abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 217 hlasů
     Komentářů: 15, poslední dnes 21:33
    Rozcestník

    S odinem1918 v mnohém souhlasím

    21.3.2015 02:11 | Přečteno: 972× | poslední úprava: 21.3.2015 02:14

    Se zájmem sleduji debatu, kterou čas od času vede na tomhle webu člověk, co si momentálně říká „odin1918.” Musím říci, že ač už jsem věkem důchodce, přesto se spoustou jeho závěrů musím souhlasit. A s některými ne. Skutečně si myslím, že docela klidně by mohly být soukromé pojišťovací ústavy, u kterých se člověk pojistí. Tedy opravdu pojistí, nikoliv ne že platí státu daň. Řeči o tom, že stát je nejlepší garant zdravotní péče, kterou nám předkládají socani, v jejich vývodech prostě neobstojí. Zdravotní péči, jak tak sleduji, konzumují nejvíc lidé, kteří platí nejméně, nejvíce riskují se svým zdravím a mají nejmenší odpovědnost. Docela si umím představit, že jsou privátní společnosti provozující záchrannou službu, které klidně pacienta, co naleznou s infarktem na ulici, například, odvezou do nemocnice, tam je mu zaplacena zdravotní péče jeho pojišťovnou, nadstandard, který bude požadovat si uhradí.

    Kdo nemá pojištění, tomu se dostane základního ošetření a jinak nic. Spousta dalších potřebných záležitostí se dají, v takovém případě uhradit jiným způsobem. Fungovala ona péče vždy na základě nadací, dotací, církve tohle plnily z privátních darů, kdy donátoři financovali třeba špitály.

    Pořád jsem přesvědčen, že zdraví je především privátní záležitost. Staráš se o sebe, platíš si, jsi svědomitý, pak je asi poměrně lehké zůstat relativně zdravý. Jedná se o způsob života. Pokud někdo kouří dvacet, třicet cigaret denně, zcela určitě se jeho způsob života na jeho zdravotní kondici projeví. Pak je otázkou, jestli skutečně mám povinnost být s takovým člověkem „solidární.”

    Nepochybně jsou lidé, kteří potřebují solidaritu po celý život. Ale je otázkou, jestli stejnou solidaritu potřebují lidé, co celý život dělají všechno možné, aby zdraví nebyli. Třeba tím, že fetují, chlastají, nebo se psychicky ničí hazardním způsobem chování a nic nepřispívají. Ti čerpají obrovské částky, opakovaně žijí stále stejným způsobem života a vlastně díky takto nastavenému systému nezbývá na skutečně potřebné.

    Stejně tak s kulturou. Kulturu konzumuje jen určitý druh lidí. To je realita. Můžete vychovávat ke kultuře téměř libovolně dlouho, jisté lidí, a je jich většina, prostě ke kultuře nepřivedete. Nemají zájem sledovat dlouhá divadelní představení, náročné filmy, nebo číst vysokou, vycizelovanou literaturu. Taková je realita a nikdo ji nezmění.

    Dost dlouho se zabývám amatérskou i profesionální kulturou, abych mohl říci jedno. Lidé, co opravdu kulturu chtějí dělat tak ji dělají. Ať na amatérské nebo profesionální úrovni. Dvakrát týdně se setkávám s lidmi, co mají své povolání a přesto zcela s nadšením hrají divadlo, kde se zkoušejí věci, co produkují profesionální soubory. Včetně živé muziky.

    Lidé, kteří chtějí psát knihy, je píší a prodávají. Najdou si svoje čtenáře, stejně jako muzikanti své posluchače a filmaři své diváky. Moje partnerka je scénografka, která mimo toho ještě dělá do výtvarného umění. Dělá tu kulturu v podstatě z lásky k umění. Ovšem je pravdou, že v poslední době i začíná vydělávat peníze, protože už spolupracuje s divadly, které najdou diváka, najdou i příjem, co není založený na státní, nebo obecní podpoře. Ona je dobrá, investovala čas a energii a mezitím se ještě živila něčím jiným.

    Nemá miliony, ale má radost ze života, i když jak sama říká, tvoří těžce. I zde funguje solidarita, protože lidé, kteří umění chtějí, jsou ochotni do něj a do umělců investovat dost velké peníze. Konkurence je v této oblasti značná a většinou jsou sponzoři ochotni investovat jen do takových projektů, které se jim zamlouvají. I zde si myslím, že snížení daní, snížení daňové zátěže, do zdravotnických a kulturních zařízení přinese více peněz. Privátních peněz. Že bude méně divadel, méně filmů, méně dobré literatury? Nebude, protože ti, co budou tohle všechno chtít, si k tomu cestu najdou.

    Bude možná méně divadel, ale budou více plná. Mnozí, kteří budou doufat, že uspějí, investují peníze do budoucího úspěchu. Založí si divadelní soubor a pronajmou si třeba sál, studio. Pokud zkrachují, udělají místo jiným nadšencům. Stejně jako restaurace, nebo obchody. Mám knihovnu plnou knih, které si koupí jen málokdo. Pokud by mi někdo chtěl proplatit peníze za knihy, co jsem ve svém životě koupil, měl bych se asi dost nadstandardně v příštích několika letech. Někdo ty knihy vydal, já je koupil. Nebyly to milionové náklady, přesto ty nakladatelství fungují. Některé zanikly, některé vznikly. Pokud takhle funguje společnost, je mnohem stabilnější, než uměle udržvaná stabilita.

    Jenže já ty knihy chtěl, chtěl jsem je mít ve své knihovně, je to pro mne kultura, kterou vyznávám. Tedy do ni investuji. Nepořídím si třeba Jaguára. Což mi nijak líto není. Místo toho mám knihy, gramofonové desky, CD, DVD. Chtěl jsem knihy psát, pak psát hry, režírovat divadlo, sehnal jsem sponsora, který mne financuje. U knih už ne, tam jsem potřeboval jen počáteční investici, ta se už dávno vrátila. Knihy se dnes financují samy. Nezbohatnu, neprodělávám.

    Divadlo je dražší zábava a rozmar. Přesto se našel člověk, co je ochotný tento můj rozmar dotovat. Přišel na řeč, zjistil, že zkouším doma divadlo s lidmi, nabídl peníze. Jestli z toho má nějaký profit, není pro mne důležité. jestli to dělá pro svůj pocit, aby byl sám před sebou dobrý, není pro mne důležité. Důležité je, že bez jakýchkoliv podmínek, financuje, co bych v jiném případě musel financovat sám.

    Spousta lidí si neuvědomuje, že jsou jen v zajetí myšlenkových stereotypů, které jim na rozdíl od výše zmiňovaného odina1918, nedovoluje si představit jinou možnost financování zdravotnictví, nebo kultury. Prostě, takhle se to dělá „jinak to být nemůže.” Jenže, může. A přesto lidé nebudou umírat na ulici víc než je dnes běžné, budou chodit v případě potřeby k doktorovi, přesto budou hrát divadla, vycházet knihy a točit se filmy. Neziskové filmy. Muzikanti budou hrát, a ti šťastnější se tou muzikou, psaním nebo hraním, či režírováním budou živit.

           

    Hodnocení: 44 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2015 07:12 little-drunk-jesus | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Zajimave. Jen nejsem si zcela jisty, jak moc komercni zdravotnictvi muze u nas fungovat. Lide nejsou na nic takovehlo zvykli, muze je to snadno znicit. Zejmena starsi generaci lidi, kteri uz nemaji moc moznosti jak vydelat penize a potrebuji leky. Zaroven mam par kamaradu, kteri pochazi ze statu a mamka jedne z nich mela zdravotni problemy(vrozeny problem) a i s pojistenim musela platit uzasne sumy za veci, ktere tady dostaneme skoro zdarma. Pripadne popis situaci, kdy se komercni pojistovna brani platit za osetreni (je motivovana vlastnim ziskem), vse se dokladuje atp. Je to slozite tema a mozna muze fungovat, jen je to potreba udelat dobre. Ne ve vsech oblastech muze fungovat volny trh, ale to vedel uz Adam Smith :)
    21.3.2015 07:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Asi ne zcela volný trh, ale takovou formu, kde je člověk víc tlačen k osobní zodpovědnosti a starosti za sebe.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    21.3.2015 07:44 little-drunk-jesus | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    To se mi zda jako rozumny napad. Otazka je, jake proto jsou predpoklady ve spolecnosti a zda je naplnujeme, pripadne jak tomu pomoci (skolstvi, kultura, televize - zpusobu jak lidi naucit myslet jinak je spousta )
    21.3.2015 07:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    a zda je naplnujeme, pripadne jak tomu pomoci

    Osvěta, jak se tomu také říká, moc nefunguje. Spíše přímý tlak. To znamená, jasně definované zákonodárství, plus standardy, co je věcí jednotlivce, a co je jeho právem, díky pojištění. Spokojení rozhodně nikdy nebudou všichni.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 29.3.2015 21:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Jedna moje známá ze Skotska měla problém - pojišťovna jí odmítla zaplatit operaci kyčle, protože měla nadváhu a nedodržovala předepsanou životosprávu. Už pár kilo navíc a ta známá měla smůlu. Drsný způsob, jak přimět lidi, aby o své zdraví pečovali .. ale asi dost účinný
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.3.2015 10:31 blake
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Bezite na zabugovanem programu, ktery jste si ani nenapsal ale byl do Vas nainstalovan. Vzbuzujete ve me uprimnou litost. Myslim obecne, ne jen ve vztahu k tomuto blogu.

    Nezkousel jste Junga nebo Lacana pri laskovani s psychologii ? Nebo to jen s Vami nerezonovalo ?

    21.3.2015 11:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Vzbuzujete ve me uprimnou litost.

    :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    21.3.2015 12:32 blake
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    gotcha ;-)
    21.3.2015 11:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Nezkousel jste Junga

    Jung byl dobrý spisovatel, ale mizerný terapeut. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    21.3.2015 12:43 blake
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Hodnoceni a soud ;-)

    Jako racionalni berlicky a pruvodce ke dverim pro vstup do absolutniho vedomi asi funguje, aspon pro nekoho. Kvuli Stinu ktery tu vrhate uz ani nevidim na klavesnici a je i duvodem ztraty pozornosti, ktera zde byla venovana. Preji mnoho stesti.

    21.3.2015 12:59 zero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Proč myslíte že byl Jung mizerný terapeut? Pokud vím, terapeutickou praxi intenzivně vykonával.
    Grunt avatar 21.3.2015 11:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Závěr: odin1978 je další Jílkovo alter-ego a prudí tady s ním, protože už ho stáří a samota píchají do žeber. Šašek jakýsi pomalovaný…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.3.2015 11:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    prudí tady s ním, protože už ho stáří a samota píchají do žeber.

    věnuj se chovu prasat a nepleť se do psychologie. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Grunt avatar 21.3.2015 11:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Sem si to hned myslel. :-D Prostě Jílek.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.3.2015 11:34 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Jestli si myslíš, že jsem odin, pak tě při tom nechám, stejně jako si slinta myslela, že miriam je Jílek. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Grunt avatar 21.3.2015 11:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Miriam je také Jílkovo alter-ego, jo?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.3.2015 11:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    No je pár blbů, co si tohle myslí, jako je pár blbů, co si myslí, že odin je Jílek. Můžeš si vybrat, do které party se zařadíš. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Grunt avatar 21.3.2015 11:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Tož už patřím do party prasat, tak proč bych nemohl patřit ještě do party blbů? Já s tím problém nemám. Hlavně když to mám v hlavě správně srovnaný, heh…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.3.2015 11:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Parta prasat je mnohdy přijateljší, než leckterá parta lidí. Prasata jsou slušnějí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    23.3.2015 17:29 PRASOMRD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Takže ty PRASATA radši mrdáš, nebo seš od prasat mrdanej? :-) Protože je rozdíl mezi MRDORPRASETEM a nebno PRASOMRDEM! :-)))
    23.3.2015 22:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Ta předívka, co pod ní píšeš je přesná. A tvé sexuální fantazie jsou unikátní.Ale užij si je. :-) A nezkoušej mi namluvit, že mě podezříváš ze svých fantazii. To je jen a jen tvoje. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    21.3.2015 15:46 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Odin neskutecne troluje, ale krome jim spolecneho narcisismu je na rozdil od Jilka inteligentni, a pise gramaticky spravne. To Jilek nezvlada, ani kdyz se nekdy pod nejakym sranda nickem snazi s pomoci slovniku nebo sve soucasne pichny.
    21.3.2015 20:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    aaa Já jsem na rozdíl od tebe nadprůměrně inteligentní. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    21.3.2015 18:45 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Neni to tak. Pana Jilka jsem v zivote nevidel a nevim nic o tom, ze bych byl jeho alter-egem.
    Grunt avatar 21.3.2015 20:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Proč teda máte vždy potřebu to zdůrazňovat? Já už to vidí na tři alter-ega.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    21.3.2015 23:36 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Mam potrebu to vyvracet, jelikoz je mi to casto predhazovano.
    24.3.2015 22:38 annoyed
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Jilek == Odin == Miriam == Grunt ?

    Kolik jeste dalsich identit tenhle clovek ma? A chodi sem vubec nekdo jiny? :-)
    25.3.2015 00:39 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Obavam se, ze ani jedna rovnost neni platna. ;-) Miriam nevim kdo je. pana Jilka respektuji velice, ale na spoustu veci mame rozdilne nazory. Grunt je takovy velice sverazny jedinec, je inteligentni, jezdi na babete a o mne si mysli, ze jsem nacista. Ale myslim, ze nazivo muze byt celkem fajn ;-)
    Grunt avatar 25.3.2015 12:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    A nebo Jilek = Odin1918 = anonymové a pouze tady hrajete jakousi šarádu. I to je možnost.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.3.2015 13:09 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    spis Odin=Loki. Odin je sice narcis, ale daleko inteligentnejsi nez Jilek - coz neni zase tak tezke.
    25.3.2015 13:23 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    coz neni zase tak tezke.

    Uplně nejlehčí je být inteligentnější než ty. Což se mi hravě vede. Tak snadné a zábavné. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2015 22:42 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    To psal falesny odin.
    25.3.2015 23:23 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Tak neni inteligentnejsi
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.3.2015 11:12 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Tak buď lékaři přestanou skládat Hippokratovu přísahu a pak můžeme zavést komerční zdravotnictví, nebo ji nepřestanou skládat a pak komerční zdravotnictví mít nemůžeme, protože se to tak nějak vylučuje. Ono by bohatě stačilo, kdyby se v tomto sektoru přestalo krást, pak by byly peníze na všechno. Jenže dnes už nejde o to lidi uzdravit, ale držet si klientelu. Z tohoto hlediska svým způsobem komerční zdravotnictví máme. Když by se však uvolnilo úplně, dovedete si představit, jak by to vypadalo, kdo by vlastnil nemocnice atp? Já bych také raději viděl své odvody za ZP na svém spořícím účtě, rozhodně bych s těmi penězi pracoval lépe, než stát, leč současná doba je absolutně proti a nikdo se těch ředitelských platů pojišťoven, nemocnic a kdo ví čeho ještě nevzdá. Jen se podívejte na ty paláce pojišťoven. To jsou paláce nás všech, jejich osazenstvo může být rádo, že je tam necháváme se poflakovat.
    21.3.2015 11:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    pak komerční zdravotnictví mít nemůžeme, protože se to tak nějak vylučuje.

    Můžeme a nevylučuje. Krást lidi nepřestanou. Hlavně ne z veřejných peněz. je jich tam obrovská spousta a pokušení je příliš veliké.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    22.3.2015 18:07 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Jedina spolehliva metoda, jak omezit rozkradani a korupci, je obycejne snizeni baliku prerozdelovanych penez, o kterem rozhoduji politici a urednici. Represe nepomuze, protoze lide budou krast porad. I z tohoto duvodu neni existence statem organizovaneho zdravotnictvi spravna. Spravne by bylo statni pojisteni zrusit, statem vlastnena zarizeni zrusit ci zprivatizovat a umoznit vznik soukromeho pojisteni. Clovek by si mohl vybrat, zda vubec a pripadne kde se pojisti. Urgentni peci o nepojistene a nemajetne by trh patrne resil dobrovolnou solidaritou. Verim, ze prispivajicich dobrovolniku i cirkvi by se naslo hodne. Mozna by i socialiste byli prekvapeni, jak je nas narod solidarni, kdyz mu k tomu uvolnime ruce a vytvorime podminky.
    Dalibor Smolík avatar 29.3.2015 22:02 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Verim, ze prispivajicich dobrovolniku i cirkvi by se naslo hodne.
    Jde však o to mít dobrou organizaci, aby se taková pomoc dostala ke všem, kteří ji velmi nutně potřebují. (I když v tom případě to nikdo zaručit nemůže, to je logické). V TV Nova se ukáže na nějaký příklad, lidé tam pošlou peníze. Ale to, že je kromě toho jednoho ještě dalších 600 pacientů s nemocí motýlích křídel, je další věc. A k těm se pomoc nedostane ..je to jakási forma losu, což není moc šťastné řešení.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.3.2015 23:36 OM MANI PADME HUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    kdo je odin?
    22.3.2015 07:31 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Musím říci, že ač už jsem věkem důchodce, přesto se spoustou jeho závěrů musím souhlasit. A s některými ne.
    To vypadá, že jste normální;-)
    ⧠ A = 0 avatar 22.3.2015 15:54 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    S druhou půlkou zápisku (kupodivu) víceméně souhlasím. Nicméně k "zaúčtování" odpovědnosti za své zdraví škodlivé jednání existují effektivní, ryze "etatistické" nástroje. Třeba spotřební daň. Tabáková lobby dokonce tvrdí, že vybraná spotřební daň přesahuje náklady na léčení kuřáků (čemuž moc nevěřím).

    Nevolte zmrdy.
    22.3.2015 16:48 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Třeba spotřební daň.

    Ta nefunguje, to je jen podvod, kterým se má zdůvodnit proč víc danit. A vybrané peníze rozházet, bez jasného směřování do léčení. Takže, kdo chce kouřit, kouřit a pít alkohol nepřestane. Ani při sebevyšších cenách.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    23.3.2015 16:44 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    neni divu, oba jste stejny narcisti, rozvedeny, jeden si musi dokonce delat testy na deti, druhej na ne neplati. Treba je Odin levobocek Julka, genove by to mohlo bejt, jenom jestli umi stejne kalit.
    Dalibor Smolík avatar 29.3.2015 21:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odinem1918 v mnohém souhlasím
    Zdravotnictví má (jen částečně) odlišný ráz, než ostatní části života společnosti. I tady platí, že se má člověk o sebe starat pokud možno co nejlépe (tento trend je vidět v současné době na Západě, ale hlavně v USA), u nás se tento aspekt hodně podceňuje.Chození na preventivní prohlídky, nepodceňování závažných příznaků nemoci apod. U nás pořád se lidé dívají na člověka, který chodí na prohlídky, jako na hypochondra. Správný chlap (či ženská) přece k doktorům nechodí! Takhle se na Západě neuvažuje. Vím, že lidé jen s lehce zvýšenými krevními testy mají starost, co s tím a jak se zachovat, u nás nad tím mávnou rukou. A to vše nám krade peníze z rozpočtu a z pojišťoven. Prevence je nejlepší léčba. A platby by se měly zohlednit podle toho, zda člověk na prohlídky chodí - protože se ve finále ušetří spousta peněz, když se např rakovina konečníku či prsu pozná včas a vyléčí.
    Jiná věc je, že i přes veškerou snahu může přijít nemoc, která bude vyžadovat léčbu v řádu milionů. Tady není možné argumentovat, že měl člověk myslet na zadní kolečka. Na to lidi většinou nemají. A proto solidární platbu neodmítám. I když platím pro někoho jiného. Zítra totiž může on platit na mě. Tady musí existovat určitá pojistka, která nepošle spořádaného občana (který v rámci svých možností se chová racionálně) pod most nebo do spárů exekutora.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.