Byla vydána (𝕏) nová verze 2025.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.
Dánské ministerstvo pro digitální záležitosti má v plánu přejít na Linux a LibreOffice [It's FOSS News].
V úterý Google vydal Android 16. Zdrojové kódy jsou k dispozici na AOSP (Android Open Source Project). Chybí (zatím?) ale zdrojové kódy specifické pro telefony Pixel od Googlu. Projekty jako CalyxOS a GrapheneOS řeší, jak tyto telefony nadále podporovat. Nejistá je podpora budoucích Pixelů. Souvisí to s hrozícím rozdělením Googlu (Google, Chrome, Android)?
Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.101 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.101 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
V Brně na FIT VUT probíhá třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2025. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.
Vyloučení technologií, které by mohly představovat bezpečnostní riziko pro stát, má umožnit zákon o kybernetické bezpečnosti, který včera Senát schválil spolu s novelami navazujících právních předpisů. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá rovněž s prověřováním dodavatelů technologií pro stát. Normy mají nabýt účinnosti od třetího měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.6.
Po Red Hat Enterprise Linuxu a AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.0 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-06 aneb Eclipse 4.36. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Americká filmová studia Walt Disney a Universal Pictures podala žalobu na provozovatele populárního generátoru obrázků pomocí umělé inteligence (AI) Midjourney. Zdůvodňují to údajným porušováním autorských práv. V žalobě podané u federálního soudu v Los Angeles označují firmu za „bezednou jámu plagiátorství“, neboť podle nich bez povolení bezostyšně kopíruje a šíří postavy z filmů jako Star Wars, Ledové království nebo Já, padouch, aniž by do nich investovala jediný cent.
Co je vlastně bílá káva?Uvarí sa káva "melta" a zvlášť sa dá prevariť mlieko. Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko.
2) Prevarovani mleka je imho zbytecne. V mlekarnach to zvladnou vic nez dobre (imho).pokiaľ ale nemáš mlieko domáce...
Jako že kojíš? :-]nie
Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
ja "chemiu" v kupenom odtučnenom alebo aj v plnotučnom mlieku z obchodu citim...Jednou, kdysi, jsem stopnul někoho, kdo jel do kravína a měl jsem možnost ochutnat mlíko přímo z tanku, co tam měli ... nahože plavala smetana. Fakt to je něco jiného, z mého pohledu lepšího, než je běžně k mání.
Pokud máš s čim srovnávat, tak se nedivim.
bila kava je meltaja to poznám tak ako som to napísal vyššie
Je to stejne. Kdyby ses podival na cas, zjistil bys, ze jsme to psali zaroven, howk.takže ešte raz: Uvarená melta sa preleje cez sitko a potom sa do nej pomaly prilieva prevarené mlieko. takže biela káva = melta cez sitko + prilievane mlieko (alebo do mlieka sa prilieva cez sitko melta kava)
No, kolega to asi myslel tak, že s tebou súhlasí, len to zjednodušene nazval melta. Keďže ste to poslali v rovnaký čas, asi s tebou nepolemizoval.Ja nechcem polemizovat ale pre mna melta!=biela kava...
Co vim, originál melta je z čekanky a žita. <slza>Naposled jsem ji měl zřejmě kdysi u prarodičů</slza>.
Nesnídám, nemám čas...alebo by si musel ist o pol hodinu skor spat (co uz ale zdrave je)...Vím, že je to nezdravé, ale to bych musel vstávat o půl hodiny dříve a to bych se zase nevyspal (což také není zdravé)
Vločky nebo cereálie s mlíkem, ovoce a kafe.
+1
"strouhanou mrkvičku s ovesnými vločkami" - nedovedu si přestavit, jak něco takového chutná a nemám dost odvahy o zkusit. Zvlášt ráno.
dobre chutia... a hlavne sú zdravéSlova "zdravý" a "dobře chutnat" mi k sobě nějak nejdou
Ovesné vločky mají dost tuku a na chuť taky nic moc. Moc dobré jsou žitné, ječné nebo špalda.
Když nestíhám, tak snídám až v práci, a to kafe a pečivo.
Pokud mám ale čas, tak si snídani pěkne v klidu vychutnám. Müsli/conflakes s mlékem/jogurtem, nějaké to ovoce a čerstvě umletá a presovaná kávička.
Človek si samozřejmě musí přivstat.
ps: Poté, co jsem viděl znělku k seriálu Dexter, dal jsem tomu svému rannímu rituálu podobný řád...
Pokud snídám v občerstvení, pak obvykle šunkové chlebíčky nebo řízek či karbanátek se salátem.Tak to by mě zabilo. Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstvení, zadruhé, jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčil. U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.
Zaprvé, nevydržel bych časový interval mezi vstaním z postele a dojitím do občerstveníChacha, to já mezitím ještě hodinu cestuji autem
jakési pochybné chlebíčky nebo řízky bůhvíodkud bych do pusy asi nestrčilNejsou pochybné. Vím, že obsah nitrosaminů, akrylamidu, polycyklických aromatických uhlovodíků, transnenasycených mastných kyselin, bakterií rodu Salmonella a jiných vybraných přísad je větší než malý. Vím, co jím
U nás u školy byly lahůdky. Měli tam i řízky -- celý den (a trofám si říct, že celé dny) se válely po pultu, tzn. na teple + na přístupném místě pro mouchy atp. Jeden spolužák se jimi ládoval... Fuj.Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Nejlepší je, že i to, co na první pohled vypadá takhle děsně, je na tom z chemického a mikrobiologického hlediska lépe než jídlo vypadající zdravě a bezpečně. Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.Tak, či tak, chuť několik dní vystavovaného studeného řízku stejně nebude valná.
Je to podobné, jako když na zdánlivě nevinných místech (jako je třeba klika u dveří ministerstva obrany) nacházeli řádově více patogenních mikrobů než na prkénku veřejného WC.
Bohužel už nevím kde, ale někde psali, že vůbec nejvíc bacilů je na počítačových klávesnicích a myších.
Uvítal bych, kdyby někdo měl s tímto zkušenosti a chtěl se podělit...Sice nemám domácí pekárnu a chleba jsem pekl třikrát v životě (z toho jednou hodně dávno a tehdy to dopadlo špatně - dva pozdější pokusy dopadly mnohem lépe). Ale dostkrát jsem jedl různý domácí chléb a většinou byl mnohem lepší než ten kupovaný. Ohledně trvanlivosti záleží na receptu - pamatuji na chléb, který opravdu vydržel týden, ale už nevím, co v něm bylo a jak se dělal.
Snídám vlastně cokoliv, už jsem si přestal dávat po ránu něco fakt sladkého - koláče (frgál třeba) a tak, dost zpomalují ... asi krevní oběh, bez kafe jsem pak jak praštěnej. Čili obvykle celozrnej chleba, sýr, kafe s mlíkem, buď brazilský mletý nebo neskafe instant. Občas krupičku, občas domácí polívku, občas nějakou uzeninu. Když upeču, tak i štrůdl, ten zas tak nesladim nebo tvarohovou bábovku. Míval jsem rád hemenex, teď už nemam tolik času na mazání se s tim. (To mne napadlo, jak často mejete nádobí denně? Proto si dávam radši něco lehkýho, ať když jdu do práce, po sobě nenechávam chaos.)
Čas od času narazim na "domácí prodej medu", vychází to tak "sklenice za stovku", zatim máme zkušenosti dobrý. Tedy zajímal by mne rozbor toho medu a rozdíl oproti jiným, kupovaným v distribuční síti, ale zatím nebyl důvod.
Jj, taky si někdy brzo půjdu dát k snídani pečené vepřové koleno
Možná jsem blázen, asi jsem vůl, každej den snídám pivo a rum.
Tiskni
Sdílej: