abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Monolog o dialogu

    12.12.2007 10:55 | Přečteno: 1417×

    Od fyziky až k úrovni zdejších diskuzí

    Když jsem byl menší, měl jsem zájem o (především moderní) fyziku. Kupoval jsem si ruzné populárně naučné knížky a se zaujetím je četl. K mému nemalému překvapení se mi ale jednou do rukou dostala knížka, kde se psalo, že speciální teorie relativity je zcela špatně a bylo nabídnuto alternativní vysvětlení. Časem jsem pak takových knížek potkal víc. Tenkrát bych nebyl schopen smysluplně argumentovat ani pro to ani pro ono. Věděl jsem, že speciální relativita je obecně přijmána, tak jsem těmto názorům něvěnoval další pozornost. Nicméně kdybych se přiklonil k názoru, že speciální relativita je špatně, nebyl by pro mě problém v diskuzi s ve fyzice podobně nevdělaným člověkem jako já dokládat relativně bohatou citací právě z oněch knížek, že tyto názory mají oporu. Když už by se pak protistraně podařilo zpochybnit duvěryhodnost těchto autorů (což ale bývá ukol ne zcela jednoduchý, když člověk danému oboru téměř nerozumí), mohl bych vyrukovat s argumentem, že třeba celá práce Newtona, kterýžto je nezpochybnitelná veličina fyziky, relativitu nijak nepodporuje, ba dokonce přepokladem absolutního plynutí času relativitě odporuje. A když už selže úplně všechno, tak pak vyrukovat s nějakou konspirační teorií nebo vymýšlet ad hoc argumenty.

    Na tomto (dosti absurdním) příkladu jsem jen chtěl ukázat, jak absurdní a zavádějící argumenty se často používaji. A to zdaleka ne jen ve fyzice. Ve filozofii, dějepise, ekonomii a dalších je situace ještě horší v tom smyslu, že zde obvykle není možnost znovu provést experiment, který by danou teorii potvrdil nebo vyvrátil.

    A co to celé má co dělat s tímto servrem? Diskuze jsem až do nedávna nečetl nikde. Trochu se to změnilo až poslední dobou, protože jsem zjistil, že na tomto serveru se zajímavé věci (na téma linux) občas nachází i v těch diskuzích. Tak se stalo, ze jsem si v poslední době přečetl i pár diskuzí pod různými blogy, které byly o různých tématech. Nestačil jsem se divit. Jeden křičí "to je bílé", druhý "to je černé", a když už jde do tuhého, oba jsou to schopni dokládat citací z literatury nebo někdy více někdy méně přesvědčivými agrumenty. Celá argumentace je ale stylem, který jsem popsal v prvním odstavci. O diskuzi se pak už ani nedá hovořit, protože ta je dialogem, který vede k vyjasnění názorů a poučení. V těchto případech pak ale dochází k degeneraci na dva, případně více, monogolů, které patrně nemají jiný smysl, než neustoupit ani o kousek ze svého stanoviska a hlavně pak mít poslední slovo, aby to vypadalo, že druhému došly argumenty. Že se pořád dokola opakuje to samé, to je jedno.

    Takža bych vás chtěl všechny poprosit (teda zvláště některé, raději nebudu jmenovat), než bude psát do diskuze, zvažte, jestli máte co říct a jestli chce psát, abyste se něco dozvěděli nebo proto, abyste se pohádali. Ušetříte tak práci mnoha lidem, co v diskuzi hledají zajímavé názory, co by jim pomohly rozšířit si obzor a touto autocenzurou jistě přispějete k zvýšení kvality diskuzí. Pokud toho nejste schopni a potřebujete nějaký server zaplovovat hromadou příspěvků o ničem a nebo úplných blábolů, pak bych vám doporučil místo abíčka třeba cosmogirl nebo nějaký podobný server.

    Díky, Lojza

           

    Hodnocení: 81 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.12.2007 11:49 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    A jak je to teda s tou relativitou? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    12.12.2007 12:30 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    pred lety jsem byl pravidelny prispevatel do diskuzi na topdivka.cz ... pak je radsi zrusili... bohuzel na cosmogirl.cz neni diskuze... obcas to jsou perly, co z tech slecinek leze...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    12.12.2007 13:02 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Pre mna je vrcholnym ad hoc argumentom odpoved mojho kamarata veriaceho. Na otazku preco sa boh nezjavi mi dal tuto odpoved, uz je tomu par rokov a doposial som na ziadny protiargument neprisiel. Tu je jeho odpoved:

    "Boh sa nezjaví ľuďom preto, lebo ich stvoril so slobodnou vôľou sa rozhodnúť či budú alebo nebudú veriť v boha. Ak by sa však zjavil, neveriacim by túto slobodnú vôľu zobral, pretože by museli pripustiť jeho existenciu."
    12.12.2007 13:32 petr3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Proc se nezjevi tem, kteri nejsou ani bili (silne verici) ani cerni (zasadne neverici)? Pripadne tem, kteri by radi verili, ale schazi jim (o existenci) presvedcivy dukaz? Proto, ze "bůh nemá rád nerozhodné"?
    12.12.2007 14:47 MiK | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Pokud by měli důkaz, jednalo by se ještě o víru?
    12.12.2007 15:26 petr3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    je pak duvodem proc se buh nechce zjevit ponechani svobodne vule?

    Ztrata viry svobodnou vuli ovlivni jenom v pripade, ze by to byl jediny bod, ve kterem by se clovek mohl svobodne rozhodnout. Takovych bodu je ale (imho) nekonecne mnoho (jsou minimalne dva: krome viry v boha, jeste napr moje svobodne rozhodnuti vest tento dialog). Takze: 1) jestli ma clovek svobodnou vuli pouze v pripade viry, je to svobodna vule? Imho neni, takze buh lze, kdyz tvrdi, ze clovek ma svobodnou vuli 2) jestli je bodu pro svobodne rozhodnuti nekonecne mnoho, pak buh lze, kdyz tvrdi, ze by po jeho zjeveni clovek ztratil svobodnou vuli.

    hm... muze buh lhat?
    12.12.2007 15:20 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    některé argumenty se blbě rozporují - přeci jenom měli 2000 let na to vybrousit svoji logiku tak, aby s ní oblbli co nejvíce lidí
    12.12.2007 14:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Ze stejného důvodu se nezjevuje ani neviditelný růžový jednorožec ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2007 14:26 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Taky chce nechat lidem svobodnou vůli? :-D
    kyknos avatar 12.12.2007 14:51 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    jiste
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    12.12.2007 15:21 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    "Boh sa nezjaví ľuďom preto, lebo ich stvoril so slobodnou vôľou sa rozhodnúť či budú alebo nebudú veriť v boha. Ak by sa však zjavil, neveriacim by túto slobodnú vôľu zobral, pretože by museli pripustiť jeho existenciu."
    BTW: Chudák Adam s Evou, Kain, Noe, Lot a jeho dcery, Abrahám, Mojžíš a hromada starozákoních proroků, kterým se zjevil. Chudáci apoštolové, a ti, kteří spatřili Ježíše Krista, neboť jim Bůh sebral svobodnou vůli skrze sebe, nebo svého syna :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    kyknos avatar 12.12.2007 15:30 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    :D
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    12.12.2007 15:36 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Malé upřesnění: Ježíš podle křesťanů do svého ukřižování působil jako normální člověk - tedy až na těch pár zázraků. ;-)
    12.12.2007 15:50 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Nahodou, ten s vodou a vinem byl moc fajn! Akorat sou krestani desni tajnustkari a vubec me ho nechcou naucit! :-P
    12.12.2007 18:00 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Ti si to nepředávají ani v písmu, ani slovem, to by totiž ohrozili zázračnost zázraku. Tipuju, že to bylo něco na tento způsob, ale "trochu" silnější. ;-)
    Josef Kufner avatar 12.12.2007 20:22 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Dneska se dělá jiná verze... Cola z Tesca. Je levnější než voda. To prostě musí být zázrak!
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.12.2007 08:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Dobře, tak chudáci ti, jež byli svědky jeho zázraků (víno, uzdravení nemocných, zmrtvýchvstání, nebo ti, jimž se zjevil - Pavel) :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2007 16:30 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    No jo, ale k tomu doslo v dobach kdy (cituji)byli duchové odvážní, rizika vysoká, muži byli praví muži, ženy pravé ženy a malá chlupatá stvoření z Alfy Centauri byla pravá malá chlupatá stvoření z Alfy Centauri. Kdekdo si troufal čelit neznámým hrůzám, konat bohatýrské skutky a ohýbat slova, která předtím ještě nikdo neohnul.
    12.12.2007 16:04 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    nezjavuje sa hajzel, ale s niektorymi normalne komunikuje (teda, aspon to tvrdia)
    kyknos avatar 12.12.2007 22:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    takovych, co komunikuji s neviditelnymi bytostmi, jsou plne Bohnice :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    12.12.2007 14:24 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Občas si zaflejmovat s určitými lidmi je docela zábava. :-)
    12.12.2007 17:39 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Myslím že debata o donucení nevěřících věřit je celá mylná. Pokud by se Bůh zjevil všem lidem, donutil by všechny věřící i nevěřící vědět a nikoliv věřit. To znamená že víru by ztratily oba tábory, jedni by přišli o víru v existenci Boha a druzí by přišli o víru v neexistenci Boha. Nejlépe by na tom byli ti kteří nejsou rozhodnutí, nepřišli by o nic ale získali by jistotu. :-)
    13.12.2007 09:32 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Hezký blog. Ta paralela není myslím špatná. Hledání absolutna, míry předurčení a svobodné vůle je záležitost velice abstraktní a těžko tady používat běžnou logiku. I v té fyzice už ve složitějších a naší zkušenost přesahujícíh oblastech se svět nechová tak, aby byl "logický".

    I naše řeč je vhodná na popisování jevů týkajících se naší silně omezené existence, vnímání.

    Teolog by se také asi mohl popukat nad představou, že při velké rychlosti... A ty elektróni, to jsou nějaký kuličky, nebo co? Tohle je šutr a nic v něm neběhá. By asi řekl, neb by odmítl opustit svoji běžnou logiku všedního dne.

    Buď ano a nebo ne, co nevidím to není... To je výborný přístup když jdeme nakupovat. Ale jak zajdeme dál, tak uz moc ne.
    kyknos avatar 13.12.2007 10:15 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Jenze veda elektrony "vidi" (i kdyz ne treba ocima) a je schopna je komukoliv ukazat.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    13.12.2007 10:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    To jsou ta slova. :)
    13.12.2007 11:46 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Po aférách s evoluční teorií si tím nejsem úplně jistý...
    kyknos avatar 13.12.2007 12:01 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    ?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    13.12.2007 12:31 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Narážím tím na americké základní a střední školství, kde čas od času některý učitel neučí evoluční teorie, protože není podle něj dostatečně prokázaná. Poslední velká aféra byla zhruba před 2 lety, kdy se Darwina pokusili vypustit ve větším měřítku a až rodiče si soudně vyřvali jeho návrat.

    V tomto světle by mi nepřišlo vůbec divné, kdyby někdo zpochybňoval elektrony, protože jsou v přímém rozporu s jeho politickým nebo náboženským přesvědčením...
    kyknos avatar 13.12.2007 12:34 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    no ano, ale to jsou nabozensti fanatici, kteri nadrazuji svou iracionalni viru nad zdravu usudek a logiku - jen jeden z mnoha argumentu proti krestanstvi
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    13.12.2007 13:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    > Jenze veda elektrony "vidi" (i kdyz ne treba ocima) a je schopna je komukoliv ukazat.

    ;-)
    kyknos avatar 13.12.2007 13:56 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    ?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    13.12.2007 14:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    Slepě věřícímu ("fanatikovi") nikdo není schopen ukázat nic co přesahuje jeho víru. Stačí takto?
    kyknos avatar 13.12.2007 14:38 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Monolog o dialogu
    ukazat ano, slepe verici holt ale videt nechce
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.