Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.
Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.
Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.
Byla vydána nová verze 5.4.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie). Z novinek lze vypíchnout vylepšenou podporu Waylandu. Nejnovější darktable by měl na Waylandu fungovat stejně dobře jako na X11.
Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.3 s kódovým jménem Zena. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že nástroj Systémová hlášení (System Reports) získal mnoho nových funkcí a byl přejmenován na Informace o systému (System Information). Linux Mint 22.3 bude podporován do roku 2029.
GNU Project Debugger aneb GDB byl vydán ve verzi 17.1. Podrobný přehled novinek v souboru NEWS.
Josef Průša oznámil zveřejnění kompletních CAD souborů rámů tiskáren Prusa CORE One a CORE One L. Nejsou vydány pod obecnou veřejnou licenci GNU ani Creative Commons ale pod novou licencí OCL neboli Open Community License. Ta nepovoluje prodávat kompletní tiskárny či remixy založené na těchto zdrojích.
Nový CEO Mozilla Corporation Anthony Enzor-DeMeo tento týden prohlásil, že by se Firefox měl vyvinout v moderní AI prohlížeč. Po bouřlivých diskusích na redditu ujistil, že v nastavení Firefoxu bude existovat volba pro zakázání všech AI funkcí.
Tento zápisek byl redakcí smazán.
Tiskni
Sdílej:
Co je vlastně bílá káva?Uvarí sa káva "melta" a zvlášť sa dá prevariť mlieko. Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko.
2) Prevarovani mleka je imho zbytecne. V mlekarnach to zvladnou vic nez dobre (imho).pokiaľ ale nemáš mlieko domáce...
Jako že kojíš? :-]nie
To akože istý čas sme brali mlieko od susedov čo mali kravičku, také v meste (resp. v obchode) nenájdeš - poväčšine iba odtučnené, dlhotrvácne a plné chémie
Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
ja "chemiu" v kupenom odtučnenom alebo aj v plnotučnom mlieku z obchodu citim...Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
Pokud máš s čim srovnávat, tak se nedivim.
bila kava je meltaja to poznám tak ako som to napísal vyššie
Je to stejne. Kdyby ses podival na cas, zjistil bys, ze jsme to psali zaroven, howk.takže ešte raz: Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko. takže biela káva = melta cez sitko + prilievane mlieko (alebo do mlieka sa prilieva cez sitko melta kava)
No, kolega to asi myslel tak, že s tebou súhlasí, len to zjednodušene nazval melta. Keďže ste to poslali v rovnaký čas, asi s tebou nepolemizoval.Ja nechcem polemizovat ale pre mna melta!=biela kava...
Co vim, originál melta je z čekanky a žita. <slza>Naposled jsem ji měl zřejmě kdysi u prarodičů</slza>.
Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Nesnídám, nemám čas...alebo by si musel ist o pol hodinu skor spat (co uz ale zdrave je)...Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Vločky nebo cereálie s mlíkem, ovoce a kafe.
+1
.
"strouhanou mrkvičku s ovesnými vločkami" - nedovedu si přestavit, jak něco takového chutná a nemám dost odvahy o zkusit. Zvlášt ráno.
dobre chutia... a hlavne sú zdravéSlova "zdravý" a "dobře chutnat" mi k sobě nějak nejdou
.
Ovesné vločky mají dost tuku a na chuť taky nic moc. Moc dobré jsou žitné, ječné nebo špalda.
Když nestíhám, tak snídám až v práci, a to kafe a pečivo.
Pokud mám ale čas, tak si snídani pěkne v klidu vychutnám. Müsli/conflakes s mlékem/jogurtem, nějaké to ovoce a čerstvě umletá a presovaná kávička.
Človek si samozřejmě musí přivstat.
ps: Poté, co jsem viděl znělku k seriálu Dexter, dal jsem tomu svému rannímu rituálu podobný řád...
), sýrem a salámem. Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.
Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.Tak to by mě zabilo. Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstvení, zadruhé, jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčil. U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.
Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstveníChacha, to já mezitím ještě hodinu cestuji autem
To uplynou akorát ty dvě hodiny od probuzení a jsem připraven přijímat potravu. Dřív by to fakt nešlo.
jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčilNejsou pochybné. Vím, že obsah nitrosaminů, akrylamidu, polycyklických aromatických uhlovodíků, transnenasycených mastných kyselin, bakterií rodu Salmonella a jiných vybraných přísad je větší než malý. Vím, co jím
U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.Tak, či tak, chuť několik dní vystavovaného studeného řízku stejně nebude valná.
Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Bohužel už nevím kde, ale někde psali, že vůbec nejvíc bacilů je na počítačových klávesnicích a myších.
Ale nevím, jestli je to zdravý způsob života...
Uvažoval jsem, že bych si koupil domácí pekárnu na chleba, pak bych nemusel chodit ani pro pečivo. Sice nemám velkou spotřebu, lae hléb z domácí pekárny prý vydrží čerstvý déle. Představuji si, že bych pekl jednou týdně a chléb by mi také na celý týden vydržel. Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit... (nejlépe v samostatném zápisku "Domácí pečení chleba pro linuxáky"
).
Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit...Sice nemám domácí pekárnu a chleba jsem pekl třikrát v životě (z toho jednou hodně dávno a tehdy to dopadlo špatně - dva pozdější pokusy dopadly mnohem lépe). Ale dostkrát jsem jedl různý domácí chléb a většinou byl mnohem lepší než ten kupovaný. Ohledně trvanlivosti záleží na receptu - pamatuji na chléb, který opravdu vydržel týden, ale už nevím, co v něm bylo a jak se dělal.
).
Snídám vlastně cokoliv, už jsem si přestal dávat po ránu něco fakt sladkého - koláče (frgál třeba) a tak, dost zpomalují ... asi krevní oběh, bez kafe jsem pak jak praštěnej. Čili obvykle celozrnej chleba, sýr, kafe s mlíkem, buď brazilský mletý nebo neskafe instant. Občas krupičku, občas domácí polívku, občas nějakou uzeninu. Když upeču, tak i štrůdl, ten zas tak nesladim nebo tvarohovou bábovku. Míval jsem rád hemenex, teď už nemam tolik času na mazání se s tim. (To mne napadlo, jak často mejete nádobí denně? Proto si dávam radši něco lehkýho, ať když jdu do práce, po sobě nenechávam chaos.)
Čas od času narazim na "domácí prodej medu", vychází to tak "sklenice za stovku", zatim máme zkušenosti dobrý. Tedy zajímal by mne rozbor toho medu a rozdíl oproti jiným, kupovaným v distribuční síti, ale zatím nebyl důvod.
Jj, taky si někdy brzo půjdu dát k snídani pečené vepřové koleno 
Možná jsem blázen, asi jsem vůl, každej den snídám pivo a rum.