to, že by druhý díl měl vyjít ještě do konce letošního roku :-) Radim Rouče, Laser-books.
    David Ježek avatar 15.7.2008 18:45 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    Já doufám, že to slovo "mrchy" berete s nadsázkou (ale do uvozovek jsem ho mohl vrazit :-)). Jinak díky za bezva knihu a těším se na pokračování.
    13.9.2008 23:46 riona
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Star Trek Voyager: Teorie Strun - #1 Koheze [dočteno]
    tahle recenze zni hodne dobre. k voy mam dost vztah, tak uvazuju, ze si knihu sezenu..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.