abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 435 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Doména, mount.cifs a marné snahy rozjet to nějak lépe

    21.3.2012 22:48 | Přečteno: 1332× | Debian | poslední úprava: 21.3.2012 22:51

    Uf, to byl zase půlrok. Trochu se zabýváme s kamarádem správou jisté školní sítě a domény, kterou kromě Windows Serveru a stanic s Windows (rozličných odrůd) obývají i různé verze Ubuntu a Debianu. S Windows stanicemi obvykle nebývají žádné problémy, co se týče zapojení do domény a namapování síťových disků (až na pár vzácných výjimek). Ovšem Linux, no... :)

    Neměň to, dokud někdo nechce víc

    Na našem gymnáziu se momentálně vyučuje Java a k tomuto účelu jsme na jednotlivé počítače nainstalovali NetBeans. K připojení síťových disků ze serveru používáme fungující, ale neobvyklé (já bych možná řekl prasácké, vzhledem k okolnostem :-D ) řešení spočívající v tom, že po přihlášení uživatele se na jeho ploše vytvoří dvě ikonky - Připojit disk G: a Připojit disk P: (což zajistí pythonovský skript zavolaný z /etc/gdm3/PostLogin) - a poklikáním se disky následně připojí pomocí gvfs a uživatel je může používat. Autorizace je zajištěna pomocí Kerberova tiketu, takže tento způsob je prakticky bezproblémový.

    Ale - takto namapované disky se objeví všude, jen ne v NetBeans, a ne každý si pamatuje cestu ~/.gvfs, takže vznikla jistá potřeba něčeho trochu chytřejšího. Symlinky do ~ po připojení? Proboha, jen to ne! Složitost, která se navíc může kdykoliv rozbít. Ale jak to tedy provést?

    mount.cifs vs. my - 5:0

    Použití příkazu mount nám připadalo jako poměrně logická volba, navíc se uživateli vytvoří pěkná ikonka disku na ploše - za předpokladu, že to bude nějak fungovat. Ale ukázalo se, že ani s mountem se nedá jen tak počítat, pokud jde o naši síť a doménu. :)

    Hned první pokus vyšel úplně naprázdno,
    sudo mount -t cifs //server/pavel ~/G
    když se mount ve své jasnozřivé moudrosti pokusil přeložit server na čísla a tečky. Výsledek si jistě domyslíte. Jenže ani po přímém zadání IP adresy jsme nedopadli o mnoho lépe.
    $ sudo mount.cifs //192.168.1.2/pavel ~/G
    Password:
    Tak, připojení zdá se funguje, ale chce po nás heslo. Co je mountu do hesla? Má přece lístek od Kerbera! Zmetek jeden zatracenej. Tak ne, asi to nějak půjde:
    $ sudo mount.cifs //192.168.1.2/pavel ~/G -o sec=krb5
    mount error(95): Operation not supported
    Nepůjde. Podle dmesg se musíme připojovat s podepsanými pakety. OK. (Jen tak mimochodem, mezi jednotlivými kroky vždy uplynula zhruba hodina, :-D ale na tento jsem přišel trochu rychleji.)
    $ sudo mount.cifs //192.168.1.2/pavel ~/G -o sec=krb5i
    mount error(2): file not found
    A co je zase tohle? Dmesg tentokrát zarytě mlčel a debugovat mount.cifs nijak nepomohlo, resp. nevylezlo nic použitelného. Považovali jsme to za bug v kernelu, dokud někoho nenapadlo dohrát balíček smbfs. Ten s sebou tehdá vzal i keyutils jakožto esenci zcela nezbytnou pro připojení s podepsanými pakety. Asi kvůli nějakému exotickému druhu šifrování. Dobře, to bychom měli. Co si na nás mount nachystá příště? (Nechtějte vědět. Strávili jsme nad tím měsíc. :-) )
    $ sudo mount.cifs //192.168.1.2/pavel ~/G -o sec=krb5i,user=pavel
    mount error(127): Required key not available
    Už tady jsem věděl, že jsem sakra blízko k řešení, ale kamarádovi tenkrát došlo lépe než mě, že ten příkaz přece pouštím pod rootem, který nemá propustku do Kerberova klubu uživatele pavel. Tedy že se za něj nesmí vydávat.

    suid? Ale kdeže

    Po prohledání internetu jsem přišel na jinou prasárničku. Nastavím příkazům mount.cifs, smbmount a smbumount suid bit, takže je bude i obyčejný uživatel spouštět jakoby pod rootem. Tím se to mělo vyřešit. A chvíli to fungovalo, než jsme přešli k jinému počítači a pokusili se zopakovat naše kroky... :-/ Další pátrání na internetu přineslo zjištění, že ani téhle fujovince nebyla souzena dlouhá existence a přestala fungovat i jiným. Nu což, čas se posunout jinam...

    gvfs-mount and all his friends

    Příkaz:
    gvfs-mount //192.168.1.2/pavel
    se zprvu tvářil, že vyřeší všechny naše problémy. Jenže: Čili z louže do bláta. Ne, tudy fakt ne. Ale naštěstí jsem si všiml jedné zajímavé věci... A tou byl PAM.

    pam_mount

    PAM v moderních linuxových distribucích totiž zajištuje vše, co se jen trochu dotýká přihlašování, a je navíc velmi přizpůsobitelný a rozšířitelný moduly, jako je třeba pam_mount (v Debianu balík libpam-mount). Tento malý pomocník umožňuje připojovat různé disky a je taktéž velice tvárný, co se týče nastavení, ale zároveň nevypadá ani příliš složitě. To se mi zalíbilo a rozhodl jsem se prozkoumat, co náš malý kouzelník dokáže. No, zjistil jsem, že mount.cifs stejně budu muset dřív nebo později rozjet. A tehdá mi to docvaklo, když jsem hledal a hledal. Nějak jsem nevěřil, že ten jeden jediný parametr může v něčem pomoct. Ale tak jsem to zkusil:
    $ sudo mount.cifs //192.168.1.2/pavel ~/G -o sec=krb5i,uid=pavel
    $
    Nemohl jsem tomu uvěřit. Ono to vážně začalo fungovat. Přidání parametru UID zabralo. Všechny problémy jako by mávnutím proutku zmizely a já se radoval. Polohlasitě radoval, aby to pokud možno nikdo neslyšel. :-D Upravil jsem konfiguráček v /etc/security/pam_mount.conf.xml, ten se po nějakém laborování taky rozjel. Aspoň na počítači s Debianem. :)

    pam_mount a strniště bugů

    No, ale zpět k těm bugům. Otestoval jsem konfiguraci na jednom počítači s Debianem a automaticky předpokládal, že to bude fungovat i na Ubuntích kompjútrech. Ojojoj, jak strašlivě jsem se zmýlil. Na pam_mount totiž ani nedošlo a žádný příkaz k přimountování se nespustil. Debug byl neobyčejně hluchý. Aby taky ne, netrvalo dlouho zjistit příčinu. pam_lsass z balíku likewise-open nějakým způsobem blokuje pam_mount, pokud je v /etc/pam.d/common-session napsaný před ním. Řešení? Bylo asi nejjednodušší z celé sestavy kroků, stačilo přehodit ty dva řádky. :-)
    session optional pam_mount.so
    session sufficient pam_lsass.so
    A ne, klid jsme stále neměli, narazili jsme totiž na bug s chownem, kterýžto se dá nejlépe vyřešit asi jen instalací verze 2.8.1 balíku libpam_mount. Úlevou je, že nemá nové závislosti oproti starší verzi. V dalších dnech zkusíme celý nový cirkus nahodit zkušebně na ostatních počítačích a nahradit jím starou pythonovskou parádičku. Držte nám palce. :-)        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.3.2012 08:18 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doména, mount.cifs a marné snahy rozjet to nějak lépe
    Dost odstrašující čtení. Např. při tom posledním "bugu" si stačilo v manu pamu přečíst co znamená optional a sufficient. Brrr.
    PaulosV avatar 22.3.2012 17:04 PaulosV | skóre: 10 | blog: dentoob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doména, mount.cifs a marné snahy rozjet to nějak lépe
    Člověk se stále učí (čímž neomlouvám některé prasečinky, které jsem konkrétně já natropil), třeba tohle jsem nevěděl a do manu PAMu jsem se až do teď ani nepodíval, takže díky. Ten článek byl spíš jen příběh nadějného nápadu, který skončil mnoha hodinami laborování a několika případy svěšené (skoro zavěšené) hlavy. :-)
    22.3.2012 10:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doména, mount.cifs a marné snahy rozjet to nějak lépe
    Nastavím příkazům mount.cifs, smbmount a smbumount suid bit, takže je bude i obyčejný uživatel spouštět jakoby pod rootem.
    Nevím, co tam máte za "Debiany", ale u mě má mount.cifs suid nastaveno už z distra a smbmount je symlink.
    Quando omni flunkus moritati
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.