abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Partition magic a Linux

    25.8.2005 19:04 | Přečteno: 3714×

    Tak jsem si jako úplná lama nainstaloval Mandrivu LE2005 jako druhý systém k WinXP, super, všechno bylo fpoho až na to, že se to při každém odhlášení zaseklo na černé obrazovce a nešlo nic dělat.

    Po několika tvrdých restartech mi Linux odmítl nabootovat, tak jsem ho přeinstaloval s tím, že si zkompiluju nový kernel. Po mnoha dnech hledání na internetu jsem konečně shromáždil tolik informací, že jsem si řekl, že bych to mohl zvládnout.

    I stalo se. Po několikahodinové konfiguraci (byla moje první v životě) a párminutové kompilaci bylo nové jádro připraveno. Zkusil jsem ho a hle, nabootovalo. Byl jsem šťastný jak blecha, protože po pročtení informací z netu jsem nedoufal, že se mi to povede napoprvé.

    Pak jsem potřeboval něco dořešit ve win. Když jsem měl toto dořešené, vzpoměl jsem si, že bych si měl zálohovat .config, kdybych ho ještě někdy potřeboval :-) a něco se s tím původním stalo. Protože jsem byl líný restartovat, vzal jsem si k ruce Partition Magic a jeho File browser, ve kterém jsem zkopíroval .config na ntfs oddíl a posléze vypáli. Až sem bylo všecko OK.

    Druhý den jsem zkoušel nabootovat svůj nový kernel, ale coto? Jak Cannot find Ext3 filesystem on hda8? Nechápal jsem. Rozjel jsem si rescue z instalačního DVD Mandrivy. Dal jsem lspatrs. Samozřejmě, že všechny oddíly až na ten s windowsama byly zpřehzené.

    Následovalo opět dlouhé hledání. Po něm následovala editace lilo.conf a přeinstalace Lila, pak ještě fstab podle toho, co vyplivl lsparts

    Tentokrát bylo všecko fpoho, až na to, že mí dkms při startu vypíše:
    ati (8.10.19) Installing module
    ... (Bad exit status 3)
    Build failed Installation skipped [OK]

    A od té doby mi nejede 3D akcelerace. Na starém kernelu mi to psalo jenom že exit code je 5 a ze Installation failed ale 3D jelo. Při prvním bootu nového jádra dokonce nevypsal dkms žádnou chybu. Tak nevím. No neva, zkusím to nějak s pomocí Netu nějak pořešít.

    Poučení na závěř, které jsem si z toho odnesl: Nikdy nelez Partition Magicem na linux. part., který funguje.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.8.2005 20:55 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Jo jo, PM
    Partition Magic nevermore. Kdysi, hoooodne davno, kdyz sem jeste neumel vytvaret vsemozne oddily primo v linuxu, tak sem pouzival PM. Hacek byl v tom, ze vytvarel "tak trochu jine oddily" a linuxovej fdisk vzdycky rval, ze je neco spatne... uz nevim, co to tehdy bylo.

    Korunku tomu nasadil Solaris, kterej si moje rozdeleni disku vylozil po svem a zahlasil, ze se mi oddily navzajem prekryvaji, at s tim neco udelam;) Dnes jedine fdisk/cfdisk i na vytvareni FAT/BSD/Solaris... jen tak mam jistotu, ze bude vse OK.
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    25.8.2005 21:20 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo jo, PM
    Překrytý oddíly jsem měl kdysi taky a formát ext3 se kernelu taky moc nelíbil, ale to bylo ještě ve starý verzi PM, tušim 6. S verzí 8 jsem žádnej problém neměl (ale je fakt, že teď už s nim většinou jen dělám místo, oddíly si alokuju a vytvářim v instalátoru).
    25.8.2005 21:30 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Partition Magic je dobrej
    Ano, hodí se na postrkování FAT/NTFS, do toho radši nehrabu ani partedem, ani fdiskem. Na ext2 jsem jej použil jen jednou (nic se nestalo), příště jsem radši použil resize2fs (i když tvůrci PM mají prsty i v něm).
    Mikos avatar 25.8.2005 21:53 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše PF nikdy
    Když jde o disky a moje data na nich, tak bych tedy softwaru jako Partition Magic rozhodně nedůvěřoval, ani žádnému jinému GUI kde nevidim naprosto _přesně_ co s tím bude dělat.

    Používam reiserfs a když jsem potřeboval jednou zmenšit velkou (100G) partition, nejdůležitější data sem si zazálohoval na DVD a pak použil standardní konzolový resize_reiserfs a fdisk. A naprostá spokojenost, o data sem nepřišel. Od té doby se na tento postup spoléhám (i když mam reiserfs partition zvětšovat) a ještě nikdy mě nezklamal.

    Jinak na zvětšování/zmenšování ext{2,3} nebo FAT32 je dobrý parted. Ovšem zásadně nepoužívejte parted na reiserfs, používá na jeho zvětšování/zmenšování nějakou nestandardní knihovnu, která ho ve velkém množství případů likviduje!
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    25.8.2005 22:34 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PF nikdy
    Potvrzuji, používat parted a jeho nadstavby na resize reisera není dobrý nápad.
    26.8.2005 10:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PF nikdy
    Ovšem zásadně nepoužívejte parted na reiserfs, používá na jeho zvětšování/zmenšování nějakou nestandardní knihovnu, která ho ve velkém množství případů likviduje!
    no, mě se především nepodařilo parted ukecat, aby se reiserfs vůbec pracoval :-(
    Mikos avatar 26.8.2005 15:29 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PF nikdy
    To máte štěstí, možná už konečně tu jejich "podporu" pro reiserfs z parted vysekali. Opravdu nechápu proč používali nějakou stupidní neoficiální knihovnu (která reiservfs téměř dokonale likvidovala) a né standardní utilitu resize_reiserfs (která funguje naprosto bezchybně).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    26.8.2005 11:00 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše postup opravy
    Po několika tvrdých restartech mi Linux odmítl nabootovat, tak jsem ho přeinstaloval s tím, že si zkompiluju nový kernel.
    přeinstalace budiž, když o tom člověk moc neví, nemá čas na pořádné studium ani šikovného rádce po ruce a chce se rychle dostat do výchozího stavu ... ale proč by probůh mělo něco řešit překompilování kernelu?

    jsou dvě možnosti

    - buď se použijí distribuční zdrojáky, pak ovšem nevidím důvod si myslet, že z nich vzniklé distribuční jádro je špatně zkompilované (copak vývojářům distribuce funguje kompilátor jinak - hůř - než mě?)

    - nebo se použije vanilla jádro, v tom případě mi ovšem bude chybět spousta patchů, se kterými mandrakovské nástroje počítají, a bude to tak jako celkově k hovnu, s prominutím

    ... samozřejmě zkušený uživatel může sáhnout k rekompilaci jádra, když ví, čeho chce dosáhnout, ze zmínky o několikahodinové konfiguraci však soudím, že to není tento případ

    ???
    mess avatar 27.8.2005 16:39 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: postup opravy
    Rekompilovat jsem se rozhodl kvůli tomu problému s odhlašovaním.
    A pomohlo to, tak nevím no...
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.