Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Nevím jak to máte vy, ale pro mne je největší výhodou mobilního internetového připojení to, že si mohu ihned, jakmile mne něco zaujme, zjistit další informace.
A tak jsem narazil i na stránku, kde se tvrdí, že „tatarák, tak jak ho známe, namíchaný se syrovým žloutkem, šalotkou a kapary, se poprvé prokazatelně objevil až na počátku 20. století, a to v Paříži, městě lásky. Najít jste ho mohli pod názvem americký steak – steak a l’américaine”. No, ten název už sám o sobě napovídá, že nejde o pravdivé tvrzení, což vyvolalo mou zvědavost.
Nejporve si musíme ujasnit, v čem se „tatarský biftek” liší od „bifteku” a co mají společné.
Jak už původní (anglický) název napovídá, výchozí surovinou je v obou případech hovězí maso, které je v případě tataráku vždy rozmnělněné – buď rozsekáním na drobno, třením, nebo mletím. Ale jenom tatarák se podává vždy bez jakékoliv tepelné úpravy!
Pro francouze, počátkem 19. století byly bifteky (angl. „Beef-stakes”) dle francouzsko, italsko, anglického slovníku F.S.A. Falletiho z roku 1822, pouze „Tranches de Bœuf” neboli hovězí plátky (it. „Braccioule di manzo”), které vždy procházely tepelnou úpravou. Manuel de gastronomie, francouzská kuchařka z roku 1825, v receptu č. 99 (na straně 17–18) popisuje „Biftek de Filet de Bœuf” jako zprudka opečené plátky (medailonky) nakrájené přes vlákno z hovězí svíčkové, buď zalité petrželkovou omáčkou, či v „přírodní” verzi se sardelovým máslem, s osmaženými bramborovými kolečky.
Z hlediska konzistence mají k tataráku mnohem blíž karbanátky, o kterých u nás psala Magdalena Dobromila Retiggová již r. 1826. Vzhledem k tomu, že se neobtěžovala nějakým vysvětlováním toho, jak vypadá karbanátek, je očividné že šlo o zcela běžnou záležitost – bochánek uplácaný ze směsi nadrobno usekaného masa, ve které najdeme, mimo vejce, cibuli a koření také kus rozmáčené žemle. Na stejné ingredience zanedlouho opět narazíme, ale v tuhle chvíli je důležité, že po uhňácání následovalo obalení ve strouhance a tepelná úprava smažením.
Výraz karbanátky se dostal do češtiny už hodně dávno, pravděpodobně přes němčinu (karbanatel). Jeho základem je „Karbonade”, či též „Karbonat” jak uvádí Deutsch-böhmisches Wörterbuch, Josefa Franty Šumavského (1796–1857) z roku 1846, což znamená též „sekanou”, kde je rovněž základem sekané maso.
K nejstarší zmínce o klasickém tataráku z hovězího, mne přivedla až drobná poznámka na německé wikipedii. Píše se o něm v knize „Gastrosofie aneb Výuka požitků stolování” Friedricha Christiana Eugena barona z Vaerstu (10. dubna 1792 – 16. září 1855). Tu knihu jsem projel jen tak letmo, ale zaujala mne dost na to, abych zalitoval, že neexistuje český překlad.
Z toho, co jsem přečetl při hledání oné zmínky, je zřejmé že baron z Vaerstu, dokud nepřišel o zrak býval veselý brach a text, který jsem našel mne doslova omráčil. Posuďte sami:
Znal jsem dva lidi, u kterých se divokost a umírněnost, animalita a vyšší předurčení, zejména co se týče materiálního dostatku rozpínaly až na samé hranice možného. Oba potkal hrozný konec (neboť jeden byl roztrhán davem a druhý zemřel hlady). Jedním z nich byl kapitán kavalerie K-r. Jednou jsem tohoto muže viděl v Breslau ve vinárně, kde mimo jiné snědl osm liber syrového hovězího masa, k němuž vypil dvě láhve rumu a jako zákusek snědl sklenici, ze které pil. Zda potom pil ještě něco jiného, nevím, neboť ihned poté co dojedl svou sklenici, jsem se opatrně odplížil pryč: jelikož jsem hubený a tudíž snadno stravitelný. Bál jsem se, aby nakonec nesežral i mne. Mimochodem, to syrové maso vypadalo docela chutně. Nakrájel ho na malé kousky, odblanil, vytáhl šlachy a na prkénku nadrobno nasekal spolu s cibulí, šalotkou a ančovičkami. Pak to zalil octem, delem(?) a hořčicí. S celé to řádně opepřil. Zakousl se do sklenice a rozžvýkal ji na prášek, aniž by měl v ústech sebemenší poranění. Snědl ji celou a nechal jenom střed tlustého dna. [Slyšel jsem že] Tento muž vstoupil v roce 1831 do ruských služeb, zúčastnil se tažení proti povstaleckým Polákům, byl jimi zajat a rozsápán rozzuřeným davem ve Varšavě.
Viz díl první strana 49-50. Okamžitě mi to připomnělo scénu z filmu Limonádový Joe, jak si dá Grimpo cloumáka, a poté co sežere sklenici si decentně kapesníkem otře ústa. Bylo by vůbec možné, aby Grimpo a zmíněný kavalerista byli jedna a táž postava?
Kupodivu ano, za předpokladu, že Grimpo měl svůj reálný předobraz a kapitán K-r nebyl roku 1831 zabit ve Varšavě, ale přes Hamburg emigroval do USA. Děj filmu Limonádový Joe, se totiž odehrává roku 1885 v Arizoně a nejstarší zmínka o tataráku v americké kuchařce Thomase J. Murreye „Cookery for invalids”, pochází z roku 1887 – kde se tatarák objevuje pod názvem Hamburger Steak. Bývalý kapitán K-r, vulgo Grimpo, by už sice byl poněkud starší pistolník, než jeho filmový představitel Josef Hlinomaz (jemuž bylo v době natáčení 50 let), ale u bohatýra, jakého popsal baron, nikdy nevíte. Obzvláště pokud by na tom byl z fyziognomického hlediska jako můj strýc, jemuž hádají 70, ač letos oslavil 90 let.
Každopádně Murrey byl o zázračné síle ukryté v hovězím mase skálopevně přesvědčen, protože hned první recept v jeho knize je na silný hovězí vývar. Kým a kde? Nevíme.
Jak napovídá název receptu, domníval se, že jde o specialitu která je domovem v německém Hamburku. A když si přečtete Murreyův recept, je jasné, že základem „hambáče”, není žemle jako dnes, ale směs nadrobno nasekané hovězího masa s přísadami, která se může jíst dle libosti opečená, i syrová.
Kniha, kterou napsal von Vaerst, vyšla r. 1851 v Lipsku. První zmínka o bifteku v naší literatuře je v Riegrově Slovníku naučném vydaném roku 1860 v Praze (díl 1. A str. 568), kde se u hesla „Beefsteak” neboli biftek, píše že jde o tenký kus hovězího, zvl. z ledví, který se za prvé dobře utlouci, okořeniti a pak rychle upražiti má, ač ovšem kuchařky ne všude tak s b-em nakládají”. Žel jak jinak s ním ještě nakládají, se již nedočtete.
S jistotou máme doloženo, že se u nás zcela běžně podával „tatarák” – bistek (beefsteak v syrovém stavu) až v Česko-německém slovníku Františka Štěpána Kotta, který vyšel stejně jako Murreyův spisek roku 1887, ale v Praze (díl 5. Z-Ž str. 997). Kde je mimo jiné zmíněna i variace à lá tartare.
Pro francouze bylo požívání syrového masa bez tepelné úpravy vysoce rizikovou, barbarskou záležitostí, která do Francie začala pronikat s emigranty z východu po Napoleonově neúspěšném ruském tažení. Domnívali se, že veteráni tenhle zlozvyk pochytili nejspíš od Tatarů – odtud tedy Beefsteak à lá Tartare. V žádném případě tedy nešlo o běžnou kulinářskou specialitu. Právě naopak!
Před rizikem spojeným s požívání syrového masa varoval již spis Friedrich Küchenmeistera (1821-1890), Die Parasiten des Menschen, vydaný v Lipsku r. 1878, který se na několika místech zmiňuje, že všude možně po světě, kde mají v oblibě konzumaci syrového masa se ve zvýšené míře vyskytují také parazitická onemocnění.
Francouzská veterinární akademie ve svém věstníku „Recueil de médecine vétérinaire” č. 75 z roku 1898 na straně 802 důrazně varovala před požíváním syrového masa v úpravě Beefsteak à lá Tartare:
„Víme, že v různých částech Německa, se konzumují psi a [tak] jejich maso rovněž podléhá veterinární kontrole, jako u jiných jatečních zvířat. Podle zprávy ředitele jatek v Chemnitz (Sasko) ze 436 psů, poražených za 18 měsíců (od ledna 1897 do června 1898) byla u 7 kusů diagnostikována trichinelóza, což představuje 1,60% kusů. Zatímco z 65042 prasat poražených za stejné období, ji mělo jen 13 kusů, tedy 0,19%. Trichinelóza se tedy u psů vyskytuje mnohem častěji než u prasat, a proto se také vyskytytuje častěji i tam, kde je běžná konzumace psů, zejména u chudé populace, která považuje konzumovaci tohoto masa v syrové formě, jako Beefsteak à lá Tartare za delikatesu. A protože z těch 7 psů měli jen dva zapouzdřené trichiny, je zřejmé, že těch zbylých 5 muselo být být nakaženo již před rokem.”
Připomeňme si že trichinelóza je parazitární onemocnění, které provázelo lidskou populaci od nejstarších dob všude tam, kde byla obvyklá konzumace syrového, či polosyrového masa. A první epidemie tohoto onemocnění na území Čech a Moravy byla zaznamenána roku 1865 na Liberecku, což je ze Saska co by kamenem dohodil.
V současné době je náš masný průmysl pod drobnohledem. Podle studie odkazované z wikipedie, byl u hovězího dobytka diagnostikován svalovec pouze v Číně. Riziková je tak především konzumace masa všežravců, co nebyli podrobeni veterinární kontrole – zejména upytlačených divokých prasat, která sežerou kde co. Ale podobně rizikoví jsou i holubi a toulavé kočky, neboť i tahle zvířata mohou sežrat zapouzdřené trichiny v mase uhynulých potkanů, patřících v současné době mezi hlavní mezihostitele. Zajímejte se tedy o to co jíte, protože jak známo „na Slovensku žerou s oblibou kočky, v Čechách psy a na Moravě všechno.”
První recept na tatarák v češtině, nalezneme v kuchařce Majdaleny Kafkové Slovník umění kuchařského (vydané u Vilímka v Praze) roku 1904 na straně 46.
Do Paříže se tatarák dostal oklikou přes USA až koncem 19. století. Roku 1890 sem přijel na studia 30 letý extravagatní Ernest Thompson Seton, který budil všeobecnou pozornost. První extempore vyvolal, když si naaranžoval v jednom z pařížských lesíků maso a kosti, aby mohl co nejrealistictěji namalovat svůj obraz „Marné čekání”, a byl sebrán policí, pro podezření z úkladné vraždy. Je tedy dost dobře možné, že to byl právě on, kdo začal u francouzských restauratérů poptávat tatarák, aby na sebe přitáhl pozornost, čímž spojil tohle jídlo s názvem – steak a l’américaine. I on se dožil v plné síle své biologické hranice.
Tiskni
Sdílej:
Dlouhodobé hluboké zmražení by mělo parazita deaktivovat.
Potíž je v tom, že hlubokým zmražením likviduješ strukturu masa. Dává to smysl, jen když maso sušíš. Zajímavé je, že se svalovci vyskytují u koní. Možná to bude tím, že žijí déle a díky tomu mají i více času se někde nakazit - třeba tak, že sežerou svého nakaženého chovatele 8-P.
Každopádně pokud steak, tak jedině hovězí a z důvěryhodného zdroje. Sraženého divočáka bych si nelajznul.
Jateční koně patří mezi povinně vyšetřovaná zvířata na Trichinellu, viz prostřední předchozí odkaz.
Však se s tebou nepřu. Jenom mi to přijde zajímavé. Že by ty herky žraly nakažené potkany? Ani by mě to nepřekvapilo.
Dlouhodobé hluboké zmražení by mělo parazita deaktivovat.Takže čerstvě vykopané mamutí maso je bezpečné?
No to vidím, F-35 oře pole, z odkládání startu Starlineru je už televizní seriál...hele - ty fakt ani nevíš, že tohle jsou USA stroje? Bavili jsme se o ru vzdušné lotile a vesmírném programu, tak proč sem taháš usa?
Stačí číst co píšeš.číst asi umíš - to jsem nezpochybnil, ptal jsem se proč ses ještě nikdy netrefil
Spíš vím kdo nedorazí, o to to bude větší sranda.Techto VIP listku se nevzdavaj ani prezidentsti kandidati. You'll court me, and i'll court yar son, biatch!
Asi jako ten pokec Blbuše s TurkemDnes i prokremelska CNN Prima ho predzvykala pro humans jako ze oba to posrali...
například slovenského OsvaldaTam uz to myslim vsichni vzdali a jeho minulost se proste nechytla. Asi jako uzaverka Prague Maidan akcicky par desitek hodin zpet.
Asi chtělí aby chcípla.oh no! fake Radov... eghmpf
A přitom by stačilo,Been a while... and "I Don't Want To Miss A Thing"!
aby Rusko na Ukrajině přestalo páchat státní terorismus viď?To uz je ofiko ve svete, tak jako ta genocida? Ptam se na mezinarodni souhlas, ne na to, jestli Rusko ma snad na UA co vojensky pohledavat...
Hned by byl klidA komu bys timhle prece prospel? Zas tem Evropanum posranejm...
To je také dobrá bajka. Už sám fakt, že Ukrajina nechala lítat civilní letadla nad oblastí, kde se vedly boje s tzv. "separatisty", je dostatečně výmluvný pro to, že to bylo asi jinak, než se 10 let nestydatě fabuluje.
Navíc to není jediná historka vycucaná z prstu. Nevím tedy jaký máte názor na to jak se rozflákali s tím letadlem v dubnu 2010 poláci v Katyni, ale polovina poláků dodnes věří, že v tom mají prsty rusové a že pak mezi troskami dobíjeli přeživší. A žádný důkaz je nepřesvědčí o tom, že byl příčinou tlak na pilota, aby za každou cenu přistál zrovna tam.
Nojo, kdepak, na tebe si taky nikdo nepřijde viď?Idnes revival is back, yay!
Opravdu nebyla prvni vec co te napadla ta, ze co tam do prdele delalo civilni letadlo a nebylo odkloneno trebas pres Azov?Ne, normální šlendrián a nemístný optimismus. Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete. Ukrajina chtěla schválně letadlo schválně sestřelit? Můžeš trochu osvětlit nebo dát odkaz?
Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.
Co nám to podsouváš? O žádných teoriích ani jeden nepíšeme. Zmiňujeme fakta a závěry ať si každý dělá sám. Od toho má mozek.
Problém současné doby jsou vykladači jediné pravdy. Typu Drahomíra Dražská. Co se snaží na základě fabulací řídit svět – bohužel ten, kde žiju také já. Kdyby harašili jadernýma zbraněma někde na Marsu, mám je u zadku.
Paradoxně i za studené války byl svět bezpečnější než je dnes, protože měly západní země z Ruska respekt a na německém příkladu viděli, že tak velký flák země prostě nejde dobýt a ovládnout. Na to potřebujete lidi. A jediná země, která takové kvantum lidí má, od níž reálně tohle nebezpečí hrozí, je Čína.
Ale když už jsme u těch teorií. Jako jedno velké šmečko, na kterém se staví bojovná rétorika proti rusům, mi přijde tzv. „masakr v Buče”. Rusové Buču obsadili 27.2.2022, měli tedy dost času na to, aby případné nespokojence odklidili tak aby nezůstaly žádné stopy. Ale již koncem března(!) – tedy ještě před stažením rusů z Buče – generální prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktová uvedla, že ukrajinští prokurátoři shromáždili důkazy o 2 500 případech podezření z válečných zločinů spáchaných Ruskem během invaze. Přitom až do 1.–4. dubna 2022 se pro tohle tvrzení neobjevil žádný důkaz! Viděl jsem v bedně první záběry z obsazení Buče, z ulic, kde se pak najednou objevily mrtvoly – ovšem v době, kdy už byli rusové dávno pryč!
Čím by si ustupující rusové pomohli, kdyby „popravené” nechali ležet na ulici? A k čemu by jim taková poprava vůbec byla? Qui Bono? Říkejte si kdo co chcete, bylo to nutné, aby Venediktová nevypadala jako ulhaná ukrajinská kráva. A těží z toho jedině ukrajinská propaganda. Celou dobu čekám na to, kdy se objeví nějaké informace o těch zavražděných, co byli zač, co dělali čím mohli ty rusy nasrat do té míry, že je takhle sejmuli – ale o těch se kupodivu nemluví.
Osobně se tedy domnívám, že jde o domnělé kolaboranty, které sejmuli ukrajinci aby z nich vzápětí udělali mučedníky a vlastní zločin hodili na rusy. A proč si to myslím? Protože již 5.3.2022 ukrajinci takovým způsobem sejmuli svého vyjednavače! A podobnými způsoby zlikvidovali všechny, co se snažili najít nějaké rozumné východisko, aby zastrašili všechny odpůrce současné ukrajinské kliky, která těží z toho, že západ lije na Ukrajinu peníze a vojenský materiál. Proto se také bojí Trumpa, pro kterého je „America first”.
No jo, ale každý má mozek jiný a udělá si jiné závěry, že. Tak se celkem logicky ptám, k jakým závěrům a hlavně jak jste k nim dospěli. Tedy, ta teorie která je spojuje.Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.Co nám to podsouváš? O žádných teoriích ani jeden nepíšeme. Zmiňujeme fakta a závěry ať si každý dělá sám. Od toho má mozek.
na flamewar pod tvymi veledily je kazdy zvedavej
Asi byste se měli tedy nad sebou zamyslet, vy nudní patroni.
Ta vejicka totiz dokonale funguje a spolehlive jich vytroli.Naprosta pravda. Ales se necha naoko rozcertit kazdou picovinou, kterych je tu na nej hazeno nepreberne, ale mozna v tom bude nejaky pes zakopan, ne? Neposlal snad na nej jisty clovek rozzureneho pulce, kvuli nejakym drivejsim osobnim sporum?* * This is fiction, kze fuckoff! And pudla.
Naopak ať přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu přijít na to co je ta teorie kteoru tu s Alešem prezentujete.CT, Udalosti s vypovedi manzuly/pritelkyne postradaneho muze, zamestnance hobbymarketu v Charkove ne zrovna davno (to das woe!). Teorie se nabizi. Nenazval jsem te kdysi podlejshem? Si klidne s jablickama chod dal.
ale tu část kde řval "Ať žije Ukrajina" z videa pečlivě ostříhali.Bouchni sem odkaz na ty vystříhané části - určitě ho někde seženeš. Bude to super argument (alespoň jednou) - držím Ti palce a fakt bych ho rád viděl Lhát a mlžit a vymýšlet si by se nemělo viď?
Ja z tataraku bezne delam smazene karbanatky a na reci o barbarstvi vam kaslubez tepelne upravy z toho masa nevyzdimate moc chuti.
Pokud jde o skutečnou chuť masa, tak tu (bohužel) většina lidí zabije kořením a solí dřív, než na nějakou tepelnou úpravu dojde.
Chut je jen převlečená vůně
Nesouhlasím. Kamarád mi vyprávěl jak kdysi dovezl odněkud jeho otec durian. Větší kontrast mezi chutí a vůní než tehdy, prý nikdy v životě nezažil. Chuť popsal jako jahody se šlehačkou. Zápach popsat nedokázal. Aby to pozřel, musel zacpat nos.
Vůně masa je samozřejmě velice důležitým indikátorem, ale chuť je úplně o něčem jiném. Dnes je v módě sušené maso - jerky - bohužel v drtivé většině zprzněné macerováním v přesoleném hnusu a kořením.
Tuhle jsem dal kousek toho co si suším pro sebe paničce Šňupinova kámoše. Dala mu jen půlku. A druhý den se mne ptala co to bylo, protože tak poslušného svého psa prý do té doby nezažila. Tak se ten její pes těšil až dostane tu druhou mu schovala na později.
Tuhle jsem dal kousek toho co si suším pro sebe paničce Šňupinova kámoše. Dala mu jen půlku. A druhý den se mne ptala co to bylo, protože tak poslušného svého psa prý do té doby nezažila. Tak se ten její pes těšil až dostane tu druhou mu schovala na později.Takže ty si pro sebe děláš žrádlo pro psy?
S koninou se dnes setkáme leda ve tvém příspěvku. Maso suším primárně pro sebe. Pes ho dostává jen jako mlsku. Remcá jedině panička co si ho pořídila - odmítá totiž žrát většinu pamlsků co mu za drahé prachy nakoupila sama. Je také vybíravý ohledně granulí. Má své oblíbené a jiné nežere. Ale není jen na granulích, takže je to fuk.
Ráno dostává huspeninu. A protože miluje taky jogurt, tvaroh a sýry, dostane někdy i lžíci jogurtu. Ale taky nežere všechny druhy. Občas se s ním podělím i o pstruha. Jako zákusek dostává hlavu a ocas v syrovém stavu, a pak i kousek masa bez kostí. Zajímavé je také to, že vůbec nežere vejce.
Řekl bych, že tobě už svalovec v krvi nějaký ten pátek koluje. A čert ví, jestli už nemáš v bedně zahnízděnou i nějakou tu tasemnici.
sem teda jako slyšela že to sem přitáhli tataři (takže asi někde 17. století za vojny s osmanskou říší kdy na Moravu vpadli z krymu tataři a odvlekli minimalně 12000 dětí do otroctví, krymský tatary pak někde o sto let pozdějc denacifikovala Kateřina veliká a krym vyčištenej od muslimáků potom připojila k rusku noa ty tataráky tam mohli pak najít mezi válečnou kořistí někde :D) noa prej si ty tataráky tataři vyráběli tak, že strčili pod koňský sedlo to maso a jak jeli tak to se to naklepávalo a když jeli celej den tak to bylo uplně na kašičku a tu pak jedli :O ;D
No a samozřejmě nejlepší tatarák je veganský tatarák!
To je recept pro prase. Krom toho to mělo svůj název už za komančů – bulharská pomazánka. Bylo to nejlevnější žrádlo co se dalo koupit.
Výraz tartare se v souvislosti s jídlem v literatuře objevil v kuchařce Urbana Duboise, šéfkuchaře pruského královského dvora, vydané v Londýně roku 1870. V receptu č. 214 se zcela jasně píše, že studené omáčce, jejímž základem je majonéza (emulze vaječných žloutků v oleji), se říká též „Tatarská omáčka”.
Z logiky věci, kontextu jiných míst odkazované knihy a hesla odkazovaného na Hossfeldův slovník moderní francouzštiny a angličtiny, z roku 1877 je evidentní že moderní francouzština začala během 19. století používat výraz „à lá Tartare” pro jakoukoliv potravinu, co neprošla tepelnou úpravou – viz výše uvedený text blogpostu, pasáž „A co na to Paříž?”.
Mimochodem, viděli jste film Pulp Fiction? Hranolky s majonézou je pro ně stejně divné jídlo jako pro mne veganský „tatarák”. Faktem je, obalenému a osmaženému tofu v okolních zemích Wienerschnitzel také nikdo neříká.
I když kdoví, jazyk se nestále vyvíjí, tak se možná někdy zase přiblížíme k té Francii 19. století.
Těžko říct. Vem si takové kalhoty. Za chvíli tam bude jenom jeden kus hadru – burka.