abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 521 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator

    16.12.2009 20:01 | Přečteno: 2056× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 17.12.2009 10:58

    Náš syn objevil Hurvínka. Oblíbil si jej natolik, že když jej vidím blížit se k přehrávači tak jsem k nerozeznání od Homera Sipmsona. Abych tedy naše milované dítko neuškrtil, dostane pod stromeček - mimo oblíbeného lega - také malý MP3 přehrávač nacpaný hurvínkama. Ať si z něj někde v ústraní zblbne sám. Volba padla na GoGEN MXM 500 Avigator s 8GB flash za vcelku přiměřených 2,6 litrů.

    Doručovací martyrium

    Přístroj jsem objednal přes internet z kasa.cz minulý týden v úterý odpoledne. Předpokládal jsem, že když je uvedena "Dostupnost skladem, ve vlastním skladu a k osobnímu odběru na prodejně do 2 dnů", tak by mohl do pátku dorazit, tudíž jsem si jej nechal doručit do práce. Jak naivní to byla představa se ukázalo v pátek v sedm večer když jsem vyrážel z kanclu k Žaludům (Kde se konala malá oslava úspěšného organizačního zvládnutí druhého ročníku Robosoutěže.

    Už je to tady!

    V pondělí ráno se mi ozval řidič a ve tři odpoledne ( ve chvíli kdy jsem už musel prchat, abychom s Bobšem stihli dojít do kroužku) zásilka dorazila - inu oblíbené PPL (bohužel na webu neuváděli, která společnost jim onu dopravu zdarma zajišťuje. Jinak bych si pro to raději došel někam pěšky ). Bobšín pochopitelně zaregistroval balíček, takže jsem pak po celou cestu čelil otravnému "Co je v tom balíčku?", "To je pro mě?", "A řekneš mi co je uvnitř?". A na to co to vlastně dorazilo se kouknul až doma na záchodě. Na podrobnější prozkoumání tak musela krabička počkat až do večera.

    Co ta sranda umí?

    Jsem se na webu výhradního dovozce moc nedozvěděl. Takže nezbylo než po připíchnutí krabičky k notesu prozkoumat logy a adresář /sys. V jednu chvíli jsem myslel, že už to mám. Výpis v logu uváděl 'Manufacturer: RockChip', takže jsem se vydal po této stopě. A skutečně jsem narazil na totožně vypadající přístroj. Zajásal jsem, protože u těchto přístrojů by mělo být možné firmware z přístroje dumpnout. Jenže ouha! Ve chvíli kdy jsem to zkusil přístroj hodil mrtvého brouka a přestal se bavit s notesem.

    Začal jsem pátrat jaké má vlastně ta věcička střeva. Odkázán jsem byl pouze obchodní název, ovšem ten mě nasměroval vždy pouze na web českého zastoupení. Tak jsem se na to vykašlal a začal zkoušet metodou pokus omyl co přehraje a co ne. Přitom jsem narazil na stránku, která mě přivedla na stopu.

    Na zadním krytu je sice uvedeno "Made in China", ovšem odkud je s největší pravděpodobností obšlehnutá na sebe vykecá v /sys/block/*/device/vendor. iMUZ (ovšem logo značky vypadá spíš :muz ) prodává tento model pod obchodním názvem mini pmp player MX5 Black Pearl. Že bude stát tato firma pravděpodobně i za vývojem firmware soudím dle toho, že na svém webu uvádí i postupy jak flashnout firmware aj. informace. Takže co by toto zařízení mělo zvládnout:

    Podporovaná multimédia

    Přehrávání multimediálních souborů je omezeno na podporované kontejnery a kodeky. Také je třeba vzít do úvahy bitrate souboru. Zařízení sice umí přeškálovat velikost přehrávaného videa, ale je-li bitrate příliš vysoký, tak se to projevuje v přehrávaném videu časovými skoky ( přehrávač když nestíhá některá okénka prostě vypustí ). Tudíž je vhodnější asi video soubory pro toto zařízení překódovat.

    3 palcový WQVGA TFT LCD displej má sice 400x240 px a tím pádem umožňuje přehrávat jak formát 4:3 tak 16:9 ( zařízení by mělo zvládnout i 30 snímků/sec. ), ovšem když už překódovávat, tak raději tak aby to video bylo použitelné i na jiných zařízeních. Ta mají většinou velikost displaye 320x240 a zvládají o něco slabší bitrate. Exemplární příkazy takové konverze zde můžete při troše snahy najít.

    Multimediální kontejnery:

    1. avi
    2. mov
    3. flv
    4. ogg (Pozor! Přehraje pouze audio)
    Audio kodeky:
    1. WAV
    2. FLAC
    3. MP3
    4. OGG (Vorbis)
    5. AC3
    6. MS-ADPCM
    7. Real Audio
    8. WMA - Windows Media Audio
    Video kodeky:
    1. MPEG-I video
    2. MPEG-2
    3. DivX 3/4/5
    4. MPEG-4 video kodek XVID
    5. Real Video 8/9/10
    6. FLASH Video Sonnati h.263
    7. DV MOTION JPEG
    8. WMV - Windows Media Video verze 7/8/9

    U filmů je uváděna podpora pro titulky. Podle toho co jsem našel jsou podporovány formáty titulků SMI a SRT.

    Nahrávání zvuku má několik úskalí:

    1. interval spuštění záznamu je docela zdlouhavý
    2. mikrofon je umístěný na zadním krytu, tudíž nekecat na display ale z druhé strany
    3. záznam lze uložit pouze jako wav

    Ostatní software

    Zařízení podporuje multitasking, má českou lokalizaci, ale pozor! Nepodporuje UTF-8, pouze Win-cp1250 a to jak v názvech souborů, tak při zobrazování titulků a TXT souborů. V základním softwarovém vybavení je totiž kromě přehrávání audio a video souborů také čtečka TXT souborů, jednoduchý správce souborů, kalendář a i jedna grafická hra - tetrix.

    Ještě něco k hardware

    Přístroj je poměrně malá krabička, z níž většinu plochy zabírá display, který má po stranách dva malé reproduktorky. Po každém vypnutí je nutné repráčky (pokud je chcete používat) zapnout.

    Má obsahovat i FM rádiový přijímač. Ten mne však nezajímal. Co mi přišlo mnohem důležitější, je USB konektor, přes který se zařízení nabíjí. V dodané krabičce totiž vyjma dvou kabelů a sluchátek není nic. Nabíječku byste hledali marně. Nabíjení se provádí přes přiložený USB kabel. Konektor na zařízení však není standardní mikroUSB ani miniUSB, tudíž nelze použít ani nabíječku na mobil, ani redukci z miniUSB na microUSB. Jde o mini-B 8pin USB konektor co se používá u fotoaparátů PENTAX. Ale pozor! zapojení kabelu ke GoGENu je jiné. Jakmile jsem tento kabel zapíchnul do notebooku, tak se vypnul.

    Nabíječky s tímto konektorem ani redukce se pro tento konektor nikde neprodává. Tudíž pokud nechcete používat pro napájení USB port na desktopu či notebooku, nezbývá než dokoupit napájecí adaptér s USB konektorem. To lze ale považovat i za výhodu, neboť jsou ke koupi takové adaptéry jak do normální silové sítě, tak kupř. do zásuvky automobilového zapalovače.

    A pár slov zcela na závěr

    Myslím, že pro našeho Bobšínka jde o přijatelné zařízení za přijatelnou cenu. Ovládání se zdá celkem intuitivní. Otestovaná výdrž je 6 hodin přehrávání videa v kuse. Délku nabíjení lze těžko odhadnout, protože není k dispozici žádná kontrolka, ale údajně by měly stačit 3 hodiny z nuly na sto. A jako bonus mi přišlo, že díky dodanému A/V kabelu lze přehrávat video rovnou na televizi.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jan Drábek avatar 16.12.2009 20:06 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Před no-name výrobky flashových přehráváčů se mám na pozoru - měl jsem třeba nějaký MP4 přehrávač Evolve a měl takovou drobnou vadu - vybil-li se nadoraz, klidně i samočinně - pak se poškodil OS a muselo se zasahovat z Windows (nastavení si soudruzi představovali přes 2 další diskové oddíly, ale ty v linuxu prostě neexistovaly).
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    Grunt avatar 16.12.2009 20:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Normální člověk:
    Ježíšek pro Bobšínka - přehrávač
    Ježíšek pro Bobšínka - volkmen
    Klasický osadník porálu ABCLinuxu:
    Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator SuperHyper Blast 64-bit@200Mhz MIPSel
    Také je třeba vzít do úvahy bitrate souboru. Zařízení sice umí přeškálovat velikost přehrávaného videa, ale je-li bitrate příliš vysoký, tak se to projevuje v přehrávaném videu časovými skoky ( přehrávač když nestíhá některá okénka prostě vypustí ). Tudíž je vhodnější asi video soubory pro toto zařízení překódovat.
    V teorii by to mělo jít i bez toho překódování. V praxi těžko říct, jestli k tomu existuje i nějaký vhodný nástroj. Nicméně překódování asi moc vhodná varianta nebude.
    záznam lze uložit pouze jako wav
    A není to třeba jen WAV kontejner a nějaký pokročilejší algoritmus jako ADPCM?

    BTW: Opravdu jde o Ježíška jen pro syna?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jan Drábek avatar 16.12.2009 20:50 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    "BTW: Opravdu jde o Ježíška jen pro syna?"

    Perfektně vystiženo!
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    16.12.2009 23:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Není to tak dávno, co tady někdo žehral že z titulku blogpostu mnohdy není jasné oč jde. Tak asi tak.

    Ad wav - nevím nebádal jsem nad tím, protože mě otrávilo zdlouhavé spouštění. Mimoto, hlavní účel má být v tom, aby si Bobeš sjížděl svoje věci. Já jimi budu tohle zařízení pouze krmit. Vánoce jsou za týden, tak má-li to splnit svůj účel, tak už to musí přijít pod stromek nakrmené, nabité a opatřené folií proti poškrábání.
    Grunt avatar 17.12.2009 15:46 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Není to tak dávno, co tady někdo žehral že z titulku blogpostu mnohdy není jasné oč jde. Tak asi tak.
    Nevím kdo tu co kdy psal. Stejně jsem to nečetl. Důležité je, že teď je to z toho titulku mnohem jasnější. Stejně to bylo jen takové rýpnutí, které netřeba dál rozpitvávat.
    Ad wav - nevím nebádal jsem nad tím, protože mě otrávilo zdlouhavé spouštění. Mimoto, hlavní účel má být v tom, aby si Bobeš sjížděl svoje věci.
    Já vím, já vím. Já jen , že pro ten požitek z kompletní znalosti samozřejmě dárku jen pro syna, když vidím to nadšení.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 16.12.2009 21:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    <rejp>To „video“ a „audio kodeky“ přímo odkazuje na Wikipedii
    Je třeba nezaměňovat pojem (video) kodek s pojmem formát videa. Formát je standard (specifikace) a kodeky jsou jejími konkrétními implementacemi. Například kodek DivX pracuje s formátem MPEG-4 Part 2 (profil ASP).
    Skutečně si myslíš, že MP3, Vorbis, FLAC, AC3, WMA, MPEG1,2,4, h.263 a WMV odpovídají definici kodeku?</rejp> (Sorry, ale něco jsem si o tom přečetl a zahájil jsem osvětové tažení :-). Jak to, že Grunt výše ti o tom nic nenapsal?)
    16.12.2009 23:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    I on možná pochopil že ty linky jsou tam kvůli těm co nejsou moc v obraze a třeba by rádi byli. Mě šlo jen o to, aby bylo jasné že video v h.264 na tom opravdu, ale opravdu pustit nepůjde. A pokusy o spuštění videa z androidu končily u resetovacího čudlu, protože to jsem ještě nevěděl co sežere a co ne.
    Jendа avatar 16.12.2009 23:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    I on možná pochopil že ty linky jsou tam kvůli těm co nejsou moc v obraze a třeba by rádi byli.
    A ty bys byl rád v obraze? Mnou jmenované jsou formáty ;-).
    16.12.2009 23:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Ty seš taky formát :-D Jasný, že extra-košér správná termininologie by byla, že mp3 je standard kodeku (či tak něco) a kodek je pak třeba Fraunhoffer nebo Lame (tak jsi to myslel, ne?).
    Imho ale konsensuální kodek "mp3" je pro psychicky únosnou komunikaci zcela ok ;-)
    16.12.2009 23:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    mimochodem třeba vorbis nebo h.264 případně některý ty mpegy rozhodně nejsou "formáty"... Jsou to standardy kodeků video/audio komprese, když už.
    Že mp3 je jak standard kodeku tak i kontejneru - a tedy se vo tom dá mluvit jako o "formátu" je věc jiná a dnes už prakticky out-of-date, páč máme (pokudmožno) nezávislé standardy kontejnerů a kodeků.
    Jendа avatar 16.12.2009 23:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Jsou to standardizované formáty. Stejně jako bys mohl tvrdit, že ODF je standard exportních filtrů kancelářských balíků.

    MP3 ve smyslu zvuk-only je raw MPEG-1 layer 3 stream, není obalen kontejnerem.
    16.12.2009 23:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Stejně jako bys mohl tvrdit, že ODF je standard exportních filtrů kancelářských balíků.
    No pokud řeknem, že to je standard exportních i importních filtrů, pak se na tom nezdá nic nepravdivýho...
    Ono to pojmenování formát je čistě formálně logicky správné, nicméně je pro tohle použití kapku moc obecné.
    Když se řekne "audio formát", jak má pak člověk vědět, jestli tím myslíš formát kontejneru nebo formát/standard kodeku nebo kýho výra.

    Samozřejmě, že všechny tyhle věci jsou formátem něčeho, jenže to není důležitý (proto se to vynechává), protože každýmu je jasný, že to je dozajista nějakej formát, důležitější je ovšem čeho to je formát, jestli kontejneru nebo streamu, odtud ona pojmenování jako kontejner, kodek (to, co proukuje/dekoduje stream) atd...
    Jendа avatar 16.12.2009 23:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    No pokud řeknem, že to je standard exportních i importních filtrů, pak se na tom nezdá nic nepravdivýho...
    Vždyť jo. IMHO formát == standard exportních i importních filtrů.
    Když se řekne "audio formát", jak má pak člověk vědět, jestli tím myslíš formát kontejneru nebo formát/standard kodeku nebo kýho výra.
    Když myslí formát kontejneru, tak nemá říkat formát audia ;-).
    Jendа avatar 16.12.2009 23:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Je to jako říkat editoru fotek „JPG“, kancelářskému balíku „ODT“ a webovému prohlížeči „HTML“ ;-).

    Nejvíc mi vadí hlavně záměna opačná, totiž když někdo třeba prohlásí, že „přehraje DivX“ – člověk potom neví, jak úplnou implementaci MPEG-4 ASP má na mysli. A pak je v tom bordel a nikdo neví, co čím kdo myslí.

    A vůbec, RTFM :-).
    16.12.2009 23:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Je to jako říkat editoru fotek „JPG“, kancelářskému balíku „ODT“ a webovému prohlížeči „HTML“ ;-).
    Nechápu proč...?
    Nejvíc mi vadí hlavně záměna opačná, totiž když někdo třeba prohlásí, že „přehraje DivX“ – člověk potom neví, jak úplnou implementaci MPEG-4 ASP má na mysli. A pak je v tom bordel a nikdo neví, co čím kdo myslí.
    Eh, že by měl na mysli právě DivX? :-D To je poměrně konkrétní pojmenování konkrétní implementace standardu mpeg4 part 2 - ASP.
    Jendа avatar 16.12.2009 23:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    formáty = MPEG-4 ASP, MPEG-1 layer 3, Vorbis, ODF, JPG

    kodeky = DivX, lame, libvorbis, OpenOffice (kancl. balík - „kodek“ pro ODF), GIMP (editor obrázků - „kodek“ pro JPG)

    Nazvat Vorbis (formát) kodekem (softwarem) je jako nazvat ODF (formát) kancelářským balíkem (softwarem). A obráceně.
    Eh, že by měl na mysli právě DivX? :-D To je poměrně konkrétní pojmenování konkrétní implementace standardu mpeg4 part 2 - ASP.
    No jo, no.
    16.12.2009 23:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    No jo, ale jak pak odlišíme množiny {matroška, ogg, avi, vob, evo,...} a {mpeg4 asp, mpeg4 avc, mpeg1 layer3, vorbis, vc-1, ...}?
    To první jsou formáty a to druhé ...taky formáty.
    Jendа avatar 17.12.2009 00:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Tak se holt asi musí říct, že to první jsou kontejnery (resp. tedy korektně formáty kontejnerů) a to druhé formáty audia/videa…
    17.12.2009 17:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Už vidím, jak někdo v praxi říká "no tohle je formát kontejneru a tohle formát streamu/audia/videa"... prostě se řekne "kontejner" a "kodek" a všichni vědí, co se tím myslí. Rozlišení "kodeku" a skutečného kodeku je pak taknějak automatické, nesplete se to. Když řeknu "kodek h.264" tak je každýmu jasný, že myslím formát streamu dle standardu h.264, kdežto když řeknu "kodek x264" tak je každýmu jasný, že myslím program pro econding/decoding s názvem "x264".
    kotyz avatar 16.12.2009 23:35 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    to mi pripomina prednasky z obecny psychologie a tamti pojmovej gulas. treba jakej je rozdil mezi psychickyma stavama, procesama, objektama a konstruktama nebo mezi nevedomim, predvedomim, podvedomim, vedomim a bezvedomim :-D a pak este v jakejch psychickejch dimenzich a kvalitach se to vsecko odehrava. proti tomu je nakej kodek-format-kontejner-standard prdel :-D mp3 sem, divx tam, hlavne ze lidi aspon trochu vi o co de, ze si pod tim npredstavi trebas toustovac nebo mesto v indii. ale prijde mi dost lolozni az roflozni jak si pomerujou ty krabicky-prehravace visici na snure na krku se slovama - ja mam empectyrku a to je lepsi nez naka ta tvoje smradlava prehistoricka empetrojka, ja mam barevnej displej a video - a co mas ty? :-D :-D :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Grunt avatar 17.12.2009 16:55 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    ja mam empectyrku a to je lepsi nez naka ta tvoje smradlava prehistoricka empetrojka, ja mam barevnej displej a video - a co mas ty?
    Zvláště masová je ta fotografie bandy uvolněných, očividně spokojených puberťáků v procesu vychutnávání co je na stránkách výrobce. Ta přebíjí i spokojenou rodinku z kočkonosu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kotyz avatar 17.12.2009 19:06 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    dej odkaz, chci videt! ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Grunt avatar 17.12.2009 20:05 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Však je to v zápisku. I ten negr je hustózní.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kotyz avatar 17.12.2009 20:17 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    jo tohle. a kde vidis negra? ja ho tam nevidim ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Grunt avatar 17.12.2009 20:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Si pořiď brýle.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kotyz avatar 18.12.2009 16:26 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    sou trochu opaleny, ale negr tam zadnej neni.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Grunt avatar 17.12.2009 16:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Jak to, že Grunt výše ti o tom nic nenapsal?
    Protože by Grunt 90% svého času nedělal nic jiného.

    Kupříkladu:

    • MP3 - pokud vím, nic takového neexstuje. Nejblíže je tomu co se myslí asi část z interní rodiny standardů MPEG1/2, Part 3, Layer III, kterou oficiálně pokrývá standard ISO/IEC-11172-3, jenž vznikl pokrytím algoritmu/kodeku zvaného ASPEC (Adaptive Spectral Perceptual Entropy Coding) vyvinutého Fraunhoferovým institutem jakožto součást programu EUREKA 147, který zase dále jen pokrývá diplomové práce Karlheinze Brandenburga (otec MP3) z Erlangenu o OCF (Optimum Coding in the Frequency domain), J. D. Johnstona z AT&T Bell Labs o Perceptual Transform Coding a Y. Mahieuxe a J. Petita z IRT/CNET o Transform coding of audio signals. MP3 není ani kontejner, jen oficiálně zvolená koncovka souboru, který obsahuje sled po sobě jdoucích paketů, každý z nich pozůstávajíce z hlavičky, kterou popisuje ta obluda co jsem jmenoval v předešlé větě a dat, která ke všemu může klidně obsahovat libovolnou kombinaci všech tří vrstev(ID3 tag není povinnost, jen rozšíření), který je na UNIXu díky ignoraci koncovek souborů zcela mimo a který se dřív jmenoval .bit (jakože bitstream). Lame sám o sobě tvrdí, že s MP3 nemá nic společného. No, možná libmp3(to lib je v UNIXových systémech jen nutný prefix pro knihovnu s názvem MP3), který se ovšem také sám o sobě dost degraduje tím, že přehraje všechny tři vrstvy bez blbých keců. Takže vlastně ani nevím co to je.
    • MPEG1,2,4 - též to nejsou formáty, ale rodiny interních standardů, které popisují vše, audiem počínaje a velikostí čočky do čočkové polévky konče.

    Jsem názoru že zas takový rozruch o pojmech obecných netřeba dělat. Všichni asi chápeme co tím kdo myslí (což už se zcela jasně nedá říct o stránkách toho prodejce). Kdyby se p. Kapica dopustil nějaké fatální záměny, tak už bych se možná ozval (stejně kecám – to zas dneska v autobuse mlel Jara cosi o formátu DivX a taky jsem byl radši potichu aby si většina osazenstva autobusu nemyslela, že už jsem asi fakt úplně padlí na hlavu). No a možná ne, protože jaký je v tom rozdíl jsem sám donedávna nevěděl.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 17.12.2009 20:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    MPEG1/2
    MPEG-2.5 jsem zase ukřivdil.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.12.2009 21:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    No jo, PPLko, to jsou nevětší diletanti. Nic nikdy od nich, s nima ani pro ně.
    17.12.2009 06:00 Garbil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Celý tenhle blog beru v kombinaci s nedávným řečněním o stávkách nouzí trpících IT pracovníků jako docela slušnou provokaci vůči lidem, co jsou chudí.
    17.12.2009 09:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Pán je poněkud zmaten, ne? Blog o právu na stávku nebyl žádným řečněním, pouhou omáčkou kolem jednoduché otázky zda jsou či nejsou IT pracovníci ochotni tímto způsobem podpořit své kolegy.

    Stávka nemá nic společného s chudobou. Leda snad to, že se při ní občas objevuje požadavek na zvýšení mezd. Doporučuji se podívat na to co bylo jádrem problému při nedávné stávce v Nošovickém Hyundai - především typicky asiatský přístup k zamětnancům. Nebo si snad myslíte, že zaměstnanci této firmy třou bídu s nouzí?

    Jako provokaci to může brát leda ten, kdo si neumí vydělat prachy jinak než žebrotou. Je čistě moje věc, jakým způsobem vydělané prachy investuji. Někdo je prochlastá, jiný koupí synátorovi krabičku, další si za ně koupí flintu. Každý má jiný pohled na rozumnou investici.
    17.12.2009 09:52 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    kapitalistický vánoční běsnění je v plnym proudu a koukám že nákupem noname playeru za dva tácy se tady soudruh Kapica pěkně odkopal a naplival dělnický třídě rovnou do xichtu..dyť je to z Číny, od "našich"! :)
    17.12.2009 11:01 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    ... vánoční běsnění ...

    to se v prvnich letech pobytu stava vsem venkovanum, kteri se do Prahy prestehovali ...
    17.12.2009 10:54 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    .. abychom s Bobšem stihli dojít do kroužku) ...

    zajimava veta, kterou by si meli vsichni mladi, jeste nezenati muzi zapsat za usi.

    Zacalo to tak kolem 70. roku, kdy i Cesko zasahla ta infekcni choroba, kterou trpi skoro vsechny zeny, ktere maji male dite. Tato choroba se projevuje tim, ze zena je neotresitelneho nazoru, ze dite musi navstevovat tydne minimalne 4 zajmove krouzky. Protoze je tato zena i nazoru, ze je treba se seberealizovat v kancelari, musi samozrejme dopravu do nesmyslnych krouzku provadet i jine osoby. Povetsinou to vyrizuji babicky, ktere se nechaji dcerou nebo snachou zblbnout, ale jak je videt, u Kapicu to musi delat i tatinek. Gratulujeme.
    17.12.2009 10:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Aha. To jsi nás zase osvítil.
    Co takhle nezůstat u jen kritiky (jako obvykle) a navrhnout něco lepšího. Přepokládám, že tvou vizí je dítě, které sedí celé odpoledne doma u televize..?
    17.12.2009 20:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ježíšek pro Bobšínka - GoGEN MXM 500 Avigator
    Klid. Dad bude radši když mu doma vyroste malý Hitlerjunge Quex ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.