abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    add-on tlacitka v mem pojeti

    23.5.2008 11:35 | Přečteno: 998× | linux | poslední úprava: 23.5.2008 11:40

    Jsem štastným majitelem klávesnice s 10 multimediálními tlačítky, myši s pěti tlačítky (tj dvě navíc) a výkyvným tlačítkem. Podpora v linuxu je více než dobrá (ve smyslu toho, že o nich systém ví, ne že rovnou fungují). Takže jak na to.

    Pro úplnost, jedná se o tuto myš a klávesnici

    Klávesnice

    Klávesnice vrací korektní scankódy (narozdíl od zrůdiček Labtec které vrací sekvence ctrl+alt+...), které zjistíme a budeme ovládat pomocí skvělého programu xbindkeyes.
    > xbindkeys -h
    xbindkeys 1.7.3 by Philippe Brochard
    usage: xbindkeys [options]
    where options are:
    -V, --version Print version and exit
    -d, --defaults Print a default rc file
    -f, --file Use an alternative rc file
    -h, --help This help!
    -X, --display Set X display to use
    -v, --verbose More information on xbindkeys when it
    run -s, --show Show the actual keybinding
    -k, --key Identify one key pressed
    -mk, --multikey Identify multi key pressed
    -g, --geometry size and position of window open with -k|-mk option
    -n, --nodaemon don't start as daemon

    Takže například
    xbindkeys -mk
    zobrazí okno, do kterého najedeme myší a proklikáme všechny multimediální klávesy na klávesnici. Asi je dobře zapamatovat si pořadí, abychom pak z terminálu vyčetly o jaké kláves vlastně šlo.
    A výsledek:
    --- Press "q" to stop. ---
    "NoCommand"
    m:0x14 + c:37
    Control+Mod2 + Control_L
    "NoCommand"
    m:0x10 + c:49
    Mod2 + grave

    Pak už stačí vyeditovat soubor .xbindkeysrc a nastavit si akce pro jednotlivé klávesy. Použijeme scankódy, které jsme získali před chvíli. Soubor by měl existovat, a obsahuje "demo" příklady. Můj vypadá asi takto
    # back
    "dcop amarok player prev"
    c:234 + m:0x10

    # forward
    "dcop amarok player next"
    c:233 + m:0x10

    # volume down
    "dcop kmix Mixer0 decreaseVolume 0"
    c:174 + m:0x10

    # volume up
    "dcop kmix Mixer0 increaseVolume 0"
    c:176 + m:0x10
    Syntaxe je tedy jednoduchá: příkaz /n scankód. Já používám téměř ke všemu programy s KDE, které jdou téměř úplně ovládat pomocí dcop.

    Myš

    xbindkeys umí pracovat také s myší, jen ji neumí identifikovat. "Scankód" pro myš vypadá jako 'b:číslo', tj: b:9 pro první boční tlačítko. Vše je možné kombinovat s modifikátory jako ctr,alt ...
    Jako další operační systém používám Mac OS a tam jsem si zvykl na funkci expose. Funguje naprosto perfektně, a po té co jsem si ji namapoval na boční tlačítko myši, jsem zjistil, že je pro mě nepostradatelná. Jak na to v linuxu? Expose efekt umí compiz, compiz-fusion a pak jedna skvělá KDE aplikace kompose. Ta je navíc nezávislá na 3D a compiz-like prostředí. Navíc jako správná KDE aplikace funguje pomocí dcopu. Jedna její nevýhoda je, že neumí "toggle mode". To znamená, že po té co stisknete tlačítko dvakrát, nevrátí se zpět do původního módu. Nic co by nespravil malý skriptík vložený do .xbindkeysrc:
    # specify a mouse button
    "set=`cat ~/.kompose`; if [ $set -ne 1 ] ;then echo 1 > ~/.kompose; dcop kompose KomposeDcopIface createVirtualDesktopView; sleep 2 ; echo 0 > ~/.kompose; else echo 0 > ~/.kompose ; dcop kompose KomposeDcopIface closeCurrentView ; fi"
    b:9

    "set=`cat ~/.kompose`; if [ $set -ne 2 ] ;then echo 2 > ~/.kompose; dcop kompose KomposeDcopIface createDefaultView; sleep 2 ; echo 0 > ~/.kompose; else echo 0 > ~/.kompose ; dcop kompose KomposeDcopIface closeCurrentView ; fi"
    b:8
    No ano, celý skriptík je na jeden řádek. Komu se to nelíbí, může si ho umístit do ~bin/skript.sh a ten spouštět jako příkaz z .xbindkeysr. Výsledek je že po stisknutí tlačítka 8 uvidím všechny aplikace na současné ploše. Stisknutím tlačítka 9 uvidím všechny aplikace na všech oknech, a druhý stik jakéhokoliv tlačítka mě vrátí do původního stavu.

    Horizontální skrolování pomocí kolčeka

    Pro krátkém zkoumání, jsem zjistil, že toto obstarává jiný ovladač pro myš. Jmenuje se evdev, je běžně dostupný v distribuci. A od openSUSE 11.0 bude pro tento typ myši použit. Pro správné fungování stačí změnit xorg.conf:
    Section "InputDevice"
    Driver "evdev"
    Identifier "Mouse[1]"
    Option "Device" "/dev/input/event1"
    Option "HWHEELRelativeAxisButtons" "7 6"
    EndSection
    V KDE funguje ve všech aplikacích. Firefox je potřeba přinutit"
    about:config mousewheel.horizscroll.withnokey.action - Set this to '1'
    mousewheel.horizscroll.withnokey.numlines - Set this to '1'

    Na závěr, pár postřehů.


    "dcop kdesktop KScreensaverIface lock" - uzamkne desktop pomocí šetřiče obrazovky (tlačítko kalkulačka na právé straně).
    "kmail --composer" - ukáže kmail okno pro nový email.
    "dcop kmail KMailIface openReader" - ukáže (nové!) okno celého kmailu (skvělé při integraci s kontaktem).
    "dcop `dcop | grep konq | head -n 1` KonquerorIface openBrowserWindow ~" - spustí nové okno konqueroru z již běžící instance. Tj. nespouští se nový konquror.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    multi avatar 24.5.2008 20:58 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: add-on tlacitka v mem pojeti
    uz si z toho stihl seskrabat logo?

    doufam ze si to pridal do sekce HW pokud to tam uz neni
    26.5.2008 09:33 pnemec | skóre: 8 | blog: jotter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: add-on tlacitka v mem pojeti
    Logo jsem neskrabal, to bych musel skrabat z kazdeho kusu plastu co mam doma.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.