abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh

    22.11.2020 21:32 | Přečteno: 923× | Různé | poslední úprava: 22.11.2020 21:36

    Když teď není co dělat, tak jsem se trochu víc pustil do knih. Když už jsem se pustil do Bernarda Miniera, tak jsem vzal jeho další knihu. Na úvod opět faktografické údaje.

    Krok stranou

    Kniha Zkurvenej příběh je tak trochu úkrok stranou. Napatří do série o Martinu Servazovi, je to samostatné dílko. Ovšem před a po něm vyšly knihy o Martinu Servazovi.

    Oproti předchozím románům autor radikálně mění prostředí románu. Od velikánů Pyrenejí se stěhujeme do USA na ostrůvky blízko Seattlu, nedaleko hranic s Kanadou, i když Kanada si nezahraje ani minutu. Navíc to ani není detektivka, protože vyšetřování vraždy nakonec není hlavní dějovou linií.

    Zápletka

    Děj má několik dějových linií, Jedna z nich je vyprávění puberťáka Henryho, další linie pak vyprávějí o několika osobách na druhé straně USA. Jak je u Miniera zvykem, všechny osudy se propletou ve velkém finále.

    Podle mého názoru se Minier až příliš oddává svému vypravěčskému umění a občas je děj neuvěřitelně rozvláčný. Občas přečtení příslušné pasáže trvá déle, než by se to stalo v reálném čase. Myslím jednoduché scény, jako že se někdo napil čaje, nebo si rozepnul svetr, v akčních scénách to je něco jiného. Střed knihy mi přišel strašně rozvláčný a v posledních stránkách to autor zase doháněl.

    Jedna z dějových linií se zabývá majitelem bezpečnostní agentury, která pracuje pro vládu a dodává i pro NSA. Autor prezentuje možnosti takových agentur jako téměř neomezené (omezené jen dostupností mobilního signálu a internetu). Byl bych rád, kdyby to nebyla pravda, ale jistý si tím nejsem.

    Spoiler: při poslouchání jsem se nechal ukolébat tím, že z úst herců proudí popis skutečnosti. Pokud někdo vypráví svůj příběh, může být popis zaujatý, zkreslený, či vyloženě nepravdivý. Tak na to pozor.

    O přírodě

    Na malých ostrůvcích je dominantním přírodním živlem samozřejmě moře. Autor se ho snaží vykreslit podobným způsobem jako v předchozích románech hory. Jelikož nejsem znalec moře, tak mě to moc neoslovilo, ani neumím posoudit, jak by se to líbilo znalci moře.

    O audikonize

    Audioknihu čtou, možná trochu nezvykle, hned dva interpreti, a to Pavel a Prokop Rímští. Pavel je otec Prokopa. Pavla Rimského už známe z mnoha audioknih, například četl knihy od Jaroslava Kmenty.

    Pro Prokopa Rímského je tato audiokniha asi jeho knižní prvotinou.

    O děj se oba interpreti dělí tak, že Prokop čte vyprávění Henryho a na konci, když vyprávění dospěje do současnosti, i jeho přímé repliky. Jeho hlas naprosto sedí na svou roli, kteru je puberťák Henry. Pavel pak čte vše ostatní.

    Z výkonu Pavla Rímského jsem měl rozpačitý pocit. Jeho intonace byla docela nesmyslná, zbytečně zdůrazňoval něco, co zdůrazněno být nemuselo. Na druhou stranu, podobným stylem četl i předchozí knížky, takže je konzistentní.

    Chyby

    Občas se vyskytnou nějaké chyby (asi jsou i v mém zápisku). V tomto románu mi jich přišlo víc, než byl autorův standard. Zkusím dát do kupy pár příkladů.

    Když přijede jeden z lotrů, je jeho vůz popsán jako "obrovský terénní pick-up F-350 Super Duty ... Jeho šest kol – s náhonem na čtyři z nich...". O něco později pak "nezadržitelně postrkovaná čtyřmi a půl tuny monstrózního auta s náhonem na všechna čtyři kola" (tady je dokonce gramatická chyba). F-350 se dělal v obojím provedení, viz obrázky. Toto jsem opsal z českého překladu, nevím, jak to bylo originále.

    Když se Henry plaví na kajaku, tak se mluví o tom, že zapíná nebo sundává plachtu. V češtině se spíš používá slovo špricka (slovo nejspíš přejaté a zkomolené). To vypadá na chybu překladu.

    Závěr

    Celkové hodnocení - příliš dlouhé, slabší, než autorův průměr

    Ještě mám rozposlouchaný román Sestry, ale pak už Miniera nechám.

    A nějaký ten citát

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh, obrázek 1 Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 23.11.2020 21:50 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh
    myslim ze ta F-150 nebo F-350 ma ocas dvojitou zadni pneumatiku, na stejne ose. Tak jako kamiony. Takze mame sice 4 kola, ale 6 pneumatik. Ta verze s 2 napravama vzadu sice existuje, ale je hooooodne divna...
    24.11.2020 03:34 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh
    Tak tak. Popravdě, tu verzi a dvěma nápravama vzadu jsem ještě neviděl, ale čtyři kola na zadní ose jsou docela častá. Jinak, zmatení může vycházet z toho, že za 4WD se považuje něco, co se explicitně zapíná, zatímco AWD je default všechna kola v pohonu (nakolik je to názvosloví standardní, netuším). Z toho mohl pak nelogicky vyjít ať už původní text nebo jenom překlad (možná v kombinaci s poloautomatickým překladačem). https://www.broadwayautomotive.com/blog/which-ford-models-have-4-wheel-or-all-wheel-drive/

    PS: Tu gramatickou chybu jsem asi přehlídnul.
    Gréta avatar 25.11.2020 12:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh

    hlavně aby to dobře dopadlo :O ;D

    25.11.2020 18:12 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh
    No, to je trošku složitější posoudit. Nechci prozrazovat konec, tak si to přečti. Možná, že stačí posledních 100 stránek.
    Gréta avatar 29.11.2020 16:57 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Zkurvenej Příběh

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.