Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
V Tiraně proběhl letošní Linux App Summit (LAS) (Mastodon). Zatím nesestříhané videozáznamy přednášek jsou k dispozici na YouTube.
Co se týče Mekáče, šíří se o něm různé pověry. Co je pravda a co ne to nechám na úsudku zdravého mladého a nehladového člověka. Nicméně je pravda a všichni se shodnou na tom, že Mekáč je průmyslová výroba stravy, takže se vším co k tomu patří včetně lží a iluzí (moderně zvané reklama) o tom co jíš a z čeho je to vyrobeno.
César salát je tak oblíbený, protože není moc komplexní, rychlý, na suroviny nenáročný a i lama dovede v rámci možností udělat stravitelnou verzi (není tak jednoduché ho pokazit).Platí pro něj princip salátové superpozice? Pokud ne, pak rozhodně není dobrý pro lamy.
César salát je tak oblíbený, protože není moc komplexní, rychlý, na suroviny nenáročný
Přičemž je obrovský problém (alespoň tady) najít restauraci, kde jej umí.
ja na raňajky do seba hodím pomixované ovsené vločky s trochou kokosu, teplého mlieka a troškou kakaového prášku. Jedna dve paradajky by mi možno stačili na prežitie cesty do práce a tam by som sa musel najesť niečoho serióznejšieho...
Ohľadne toho MCD musím dať za pravdu. V čerstvosti strčia do vačku kdejakú reštauráciu...V čerstvosti strčia do vačku kdejakú reštauráciu...Také záleží na tom jak tu čerstvost udržují.
Ty neumíš maďarsky?Som Slovak a urazil si ma... Je jednoduche si kopnut, ze?
Jaké je conclusion kromě toho, že vyrábí sterilní hranolky?Imho celkem žádné. Existují nicméně jiná videa, blogposty atd. ukazující 10 let staré burgery ve slušném stavu. V té souvislosti doporučuji tento článek, autor ukazuje, že ty burgery sice skutečně mohou vydržet velmi dlouho, nicméně úplně stejně vydrží i domácí nebo jakýkoli jiný burger stejné velikosti, čili není to kvůli nějakým zlým konzervantům apod., ale prostě proto, že to maso se komplet vysuší. A je známo, že sušené maso je hodně trvanlivé.
Moje skusenosti su, ze pokazene maso nie je problem poznat ani pre toho, kto ho este nikdy nevidel.No právě
bandory"erteple" tam volajú "bandurky":)
Slováci se tomu hrozně divívýchodniarov je najviac, dokonca aj v Blave, takže sa nedivia, východoslovenské nárečie je príbuzné češtine viac ako stredoslvensé (skonštatovali jazykovedci)... okrem toho zemiaky majú v slovenských regiónoch množstvo názvov, krumple, krompele, grule, erteple, švábka... takže sa diviť ozaj niet čomu
Já bych musel najít nějakou zásadu, kterou tu kyselinu neutralizovat než bych to snědl.
Daj si na tú svoju kyselinu varené zemiaky s kyslou smotanou
a zemiaky sú dobré na žalúdočné vredy, najlepšie surové, takže odpadá aj námaha s varenímSyrové brambory jsou mírně jedovaté. Jedovaté jsou i veškeré zelené části brambor a např. rajčat.
http://www.auland.at/speciality/vyrobky-v-predaji/zemiaky/prirodne-liecenie-pomocou-zemiakov/
vyskúšané... napr aj na popáleninu
najlepšie surové, takže odpadá aj námaha s varením
Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu. Známe sú jeho liečivé účinky pri problémoch s cievami či srdcom a konzumáciou zemiakov prispievame tiež k udržiavaniu správnej hodnote krvného tlaku a zdravej hladine cholesterolu. Kyselina listová obsiahnutá v zemiakoch priaznivo vplýva na plodnosť a je tiež prevenciou rôznych vrodených vývojových porúch plodu, preto sa odporúča zvýšiť jej príjem u budúcich mamičiek. Spolu so železom sa kyselina listová podieľa aj na správnej krvotvorbe. Konzumácia zemiakov je prínosom aj pre tých, ktorí trpia zadržiavaním tekutín v tele. Obsah vlákniny robí zo zemiakov potravinu „priateľskú” k našim črevám, bojujúcu proti nepríjemnej zápche. Zemiaky sa však dajú využiť aj zvonka ako rýchla úľava pri popáleninách ...Známe sú aj pozitívne účinky surovej zemiakovej šťavy, ktorá pomáha napríklad pri žalúdočných ťažkostiach a pri reume
http://elizabehtin.wordpress.com/2011/11/15/zazvor-zeler-zemiak/
„dejte si brambory syrové, aspoň nemusíte vařit„,to se na mne nezlob, ale ty asi nechápeš zveličenie a nadsázku:)... to faaakt všetko niektorí beriete doslova?
no, náhodou, tá hmota na zemiakové placky je fajná aj surová...
Pravda, je skvělá. Syrové brambory jsou též chutné, jím je (v minimálním množství, samozřejmně) nestrouhané.
A koneckonců, budu rád i za všechny ostatní tipy, jak dnes jíst trochu zdravě-normálně
Zdravá strava neexistuje.
Najdi si solidního řezníka. Masožravec víc ke štestí nepotřebujeO moc ne (čím levnější na základní suroviny, tím dražší výsledek většinou, přesně podle hesla „Levně koupit, draho prodat a pozdě platit faktury“). Ale ani tady neznám řezníka co by měl vlastní stodolu.
vim ~/.emacs
Ted tam maj navic pivo z Unetic, takze lze jedine doporucit.
Jseš si vědom toho, že píšeš pod zápisek o zdravé stravě?!
Snadno, pokud máš rolnický původ. ~,^
Něco tipů:
Podle mé zkušenosti (zelený) čaj může potlačovat potřebu furt žrát.Můžu potvrdit. Párkrát se mi takhle podařilo nejíst celý den, aniž bych si toho byl vědom. To že mám vlastně hlad mi většinou došlo až podle fyzické únavy a lehké bolesti hlavy :D
1. najdi si manzelkuChtěl jsem doporučit to samé. A když ne, tak se holt musí naučit vařit.
2) ženský na to letěj
Nabízí se otázka: jaká sorta ženských? Já bych měl v tomto jisté obavy.
To je různý, nedaj se šoupnout do jedný škatulky. Řeknu ti to takhle: každá ženská je nějakým způsobem zlo*, jde jen o to, jaká podoba zla ti vyhovuje
Kupř. Kung-Pao (či libovolná napodobeninu) považuju za základní stavební kámen a pomalu armádní jídlo. Cvičená opice je schopná ho připravit za 10 minut (jsou mistři co to zvládnout ještě rychleji a ve větších množstvích) s minimem prostředků, je to dobré, nedá se to tak snadno zkazit a je to dobrý způsob jak se zbavit kvant zeleniny (uvařením se splaskne) a zároveň ji do sebe dostat. Jinak se jednou mé máti povedlo udělat i verzi bez masa (prostě nic v baráku krom zeleniny nebylo), hodila do toho houby, čerstvé bylinky přímo z květináče a hleděl jsem jak puk. I bez masa to bylo výborné a dalo by se to pravidelně konzumovat. Teď si připravuju různé zavařeniny.
Osobně doporučuju mrknout na Oliverovu Rekoluci ve stravování. Je to sice jen blbá šou (a osobně ho moc nemusím), ale v jednom má chlapec pravdu. Snad tam tu pointu najdeš. Sám začínám pociťovat výsledky veřejného stravování, které není od maminky na vlastní střeva. Též s tím chci nějak hnout.
Dobrý kuchař udělá jídlo i ze starých bot.(volně přeloženo od Terryho Pratchetta)
co si k tomu případně i rád dá rejži...→
Je to takový trochu divní pro čecha vařit čínskou kuchyňProč? Já třeba ani vepřo-knedlo-zelo nebo něco takového uvařit neumím (v podstatě nic moc origo českého uvařit neumím) a ani umět nechci. V dnešní době není s ingrediencemi až takový problém jako v dobách minulých (vlastně přibil jen ten zázvor a slušné sojovky), tak nevidím důvod. Ještě jsem si v rychlosti vzpoměl na Tandoori chicken, resp Tandoori Tikka (marinovací omáčka se dá koupit v libovolném supermarketu a jen to smícháš s bílým jogurtem a přidáš citrónovou šťávu). K tomu jsou dobré placky. Vařil to i Jirka.
Ale jinak Kung-Pao/Chow-mein je opravdu armádní recept a věřím, že by šlo připravit i pod přímou palbou nepřítele. Chce to je trochu grif a můžeš vařit stejně rychle jako opravdový čínský mistr nebo třeba Jamie Oliver.
dostal balení rýžových nudlíJo, Jo. Aluminiové vermičelky. Ty jsou dobré. Právě na zmiňované mravence (úplně v tom stejném pořadu hned první recept). A když už jsme u toho mletého masa (nemusí se nutně tak dlouho rozmrazovat, proto ho mám rád), tak mě napadl ještě jeden recept. Tentokráte Vietnamský: Bánh mì. Najdi si i na YouTube, stojí to za to. A pokud máš pekárnu na chleba (kterou já moc nevyužiju), tak mám pro tebe tajný tip. Večer upeč bagety, maso, atd. Naplň bagetu, nastav časovač na ráno, ráno jemně nahřátou a křupavou bagetu vytáhni a doplň nějakou tou studenou šunkou(nejlépe Debrecinka), nakládanou mrkví, spoustou zeleniny, čerstvě natrhaným kořením (bazalka), zabal do alobalu a zaraučuju, že po takové snídani/svačině se na cestě utlučeš. Já mívám ve zvyku ještě posypat trochou čerstvě natlučeného koření (stejné jak se dává do masa – naprostá symfonie) aby to víc vonělo i po okolí.
Jak v dnešní době rozumně jíst?Jinak na tohle ti mile rád odpovím: Ne tak snadno jako v minulosti[1], jelikož je snaha stravu produkovat.
ale súsené oko to dá tiež.Sušené oko rozhodně :).
jsi to, co jíšJsi člověk :-O.
BIO veci
Kromě masa jsou dost sytící luštěniny, hlavně fazole. Dají se upravovat i bez masa a vážně po nich dlouho není hlad.
A je po nich i něco navíc. Třeba noc plná vášní.
Krom vyborneho jidla taky musim vyzdvihnout milou obsluhu.Ja bych zase zminil lehce uchylnou harekrysna muziku. Clovek se to sice nauci filtrovat, ale stejne je to ze zacatku na palici. A kdyz me tam obcas pozdravi "Hare Krysna", tak mam sto chuti odpovedet: "Satan at vam zehna".
Ale vážně. Kromě masa jsou dost sytící luštěniny, hlavně fazole. Dají se upravovat i bez masa a vážně po nich dlouho není hlad.Jo jo, fazole a ostatní luštěniny já můžu... S masem i bez. Akorát většinou teď kupuju fazole hotový v nějaký omáčce, ačkoli syrový už jsem taky onehdá vařil. Asi se to bude chtít naučit ty syrový upravit nějak chutně, ty hotovky z obchodu nejsou to pravý... Rozinky nesnášim
Na pár hodin třeba namočit, aby se nevařily dlouho, udělat je na rajčatové omáčce s česnekem, paprikou, přidat bylinky a třeba i kečup pro dochucení a je to celkem jedlé...
Na co kečup, když je tam rajčatová omáčka?
Jíst domácí výrobky je jistě fajn, ale ne každý má na to čas, ne každý má možnost vypěstovat si vlastní rajčata bez umělých hnojiv, ne každý umí vyrobit domácí kečup tak, aby byl chutný...A hlavně ne každému se s tím chce srát! :)
Totiž že v dobrém jídle glutaman nemá co dělat. Je to prostředek který vylepšuje chuť něčeho co by asi za moc nestálo. Čili způsob jak použít levnější podřadné suroviny, ošidit receptury, prodat zákazníkovi šmejd.
To je samozřejmě pravda v případě levného kečupu, který stojí za pikaču, ale ohledně asijských kuchyní bych si dovolil mít výhrady — ačkoliv podstatná část tamních surovin apod. není pro našince to pravé.
Všichni fanatici jen omílají zřejmě jen hypotetickou škodlivost glutamanu ale nikde ani slovo o tom že glutaman nám lže!To už se bere jako samozřejmost, že tzv. Éčka lžou. Takřka ochucené potraviny "lžou". Pudinky, zmrzliny, brambůrky, čipsy, sýry s příchutěmi, běžné sirupy /0% ovoce/, sušenky, náplně, bonbóny, pečivo ... Bohužel nejvíc to jsou pochutiny pro děti... Teď jde o to, které z nich k tomu i škodí zdraví. Z toho důvodu považuji za moudřejší vyhýbat se veškerým "sporným". Tím se nic nezkazí. Ono ještě před pár lety se vícero aditiv považovalo za neškodné, dokud se nezjistil opak. Mnohdy to asi prokázat není snadné, protože ty chemikálie působí pozvolna, na někoho více, na jiného méně. Těžké taky posčítat množství, zkonzumované z různorodých "éčkovatých" potravin.
To už se bere jako samozřejmost, že tzv. Éčka lžou.
Bych se doporučoval podívat na nějaký seznam těch éček.
Teď jde o to, které z nich k tomu i škodí zdraví. Z toho důvodu považuji za moudřejší vyhýbat se veškerým "sporným".Vím dobře, že mnoho éček jsou např. obyčejné škroby, a jiné neškodné látky. Seznamy těch "podezřelých" jsou dobře známé, každý si může dohledat...
Taky, pokud je to lukeší desatero nedoporučených potravin správné a jeho nedodržování vede k nižšímu věku dožití, tak proč se na ve středomoří (Kréta atd.) lidé dožívali a dožívají v průměru podstatně vyššího věku než na Boskovicku (myslím, že Boskovicko není v rámci ČR nějak extrémně dlouhověký region) a přitom konzumují spoustu oleje, málo sádla a v nějaké míře i ty zlé citrusy, co v nich podle pana doktora je spusta škodlivé kyseliny a minimum vitamínů?
Je trochu rozdíl mezi ultralevným palmovým (nedělám si iluzi, že se průmyslově smaží třeba na slunečnicovém) olejem a olivovým ve středomoří. Sádlo není vůbec špatně, ale pokud to jde, je lepší smažit na másle (viz francouzská kuchyně). Co nejde na másle, tak na olivovém oleji. Sádlo tam, kde se hodí. Třeba na chleba s cibulí.
Ad středomoří. Není nad to si udělat špagety pomodoro. Špagety, olivovej olej, rajčata, česnek, bazalka, parmezán. Finito. Z tohodle asi jen tak nechcípnu. Nebo pasta aglio olio, co přímo plave v oleji.
Čerstvé citrusy jsou v pořádku. Ale k nám se žádné čerstvé nedostanou. Krom citrónů tohle nežeru, tak nevím. Ale třeba rajčata z dovozu nevoní, nechutnají. "Zrají" ve tmě na lodích v etylenu. Takovéhle plodiny zdravé nejsou.
Olivový olej se právě přepálí snáz (při nižší teplotě) než slunečnicový a tím pádem je smažení na něm podle dr. Lukeše zásadně špatné. On asi myslel na smažení běžně používaný olej slunečnicový, ale pro olivový to kvůli nižší teplotě přepálení platí ještě víc. Něco jiného je používání oleje za studena. Taky mám rád olivový olej.
Jasně, tak záleží, co se s tím dělá. Jsa masožravec, tak třeba takovou veprovou kotletu na staky nijak nemastím, pustí vlastní štávu. Hovězí svíčkovou stačí jen lehce potřít. Takže ono toho smažení na olivovém oleji moc není. Zelenina se restuje při nižší teplotě.
V dnešní době jde rychle vozit v podstatě cokoliv odkudkoliv, ale levné to není.
Otázkou je, proč tady kupovat a konzumovat "levné" potraviny z dovozu, které zrají na lodích a jejich chuť vůbec neodpovídá originálu.
Otázkou je, proč tady kupovat a konzumovat "levné" potraviny z dovozu, které zrají na lodích a jejich chuť vůbec neodpovídá originálu.Protože alternativou je takovou potravinu vůbec nemít? V době, kdy to tady nedozrává, to prostě čertvé nemůžeme mít (za přijatelnou cenu).
Protože alternativou je takovou potravinu vůbec nemít? V době, kdy to tady nedozrává, to prostě čertvé nemůžeme mít (za přijatelnou cenu).
Nebo je také možnost si prostě jednou za čas dopřát svátek v lepší restauraci a ochutnat něco z čerstvých, byť drahých surovin. Přijde mi to logičtější, než místo originální suroviny jíst jakési její náhražky.
Zdrava strava se pozna snadno. Clovek si pri ni nema tukove airbagy (vyjimkou je kolem 1% populace, ktera ma objektivne geneticke problemy, zvysek jsou lide, kteri chteji byt obezni).
Treba omezit jednoduche cukry (vyjimkou v rozumnem mnozstvi jsou nektere druhy ovoce) a vsechny vyrobky, ktore ze slova "potravinarsky prumysl" davaji duraz na to druhe slovo. U nekterych extremnich jedincu pak nejake to extremni reseni.
Tiskni
Sdílej: