abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 520 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky

    17.12.2006 18:20 | Přečteno: 1844× | Počítače

    Před nedávnem jsem Blance pořídil novější hardware a svému notebooku větší disk. Předtím na počítači nebyl nainstalován Linux vůbec a na notebooku jsem měl Debian unstable verzi, se kterou jsem byl nadmíru spokojen a fungovalo mi na něm poměrně dost věcí a byl jsem s ním spokojen, dokonce jsem neměl ani chutě se pouštět do LFS (který podle mého názoru upadá).

    Na nový disk na notebooku jsem nainstaloval Kubuntu 6.10 (32bit) a musím přiznat, že se mi i celkem líbí, akorát jsem buď starý, nebo k práci na svém Kubuntu přistupuju jako k Debianu, tzn. že všechno snese. Zkrátka jsem v něm poměrně dost nejistý. Instalace mi nepřišla natolik triviální jak se píše skoro ve všech recenzích, ale to je asi způsobeno tím, že jsem měl přesně dané požadavky na rozdělení disku. Normální uživatel by jistě odklepal všechny volby a nedělal by si žádné starosti, já chvilkama tápal a experimentoval. Po instalaci na mě sice vybaflo anglické prostředí, ale po bližším seznámení se s programy pro správu balíčků a navyknutí si na sudo bylo vše v pořádku. Dokonce i OpenVPN a Javu jsem si nainstaloval, ačkoliv s OpenVPN jsem se celkem zapotil a tento měsíc vyšla Java 6, jen to Eclipse mi chybí.

    Povzbuzen úspěchem na notebooku jsem zkusil nstalovat Kubuntu 6.10 (64bit) i na počítač, který zvládá AMD64 architekturu. Instalace v pohodě, měl jsem natrénováno. Horší to však bylo s Javou, ačkoliv i tu jsem nakonec nainstaloval. Citelně mi ale chybí Opera a s instalací Wine jsem si užil velké lapálie, resp. se mi tento software nepovedlo nainstalovat vůbec. Prolezl jsem kdejaké HOWTO a diskusní fóra a nic. V poslední verzi kompilace na AMD64 pro Ubuntu nějak nefunguje a zatím jsem nepřišel na to, jak to vyřešit. Na počítači mám vedle SATA2 disku i IDE řadič se dvěma IDE disky. Dojde-li ke změně jádra, GRUB se mi špatně nastaví. Ještě že vím jak s GRUBem zacházet, protože jeho konfigurace není žádná začátečnická záležitost. Tím ovšem nechci tvrdit, že konfigurovat a spravovat Linux by měl umět i začátečník. Naopak, začínám zastávat názor, že spravovat počítač je natolik složitá záležitost, kterou se normální člověk nemá šanci naučit a místo toho by měl raději obětovat nějaký ten peníz a někoho si na jeho správu a údržbu najmout. Vždyť Octavii nebo Fabii si taky normální člověk nespravuje sám doma v garáži, ale svěří ji do péče raději automechanikovi.

    Zpátky ale k tématu. Rozhodl jsem se proto zkusit dát na počítač Debian pro 64bit a právě jej začal stahovat. Mám staženo 55% ze síťové instalace a už se nemůžu dočkat toho, až budu zkoušet nainstalovat Wine. Nebude-li nainstalováno Wine, nemůžu zkusit nainstalovat Diablo II (řádně zakoupeno, dokonce 2x. Dobrý software si svůj zisk zaslouží). A bez rozběhaného Diablo II by se mnou doma nemluvily ani dveře od koupelny, natož Blanka :-). Až bude Wine a Diablo II nainstalováno, zkusím sepsat nějaké české HOWTO.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.12.2006 18:41 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Naopak, začínám zastávat názor, že spravovat počítač je natolik složitá záležitost, kterou se normální člověk nemá šanci naučit a místo toho by měl raději obětovat nějaký ten peníz a někoho si na jeho správu a údržbu najmout.
    Tak zlé to snad nebude, vždyť Microsoftu už zvoní hrana. Já počítače nenávidím a ještě bych měl někomu platit, že mi ho uvede do polopoužitelného stavu?
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    17.12.2006 21:47 PetrProchy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Tak to wine me taky zajima... Snazil jsem se ho tez rozjet na ubuntu 6.10 amd64 a bez uspechu... viz zde (wine a x-server)...
    Drzim palce...
    18.12.2006 01:54 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky

    No mě se nepodařilo Wine na Kubuntu ani nainstalovat natož ho nějak konfigurovat. Při kompilaci mi to vyhodilo chybovou hlášku při slinkování s nějakou knihovnou a to jsem tam měl nainstalované všechny potřebné knihovny. Na diskusních fórech moc informací není a když ano, nejedná se o 64bit, anebo jsou zastaralé a na aktuální verze nepoužitelné. Poslední dobou jsem z používání Linuxu nějaký rozladěný a řešení podobných problémů mě unavuje. Asi jsem na to už starý a pohodlný, ale po 7mi letech zápasasů s různými distribucemi mě opouštějí síly, zvlášť když vidím, jak jsou snahy OSS programátorů relativně promrhávané.

    Zkusím Debian a uvidím. Zatím se mi na něm podařilo rozchodit dost věcí. Když ani ten nepoběží ..., Blanka zůstane u Windows. Potom co na nich běží PostgreSQL a dokonce i OpenLDAP je to celkem použitelný systém, ať se to někomu líbí nebo ne.

    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    18.12.2006 08:17 Čech Antonín | skóre: 17 | blog: CzechTony
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Jsem zrejme v podobne situaci jako vy. Rozhodnut vyuzivat 64bit jsem otestoval xubuntu 6.06 a etch, po uspesne instalaci a vyreseni mplayeru, flash-playeru ad. v chrootu jsem pohorel na dalsim vcetne wine. Naladu mi podstatne zlepsilo openSUSE, ke kteremu jsem se vratil po cca 3 letech. Uz neni treba slozite shanet iso cd, dvd verze. RPM je samozrejme o necem jinem nez DEB, ale pokud uz vse bezi, je to fuk. OpenSUSE 10.2 mam bez problemu na 64bit desktopu i 32bit notebooku, resp. na kazdy problem jsem jiz nalezl reseni. Obyc. uzivatel nepozna jestli instaluje 32bit nebo 64bit. Proste si ji v YASTU (SMARTU) vybere a nainstaluje. Na serverech zustavam verny debianu (zatim).
    Dalibor Smolík avatar 18.12.2006 08:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Potom co na nich běží PostgreSQL a dokonce i OpenLDAP je to celkem použitelný systém, ať se to někomu líbí nebo ne.
    Jasně. Když se Windows vylepší tak, že na nich dobře poběží i open source programy, pak se budou občas moci i použít :-) :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    18.12.2006 09:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Možná to někomu přijde divné, ale mě na Debianu 64bit nejlíp funguje wine kompilované pro slackware (32bit) prohnané přes alien (abych měl z toho deb balík).
    18.12.2006 19:41 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Jojo, drbání se levou nohou za pravým uchem.
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    19.12.2006 13:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Zkus se za tím pravým uchem podrbat pravou ;-)
    5.5.2008 21:25 jenic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Pane ! Jste dobrej, prolezl jsem kvuli tomu spoustu webu ;-)

    Diky
    GandY avatar 18.12.2006 16:11 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    mam jednu OT otazku, podarilo sa vam pod wine v hre Diablo II rozchodit multiplayer?
    25.2.2007 11:33 Jabbak | skóre: 1 | blog: Jeden tučňák povídal... | Velké Přílepy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - Kubuntu - Debian aneb cesta tam a zase zpátky
    Proč se snažíš rozchodit operu přes wine? Světe div se ale na stránkách http://www.opera.com/download/index.dml?step=2&opsys=Linux%20i386&platform=Linux%20i386 se dá stáhnout .DEB balík s nejnovější operou. (v debianim archívu není jen proto že je nesvobodná)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.