abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 878 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lidské emoce a ekonomika

    14.10.2010 12:13 | Přečteno: 1227× | poslední úprava: 14.10.2010 22:27

    Koupil jsem si knížku od autorů George A.Akerlof a Robert J.Shiller „Živočišné pudy” s podtitulem „jak lidská psychologie řídí ekonomiku.” Autoři se netají tím, že jsou keynesiáni a snad i proto jsem si ji koupil. Moc o keynesiánství nevím, stejně jako nevím moc jiných ekonomických směrech. Nikdy jsem neměl potřebu ekonomii zvlášť studovat, ale nějak tomu přicházím na chut. Tak možná že si ještě koupím nějakou jinou literaturu, třeba ještě něco od Miltona Friedmana a nebo Hayeka. Abych byl v trochu v obraze. Začnu klasiky. Tahle knížka je už druhá taková populárně naučná o ekonomii a začínám zjišťovat, že bych si po Linuxu, mohl najít další zábavu a trochu se věnovat ekonomii.

    Tahle kniha se zabývá lidskými emocemi v ekonomickém procesu. Její filozofie je postavena na tvrzení, že pokud jsou lidské emoce ve hře, autoři jim říkají „lidské pudy„ pak je potřeba ochránit zásahem státu před nimi samými. Cituji: Všechny zmíněné živočišné pudy mají sklon táhnout ekonomiku jedou tím a jindy zase oním směrem. Bez zásahu státu by nezaměstnanost jednou prudce stoupala a podruhé prudce klesala. A finanční trhy by čas od času zachvacoval chaos. Konec citátu.

    Pokud jsem dobře pochopil autory, možná nepochopil, chtějí říci, že nestačí jen pravidla, ale aby měl stát možnost působit jako rozhodčí o tom jaká by měla být poptávka a jak by se měli rozhodovat. Další citát: Můžeme dovolit, aby se lidé s různými schopnostmi a finančními znalostmi sami rozhodovali, jakému druhu investic dají přednost, když se mohou snadno stát obětí prodejců? Můžeme dovolit, aby se lidé při posuzování investičních příležitostí řídili svou intuicí, když je při tom mohou zlákat spekulační bubliny, které potom prasknou? Konec citátu.

    Jsou to velmi lákavé myšlenky, věřící, že nějaká moudrá autorita státu, kde vládnou zřejmě nadlidé, je schopna ochránit člověka před ním samým, před jeho chybami a špatným rozhodnutím pro to či ono. Osobně se domnívám, že stát by měl jasně stanovit pravidla hry ve smyslu, tohle je zakázané a co není zakázané je dovolené. Třeba i spekulace na burze, podobně jako jsou na vybraných místech povoleny hazardní hry. Nikdo nemůže nikoho ochránit před pádem do závislosti na drogách, stejně jako nikdo nikoho nemůže zachránit před bankrotem způsobeným špatným obchodem. Tedy může, ale jen extrémním prostředkem jako byl totalitní zákon, který zakazoval obchodovat pro vlastní zisk a trestal tento obchod jako šmelinu a neoprávněné obohacování.

    Autoři jsou samozřejmě pro „kapitalismus,” ale nějak se ten kapitalismus blíží k socialismu. Konečně tohle už někteří diskutující v komentářích vyslovili, že USA vlastně už žádné tržní hospodářství nemají. Nevím zda to tak opravdu je, nejsem schopný na základě dvou přečtených knih o ekonomii vytvářet hypotézy. Ale onen citát s otázkami, kde se autoři ptají zda můžeme dovolit aby se lidé řídili svou intuicí mě tak trochu vyděsil. Jestliže tohle je otázkou pro politiky vycházející z keynesiánského pohledu na svět, pak se musím ptát, kdou jsou ti lidé, kteří mají pocit, že vědí lépe než já, co si mohu a nebo nemohu dovolit? Kteří mě chtějí ochránit před následky vlastních chyb a nechtějí mi ani dopřát poučení, které následně plyne si z uvědomění vlastních omylů.

    Jejich teorie o tom, že lidské pudy lze kreativně využít pří tvorbě správných rozhodnutí je sice hezká, ale pořád mi v jejich podání v pozadí číhá „nejmoudřejší jedinec,” nebo parta „nejmoudřejších jedinců” kteří mi řeknou jak dál, když náhodou nebudu vědět co se svými penězi. Tak nevím, v životě jsem udělal docela dost chyb, mnohokrát jsem se špatně rozhodl, ale nějak mi docela vyhovuje, že to byly moje chyby, moje omyly. Stejně tak moje úspěchy. Docela rád jsem si za všechno sám osobně odpovědný.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.10.2010 12:21 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jenom na okraj dotaz na autora zápisu. Tento zápis je publikovaný v nezvyklou dobu. Většinou to bývá první nový zápis brzy ráno...
    14.10.2010 12:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Když je něco většinou, není to stále.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 12:29 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No, stručná odpověď, ale teda jo.
    14.10.2010 13:03 Michal Fecko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    To sadlo... ;)
    14.10.2010 13:07 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    že bych si po Linuxu, mohl najít další zábavu a trochu se věnovat ekonomii.
    Super! Třeba se pak někdy doberete toho, jak je to s tím kapitalismem ;-)
    14.10.2010 13:12 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jak to vypadá soudruhu, tak zřejmě doberu. Budu muset víc číst toho Miltona Friedmana a Hayeka a jim podobné. Takoví jako vy, mě asi nevysvětlí jak ta tržní ekonomika funguje. Vy sam jste ji ještě nepochopil. Ale třeba to bude tím, že jste jednostranně zaměřený na Marxe. Podle toho co jsem od vás četl k tomu kompetentní nebudete.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 13:14 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Tak Friedman vam to nevysvetli urcite. :-) Uz jen proto, ze neoklasicka ekonomie je logicky nekonzistentni, natoz v souladu s realitou.
    14.10.2010 13:18 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    prosim te pis trosku jednodusejc pro vyuceneho klempire, v tvem prispevku je pro nej srozumitelny, mozna, jenom smajlik.
    14.10.2010 21:34 rubicon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    on byl ale monetarista...
    15.10.2010 00:06 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    To je pravda. Ale tech par zrcadel navic na tom uz nic nezmeni.
    ________________ avatar 16.10.2010 05:28 ________________ | skóre: 5 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ja by som v prvom rade nemiešal dohromady Friedmana a Hayeka, sú to úplne iné ekonomické školy (Rakúska vs. Chikágska).
    14.10.2010 13:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Dobry uvod do ekonomie je Jim Stanford: Economics for Everyone. Mam ji zrovna rozectenou, a je skvela. Jeste "Mindful Economics" vypada dobre, na to se chystam pak.
    14.10.2010 13:17 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Myslím, že budu věřit jiným autorům než mi doporučujete a než vám samotnému. Milton Friedman je pro mne docela autorita.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 14:15 td
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Mysticismus Miltona Friedmana není zrovna nejlepší cesta. Poptejte se v Chile nebo Argentině, jak u nich dopadly výsledky aplikace myšlenek chicagské školy ekonomie.
    14.10.2010 14:44 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    Mysticismus Miltona Friedmana není zrovna nejlepší cesta.

    Možná máte pravdu, ale přesto si ho přečtu. Možná si časem přečtu i jiné autory. Co se týče krize v Chile, nevím byl jsem tam před pěti lety a mám pocit, že z Latinské Ameriky je to nejspořádanější, nejbezpečnější země, docela slušně prosperující. Argentina, měla problémy už několikrát. Jestli to bylo tím, že s e držela Miltoa Friedmana nejsem schopen rozhodnout.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 14:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Popravde receno, cekal jsem takovou odpoved. Je to trochu skoda, protoze blog vypadal na to, ze se opravdu chcete neco dozvedet - pak nevim, proc byste mel verit nejake autorite, a proc byste se mel branit tomu precist si neco, co vam doporucuji odpurci.

    Navic, tu knizku jste necetl, takze nemuzete autora soudit (jenom proto, ze ja ji cetl, je zaujaty?). Ja si myslim, ze naopak nabada ctenare uz v uvodu (a to je vec, ktera me napriklad velmi zaujala), aby odhledli od ekonomickych teorii a akciovych trhu a sli se trochu projit po svem okoli, jak funguje ekonomika v realu. A pak se take v knizce diva na vec z druhe strany (a ma tam radu pohledu, ktere ucebnice ekonomie naprosto pomijeji).

    Jinak Friedmana jsem necetl, ani se na to nechystam, stejne jako se nechystam na Marxe nebo Keynese. Zkratka, davam obecne prednost modernim syntezam pred originaly velikanu. Coz je samozrejme otazka preferenci, a vam to tak nemusi vyhovovat.
    Marek Bernát avatar 14.10.2010 21:44 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    Veriť? Ak musíte veriť, tak to štúdium asi veľký zmysel nemá. Je to len teológia, tj. interpretácia nezmyselných textov nesúvisiacich s realitou. Čo tak sa oboznámiť s viacerými autormi (vrátané tých navrhovaných Vašimi oponentami, konkrétne JS) a urobiť si vlastný názor? Myslenie síce bolí, ale ja by som išiel touto cestou (až sa raz budem chcieť oboznámiť podrobnejšie s ekonómiou).

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    14.10.2010 21:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Tak já tu metodu používá dlouhodobě, jen prostě mám potřebu číst jiné věci než třeba JS, ono pokud se tím budu chtít zabývat musím číst asi i toho Marxe. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marek Bernát avatar 14.10.2010 21:53 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    No a? Podľa mňa by dobrý ekonóm (chápem, že nemáte ambíciu sa tomu venovať profesionálne, ale aj tak...) mal byť aspoň čiastočne oboznámený aj s týmito oblasťami. Schválne, koľko toho o Marxovi viete? Ja okrem spojenia marxizmus-leninizmus vôbec netuším o koho išlo a aké mal predstavy. Netuším, či to bol socializmus, komunizmus, alebo niečo úplne iné. Nebolo by od veci túto medzeru vo vzdelaní časom zaplniť (hovorím teraz o sebe).

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    14.10.2010 22:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No kdysi dávno jsem si přečetl jeho životopis, ze zájmu "Komunistický manifest," a pak už jsem Marxe a Englse dál nestudoval. Nějak jsem cítil potřebu se věnovat jiným věcem.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 13:20 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    pouzivas na lopatu metodu - doporucit to, co nechci aby cetl, protoze mi neveri???!!!
    14.10.2010 13:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Pokud jmenovče budu hledat prameny, myslím, že se budu ptát jinde a jiných, než tebe, xkeshe, JS a dalších podobných. Zatím co jsem četl, nemělo logiku, hlavu a patu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 13:39 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Zatím co jsem četl, nemělo logiku, hlavu a patu.

    A vis ze mi to tak furt pripada??? A je jedno, z jakeho oboru. Lip bych te nepopsal, jaky mam pocit z toho, co tady dokazes napsat - hoooooooooooooooooooooooodne :-)
    14.10.2010 13:41 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    to je možný, že ti tvá inteligence nedokáže umožnit pochopit psané slovo. :-) Jmenovče.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    bambas avatar 14.10.2010 15:00 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ja tomu nerozumim.
    14.10.2010 15:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    ja tomu nerozumim.

     

    Cemu nerozumíte? Já ekonomii, také nerozumím, tedy nijak zvlášt, ale nijak se tím netrápím, prý je to naučitelné.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    bambas avatar 14.10.2010 15:04 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    celej prispevek. O cem to vlastne je?
    14.10.2010 15:47 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Stručně asi tom, že se Jílek kromě všeho dosavadního naučí v důchodu ještě ekonomiku, a bude v ní poučovat všechny, který o tom nemají zájem, ještě víc. Prostě že je nejlepší, nejprospěšnější, nejotravnější prudič na webu.
    tomboytom-deviant avatar 14.10.2010 16:04 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já vidím jako nutnou potřebu, aby společnost produkovala samostatně uvažující bytosti, které se dokáží samostatně rozhodovat a uvažovat.

    Nejspíše bylo potřeba v ČR nějaké přechodné období, kdy lidé fakticky ekonomicky (ne všichni, ale většina) nevěděli která bije, ale přes 20 let, to je příliš.

    Zodpovědní měli směřovat a apelovat na důležitost osobního růstu, svobody a zodpovědnosti, ale místo toho vytvořili téměř všemocný stát, který přece všechno ví, zná, vyřeší a zajistí. Společnost tvořená tisícem nezodpovědných a laxních jedinců je nezodpovědná a laxní a nějaký pravdoláskovský myslitel někde na fóru to nezachrání...

    Tady nejde přeci o to, nechat chcípat lidi bez práce na ulici a pod., to nikdo nechce. Jde o to, naučit lidi samostatnosti a zodpovědnému uvažování. Popravdě, dnešní sociální stát tímto směrem rozhodně demotivuje.
    14.10.2010 16:30 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    A jak se vase filozofie lisi od filozofie komunisticke, ktera zase pro zmenu chtela lidi naucit kolektivismu, tedy tomu, aby davali prednost blahobytu spolecnosti pred svym? Proste, v realnem svete musite pracovat s tim, co mate, ne s "co by bylo kdyby".

    Kazdopadne, i kdybyste naucil vsechny ve spolecnosti osobnimu rustu, kdo bude myt zachody? A kolik za to dostane?

    Nez jsem (temer) precetl vyse uvedenou knizku, nepovazoval jsem kapitalismus v principu za amoralni (podotykam, ze to je muj nazor, v knizce se to v podstate nerozebira, az na jisty citat od Kaleckiho). Zpusob, jakym rozdeluje penize, lze v jistem smyslu obhajit (prestoze s tim zpusobem nesouhlasim). Problem ale je, ze kapitalismus ke svemu fungovani potrebuje nezamestnanost (nebo alespon velmi spatne placena mista); a to je to, co podle meho soudu nelze moralne obhajit zadnym zpusobem.
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 16:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Kazdopadne, i kdybyste naucil vsechny ve spolecnosti osobnimu rustu, kdo bude myt zachody? A kolik za to dostane?
    Například studenti na brigádách. Fyzická práce jim neublíží a poznají hodně lidí. Třeba jen tu jejich "odvrácenou tvář" :-) Taky jsem to dělal.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 17:57 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Takovy system by jiste byl mozny - dat tyto prace treba mladym lidem (neco jako civilni sluzba). Ale uz by pak asi neslo o trzni ekonomiku. (Jinak jsem toho nazoru, ze studenti maji studovat, ne resit, jak se uzivit.)
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 18:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    studenti maji studovat, ne resit, jak se uzivit.
    Šmarjá, studenti kombinovali práci a studium již celá staletí, na tom přece není nic špatného. A to dokonce dělají třeba v USA i studenti z bohatých rodin. Je to dobrá životní zkušenost, dovedou si představit život v jiné společnosti, než ve které se budou celý život pohybovat a to jim někdy pomůže i profesně. Navíc si tím přispívají i na lepší kapesné a nejsou tolik závislí na tom, jestli mu tatínek dá na vstupenku na koncert. Dcera od 16 let pracovala (příležitostně) u pumpy, vydělala si třeba na legíny nebo módní svetřík a vůbec jí neubylo. Naučila se tvrdě pracovat a dnes je ve vedení jedné velké banky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 18:36 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No, tady jsem stejného názoru jako p.Smolík. Studenti sice studovat maj, ale času maj taky dost. Já jsem dělal brigády nejenom kvůli penězům, ale taky, že jsem se dostal do docela zajímavých firem i činností (od lyžařského instruktora v Alpách a správce rekreačního střediska přes obchodní firmu), kde jsem nakonec získal kontakty na svoje budoucí zaměstnání a pak i podnikání. A asi jsem si těch peněz i víc vážil, i když - v šedé ekonomice českého kapitalismu šlo spíš o silný žaludek.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    tomboytom-deviant avatar 14.10.2010 17:29 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Mě zase přijde nemorální ideologie rovné spotřeby.
    14.10.2010 17:42 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Me take. Kdyz uz byste chtel vedet, co povazuji za celkem moralni, tak nejspis pracovni teorii hodnoty. Ta ma ovsem problemy s nekonzistenci, ktere je treba nejak dorovnat. O tom, zda se na jejim zaklade da postavit realny ekonomicky system, nemluve.
    14.10.2010 20:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    co povazuji za celkem moralni, tak nejspis pracovni teorii hodnoty

    jak premyslim tak premyslim nechapu

    v trhove ekonomice je hodnota prace pokrivena srovnejte odmenu moderatora blbe talk show pro masoveho divaka a vedce nebo zdravotni sestry na onkologii a saska v reklame na kosmodisk
    14.10.2010 22:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    odmenu moderatora blbe talk show pro masoveho divaka

    No jo, jenže tak to je, zkuste to změnit. Ti co uměli bavit, vždy byli odměnování lépe, než ti co uměli dřít.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 23:04 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ne ze by nebyla na gymplu na obcance ekonomika ale priznam se ze vim o ni dohromady prd

    ted jsem si cet ty teorie od merkantilistu fyziokratu Smithe Ricarda Marxe / to bych jeste jakz takz povrchne chapal / po toho Keynese k Hayekovi uz jsem se nedostal je to priserna nuda a krome toho mam z toho v hlave pekny bordel ale myslim ze je to i tim ze v tom maj bordel i sami ti ekonomove

    a hlavne je bordel v ekonomice asi proto ze ti ekonomicti experti a znalci vsech tech krivek a ekonomickych zakonu vi takovy velky exkrement jaky tu byl nedavno uverejnen

    du asi spat jsem si namoh mozek
    15.10.2010 00:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    To bych tak jiste netvrdil. Driv bylo "bavit lidi" asi mnohem horsi zivobyti, nez byt treba nejakym tim zemedelcem nebo dokonce remeslnikem. Dnes je to o necem jinem, protoze masove sdelovaci prostredky umoznuji ohromnou skalovatelnost povolanim jako zpevaci nebo bavici. Ale zase je tim mezi nimi dost tvrda konkurence.
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 17:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Problem ale je, ze kapitalismus ke svemu fungovani potrebuje nezamestnanost (nebo alespon velmi spatne placena mista)
    To není úplně přesné. Kapitalismus nemůže již ze své podstaty zajistit, aby nezaměstnanost nebyla žádná. To může zajistit jen režim, který umělou zaměstnanost vytvoří. Za minulého režimu byly mzdy velmi rovnostářské, ale i tam existovala velmi špatně placená místa.
    co podle meho soudu nelze moralne obhajit zadnym zpusobem.
    Hm, to je podobné, jako nelze obhájit množství dopravních nehod na silnicích. Buď bude automobilový provoz a nehody (jejichž množství lze částečně ovlivnit třeba kvalitními silnicemi a značením) nebo jej zakážeme a všichni budou chodit pěšky. Rapidně klesne počet mrtvých na silnicích.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 17:48 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ne, ja si skutecne ted myslim, ze kapitalismus ke svemu fungovani potrebuje nezamestnanost. A pod nezamestnanosti myslim (aby nedoslo k mylce, jako posledne) to ze skutecne lide chteji pracovat.

    Ve vasem prikladu s automobilismem predpokladate (podobne jako to delate v ekonomii), ze neexistuje alternativa, ktera nema ani jednu z tech dvou nevyhod (chodit pesky i nehody).
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 17:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Už jsme tu o tom polemizovali - jak v celospolečenském rozsahu přimět lidi, aby pracovali co nejlépe (nikoliv 18 hodin denně :-)). Ve starověku to byly biče a důtky (někdy i mnohem později), ve středověku boží trest, v současné době určitá obava, aby člověk o dobrou práci nepřišel. Nezaměstnanost není dobrá pro toho, kdo zrovna toho černého petra dostane, ale i pro něj musí být východisko a tak ten černý petr "rotuje" (v tom ideálním případě). V minulém režimu byla práce zajištěna ústavou a tak to v 75 % případech podle toho vypadalo (zbytek pracoval, protože to měl v povaze). Výkonnost klesala, tak jak postupně klesalo nadšení z budování lepších zítřků. A dnes by to nebylo jiné. Takže krátkodobá nezaměstnanost v malém rozsahu není úplně negativním jevem.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 19:15 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ano, a to je v kostce to co mi prijde amoralni.
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 20:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nevím, jestli amorální - určitě pro lidi, kterých se to týká, nepříjemné. Otázkou je, zda existuje alternativa - ale taková, aby na ni nedoplatili všichni.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 00:00 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Je to amoralni uz jen v tom vasem idealizovanem svete (kde zamestnavatele z nejakeho duvodu davaji prednost dele nezamestnanym uchazecum, aby neexistovala chronicka nezamestnanost), a to proto, ze na kapitalisty stejne meritko nepouzivate. Kapitalisty k "praci" (jejich kapitalu) podle vasi zvrhle teorie motivuje zisk, zatimco zamestnance musite strasit propustenim. Ze se nestydite.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 00:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ze se nestydite.
    LOL :-). Já jsem ten svět nevymyslel. Jen v něm žiju, stejně jako vy. Zaměstnavatelé nedávají přece pednost déle nezaměstnaným uchazečům, to právě stát z odvedených daní pomáhá vytvářet rekvalifikační kurzy, pobídkové tendry apod. tak, aby se mohli nezaměstnaní zapojit (ne vždy se to daří, to vím).
    Kapitalisty ne vždy motivuje zisk, ale někdy jen pouhé přežití, na to zapomínáte. Konkurenční boj, riziko bankrotu a nevím, co ještě. Jinak zisk má být odměnou, stejně jako plat je odměnou zaměstnance. A dobrého zaměstnance není třeba strašit propuštěním. Ten bývá propuštěn tehdy, když končí i firma .. ale když někdo příjde třeba třikrát za sebou pozdě do práce bez závažného důvodu, tak proč mu nepohrozit.
    A když musí k propouštění docházet? Přednostně jdou ti na "dohodu", lidé v penzi, bezdětní. Většinou to tak bývá.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 07:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Kdybyste se v tom nestoural, nedostal byste takovou odpoved. Ano, rozciluje me, kdyz nekdo takovy system haji.
    15.10.2010 07:48 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Kapitalisty ne vždy motivuje zisk, ale někdy jen pouhé přežití, na to zapomínáte.
    Kámen úrazu bude v tom, co rozumíte pod pojmem "kapitalista". V první řadě by měl být takový kapitalista vlastníkem kapitálu, který pro něj pracuje. Pokud mu kapitál negeneruje zisk, tak ho kapitalista využívá neadekvátním způsobem a tím vlastně popírá kapitalismus jako žádoucí ekonomický systém. O pouhé přežití bojuje jen špatný (neschopný) kapitalista... anebo ten, kdo prostě kapitalista není a tím pádem v kapitalistickém systému ztrácí konkureční výhodu. Je pak nekonzistentní, když o přežití bojující (rádoby) kapitalista vykřikuje cosi nadšeného o kapitalismu. (To se děje v Česku velkou měrou; těch rádoby kapitalistů, co ve skutečnosti bojují o přežití, ale o to víc žvaní o kapitalismu jako vysněném ráji, je tu požehnaně.)
    15.10.2010 08:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    když o přežití bojující (rádoby) kapitalista vykřikuje cosi nadšeného o kapitalismu. (To se děje v Česku velkou měrou; těch rádoby kapitalistů, co ve skutečnosti bojují o přežití, ale o to víc žvaní o kapitalismu jako vysněném ráji, je tu požehnaně

    Jestli to ono soudruhu xkeshi nebude tím, že lidé sice někdy žijí z ruky do huby, ale protože jim do způsobu života nekecá, protože nemá žádnou jinou možnost než někde na internetovem foru, žádný soudruh xkesh a další, tak jim to ani tak nevadí. Ono dokonce se života z ruky do huby drží i ti starší kupodivu, mnozí z nich klidně ten kaptalismus podporují, protože si docela pamatují onen "socialistický ráj na zemi"
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 08:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    lidé sice někdy žijí z ruky do huby, ale protože jim do způsobu života nekecá, [...] Ono dokonce se života z ruky do huby drží i ti starší kupodivu, mnozí z nich klidně ten kaptalismus podporují,
    Jen otázka času a míry občanské gramotnosti, než zjistíte, že kvůli ochraně výsostných práv kapitalistů (hromadit zisk) vám do způsobu života kecá a bude kecat kdekdo. I když to jste díky účinné mediální propagandě poslušně ochoten považovat za "socialistické úchylky" toho jinak správného systému.

    Co se socialistického ráje týče, co si pamatují ti starší, tak to jen zažili názornou ukázku toho, co se stane, když už zůstane kapitalista jen jeden (k čemuž kapitalismus svým principem fungování spěje). Tehdy to proběhlo tak, že se vlastníkem všeho kapitálu de facto stala politickým aktem úzká elita (stranický aparát KSČ) a ta se začala jako správný kapitalista starat jen o sebe. Totéž nás čeká, až se něco podobného stane principiálním fungováním kapitalismu ... v Česku o něco urychleno širokými masami nadšených "budovatelů kapitalismu". Kupředu pravá, zpátky ni krok!
    Marek Bernát avatar 15.10.2010 16:42 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    Ale zabúdate na malý rozdiel: zatiaľ čo kapitalizmus k tomu speje (a nie je vôbec isté, či dospeje), tak komunizmus je tam už od začiatku. S každou formou vlády je rovnaký problém, že sa časom objaví totalita, lebo peniaze a moc sa proste hromadia -- to je prirodzený proces, ktorému sa nijako nedá zabrániť (zabrániť mu môže len ešte väčšia moc; čiže sme tam, kde sme boli). Ale niektoré režimy majú totalitu zabudovanú už od samého začiatku a nijak sa tým netaja.

    Keď už sme pri tom, aký systém navrhujete Vy? Neverím tomu, že nejakú formu komunizmu a centrálneho riadenia -- každý, kto má aspoň štipku rozumu (alebo aspoň pamäte), musel vidieť, že tak to proste nejde. Takže čo?

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    15.10.2010 17:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    Jen otázka času a míry občanské gramotnosti, než zjistíte, že kvůli ochraně výsostných práv kapitalistů (hromadit zisk) vám do způsobu života kecá a bude kecat kdekdo.

    Víš soudruhu, mě je šedesát a nějak si už do života kecat nedám. Dost dlouho. To jsem si zas až tolik nedal kecat ani od bolševika. I když se snažil. Jinak zřejmě podláš té propagandě váíc než kdo jiný jak se zdá.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.10.2010 10:15 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jen otázka času a míry občanské gramotnosti, než zjistíte, že kvůli ochraně výsostných práv kapitalistů (hromadit zisk) vám do způsobu života kecá a bude kecat kdekdo.
    Víš soudruhu, mě je šedesát a nějak si už do života kecat nedám. Dost dlouho. To jsem si zas až tolik nedal kecat ani od bolševika. I když se snažil. Jinak zřejmě podláš té propagandě váíc než kdo jiný jak se zdá.
    Takže jste vlastně takový bytostný podvraceč kapitalismu. Což souvisí i vašimi aktivitami "léčby závislostí", protože nic jiného než vytváření závislostí (potřeb) kapitalismus nepohání. Uspokojení skutečných (fyzických) lidských potřeb lze totiž dosáhnout tak relativně snadno, že se na tom nedá pořád víc a víc vydělávat (kapitál se přestane rozmnožovat a kapitalismus jde do kytek). Proto je pro fungování kapitalismu naprosto nutná všudypřítomná reklama, což je vytrvalé a psychologicky rafinované, neboť útočící na lidské pudy a podvědomí, kecání do způsobu života, s nímž v účinku žádná racionální argumentace neobstojí. Ostatně k reklamě se v tomto smyslu velmi negativně vyjadřoval tuším i ten váš potenciální ekonomický guru Friedman, z čehož je možné usuzovat, jaké virtuální povahy je ten jeho ideální ekonomický svět...

    V racionální úrovni jste se jistě potkal s tím, že prvním předpokladem řešení nějakého problému je vůbec být si tohoto problému vědom. Jakmile si něco odmítáte připustit a tvrdíte, že to neexistuje, tak je před vámi ještě daleká cesta. Především ti, co odmítají problémy vidět, jsou pak lehce manipulovatelní (když neexistuje manipulace, tak logicky nemůžu být manipulován). První lekce občanské výchovy by tedy měla zaměřena na to, jak danou skutečnost kriticky posuzovat a problematizovat. Slovy klasika: Měj odvahu používat vlastní rozum!
    16.10.2010 10:27 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Víš soudruhu, já ti dám radu. :-) Přestan mi radit jak mám žít, jak mám vidět svět a jak se mám vyrovnávat s manipulací. Já to do této doby docela zvládl bez tebe i tobě podobných. Uznávám, že co se Linuxu týče jsi asi lepší a budu -li potřebovat poradit, zeptám se klidně tebe, nebo kohokoliv jiného odsud. Ale co se života zvládání týče, používání rozumu a schopnosti posoudit, co je pro mne dobrého, v tom si fakt vystačím sám a nepotřebuji soudruha xkeshe. Ani nikoho jiného. Oni lidé obecně vědí co mají dělat, ale pokud jsou nejistí, pak se stále vyptávají a shánějí autority aby se o ně mohli opřít. Nepatřím mezi ně a způsob mé terapie spočívá v tom, že lidé v ní pochopí, že jsou schopni se sami postarat o svoje štěstí a nepotřebují nikoho moudřejšího k tomu. Moudrost a IQ nutně spolu nesouvisí. To mi věř.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 08:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Kámen úrazu bude v tom, co rozumíte pod pojmem "kapitalista
    To máte tak. Podle marxistické terminologie je kapitalista každý majitel nebo spolumajitel firmy, která má alespoň jediného zaměstnance.
    Rád používám přirovnání (občas hrubě nesedí :-)). Každý kdo zpívá na veřejnosti, je zpěvák. Těch zpěváků jsou mraky. Jezdí po hostincích, zábavách, vystoupeních. Ale jen hrstka z nich jsou opravdové hvězdy (Gott, Bílá, Brychta, Landa..). Podle nich lidé posuzují všechny zpěváky.
    Tak je to i s těmi kapitalisty: jen hrstka z nich jsou boháči, kteří generují zisky .. 90 % z nich bojuje o přežití. Opravdu! Nemyslím přežití fyzické, schopný člověk se vždycky uživí. Ale bojuje o přežití firmy a samostatné činnosti. Ta samostatná činnost má své kouzlo, psal o něm J. Jílek. I když mu chodí kontroly a je svazován předpisy. Ale nemá šéfy ..
    Nepatřím mezi ty hrstky boháčů, ale mezi ty obyčejné "kapitalisty". Moje zisky nejsou horentní, ale stačí mi dobře k živobytí. Stejně, jako bych byl třeba bankovní úředník. Ale já chci být samostatný, baví mě to, takže nehledím na čas. Pracoval jsem do 35 let ve velké firmě. Vím, co to obnáší a už bych to nikdy nechtěl zpátky. Nedávno jsem dostal dvě slušné nabídky na práci (kdyby mi nešlo podnikání). Nebojím se o sebe. Lidi s pěti jazyky potřebují všude :-) Ale nechci.Ta samostatnost - to je pro mě ten váš vysněný ráj. A nemusím mít pět mercedesů. Stačí mi tři :-D :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 09:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Tak to jsi napsal přesně. I kdybych odešel z blázince a už nikdy nevystoupil v televizi, jako kapitalista, podle toho socialistického hodnocení se uživím a co víc|? Nikdo mi do toho nekecá. Zaplatím daně, někdy se skřípěím zubů, ale jinak mi všichni můžo skočit na hřbet. A o to jde. O tu osobní svobodu, která poskytuje klid a určitou míru možností, co v životě preferovat. Toho si vážím ze všeho nejvíc.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 09:42 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Zaplatím daně, někdy se skřípěím zubů, ale jinak mi všichni můžo skočit na hřbet. A o to jde. O tu osobní svobodu, která poskytuje klid a určitou míru možností, co v životě preferovat. Toho si vážím ze všeho nejvíc.
    +1
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    15.10.2010 00:59 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Pane kolego,možná, že čtete a doporučujete dobré knihy. Ale to co napsal Dalibor je jaksi ze života. Co znám zaměstnavatele, je to pro ně trochu v emoční oblasti těžší než si myslíte. Nedávno jeden právě řešil v terapii, zda a jestli je morální propustit dámu, která dlouhé roky byla pilířem firmy, leč v poslední době, tedy asi rok, opakovaně selhávala.

    Odmítla opustit pozici a přejít na méně náročnou, leč také o něco málo méně placenou. Nepřál bych vám vidět člověka, který rozhoduje o milionech, jak těžko a skoro v slzách hledá pro sebe přijatelný způsob, aby oné dámě oznámil, že takhle to nejde a ona se bud přizpůsobí, nebo končí.

    Vy opakujete, jen téze z příručky komunistické strany, nebo teoretiků, kteří nikdy nevedli firmu, či pracovali jako ekonomové mimo akademickou sféru. Chcete-li udržet firmu a práci pro lidi, pak mnohdy ohledy musí stranou. Třeba aby kvůli jednomu nemělo problém z nezaměstnaností několik desítek, případně stovek dalších jejích kolegů.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 01:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Je to tak. Teď v době krize máme zaměstnanců málo. Kdo zůstal? Ne ti nejlepší, ale alespoň ty trochu nadprůměrné - ale především ženy samoživitelky s dětmi, pro něž by bylo propuštění katastrofou. A je pro někoho těžké uvěřit, že jsme se zbavili kvalitnější síly, pro kterou ovšem neměla ztráta zaměstnání u nás tak závažné důsledky. Možná někdo nevěří, ale je to pravda. A teď ať někdo mluví o morálce .. A vím, že to tak dělají i ostatní firmy.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 06:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ale vzdyt ja nikde nepolemizuji s tim, ze to tak je! Jen mi to pripada amoralni, coz je zcela jina otazka. Nevim, jak bych mohl kapitalismus za snahu udrzet nezamestnanost obhajovat. A to pan Smolik dela, bez ohledu na jeho dalsi zasluhy, a proto mi to vadi.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 08:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já to proboha neobhajuji, já jen říkám, jak to funguje a že není jiná alternativa - a to je přece něco jiného. Tak mi tu alternativu naznačte - ale takovou, která by se vyhnula totalitě. Děkuji pěkně.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 08:27 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    zamestnavatele z nejakeho duvodu davaji prednost dele nezamestnanym uchazecum, aby neexistovala chronicka nezamestnanost

    Nektere zeme resi nezamestnanost starsich lidi (bezne spadajicich do skupiny dele nezamestnanych) timto zpusobem:

    Podniku ktery prijme nezamestnaneho cloveka 50+ let dotuje stat prvni tri mesice (behem zapracovani se) 50% mzdy. Mladi lide nemaji problem najit zamestnani. Jsou pruznejsi, rychleji se zapracuji, stat jejich mzdu nedotuje. Rekvalikacni programy byly zruseny (existuji pouze pro prijemce socialni podpory). Statistika prokazala ze 90% starsich lidi dava prednost najit zamestnani v jejich puvodnim oboru (plusem je jejich dlouholeta praxe, zbytek dozenou behem 3 mesicni zkusebni lhuty) takze mnohdy rocni rekvalifikacni programy byly penize vyhozene oknem. Podnik behem zapracovani starsiho zamestnance usetri, stat usetri. Nejsem ekonom, ale tohle reseni se zda byt 'ekonomicke'.
    20.10.2010 01:00 infundibulum a to monosynklastické
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ono je to trochu složitější, i když vlastně docela jednoduché. Nepleťme sem teď nějakou morálku, neb s ní to nemá nic společného. Třídy lidí jsou totiž ve skutečnosti tři, tvořící pomyslný trojúhelník - třída vlastníků (momentálně kapitalistických), třída fyzicky pracujících nevlastníků a třída intelektuálů. Samozřejmě člověk se může mezi těmito třídami v čase pohybovat, jakkoliv zejména přechod nevlastník-vlastník je v zájmu systému velmi obtížný.

    Když se podíváme na motivaci, či přesněji reálný zájem člena dané třídy jsou následující:

    1. vlastníkův zájem je udržet si vlastnické postavení - jak toho dosáhne? Jednoduše pomocí donucení nevlastníků a intelektuálů k tomu, aby na něj pracovali a tak mohl čerpat z jejich práce zisk a pomocí tohoto zisku zpětně reprodukovat své bohatství (tj. v kapitalismu kapitál).

    2. nevlastníkův zájem je jediný - za co nejméně práce, získat co nejvíce peněz - už víte, proč "kolektivní" vlastnictví podniků nemůže dlouhodobě fungovat?

    3. intelektuálův zájem pak je reprodukovat svou práci - nemotivuje ho ve skutečnosti odměna za práci, ale práce sama

    Tohle je samozřejmě hrubý nárys, ale postačující - spektrum mezi těmito třemi vrcholy trojúhelníku je "spojité".
    Dalibor Smolík avatar 20.10.2010 08:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Je to přesně tak, jen u bodu 1) je ještě jiný náhled. Vlastník má nápad, postaví z vlastní iniciativy nějakou firmu - avšak zájem je takový, že sám nemůže obsáhnout celý objem poptávky. Proto musí rozšířit řady těch, kteří k realizaci tohoto nápadu napomohou. A to tak, že on se "podělí" nějakou měrou o zisk a oni svoji prací dopomohou k nějakým hodnotám sobě i k dalšímu fungování projektu. Takže nelze na to nahlížet pouze jako "vykořisťování" pracovní síly, to by byl pohled velmi jednostranný.
    Jinak ad 2) - kolektivní vlastnictví podniků je hlavním argumentem reformních komunistů, správně jste napsal, že je to nesmysl. Zájem těchto kolektivních vlastníků není totožný se zájmem rozvoje firmy.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.10.2010 09:00 skutecna pravice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Psal jsem to především pro JS. Obávám se, že s neoliberálem si nemám o čem povídat. To vaše "poopravení" bodu 1) je nesmysl. Ve skutečnosti je to tak, že žádný pořádný kapitalistický vlastník svoje vlastní nápady nemá. Možná je snad kdysi měl, jenže to ještě nebyl vlastníkem, ale intelektuálem. Na vymýšlení "nápadů" má lidi - bohužel najde dost prodejných mezi intelektuály.
    20.10.2010 09:16 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Být vlastníkem-intelektuálem se nevylučuje. Stejně tak jako nápaditost se nevylučuje s vlastnictvím ;-). Možná pak nemá tolik času, ale kreativitu a vizi mít musí stále.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    20.10.2010 09:28 skutecna pravice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Uhodila jste hřebíček na hlavičku. Skutečně se to nevylučuje a-priori. Vylučuje se to jen v reálném kapitalistickém vlastnickém systému. Ta vaše kreativita a vize kapitalistických vlastníků je jen nesmyslná iluze.

    Jo a s dalšími reakcemi se neobtěžujte, já se s nimi také obtěžovat nebudu. Jak jsem psal výše, s neoliberály si nemám o čem povídat. :)
    Dalibor Smolík avatar 20.10.2010 09:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Obávám se, že s neoliberálem si nemám o čem povídat.
    Chyba. Rád si popovídám s kýmkoliv, kdo má nějaký názor a neuráží ostatní. Aspoň vím důvod, proč takový názor má.
    žádný pořádný kapitalistický vlastník svoje vlastní nápady nemá.
    Opět chyba. Žádný prodejný intelektuál skutečný nápad nemá. Ten sleduje jen svoje zájmy. Nápady jen předstírá. Jinak by už byl dávno sám pro sebe. Skutečné nápady padají na bedra jen a jen tomu vlastníkovi. Ostatní jen je přivádějí k dokonalosti, technicky kvalitně zpracovávají. Na nápady nemusí být člověk intelektuálem. Stačí se jen dívat a mít správný "nos". Ten nemá každý (s tím se člověk rodí) a proto každý nemůže uspět jako samostatně výdělečný člověk. Proto se v úspěšných firmách na počátku spojují obchodník a technik. Obchodník s vrozenou vlastností "dobrého nosu" udává tón a technik jej realizuje.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 00:22 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nezaměstnanost není strašák na zaměstnance, aby něco dělali. Nezaměstnanost je nevyhnutelná součást volného trhu, protože příliš nízká nezaměstnanost způsobuje nepřiměřeně vysoký tlak na zvyšování mezd (dle zákona nabídky a poptávky), a tím exponenciální růst inflace.
    15.10.2010 07:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jo, o Phillipsove krivce uz jsme se bavili. I kdyby tomu tak bylo (coz IMHO evidentni zdaleka neni), nic to nemeni na amoralnosti takoveho systemu (ktery fakticky pozaduje, aby se urcita cast lidi mela spatne).
    15.10.2010 07:13 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Vlastne, je pravda, ze kapitalismus je tak nejak nespravedlivy i tou existenci inflace (i kdyz ja si myslim, ze nezamestnanost je horsi, nez kdyz nekdo prijde o penize, ktere neinvestoval).

    Ale to nevylucuje nejaky statni zasah, ktery resi oba typy problemu - napr. statni podnik na zamestnavani lidi a investice do statnich dluhopisu. Nikde zkratka neni napsano, ze rozumna smisena ekonomika nemuze vyresit oboji.
    20.10.2010 09:37 infundibulum a to monosynklastické
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nejde o to, že je "amorální" a nespravedlivý - to bezpochyby je. Problém je v tom, že takový být musí, jinak by se zhroutil. A s jeho zhroucením by nastala všeobecná destrukce, kterou by nikdo nepřežil. Celé je to způsobeno adaptací reálné společnosti na dělbu fyzické a duševní práce, jejíž reprodukci zajišťuje výhradně existence vlastnického systému - tj. existence vlastníků a nevlastníků. Problém je jen v tom, že aktuální forma vlastnického systému - kapitalismus - selhává.
    Dalibor Smolík avatar 20.10.2010 09:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Problém je jen v tom, že aktuální forma vlastnického systému - kapitalismus - selhává.
    Selhává už 200 let. Jestli není dobrá, měla by být nahrazena jinou formou. Problém je však v tom, že ta jiná forma ještě nebyla vynalezena. (vynechme katastrofální pokusy o různé -ismy)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 20:11 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    nízká nezaměstnanost způsobuje nepřiměřeně vysoký tlak na zvyšování mezd

    +1 Dobry postreh. To je realita ktera ma na ekonomii sirsi dopad. Zaporny i kladny.
    14.10.2010 21:49 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    jako nelze obhájit množství dopravních nehod na silnicích. Buď bude automobilový provoz a nehody (jejichž množství lze částečně ovlivnit třeba kvalitními silnicemi a značením)

    A výchovou k odpovědnosti a určité ohleduplnosti.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 22:08 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    A výchovou k .... určité ohleduplnosti.

    ja mam snad halucinace pane jilek vy volate po vychove k ohleduplnosti byt jen urcite

    no az budete mit za sebou nekolik let vyciku v ohleduplnosti snad k ni budete moct vychovavat i nas neohleduplne kreteny

    14.10.2010 22:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    vychovavat i nas neohleduplne kreteny

    je rozdíl mezi tím diskutovat na abíčku, a jezdit po silnici. Třeba bezohledně. To že někomu řeknu bezohledný kretne, je pořád ještě dobrý, když slušný precizně artikulujíci, nikdy sprostě nemluvící řidič, bezohledně nedá přednost chodci na přechodu, když ten sprostě mluvící tu přednost dá. Sprosté bezohledné chováni vedoucí ke smrti a sprostá mluva jsou malým, leč zásadním rozdílem. rozdílem. Možná tohle práskači nechápeš. Ale je to tak. :-) Takový případ jsem zažil a zahchránily mě mé reflexy. Mluvil jsem tehdy velmi sprostě a nijak se tím dodnes netrápím. Stejně jako se netrápím tím, zda jsem v něčích očích slušným, když mi ten "slušný člověk" sděluje, že v jeho očích jsem jen odpad společnosti. A já ho přímočaře pošlu do prdele. Může být dokonce i PhDr. :-) jinak znám mnoho velmi sprostě mluvících lidí, kteří jsou mými kamarády, protože jsou slušnými lidmi. A znám mnoho kriplů, kterým bych ruku nepodal ač nikdy neutrousili slova hrubého.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 23:32 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ja umim pane jilku taky mluvit sproste mam docela slusnou zasobu velmi sprostych slov a mozna bych je pouzil kdyby nekdo bezduvodne a bezohledne ohrozoval muj zivot a lidskou dustojnost nebo zivot a lidskou dustojnost nekoho blizkeho i vzdalenejsiho

    ale pokud to jen trochu jde a ten dotycny mi nic zasadniho neproved snazim se zachazet s clovekem jako s lidskou bytosti alespon s elementarni slusnosti

    nejde to pokazde chybicka se vloudi uznavam a taky seru lidi ze si poustim hubu na spacir a drze jim kecam do té jejich prijemne ukolebavky blby zlozvyk zitra se snad polepsim dobrou
    14.10.2010 23:49 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    ale pokud to jen trochu jde a ten dotycny mi nic zasadniho neproved snazim se zachazet s clovekem jako s lidskou bytosti alespon s elementarni slusnosti

    To já taky, ale musí tam být základní slušnost a pokud někdo se mnou chce manipulovat sprostotou i bez sprostých slov, nemám potíže otevřít námořnický slovník, ten a mé tři psychoterapeutické výcviky mi umožnuji celkem bez následků zvládat libovolné útoky. Konečně nedělám se žádnými beránky. Sedmnáct let.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 21:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    kdybyste naucil vsechny ve spolecnosti osobnimu rustu,

    Tak i čistič záchodu je schopen osopbního růstu. Mimochodem, podle čistoty záchodu se pozná kultura národa. Když jsem šel pěšky přes Nový Zéland, i na odpočivadlech, které byly vzdáleny od obydlených míst a byly tam WC, bylo čisto. Stejně tak v Kanadě a Británii. Zřejmě mají v úctě práci druhého a jsou čistotní.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 22:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    a pustili vas tam ?
    14.10.2010 22:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    a pustili vas tam

    samozřejmě, jsem slušný člověk a dodržuji zákony jak doma tak v cizině. Nekradu, nelžu, tedy víc než je občas nutné, a dokáži se o sebe postarat.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 09:15 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nekradu, nelžu, tedy víc než je občas nutné

    Jeniku, tohle je vyrok k popukani. Takhle od srdce jsem se uz dlouho nezasmala. Jasne, trosku lzeme vsichni kdyz rekneme jen pul pravdy, zbytek zamlcime, nebo vyslovime 'bilou lez'. Jsem krtena katolicka, vyznanim atheista, presto se radeji odpovedi vyhnu, zamluvim, nez se vedome dopustit lzi. Jo, a presto ze jsem atheista, nekradu ani kdyz je to obcas nutne. LOL, LOL.
    15.10.2010 09:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No Milado, někdy lžeme z pouhé nutnosti, také nekradu ani když je to nutné. Zatím. Člověk nikdy neví do jaké situace se dostane.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 09:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já občas kradu - dámám srdce. Ale to se stává. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 12:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    srdce z perníku ?
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 13:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ale kdepak. To jim naopak za to jejich kupuji. :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 21:28 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Vim, Jane. Poznala jsem te, jsi fer chlap.

    PS: Clovek nikdy nevi jak se pod vlivem dane situace zachova. Instinktivne nebo rozumove. Nekdy na nejake dlouhe moralni rozmysleni neni cas. Dve, tri vteriny, akce=reakce.
    15.10.2010 13:01 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nekradu, nelžu, tedy víc než je občas nutné

    Jeniku, tohle je vyrok k popukani ze by evoluce dospela ve vasem pripade az tak daleko ze by jste konecne prestala lhat a byla skutecne jen bezelstne naivni ?
    15.10.2010 20:32 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Whistle, whistle. Neznam Vas, Vy neznate me. Nechme to tak.
    15.10.2010 14:14 BS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nekradu, nelžu, tedy víc než je občas nutné

    Jeniku, tohle je vyrok k popukani. Takhle od srdce jsem se uz dlouho nezasmala. Jasne, trosku lzeme vsichni kdyz rekneme jen pul pravdy, zbytek zamlcime, nebo vyslovime 'bilou lez'. Jsem krtena katolicka, vyznanim atheista, presto se radeji odpovedi vyhnu, zamluvim, nez se vedome dopustit lzi. Jo, a presto ze jsem atheista, nekradu ani kdyz je to obcas nutne. LOL, LOL.
    Jílek káže "Kázeň a řád", ale s klidem lže, krade a podvádí. Jen si myslí, že když bude stále tvrdit, že nekrade, tak tomu ostatní uvěří. Zatloukat, zatloukat, zatloukat...
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 14:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    s klidem lže, krade a podvádí.
    Docela brutální obvinění .. Není divu, že se pak člověk ozve dost nevybíravým způsobem. To jenom kvůli té objektivitě. Ukradl konkrétně co? Dal by se sem pastnout nějaký seznam ukradených věcí?
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 18:36 RGD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Docela brutální obvinění

    Ze vam ty nevadi jilkovy nevybiravy zpusoby, lzi a brutalni obvineni, ale jemu priklusate nas pomoc okamzite! To jste mu tak vdecny ze si vas pozyva do tech svejch trapnejch besed? Rika se, ze kdo lze, krade. Jilek lze i sam sobe.
    15.10.2010 19:08 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    v osobnostním testu se posuzuje tzv. "lži-skore", tj, když někdo tvrdí že nikdy v životě nelhal a nikdy nic neukradl, lže - ale hlavně sám sobě.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    15.10.2010 19:45 Řit-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No už tady chyběla bdělá ochránkyně čestného důchodce
    15.10.2010 20:05 RGD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Vy jste patrne rita-gabrielo vystudovala psychologii ste spcialistka na psychologickou diagnostiku. Jak to delate ze mate ke vsemu tak fundovany komentar.

    když někdo tvrdí že nikdy v životě nelhal a nikdy nic neukradl, lže

    Vite,pani budouci politicka celebrito, kdyz lzete a kradete,jeste to neznamena ze lzou a kradou vsichni, jsou jeste na svete i slusni lide, jenomze pro takove, co se mermomoci chteji vetrit do politiky, to byva tezko pochopitelne.
    15.10.2010 20:48 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jestli jste nikdy nikomu nezalhal a ani neukradl, třeba nejel jednu stanici MHD na černo, neodnesl si od tabule kousek křídy, tak si třeba nechte vystavit certifikát "nejpravdomluvnější a nejčestnější člověk na světě" - určitě se někde rozdávaj, třeba Vás někde vyfotí do alba a budete slavnej ...
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    15.10.2010 20:56 ???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    rukopis jilka...., nebo jenom infekce
    15.10.2010 21:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jen máš kretene halucinace, takový ty kretenský. Těžkej život pro kretena s haluškami o své spravedlnosti. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 23:42 ???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Byl to Jilek!!!! Rukopis zretelny, jazyk vybrany, nick rodinny - takova krasna dvouveta - sup s ni do televize!!
    16.10.2010 00:02 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    to si piš kreténe, v televizi se hodí všechno. I slang, pokud ho umíš
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 21:20 coren
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    certifikát "nejpravdomluvnější a nejčestnější člověk na světě"

    http://www.coren.cz/Vydavatelstvi.htm

    15.10.2010 21:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    certifikát "nejpravdomluvnější a nejčestnější člověk na světě"

    Ano coren ten certifikát vystaví a doplatí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 23:51 ???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    no tak to je husty, zda se ze si kapitalismus predstavuje ekonom Jilek skutecne zvlastne. odhaduju, kdo ho zkousel v tom sporu zastupovat - jeden pravnik se uz tady v textech objevil, ale tipnul bych si, ze z toho rychle utek
    16.10.2010 00:02 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    neraduj se, neutek :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.10.2010 00:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    já bych řek, že kapitalismus si Jílek představuje dobře, jen si prostě občas blbě vybere ty do kapitalismu, ale to už tak bývá a když si dobře vybere,, pak nemusí ani psát hanlivé texty a stejně vydělá, docela dost. I na knížkách. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 21:36 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    "nejpravdomluvnější a nejčestnější člověk na světě" Tak to by byl prvni a posledni i v Guinness book of World Records.
    15.10.2010 21:39 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    a v kapitole "Nejlepší a nejskromnější" se tam vyjímá na předním místě Jan, všimla sis, Milado? :-)
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    15.10.2010 22:23 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jejda, hned se podivam, k NN jsem to jeste nedocetla. Jo, je to tam! Jak se to tam dostalo? Publikace je z minuleho roku, to tam museli dodatecne narychlo dolepit! Je to jediny zaznam na jinak prazdne strance! Asi aby si to lidi radne zapamatovali. Trochu se ten zaznam ale podoba memu rukopisu. To je divny co clovek v tak zajimave knizce najde. Az priletim domu, necham si tu stranku od Nejlepsiho a Nejskromnejsiho podepsat.
    15.10.2010 22:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    To bude drahý Milado. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.10.2010 05:19 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    To bude drahý Milado

    A co kdyz to bude prave muj stastny den? Co kdyz odpelasim s dvemi podpisy? Na priloze v Guiness a Manipulaci? Nekdy na me ten stastnej den taky vyjde,jako treba dnes. Banka mi za chybu darovala $210 a 100 air miles aby se me zbavili, u zubare me podarovali nakupni taskou abych prestala kvilet ze se mi o opraveny zub zadrhava floss. Co vyvedu tobe jeste nevim, myslim ze toho bylo uz tak dost. Asi to rychle podepises, ukazes naprazenou pravici na ceduli 'vychod'. Mam ja to trapeni, dnes se me lidi chteli co nejrychleji zbavit, jenze ja jsem se nedala, chtelo se mi povidat. Mozna to 'povidani' zapracuje i na tebe. Kdo vi?
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 23:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No, ono je třeba rozlišovat. Jedna věc je se počastovat nějakým názvem hospodářského zvířete při vzrušené debatě a rozepři a jiná věc je někoho veřejně obvińovat z krádeží. Alespoň já v tom rozdíl cítím. Právník by řekl, že tohle je na žalobu pro urážku na cti ;-). Takhle daleko bychom zacházet neměli. Jo a já naštěstí nemusím být nikomu vděčný. Jsem dostatečně hmotně zabezpečený a své přátele si vybírám.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    16.10.2010 00:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ale Dalibore, tohle nejsou místní, to jen cizí, kteří si tu vyřizují účty, za zklamání. Bud milostné, obchodní, protože chtěli spojit obé v jedno. :-) Právě, také si vybírám s kým ano, pokud mě někdo zklame, nemilosrdně ho odříznu a klidně nechám dávat odkazy, plkat urážky. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 16.10.2010 02:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Taky se mi zdá, že tihle lidé nejsou ta linuxová parta, kterou znám téměř deset let .. lidi se občas pošlou do ****, ale z těhle je cítit opravdová zloba.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    16.10.2010 00:38 xx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Takhle daleko bychom zacházet neměli.

    vasi generaci se vyplacelo pokrytectvi a alibismus, omlouvam se vam za uprimnost,ale je to na vas videt
    16.10.2010 00:45 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    vasi generaci se vyplacelo pokrytectvi a alibismus, omlouvam se vam za uprimnost,ale je to na vas videt

    proto si podepsaný xx protože si lepší :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.10.2010 09:20 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No on whistenblower vůbec rád operuje s více nicky. Včera když si dopisoval s kotyzem v blogu "Pro pana Jílka", během dialogu se spletl a nadepsal se RGB, pak si to následně opravil na whistleblowera :-).

    Tady zas, když přiostří v napadání, používá nick "???" či "xx".. I v minulých blozích mu nick "psychotherapeut" obsahem psaného není nepodobný :-)...

    No asi toho člověka pěkně tlačíte v žaludku, že se tu tak vehementně snaží vyřizovat účty.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    16.10.2010 09:22 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    opr. whistleblower :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 16.10.2010 02:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Za upřímnost se neomlouvejte - to je v pořádku. Ale na druhou stranu - co je na nařčení ze zlodějství pokryteckého a alibistického - když řeknu, že bychom tak daleko zacházet neměli? To jako dnes je normální, někoho obviňovat bez důkazů? Tomu se mi nechce věřit. Když řeknu o někom, že je vůl, je to neslušné. Ale těžko vyvratitelné :-). Ale konkrétní obvinění by se mělo podpořit důkazy. Nebo mlčet.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 14:33 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jasně, tak to máš dobrý, dáš na mě trestní oznámení, doložíš důkazy a mám sloveno. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 16:40 Antares
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Autoři se netají tím, že jsou keysiáni a snad i proto jsem si ji koupil. Moc o keysiánství nevím, stejně jako nevím moc jiných ekonomických směrech.
    Chjo, chudáci keynesiánci. Dál už jsem to radši nečetl.
    14.10.2010 18:17 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Autoři se netají tím, že jsou keysiáni

    Antares, Antares - jsi tu nový nebo co? Když Jílek napíše 'keysiáni', tak myslí 'keysiáni', a je to jediný správný pokrokový konzervativní kapitalistický směr, zdroj inspirace pro kapitalistické podnikání, který sám vymyslel v blázinci. Zhruba za měsíc nám radnice ve Kbelích představí převratnou knihu Jílka s tímto námětem, kterou bude všem potřebným prospěšný!!!

    Všechno ostatní, nedejbože dokonce John Maynard Keynes sám, jsou vymyšlené fikce bolševika a Kellnera :-). Ale třeba terapeut začal studovat obor použití autorských práv, a nechtěl být napaden za zneužití jména.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 16:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Určitě ti schvaluji vzdělávání v ekonomice, člověk v tom najde inspiraci. Jako jednoho z klasiků bych doporučil Adama Smithe, to byl chytrý pán. Aspoň mně jeho "Wealth of Nations" se dobře četlo.
    Jednou ještě za totáče se mi dostala do rukou úzká knížka, jejíž název si nepamatuji. Náhodně jsem ji otevřel a tam bylo pojednání o nutnosti většího zapojení a zainteresování obyčejných lidí do hospodářství, které upadá a je velmi nevýkonné. Stát se hroutí pro nedostatek financí. Autorem nebyl nikdo jiný než Marcus Aurelius .. jako by to psal dneska :-).
    Samozřejmě, Marxův Kapitál není od věci si přečíst. Jen jaksi jeho myšlenky nejsou rozhodně původní .. ale to už tak bývá.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 19:13 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Vozejku, když napisu, keysiani, tak proto ze se autori tak oxnacili. Jestli mas se ˇnou problem, pak ti dohodim dobreho terapeuta a dostane te z toho. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 19:50 lalala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    to mi pripomnelo:

    14.10.2010 20:52 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Jílek, čím víc píšeš, tím větší blbosti. Ty musíš být pod vlivem :-). Píšeš prý pro pobavení, to se ti opravdu daří, ještě větší blb, než jsme doufali. Kterej obor budeš studovat jako další :-)? Kteří autoři se prosím tě OXNACILI jako keysiani???!!! Celý nažhaven čekám na tvou bystrou odpověď. Pro jazykového polyglota tvého rozměru to bude určitě něco ve stylu 'klíče k Asii'.

    Jistě ovšem nemáš na mysli ty zastaralé natvrdlé břídily, používající nemoderní výrazy jako - keynesiáni?

    „Kolego, užívejte výraz keynesovec. Keynesiánec je češtinářsky nesprávné," radil před lety autorovi této poznámky - při sepisování diplomové práce - profesor Milan Sojka.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    14.10.2010 21:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika

    Kteří autoři se prosím tě OXNACILI jako keysiani

    Vozejku, všimni si jedný věci. Lidé opravdu znalí vstřícní, přešli překlep, chybu, taktním mlčením. Ty jako jediný číháš na mé překlepy, případné chyby jak sup na mršinu aby ses mohl ukojit. Tak se ukoj. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 22:22 iks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Vozejku, když napisu, keysiani, tak proto ze se autori tak oxnacili

    Lidé opravdu znalí vstřícní, přešli překlep, chybu, taktním mlčením

    tezko pouzit tuto metodu u nekoho, kdo ji sam nepouziva, kdo sam cilene manipuluje, kdo se sam tak chova, a po prvni upozorneni agresivne radeji urazi. comprendo?
    14.10.2010 21:38 Marketa-Doubravka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    čím víc píšeš, tím větší blbosti

    a to je ted jeste pise sam bez ME pomoci :-)

    14.10.2010 21:31 Marketa-Doubravka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Kam ty na ty diagnosy chodis, Jeniku. Ty si je snad vymejslis, priznej se, spacire. Zes jeste nevymyslel nejakou nemoc i pro sebe ! Co takhle F10 nebo F20 ? Moh by sis o vikendu odskocit na terapii treba do Nemecka, alespon v predstavach.
    14.10.2010 21:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Tak Adama Smithe jsem četl, ovšem předpokládám, že si ho budu muset přečíst znovu. Důkladněji.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 20:27 PP
    Rozbalit Rozbalit vše Lidské emoce a ekonomika
    Až budete číst něco od Hayeka určitě narazíte na jeho teorii rozptýlené informace, která vyvrací schopnost "rady moudrých" rozhodovat o zájmech čí preferencích ostatních. Ovšem něco na této myšlence bude. Nedávno zemřelý profesor Cepl byl znám svým výrokem "To, že si to myslí většina, ještě neznamená, že je to pravda, či že bychom se tak měli chovat". Narážel tak na určité slabiny demokracie, ale ono je to více méně aplikovatelné i v ekonomii. Máte-li zájem proniknout do tajů ekonomických teorií pak bych doporučil knihu od profesora Holmana "Dějiny ekonomického myšlení", kde jsou krásně shrnuty základní ekonomické teorie a myšlenky od starověku po současnost a je to i doplněné kvalitním seznamem literatury, čili ideální zdroj budoucí četby. Úskalí čtení přímo knih významech ekonomů je v tom, že pokud jste jak píšete ekonomický začátečník není zde nikdo kdo by zpochybňoval jejich teorie, vznášel dotazy, či těmto teoriím nastavoval zrcadlo. Jednoduše neumíte se zatím (nic ve zlém) správně ptát a názory či teorie ostatních úspěšně zpochybňovat.

    P.S. Reakce na JS, většina ekonomických teorii je vnitřně logicky nekonzistentních a většina představitelů jednotlivých ekonomických škol si vzájemně odporuje, ale to je dáno tím, že ekonomie je věda společenská a nikoliv věda exaktní.
    Dalibor Smolík avatar 14.10.2010 20:35 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ekonomie je věda společenská a nikoliv věda exaktní.
    Rozhodně tedy není exaktní. Tohle nemohou pochopit fyzici, chemici, matematici a znalci podobných věd. Pokus musí mít stále stejné výsledky v jakémkoliv prostředí. Ale tohle v ekonomice tak úplně neplatí. Jiná pravidla platí v Saudské Arábii, jiná v USA a jiná v Evropě a nad tím vším je proces globalizace .. ;-)
    Ekonomika je nesmírně složitý mechanismus, který by se dal trochu přirovnat k meteorologii (z těch přírodních věd). Známe základní procesy, ale nevíme, kudy půjde hurikán nebo kdy a kde bude katastrofální sucho.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 20:47 PP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Meteorologie je exaktní vědou, neboť se v tomto případě jedné o: nelineární asymptoticky nestabilní dynamický systém, jehož zpětná vazba se mění nejen parametricky, ale i funkcionálně. No a s tou ekonomii to bude podobné.
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 08:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Meteorologie je exaktní vědou ..No a s tou ekonomii to bude podobné
    Děkuji, přesně tohle jsem chtěl vyjádřit.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.10.2010 21:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Děkuji za informaci, ty knížky si opatřím. Beztak mě beletrie nebaví už asi deset let a literaturu tohoto druhu si rád čtu místo beletrie.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 23:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No, ja povazuji to vymlouvani se na to "ekonomie je socialni veda" prave za nesikovnou obhajobu toho, ze ty teorie jsou nekonzistentni. Nevidim duvod, proc by ekonomie nemohla byt alespon z casti exaktni. Ja si myslim, ze hlavni duvod, proc si ekonomove odporuji, je v tom, ze temer kazdy smer ma svoji politickou agendu (zejmena je to patrne u neoklasicke ekonomie, rakouske skoly a marxismu). To ale nevylucuje existenci exaktniho smeru - ja osobne sazim na postkeynesianstvi.

    Ono otazka je, co od te ekonomie (jako teorie) vlastne ocekavame. Co nam ma rict?
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 00:02 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Co nám má říct? Jsou to základní otázky: zda ekonomiku regulovat, jak nutné jsou zásahy státu, pokud je krize - zda přilévat peníze do určitého odvětví nebo to nechat "vyhnít". Většinou se správné rozhodnutí ukáže až ex post, každý generál se chystá na minulou válku .. tak to už je. Ale ty teorie nutné jsou - aby mohly být konfrontovány se skutečností.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.10.2010 00:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No, to je prave to, pokud se ptate na tohle, pak je jasne, ze vam musi vyjit nejaka politicky motivovana odpoved.

    Mel jsem spis na mysli, co cekame od te hypoteticke exaktni teorie, ze nam povi.
    14.10.2010 21:16 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ja bych vam tuto oblast doporucil nestudovat. Ona je to spise politicka ekonomie, nez klasicka ekonomie, a studium vyzaduje (aby bylo k necemu) schopnost uvazovat v ruznych paradigmatech.

    Vam podle tohoto zapisku ta schopnost uplne schazi. Uvedenou knihu jsem sice necetl, mam ale silny pocit, ze bud ucelove vytrhavate z kontextu, nebo jste kontext nepochytil.

    Proc to pisu. Kdyz budete cist takove a podobne knihy s neustalym sebepresvedcenim o spravnosti pouze jednoho z existujicich paradigmat, zarucene nejenom nic noveho nepochopite, ale jeste ke vsemu ve svych zapiscich neomylne zkonvertujete paradigmaticke uvazovani na svetovladnou ideologii.
    14.10.2010 21:34 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    No já zatím nevím, k čemu bych měl konvertovat. Napřed si musím něco přečíst a potom asi zjistím, co mě bude nejbližší.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 21:37 iks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    zustan u keysianstvi - to ti pude brouku
    14.10.2010 21:40 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Tak jo chybu jsem opravil díky za informaci, pořádně jsem se nepodíval.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 21:58 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ucelove vytrhavate z kontextu, nebo jste kontext nepochytil

    jo tak to je pro pana jilka typicke
    14.10.2010 22:33 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já jsem nevyslovil názor, jen mě zaujaly právě ty citáty, které jsou ze shrnující části knihy. . Proto jsem je doslova ocitoval
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 22:20 Eks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    ještě si opravte "keysiánského pohledu na svět" v předposledním odstavci, obsah komentovat nebudu, neznám vás, tak bych asi nebyl objektivní, jen pro vás přidám odkaz http://www.aynrand.cz/view.php?cisloclanku=2006012901
    14.10.2010 22:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Za ten odkaz děkuji, to je něco, co je mi docela blízké. Zatím. Přečetl jsem dva články.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.10.2010 05:33 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    odkaz http://www.aynrand.cz/view.php?cisloclanku=2006012901

    Vyborny link, vrely dik. Podzimni a zimni vecery jsou dlouhe, budu mit co cist az do jara. Stanford, Friedman, Smith, Aynrand.
    14.10.2010 22:56 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Předem říkám, že knihu jsem nečetl, ale v těch dvou citovaných větách je dost nepřímého kontextu, aby se dalo odhalit jejich vytržení z kontextu a překroucení. První citát mluví o ekonomických trzích a druhý o investicích. Tohle nemá nic společného s plánováním poptávky (tedy mikroekonomikou), ale mluví se o finančním systému jako takovém (tedy makroekonomice, kde platí úplně jiná pravidla než v mikroekonomice). Zcela neregulovaný finanční systém trpí efektem pozitivní zpětné vazby, který na jedné straně vytváří ekonomické bubliny, a na straně druhé vážné ekonomické krize. I právě doznívající ekonomická krize byla způsobená prasknutím obří bubliny na neregulovaných finančních trzích v USA. Tady nejde o nějaký pokus o světovládu rady moudrých, ale cílené potlačení efektu pozitivní zpětné vazby, aby finanční systém nelítal z extrému do extrému.
    14.10.2010 23:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já nejsem schopný o tom diskutovat tímhle způsobem, kdybych byl, napsal bych své výhrady. Uvedl jsem jen pocit, nic víc.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.10.2010 23:28 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ten pocit je ale založený na nepochopení kontextu, ve kterém jsou ty citáty napsané. Keynesianismus je liberální ekonomický směr, který považuje státní zásahy do ekonomiky v omezené míře za nutné zlo, bez kterého ekonomika nemůže dlouhodobě fungovat.
    15.10.2010 00:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Já přeci nediskutuji o tom, že něco chápu správně. Koupil jsem si knížku abych trochu s e dozvěděl co je co. Dokonce jsem zkomolil jméno protagonisty směru.

    Byly doby, kdy jsem nevěděl co je Linux, pak jsem nevěděl co je adresář a konfigurační soubor a třeba ftp. Uviděl jsem Linux, něco si přečetl o historii Unixu a nikdy jsem si netroufl diskutovat o tom zda a nakolik je lepší než jiný OS. Zkusil jsem mu malinko porozumět, dlouho současně s ním používal Windows a nakonec jsem přešel na čistě unixové OS, nebo Linux.

    Dodnes si netroufám diskutovat s profesionály o Unixu, leč se o něj zajímám, čtu si, zkouším. Pokud nevím, ptám se. Asi takhle to hodlám udělat s ekonomii. To že si myslím, že kapitalismus je pro jedince nejvýhodnější, přes všechny své chyby a omyly je fakt. Jen si zkouším trochu počíst proč to tak je, jak funguje a nebo nefunguje.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.10.2010 00:10 ???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    he he he
    Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 00:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Co je na tom k smíchu? Člověk se pořád něčemu učí. Je jedno, zda je mladý nebo starý. Svět je v pohybu, vzniká spousta otázek - tak proč se nepokusit se aspoň v něčem trochu orientovat, ne?
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    corwin78 avatar 16.10.2010 11:22 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Spíše se kloním ke Keynesovu pojetí ekonomie, ale je nutné si uvědomit, že striktní příklon ke Keynesovi nebo neoklasické ekonomii je jako v případě každého extrému špatný a zavádějící. Pravda je tam někde uprostřed. Ekonomika není v žádném případě stabiní a neměnný systém, proto je potřeba stejně pružně reagovat na její stav a přizpůsobovat své uvažování a nástroje situaci. Myslím si, že hlavně strnulost zatvrzelých neoklasických ekonomů nebo keynesianů působí ty největší škody.

    Jinak citované úryvky, jak už někdo psal v doskuzi, se týkají hlavně makroekonomie a tudíž "pocity" autora článku jsou poměrně zcestné. Je faktem, že "očekávání" ekonomických subjektů hraje v makroekonomii obrovskou roli, možná dokonce tu nejdůležitější, a proto s ním musíme umět pracovat.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Dalibor Smolík avatar 16.10.2010 11:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Ekonomika není v žádném případě stabiní a neměnný systém, proto je potřeba stejně pružně reagovat na její stav a přizpůsobovat své uvažování a nástroje situaci.
    Toje naprostá pravda. Jestliže se počátkem 90. let hovořilo o "neviditelné ruce trhu", pak to ve své době mělo plné opodstatnění. V době, kdy i trafika byla státní, vše se určovalo plánem. A bylo nutné rozhýbat ekonomiku. Dnes tohle pravidlo v podstatě platí také, ale některá opatření vyplývající ze zkušeností posledních let potřeba jsou (alespoň dočasně). Za deset let bude situace zase úplně jiná. Základní principy se nemění; ale "modus operandi" je nutné upravovat podle momentální situace.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    16.10.2010 17:01 valesek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lidské emoce a ekonomika
    Nekde na youtube je pekne muzikalni video o boji mezi keynesianci a hayekovci (RAP) tady je jedna jeho verze http://www.youtube.com/watch?v=GMD9_sT5tzk&feature=related .

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.