Intel vydal 30 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20251111 mikrokódů pro své procesory.
Byla vydána říjnová aktualizace aneb nová verze 1.106 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.106 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Canonical pro své zákazníky, předplatitele Ubuntu Pro, prodloužil podporu Ubuntu LTS z 12 let na 15 let (Legacy add-on). Týká se verzí od 14.04 (Trusty Tahr).
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 5.0.0. Nově je oficiálně podporován Linux ARM64/AArch64. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byla vydána verze 10 dnes již multiplatformního open source frameworku .NET (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu Microsoftu. Další informace v poznámkách k vydání na GitHubu nebo v přednáškách na právě probíhající konferenci .NET Conf 2025.
Rodina hardwaru služby Steam se začátkem roku 2026 rozroste. Steam Deck doplní nový Steam Controller, herní PC Steam Machine se SteamOS s KDE Plasmou a bezdrátový VR headset s vlastními ovladači Steam Frame.
Amazon Web Services (AWS) oznámil (en) výstavbu Fastnetu – strategického transatlantického optického kabelu, který propojí americký stát Maryland s irským hrabstvím Cork a zajistí rychlý a spolehlivý přenos cloudových služeb a AI přes Atlantik. Fastnet je odpovědí na rostoucí poptávku po rychlém a spolehlivém přenosu dat mezi kontinenty. Systém byl navržen s ohledem na rostoucí provoz související s rozvojem umělé inteligence a
… více »Evropská komise zkoumá možnosti, jak přinutit členské státy Evropské unie, aby ze svých telekomunikačních sítí postupně vyloučily čínské dodavatele Huawei a ZTE. Místopředsedkyně EK Henna Virkkunenová chce změnit doporučení nepoužívat rizikové dodavatele při budování mobilních sítí z roku 2020 v právně závazný požadavek.
sudo-rs, tj. sudo a su přepsané do programovacího jazyka Rust, již obsaženo v Ubuntu 25.10, bylo vydáno ve verzi 0.2.10. Opraveny jsou 2 bezpečnostní chyby.
Kaspersky pro Linux je nově k dispozici také pro domácí uživatele.
Tento zápisek byl redakcí smazán.
Tiskni
Sdílej:
Co je vlastně bílá káva?Uvarí sa káva "melta" a zvlášť sa dá prevariť mlieko. Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko.
2) Prevarovani mleka je imho zbytecne. V mlekarnach to zvladnou vic nez dobre (imho).pokiaľ ale nemáš mlieko domáce...
Jako že kojíš? :-]nie
To akože istý čas sme brali mlieko od susedov čo mali kravičku, také v meste (resp. v obchode) nenájdeš - poväčšine iba odtučnené, dlhotrvácne a plné chémie
Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
ja "chemiu" v kupenom odtučnenom alebo aj v plnotučnom mlieku z obchodu citim...Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
Pokud máš s čim srovnávat, tak se nedivim.
bila kava je meltaja to poznám tak ako som to napísal vyššie
Je to stejne. Kdyby ses podival na cas, zjistil bys, ze jsme to psali zaroven, howk.takže ešte raz: Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko. takže biela káva = melta cez sitko + prilievane mlieko (alebo do mlieka sa prilieva cez sitko melta kava)
No, kolega to asi myslel tak, že s tebou súhlasí, len to zjednodušene nazval melta. Keďže ste to poslali v rovnaký čas, asi s tebou nepolemizoval.Ja nechcem polemizovat ale pre mna melta!=biela kava...
Co vim, originál melta je z čekanky a žita. <slza>Naposled jsem ji měl zřejmě kdysi u prarodičů</slza>.
Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Nesnídám, nemám čas...alebo by si musel ist o pol hodinu skor spat (co uz ale zdrave je)...Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Vločky nebo cereálie s mlíkem, ovoce a kafe.
+1
.
"strouhanou mrkvičku s ovesnými vločkami" - nedovedu si přestavit, jak něco takového chutná a nemám dost odvahy o zkusit. Zvlášt ráno.
dobre chutia... a hlavne sú zdravéSlova "zdravý" a "dobře chutnat" mi k sobě nějak nejdou
.
Ovesné vločky mají dost tuku a na chuť taky nic moc. Moc dobré jsou žitné, ječné nebo špalda.
Když nestíhám, tak snídám až v práci, a to kafe a pečivo.
Pokud mám ale čas, tak si snídani pěkne v klidu vychutnám. Müsli/conflakes s mlékem/jogurtem, nějaké to ovoce a čerstvě umletá a presovaná kávička.
Človek si samozřejmě musí přivstat.
ps: Poté, co jsem viděl znělku k seriálu Dexter, dal jsem tomu svému rannímu rituálu podobný řád...
), sýrem a salámem. Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.
Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.Tak to by mě zabilo. Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstvení, zadruhé, jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčil. U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.
Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstveníChacha, to já mezitím ještě hodinu cestuji autem
To uplynou akorát ty dvě hodiny od probuzení a jsem připraven přijímat potravu. Dřív by to fakt nešlo.
jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčilNejsou pochybné. Vím, že obsah nitrosaminů, akrylamidu, polycyklických aromatických uhlovodíků, transnenasycených mastných kyselin, bakterií rodu Salmonella a jiných vybraných přísad je větší než malý. Vím, co jím
U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.Tak, či tak, chuť několik dní vystavovaného studeného řízku stejně nebude valná.
Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Bohužel už nevím kde, ale někde psali, že vůbec nejvíc bacilů je na počítačových klávesnicích a myších.
Ale nevím, jestli je to zdravý způsob života...
Uvažoval jsem, že bych si koupil domácí pekárnu na chleba, pak bych nemusel chodit ani pro pečivo. Sice nemám velkou spotřebu, lae hléb z domácí pekárny prý vydrží čerstvý déle. Představuji si, že bych pekl jednou týdně a chléb by mi také na celý týden vydržel. Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit... (nejlépe v samostatném zápisku "Domácí pečení chleba pro linuxáky"
).
Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit...Sice nemám domácí pekárnu a chleba jsem pekl třikrát v životě (z toho jednou hodně dávno a tehdy to dopadlo špatně - dva pozdější pokusy dopadly mnohem lépe). Ale dostkrát jsem jedl různý domácí chléb a většinou byl mnohem lepší než ten kupovaný. Ohledně trvanlivosti záleží na receptu - pamatuji na chléb, který opravdu vydržel týden, ale už nevím, co v něm bylo a jak se dělal.
).
Snídám vlastně cokoliv, už jsem si přestal dávat po ránu něco fakt sladkého - koláče (frgál třeba) a tak, dost zpomalují ... asi krevní oběh, bez kafe jsem pak jak praštěnej. Čili obvykle celozrnej chleba, sýr, kafe s mlíkem, buď brazilský mletý nebo neskafe instant. Občas krupičku, občas domácí polívku, občas nějakou uzeninu. Když upeču, tak i štrůdl, ten zas tak nesladim nebo tvarohovou bábovku. Míval jsem rád hemenex, teď už nemam tolik času na mazání se s tim. (To mne napadlo, jak často mejete nádobí denně? Proto si dávam radši něco lehkýho, ať když jdu do práce, po sobě nenechávam chaos.)
Čas od času narazim na "domácí prodej medu", vychází to tak "sklenice za stovku", zatim máme zkušenosti dobrý. Tedy zajímal by mne rozbor toho medu a rozdíl oproti jiným, kupovaným v distribuční síti, ale zatím nebyl důvod.
Jj, taky si někdy brzo půjdu dát k snídani pečené vepřové koleno 
Možná jsem blázen, asi jsem vůl, každej den snídám pivo a rum.