abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1040 hlasů
     Komentářů: 17, poslední dnes 15:31
    Rozcestník

    Psí den a antikvariát

    26.3.2011 21:55 | Přečteno: 921× | poslední úprava: 27.3.2011 12:17

    Našel jsem ze svého hlediska v antikvariátu poklad. Poklad jménem „Na vlnách odvahy a dobrodružství.” Otakar Batlička je autorem. Už jako kluk jsem se seznámil z jeho povídkami, dnes by se dalo říci blogy, Autor, jako kluk utekl z domova a co to bylo zač, dokumentuje pozdrav z Argentiny, který zaslal domu coby čtrnáctiletý. nemám co jíst, nemám kde spát, mám se nádherně, Ota. No jak by neměl kluk jako já číst takovéhleho autora. Poprvé jsem se s ním setkal v časopisech z první republiky, jako byl „Mladý hlasatel,” Nebo „Junák,” které mi zapůjčovali rodiče mých spolužáků.

    Byl to náramný rozdíl číst tyhle časopisy z třicátých a čtyřicátých let začátkem šedesátých let minulého století. Najednou se vynořil zcela jiný svět, svět skutečného dobrodružství, skutečných cestovatelů, kteří s volně toulali po světě a nebyli považováni bolševickou propagandou za hajzly, kteří opustili socialistický ráj tím, že někde jinde žijí a pracuji jsou zaprodanci buržoazie. Musíme si uvědomit, že teprve v roce 1965 se přestala hlídat Pohraniční stráž, hranice se zeměmi, takzvaného socialistického tábora. Pro nás jako kluky vyprávění, že se někdo sebral, odjel do Argentiny, toulal se po světě a vrátil se, byl dokonce i tak považován za slušného člověka, bylo dost nezvyklé. Naši rodiče, už té svobody moc nezažili. Také si těžko uměli představit, že se seberou a někam jedou. Většinou to byla generace dvacátých let, kteří už v letech kdy byla válka, se nikam nic moc nepodívali, protože buď byli drženi v Protektorátu, nebo nasazeni v Německu.

    Údiv, který jsem projevil dotazem, „Jak to že Batličku nezavřeli, když se ve dvacátých letech vrátil domu, do Československa,” byl typický pro tehdejší děti. Rozdíl v obsahu časopisu, způsob psaní, myšlení autorů, byl krutě velký ve prospěch těch předválečných časopisů. Dnes, když o tom píši, tak ona vzdálenost let byla mnohem menší, než je třeba vzdálenost k sedmdesátým letům. Pro moje děti jsou to „celá staletí.” pro mne zcela nedávno. Tak jsme my děti tehdy také ty třicátá léta vnímali. Ale ještě nebyl až tak velký technologický rozdíl mezi šedesátými a třicátými lety, jako je dnes.

    Otakar Batlička zemřel relativně mladý. Jako odbojář za druhé světové války, kde byl radiotelegrafistou v organizaci „Obrana národa.” Zemřel jako jeden z těch tisíců, co zachránili spolu se zahraničními československými vojáky čest národa. Zemřel na útěku z koncentračního tábora. Chlap každým coulem. Takže jsem rád, že jsem objevil jeho knihu, která by se dala nazvat dnešním jazykem, knihou blogů z Batličkova života. Jsou čtivé, jsou krátké a jsou sdělné právě tím, jak přesně a přirozeně popisují lidi a mravy tehdejší doby. Navíc v nich zcela záměrně vždy vítězí dobro nad zlem.

    Měl jsem v dětství a mládí kliku, že jsem potkal docela dost lidí, kteří buď byli v zahraniční armádě, podobně jako moji dva strejdové, nebo nasazeni v Německu, případně zavřeni v komunistických lágrech. Ti lidé se vyznali a koncem šedesátých let, kdy se už nebáli mluvit o svých zkušenostech nám otevírali oči. Jedna věc je slyšet něco v náznaku doma, druhá, kdy ti lidé opravdu otevřeli stavidla výmluvnosti. Zírali jsme. A pak po chvíli, kdy to vypadalo, že by se mohli vrátit dobré časy jsem viděl kolony tanků, které pozvaly bolševický svině aby jim pomohly udržet jejich koryta a moc.

    Jo nesleduji dnes dětské časopisy. Děti jsou dospělé a vnuk ještě dětské časopisy nečte, ale na ty předválečné, ale i válečné vzpomínám rád. Jistě, dnes bych si v nich asi nepočetl, maximálně toho Batličku a možná trochu Foglara. S tím jsem se vlastně také seznámil přes tyhle časopisy. Nepočetl, ale přál bych svým dětem a jejich dětem stejnou kvalitu, které ty časopisy měli.

    Pro mnohé dnes asi byli moc vlastenecké, vlastenectví se už nenosí, ale byly tam dobré povídky, hezké obrázky a kresby. Z toho důvodu jsem miloval právě knihy z první republiky. Byly krásně vypravené, s bezvadnými kresbami, jak jsem koukal, dnes se k tomu opět vracíme, už se více dbá na určitý realismus, který je pro děti myslím poměrně důležitý, než na umělecký projev. V dětství a mládí jsem třeba nikdy moc nemusel Jiřího Trnku. Když si vzpomenu na jeho ilustrace „Špalíčku.” Mám z nich depresivní pocit. Snad až při „Fimfárum” od Wericha jsem ho vzal na milost. Jistě, Trnka byl velký umělec, ale na mě moc depresivní.

    Dobrodružné knihy z první republiky s ilustracemi Buriana a dalšími, mě očarovaly. I proto si v nich rád v antikvariátu listuji. Velká písmena, realistické obrázky, možná někdo řekne kýčovité, ale pro mne krásně přehledné. Pokud malíř maloval plachetnici, byla věrně a podrobně nakreslena. Obrázky byly na lepší úrovni než černobílá fotografie. Takže jsem znal uniformy různých armád, barvy, výzbroj atd. Námořnické uniformy, plachetnice, bitevní lodi, vše v reálu. Barevný svět, nebo kresby.

    V dobách kdy jsem četl „Tarzana pána Opů,” jsem jako sportovec, byl okouzlen kresbami, které všech těch patnáct dílů, co jsem měl k dispozici bylo obdařeno. Pro ty svalnatý chlapy, co mi děsně imponovali. Když jsem po roce 1990 pro svou nejstarší dceru kupoval znovu vycházejícího Tarzana, byl jsem zklamán kresbami. Já je měl úplně jinak zafixované. Ve zcela jiné kvalitě si po třiceti letech pamatoval.

    Jo, co vyvolá jedna návštěva antikvariátu. Tam a nebo v jiném knihkuopectví, vždy duševně vorazím. Včera jsem zakoupil od Roberta Wrighta „Morální zvíře.” A od pánů Steven D. Lewitt a Stephen J. Dubner pokračování „Freakonomics„ „Super freakonomics.” V tomhle směru jsem měl docela dobrý týden. Náramně si u takových knížek odpočinu. Hlavně od klientek, jaké jsem měl dnes. Dvě klientky dopoledne za sebou a měl jsem pocit, že jsem vyložil vagon uhlí. Jedna se mě přišla zeptat jestli se má rozvést, druhá jak přestat pít. Včera byla ještě nalitá.

    Ta co se přišla zeptat jestli se má rozvést, navíc by si povídala ještě dlouho. Musel jsem ji upozornit, že skutečně končíme. Chápu ji. Na jejím místě bych toho také měl dost. Ale nějak nemám patent na to abych lidem určoval jestli mají být svobodní, či ve svazku manželském. Nejvíc se mi líbila její poznámka, že to asi těžko budu chápat, ale ona má muže o šestnáct let staršího. Ujistil jsem ji, že ji chápu. konečně mám partnerku o dvacet čtyři let mladší. Tohle sdělení ji uklidnilo snad nejvíc.

    Druhá dáma, co byla včera ještě nalitá, mě nejvíc pobavila tím, jak se pochválila za to, že ke mě dorazila. Na začátek jsem ji její nadšení nebral, ale zřejmě má skepse byla viditelná, protože prohlásila, že mi ukáže, jestli kecá. Nevydržel sem a poznamenal jsem, že si na to divadlo koupím lístek do první řady.

    Navíc přišla i s čoklem. Prý by se fenka bála sama doma. Mám psy rád, ale nevím proč by mi je klienti měli vodit domů, takže čoklíka jsem vypakoval na balkon. A aby to nebylo všechno, cestoval jsem v tramvaji, když jsem jel za Ritou se dvěma dalšími čoklíky. Kluk tak dvanáct měl na klíně jezevčíka a dáma přes uličku naproti v tašce pudla, fenku. Jezevčík se chtěl družit, čubka nechtěla, a bylo hlučno v tramvaji, nakonec asi o tři stanice dál kluk vystoupil. Pak bylo ticho. K tomu všemu jsem měl tedy dnes ještě psí den. Doslova.        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    gtz avatar 27.3.2011 10:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Knížku jsem četl hodně dávno, celkem hodně slušné čtení. Někde bych snad měl mít knížku "Na vlně 57 metrů", ale kdo-ví kde skončila.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.3.2011 10:08 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Jo, slušný, já myslím, že dnes už se tyhle věci dají sehnat jen v antikvariátu, zřejmě znovu nevyjdou.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    gtz avatar 27.3.2011 20:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Někde jsem tu knížku (možná jich bylo více) měl včetně nějakých starších Vpředů/Junáků, ale při stěhování v roce 1999 to šlo vše do jedné bedny. Vypadá to, že to bude někde u máti. Takže jak bude čas musím to pohledat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    28.3.2011 19:14 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    'Na vlne...' Neco mi ten nazev pripomina. Jestli je to ta knizka o piratskem radiu, byla zfilmovana pod stenym nazvem (Pirat Radio).
    27.3.2011 10:53 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Když už píšete o knížkách, které by se daly označit za poklad, tak se taky pochlubím mým objevem. Jedná se o učebnici anglické gramatiky Longman English Grammar. Z mého pohledu je to naprostý poklad. Takhle učebnice neobsahuje žádná cvičení, články nebo obrázky. Zaměřuje se detailně jen na gramatiku, která je doprovázená příklady. V téhle knize je snad opravdu všechno, co byste mohli potřebovat. Jestli se někdo učíte anglicky, tak tuhle knihu prostě musíte mít. Pokud ji nebudete moct sehnat nebo se vám zdá příliš drahá, tak jí rozhodně nestahujte z uloz.to.
    28.3.2011 06:09 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Na pocatku studia angliny se mi dostala do rukou kniha idiomu-cesko/anglicka, casto jsem v ni listovala. V zamestnani se mnohdy jeden druheho ptal jak se co spravne pise. Odspelovala jsem obtizna slova spravne, znala jsem je visuelne, vykoktat jsem je neumela. Dnes je to obracene.
    28.3.2011 06:16 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Na pocatku studia angliny se mi dostala do rukou kniha idiomu-cesko/anglicka, casto jsem v ni listovala. V zamestnani se mnohdy jeden druheho ptal jak se co spravne pise. Odspelovala jsem obtizna slova spravne, znala jsem je visuelne, vykoktat jsem je neumela. Dnes je to obracene.

    Priklad: A Leopard Can't Change His Spots: You cannot change who you are.
    28.3.2011 06:17 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    28.3.2011 06:43 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Sorry, odbihala jsem k plotne, predesly koment je tu 2x, pak nic. Nejak se na me ten weekendovy jarni uklid podepsal, padam na hubu.
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.3.2011 12:04 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Zemřel na útěku z koncentračního národa.
    čtvrtej odstavec... ;-)
    27.3.2011 12:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Jo, opravil jsem to. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 27.3.2011 22:35 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    puntičkáři ;-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    27.3.2011 22:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    jo jo, lidi toho nadělaj :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 27.3.2011 23:19 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Přemrskla jsem samce teoretiky, jsou tam něktré docela zajímavé věci.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    27.3.2011 23:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    jo jo, jsou, i někteří novináři kámoši to chválili. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.3.2011 23:41 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Přemrskla jsem samce teoretiky
    Samec praktik žasne nad vašim slovníkem :-D
    27.3.2011 23:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Můžeš svuj udív vyjádřit konkrétně? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.3.2011 23:53 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Přemrskla jsem samce teoretiky
    :-D
    27.3.2011 23:54 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    No jo, co je na tom divnýho?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 28.3.2011 06:21 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    ...ach jo, stojíte si na vedení?
    Marcela* avatar 28.3.2011 12:44 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Samec praktik

    Samička snivka užuž chtěla napsat nejapnou otázku, kdy naposledy pan praktik praktikoval, ale pak se radši plácla přes prstíky.

    Slovník - nějaká chybka? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    28.3.2011 12:56 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Malý rozdíl mezi skutečností a přáním. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 28.3.2011 23:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    . .. ...ooops! :-D 1:0 pro Vás! :-D

    Tak co bude s tim kafem, jdete nebo ne? Se furt kroutíte jak žížalka ;-)
    Marcela* avatar 28.3.2011 23:48 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Já se nekroutím, říkám že ne. Musíte si najít nějakou jinou praktikantku...;-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.3.2011 06:32 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    A pročpak ne? ;-)
    Marcela* avatar 29.3.2011 11:44 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Protože nechci ;-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.3.2011 21:44 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    "Nechci" ale neni důvod ;-)
    Marcela* avatar 29.3.2011 22:30 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Si připadám jak u výslechu. Klid, zlato! :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.3.2011 22:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    ...ale nějakej důvod přece mít musíte, ne? Tak by mně jen zajímalo jakej. ;-)
    Marcela* avatar 29.3.2011 23:50 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Instinktivní pud sebezáchovy ;-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 30.3.2011 06:32 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    No, nic moc teda, čekal jsem něco nápaditějšího... :-(
    Marcela* avatar 30.3.2011 22:13 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    Helejte, nemračte se na mě, jo?

    :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 30.3.2011 23:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Psí den a antikvariát
    ...na Vás se nejde mračit ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.