abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Kdo by to byl řekl?

    28.5. 15:21 | Přečteno: 2103× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 28.5. 15:43

    Nevím jak to máte vy, ale pro mne je největší výhodou mobilního internetového připojení to, že si mohu ihned, jakmile mne něco zaujme, zjistit další informace.

    A tak jsem narazil i na stránku, kde se tvrdí, že „tatarák, tak jak ho známe, namíchaný se syrovým žloutkem, šalotkou a kapary, se poprvé prokazatelně objevil až na počátku 20. století, a to v Paříži, městě lásky. Najít jste ho mohli pod názvem americký steaksteak a l’américaine”. No, ten název už sám o sobě napovídá, že nejde o pravdivé tvrzení, což vyvolalo mou zvědavost.

    Beefsteak à lá Tartare

    Nejporve si musíme ujasnit, v čem se „tatarský biftek” liší od „bifteku” a co mají společné.

    Jak už původní (anglický) název napovídá, výchozí surovinou je v obou případech hovězí maso, které je v případě tataráku vždy rozmnělněné – buď rozsekáním na drobno, třením, nebo mletím. Ale jenom tatarák se podává vždy bez jakékoliv tepelné úpravy!

    Pro francouze, počátkem 19. století byly bifteky (angl. „Beef-stakes”) dle francouzsko, italsko, anglického slovníku F.S.A. Falletiho z roku 1822, pouze „Tranches de Bœuf” neboli hovězí plátky (it. „Braccioule di manzo”), které vždy procházely tepelnou úpravou. Manuel de gastronomie, francouzská kuchařka z roku 1825, v receptu č. 99 (na straně 17–18) popisuje „Biftek de Filet de Bœuf” jako zprudka opečené plátky (medailonky) nakrájené přes vlákno z hovězí svíčkové, buď zalité petrželkovou omáčkou, či v „přírodní” verzi se sardelovým máslem, s osmaženými bramborovými kolečky.

    Z hlediska konzistence mají k tataráku mnohem blíž karbanátky, o kterých u nás psala Magdalena Dobromila Retiggová již r. 1826. Vzhledem k tomu, že se neobtěžovala nějakým vysvětlováním toho, jak vypadá karbanátek, je očividné že šlo o zcela běžnou záležitost – bochánek uplácaný ze směsi nadrobno usekaného masa, ve které najdeme, mimo vejce, cibuli a koření také kus rozmáčené žemle. Na stejné ingredience zanedlouho opět narazíme, ale v tuhle chvíli je důležité, že po uhňácání následovalo obalení ve strouhance a tepelná úprava smažením.

    Výraz karbanátky se dostal do češtiny už hodně dávno, pravděpodobně přes němčinu (karbanatel). Jeho základem je „Karbonade”, či též „Karbonat” jak uvádí Deutsch-böhmisches Wörterbuch, Josefa Franty Šumavského (1796–1857) z roku 1846, což znamená též „sekanou”, kde je rovněž základem sekané maso.

    K nejstarší zmínce o klasickém tataráku z hovězího, mne přivedla až drobná poznámka na německé wikipedii. Píše se o něm v knize „Gastrosofie aneb Výuka požitků stolování” Friedricha Christiana Eugena barona z Vaerstu (10. dubna 1792 – 16. září 1855). Tu knihu jsem projel jen tak letmo, ale zaujala mne dost na to, abych zalitoval, že neexistuje český překlad.

    Z toho, co jsem přečetl při hledání oné zmínky, je zřejmé že baron z Vaerstu, dokud nepřišel o zrak býval veselý brach a text, který jsem našel mne doslova omráčil. Posuďte sami:

    Znal jsem dva lidi, u kterých se divokost a umírněnost, animalita a vyšší předurčení, zejména co se týče materiálního dostatku rozpínaly až na samé hranice možného. Oba potkal hrozný konec (neboť jeden byl roztrhán davem a druhý zemřel hlady). Jedním z nich byl kapitán kavalerie K-r. Jednou jsem tohoto muže viděl v Breslau ve vinárně, kde mimo jiné snědl osm liber syrového hovězího masa, k němuž vypil dvě láhve rumu a jako zákusek snědl sklenici, ze které pil. Zda potom pil ještě něco jiného, nevím, neboť ihned poté co dojedl svou sklenici, jsem se opatrně odplížil pryč: jelikož jsem hubený a tudíž snadno stravitelný. Bál jsem se, aby nakonec nesežral i mne. Mimochodem, to syrové maso vypadalo docela chutně. Nakrájel ho na malé kousky, odblanil, vytáhl šlachy a na prkénku nadrobno nasekal spolu s cibulí, šalotkou a ančovičkami. Pak to zalil octem, delem(?) a hořčicí. S celé to řádně opepřil. Zakousl se do sklenice a rozžvýkal ji na prášek, aniž by měl v ústech sebemenší poranění. Snědl ji celou a nechal jenom střed tlustého dna. [Slyšel jsem že] Tento muž vstoupil v roce 1831 do ruských služeb, zúčastnil se tažení proti povstaleckým Polákům, byl jimi zajat a rozsápán rozzuřeným davem ve Varšavě.

    Viz díl první strana 49-50. Okamžitě mi to připomnělo scénu z filmu Limonádový Joe, jak si dá Grimpo cloumáka, a poté co sežere sklenici si decentně kapesníkem otře ústa. Bylo by vůbec možné, aby Grimpo a zmíněný kavalerista byli jedna a táž postava?

    Kupodivu ano, za předpokladu, že Grimpo měl svůj reálný předobraz a kapitán K-r nebyl roku 1831 zabit ve Varšavě, ale přes Hamburg emigroval do USA. Děj filmu Limonádový Joe, se totiž odehrává roku 1885 v Arizoně a nejstarší zmínka o tataráku v americké kuchařce Thomase J. Murreye „Cookery for invalids”, pochází z roku 1887 – kde se tatarák objevuje pod názvem Hamburger Steak. Bývalý kapitán K-r, vulgo Grimpo, by už sice byl poněkud starší pistolník, než jeho filmový představitel Josef Hlinomaz (jemuž bylo v době natáčení 50 let), ale u bohatýra, jakého popsal baron, nikdy nevíte. Obzvláště pokud by na tom byl z fyziognomického hlediska jako můj strýc, jemuž hádají 70, ač letos oslavil 90 let.

    Každopádně Murrey byl o zázračné síle ukryté v hovězím mase skálopevně přesvědčen, protože hned první recept v jeho knize je na silný hovězí vývar. Kým a kde? Nevíme.

    Jak napovídá název receptu, domníval se, že jde o specialitu která je domovem v německém Hamburku. A když si přečtete Murreyův recept, je jasné, že základem „hambáče”, není žemle jako dnes, ale směs nadrobno nasekané hovězího masa s přísadami, která se může jíst dle libosti opečená, i syrová.

    Kniha, kterou napsal von Vaerst, vyšla r. 1851 v Lipsku. První zmínka o bifteku v naší literatuře je v Riegrově Slovníku naučném vydaném roku 1860 v Praze (díl 1. A str. 568), kde se u hesla „Beefsteak” neboli biftek, píše že jde o tenký kus hovězího, zvl. z ledví, který se za prvé dobře utlouci, okořeniti a pak rychle upražiti má, ač ovšem kuchařky ne všude tak s b-em nakládají”. Žel jak jinak s ním ještě nakládají, se již nedočtete.

    S jistotou máme doloženo, že se u nás zcela běžně podával „tatarák” – bistek (beefsteak v syrovém stavu) až v Česko-německém slovníku Františka Štěpána Kotta, který vyšel stejně jako Murreyův spisek roku 1887, ale v Praze (díl 5. Z-Ž str. 997). Kde je mimo jiné zmíněna i variace à lá tartare.

    A co na to Paříž?

    Pro francouze bylo požívání syrového masa bez tepelné úpravy vysoce rizikovou, barbarskou záležitostí, která do Francie začala pronikat s emigranty z východu po Napoleonově neúspěšném ruském tažení. Domnívali se, že veteráni tenhle zlozvyk pochytili nejspíš od Tatarů – odtud tedy Beefsteak à lá Tartare. V žádném případě tedy nešlo o běžnou kulinářskou specialitu. Právě naopak!

    Před rizikem spojeným s požívání syrového masa varoval již spis Friedrich Küchenmeistera (1821-1890), Die Parasiten des Menschen, vydaný v Lipsku r. 1878, který se na několika místech zmiňuje, že všude možně po světě, kde mají v oblibě konzumaci syrového masa se ve zvýšené míře vyskytují také parazitická onemocnění.

    Francouzská veterinární akademie ve svém věstníku „Recueil de médecine vétérinaire” č. 75 z roku 1898 na straně 802 důrazně varovala před požíváním syrového masa v úpravě Beefsteak à lá Tartare:

    „Víme, že v různých částech Německa, se konzumují psi a [tak] jejich maso rovněž podléhá veterinární kontrole, jako u jiných jatečních zvířat. Podle zprávy ředitele jatek v Chemnitz (Sasko) ze 436 psů, poražených za 18 měsíců (od ledna 1897 do června 1898) byla u 7 kusů diagnostikována trichinelóza, což představuje 1,60% kusů. Zatímco z 65042 prasat poražených za stejné období, ji mělo jen 13 kusů, tedy 0,19%. Trichinelóza se tedy u psů vyskytuje mnohem častěji než u prasat, a proto se také vyskytytuje častěji i tam, kde je běžná konzumace psů, zejména u chudé populace, která považuje konzumovaci tohoto masa v syrové formě, jako Beefsteak à lá Tartare za delikatesu. A protože z těch 7 psů měli jen dva zapouzdřené trichiny, je zřejmé, že těch zbylých 5 muselo být být nakaženo již před rokem.”

    Připomeňme si že trichinelóza je parazitární onemocnění, které provázelo lidskou populaci od nejstarších dob všude tam, kde byla obvyklá konzumace syrového, či polosyrového masa. A první epidemie tohoto onemocnění na území Čech a Moravy byla zaznamenána roku 1865 na Liberecku, což je ze Saska co by kamenem dohodil.

    V současné době je náš masný průmysl pod drobnohledem. Podle studie odkazované z wikipedie, byl u hovězího dobytka diagnostikován svalovec pouze v Číně. Riziková je tak především konzumace masa všežravců, co nebyli podrobeni veterinární kontrole – zejména upytlačených divokých prasat, která sežerou kde co. Ale podobně rizikoví jsou i holubi a toulavé kočky, neboť i tahle zvířata mohou sežrat zapouzdřené trichiny v mase uhynulých potkanů, patřících v současné době mezi hlavní mezihostitele. Zajímejte se tedy o to co jíte, protože jak známo „na Slovensku žerou s oblibou kočky, v Čechách psy a na Moravě všechno.”

    Dovětek

    První recept na tatarák v češtině, nalezneme v kuchařce Majdaleny Kafkové Slovník umění kuchařského (vydané u Vilímka v Praze) roku 1904 na straně 46.

    Do Paříže se tatarák dostal oklikou přes USA až koncem 19. století. Roku 1890 sem přijel na studia 30 letý extravagatní Ernest Thompson Seton, který budil všeobecnou pozornost. První extempore vyvolal, když si naaranžoval v jednom z pařížských lesíků maso a kosti, aby mohl co nejrealistictěji namalovat svůj obraz „Marné čekání”, a byl sebrán policí, pro podezření z úkladné vraždy. Je tedy dost dobře možné, že to byl právě on, kdo začal u francouzských restauratérů poptávat tatarák, aby na sebe přitáhl pozornost, čímž spojil tohle jídlo s názvem – steak a l’américaine. I on se dožil v plné síle své biologické hranice.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.5. 15:29 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Hmm, on ten kapitán kapusta asi vážně nemá kamarády když tyhle hospodský kejdy musí psát na polomrtvý server, kde si to někdo i omylem přečte.
    28.5. 15:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jako třeba ty? Viď? Dej bacha ať neoslepneš jako baron z Vaerstu. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od něj psát neumíš, bys nejspíš pošel hlady.
    28.5. 17:16 +
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To je tak roztomily, kdyz se tenhle dedula _takhle_ oboruje na druhy :-D Uz toho v zivote asi moc vic nema, tak je potreba do toho jit s o to vetsi vervou :-D

    Nemel by nekdo link na nejakej pokus, kde s tim svym stylem vyjde i jako vitez? Ale tak, aby opravdu, ne jenom tam, kde si senila mysli, ze to vyhral :-D Jakoze snaha je cim dal urputnejsi, ale vysledek cim dal zoufalejsi :-D
    29.5. 07:19 TTY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tady velmistr jeste vyhrava. To byl mladsi, potentnejsi a nerozhadanej s celou skolou i abickem :-)
    29.5. 12:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tsss... To už je dávno překonaná minulost. Všechny uvedené technologie skončily v propadlišti dějin. Škoda je pouze sheepdogu, kterého vytlačil CEPH. A pokud jde o tvé invalidní tvrzení – mimo jste vy, ne já. A také ti mohu přesně uvést kd kdy vám začalo kolektivně jebat v palicích – 2.3.2020.
    29.5. 12:50 onanym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    kdepak, z rootu nas krcmi vyhnal jiz v lednu 2019
    29.5. 16:23 kkt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Já sem myslel, že je padesátník, ale on už před 8 lety vypadal minimálně na 70.
    29.5. 17:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To je záměr. Před 25 lety mi kámoš řekl: "Víš co je zajímavé? Tam, kde jsi loni vlasy neměl, teď vlasy máš a tam kdes je měl, je nemáš. Co to?" Načež jsem mu na to opáčil: "Nediv se, když srovnáváš málo a nic.". Dlouhé roky jsem záviděl těm, co měli pěkný věneček. Přišlo mi to lepší, než řídnoucí kštice. Už nezávidím. Jsem spokojen. A mimochodem, metabolický věk mi vychází na 42.
    29.5. 18:28 RealJ | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    ve 30ti se chlubit ze ti metabolicky vek vychazi na 42 a vypadat na 70... njn, malo sendvicu...
    29.5. 18:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jsme nejspíš vrstevníci milý Žako. Těch 30 let by odpovídalo možná tak mému mentálnímu věku, zatím co u tebe sedí těch 70.
    29.5. 20:02 RealJ | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    diky, Alesi, pobavilo! Ja bych tvuj mentalni vek videl spise na 11...
    29.5. 22:23 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Díky Žako, ale to už dávno není pravda.
    29.5. 18:49 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    "0 komentářů"? To se teda pěkně málo činíte...
    29.5. 19:18 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    hmm, tak to byl teda ster........ :D
    vencour avatar 28.5. 15:50 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jo jo, scéna jak se Sherlock nudí a tak střílí do zdi ... pěkná asociace ... :-) zjistit, jaké kraviny se všude řeší.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.5. 20:28 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Kdesi som čítal že v istej starej poľskej encyklopédii sa pod položkou "kôň" nachádzalo len "každý vie čo je to kôň".
    Čo Rys, to vrah!
    29.5. 09:27 tlacenka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Zajímavý, díky.
    29.5. 16:37 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Popis tasemnice jako parazita se datuje na rok 1697, tam snad ke sporům nedochází. Její prvotní popis údajně až k Aristetolovi.

    Náboženství v teplých krajích byla mj. jedním z prvních hygienických předpisů. Ne až tak zde na chladnějším severu.
    29.5. 18:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tasemnice, která se vyskytovala u nás, je proti svalovci relativně neškodná, proto se také doporučovalo maso na tatarák škrábat – naruší se tím obal vajíčka tasemnice, které měří v průměru 20–50 µm, a žaludeční kyseliny larvu zabijí. Podobný účinek má i mráz – led se roztáhne a vápenný obal popraská. Jenže svalovec je mnohem menší a přežije i -30 stupňový mráz. Záleží tedy jen na tom, kolik těch larev sežerete a jestli se k nim žaludeční kyselina vůbec dostane. Jsou tak malé, že je bez mikroskopu neuvidíte. Popsány byly až roku 1835. Samička, která přežije cestu žaludkem se zavrtá do střeva a larvičky co rodí pak kolují krví v celém těle až do svalů.
    29.5. 19:28 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Také proto s ohledem na závažnost trichinelozy jsou všechny kusy poražených prasat domácích a ulovených prasat divokých v ČR podrobovány zkoušce trávící metodou na přítomnost parazita Trichinella. Používá se k tomu trichinoskop. https://www.mikroskopy-optika.cz/produkt/trichinoskop-model-intra-2005

    Poslední případ nakažení s následkem smrti v ČSR se datuje do 50. let minuleho stoleti. https://www.svupraha.cz/vysetreni-zvirat/prasata/trichineloza

    Dlouhodobé hluboké zmražení by mělo parazita deaktivovat. https://bezpecnostpotravin.cz/termin/svalovec-stoceny/
    29.5. 19:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Dlouhodobé hluboké zmražení by mělo parazita deaktivovat.

    Potíž je v tom, že hlubokým zmražením likviduješ strukturu masa. Dává to smysl, jen když maso sušíš. Zajímavé je, že se svalovci vyskytují u koní. Možná to bude tím, že žijí déle a díky tomu mají i více času se někde nakazit - třeba tak, že sežerou svého nakaženého chovatele 8-P.

    Každopádně pokud steak, tak jedině hovězí a z důvěryhodného zdroje. Sraženého divočáka bych si nelajznul.

    29.5. 20:12 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jateční koně patří mezi povinně vyšetřovaná zvířata na Trichinellu, viz prostřední předchozí odkaz.
    29.5. 21:30 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Když pojídáš mrtvé zvíře tak se doporučuje kromě alobalové čepice (tu bys měl nosit konec konců pořád, jako žid jarmulku) taky důkladně octování a po jídle vykloktat savem.
    30.5. 10:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jateční koně patří mezi povinně vyšetřovaná zvířata na Trichinellu, viz prostřední předchozí odkaz.

    Však se s tebou nepřu. Jenom mi to přijde zajímavé. Že by ty herky žraly nakažené potkany? Ani by mě to nepřekvapilo.

    4.6. 16:30 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tak kontrola na pritomnost boubele by u hovezi porazky mela byt soucasti veterinarni prohlidky (zdravotni nezavadnost).

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.svscr.cz/%3Fdl_name%3Dzivocisne-produkty/Predpis_pro_vet_prohlidku_jat_zvirat_masa_masnychproduktu_po_porazce.pdf&ved=2ahUKEwj34_PbkcKGAxW5wAIHHZGuCGgQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0LPEhIOQpv8-8JqOWdm1Ry

    30.5. 06:38 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Dlouhodobé hluboké zmražení by mělo parazita deaktivovat.
    Takže čerstvě vykopané mamutí maso je bezpečné? :-D
    30.5. 14:19 *
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Mamut neni halal!
    30.5. 16:24 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Svůj smradlavý kebab si můžeš udělat z potkana. Tady se mluví o jídle.
    30.5. 21:28 *
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Nemuzu, hlodavci take nejsou halal! Smrdlavy je tvuj praseci rizek a tvuj carbatuska Putin!
    31.5. 18:15 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ani ty nejsi halal, tak se omluv hadží Putinovi a jdi si uříznout hlavu. Dvaasedmdesát velbloudích panen už na tebe čeká.
    31.5. 23:37 Ucitel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Co to meles komsomolce? To nesledujes gastro trendy nebo co? Halal nebo kasrut dnes uz vubec nemusi souviset s nabozenstvim. Je to proste gastro vlna treba jako raw nebo veganstvi. Chces kvalitni maso bez stresu a breberek.
    1.6. 07:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Co určuje gastro trendy? Výprodeje v hytlermarketech?
    31.5. 11:16 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Není důvod proč by nebyl. Mamut není košer, tam jsou podmínky striktnější.
    31.5. 15:30 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Zmražené a nevykrvené maso na tatarák? Nemusí být nutně zkažené ale chutné rozhodně nebude.
    31.5. 18:13 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ono cokoliv po delší době vytažené z mrazáku bude vysušené, ale aspoň to člověku nepřijde samo naproti, jako kdyby to pár dní leželo na sluníčku ;-)
    31.5. 06:10 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Není, ale holt doba je v Rusácku zlá.
    31.5. 18:17 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Proto se to servíruje v luxusních západních restauracích nejnamyšlenějším snobům :-D
    1.6. 07:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    jj - jediné co může teď ru světu nabídnout je to, co co vyhrabe ze země - a kolikrát i k tomu vyhrabání potřebuje západní techniku
    1.6. 07:49 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jo, tyhlety sankce, díky kterým ruská výroba roste a evropská klesá.

    Za třicet roků Rusové zapomněli vyrábět to co mohli dovážet ze západu, a za dva roky se to naučili vyrábět znovu, zatímco západ si to při rostoucích cenách energií už nemůže dovolit.

    Víš že i BASF v Německu definitivně zavírá a odchází do Číny? Ještě pár let a v Evropě se bude dělat akorát kebab. Opravdu to chceš?
    1.6. 08:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    jo jo, to je vidět třeba na jejich vzdušné lotile a vesmírném programu - škoda, že nejsi fanoušek letectví abys to vnímal - tam je to znát asi nejvíc

    jnak prosím Tě - jak odvozuješ to, co já chci? zatím ses netrefil ani jednou
    2.6. 05:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    No to vidím, F-35 oře pole, z odkládání startu Starlineru je už televizní seriál...

    Stačí číst co píšeš.
    2.6. 07:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    No to vidím, F-35 oře pole, z odkládání startu Starlineru je už televizní seriál...

    hele - ty fakt ani nevíš, že tohle jsou USA stroje? Bavili jsme se o ru vzdušné lotile a vesmírném programu, tak proč sem taháš usa?

    Stačí číst co píšeš.
    číst asi umíš - to jsem nezpochybnil, ptal jsem se proč ses ještě nikdy netrefil
    3.6. 09:46 Jitka Zelenkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Protoze FSB povazuje pravdu za prohnily zapadni prozitek a jejich svodky prozdejsi kremrole ji tedy ze zasady nepouzivaji :-)
    4.6. 18:37 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jo tahle pravda, jako že třeba ruským vojákům dojde za tři dny munice, že ruská ekonomika se pod sankcemi zhroutí, že Putin má rakovinu, že ukrajinská protiofenzíva Rusy zažene do moře, že válku vyhraje svatý Javelin, potom svatý Bayraktar, pak svatý HIMARS...

    Tady máš jednu aktuální americkou pravdu, a snaž se nesmát moc nahlas, protože to je úplný záchvat idiocie:

    https://x.com/TheStudyofWar/status/1797448155492962569

    Realita totiž vypadá spíš takhle:

    https://t.me/RVvoenkor/69550

    Zajímavé je že hentěm pravdomluvným médiím se do pravdy nevešla po delší době první výměna zajatců, bylo vyměněno 75 živých Rusů za 75 živých Ukrajinců, a 45 mrtvých Rusů za 212 mrtvých Ukrajinců. Trochu to napovídá o vývoji na východní frontě. Ale asi se ta čísla někomu opravdu nehodila.
    Glee avatar 5.6. 03:10 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Se divim zes rovnou nevytah ten mirovej svedskej stul v Burgenstocku... Ale mozna vis vic a CN, BR a SA dorazej.

    A tech 75/75 zminovali na idnesu v ty jejich online vecicce. 45/212 uz ne a me se to hledat nechce.
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    5.6. 05:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Spíš vím kdo nedorazí, o to to bude větší sranda. Asi jako ten pokec Blbuše s Turkem ;-)

    Ono se toho vynechává víc, například slovenského Osvalda sice na hovNovinkách ukázali, jak demonstroval proti Ficovi, ale tu část kde řval "Ať žije Ukrajina" z videa pečlivě ostříhali. Asi chtělí aby chcípla.
    Glee avatar 5.6. 05:23 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Spíš vím kdo nedorazí, o to to bude větší sranda.
    Techto VIP listku se nevzdavaj ani prezidentsti kandidati. You'll court me, and i'll court yar son, biatch!

    Asi jako ten pokec Blbuše s Turkem ;-)

    Dnes i prokremelska CNN Prima ho predzvykala pro humans jako ze oba to posrali...

    například slovenského Osvalda

    Tam uz to myslim vsichni vzdali a jeho minulost se proste nechytla. Asi jako uzaverka Prague Maidan akcicky par desitek hodin zpet.

    Asi chtělí aby chcípla.

    oh no! fake Radov... eghmpf
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    Glee avatar 5.6. 05:31 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Insert: ", dle nekterych lidi" before "i prokremelska CNN Prima".
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    5.6. 14:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To se stává těm, kteří nehajlují tak usilovně jako Forum24. Však i ty Novinky jsou podle náckomilů proruské. A tohle je určitě dezinformace přímo z Kremlu:

    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-sedmnactileti-ukrajinci-se-musi-vratit-ze-zahranici-a-zaregistrovat-se-k-vojenske-sluzbe-40474919

    Na jaře jim rozdají panzerfausty a budou bránit fýrerův bunkr... ;-)
    5.6. 22:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    A přitom by stačilo, aby Rusko na Ukrajině přestalo páchat státní terorismus viď? Hned by byl klid
    Glee avatar 6.6. 05:14 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    A přitom by stačilo,

    Been a while... and "I Don't Want To Miss A Thing"!

    aby Rusko na Ukrajině přestalo páchat státní terorismus viď?

    To uz je ofiko ve svete, tak jako ta genocida? Ptam se na mezinarodni souhlas, ne na to, jestli Rusko ma snad na UA co vojensky pohledavat...

    Hned by byl klid

    A komu bys timhle prece prospel? Zas tem Evropanum posranejm...

    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    6.6. 06:21 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ono by pro začátek stačilo, kdyby Ukrajina nepáchala státní terorizmus na Donbasu, Izrael v Palestině a USA na celém světě.
    6.6. 07:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Počkej - na tom Donbasu to vyhrotil přece putinem vyslanej girkin - víš kterej, ten co sestřelil mh17

    To víš ne?
    6.6. 10:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?

    To je také dobrá bajka. Už sám fakt, že Ukrajina nechala lítat civilní letadla nad oblastí, kde se vedly boje s tzv. "separatisty", je dostatečně výmluvný pro to, že to bylo asi jinak, než se 10 let nestydatě fabuluje.

    Navíc to není jediná historka vycucaná z prstu. Nevím tedy jaký máte názor na to jak se rozflákali s tím letadlem v dubnu 2010 poláci v Katyni, ale polovina poláků dodnes věří, že v tom mají prsty rusové a že pak mezi troskami dobíjeli přeživší. A žádný důkaz je nepřesvědčí o tom, že byl příčinou tlak na pilota, aby za každou cenu přistál zrovna tam.

    6.6. 11:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Nojo, kdepak, na tebe si taky nikdo nepřijde viď? :-)
    6.6. 11:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ne
    Glee avatar 6.6. 22:30 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Nojo, kdepak, na tebe si taky nikdo nepřijde viď? :-)

    Idnes revival is back, yay! :-)

    Opravdu nebyla prvni vec co te napadla ta, ze co tam do prdele delalo civilni letadlo a nebylo odkloneno trebas pres Azov? Ale asi normalka, kdyz jde delat vystava dronu primo na hlavni trase s vericima s jablicky... Cimz nerikam, ze to nesestrelili separatisti.

    A ty polaky rozebiral i ten leteckej dokument NatGeo, vcetne nahravek z cernejch skrinek. Ale ti nam, hloupym ovcim jen kecaj, vid? :-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    7.6. 07:50 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Opravdu nebyla prvni vec co te napadla ta, ze co tam do prdele delalo civilni letadlo a nebylo odkloneno trebas pres Azov?
    Ne, normální šlendrián a nemístný optimismus. Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete. Ukrajina chtěla schválně letadlo schválně sestřelit? Můžeš trochu osvětlit nebo dát odkaz?
    7.6. 09:44 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Těch nesmyslných teorií byla spousta, například že ten sestřel nařídil osobně Putin, ale jak zmiňuješ, nejrealističtějí verze je normální ukrajinský šlendrián. Ostatně to nebyl první podobný sestřel následovaný spoustou ukrajinských lží...
    7.6. 15:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Pročpak si už přestal operovat číslem toho BUK? To byla prima zhovadilost co si vypotil :) A skoro to vypadalo, že to i myslíš vážně :)
    7.6. 18:54 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To číslo bylo na některých fotkách dodaných Ukrajinci jako "důkaz", a na některých ani nebylo ;-)
    7.6. 20:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ale já se ptal proč si ho zničeho nic přestal používat - vždycky si ho vytáhl když si chtěl byt za drsnaka - a najednou nic. Žádné cisílko

    Jako jaký si k tomu ted vymyslis příběh :)
    7.6. 09:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.

    Co nám to podsouváš? O žádných teoriích ani jeden nepíšeme. Zmiňujeme fakta a závěry ať si každý dělá sám. Od toho má mozek.

    Problém současné doby jsou vykladači jediné pravdy. Typu Drahomíra Dražská. Co se snaží na základě fabulací řídit svět – bohužel ten, kde žiju také já. Kdyby harašili jadernýma zbraněma někde na Marsu, mám je u zadku.

    Paradoxně i za studené války byl svět bezpečnější než je dnes, protože měly západní země z Ruska respekt a na německém příkladu viděli, že tak velký flák země prostě nejde dobýt a ovládnout. Na to potřebujete lidi. A jediná země, která takové kvantum lidí má, od níž reálně tohle nebezpečí hrozí, je Čína.

    Ale když už jsme u těch teorií. Jako jedno velké šmečko, na kterém se staví bojovná rétorika proti rusům, mi přijde tzv. „masakr v Buče”. Rusové Buču obsadili 27.2.2022, měli tedy dost času na to, aby případné nespokojence odklidili tak aby nezůstaly žádné stopy. Ale již koncem března(!) – tedy ještě před stažením rusů z Buče – generální prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktová uvedla, že ukrajinští prokurátoři shromáždili důkazy o 2 500 případech podezření z válečných zločinů spáchaných Ruskem během invaze. Přitom až do 1.–4. dubna 2022 se pro tohle tvrzení neobjevil žádný důkaz! Viděl jsem v bedně první záběry z obsazení Buče, z ulic, kde se pak najednou objevily mrtvoly – ovšem v době, kdy už byli rusové dávno pryč!

    Čím by si ustupující rusové pomohli, kdyby „popravené” nechali ležet na ulici? A k čemu by jim taková poprava vůbec byla? Qui Bono? Říkejte si kdo co chcete, bylo to nutné, aby Venediktová nevypadala jako ulhaná ukrajinská kráva. A těží z toho jedině ukrajinská propaganda. Celou dobu čekám na to, kdy se objeví nějaké informace o těch zavražděných, co byli zač, co dělali čím mohli ty rusy nasrat do té míry, že je takhle sejmuli – ale o těch se kupodivu nemluví.

    Osobně se tedy domnívám, že jde o domnělé kolaboranty, které sejmuli ukrajinci aby z nich vzápětí udělali mučedníky a vlastní zločin hodili na rusy. A proč si to myslím? Protože již 5.3.2022 ukrajinci takovým způsobem sejmuli svého vyjednavače! A podobnými způsoby zlikvidovali všechny, co se snažili najít nějaké rozumné východisko, aby zastrašili všechny odpůrce současné ukrajinské kliky, která těží z toho, že západ lije na Ukrajinu peníze a vojenský materiál. Proto se také bojí Trumpa, pro kterého je „America first”.

    7.6. 12:59 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.

    Co nám to podsouváš? O žádných teoriích ani jeden nepíšeme. Zmiňujeme fakta a závěry ať si každý dělá sám. Od toho má mozek.

    No jo, ale každý má mozek jiný a udělá si jiné závěry, že. Tak se celkem logicky ptám, k jakým závěrům a hlavně jak jste k nim dospěli. Tedy, ta teorie která je spojuje.
    7.6. 14:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Od toho je diskuze, kde se každý snaží dle svého nejlepšího vědomí a svědomí popsat jak to vidí. A ty máš možnost porovnat jeho názor se svým. Jenže těžko můžeš očekávat takový typ diskuze na abclinuxu, kde hážou anonymové hovnem na každého, kdo vidí svět jinak než oni. Bývaly tady takové diskuze, než je začali moderovat uživatelé jaké jsem právě popsal. A od jisté doby je jak se zdá nemoderuje nikdo. Jinak by šulin Nekompromisný dávno skončil v samostatném vlákně. A nemohu se ubránit pocitu, že někdo v diskuzích pod mými blogposty nechává blábolit mimo téma zcela záměrněm aby svým slovním průjmem zamlžil o čem ten blogpost je.
    7.6. 21:16 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Neber si to osobne, ale nekdy chybi v zpravickach vhodny clickbait na Apple tema. Tak to pak sliznes ty protoze na flamewar pod tvymi veledily je kazdy zvedavej :-)
    7.6. 21:38 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    na flamewar pod tvymi veledily je kazdy zvedavej

    Asi byste se měli tedy nad sebou zamyslet, vy nudní patroni.

    8.6. 13:26 IQ151
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jdi prikladem v tom zamysleni nad sebou a mozna se pridame :-)
    8.6. 15:46 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Aneb jak slovem "možná" lacino předstírat existenci mozku.
    8.6. 22:24 IQ152
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ta vejicka totiz dokonale funguje a spolehlive jich vytroli.

    Ale mic z autu vratime a zopakujeme otazku a navrh: Pujdes prikladem v tom zamysleni nad sebou?
    Glee avatar 9.6. 00:34 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ta vejicka totiz dokonale funguje a spolehlive jich vytroli.

    Naprosta pravda. Ales se necha naoko rozcertit kazdou picovinou, kterych je tu na nej hazeno nepreberne, ale mozna v tom bude nejaky pes zakopan, ne? Neposlal snad na nej jisty clovek rozzureneho pulce, kvuli nejakym drivejsim osobnim sporum?*

    * This is fiction, kze fuckoff! And pudla.
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    7.6. 22:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    7.6. 23:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Byl si na té pláži? Já jo. Je to ukrutný místo
    8.6. 15:51 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Na to nemusím být zrovna na té pláži. Za 1. války pomřely statisíce mužů hnaných na zteč proti kulometům.
    8.6. 20:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Když je v blogu hovno, tak se nemůžeš divit, že potom je hovno i v diskuzi. Je to totiž k věci.
    9.6. 14:01 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Hovno máš místo mozku, poněvadž jinak bys to nečetl.
    10.6. 21:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Co to kecáš? Blogy zásadně nečtu, vždycky skočím rovnou do diskuze!
    10.6. 23:37 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Však já vím. Taky jsem nepsal o blogpostu hlupče.
    Glee avatar 20.6. 05:23 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.

    CT, Udalosti s vypovedi manzuly/pritelkyne postradaneho muze, zamestnance hobbymarketu v Charkove ne zrovna davno (to das woe!).

    Teorie se nabizi.

    Nenazval jsem te kdysi podlejshem? Si klidne s jablickama chod dal.
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    5.6. 22:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    ale tu část kde řval "Ať žije Ukrajina" z videa pečlivě ostříhali.
    Bouchni sem odkaz na ty vystříhané části - určitě ho někde seženeš. Bude to super argument (alespoň jednou) - držím Ti palce a fakt bych ho rád viděl

    Lhát a mlžit a vymýšlet si by se nemělo viď?
    6.6. 18:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Vzhledem k tomu že jsi totálně neschopný a nedokážeš si dohledat ani tak jednoduchou věc, dám ti odkaz na celý živě vysílaný stream bez střihů. Ale stačí ti vidět první minutu.
    6.6. 18:28 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    no, super - a takhle to dělej i dál jo? třeba s mh17, AA77 a dalším jo? - dlužíš tady toho ještě dost :-)
    6.6. 18:42 táhni do (_._)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Je to fuška dělat pirátskýho politruka v dnešní době, viď?
    6.6. 19:05 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    ohadovat lidi ses učil od rádi viď? nejde ti to stejně jako jemu
    30.5. 17:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tatarak je nejlepší úprava hovězího co jde vymyslet :)
    31.5. 23:32 Ramp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ja z tataraku bezne delam smazene karbanatky a na reci o barbarstvi vam kaslu :-) bez tepelne upravy z toho masa nevyzdimate moc chuti.
    1.6. 09:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Ja z tataraku bezne delam smazene karbanatky a na reci o barbarstvi vam kaslu :-) bez tepelne upravy z toho masa nevyzdimate moc chuti.

    Pokud jde o skutečnou chuť masa, tak tu (bohužel) většina lidí zabije kořením a solí dřív, než na nějakou tepelnou úpravu dojde.

    1.6. 09:59 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Chut je jen převlečená vůně - dej si kolicek na nos a bude ti jedno jestli chroupes třeba mkrkev, nebo kedlubnu

    U tataraku je důležitá právě ta vůně masa nezabita kořením a omackama
    1.6. 15:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Chut je jen převlečená vůně

    Nesouhlasím. Kamarád mi vyprávěl jak kdysi dovezl odněkud jeho otec durian. Větší kontrast mezi chutí a vůní než tehdy, prý nikdy v životě nezažil. Chuť popsal jako jahody se šlehačkou. Zápach popsat nedokázal. Aby to pozřel, musel zacpat nos.

    Vůně masa je samozřejmě velice důležitým indikátorem, ale chuť je úplně o něčem jiném. Dnes je v módě sušené maso - jerky - bohužel v drtivé většině zprzněné macerováním v přesoleném hnusu a kořením.

    Tuhle jsem dal kousek toho co si suším pro sebe paničce Šňupinova kámoše. Dala mu jen půlku. A druhý den se mne ptala co to bylo, protože tak poslušného svého psa prý do té doby nezažila. Tak se ten její pes těšil až dostane tu druhou mu schovala na později.

    1.6. 20:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tuhle jsem dal kousek toho co si suším pro sebe paničce Šňupinova kámoše. Dala mu jen půlku. A druhý den se mne ptala co to bylo, protože tak poslušného svého psa prý do té doby nezažila. Tak se ten její pes těšil až dostane tu druhou mu schovala na později.
    Takže ty si pro sebe děláš žrádlo pro psy?
    1.6. 21:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Náš pes si žere líp než ty. Takže si na rozdíl od jiných nelibuje ve žraní hoven.
    1.6. 21:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To je v našem čoklistánu normální - někteří experti jsou schopni svého mazlíčka stavět na úroveň boha

    Ohledně toho žraní hoven a podobně - tuhle jsem venčil psa od švagrové (fakt super pesan) a to, co někteří pacienti byli schopni udělat aby si s nima hrál, to jsem neviděl

    Věřil bys, že cizí chlap (důchodce) se na něj vrhl, strčil mu ucho k čumáku a začal se rozplývat nad tím, jak je to divný, že každý pes, kterého potká mu chce vylízat ucho???

    A za chvíli jiná (cizí) panička se s ním normálně začala vykusovat???

    Smiř se s tím, že pejskař (neplést si s chovatelem/majitelem psa) je prostě diagnóza

    (tohle píše jiné podtržítko než na které reaguješ)
    2.6. 00:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Spíš narážim na to, že každej normální člověk, co udělá dobrý sušený maso, k se bude chlubit, že mu to chválí rodina nebo kámoši. Ale mistr ani jedno z toho nemá, k musí stačit pes sousedky.
    2.6. 08:49 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Nesuším maso pro to, abych si kupoval něčí přízeň jako to potřebuješ ty. A nebudu jím mrhat tím, že bych ho cpal lidem, co si dělají z huby rezatý plecháč a rozlišují jen pálí málo, nebo moc.
    2.6. 16:25 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Diagnóza asi jako zyklisti. Ale zase když se tyhle 2 skupiny dementu potkají, bývá to dobrá zábava!
    2.6. 17:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    jj - nejlíp třeba v parku kde je zákaz pobíhání psů a ježdění na kole po trávě... - to bylo excelentní a mrzí mě, že jsem si to nenatočil :-)
    1.6. 23:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Takže to sušíš pro psa nebo pro sebe? Nebo spíš obojí? Chápu, konina z nucenýho výseku je prostě nejlevnější.
    2.6. 08:43 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?

    S koninou se dnes setkáme leda ve tvém příspěvku. Maso suším primárně pro sebe. Pes ho dostává jen jako mlsku. Remcá jedině panička co si ho pořídila - odmítá totiž žrát většinu pamlsků co mu za drahé prachy nakoupila sama. Je také vybíravý ohledně granulí. Má své oblíbené a jiné nežere. Ale není jen na granulích, takže je to fuk.

    Ráno dostává huspeninu. A protože miluje taky jogurt, tvaroh a sýry, dostane někdy i lžíci jogurtu. Ale taky nežere všechny druhy. Občas se s ním podělím i o pstruha. Jako zákusek dostává hlavu a ocas v syrovém stavu, a pak i kousek masa bez kostí. Zajímavé je také to, že vůbec nežere vejce.

    3.6. 09:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Pozor aby moc nezestarl. Vsechny indianske kucharky jsou zajedno, ze vice nez 5ti lety cokl do gulase nepatri!
    3.6. 16:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?

    Řekl bych, že tobě už svalovec v krvi nějaký ten pátek koluje. A čert ví, jestli už nemáš v bedně zahnízděnou i nějakou tu tasemnici.

    3.6. 21:25 Nevinna reva
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jako kopani do autu to jo, to vam jde. Ale prime a nezavadejici odpovedi nebo konstatovani, tam musite jeste hodne zabrat. Obavam se ale, ze nemate cim.
    4.6. 06:46 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Není nad argumentační faul, co? Za prvé - žádná validní otázka nepadla. A za druhé - podmínky diskuze odpovídají vámi nastavenému rámci. Tak tu nežvaň o nějakém kopání do autu.
    4.6. 17:19 Cena AI Kitu je 70 dolarů
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Dekuji za dukaz ze "nemate cim".
    7.6. 09:52 Heretik 《小魔神》
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    E.T. Seton byl opravdický zálesák, v dnešní době by se řeklo "expert na přežití v přírodě. Prostě to, co před ním byli lovci a stopaři.

    Celé generace skautů a pionýrů, až po speciální jednotky, se z něj učí. Oproti tomu, co se dá respektive musí sníst v divoké přírodě, je syrové hovězí poměrně civilizovaný zdroj bílkovin. Jen to neříkejte v Indii.
    7.6. 18:32 Hare
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Hinduiste nemaji zadny namitky pokud si uriznes steak z kravy co zahynula prirozenou smrti. Vadi jim pouze zabijeni krav pro maso. Ono je to logicky - takova dojna krava ti da denne kolem 7-10l mleka co ma nutricni hodnotu nasyceni cca 4 lidi a to po dobu i 10 let. Maso mrtve kravy tolik nutricnych hodnot na tak dlohou dobu neda.
    10.6. 14:42 karkar | skóre: 6 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    No proto se taky na maso poráží hlavně bejci... Ale indi to stejně nežerou...
    Gréta avatar 9.6. 09:23 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?

    sem teda jako slyšela že to sem přitáhli tataři (takže asi někde 17. století za vojny s osmanskou říší kdy na Moravu vpadli z krymu tataři a odvlekli minimalně 12000 dětí do otroctví, krymský tatary pak někde o sto let pozdějc denacifikovala Kateřina veliká a krym vyčištenej od muslimáků potom připojila k rusku noa ty tataráky tam mohli pak najít mezi válečnou kořistí někde :D) noa prej si ty tataráky tataři vyráběli tak, že strčili pod koňský sedlo to maso a jak jeli tak to se to naklepávalo a když jeli celej den tak to bylo uplně na kašičku a tu pak jedli :O ;D

    9.6. 14:00 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    To si pleteš se štramberskýma ušima. Do Saska se Tataři nikdy nedostali a s tím požíráním masa zpod sedla je stejná konina, jakýma nás tu krmí už 20 let.
    9.6. 16:30 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Tak za prvé to není konina ale legenda. Za druhé se podával na tatarské omáčce - z toho ten název, jinak to s tatary nemá nic :-)

    No a samozřejmě nejlepší tatarák je veganský tatarák!
    9.6. 17:31 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    A co takhle důkazy? Byly by? Asi ne, že? Ale není nad to opakovat bláboly vycucané z prstu.
    10.6. 08:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    No a samozřejmě nejlepší tatarák je veganský tatarák!

    To je recept pro prase. Krom toho to mělo svůj název už za komančů – bulharská pomazánka. Bylo to nejlevnější žrádlo co se dalo koupit.

    10.6. 09:21 Z.Pohlreich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    No tak si ho muzes vypimpovat pridanim mechu z doskove strechy a hned to mas luxusnejsi nez kaviar :-D
    10.6. 14:44 karkar | skóre: 6 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    eště teda levnej byl polskej salám, co byl z 90% špek...
    11.6. 09:26 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Párkrát jsem něco podobnýho jed a bylo to dobrý. Jen nechápu, proč to má někdo potřebu nazývat tatarák.
    11.6. 10:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?

    Výraz tartare se v souvislosti s jídlem v literatuře objevil v kuchařce Urbana Duboise, šéfkuchaře pruského královského dvora, vydané v Londýně roku 1870. V receptu č. 214 se zcela jasně píše, že studené omáčce, jejímž základem je majonéza (emulze vaječných žloutků v oleji), se říká též „Tatarská omáčka”.

    Z logiky věci, kontextu jiných míst odkazované knihy a hesla odkazovaného na Hossfeldův slovník moderní francouzštiny a angličtiny, z roku 1877 je evidentní že moderní francouzština začala během 19. století používat výraz „à lá Tartare” pro jakoukoliv potravinu, co neprošla tepelnou úpravou – viz výše uvedený text blogpostu, pasáž „A co na to Paříž?”.

    Mimochodem, viděli jste film Pulp Fiction? Hranolky s majonézou je pro ně stejně divné jídlo jako pro mne veganský „tatarák”. Faktem je, obalenému a osmaženému tofu v okolních zemích Wienerschnitzel také nikdo neříká.

    11.6. 11:27 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Jak čemu říkali ve Francii v 19. století beru nanejvýš jako zajímavost. Od té doby (a místa) se význam mnoha slov změnil. U nás v současnosti má pojem tatarák celkem jasný význam. Používat ho pro něco bezmasého mi přijde divné až matoucí. Vypadá to, že se některým vegetariánům stýská po mase tolik, že chtějí mít alepsoň ty masité názvy. Z mého pohledu to ale zbytečně kazí dojem z jinak dobrého jídla. I když kdoví, jazyk se nestále vyvíjí, tak se možná někdy zase přiblížíme k té Francii 19. století.
    11.6. 17:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    I když kdoví, jazyk se nestále vyvíjí, tak se možná někdy zase přiblížíme k té Francii 19. století.

    Těžko říct. Vem si takové kalhoty. Za chvíli tam bude jenom jeden kus hadru – burka.

    11.6. 18:41 fištrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    U nás to voláme nohavice :-)
    12.6. 10:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdo by to byl řekl?
    Viz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.