AlmaLinux přinese s verzí 10.1 podporu btrfs. XFS bude stále jako výchozí filesystém, ale instalátor nabídne i btrfs. Více informací naleznete v oficiálním oznámení.
Společnost OpenAI představila svůj vlastní webový prohlížeč ChatGPT Atlas. Zatím je k dispozici pouze na macOS.
Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.5 (Mastodon). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovek v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.
Rodina jednodeskových počítačů Orange Pi se rozrostla (𝕏) o Orange Pi 6 Plus.
Na Humble Bundle běží akce Humble Tech Book Bundle: All Things Raspberry Pi by Raspberry Pi Press. Se slevou lze koupit elektronické knihy od nakladatelství Raspberry Pi Press a podpořit Raspberry Pi Press, Raspberry Pi Foundation North America nebo Humble.
Přidaný režim autonomního řízení vozidel Tesla Mad Max je dostupný pro vybrané zákazníky v programu EAP (Early Access Program). Nový režim je na silnici agresivnější, častěji mění pruhy a ne vždy dodržuje rychlostní limity. Agentura JPP spekuluje, že v Česku by se mohl nový režim namísto Mad Max jmenovat Mad Turek...
Byla vydána nová verze 9.18 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Nově také pro NanoPi R3S, R3S LTS, R76S a M5. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
bat, tj. vylepšený cat se zvýrazňováním syntaxe a integrací s gitem, byl vydán ve verzi 0.26.0.
Byla vydána první verze 0.0.1 [Mastodon] multipatformního renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie). Vývoj Serva započal v roce 2012 v Mozilla Corporation. V roce 2020 bylo Servo předáno nadaci Linux Foundation. Servo je napsané v programovacím jazyce Rust.
Cloudovou službu Amazon Web Services (AWS) americké firmy Amazon dnes postihl globální výpadek. Omezil dostupnost řady aplikací a webů, například populární platformu Snapchat nebo aplikaci s prvky umělé inteligence (AI) Perplexity. Podle webu Downdetector hlásily problémy také uživatelé obchodu Amazon, streamovací platformy PrimeVideo nebo platební služby PayPal.
Tento zápisek byl redakcí smazán.
Tiskni
Sdílej:
Co je vlastně bílá káva?Uvarí sa káva "melta" a zvlášť sa dá prevariť mlieko. Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko.
2) Prevarovani mleka je imho zbytecne. V mlekarnach to zvladnou vic nez dobre (imho).pokiaľ ale nemáš mlieko domáce...
Jako že kojíš? :-]nie
Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
ja "chemiu" v kupenom odtučnenom alebo aj v plnotučnom mlieku z obchodu citim...Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
Pokud máš s čim srovnávat, tak se nedivim.
bila kava je meltaja to poznám tak ako som to napísal vyššie
Je to stejne. Kdyby ses podival na cas, zjistil bys, ze jsme to psali zaroven, howk.takže ešte raz: Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko. takže biela káva = melta cez sitko + prilievane mlieko (alebo do mlieka sa prilieva cez sitko melta kava)
No, kolega to asi myslel tak, že s tebou súhlasí, len to zjednodušene nazval melta. Keďže ste to poslali v rovnaký čas, asi s tebou nepolemizoval.Ja nechcem polemizovat ale pre mna melta!=biela kava...
Co vim, originál melta je z čekanky a žita. <slza>Naposled jsem ji měl zřejmě kdysi u prarodičů</slza>.
Nesnídám, nemám čas...alebo by si musel ist o pol hodinu skor spat (co uz ale zdrave je)...Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Vločky nebo cereálie s mlíkem, ovoce a kafe.
+1
"strouhanou mrkvičku s ovesnými vločkami" - nedovedu si přestavit, jak něco takového chutná a nemám dost odvahy o zkusit. Zvlášt ráno.
dobre chutia... a hlavne sú zdravéSlova "zdravý" a "dobře chutnat" mi k sobě nějak nejdou
Ovesné vločky mají dost tuku a na chuť taky nic moc. Moc dobré jsou žitné, ječné nebo špalda.
Když nestíhám, tak snídám až v práci, a to kafe a pečivo.
Pokud mám ale čas, tak si snídani pěkne v klidu vychutnám. Müsli/conflakes s mlékem/jogurtem, nějaké to ovoce a čerstvě umletá a presovaná kávička.
Človek si samozřejmě musí přivstat.
ps: Poté, co jsem viděl znělku k seriálu Dexter, dal jsem tomu svému rannímu rituálu podobný řád...
Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.Tak to by mě zabilo. Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstvení, zadruhé, jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčil. U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.
Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstveníChacha, to já mezitím ještě hodinu cestuji autem
jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčilNejsou pochybné. Vím, že obsah nitrosaminů, akrylamidu, polycyklických aromatických uhlovodíků, transnenasycených mastných kyselin, bakterií rodu Salmonella a jiných vybraných přísad je větší než malý. Vím, co jím
U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.Tak, či tak, chuť několik dní vystavovaného studeného řízku stejně nebude valná.
Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Bohužel už nevím kde, ale někde psali, že vůbec nejvíc bacilů je na počítačových klávesnicích a myších.
Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit...Sice nemám domácí pekárnu a chleba jsem pekl třikrát v životě (z toho jednou hodně dávno a tehdy to dopadlo špatně - dva pozdější pokusy dopadly mnohem lépe). Ale dostkrát jsem jedl různý domácí chléb a většinou byl mnohem lepší než ten kupovaný. Ohledně trvanlivosti záleží na receptu - pamatuji na chléb, který opravdu vydržel týden, ale už nevím, co v něm bylo a jak se dělal.
Snídám vlastně cokoliv, už jsem si přestal dávat po ránu něco fakt sladkého - koláče (frgál třeba) a tak, dost zpomalují ... asi krevní oběh, bez kafe jsem pak jak praštěnej. Čili obvykle celozrnej chleba, sýr, kafe s mlíkem, buď brazilský mletý nebo neskafe instant. Občas krupičku, občas domácí polívku, občas nějakou uzeninu. Když upeču, tak i štrůdl, ten zas tak nesladim nebo tvarohovou bábovku. Míval jsem rád hemenex, teď už nemam tolik času na mazání se s tim. (To mne napadlo, jak často mejete nádobí denně? Proto si dávam radši něco lehkýho, ať když jdu do práce, po sobě nenechávam chaos.)
Čas od času narazim na "domácí prodej medu", vychází to tak "sklenice za stovku", zatim máme zkušenosti dobrý. Tedy zajímal by mne rozbor toho medu a rozdíl oproti jiným, kupovaným v distribuční síti, ale zatím nebyl důvod.
Jj, taky si někdy brzo půjdu dát k snídani pečené vepřové koleno
Možná jsem blázen, asi jsem vůl, každej den snídám pivo a rum.