abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 752 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Použití zimních gum a pár novinek

    21.10.2011 14:13 | Přečteno: 3930× | ostatni | poslední úprava: 21.10.2011 14:13

    Za chvíli budeme mít přechodné období kdy my řidiči budeme muset mít obuté zimní gumy.
    Ministerstvo dopravy vydalo k této problematice doporučení tedy nějaký manuál, který nám říká kdy můžeme mít stále letní gumy a kdy zimní.

    Zdroj Ministerstvo dopravy
    Přístup policie k této problematice
    
    Řidiči by mezi 1. listopadem a 31. březnem podle doporučení rezortu neměli vyjíždět s letními 
    pneumatikami na silnici v sedmi následujících situacích:
    1) venkovní teplota klesla pod + 4 °C,
    2) sněží,
    3) prší při nízkých teplotách,
    4) mrholí,
    5) na mostních konstrukcích je teplota 0 °C a může tu být námraza,
    6) silnice je posypaná solí, který je od určité teploty neúčinná,
    7) předpověď počasí je nepříznivá.
    

    Osobně používám zimní gumy proto, abych bezpečně mohl dojet tam kam chci, ale když občas vidím u nás auta,která hrabou, kloužou a snaží se na sněhu jet na letních gumách tak nevím co si mám o řidičích myslet (jsou to hazardéři nebo jen Ti co jezdí s autem pár km na nákupy?)

    Nedělám si iluze, že by u nás PČR s tím něco udělala. Kousek od nás je malá služebna, která je jen pořádková a ne dopravní. A dopraváci si vždy raději stoupnou na jedno místo kde mají radar a tam vybírají (i v zimě).

    Body 5-7 se celkem dají blbě odhadnout, proto jasně zimní. Body 1-4 bych měl umět odhadnou pohledem ven nebo na teploměr takže také zimní.

    Dálniční známky a mýtné

    Od 1.1.2012 bude na dálnicích a rychlostních komunikacích navýšená cena na 1500,-. Předpokládá se, že během dalšího roku by se mělo začít jednat o zpoplatnění ostatních silničních tahů 1+2 pomocí satelitu. Takže uvidíme jak a kam se dostaneme. U kamiónů se má zvedat mýtné o cca 25% tak se dočkáme zvýšení provozu na komunikacích 1. třídy

    Už máte přezuto na zimní? Nebo také jako já čekáte na poslední týden (jsem objednán na 25.10)?        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.10.2011 14:22 akomano | skóre: 16 | blog: Došiel čaj v kávomate | Malacky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Najprv musím kúpiť auto :) A dúfam, že už bude rovno prezuté.
    Ja vim, on vi, a ty sed, nano!
    gtz avatar 21.10.2011 14:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Hodně prodejců dává k autu jako bonus i zimní gumy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 14:32 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Přezuto nemám. Zimní kola mám v kufru, ale při nechutně vysokých odpoledních teplotách kolem 10 stupňů to ještě nemá cenu přezouvat. Ale asi teď o víkednu tu musím přezout, protože budu potřebovat to místo v kufru.

    Jinak k problematice nového sprasku se rozepsal i DFENS, mimo jiné poukazuje na to, že zákon je stejně gumový (blbý) jako jeho autor (s. Huml), například v ostatních částech zákona se používá termín "zimní dezén", nikoliv "zimní pneumatika". Opět platí, s policajtem se nebavit a ve správním řízení je na úřadu, aby dokazoval a pochybuju, že poly(i)merizovaný monocajt má ve výbavě certifikovaný teploměr, bude provádět několik (třeba 10) měření na různých místech silnice a pak dělat průměr a psát protokol z měření).

    Ještě se mi líbo v tom prohlášení na min. vnitra, jak personifikují ministerstvo: "Ministerstvo tím chce omezit ...", ale to je jenom taková drobnost.
    21.10.2011 14:40 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Na druhou stranu i kdyz je prumerna teplota pres 10 stupnu tak o co jde? Je menim zimni gumy po 3-4 letech a to najezdim rocne tak 20-25k km, takze z toho je ani ne pulka na zimnich. Za ty 3-4 roky je stejne smes zimni gumy nevhodna, je tvrda a neprilne tolik k vozovce. Takze takove setreni gum je uplne k nicemu. Nehlede na to, ze s takovou to vsihni nechavaji na psoledni chvilku a pak to tak vypada. Ja uz mam prezute tyden.
    gtz avatar 21.10.2011 14:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já jsem to nechal na dobu až budu mít čas a klid to udělat. Nepředpokládám, že by se během pár dní něco mělo stát (zase ale nikdy neříkej nikdy.)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 19:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nejde jen o šetření. Jde o to, že při vyšších teplotách má zimní pneumatika objektivně horší jízdní vlastnosti než letní - a to včetně brzdné dráhy (potvrzují to i testy). Trochu mne překvapilo, že je to i na mokru. Vezměte navíc v úvahu, že v druhé polovině přezna nejsou teploty kolem 15-20°C nijak výjimečné. Jenže o tom se v rámci PR "kalendářové" novely pochopitelně nemluvilo.
    25.10.2011 19:22 ftdolton
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    a/ prostě nehodláš nejen dodržovat předpisy, ale ani řídit se zdravým rozumem; b/ opravdu si myslíš, že zákony dělá jeden člověk, jako když v Horní Dolní na zastupitelstvu přijímají usnesení? c/ ti ostatní blbci, co jezdí na silnicích spolu s Tebou si určitě zaslouží, abys do nich na leťákách narazil ... d/ viděl jsi někdy nějaké rozhodnutí/vyjádření správního orgánu - také se obvykle nepíše: "Josef Novák, odborný referent z odboru ...", ale třeba "stavební úřad" ... Ale jinak dobrý!!!
    Luk avatar 25.10.2011 20:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    opravdu si myslíš, že zákony dělá jeden člověk, jako když v Horní Dolní na zastupitelstvu přijímají usnesení?
    Někdy ano. Ale i když zákony dělají celé týmy lidí a pak to projde přes x orgánů (vláda, sněmovna a její výbory, senát, prezident), tak to vůbec nemusí znamenat, že jsou kvalitní. Zrovna ta dopravní legislativa je pořádný zprasek, a to z celé řady důvodů. Viz např. tu legraci s hmotnostmi.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.10.2011 21:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zrovna u zákonů často platí, že čím víc lidí pocítí potřebu do nich otisknout svou stopu, tím hůř výsledek vypadá.
    25.10.2011 23:15 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ad A a C: můžeš to konkretizovat? Letní guma je lepší na čemkoliv kromě sněhu, na ledu to nikdo netestoval. Sníh poznám pouhým okem a zrovna s tímhle autem nemusím vyjet, na velký nákup můžu i další den, když bude uklizeno. Mimochodem kombinace zimní gumy + vysoké teploty je snad ještě horší (zažil jsem o Velikonocích, očima jsem dobrzdil).

    ad B: No z toho, co jsem viděl občas z parlamentu mám pocit, že v Horní Dolní jsou na tom líp.

    ad D: to byla jen narážka na vtípek od Vodňanského (tuším na CD Králici pokusný), "prodejna Supraphon si zabrala WC...". Opravdu nevím, jak vypadá rozhodnutí správího orgánu, ale děsí mě, že si tam někdo něco napíše a pak se pod to nepodepíše.
    gtz avatar 25.10.2011 23:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No brali si odněkud příklad tuším, od Němců. Ale hodně se mluví o tom, že v příštím roce by to mohlo být natvrdo od do a pro všechny bez vyjímek.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 26.10.2011 01:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nejhorší na české legislativě je právě to, že se každou chvíli mění. Nejdřív se zavedly značky, pak ta dnešní podoba a za rok to bude zase jinak. Podobné to bylo se svícením. Nejdřív to zavedli na zimní období, přičemž už tehdy bylo jasné, že s tím budou problémy. Takže nás neminula změna.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.10.2011 08:08 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pokud si brali příklad, tak blbě. Cituji z článku na DFENSu:
    Německý řidič musí mít na autě zimní pneumatiky v zákonem stanovených případech (sníh, náledí, břečka apod.) Nemusí předpokládat sníh, led a spol. a minimální hloubka vzorku činí 1,6 mm. [5] V případě nerespektování této povinnosti hrozí pokuta 40 EUR, tedy nominálně poloviční a v přepočtu na průměrný příjem asi šestinová v porovnání s Humlovým Kocourkovem. .... Ve Švýcarsku, jehož podstatná část silniční sítě se nachází v horách, není definována povinnost užít zimní pneumatiky vůbec.
    Se svícením to je podobně, v Rakousku už denní svícení zrušili.
    21.10.2011 14:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Body 5-7 se celkem dají blbě odhadnout, proto jasně zimní.
    myslíš jako třeba vloni okolo 17. listopadu, kdy padaly teplotní rekordy, a řidiči si užívali úžasných a skvělých vlastností zimních gum při cirka dvaceti nad nulou?
    gtz avatar 21.10.2011 15:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak nevím, ale tyto body nelze celkem dobře odhadnou, jasně, pokud je týden nad nulou tak jak popisuješ tak jasně letní, ale přezouvat sem a tam nebo čekat na to až bude zima to raději ne. Nevím kam mne čas a práce zavane a nerad bych někde byl namydlený. Před pár lety jsem se vracel z Německa a těsně přes našimi hranicemi žačala chumelenice, ochladilo a tehdy jsem jel opravdu krokem. A to byl tehdy konec října. S tou solí to myslí asi tak, že sůl když je venku pod -10°C (nebo až od -15??) tak sůl ztrácí svoji vlastnost. A předpověď počasí také není nic jistého, i když se díváš kamkoliv. Tehdy když byla ta zácpa na D1 tak jsem měl štestí, že jsem to projel asi 15 min předtím. A tehdy jsem se díval na radar co a jak se děje a nic jsem neviděl (a to byl tuším březen)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 17:12 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    no vidíš, a já si radši s přezutím počkám, až bude opravdu zima (resp. letos aby mi načasování výměny vyšlo s technickou)

    v hustý chumelenici bych jel krokem i kdybych měl řetězy; jestli ty máš pocit, že zimní gumy z tvýho auta udělaj vyjímku z fyzikálních zákonů, tak si ten pocit sucha a bezpečí užij, já radši dál budu jezdit s vědomím, jaký riziko mě za jakejch okolností čeká, a bohužel i s tím, že kvůli mediální masáži a zblblejm ovcím, pro který jsou zimní gumy svatý, je to riziko v zimě setsakra vyšší o to, že mě může sestřelit nějakej blbeček, co si myslí, že na letních nebo celoročních se nedá jezdit vůbec zatímco ty zimní gumy ho spasí a uchrání všeho zlého
    gtz avatar 21.10.2011 17:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já jsem byl na STK letos v květnu (Astra-2003) a to bylo už teplo :-). U nás je celkem normální, že pár místních taky-řidičů jedou s autem jen kousek tedy na nákup Penny/Lídl. A pak se divím co se to na silnici děje. U nás někdy dopoledne je to opravdu jen projeté a místy prosolené. Nechápu je a jak jsi psal celkem mám z těch lidí strach když např. šlápnou na brzdu apod.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    bambas avatar 21.10.2011 17:12 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Predepsani zimnich pneumatik na vymezene obdobi zakonem je zasrana buzerace. Ale co si OVCANI zvolili, to maj. Kurva, proc nenechaj na lidech, jestli si vezmou zimni nebo ne? samozrejme, ze pokud bude snih a hovado pojede na letnakach, tak od pojistovny dostane hovno, bude muset zacalovat veskery naklady a jeste ponese zodpovednost. Jak jednoduchy. A nemusime tady mit debilni a NEJEDNOZNACNY zakon, ktery akorat zene PCR k tomu, aby nasbiraly nejaky ty penize na pokutickach, ze jo?! Protoze nechat myslebi a zodpovednost na obcanovi je spatne, aaano! My vime, co lidi potrebujou a ani se jich na to neptame...
    21.10.2011 17:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Predepsani zimnich pneumatik na vymezene obdobi zakonem je zasrana buzerace.
    +1

    a už se těším, že za pár let přibude podmínka, že ty gumy nesmí být starší než dva roky, takže nám efektivně přibude další daň z luxusu, jako nyní již máme "komínovou daň", "karmovou daň", "elektroinstalační daň" atd.
    Ale co si OVCANI zvolili, to maj.
    ač obvykle vláda jedná proti vůli lidí, v tomhle případě bohužel jedná v souladu s většinovým názorem ovce s vymytým mozkem, viz výše
    Kurva, proc nenechaj na lidech, jestli si vezmou zimni nebo ne?
    protože z toho by netekly prachy
    samozrejme, ze pokud bude snih a hovado pojede na letnakach, tak od pojistovny dostane hovno, bude muset zacalovat veskery naklady a jeste ponese zodpovednost.
    promiň, ale s tímhle zásadně nesouhlasím

    pojišťovna je od toho, aby plnila, když člověk něco posere, a je mi docela jedno co, jestli někde ustřelí na letňákách nebo jestli si zláme haksnu na namrzlým chodníku, protože neměl mačky - pokud pojišťovna plnit nebude, tak to pojištění můžeme rovnou zrušit

    na trestání máme soudy, kde k nepřizpůsobení podmínkám může být zohledněno ve výši trestu
    bambas avatar 21.10.2011 17:56 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    samozrejme, ze pokud bude snih a hovado pojede na letnakach, tak od pojistovny dostane hovno, bude muset zacalovat veskery naklady a jeste ponese zodpovednost.
    promiň, ale s tímhle zásadně nesouhlasím

    pojišťovna je od toho, aby plnila, když člověk něco posere, a je mi docela jedno co, jestli někde ustřelí na letňákách nebo jestli si zláme haksnu na namrzlým chodníku, protože neměl mačky - pokud pojišťovna plnit nebude, tak to pojištění můžeme rovnou zrušit

    na trestání máme soudy, kde k nepřizpůsobení podmínkám může být zohledněno ve výši trestu
    Tak jiste, ze neprizpusobeni podminkam ma byt zohledneno ve vysi trestu. Nicmene, to kdyz nemas zimaky a spachas dopr. nehodu, jedna se o prestupek, ne o poruseni zakona, tudiz soud tyhle veci resit nebude (samozrejme se muzes pres prestupkovou komisi k soudu dopracovat). Nicmene v zakonu o pojistovnach apod. je, ze popkud se pojistnik dopusti protizakonnecho jednani (ci prestupku), nema narok na vyplaceni pojistneho. Coz je v poradku.(priklad macky a zimni penu je trochu strela mimo - i kdyby byl zakon, ze mas mit na chodniku macky, tak tim, ze si zlomis haksnu, nikomu nezpusobis ujmu na majteku, ci zdravi, jen sam sobe. Ja jsem mluvil o dopravni nehode, kdy ty, kdyz pojedes na letnakach a nekomu rozstrelis auto, nebo nekoho srazis, dostanes od pojistovny hovno. Ale to stejne i v pripade, ze znicis jen auto svoje - "co jsi podnikl pro to, aby jsi nehode predesel, tak jak to mas ve smlouve? Nic? Ty jsi jel na letnakach? No tak to pardon, to mi ti zadny granty nedame..".) )
    21.10.2011 18:25 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak jiste, ze neprizpusobeni podminkam ma byt zohledneno ve vysi trestu. Nicmene, to kdyz nemas zimaky a spachas dopr. nehodu, jedna se o prestupek, ne o poruseni zakona, tudiz soud tyhle veci resit nebude (samozrejme se muzes pres prestupkovou komisi k soudu dopracovat).
    sorry, přišlo mi zbytečný vyjmenovávat všechny možné instance - ostatně nejsem si jist, jestli se to vůbec musí dostat k tý přestupkový komisi ... ale smysl je snad jasnej
    Nicmene v zakonu o pojistovnach apod. je, ze popkud se pojistnik dopusti protizakonnecho jednani (ci prestupku), nema narok na vyplaceni pojistneho.
    hm, a mohl bys mi říci tedy číslo toho zákona a ve kterým paragrafu to najdu?

    - v tom případě by totiž pojišťovny nevyplácely vůbec nic, při nehodě je vždy nějaký zákonný ustanovení porušeno
    Coz je v poradku.
    není

    pokud mi pojišťovna z pojistky nic nevyplatí, tak já jí nechci tu pojistku platit, to si ty prachy radši budu dávat pod polštář, ať je pak můžu na tu náhradu škody použít
    (priklad macky a zimni penu je trochu strela mimo
    ty už to nehul :-)
    - i kdyby byl zakon, ze mas mit na chodniku macky,
    hm, není náhodou někde něco o tom, že si musíš počínat tak, aby sis nepřivodil újmu?
    tak tim, ze si zlomis haksnu, nikomu nezpusobis ujmu na majteku, ci zdravi, jen sam sobe.
    no a pokud seš pojištěnej, tak ti pojišťovna má za ten úraz cálovat - takže kde je principiální rozdíl v tom, komu tu újmu způsobíš?
    Ja jsem mluvil o dopravni nehode, kdy ty, kdyz pojedes na letnakach a nekomu rozstrelis auto, nebo nekoho srazis, dostanes od pojistovny hovno. Ale to stejne i v pripade, ze znicis jen auto svoje - "co jsi podnikl pro to, aby jsi nehode predesel, tak jak to mas ve smlouve? Nic? Ty jsi jel na letnakach? No tak to pardon, to mi ti zadny granty nedame..".) )
    analogicky - ty nemáš auto s ABS, ESR a jánevímčím? - co jsi tedy podnikl pro to, aby jsi nehodě předešel, tak jak to máš ve smlouvě? nic? ty jsi jel bez těhle všech serepetiček? no tak to pardon ...

    to jsi chtěl říct?
    21.10.2011 19:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    pojišťovna je od toho, aby plnila, když člověk něco posere, a je mi docela jedno co, jestli někde ustřelí na letňákách nebo jestli si zláme haksnu na namrzlým chodníku, protože neměl mačky - pokud pojišťovna plnit nebude, tak to pojištění můžeme rovnou zrušit

    S tím nesouhlasím. Pojišťovna má samozřejmě právo vymezit podmínky platnosti pojištění (měly by ovšem být jasně definované). Když si zaplatím klasické turistické cestovní pojištění, je normální, že se nebude vztahovat na paragliding. Podobně většina smluv na povinné ručení vylučuje plnění, pokud řidič např. způsobí nehodu pod vlivem alkoholu nebo vozidlo není způsobilé jízdy, protože nemá technickou prohlídku. Mělo by to ale být (1) jednoznačně formulováno a ne tak mlhavě, aby to v podstatě bylo na libovůli likvidátora, (2) obsaženo ve smlouvě hned při podpisu a ne že si pojišťovna dodatečně začne vymýšlet, co všechno by se ještě dalo napasovat na gumovou formulaci "pro všechny případy".

    21.10.2011 20:50 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nesmysl, povinne ruceni slouzi k ochrane obeti nehody, takze pojistovna plni (zaplati obeti nehody) v kazdem pripade. Jen se pak v urcitych pripadech muze hojit na vinikovi.
    21.10.2011 21:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Dobře, takhle je to přesnější.
    22.10.2011 18:12 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pojišťovna má samozřejmě právo vymezit podmínky platnosti pojištění ...
    a já mám právo na ty podmínky nepřistoupit

    hm, aha, vlastně nemám, nebavíme se o paraglidingu ale o povinném ručení ...
    Luk avatar 21.10.2011 20:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    už se těším, že za pár let přibude podmínka, že ty gumy nesmí být starší než dva roky
    A další podmínka, že se zimní gumy nesmí používat od května do září ;-)

    Aktuálně mám obuty zimní gumy, které tam zůstaly z minulé zimy. Jako zimní už jsou ale nepoužitelné, hloubka vzorku klesla pod 4 mm, takže mě čeká pořízení nových. Akorát jde o to, jestli má smysl tyhle schovat a na jaře dojezdit, anebo je nechat hned zlikvidovat. Asi zvolím druhou možnost, i když je to neekologické chování - už proto, že platit za jedno přezutí navíc a trávit čas v servisu se mi nechce.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.10.2011 21:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A další podmínka, že se zimní gumy nesmí používat od května do září ;-)

    Obávám se, že spíš od dubna do října. To by tak hrálo, aby se řidičům nechal aspoň ten měsíc, v rámci kterého by se mohli rozhodnout sami… Navíc by se tak přezouvání rozložilo a nebyly by takové fronty, což by bylo proti politice, že řidič je nepřítel státu (a zároveň dojná kráva podle potřeby).

    Luk avatar 21.10.2011 22:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A všichni řidiči by tak dvakrát ročně jeli všichni najednou do pneuservisů. Servisy by tak musely pojmout všechny automobily, protože v říjnu by se ještě nesmělo jezdit na zimních a v listopadu už zase ne na letních. Čili nejpozději 31.10. všichni do servisu a nejdříve 1.11. všichni ze servisu. Součástí opatření by pochopitelně musel být zákaz celoročních pneu, protože jinak by na to čeští vykukové vyzráli takhle a to je krajně nežádoucí.
    řidič je nepřítel státu
    Řidič je především zcela nesvéprávné pako, které potřebuje opatrovníka.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 21.10.2011 18:01 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Predepsani zimnich pneumatik na vymezene obdobi zakonem je zasrana buzerace
    je to nalití peněz do gumárenského průmyslu (jak jsem se jen tak koukal gumy šly s cenou nahoru a začíná jich být nedostatek). Buzerace ano, nutit někoho k něčemu. Mělo by se to udělat jak minul rok, kde to bylo s značkami myslím lepší.

    PCR udělá pouze to co jim nějaké ministerstvo posvětí a budou k tomu mít pravomoce. Ale s tou pojišťovnou je to divoké, pokud si někdo platí havarijní a pojede na letních a v případě když pojeden na letních tak myslím dostane od pojišťoven plnění zhruba v 3/4. Ale aby cáloval něco navíc to ne, máme povinné a někdo i havarijní. Pak na co by ty pojistky byly?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 19:39 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak ono stejne pokodu to hovado bude mit jen obyc povinne ruceni, tak nedostane nic.
    22.10.2011 14:08 Magog | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nechat zodpovědnost na občanovi-řidičovi zjevně nefunguje. Každoročně se stává, že někdo nevyjede i mírný kopec. Pokud se nerozjede na semaforu do kopce při výjezdu od supermarketu 23. 12., zdržel tím několik desítek, ne-li stovek lidí. Každý rok jsem tohoto svědkem, stačí u dotyčného obchodu stát 10 minut.

    Pokud tento člověk o pár desítek metrů dál sundá z přechodu matku s dítětem jenom proto, že nedobrzdil, je to problém o dost větší. Toho jsem sice nebyl přímým svědkem, ale nepochybuju o tom, že takto zemře několik (desítek) lidí každou zimu. Naprosto zbytečně. Materiální škody si v tomto případě dovolím zanedbat, ve vztahu k ceně lidského zdraví nebo života jsou irelevantní.

    Mimochodem, pokud vím, v Rakousku je zimní výbava povinná taky. Ale tam je vázána nikoliv na dobu v roce, ale na počasí. Nicméně tam jsou dost velké rozdíly v počasí mezi horskými oblastmi a oblastmi kolem Dunaje.
    =^..^= AmigaPower® avatar 22.10.2011 14:34 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pokud se nerozjede na semaforu do kopce
    Vyhrabu se na letních do jakýhokoliv neodklizenýho kopce úplně stejně jako na zimních, tady jde jen o vzorek. Ani na námraze, ledovce, zrcadle, ledový apokalipse tě zimáky nezachráněj, tohle je především o odhadu stavu vozovky a přispůsobení jízdy - tohle si spousta lidí neuvědomuje. Zimní guma je pouze vyrobená z měkčí směsi, která má lepší přilnavost k povrchu při nízkejch teplotách, to jsou pak ty ťukance, chodci atp.

    Jezdil jsem dvě zimy 2x měsíčně Warszawu, pokud mam během víkendu udělat 1300km, je logický, že to mastim co situace na silnici dovolí - dát to na letních mně snad ani nenapadlo...
    22.10.2011 23:36 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    pokud matka s dítětem vleze na přechod před auto, o kterym netuší jestli je schopný dobrzdit, tak dobře jí tak. a jestli zdechne i dítě, tak +1, alespoň se to nebude množit.
    23.10.2011 10:41 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    přesně tak - a vůbec nemusí jít o brzdnou dráhu v závislosti na obutí, stačí aby řidič chvilku čuměl jinam (resp. ani nemusí čumět jinam, může je mít v rozhodujícím okamžiku něčím zakrytý)

    jinak by mně docela zajímalo, jestli kolega u toho svého supermarketu vždycky dojde k tomu "zdržujícímu" autu a přečte si typ gum, aby měl potvrzeno, že tam lidi zásadně váznou na letních a na zimních nikdy, et vice versa, jestli potom zastavuje a kontroluje ty nezdržující, a dělá si čárky do statistiky, že mezi těmi, co to vyjeli bez problémů, není nikdo na letních ...
    belisarivs avatar 23.10.2011 13:18 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To mi pripomnelo jednu turbokravu.

    Tlacila kocarek, jela tramvaj, ona si ji vsimla a zustala stat. Ale tak, ze ona byla v pohode, ale kocarek stal na kolejich. Tramvajak zastavil a troubil na ni a ona na nej cumela co to dela za voloviny a proc nejede.

    Po drahne dobe ji docvaklo, ze ji nechce sesrotovat ratolest a couvla, ale ze ma nasrano v hlave nejspis nevi dodnes.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.10.2011 11:25 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Par prihod:

    -

    Zimni gumy na obou napravach, za sebou vozik s tunou dreva, jemn chumelenice a namrzlo. Skocila mi zelena a protocil jsem gumy na miste, kde jsem ani netusil, ze to je (trosicku) do kopce.

    Chtelo to hodne jemnou praci se spojkou, abych odjel.

    -

    V horach stal zapadly terenak a nemohl se vyhrabat. Kamarad vedle zaparkoval fabii, druhy dodavku a sli jsme se kouknout. Nakonec to dopadlo tak, ze jsem se do toho posadil a pokusil se od puvodni posadky vyzvedet, kde se zapina 4x4 a zaverky. Pry tam je takovy cudik, ktery by snad mel neco delat. Hmmm ... Nakonec to stacilo rozhoupat (netusim, jestli tam to 4x4 bylo, nebo nebylo) a vyjet.

    -

    Minuly rok zacalo najednou silene snezit. Posledni usek me cesty domu vede natolik do kopce, ze kdyz v opacnem smeru nahore ve 20km/h vyradim, v pulce tam mam 80km/h (dale netestovano - je tam prechod). Jak to vyjet? Vsude 10cm neujezdeneho snehu ... nu co, zkusim to, v nejhorsim me to donuti zjistit, jak se nandaaji retezy.

    Kola nebyla v zaberu temer vubec. Kazde si klouzalo jak se mu chtelo ... jeste, ze nemam ABS, to bych daleko nedojel. Pred kopeckem jsem to rozjel a vlitnul tam. Auto pozvolna zpomalovalo, kola jsem tocil na 60km/h (podle tachometru) a nakonec se mi povedlo odhadem tak dvacitkou vylezt nahoru. Zimni jsem tam sice mel, ale hadam, ze letni by nebyly rozdil - jedine gumy s hrebiky.

    -

    Takze ono to vlastne neni v gumach, ale v nohach. Nebo spis co neni v gumach musi byt v nohach. A takova zaverka diferaku, nebo dokonce 4x4 taky udela hodne.

    Takze predepiseme zimni gumy terennimu specialu se zaverkami a pohonem vsech kol rizenemu maniakem, ktery se vyziva v vlete v jizde v bahne a prave ho jde (poprve a naposledy) pouzit k ceste pro nahradni dily na sve bezne zimni auto. Stroji a pilotovi, ktery by ten kopec vyjel i na letnich, zatimco deda vede va fabii zustava pod kopcem i s predepsanymi zimnimi. A budeme si pripadat inteligentne.

    I kdyz ta posledni veta predpoklada IQ alespon 80, aby si clovek mohl nejak pripadat a toho patrne na ministerstvu dopravy dosahuje malokdo soude dle vysledku jejich cinnosti.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    23.10.2011 19:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Kola nebyla v zaberu temer vubec. Kazde si klouzalo jak se mu chtelo ... jeste, ze nemam ABS, to bych daleko nedojel.

    Šlo by tuhle úvahu trochu rozvést?

    24.10.2011 01:30 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Prenos trakce byl ztratovy a treci - kola se tocila rychleji, nez odpovidalo rychlosti jizdy (z 11km to bylo tak 10km ve smyku).

    Mechanismus by vypadal hadam asi takto:

    ABS by pribrzdilo kolo, ktere se prave toci rychleji. Pribrzdilo by ho moc, protoze i ABS ma nejakou mechanickou setrvacnost a pocita s tim, ze kdyz srovna rychlost kola a silnice, tak se kolo chyti a zacne se dalsimu zpomalovani do jiste miry branit. Takze by se rychleji tocilo to druhe. ABS by ho pribrzdilo ...

    Ocekaval bych velkou ztratu rychlosti kol (na rychlost nizsi, nez je rychlost jizdy), tim by kola zacala brzdit, pak by konecne mohlo zafungovat ABS jak ma, ale po ztrate rychlosti (mozna az k nule - zalezi na konstrukci) uz by bylo nerealne prenest dost vykonu a tim by cela sranda skoncila.

    Samotny fakt neni z me hlavy, ale zdroj uz asi nedohledam.

    Faktem v kazdem pripade je, ze zalezi na konkretni implementaci systemu, rychlosti regulacni smycky a tak. Neni to navrhovane na to, aby byla vsechna hnana kola ve smyku (kazde v jinem).

    Yokotashi

    chapadla.cz
    24.10.2011 06:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    Jenže tohle není ABS, to je kontrola trakce (zkratku pro ni používá každý výrobce jinou, např. u Forda to nazývají ESP). ABS řeší jen brždění a dokud se nesešlápne brzda, nijak se jeho přítomnost na chování auta neprojeví.

    Faktem v kazdem pripade je, ze zalezi na konkretni implementaci systemu, rychlosti regulacni smycky a tak. Neni to navrhovane na to, aby byla vsechna hnana kola ve smyku (kazde v jinem).

    Já bych tu elektroniku tak nepodceňoval. Jednak je právě rozjíždění na kluzkém povrchu jednou ze situací, kvůli kterým to v autě je, jednak se obvykle dá kontrola trakce v případě potřeby (aspoň částečně) vypnout. A po zkušenostech z loňské zimy a hlavně návštěvy školy smyku musím konstatovat, s čím vším a jak dobře si jsou ABS a kontrola trakce schopny poradit i v autě nižší střední třídy (což samozřejmě neznamená, že na ně začnu spoléhat, ale je dobré je tam mít pro případ průšvihu).

    PepaSFI avatar 25.10.2011 18:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Taky špatně :-) ESP je systém jízdní stability. Kontrola trakce se jmenuje ASR a většinou funguje tak že když to zjistí prohrábnutí tak to sníží výkon, ubere to plyn. Dokonalejší systémy si ještě pomůžou přibrzděním protáčejícího se kola. Samozřejmě může nastat situace kdy na to elektronika nestačí, na ledě se to zmítá na hranici volnoběhu a stejně to pořád hrabe. Pak musí nastoupit umění řidiče, ASR vypnout a s mírným hrabáním se rozjet jaksi manuálně.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 25.10.2011 18:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ESP i ASR jsou pouze doplňky, ESp nejde vypnout. ASR myslím ano, ale to se dává hodně do 4x4. Opel to má např. jen u dražších modelů. :-) máš pravdu
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.10.2011 21:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak už jsem napsal, každý výrobce používá trochu jinou terminologii a trochu jiné označení. Třeba to, o čem vy rezolutně tvrdíte, že je to ASR a ne ESP, se v mém autě zapíná a vypíná tlačítkem s nápisem ESP.
    PepaSFI avatar 25.10.2011 22:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    mám pocit že na to je dokonce předpis, jde o systémy aktivní bezpečnosti a tak je kupodivu to označování jednotné. Ledaže máš to tlačítko vyměněné a opravář neměl to se správným nápisem.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    25.10.2011 22:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Samá voda. To tlačítko tam je už od výrobce a je tak popsáno i v dokumentaci (také originální od výrobce).
    26.10.2011 07:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tedy abych se vyjádřil přesně: nejde o tlačítko ale o položku v menu.
    msk avatar 26.10.2011 09:30 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ty vole, tak to by ma asi jeblo. Ja mam tlacitko "ESP", ktore znamena "ESP + ASR". Ma 2 stavy - on a off, pricom off znamena off a nie skoro-off.
    gtz avatar 26.10.2011 12:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    U nás tedy Opel je ESP v tzv. nevypnutelném stavu prostě jede furt a ASR bylo jen jako příplatek u dražších motorů. Zkoušel jsem to jak s astrou tak i s zafirou a když jsem chtěl dát auto do smyky začalo blikat a začalo dorovnávat smyk. Muselo by to změnit na ŘJ aby to šlo (dodělat tlačítko sport, přes které se to dá ovládat)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 26.10.2011 19:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ukaž!
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2011 19:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak? To si mám natočit dvě videa s rozjížděním na ledu ve vypnutém a zapnutém stavu?
    gtz avatar 26.10.2011 20:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Vaše auto to má na displeji? Pak myslel to co se ukazuje na displeji.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.10.2011 21:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Příloha:

    Nahoře je defaultní stav, dole s "vypnutým ESP". Kontrolka vpravo svítí při "vypnutém ESP" trvale, jinak jen pokud ESP právě zasahuje.

    Podle dokumentace a zkušeností s chováním auta bych řekl, že Ford pod zkratku ESP zahrnuje všechny podpůrné systémy kromě ABS. Uvozovky v prvním odstavci jsem použil proto, že i ve vypnutém stavu je ve skutečnosti vypnuté jen něco (třeba protiprokluz při akceleraci), ale některé funkce jsou stále aktivní.

    Jendа avatar 27.10.2011 00:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    (OT) Ty tachometry do 240 a víc zejména u aut, které touto rychlostí stejně nemůžou v žádném případě dosáhnout, nechápu. V tomhle případě se v českých podmínkách nejužitečnější část - do 50 km/h - zkomprimovala do méně než sedminy otáčky.
    gtz avatar 27.10.2011 00:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já tam 50 nemám. Místo 50 mám jen čárku, ale kdo by jezdil po Brně 50?? Proč v českých podmínkách nejužitečnější? Já jezdím převážně mimo město tak pro mne je tachometr v pohodě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 27.10.2011 00:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já tam 50 nemám. Místo 50 mám jen čárku
    No to předřečník taky. Ale to je v tomto kontextu celkem egal.
    ale kdo by jezdil po Brně 50??
    Ten, kdo nechce dostat pokutu a body a nemá v autě nějaké vhodnější zařízení pro hlídání povolené rychlosti (např. GPS přijímač s maxspeed databází a vhodnou signalizací). Nic víc v tom nehledej.
    gtz avatar 27.10.2011 10:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Hodně málo lidí v tom provozu jezdí tou "50" většina tak kolem těch 60-65 a tam kde je povoleno 70-80 tak i více. Jet na okruhu 60 kde je 60 je ve špičce nemožné. Prostě musíš jet s davem.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.10.2011 01:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    To mi nějak zvlášť nevadí - pořád není problém odečíst hodnotu s přesností nä nějaké 2-3 km/h, což je méně než typická nepřesnost tachometru (v mém případě systematicky ukazuje o 3-5 km/h víc). Maximální rychlost jsem nezkoušel, ale podle TP je 177 km/h, takže počítám, že z mírného kopce by nebyl problém dostat se i někam ke dvoustovce. A to už není k 240 tak daleko.

    Víc mne irituje "teploměr", který ve skutečnosti ukazuje jen tři hodnoty (přičemž tu třetí jsem naštěstí ještě neviděl). Ale takhle to AFAIK funguje u většiny současných aut.

    gtz avatar 27.10.2011 10:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Teploměr co je to? Zafira má teplotu pouze na panelu TID, kde ukazuje teplotu venku a teplotu nastavenou pro klimu. Teploměr pro motor Zafira nemá. Nechápu proč tam není.

    Když se rozjedu i se svou Astrou 1.4 z Kývalky po D1 dolů tak kousek níže tam mám i něco přes 190,- a to jsem na to nešlapal celkem naplno.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 26.10.2011 20:49 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    návod k použití celkem stačí, asi by stačil i jen typ auta. Většinou ty návody jsou na netu k nalezení.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2011 21:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Příloha:
    Jde o Ford Focus r.v. 2010. Přikládám příslušnou stránku s popisem.
    PepaSFI avatar 26.10.2011 22:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    takže jsme se právě dopracovali k tomu že ESP je systém stabilizace. U tohohle typu je u něj přidružená funkce protiprokluzu ale primárně je to pořád stabilizace. Starší Focusy, asi podle výbavy, měly ty funkce oddělené, stabilizace má tu ikonku autíčka ve smyku a protiprokluz odhrabující kolo. Oni ti výrobci tomu opravdu říkají různě ale většinou jen v propagačních materiálech, v autě je snaha tyhle věci nekomplikovat, ideál je použití ikonek.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2011 22:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je ovšem výklad vycházející výhradně z toho, co je napsané v tom manuálu. Já vycházel z toho, jaký je reálný rozdíl v chování auta se zaškrtnutým checkboxem "ESP" a bez něj.
    PepaSFI avatar 27.10.2011 18:45 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    tak to zkus někde na bezpečný ploše poslat do zatáčky na plno, až se bude kouřit od gum. A pak to zkus znova, úplně stejně, jen s vypnutým ESP.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    27.10.2011 19:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zkoušel jsem v rámci školy smyku docela ostrou zatáčku s obráceným klopením a speciálním povrchem, který má ospovídat uježděnému sněhu. Rozdíl mezi zapnutým a vypnutým ESP byl znatelný, ale i při vypnutém pořád bylo cítit, že auto "pracuje". (Podotýkám, že to bylo bez brzdy, takže nešlo o ABS.)
    PepaSFI avatar 27.10.2011 20:16 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    jo je to tak, takhle to je u většiny dnešních aut. Stabilizace buď nejde vůbec vypnout nebo se dá jakože "vypnout" ale je to jen přepnutí do trochu tolerantnějšího režimu. Ty systémy dnes fungují velice dobře, normální uživatel často ani netuší že mu něco pomáhá a že už je vlastně paralelní mrtvola. A pak dostane ten nápad, to budou ty parádní smyky jak dělají ti borci na joutubu, stiskne to tlačítko a zboří mostní pilíř u dálničního nadjezdu. Takže mu to radši nevypneme, jen to trošku povolíme. Ono to občas trošku klouzne, hrdina je blahem bez sebe a všichni jsou živí a zdraví.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 27.10.2011 20:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak jsem psal někde nahoře, ESP-Plus tak jak to má Opel nejde běžným způsobem vypnout. Pokud má člověk k autu paket IDS (ASR) tak na palubce je i tlačítko sport, kterým lze částečně ESP vypnout. Ale nadobro vypnout to nejde. Někdy je to škoda. Např. v zimě při jízdě do kopce/s kopce bych to raději vypnul než nechal zaplé.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.10.2011 20:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ale nadobro vypnout to nejde.
    sakra, chlapi, vy mě vyloženě odrazujete od toho, abych uvažoval o novým autě ... :-/
    30.10.2011 21:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Proč? Jistě, existují lidé, kteří si dovedou v krizové situaci poradit lépe než elektronika. Problém je, že tvoří jen velmi malý zlomek z těch, kdo si to o sobě myslí...
    31.10.2011 10:24 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    mno, a co označíme za "krizovou situaci"?

    - ano, věřím si, že v situaci, na kterou elektronika nebyla optimalizována, si dosti často dokážu poradit líp; mám to například mnohokrát vyzkoušené při focení ...

    a co třebas takový malý detailík, že ta elektronika zatím nemá křišťálovou kouli, a nedokáže předvídat?

    kromě toho, celkem zásadní věcí je se snažit do té krizové situace nedostat, což mi ta elektronika ztěžuje tím, že mi brání poznat skutečné chování auta - když blbnu s feldou, tak celkem přesně vím, kdy už to přeháním, a můžu ubrat než se dostanu do průseru, zatímco v moderním autě je to furt dobrý, furt dobrý, a pak už to letí a neudělá se s tím lautr nic
    31.10.2011 11:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    - ano, věřím si, že v situaci, na kterou elektronika nebyla optimalizována, si dosti často dokážu poradit líp; mám to například mnohokrát vyzkoušené při focení ...

    To je úplně jiná situace. Při focení obvykle není potřeba reagovat ve zlomku sekundy - a pokud ano, pak stejně rychlejší než elektronika nebudu.

    a co třebas takový malý detailík, že ta elektronika zatím nemá křišťálovou kouli, a nedokáže předvídat?

    To ani člověk. Jediná výhoda člověka je v tom, že vidí, co je před ním a okolo něj, ale stejně mne nenapadá situace, kterou bych s touto informací byl schopen bez ESP vyřešit snáze a lépe než s ním. ESP za vás neuhýbá překážkám nebo nebrzdí, ESP slouží k tomu, aby auto udrželo ovladatelným co nejdéle.

    kromě toho, celkem zásadní věcí je se snažit do té krizové situace nedostat, což mi ta elektronika ztěžuje tím, že mi brání poznat skutečné chování auta - když blbnu s feldou, tak celkem přesně vím, kdy už to přeháním, a můžu ubrat než se dostanu do průseru, zatímco v moderním autě je to furt dobrý, furt dobrý, a pak už to letí a neudělá se s tím lautr nic

    Od toho jsou tam již zmíněné kontrolky, které se rozsvítí, pokud elektronika zasahuje (a při troše pozornosti to poznáte i bez nich).

    Opravdu vřele doporučuji vyzkoušet si to na nějakém polygonu, to docela pomáhá srazit sebevědomí chytrého člověka, který všechno zvládne lépe než nějaký hloupý přístroj. Sám jsem tyhle předsudky neměl a přesto jsem byl hodně překvapen, s čím vším si zvládne poradit. Jistě, neporadí si se vším - ale bez ní bych se k těm limitům ani nepřiblížil.

    31.10.2011 12:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    - ano, věřím si, že v situaci, na kterou elektronika nebyla optimalizována, si dosti často dokážu poradit líp; mám to například mnohokrát vyzkoušené při focení ...
    To je úplně jiná situace.
    a proto jsem se ptal, jak chceme "krizovou situaci" definovat
    Při focení obvykle není potřeba reagovat ve zlomku sekundy - a pokud ano, pak stejně rychlejší než elektronika nebudu.
    to si ovšem hezky překrucujete ... kolega psal o vyjíždění kopce v zimě, abych se na to připravil, zcela určitě žádné bleskové reakce nepotřebuju

    takže situace je to principiálně úplně stejná: při řízení taky obvykle není potřeba reagovat ve zlomku sekundy - a pokud ano, tak stejně po tom vypínacím tlačítku ani nestačím hrábnout
    a co třebas takový malý detailík, že ta elektronika zatím nemá křišťálovou kouli, a nedokáže předvídat?
    To ani člověk.
    opravdu? - já jsem třeba schopen říci s docela dobrou úspěšností, co budu dělat třeba za tři sekundy ... jak pozná automat, co já budu chtít udělat?
    Jediná výhoda člověka je v tom, že vidí, co je před ním a okolo něj, ale stejně mne nenapadá situace, kterou bych s touto informací byl schopen bez ESP vyřešit snáze a lépe než s ním.
    a ten příklad od kolegy výše nestačí?
    ESP za vás neuhýbá překážkám nebo nebrzdí, ESP slouží k tomu, aby auto udrželo ovladatelným co nejdéle.
    mno, a teď ještě definujme "ovladatelným" ...
    kromě toho, celkem zásadní věcí je se snažit do té krizové situace nedostat, což mi ta elektronika ztěžuje tím, že mi brání poznat skutečné chování auta - když blbnu s feldou, tak celkem přesně vím, kdy už to přeháním, a můžu ubrat než se dostanu do průseru, zatímco v moderním autě je to furt dobrý, furt dobrý, a pak už to letí a neudělá se s tím lautr nic
    Od toho jsou tam již zmíněné kontrolky, které se rozsvítí, pokud elektronika zasahuje
    cool, takže místo sledování silnice mám čumět na palubku ...
    (a při troše pozornosti to poznáte i bez nich).
    jejda, vy jste ale šikovnej a dobrej, že přesně víte, co jak v autě funguje a reaguje ... jenže já jsem tak blbej, například že já vůl tuhle myslel, že mám závadu na diferenciálu, a přitom mně jenom zcela obyčejně drhlo ložisko, takže jak bych odhadoval, že už mělo kolo klouzat, ale že ho zrovna drží elektronika, fakt nevím, nepoznám to, dokud reálně nesklouzne
    Opravdu vřele doporučuji vyzkoušet si to na nějakém polygonu, to docela pomáhá srazit sebevědomí chytrého člověka, který všechno zvládne lépe než nějaký hloupý přístroj.
    a já doporučuju naučit se číst: nikdo tu nepsal, že všechno zvládne líp

    - ale hlavně že jste si do mně zase mohl kopnout, že ...
    31.10.2011 13:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    při řízení taky obvykle není potřeba reagovat ve zlomku sekundy - a pokud ano, tak stejně po tom vypínacím tlačítku ani nestačím hrábnout

    Nenapadá mne jediný důvod, proč by člověk v krizové situaci ESP vypínal.

    a ten příklad od kolegy výše nestačí?

    Nestačí. Ještě se mi nestalo, abych s vypnutým ESP docílil lepšího chování auta. Jediné, čeho docílím, je to, že mi kola prokluzují víc. Co bych nevyjel s ESP, nevyjedu ani bez něj.

    cool, takže místo sledování silnice mám čumět na palubku ...

    Rozsvícení kontrolky navíc si člověk obvykle všimne, i když kouká na silnici. Aspoň já ano.

    jejda, vy jste ale šikovnej a dobrej, že přesně víte, co jak v autě funguje a reaguje

    Jak už jsem napsal: zkuste si to a uvidíte. Celý problém této diskuse je v tom, že na základě vlastních zkušeností popisuji to, co v autě opravdu je, zatímco vy popisujete svou představu, čeho se bojíte, že by tam mohlo být.

    ale hlavně že jste si do mně zase mohl kopnout, že ...

    To vůbec nemám zapotřebí. Jenže takových mistrů světa, kteří jsou přesvědčeni, jací jsou skvělí řidiči, kterým by nějaká elektronika jen kazila jízdu, je bohužel řádově víc než těch, kteří opravdu tak dobří jsou. Dokud se ti ostatní realizují jen v diskusích, o nic nejde, ale mnozí podle toho i jezdí.

    gtz avatar 31.10.2011 13:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nenapadá mne jediný důvod, proč by člověk v krizové situaci ESP vypínal.
    V zimě jsem s ním měl problémy a nadával jsem jako špaček, že nejde vypnout. O pár dní později jsem tam jel s VW a klid a pohoda, ESP jsem vypnul a kopec jsem sjel celkem v pohodě. ESp ve spolupráci s ABS se snažilo furt něco řešit a na tom sněhu/ledu jsem měl problémy jet rovně :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 30.10.2011 21:29 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak musíš jít do něčeho 4x4 :-) Kdybych já nyní uvažoval tak asi budu uvažovat o nové Astře 4x4.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 27.10.2011 20:37 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zkoušel jsem to na parkovišti které bylo prázdné a mokré. Při cca 30 km/h. když jsem s tím šmejknul tak auto začalo samo reagovat (začalo jako kdyby drhnout stejně jako u ABS)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.10.2011 10:38 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    u nás je tam tuším tlačítko s nápisem ESR ;-)
    bambas avatar 27.10.2011 14:09 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jasne, ale ten trotl, co na letnakach srazil mamku s ditetem, si ponese nasledky. Zakon nic nezmeni na tom, ze tenhle trotl si ty zimni gumy neveme, kdyz nebude chtit. Nasledky jsou pro ne stejne. Zkratka zakon ty srazce nepredejde a akorat buzeruje ty lidi, ktery aspon trochu premejslej.
    21.10.2011 18:18 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zimní gumy mi vadí méně než povinné autosedačky. Řidič na letních může zabít úplně cizí lidi. Naopak že někdo vyřadí svoje geny z populace, to je do značné míry jeho soukromý problém.
    21.10.2011 18:30 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    a na zimních nemůže?

    - jo, a autosedačky jsou taky pěknej vopruz :-(

    taky solidní daň, děcko roste, potřebuješ jich za ty roky několik různejch

    oukej, můžem si říct, že mít auto, a tedy kupovat do něj sedačku, je luxus - průser ovšem je, když se chceš s někým svézt, a děcko nesmí, protože ten druhej tu autosedačku nemá ... takže efektivně nemůže taková socka ani jít s capartem na stopa
    21.10.2011 18:31 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No jasně, že může :-)
    gtz avatar 21.10.2011 18:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    My jsme kupovali sedačku do auta někdy kolem 1993 a měli jsme jen tu jednu (chicco rozkládací jako pro mimča tak i pro ty větší děti). Ale tehdy to byl panečku ranec kupovat něco takového. Tehdy to nebyla myslím povinná výbava tehdy to bylo myslím jen doporučení.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 18:43 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Je pravda, že povinné používání autosedaček je v zákoně buzerace, na druhou stranu nechápu, že někdo posadí dítě do auta bez sedačky.
    21.10.2011 19:12 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ti pytlíci, co se pořád rozčilují jak je zákon buzeruje, mě u nás republice fakt štvou. Ale právě paka, co postrádají rozum aj morálku, nevyhnutně potřebují přísnější a detailnější zákony pro svou vlastní ochranu. A ne, ti, co proti tomu protestují, fakt nejsou vyjímka.

    Kdybychom byli dospělejší lidstvo, byla by to jiná...
    21.10.2011 23:17 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Chránit lidi před jimi samými, to je na mne moc socialistický koncept. Proto se zřejmě neshodneme.
    21.10.2011 23:16 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nepřijde mi to podstatně nebezpečnější, než když s ním pojedu MHD, kde autosedačku nemá.

    Stejně tak si myslím, že v porovnání s nebezpečím, které mu hrozí jako chodci, jsou ťukance v autech v městských ulicích celkem bezpečná záležitost (tj. povezu-li dítě po městě bez autosedačky, myslím, že spíš přežije než když tu trasu půjdeme pěšky). Koneckonců, taxíky měly prolobovanou výjimku. Sice je ve městě maximálka padesátka, ale snad jsem ještě neslyšel o nehodě, kdy by to někdo vzal přímo padesátkou do zdi.

    Na frekventovaných silnice prvních a druhých tříd, kde jsou bouračky často a v ošklivých rychlostech, tam je to rozumná investice. Ve městě, nebo naopak na nějaké zapomenuté lepší polňačce, je to překážející zbytečnost.

    Je tu vždy ono „i kdyby to mělo zachránit…“. Ale skutečně jsem neviděl statistiku, která by ten zákon v mých očích obhájila. Všechny statistiky, které jsem viděl, ukazovaly, že dítě, které by zahynulo nebo bylo vážně zraněno v autě v obci, aniž by byl řidič ožralý dement atp., je dost vzácná záležitost. Umírá se, protože táta dement prasí a nevybere zatáčku, umírá se, protože na frekventované prvotřídní silnici přijde čelní náraz kvůli dementovi v protisměru, a umírají chodci všude, i při nehodách v malých rychlostech. Zodpovědný řidič vezoucí dítě po městě, do kterého to napálí velkou rychlostí kamion a zmrzačí mu dítě, to je spíš teoretická konstrukce na strašení řidičů.
    25.10.2011 09:15 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je divny, jako male jsem nikdy v zadne detske sedacce v aute nesedel, stejne jsko moji vrstevnici, a taky jsme prezili. Auta tehdy nebyly na takove technicke urovni jako dnes. Proste zase jen dalsi humbuk pro kseft a vetsi moznosti buzerace.
    25.10.2011 09:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je trochu zavádějící argument, podobně jako "dřív ženy rodily na poli a žádného doktora nepotřebovaly" (jen to procento "ztrát" bylo poněkud vyšší). Chtělo by to spíš nějakou statistiku procenta úmrtnosti při srovnatelných nehodách se sedačkou a bez ní.
    25.10.2011 09:49 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A k jakemu zadoucimu vysledku ma byt ta statistika upravena?
    25.10.2011 10:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To ať si každý rozhodne sám. Osobně bych uvítal nějakou "unbiased".
    25.10.2011 10:30 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Seriózní statistika se v podstatě udělat nedá. Těch samotných úmrtí dětí v autě je v České republice asi deset ročně. Začneme-li to škatulkovat na „srovnatelné nehody“ (ať už to znamená cokoliv), budeme se pohybovat v tak nízkých číslech, že se z toho nedají dělat závěry.

    Tedy formálními metodami. Já si závěr udělal. Za ty utopené stamilióny v sedačkách ten výsledek nestojí. Kdyby si je kupoval jen ten, kdo má v úmyslu jezdit jak prase, bylo by to efektivnější.
    pavlix avatar 25.10.2011 10:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A ještě ten, kdo má v úmyslu potkávat ty, co jezdí jako prase (tedy vyjíždět s autem ven ze zahrady)?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2011 11:09 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak říkám, já jsem v rámci pídění po statistikách získal dojem, že ve městě děti v autech víceméně neumírají. Předpokládám, že to je nižší rychlostí, světelnými křižovatkami a celkově lepší úrovní komunikací.
    25.10.2011 11:13 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    (Jo, to jsem původně neřekl. Řeším primárně to, co by mne nejvíc pálilo, tedy převoz dětí do školy. Jinak kdo plánuje jezdit po prvotřídkách s dítětem, ten by tu sedačku měl také zvážit, tam by se srážka s prasetem mohla nevyplatit, to máte pravdu).
    pavlix avatar 25.10.2011 11:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jo, tenhle kontext mi chyběl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2011 10:42 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Osobně bych uvítal nějakou "unbiased".
    vážně? - ale vždyť vy jste tam zavlekl "bias" už jenom tím zadáním

    osobně bych spíše než následky nehod s a bez řešil osobokilometry ... totiž, je to jako říkat, že bysme měli po ulicích chodit s přílbou - když padne něco ze střechy, tak je nad slunce jasný, že přílba pomůže

    (no, nicméně ... i s těma následkama nehod by to možná bylo zajímavý - dřív děcka musely jezdit vzadu, dneska se v sedačce vklidu daj na "smrťák", tedy místo spolujezdce, a teď koumejme, jestli je lepší lépe zabezpečené místo, které je více ohrožené, nebo méně zabezpečené místo, které je méně ohrožené ...)
    PepaSFI avatar 25.10.2011 18:15 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    místo spolujezdce už dávno není smrťák, to je mýtus přetrvávající z dob kdy auta měla jen mizivou pasivní bezpečnost a nepoužívaly se bezpečnostní pásy. Dnes se ohrožení vpředu liší od zadních sedadel velice málo. Když k tomu přičtu ještě aktivní bezpečnost, tedy to že mamina má šklebouna pod kontrolou, přikšírovanýho v sedačce takže se nemůže hemžit, současně sedí výš takže vidí ven, nenudí se protože čumí kolem takže neprudí, prostě samý pozitiva. Já jako kluk stával v embéčku uprostřed mezi sedadlama na středovém tunelu abych viděl ven. Je to už skoro čtyřicet let, v dnešním provozu by to bylo o hubu. Doslova. Při prudším zabrzdění bych spad mezi sedadla a rozbil bych si rypák o šaltpáku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 25.10.2011 18:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak jsem psal zde viděl jsem jak to baby dělají a málem jsem to nerozdejchal. Doplním jen, že hodně bab má prcka v autě a přitom vyhuluje jako komín.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 25.10.2011 19:32 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    sedačky naopak jsou normální, jak už jsem popsal tam. Pokud baba hulí v autě kde má dítě tak to je na přes hubu. Teda pokud to nechci brát podle Darwina jako evoluční prvek.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2011 10:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    místo spolujezdce už dávno není smrťák
    mno, letmý dojem z občasného čtení zpráv mi vychází o dost jinak, takže ... dodej statistiku, co znamená to tvoje "liší velice málo"
    PepaSFI avatar 26.10.2011 19:00 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    oni někde ve zprávách píšou kdo kde seděl, jak byl připoutaný, jakým způsobem to narazilo? A statistika? Víš jak to je se statistikama, řekni co má vyjít a podle toho se to udělá. Dokonce ani v posvátných testech EuroNCAP se netestují pasažéři na zadních sedadlech a už vůbec ne dětská sedačka na předním. Teda přesně řečeno, nenašel jsem zmínku o tom kde byla sedačka ale na snímcích z nárazu je na zadním. Ale občas jsme o tom debatovali s lidma co se zabývají taháním lidí z vraků profesionálně. Stručně řečeno, pásy jsou na všech sedadlech, dveřní výztuže jsou ve všech dveřích, skelet kabiny je navržen tak aby pokud možno udržel vnitřní prostor bez větších poškození. Takže pokud zrovna nenapíchneš auto pravýma dveřma na pilíř tak jsou na tom všichni cestující víceméně stejně. Podle crash testů je řidič většinou ohrožen trochu víc kvůli volantu a pedálům, ve skutečnosti na tom bývá paradoxně líp. Nejspíš proto že řidičovo tělo je tak říkajíc ve střehu a brání se. Pokud to auto bude tak rozbitý že přední část přestane existovat, tak to nejspíš bude jedno kde ta sedačka byla, tu kinetickou energii dětské tělo těžko zvládne. Občas někde v článcích se píše že vzadu je dvakrát, dokonce jsem našel i sedmkrát větší šance přežití ale nikdo se neobtěžuje zmínit zdroj a metodiku jak se k tomu došlo.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2011 22:57 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    aha

    takže máš hovno, ale budeš to okecávat, že to je určitě pravda, a když někdo řekne opak, tak ho rovnou napadneš, že to pravda určitě není, že on má taky hovno, že "nikdo se neobtěžuje zmínit zdroj a metodiku jak se k tomu došlo"
    PepaSFI avatar 27.10.2011 18:27 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    no dobře tak aspoň jeden odkaz když už mám dělat toho bořitele mýtů. Bohužel tam nemají odkazy na konkrétní články od ADAC a já germánsky ňeznáju takže to hledat nebudu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 27.10.2011 20:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    test a jak jsem se díval test skončil hodně špatně. Německý test, pokračování, zde je test celkem hodně slušný z ADAC test
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.10.2011 21:27 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    no dobře tak aspoň jeden odkaz
    cool, takže ...

    1) opěrky mám vpředu i vzadu stejné

    2) pásy mám vpředu i vzadu stejné

    3) airbagy nemám

    no, a teď když jsme vyloučili všechny faktory, které dle článku zvýhodňují přední sedadla, tak co nám k tomu "boření mýtů" zbývá?

    - spíš bych řekl, že ten článek naopak nepřímo potvrzuje, co říkám o riziku toho místa samotného versus jak je to místo zabezpečeno

    p.s. jako bonus:

    4) "Alespoň jedna dobrá zpráva nakonec: Děti usazené ve speciálních autosedačkách jsou v bezpečí, rizika zadních sedadel se jich netýkají"
    PepaSFI avatar 31.10.2011 18:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    takže máš asi tak podobné šance vpředu i vzadu, tedy za předpokladu že skelet kabiny snese náraz a nevlítne ti motor do náruče. Z textu výše jsem vyrozuměl že jezdíš feldou, to bude ten případ. Takže ano, u některých aut jsou sedadla vzadu bezpečnější. Někdy.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 25.10.2011 10:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A k jakemu zadoucimu vysledku ma byt ta statistika upravena?

    Nemusí být upravena, stejně půjde interpretovat oběma způsoby.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2011 10:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    IMHO jsou některé věci tak očividné, že se člověk obejde bez robustních statistik, a tohle je jedna z nich (nebo to, že hůř dopadávají motorkáři než řidiči, že nepřipoutaní umírají častěji nebo že čelní náraz se spíš přežiju ve Favoritu než ve 120ce, nebo i že je bezpečnější rodit v porodnici než na poli).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.10.2011 10:32 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jistě, a větší šance přežít na přechodu má chodec s přilbou. Otázky jsou: O kolik a co s tím.
    25.10.2011 10:41 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    je bezpečnější rodit v porodnici než na poli).
    Bohuzel, za vsemi nasimi zazraky techniky se skryva smutna skutecnost, ze jsme zdegenerovali natolik, ze nase samice nejsou schopne porodit bez lekarske "pomoci".
    25.10.2011 10:43 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Aby to bylo uplne, my tem svym samickam pri porodu taky neumime pomoct.
    pavlix avatar 25.10.2011 10:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A k tomu tuším u nás zákony pomoc při porodu doma (ani to nemusí být na poli) postihují, zvlášť pokud pomáhá přizvaný zdravotník (porodní asistentka). Ale vím jen to, co se hodilo nově při posledních střepinách...

    A vzhledem k tomu, že když jsem naposled vykolejil z vlakem (v sobotu), tak v některých novinách psali, že nás z místa, kam se nedostala sanitka, převážely autobusy, tak už mám pochybnosti o všem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2011 11:17 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    … nase samice nejsou schopne porodit bez lekarske "pomoci".
    Většina asi je, jenom se to moc nezkouší :)

    A myslím, že valná část úmrtí v souvislosti s porodem souvisela v historii spíš s nedostatkem lékařské pomoci po porodu, respektive lékarnické pomoci, totiž s infekcemi, které oslabené tělo udolaly. Utržená děloha a masivní vykrvácení představovaly jen zlomek případů, stejně jako dnes.

    Ale to už se dostáváme hodně od tématu :)
    25.10.2011 11:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jsou, ale se ztrátama, který asi nikdo nechce přijmout.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    gtz avatar 25.10.2011 13:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No já i moji vrtsevníci také nic takové neměli, protože to tehdy nebylo. A sedačku jsem kupoval pro dceru někdy kolem roku 1993, aby byla v bezpečí a nemusela se o ni, žena starat, že někde leze. Dnes když i ty baby jezdí jako prasata tak ať děcko je v sedačce aspoň má nějakou větší šanci. Co mne štve, že spousta těch bab ty sedačky kurtuje k přednímu sedadlu někdy obráceně, ale viděl jsem babu v nějakém Volvu a děcko na sedačce vedle ní normálně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 25.10.2011 19:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    to je normální, sedačky se dávají po směru i proti směru. Typicky pro hodně malý děti se to dává obráceně, zádama dopředu, protože to dítě při prudším zabrzdění neudrží hlavu, natož při nárazu. Jen se pro tohle umístění musí vypnout airbag jináč by to mohlo šklebouna katapultovat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 25.10.2011 20:35 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jasné to vím, že se dávají tak i tak, ale u spousty aut prostě airbag nejde vypnout. To dělá elektronika, která to měří ale jak? Např. Opel Astra z 2003 má airbagy oboje a nevím, že by se měřila hmotnost sedadla. Tuším, že airbag se zapne použitím bezpečnostního pásu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 25.10.2011 20:55 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    to nevm jak to funguje v různých autech. Já v Pandě i brácha v Citroenu máme na to vypínač. Ovládá se klíčkem a je vedle odkládací schránky vpředu. Navíc je tam kontrolka která na to upozorňuje a výstražná cedulka. Podobná cedulka tam bývá i v případě že airbag nejde vypnout, dokonce před časem nějaké auto dostalo trestné body v testech euroNCAP že ty výstrahy mělo málo důrazné. No a pokud nějaká kráva dá dítě dopředu a nevypne airbag tak holt opět úřaduje teorie pana Darwina, eliminace genofondu debilů a ignorantů.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 25.10.2011 21:12 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    U Oplů co znám to nejde vypnout. LZE vypnout jen při použití originální sedačky OPEL (ale jen zase některé modely). Některé modely mají na vnitřním bočním osvětlení ikonu báglu nebo sedačky.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.10.2011 19:44 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Stat mne osobne stve ve vsech ohledech, kde se zivi statni zamestnanci a kde buzeruje slusne lidi.. Ovsem zakony a pravidla musi byt - i kvuli lidem, jako jsi ty. Zivot tveho ditete neni tvuj soukromy problem - je to trochu problem i toho ditete. Na druhou stranu, pokud ma tvuj potemek tve geneticke kvality, sedacku mu prosim neporizuj - pomuzes tim evoluci. :-P
    21.10.2011 23:23 TakyWikipedista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jsem rád, že alespoň Ty mi do toho nechceš mluvit. Možná tím evoluci pomůžu třeba tím, že si pořídím o dítě víc, protože nebudu muset řešit, že bych kvůli více sedačkám musel kupovat mikrobus.

    To byla legrace. Ale u někoho to může být ta rozhodující komplikace, proč další dítě nepořizovat. Zato někdo jiný se zákonem trápit nebude, narve do staré škodovky starou a pět dětí a klidně s nimi pojede na návštěvu do vedlejší vesnice. Takže já bych to s tím vlivem na šíření genů tak jednoznačně neviděl, možná se dospělosti dožije víc potomků těch, kteří sedačku nepoužívají ;-)
    22.10.2011 21:06 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Dobre. Neco na tom bude. Ale co potom treba s nejakym dvouletym mrnousem, ktereho nelze zajistit bezpecnostnim pasem? Potom muze dojit ke zraneni i u banalni nehody...
    25.10.2011 09:19 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ovsem zakony a pravidla musi byt
    Bohuzel vysledkem prace preplacenych poslancu za poslednich 20 let nejsou rozumne zakony a jednoducha pravidla, ale hromada nesmyslu a pravni bordel, ve kterem se nevyzna uz vubec nikdo.
    =^..^= AmigaPower® avatar 21.10.2011 19:28 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    I když mi pomohli ochránit řidičák, zbavil sem se dvou aut a momentálně se zbavuju třetího, mam na balkóně dokonce dvě sady.
    kotyz avatar 21.10.2011 20:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A sedačky, dveře a další nezbytný příslušenství :-D Nebo už si to vyházel?
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    21.10.2011 20:58 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Prezuto - 20 minut a bez objednani. Staci mit slusny hever (z dodavky) a klic na kola (skladaci s pulmetrovou rukojeti) a jde to jak nic.

    Jenom bych to videl tak, ze docela zaplacou prodejci letnich gum a vydelaji servisy.

    Na zimu musi mit vzorek alespon 4mm, na leto 1.6mm, takze vetsina lidi bude dojizdet zimni v lete. Coz neni problem, pokud ma clovek predstavu, co to udela treba za deste. Nicmene prvni leto ocekavam spoustu lidi na zimnich s 2.5mm vzorkem prekvapenych aquaplauningem ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    21.10.2011 22:30 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak, přezouvání doma taky praktikujeme (není nad to mít pro zimní extra ráfky). Tip pro roztržité: je dobré si označit, která guma kam patří:) Taky bych neřekl, že člověk potřbuje silný hever - z principu věci vám stačí ten co máte normálně a měníte s ním píchlou gumu za rezervu...
    22.10.2011 23:39 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ten je pouze nouzový a je naprosto nevhodný pro jakékoliv časté (=8x ročně) používání.
    23.10.2011 10:44 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    jj, výměna s tím šidítkem mi zabere přes hodinu, zatímco když to vidím v servisu, zvednou na stojan, povolí a shodí vše najednou, a za pět minut není co dělat ...
    23.10.2011 11:11 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    bohatě stačí panenka za tři kila, já osobně jsem ale koupil pojízdnej hever za dva litry, máme tři auta a za rok se zaplatí :) povolej se kola, pak se dvakrát zapumpuje na každym rohu auta a kola jsou vyměněný.
    23.10.2011 11:41 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jj, rafek za 50kc - prezouvani by bylo drazsi. Horsi je to u aut, kde stoji rafek 500 a trochu blbe je to, kdyz si nekdo koupi neco s rafkem za 5000. Ale kdo chce nepohodli a naklady honeni se do pneuservisu, at si to uzije.

    Proc znacit gumy? Smer rotace tam je (neni-li guma symetricka) a stejne se pri vymene rozhoduju podle vzorku (lepsi dopredu - coz jsou typicky gumy zezadu).

    Me staci ten hever, kterym menim pichlou gumu. To je ten z dodavky (nebo 2t hydraulicka panenka). Levou rukou parkrat zatocim a auto je nahore - klidne i cela strana (2 kola najednu). Puvodni hever je tyc s trapezovym zavitem, ktera se da strcit pouze do 4 vymezenych mist a vytocit auto nahoru je opruz na 5 minut s neustalym prendavanim klice (u origo klice sel udelat takovy prehmat o 180 stupnu, s jednim klicem na kola, co mam ted by to neslo vubec a s druhym to vidim tak na ctvrt hodiny, puvodni se zlomil pri pokusu o povoleni kola). Mozna jsem ho jeste nevyhodil.

    A samozrejme me nezajima co je v aute nalozene, ani nemusim hledat rovny asfalt, protoze hever ma delsi drahu, takze mi staci sutr 10cm pod urovni na ktere stoji kola. A nejlepsi na tom je, ze je fyzicky zhruba stejne velky, jako ten puvodni.

    Proc si delat zivot namahavejsi?

    S timhle heverem a s pulmetrovym skladacim klicem na kola vymenila kolo uplne v pohode i pritelkyne, kdyz zacinala jezdit a chtela si to zkusit.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    gtz avatar 23.10.2011 11:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Vemte si ale i tu věc, kdy některá auta např. Zafira a spousta dalších mají gumu pod podlahou auta. Když je tam nějaká 205/65 tak nevím jak by to žena tak zcela rychle dokázala. Napřed odšroubovat fixní šroub a to ta guma padne na silnici pak odepnout pásy na držení (guma se musí zvednout) a pak teprve vytáhnout gumu ven. Někdy nejde jen o hever a klíč, ale i o to dostat se ke kolu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.10.2011 01:13 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    U Wartburga je kolo v kufru, nebo pod platem kufru. Auto s kolem pod kufrem nastesti doma nemame :-).

    Yokotashi

    chapadla.cz
    gtz avatar 24.10.2011 10:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tam je to protože Zafira je 7-místné MPV a guma se jinam nevleze. A ženská by to asi těžko udělala (chlap si k tomu musí málem lehnout u ženské netuším jak by tu gumu dostala z těch gumových popruhů co ji drží - guma se musí zvednout skoro až nahoru a pak se ty pásy dají odepnout.)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 24.10.2011 17:59 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    u některých aut je to vážně gynekologie. Strejda měl kdysi Peugeota, ty jejich čísla se mi pletou, tuším že 405, ten měl rezervu pod kufrem zavěšenou na takovém kusu ohnutého drátu a ten držel na dlouhém šroubu skrz podlahu. Vzala se klika od heveru, v kufru ze nasadila na ten šroub, ten se povolil a držák rezervy šel vyháknout a vyklopit dolů. Teda vlastně nešel protože šroub zarezavěl. Škodovky 105/120 taky bezva, ta otvírací tlama pod předkem. Ven to ještě většinou šlo ale zpátky to bylo vzpírání v trhu. Nacpat tam kolo, uchopit ten spojler, nenechat tam prsty a silou strašlivou s tím škubnout nahoru. Kolega má Multiplu, tam je rezerva taky pod zadkem ale u Fiatů jsou detailisti. V kufru je polštářek na kleknutí. Starý Fiat Panda měl rezervu a hever vedle motoru, lepší řešení si nedovedu představit. A opačný extrém, kámoš měl Renault Kangoo 4x4. Rezerva kvůli pohonu zadní nápravy nešla umístit pod zadek a tak ji prostě strčili do pytle a dali do kufru na podlahu. Což v případě že se má něco vozit v kufru, v tomhle případě bedýnky s pečivem, není to nejlepší řešení. Pak jsem mu udělal držák na střechu, auto s tím vypadalo skvěle, jak kdyby jel na nějakou expedici.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    PepaSFI avatar 23.10.2011 12:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    takový hever co popisuješ taky někde mám, z Trabanta. Ten origo překlápěcí klíč taky. Já na to vždycky bral ráčnu z Gola sady protože tím klíčem to fakt byl nářez. Ty originál hevery jsou opravdu náhražky na nouzové situace, někde se mi válí hever z favorita co jde těžko protože se u šroubu natáhl závit. Na domácí použití mám hydraulický na kolečkách, někde v Baumaxu stál asi pětibábu. Funguje bezvadně, jen musí mít pevný podklad protože jak zvedá tak musí popojíždět. Protože mám na dvoře travní dlažbu s dírama tak k němu mám ze dvou kusů železa takovou kolejnici.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Luk avatar 21.10.2011 22:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Prezuto - 20 minut a bez objednani. Staci mit slusny hever (z dodavky) a klic na kola (skladaci s pulmetrovou rukojeti) a jde to jak nic.
    Ano, pokud má člověk kromě druhé sady gum i sadu disků. Občas je stejně potřeba s tím do servisu zajet, kvůli vyvážení.
    Jenom bych to videl tak, ze docela zaplacou prodejci letnich gum a vydelaji servisy.
    Servisy vydělají pořádně. Ale prodejci nezapláčou, protože málokdo prodává jen letní gumy. Naopak prodejci vydělají, protože se (zimní) gumy musí měnit dříve, zhruba někde ve dvou třetinách kilometrické životnosti. Nehledě na to, že zimní gumy jsou o něco dražší než letní.
    Na zimu musi mit vzorek alespon 4mm, na leto 1.6mm, takze vetsina lidi bude dojizdet zimni v lete. Coz neni problem, pokud ma clovek predstavu, co to udela treba za deste. Nicmene prvni leto ocekavam spoustu lidi na zimnich s 2.5mm vzorkem prekvapenych aquaplauningem ...
    Většina lidí vůbec nepozná, že jede na jiných gumách. Akorát jim bude rychleji ubývat vzorek, jinak nic. Větší vliv na jízdní vlastnosti gum má, jak jsou nahuštěné. Většina řidičů jezdí na podhuštěných (často dost výrazně), aniž by to poznali.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 21.10.2011 22:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Stacilo kdyz servisy musely zmenit olovene zavazi na to nove z te slitiny. Ono ekologie je ekologie. Jak jsem zde nekde psal dival jsem se a ceny sly zhruba o 15% nahoru. K tomu si prirazi neco v servisu a vydelaji vsichni, servisy, gumarenske spolecnosti a i stat na danich.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 12:04 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zimni gumy se preci nemusi menit ve 2/3 kilometricke zivotnosti. V tom je prave ten trik - zimni gumy se po 2/3 kilometricke zivotnosti muzou dojezdit v lete.

    Pristi rok kvuli DPH zdrazi jidlo - uz ted se ozyvaji hlasy, ktere se divi, ze lidi zacali setrit na jidle - myslite si, ze vetsina lidi vyhodi gumy, ktere lze legalne pouzit v lete?

    I ja je dojezdim - kvuli tomu, ze z 90% jezdim ve meste a jeho blizkem okoli (co kilometr vesnice a v ni padesatka a radar) a na padesatku si fakt nepotrebuju kupovat super gumy. Jenomze ja na nich nepojedu 160 na dalnici za deste ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    Luk avatar 23.10.2011 16:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    V tom je prave ten trik - zimni gumy se po 2/3 kilometricke zivotnosti muzou dojezdit v lete.
    "Ten trik" je ale právě terčem kritiky a může se klidně stát (jak jsem psal výše, i když poněkud nevážně), že se to někdy v blízké budoucnosti zakáže.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2011 01:17 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A v okamziku, kdy se to zakaze budou muset vsichni 2x rocne prezout presne o pulnoci - to budou teprve ksefty.

    Ale co, preci se nebudeme ridit nejakymm pitomym pocasim a teplotou. V zari na letnich i kdyby bylo 20cm snehu a v breznu na zimnich i kdyby bylo 25 nad nulou - stat se o nas postara.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    24.10.2011 06:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No a protože o půlnoci to samozřejmě všichni najednou nestihnou, byla by tři dni před a tři dny po té půlnoci v terénu jedna hlídka na deset kilometrů (ve městě na jeden). Kvůli bezpečnosti, pochopitelně…
    24.10.2011 10:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    jo, kdybych měl dvě auta a mohl si vybrat, že na jednom budu dojíždět zimní gumy v létě po městě, a na druhém budu v létě na letních jezdit delší trasy, to by bylo fajn ...

    bohužel z dosavadních zkušeností se mi nějaké větší ježdění v létě na zimních jeví jako větší blbost než v zimě na letních (připomínám, že mluvím o podmínkách jihomoravského kraje, kde sníh na normální silnici potkávám asi tak v pěti dnech za celou zimu - když už něco omylem napadne, tak to okamžitě hrabou a solí)
    PepaSFI avatar 21.10.2011 21:38 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    zkrátka policie bude zas mít důvod prudit a škodit a naše skvělé televize budou ukazovat piráty co si dovolili 2. listopadu vyjet na letních. Ty doporučení expertů vezmu bod po bodu

    1. venkovní teplota pod +4 No tohle je prvotřídní blbost. Gumy sice chladem tuhnou ale znatelný rozdíl je až dost hluboko pod nulou. To spíš jsou zimní horší nad nulou.

    2. sněží- no tak na to snad není potřeba doporučení, jen když to doporučení nezohlední jestli vzduchem lítá pět vloček nebo padají hovna s hákem, tak se mi jeví docela na prd.

    3. prší při nízkých teplotách- co to je? Je to při +8 nebo při -5 nebo co?

    4. mrholí- co k tomu říct? Jednak to dubluje bod 3 a je to tak neurčitý že už to snad dál nejde.

    5. na mostních konstrukcích...atd. to mám jako před mostem zastavit a jít ho přeměřit teploměrem nebo co?

    6. silnice je posypaná solí- no super, já myslel že údržba silnic má sjízdnost zlepšovat, tohle spíš vypadá jako výstraha

    7.předpověď počasí- na tenhle týden předpovídali zhoršení počasí, já měl sice chladno ale modrou oblohu většinu týdne.

    Já na zimních jezdím, tady na Vysočině bych se při té skvělé údržbě silnic bez nich nikam nedostal. Přezuto ještě nemám, nedávno jsem změnil vozidlo a nemám k němu zimní kola takže musím do pneuservisu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.10.2011 22:27 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Povinne zimni pneu je blbost, nektere celorocni pneu maji lepsi parametry nez zimni.
    Spis bychom se meli pozastavit nad osudem novych autolekarnicek (ta rouska tam vydrzela fakt dlouho...) a predevsim mam velky strach z moznosti naridit zajeti na STK pokud je v dosahu 8 km, pokud ma policie podezreni ze vozidlo neni v dobrem technickem stavu. Ten navrh hovori o tom, ze uz u zavaz vaznych hradi naklady na technickou kontrolu provozovatel vozidla. Mezi vazne zavady patri napriklad - spatne citelna SPZ, chybejici nahradni kolo, poskozene lapace necistot (zasterky).
    Pro uplnost dodejme, ze pokud pojedete na technickou a budou Vam zjisteny zavady vazne, dostanete 30 dnu na odstraneni zavad, ale jezdit s timto vozidlem behem teto doby muzeme. Toto jednoznacne vnimam jako jednu z nejvetsich buzeraci ze strany statu...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    21.10.2011 22:36 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ano. Mate bohuzel naprostou pravdu. Stat nas cim dale tim vice buzeruje. Osobne mi vice vadi vyvlastnovaci zakon, ze ktereho mi je spatne. Stydim se, ze jsem byl kdysi skalnim priznivcem ODS.
    22.10.2011 12:04 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    To jo, tu narizenou STK jsem taky nepochopil. Pritom technicky stav vozidla je pravidelne na konci zebricku pricin dopravnich nehod, pripadne se do nej vubec nedostane.

    Treba podle tohohle se v Stredoceskem kraji stalo loni 756 nehod a technicky stav vozidel byl pricinou 2 z nich .... tak WTF?

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    22.10.2011 13:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Není tohle právě díky tomu, že auta musí na STK? IMHO jo a kdyby se na STK jezdit přestalo, počet nehod způsobených technickým stavem by šel raketově nahoru.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.10.2011 13:54 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    Raketově nahoru třeba i na 1% ?

    Lidi nejsou tak pitomí, jak si myslíš ... normální člověk přece nebude jezdit v autě, který nebrzdí, nebo má jinou vážnou závadu atd. a někdo, komu tohle nevadí, vetšinou kašle i na STK.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    =^..^= AmigaPower® avatar 22.10.2011 13:58 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    normální člověk přece nebude jezdit v autě, který nebrzdí, nebo má jinou vážnou závadu atd.
    Mam to brát jako osobní útok?! :-D
    PepaSFI avatar 22.10.2011 17:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    to by ses divil kolik lidí úplně kašle na údržbu a nezajímá je technický stav. Někdy ani před tou prohlídkou. Před pár lety jsem viděl přímo přede mnou na STK jak z prohlídky vyhodili jinak pěkný Mercedes protože mu nesvítily asi dvě třetiny žárovek. Technik byl vytočenej a ani se mu nedivím. To je prostě hovadství nejvyššího stupně, když někdo není schopnej před prohlídkou si to auto obejít jestli to svítí tak je lempl debil a ignorant. Že něco blbě brzdí nebo má špatný emise laik nemusí vůbec poznat, ale když půlka světel nesvítí, to je ignorantství.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    22.10.2011 23:42 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    proč? auta jsou spotřebák jako každej jinej. je to jako kdyby se na technickou muselo s kompama a nějaký to půlprocento nebo kolik je těch buzíků s linuxem nemělo funkční zvukovky, grafiky, kamerky a já nevim co všechno v tom pseudosystému nefunguje.
    gtz avatar 22.10.2011 23:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pokud nechcete psat k veci pak prosim prestante trollovat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.10.2011 19:51 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Normalni clovek nebude jezdit autem ktere treba spatne brzdi, ale co je spatne brzdi? Pokud se nedostanes do krajni situace, nezjistis treba:
    • ze nemas brzdove hadicky napojede do krize (leva predni, prava zadni na jeden okruh...) pricemz jeden okruh je slabsi
    • ze ti nektera z brzd nebrzdi jak by mela
    diky tomu nepozorujes zadne problemy, protoze brzdis s predstihem a predvidas, ale pak si nucen to zaslapnout a auto se hrne na jednu stranu...
    STK je dobra uz z preventivnich duvodu, ale dostacujici je po 4 letech u novych aut a po 2 letech u starsich aut.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    22.10.2011 20:05 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    Mno, dobře. To je fakt, že to člověk asi běžně nepozná. Ale stejně by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby tu STK zrušili.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    22.10.2011 20:12 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ja bych to nerad zjistoval...v dobach komunismu policajti vedeli moc dobre co na to auto patri a clovek prisel o technicak i kdyz tam mel jen o 5% nizsi gumy. Dneska policajti nevedi o tech autech nic, takez pri prohlidce na nic neprijdou, takze budme radi ze STK je. Ale na druhou stranu je opravdu sproste a vydriduzske tam hnat auto na prikaz policie...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    PepaSFI avatar 23.10.2011 09:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    brzdové hadičky do kříže??? To bylo pokud vím jen u Favorita, tenhle podivnej nápad. Jinak snad všude to je jeden okruh na přední a druhý na zadní což má ostatně svou logiku. Když prdne trubka tak jeden okruh nejde, auto brzdí jen předníma nebo jen zadníma, tedy hůř ale rovně. Zatímco když to je křížem tak na jedné straně brzdí účinnějčí přední a na druhé slabší zadní brzda, což v praxi znamená že to chytne bočáka.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.10.2011 09:52 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ok, predni naprava samostatny okruh a zadni naprava samostatny okruh je taky reseni. Davat to do krize byl standard. Nicmene uz jsem potkal i auta co to mela leva strana jeden okruh, prava strana druhy okruh...slapl si na brzdu a auto melo tendenci jit ze silnice.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    23.10.2011 12:30 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Kdyz mi u Warana nepujdou zadni brzdy, dopredu dam uplne sjety gumy, dovnitr 5 lidi a za to vlek s tunou dreva, tak hadam zabrzdim driv, nez stejne rychle jedouci skoda 120 s peti lidma uvnitr a perfektne sestelovanyma funl novyma (z vyroby zprasenyma) brzdama.

    Rozdil je jen v tom, ze v tomhle absurdistanu by me buzerovali za tunu na vleku, gumy a brzdy, zatmco ten s tou skodovkou by byl v pohode.

    Jinak krome zavad z niceho nic (dohaje, na minule krizovatce to brzdilo normalne) neni technicky stav pro neretardovaneho ridice problem. Proste jedu tak rychle, abych zabrzdil na vzdalenost kam vidim a zareagoval na veci, co se muzou stat. Kdyz to nebrzdi jak ma, tak holt nejedu tak rychle ne?

    Yokotashi

    chapadla.cz
    23.10.2011 12:42 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak to ani náhodou. Nevím co je Waran, ale pásové vozidlo to nebude, takže...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    gtz avatar 23.10.2011 12:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Hádám něco od VW možná Tuareg
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    belisarivs avatar 23.10.2011 13:25 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Prdlajz. Vartas jak z praku.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.10.2011 19:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To nic, Yokotashi trpí fixní ideou, že všechny Škody 105/120 měly už z principu mizerné brzdy, zatímco jeho Wartburg brzdí naprosto dokonale. Co se té druhé půlky týče, v tom se s ním samozřejmě přít nemůžu, ale u takhle starých aut jsou samozřejmě u každé značky obrovské rozdíly mezi jednotlivými kusy (především v závislosti na údržbě).
    PepaSFI avatar 23.10.2011 19:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    tak popravdě řečeno, ty škodovky měly mizerné brzdy. Nevím jak ve srovnání s Wartburgem, s tím jsem jel jen krátce takže nehodlám posuzovat, ale ve srovnání s Trabantem určitě. Řízení bylo ještě horší. Trabant měl hřebenové, zcela shodné s tím co dnes používají snad všechna auta, škodovka měla šnekové cosi, setkávaly se v tom vzájemně se vylučující principy takže to buď mělo strašnou vůli nebo s tím nešlo hnout.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.10.2011 20:17 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Skoda mela od Skody 105/120 M - tj. ta sirsi co prisla cca 1983/1984 hrebenove rizeni. Brzdy byly solidni na Skode 130, kde byly ctyrpistkove trmeny. Wartburg mela na vsech kolech bubnove brzdy, ktere mely slusny nastup, ale rychle vadly - nekdo daval brzdovy valec z Moskvice....
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    24.10.2011 01:09 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Od roku 1974 jsou na prednich kolech Wartburgu kotouce. Zadek brzdi dost - az tak, ze tam je omezovac brzdneho tlaku.

    Krome toho, ze jsem nekolik (asi 6) S105 a 120 ridil, tak jsem se doslechl, ze mely i vyjimku na brzdy. V kazdem pripade lepe brzdil i Velorex 435.0 (ctyrkolka).

    V S130/135 jsem snad ani nikdy nesedel, rozhodne neridil, takze netusim.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    24.10.2011 06:43 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ja jsem za svuj zivot ridil dve 353, ale obe mely brzdy dost slabe, k tomu to nebrzdilo motorem (byl na to prepinac, ale ten jsem zapnuty nemel). Se Skodarnama jsem najezdil vic, mezi 130 a 105/120 byl obrovsky rozdil - zadni napravy, brzdy, osmikanalova hlava valcu. U techto skodovek byl zejmena motor co kus to original, mel jsem jednu 120 co jezdila lip jak nektere stotricitky...ale kazda brzdila rozhodne lip nez Wartburg. Trabant, ani Velorex soudit nemuzu, tim jsem nejel.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    24.10.2011 08:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak jsem psal, u těch starých aut je to kus od kusu; u škodovek to IIRC souviselo se zpuchřením jakési gumové hadice od posilovače, která pak netěsnila.
    gtz avatar 24.10.2011 10:10 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ano v tom máte pravdu ta hadička se měla měnit jednou za nějakou dobu. Ale problém tehdy byl, že ty hadičky nebyly :-) Auta např. z Vrchlabí byly v pohodě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.10.2011 10:24 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    S 130/135 mají vepředu čtyřpístkové brzdiče a desitčky na ně jsou stjené jako pro Wartburg. Jinak omezovač tlaku tam bude taky nejspíš proto, že Wartburg má motor vepředu a tudíž lehký zadek - takže by se kola brzo blokovala. Všechny Škody typu 742 mají motor vzadu, tímpádem težkou řiť a tak nepotřebují omezovač...

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    gtz avatar 24.10.2011 11:16 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    A Wartuburg v zimě a v kopcích/na horách?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 20:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Se Škodou 105 jsem toho najezdil celkem dost, konstrukčních nedomyšleností na ní byla spousta, vůle řízení byla šílená, ale rozhodně o ní nemůžu říct, že by špatně brzdila.
    gtz avatar 23.10.2011 20:55 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Potvrzuji, mel jsem 105 a pak 120LS a ta 120, kterou jsem mel od 1988 nebrzdila nijak spatne. Od tech dob co se bylo hrebenove rizeni se skodarna ridila celkem slusne.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.10.2011 20:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Odpověděli ti jiní. Dodal bych, že kdyby se povinně nechodilo na STK, měla by auta častěji špatně seřízená nebo nehomologovaná světla, což by počet nehod taky ovlivnilo. Lidi by jezdili s neúčinnými tlumiči, apod. Největší větší vliv by ale měly brzdy, samozřejmě. Nedostatečnou účinnost zadních třeba brzd běžný řidič za běžných okolností nepozná. Pak se mu ale kvůli tomu předčasně při sjezdu za letního dne unaví ty přední a nečekaně mu to přestane brzdit. STK je vopruz, ale smysl to myslím má.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.10.2011 21:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já bych tu technickou kontrolu až tak nepřeceňoval. Teoreticky je to dobrá věc, ale v našich podmínkách není problém technickou zařídit i s autem, které by správně vůbec nemělo vyjet na silnici…
    22.10.2011 22:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To jsou ty dva případy ve Středočeském kraji...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.10.2011 22:41 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    přesně tak ... jinak nechápu, jak bych mohl potkávat tolik aut se skly, skrz které není vidět (v obou směrech!), s xenony bez čištění a naklápění, s rourou z kamen na výfuku, atd.
    gtz avatar 22.10.2011 22:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Praxe byla dat auto nekam do servisu a ti udelali i STK. Coz v mnoha pripadech znamenalo jit na STK jen s papiry bez auta. No jak STK zacala mit kamery tak se tam sice muselo s autem, ale kamery jsou jen na vstupu do haly kde s dela STK a myslim, ze i na vystupu. Takze si domyslime zbytek a jen nam vse jasne. Videl jsem ale tolik a tolik aut co tu STK by za normalnich okolnosti proste nemeli narok dostat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 22.10.2011 23:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    AFAIK ty kamery nebyly zavedeny povinně, aspoň u nás na STK nejsou. Vím jen o tom, že se výsledky zadávají on-line do systému na ministerstvu dopravy. A aby se to těm ochcávačům trochu znepříjemnilo, musí se zadat začátek kontroly a výsledky pak nejdou vložit dřív, než uplyne doba určená pro kontrolu (což samozřejmě neznamená, že to nejde obejít -jen nejde zvládnout kontrolu za 3 minuty jako dřív). Byl plán, že by se musely on-line zadávat postupně jednotlivé kontrolní úkony (např. zavěšení kol, světel, lékárničky atd.), ale to taky zatím není.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.10.2011 09:31 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Udrzbu nechavam pravidelne delat v servisu. Proc mam jeste zabijet den dovolene, pripadne byt den bez auta, kvuli urednicke saskarne zvane STK, a blbosti zvane mereni emisi? Aha, je to proto, abych zase zbytecne utratil penize kvuli narizeni statu. Kdo kasle na udrzbu auta, kasle i na technickou. Vysledek je stejny.
    gtz avatar 21.10.2011 23:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jsem hodne zvedav jak dopadnou nase silnice po tom avizovanem zvyseni mytneho o cca 25%. Spousta kamionu pak pojede pres silnice prvni tridy, takze to bude zase dilko po nich jezdit. Jejich slibene mytne na silnicich prvni a druhe tridy pro kamiony se stale odklada a odklada.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2011 17:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Přesně tak. Vzhledem ke škodám způsobovaným kamiony by měl být draze placený každý kilometr. Při pohledu na silnice s vyjetými kolejemi mám pochybnosti, že mýt samo o sobě zaplatí ty opravy.
    gtz avatar 22.10.2011 18:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Bohužel je to tak, i když je mýto pro ně výdělečné tak příští rok to vidím bledě. Navýšení o 25% je celkem hodně , mluvilo se o ně pro levnější naftě apod. a jiných tarifech, ale ty zdaleka nejsou. Ale to bylo jen pro naše řidiče. Ti cizí kterých je zde většina pojedou přes naše 1+2+3 silnice a tam to bude vypadat hrozně. Mluvilo se nebo byl již nějaký výběr, ale zatím se o tom ani zdaleka nehovořilo tak, aby mohlo být mýto pro ně zavedené.

    Oni spíše uvažují i tak, že od dalšího roku nebudou viněty, ale ta krabička, která bude umět jak Dálnice tak i ostatní silnice. Otázka je kdy to bude chtít stát udělat pro nás.

    Mně jde i o to, že máme nejdražší dálnice málem v Evropě a nová cena známky nekoresponduje s kvalitou služeb. Na takovém kousku chtějí vybírat 1500.- no co na to říct. Jistě, rakušáci mají známku dražší, ale mají delší síť, kvalitativně lepší služby než jsou u nás. No uvidíme co bude dále
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2011 23:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Mně jde i o to, že máme nejdražší dálnice málem v Evropě a nová cena známky nekoresponduje s kvalitou služeb.
    Jo, ale bez těch peněz se to nikdy nezlepší :-( Já jsem teda fanoušek železniční přepravy a jen s lítostí vidím, jak leží ladem koleje, které kdysi stály stát na současné peníze miliardy.
    gtz avatar 23.10.2011 00:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Chce to dotace, dotace a zase dotace. Od 1.1. se maji rusit dalsi trate pro ktere CD nema penize. A preprava nakladu po zeleznici bohuzel dnes neni zrovna v kurzu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 20:32 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    By mě zajímalo, proč prostě nezavedou silniční daň pro dopravce. Na hranicích maj bejt váhy a hned jim dát flastr za přeložený auto, nebo nepustit vůbec. Vážně by to nešlo?
    22.10.2011 14:51 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Souhlasim, ze zakonem to upravovat je blbost. Ale co se da delat, kdyz na silnici se dostanou blbci, kteri a) neumi jezdit v lete za slunecneho pocasi, b) si mysli, ze jezdit umi a jizda na namraze je naprosto stejna jako jizda v lete a proto jsou zimni gumy zbytecny.

    Jednou jsme jeli do Rakouska do hor, prijeli jsme k jednomu mirnymu stoupacku, kde byla znacka retezu. Zadny jsme tehdy jeste nemeli, tak manzelka navrhla, ze to zkusime. Popojeli jsme jenom kousek za znacku a auto nejelo. Takze jsem dal zpatecku a opravdu pomalinku dozouval/doklouzal zpet ke znacce. Tam jsme to otocili a vratili se do blizke vesnicky pro retezy. A pak i s tema retezama to bylo dost o hubu. Takze kdyz jsem pred tydnem vyjizdel z CH do CZ, tak uz jsem kola nechal vymenit. Nerad bych si nekde kolem CZ-DE hranic zaklouzal na letnich.
    22.10.2011 20:18 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Svetla na denni sviceni. Jeden zajimavy fenomen ktery lidem bud moc nevadi a nebo jej jeste nezpozorovali. V minulosti byl dosti velky a nebezpecny nesvar, ze mnoho ridicu nevedelo, kdy si roznou svetla. Prislo denni sviceni a problem zmizel, na par zapometlivcu se bliklo svetelnou houkackou, ale obecne byl problem vyresen.
    V posledni dobe se velice rozmohla svetla pro denni sviceni. A problem je znovu na svete, ta svetla maji v noci malou intenzitu, dozadu auto nesviti vubec. Osobne se mi tedy svetla pro denni sviceni nelibi a pokud by se me nekdo zeptal ci bych mel moznost to nejak ovlivnit, byl bych pro jejich zakaz a za zavedeni celodenniho sviceni klasickymi potkavackami.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    22.10.2011 23:45 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    a já bych zase zakázal svícení při rozumné viditelnosti. pokud někdo nevidí auto za pěknýho dne tak nemá na silnici co dělat.
    gtz avatar 22.10.2011 23:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Denni sviceni bylo male lobby pro vyrobce zarovek. Ty co jsou dneska na trhu nevydrzi toho tolik co by mely.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 10:59 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To denní svícení má svoje opodstatnění zejména třeba teď na podzim, kdy sluníčko je dost nízko. Ta světla podstatně zlepšují viditelnost, umocňují vnímání rychlosti protijedoucího vozidla. Nevýhodou je určité skrytí motorek v provozu a také vozidla která nesvítí, protože ta se stávají mezi svítícími vozidly v určitých případech "neviditelná".
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 23.10.2011 11:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jásné, chápu, ale obecně již ty žárovky dneska nevydrží tolik to co dříve. Před nějakou dobou jsem kupovával do auta pouze OSRAM apod. tedy žárovky značkové a H7 i mlhové vydržely zhruba 1/2 roku. Pak jsem jednou spěchal a koupil jsem nějaký BAUHAUS-CHINA made H7 komplet. A ty číské žárovky za 65.- vydržely více než ty značkové za 300.- Já s tím denním svícením problém nemám, ale někdy mne dokáží vytočit lidé co ráno za šera a blbé viditelnosti obecně používají jen ty denní. Zezadu nejsou vidět vůbec a zepředu je vidět jen nějaká bludička.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 11:22 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Plne chapu. Taky se nedivam moc na znacku zarovek, nema to smysl. Stejny trend jsem zaznamenal u gumicek steracu kdy univerzal mi vydrzeli podstatne vice nez originalni nahradni dil.
    Povinne denni sviceni, za predpokladu ze bude vynucovano i policii, by melo odstranit prave nesvar vozidel ktere radne nesviti za snizene viditelnosti...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 23.10.2011 11:37 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ano, ať to tak udělají a bude po problémech. Chtělo by to definovat kdy se musí použít mlhovky apod. Když jsem onehdy ráno do Brna tak více než 1/2 aut v mlze nesvítila ani vpředu ani vzadu. V některých místech jsem viděl jen bludičku co na mne zdáli bliká.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.10.2011 00:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To není otázka vidí / nevidí. Světla dávají jednoznačně najevo, že tohle auto je v provozu. Já s tím souhlasím.
    23.10.2011 10:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Světla dávají jednoznačně najevo, že tohle auto je v provozu.
    ROFL :-D
    25.10.2011 09:40 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Je skvele, se kdyz mezi radou aut v provozu, tedy osvetlenych, skryva par cyklistu. Sice taky v provozu, ale neosvetlenych.
    gtz avatar 25.10.2011 13:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ráno dneska šedo není skoro vidět a nějaký pumpičkář jede cestou necestou a bez světel. Málem nebyl vidět. Co s tím? a kdo ho bude pokutovat?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 25.10.2011 17:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    kdo by ho pokutoval? Přece nikdo! A když ho sestřelíš tak tě ještě roznesou v televizi jako bezohledného piráta co ublížil chudáčkovi.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 25.10.2011 17:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    stává se to zde hodně ráno, kdy lidé jezdí do penamu/ z penamu. A je to ještě k tomu cesta takovým jakoby lesem. zde cesta po "zastávecké rovně". A viděl jsem i takové joudu co jel beze světel na té nově opravené silnici (!! kostky jsou konečně fuč)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.10.2011 19:57 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Bohuzel dopravni policie to nebude, to je na ne moc brzy a moc tma. Lepsi je stoupnout si za ceduly na vjezdu/vyjezdu z obce a merit za krovim....to je totiz prevence....
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 25.10.2011 20:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    vjezdu/vyjezdu z obce a merit za krovim
    sjezd z D1 Kývalka směr na Rosice a po kousek dole je "80" kde pravidelně stávají (tam říkám ano, protože na té křižovatce je hodně bouranců).

    Pak např. kousek od nás pár metrů před koncem obce si stoupnou s radarem k jednomu plotu. Ale oni jsou již tím pro smích, protože skoro každý to jejich auto zná.

    Většinou státní cosi dělají, ti jsou nějak v pohodě, ale měští jsou krysy, kteří měří tam, aby obecní kasa se měla lépe.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.10.2011 11:03 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    sjezd z D1 Kývalka směr na Rosice a po kousek dole je "80" kde pravidelně stávají
    znám moc dobře, jezdím tam (tachometrových) 120, nikdy mě tam nezměřili - viděl jsem je tam jednou jedinkrát, letos v létě; zrovna jsem vezl stopaře z donucení, vybodovanýho kvůli parkování a rychlosti, tak mi je ukazoval a komentoval to taky, že jsou tam často ... tak já nevím, asi už maj po šichtě, když tam bejvám já ...
    (tam říkám ano, protože na té křižovatce je hodně bouranců).
    fakt nechápu, jak tam někdo může bourat - je tam rozhled na hony daleko, místa spousta a provoz relativně řídkej

    takže tu sníženou rychlost považuju za pěknou pitominu (ono už jen těch formálních 90 je tam dost málo) ... samozřejmě, že když se mi v tý křižovatce někdo motá, tak si třeba i zpomalím, ale proč se doprdele na široký přehledný dvouproudovce mimo obec mám vléct jak sopel, když jsem tam sám?
    gtz avatar 26.10.2011 12:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Za tento týden jsem je tam viděl dvakrát, jednou ráno a jednou odpoledne. Ta "80" tak je protože v minulosti (i nedávno) tam bylo pár zlých bouraček (většinou Ti co jeli zleva na hlavní nedali přednost). Hodněkrát se mi tam stalo když jsem jel ráno do práce tak mi tam vletěl x.krát kamion. On vjede z té boční přímo do rychlého pruhu. A někdy to bylo o fous.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.10.2011 12:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    (většinou Ti co jeli zleva na hlavní nedali přednost). Hodněkrát se mi tam stalo když jsem jel ráno do práce tak mi tam vletěl x.krát kamion. On vjede z té boční přímo do rychlého pruhu.
    to ale mluvíš o směru do Brna, ne z Brna, na což omezení rychlosti z Brna jaksi nemá moc vliv

    no a do Brna je to do kopce, takže se o kousek líp brzdí, když vidíš, že se ti tam nějakej expert cpe - což právě tady IMHO vidíš docela dobře, et vice versa, ten expert by měl taky vidět, že tam má auto na přednosti

    když to nerespektuje, tak tomu nepomůže ani když tam pojedeš krokem - akorát následky budou mírnější, ale jak jsem řekl, podle mého je tam dost času na dobrždění
    26.10.2011 13:10 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek

    IMHO je to u nás celkem častý jev, že když se někde mimo město stávají nehody ve vysokých rychlostech (třeba 120km/h +), tak se tam dá omezení. Ti, co tam předtím jeli 90 +/- tam jezdí těch 70 +/- a Ti, co tam lítali 150 to ignorují .... safety first!!

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    gtz avatar 26.10.2011 13:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ty bouračky co jsem tam viděl byly většinou v obou směrech, většina sice byla s autem co jede nahoru. Ta značka je tam možná i proto, aby ty auta co jedou z Ostrovačic měla větší šanci se dostat na hlavní. Já bych tu značku tam dal jen v zimě, protože ten kopec bývá v zimě hodně namrzlý a párkrát jsem tam měl co dělat abych dobrzdil a nevzal sebou autobus který se snažil odbočit (hrabal, klouzal a nejel). Místní lidé to místo znají a ví, že tam vybírají. Nedávno tam na mne blikala nějaká audina, tak jsem ji nechal jet a pod kopcem již ho měli (mohl tam jet tak 150,-) :-)

    Někdy jsou u začátku značky Rosice a berou to hned u té hospody. Ty jsem tam viděl asi 3x
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.10.2011 17:55 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    no tak na náledí tam těch 120 samozřejmě nejedu ;-) ... a i těch 80 může být moc, takže opět, značka k ničemu
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2011 23:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Svetla na denni sviceni.
    Tím se myslí obrysová světla? Naše auto je umožňuje použít, jen když je vypnutý motor. Jinak spustí automaticky potkávačky - tak to má většina nových aut a je to tak jen dobře.
    gtz avatar 23.10.2011 00:10 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Myslel ty svetla pro povinne denni sviceni. Ty co jsou u nekterych aut dodelavana (LED apod.) popr. nektera auta je maji od vyroby. Jenze to ma sve ale, i kdyz je za dne celkem sero pak lide sviti tim a zadek auta nesviti vubec. BTW: obrysovky se musi dat spustit kdykoliv. (Opel ma polohu Obrysovky, Potkavacky a lze zapnout to nebo to)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.10.2011 01:08 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak u nás obrysovky nejde samostatně zapnout kdykoliv. V softwaru je prostě nastaveno, že za provozu auta musí v této zemi být potkávačky a vypnout je proto nenechá.
    gtz avatar 23.10.2011 01:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    U Oplu to bylo až u vozů modelového roku 2009, nižší ročníky buď to neměly vůbec nebo jen některé modely za příplatek. U novějších Zafira/Astra cca 2008 je to tak, když vložíš klíč tak se rozsvítí obrysovky. Po nastartování všechno zhasne a pak je to jen na tobě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 23.10.2011 09:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    jde o to jestli to tak má být nebo tam dovozce nechal naprogramovat nějakou podivnost. Někde v zákoně je dokonce psáno že v případě že by došlo k oslnění řidiče vozidla, vlaku či plavidla, má se přpnout jen na obrysovky. Je fakt že některá vozidla mají někdy podivné funkce. Bráchův Citroen má veškeré osvětlení ovládané takovým multifunkčním sdruženým ovladačem s tolika funkcema že by v tom jeden zabloudil. Pohybama celou páčkou se klasicky ovládají blinkry a přepínání dálkových světel. Otáčením různých částí páčky se zapínají obrysovky, hlavní světla a přední a zadní mlhovky. A právě ty mlhovky jsou divné. V první poloze to zapne přední mlhovky které podle našich předpisů použít nemusíte a někdy dokonce nesmíte. A teprve v druhé poloze to zapne zadní mlhovku kterou naopak použít musíte, takže se ta multifunkčnost může dostat do konfliktu se zákonem.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.10.2011 09:56 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je velice problem koncernu VW a najdou se i jini, nejdou tam mlhovky zapinat nezavisle, je tam otocny knoflik ktery se vytahuje do kabiny, prvni poloha jsou predni mlhovky, druha poloha jsou predni+zadni mlhovky. Ja vzdycky zhasinam predni mlhovky kdyz dojedu vozidla pred sebou a zadni, pokud nekdo dojede me. Ale mnoho ridicu sviti jak vanocni stromecek cimz zbytecne oslnuje. Potkavackama by k oslneni dojit nemelo, pokud je napr. zadni naprava zatizena, mel ridic seridit svetla - dnesni auta uz nejakou dobu maji naklapeni svetel z mista ridice.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    23.10.2011 19:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je velice problem koncernu VW a najdou se i jini, nejdou tam mlhovky zapinat nezavisle, je tam otocny knoflik ktery se vytahuje do kabiny, prvni poloha jsou predni mlhovky, druha poloha jsou predni+zadni mlhovky.

    Tohle bohužel má i můj Focus (jen se tak děje vytažením přepínače z desky). Přitom silniční zákon v podstatě vylučuje možnost, že by auto mohlo legálně svítit předními mlhovkami, aniž by zároveň svítily i zadní. Ptal jsem se v servisu, jestli by to nešlo přehodit na žádné/zadní/oboje, ale tvářili se že ne.

    Ja vzdycky zhasinam predni mlhovky kdyz dojedu vozidla pred sebou

    Proč? Přední mlhovky svítí směrem dolů a jediná situace, kdy mohou někoho oslnit, je protijedoucí vozidlo odrazem od mokré silnice (když není mlha). Pokud vám svítí jinak, ve vlastním zájmu si je seřiďte.

    23.10.2011 20:21 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Predni mlhovky osvetluji napriklad i pres zrcatka, staci kdyz auto mirne vybocuje do boku nebo pokud udrzuje bezpecnou vzdalenost.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    =^..^= AmigaPower® avatar 23.10.2011 20:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nevim o jakym VW tady mluvíš, ale minimálně Fabie má 1-zadní, 2-zadní+přední.
    23.10.2011 20:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    V tom případě jsou (není-li to odrazem od země) špatně seřízené.
    gtz avatar 23.10.2011 20:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak jsem psal Opel je ma na samostane tlacitko. Jak predni tak i zadni. Je to i tim, ze zadni jsou dle zakona, ale predni jsou v doplnkove vybave. Mlhovky oslnuji i protoze vozidlo pouziva v normalnim pocasi dva zdroje. Tedy pak auto proti tobe sviti 65W+65W misto standardnich 65W.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 20:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jenže správně seřízená přední mlhovka nesvítí "proti mně". Přední mlhovky jsou níž než hlavní světlomety a jsou (resp. mají být) sklopené víc dolů - jinak ani nemají smysl.
    gtz avatar 23.10.2011 21:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    V tom mate pravdu, ale nekdy staci i to, ze vidite zdroj svetla, ktery tam proste nema co delat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    =^..^= AmigaPower® avatar 23.10.2011 21:09 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    sklopené víc dolů
    LOL! :-D to je ale blbost! Mlhovkama mlhu podsvětluješ, nemůžou mít větší sklon už jen proto, že jsou umístěný tak nízko, že bys viděl hovno a né silnici...
    gtz avatar 23.10.2011 11:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Naštěstí OPEL má na ovládání předních i zadních mlhovek samostatné spínače.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 11:03 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Některá vozidla mají světla pro denní svícení již od výrobce, mnohdy se využijí světla potkávací - každý výrobce to má pak zpracováno jinak, např. Škoda svítí předními světly po otočení klíčem (klasický vypínač světel pak rožne světla zadní a osvětlení přístrojové desky), např. u italů se šlo cestou že člověk nechává světla zapnutá permanentně a vypnutí a vytáhnutí klíče světla zhasne - toto mě osobně vyhovuje nejvíce.
    Pak se dají dokoupit světla pro denní svícení, většinou LED.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    23.10.2011 08:59 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zrovna nedávno jsem téměř přehlédl auto které mělo zapnuté asi jen parkovačky. Bylo to před sedmou ráno za deště a byla ještě tma a mokrá silnice pohlcovala skoro všechno světlo. Přijedu na křižovatku a chci zahnout doleva na hlavní. Kouknu doleva a v dostatečné dálce vidím řadu svítících aut. Kouknu doprava a vidím blížící se řadu svítících aut, ale před nimi je mezera kam se ještě vejdu. Vezmu za plyn a pro jistotu koukám ještě doleva. Najednou s hrůzou zjišťuji, že před tou řadou svítících aut je auto, které svítí asi jen na parkovačky, možná na denní světla. Naštěstí jsem seděl na skútru, takže ještě v křižovatce jsem vešel k levému kraji silnice a k bouračce nedošlo. Jet ale v autě, tak by to asi skončilo bouračkou, protože to auto jsem viděl až když bylo tak 15-20 metrů daleko. Prostě to auto před řadou normálně svítících aut nebylo vidět.
    PepaSFI avatar 23.10.2011 11:49 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    když je tak ta řeč o klouzání,v pátek 28.10. je v Brně na okruhu Den otevřené dráhy. Kromě jiných atrakcí je tam zdarma k dispozici dráha na školu smyku. Pokud bude trochu počasí tak tam budu a rád bych si to vyzkoušel. Nedávno jsem pořídil jiné auto a to se bude na kluzkém povrchu asi chovat velice odlišně a tak si to klouzání chci prubnout na nečisto :-)
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 23.10.2011 11:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nové jiné auto? Zase Italské?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 23.10.2011 16:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    samozřejmě, jak jinak. :-) Tak nějak jsem vybíral mezi italem a japoncem, buď Fiat Panda 100 HP nebo Suzuki Swift. Panda 100HP je těžce nedostupná, ojetina se objeví tak jedna za rok. Prostě kdo to má tak se toho nezbavuje. A taky na naše skvělé silnice auto s nízkým a tvrdým sportovním podvozkem není to pravý. Swift zas je citelně dražší a taky servis se docela prodraží. A pak jsem natrefil na Pandu 4x4. Bláznivý auto který svádí k praštěným nápadům. Dá se říct že se těším na zimu. Teda já se těšil vždycky, to klouzání a hrabání mě baví, ale tohle je další výzva :-)
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 23.10.2011 16:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Klouzání a hrabání na našich silničkách je hodně velká výzva :-) Nemá Panda náhodou ABS? Pak by to klouzání a smyky nebyly nic moc. Já jsem si na jedné akci hrál s Vectrou 4x4 a nebylo to nic moc. Ale tam byl přenos mezi zadkem a předkem v 50:50 poměru. Panda má myslím 70:30 (zadek, předek). O tom klouzání a hrabání by mohl být hezký blogpost :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 23.10.2011 17:41 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    ABS to samozřejmě má, jako všechny dnešní auta. Ten přenos síly tam je proměnlivý podle potřeby. Je tam viskózní spojka která se zatahuje podle toho jaká síla na ni působí. Normálně zabírá předek, na zadek jde jen pár procent. Když přední kola hrábnou, vznikne rozdíl otáček mezi předkem a zadkem a tím se objeví rozdíl sil mezi vstupem a výstupem té viskospojky. Ta se začne zatahovat a plynule začne zabírat zadek. Funguje to na principu změny viskozity náplně mezi lamelami té spojky. Zabírá to plynule, vpodstatě není poznat kdy to zabralo. Jen když se to vezme do zatáčky pod plynem tak to nejdřív začne nedotáčivě a pak to plynule přejde v mírnou přetáčivost. Na písku to docela hezky driftuje, uvidíme co to udělá na sněhu. Není to žádná dálniční stíhačka, ty převody navíc jsou znát, výkonu to nemá nazbyt, ale v nižších rychlostech je to zábavné auto. Tahle reklama to myslím vystihla.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 23.10.2011 20:35 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Dival jsem se na testy a celkem slusne auticko.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 17:49 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ahoj, V zákoně je definovaná zimní pneumatika jeko ta,která "má na boku označení písmeny M+S", což moje celoroční pneu splňují a to jsem je koupil jako letní :-). Zimní nicméně nasadím v okamžiku, kdy to bude mít smysl. Jezdím zhruba jednou měsíčně D1 a pak kopce, kde se bez řetězů vůbec nedá.
    23.10.2011 17:52 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    celoroční pneu?
    To je to nejhorší co se dá nazout, ne? V létě není nad pořádnou letní gumu, v zimě zimní. Nechápu, že s tím může mít někdo problém.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 23.10.2011 18:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    neviděl bych to až tak jednoznačně. Gumy jsou vždycky kompromis, ta co je skvělá na mokru v teplotách kolem nuly může totálně selhat ve sněhu a naopak. Jaké gumy vybírat když někdo jezdí v mokré soli pražských ulic i v zasněžených kopcích? A pro někoho kdo najede 5000 kilometrů ročně, na dálnici nikdy a v zimě jen když je hezky, pro toho můžou být celoroční gumy dobrou volbou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 23.10.2011 20:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pokud jsou ty celorocni od standardniho vyrobce pak se s nima da nejak jezdit po cely rok. Nekdy je ta celorocni mozna lepsi nez ty gumy co se mohutne kupuji v supermarktech a ostatnich bau-marketech. Dival jsem se onehdy co tam pekneho prodavaji a ve vetsine pripadu slo o repasovane pneumatiky (cord Michelin. Pirelli apod.), ale delane hodne nekvalitne (Polsko). Kupuji se hodne protoze jsou LEVNE.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 20:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No ty protektorové hrůzy co se levně prodávají jsou totální šílenost a nechápu, že to není zakázané. V životě by mě to nenapadlo nasadit na auto.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    gtz avatar 23.10.2011 21:02 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Neni to zakazane, protoze je to naprosto legalni cinnost. Ale otazka je kdo a jak to udelal. Ty gumy co jsem videl byly opravdu brutus, na jedne jsem dokonce videl flek na boku pneumatiky. No a ten flek byl hodne vybrouseny. Holt vydrzi par dni a pak kolo prdne. Ptal jsem se tam jednoho cloveka zda ty shity nekdo kupuje a on se jen usmal a pravil "nestacime je dovazet"
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.10.2011 22:58 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Neni to zakazane, protoze je to naprosto legalni cinnost.
    Vynikající postřeh...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.10.2011 23:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jen poněkud tautologický… :-)
    gtz avatar 24.10.2011 00:55 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Bohužel je to tak. Tuto činnost nelze omezit je to prostě jen dovoz a kšeft nic jiného. Rozdíly mezi protektory jsou markantní a záleží vždy na tom, kdo je dělá. Jezdil jsem jednu sezónu na protektorech, které byly dělány z 2 letých pneu. A opravdu jsem skoro nepozoroval rozdíl. Problém je v tom, že ty druhé protektory, které se k nám valí po stovkách nikdo ve kšeftě nekontroluje (a bojím se, že je nikdo důkladně nekontroluje ani tam kde se dělají). Prostě prodat a zapomenout (levně koupím draze prodám).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.10.2011 01:33 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No kdyby se hodně chtělo, mohla by na to skočit státní zkušebna a nařídit stažení nebezpečných pneumatik z trhu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Luk avatar 24.10.2011 02:14 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jinak ještě co se týká protektorů, tak na nich v principu není nic špatného. Dokonce jsou mnohé protektory (ano, i ty z Pneu Vraník) lepší než některé prodávané nové gumy. Problém je jen v tom, že některá poškození nelze diagnostikou odhalit a tak může mít člověk smůlu na špatnou gumu, ze které brzy začnou lézt dráty. Než se začal používat ocelokord, šly gumy protektorovat klidně 4-5x.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 24.10.2011 10:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jak jsem psal ty co se dělaly u nás byly v pohodě, protože naši celkem umí a když si to člověk nechal protektorovat tak si nějaký maník prohlédl gumu a řekl zda to jde nebo ne. Viděl jsem jak minulý rok tak i tento celkem hodně velké zmetky, které byly normálně vystavené (baumax, tesco apod.) Bylo pěkně vidět na co se to celé navařilo a dokonce i jak se to tam vařilo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 24.10.2011 10:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Státní udělá to, že výrobci/dovozci řekne, aby dodal xx kusů gum na testy. No a vlk se nažere a koza zůstane nadále celá.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    pushkin avatar 23.10.2011 20:58 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Už mám přezuto :-) Od 13.10 :-) Proč? Zkušenost - dva roky zpátky jsem jel v půlce října na Vysočinu, kde tou dobou bylo již 10cm sněhu s těmi letními pneumatikami vůbec nebylo ono. Tentokráte sice sníh nebyl, ale když jsem přijížděl byly -3°C, to už letní taky nejsou nic moc.

    Jinak k dálničním známkám a mýtnému - doufám, že když už budeme platit o polovinu víc, tak že budou dálnice o onu polovinu kvalitnější. Ale to bych toho asi v ČR chtěl moc. Tady jde v první řadě o zisky, o lidi až v nějaký pětadvacátý.
    25.10.2011 09:48 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Mytne platime ve spotrebni dani z pohonnych hmot. To je nejjednodussi zpusob jeho vyberu, zahrnujici pohyb po vsech cestach i necestach. Bohuzel, statu je to malo, a vetsinu z vybrane castky prodrbe nekde jinde. Proto tady mame hnusne mytne brany se skvelym kseftem pro Kapsch, a casem nejake satelitni mytne, coz bude dalsi vynikajici kseftik, ze ktereho statu zbudou jen drobky.
    gtz avatar 25.10.2011 13:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    O mýtné mi v blogu nešlo, šlo mi o to, že někdo zvýší cenu o 25% aby si stát namastil kapsu, ale to, že ti tiráci budou jezdit po našich rozbitých silnicích to už nikoho nezajímá. Ano mýtné na silnicích pro ně bude, ale nikdo neví kdy. Hodně se spekuluje i o tom, že mýtné bude i pro nás.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.10.2011 08:34 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Prezouvat budu dneska, az privezu kola z pneuservisu. Nasi si poridili jine auto, takze se cekalo co to bude a jestli to bude mit zimaky. Nemelo a chvili jeste trvalo, nez se poridily disky. Nicmene minuly tyden jsem tam hodil vsech osm kol, dneska si pro ne jedu a vecer mne ceka oblibena podzimni hra, "prehazka" :-)
    24.10.2011 10:46 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak "prehazka" nebude gumy na moje auto jeste neprisly, dalsi pokus ve stredu...
    gtz avatar 24.10.2011 11:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No mne čeká tato akce zítra v Brně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 24.10.2011 09:58 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Kedze ma caka garancka a kolesa mam u dealera, prezujem az na nej, nebudem tam chodit 2x. Odhadom tak za mesiac. Akurat nesmiem zastavovat na cerpackach na D1 v useku, kde je zimna znacka ( podovne pre kamiony ), pretoze tam urcite budu pomahat prislusnici VB. Dojazdievanie zimnych v lete je vecou prevadzkoveho rezimu. Na starom Formane som jazdil Debic-y ( 600/ks ) 3 roky celorocne ( cca 30.000 km ), hrozne som bol prekvapeny, ako vela vydrzali. Ale na rychle auto a 40 stupnov v lete na dialnici by som si s nimi netrufol.
    gtz avatar 24.10.2011 11:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Test zimních pneu dle ADAC 2011 rozměr 195/65. Polaris se umístil zhruba ve středu pole :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 24.10.2011 11:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Chyba odkaz ukazuje jen na Polaris, ostatní výsledky jsou zde 195/65 a ostatní testy zde Pneumatiky [Němčina]
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.10.2011 12:06 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Mno nevim, mel jsem pred tremi roky na aute Kleber Krisalp a na jeho nastupci byly ty opevovavene WinterContact ve zhruba stejnem stavu. Moje zkusenosti byly odlisne od testu...
    gtz avatar 24.10.2011 12:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Kleber moc neznám, jezdil jsem soukromě na tom buď to co dával výrobce (Pirelli, Continental) a následně skoro vždy se používala naše Barumka (občas Michelin). Také jsem se díval, že Kleber byl hned za Polarisem (o fous). A firemní auta no tam se dávalo co bylo a párkrát jsem jel i na těch Kleber a tehdy Kleber nesnesl srovnání s Barum. No třeba se výrobce zlepšil.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.10.2011 08:59 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Uz jsem nastval a odmitnul platit dvakrat rocne nekolik stovek pneuservisu za prezuti. Cena stale rostla. Koupil jsem dalsi sadu disku, nechal je obout, a ted si pneumatiky prehodim kdy je potreba. Zadne starosti s objednavanim tri tydny predem a doufat, ze do te doby nenapadne snih, nebo naopak nezacne byt velmi teplo.

    Souhlasim s tim, ze do hor a narocneho terenu to bez nich nejde. Jezdit celou zimu po meste, jako je treba Brno, se vsak bez zimnich da. To, ze jednou, vyjimecne dvakrat za zimu napadne za par hodin 10 i vice cm snehu, coz zpusobi ve meste naprostou kalamitu a pul dne nejezdi skoro nic, vcetne MHD, neni dostatecny duvod.

    Jezdil jsem leta na jednech gumach celorocne, i pres Vysocinu, a nemel jsem s tim zadny problem. Komu ten humbuk se zimnima pneumatikama ma slouzit? Vyrobcum pneumatik? Sice mene casto kupujem letni, ale misto nich sjizdime zimni. Vtloukaji nam do hlavy, ze se maji pouzivat jen 4 roky, a k tomu jeste uzasny limit 4mm na vzorek. Po suchych mestskych silnicich se sjedou dost rychle. Mozna na tom gumarny neco trhnou.

    Prospech vsak ma nepochybne stat. DPH z prodeje pneumatik, DPH ze sezonniho prezouvani, dan z prijmu. Nakonec i ten nakup druhe sady disku mu par kacek prihodi. Navic ma dalsi bic na obcany, aby vedeli, kdo je tady panem, bylo je cim poradne masirovat v mediich. Jeste pridame "vymluvu na osobu blizkou" a uspesne tim odsuneme do pozadi radu skutecne palcivych temat. Policajti muzou opet lepe pomahat a chranit, a vybirat dodatecnou dan za jizdu na letnich gumach v zime. Pojistovny maji dalsi duvod, proc vam nezaplatit rozbite auto. Co na tom, ze je sucho a casto i teplo, ze jsou roky, kdy snih nevidime do pulky prosince, a v breznu uz je nezridka nenavratne pryc. Hlavne, ze nam nejmoudrejsi urednik zakonem naridil, kdy je zima a jak dlouho trva!
    msk avatar 25.10.2011 09:16 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    +1
    pavlix avatar 25.10.2011 10:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    +1
    Hlavne, ze nam nejmoudrejsi urednik zakonem naridil, kdy je zima a jak dlouho trva!

    Poručíme větru, dešti :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jaromír Svoboda avatar 25.10.2011 10:34 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Taky +1

    U nás jsme nikdy v pneuservisu nepřezouvali letní a zimní gumy.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    25.10.2011 10:53 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    otázka ovšem zní ... co s tím hodláš dělat?

    p.s. s tím vybíráním desátku policajty, víc než ta pokuta mi vadí, že stát ze všech dělá potenciální kriminálníky, protože dodržet absolutně vše normální člověk prostě nezvládne, a pak jen stačí na někoho nepohodlného něco vyhrabat
    gtz avatar 25.10.2011 13:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Dnes jsem se vrátil ze servisu, výměna gum cca 1/2 hodiny a 900.- Musím se podívat někde na vrakálu po nějakých lepších discích abych nebyl vázaný na pneuservisy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.10.2011 13:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ja je koupil na Lagunu za 2000,- a nasim na Logana ted (skoro ty same) za 2600,-. Nove stoji stejne jako gumy.
    gtz avatar 25.10.2011 14:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No já jsem zaváhal. Na vrakálu jsem viděl stejného Opla co máme my, totálně zbořeného. Ten borec to tam rozprodával a chtěl za všech 5 gum (elektrony ty celoplošné) a chtěl za to 5000.- Nechtěl to rezervovat a než jsem stačil dojet do Brna a nazpět tak již byly pryč. :-( uvidím snad se zase něco objeví
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.10.2011 14:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ja mel kliku, ze jsem na Corsu sehnal onehda disky za 500,- vsechny ctyri :-)
    gtz avatar 25.10.2011 15:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Na mou Astru to je v pohodě, ale potřeboval jsem na tátovu Zafiru s kterou občas jezdím a tam jsou disky pro 205 gumy. Snad se něco slušného objeví. To co jsem viděl tak není nic moc a nové kupovat nehodlám. Kamarád jezdí dost často ven pro auta apod. tak mi slíbil, že se někde mrkne.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 25.10.2011 15:48 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Lol, ja som kupoval komplet zimne obutie za 20k.
    gtz avatar 25.10.2011 17:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To tě musel někdo pořádně natáhnout. Když jsem minulý rok kupoval právě pro tátovu Zafiru Michelin Alpin - 205/65 tak jsem platil cca 12000.- včetně přezutí. Co to bylo za kola?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 26.10.2011 09:48 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nokian W na elektronoch. Ked som to porovnal s cenami na Internete a pripocital obutie a vyvazenie, usetril by som par stovak, najazdil sa ako kokot a musel si zobrat pol dna dovolenky. Takto som prisiel do showroomu a za 20 min som odchadzal na novych kolesach.
    26.10.2011 11:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Dneska jsem nechal podruhý nasadit kola s Nokian W+ a jsou to výborný gumy, nejsou moc agresivní, ale akorát do Československých podmínek a stály dost málo. Pneuservisák co je nazouval byl nadšen, že je skoro nemusel vyvažovat. Svým způsobem se těším až zase na silnicích bude ležet sníh.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.10.2011 12:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    http://www.e-zabava.net/obrazky/reklamy/50-nokian-nokian-a-brzdna-draha/
    26.10.2011 13:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ojetinu jsme koupili se ztvrdlými zimními Trayaly a naše prádlo pak vypadalo dost podobně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    gtz avatar 26.10.2011 12:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Nokian je slušná guma, to jsi to kupoval včetně elektronů?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 26.10.2011 15:33 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ano, komplet osadene a vyvazene kolesa. Btw mam ich 3. zimu ( teraz pojdu 4. a urcite ju v poho vydrzia *1).

    *1 - na nejake 4mm serem, vymenim ked prestane drzat.
    gtz avatar 26.10.2011 15:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Pokud jsi kupoval Nokiany na NOVYCH discích (tedy jsi platil i elektrony) tak 20k je zajímavá cena. Na tátovo auto jsem dával Michelin Alpin (205/65) a stály cca 12K jen gumy :-(
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 26.10.2011 16:00 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Vsak pre to som to kupil a nespekuloval.
    gtz avatar 26.10.2011 16:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    No já na Astře mám ty celopaprskové hliníkové (4 vyztužené paprsky) a kupoval jsem je za 4000.- za kus (i tak tehdy to byla super cena protože normálně stávaly kolem 7500.- kus).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    msk avatar 27.10.2011 09:16 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Netusim co mam za model ( prezuvam tak za 3 tyzdne ), je to nejake enzo, vraj vhodne na zimu, hviezda o 5 ramenach. Cena hrubym odhadom 2.5-3, guma detto a sme znacne cez 20 :-) Aspon ze sa tie nokiany tolko neopotrebovavaju, nejaky cas tam este vydrzia ...
    gtz avatar 27.10.2011 20:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tak a já bláhový jsem si myslel, že letos značky kam se smí jen s zimní výbavou nebudou, ale omyl. Značky budou stejně jako loni mapa úseků.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.10.2011 20:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    To je taková třešnička na dortu pro případ, že by snad ještě někdo věřil, že ti, kdo vymýšlejí dopravní legislativu, to mají v hlavě v pořádku.
    gtz avatar 27.10.2011 21:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Policie se k tomu vyjádřila, že bude od 1.11 provádět kontroly pouze tam kde jsou tyto značky. Na ostatních komunikacích budou kontroly až prý bude zhoršené počasí. Takže potěš koště :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.10.2011 21:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Proto jsem taky radši měnil už ve středu, přestože bych za normálních okolností ještě počkal. Je mi totiž jasné, že jakmile příští týden spadnou na zem tři vločky, budou silnice obsypané hlídkami jako když tu byl Obama. :-(
    gtz avatar 27.10.2011 21:37 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já v úterý dopoledne a servis byl narvaný až po strop.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 27.10.2011 22:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    já přezouval dnes a byl jsem objednaný od pondělka. Gumy měl gumař naštěstí na skladě a prý to byly jedny z posledních volných. Dílnu má sice zarovnanou až po strop ale všecko zamluvené. Z nové objednávky jednoho z nejběžnějších rozměrů, už nevím jestli na fabii nebo oktávii mu místo 24 kusů dovezli 4 kusy. I své kámoše odříkal na příští týden, má plno zítra i v sobotu, kalendář popsaný až do večera. Po neděli už trochu volnější ale i tak objednává na několik dní dopředu. Prostě se tím novým předpisem stanovil moc ostrý předěl.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    27.10.2011 23:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Vzhledem ke kombinaci kalendářové novely a toho, jak u nás funguje "dopravně preventivní činnost", to dost dobře ani jinak dopadnout nemohlo. To je aspoň můj názor, většina poslanecké sněmovny a 85 procent respondentů ankety na Novinkách (podle nichž je ten zákon špatný, protože se neměl vůbec zabývat klimatickými podmínkami a měl nařídit od-do a basta), ti nejspíš něco jiného čekali.
    gtz avatar 27.10.2011 23:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jenže naši politici moc dobře ví jaký je český člověk a proto se to snažili nějak zmírnit. Spousta lidí třeba v Brně nepřezuje a budou stále jezdit dál na letních.

    Nevím, ale zákon měl nařídit na to období minimální vzorek pro kamiony a ostatní těžká auta. Zimní gumy pro ně skoro neexistují (existují - ale do arktických podmínek a jsou o cca 200% dražší než normální) a stejně většina jich jezdí na tom na čem jezdí celou sezonu. Pak se nedivím, že budou zase stát u každého kopečku.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 28.10.2011 22:45 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    minimální hloubka vzorku pro zimní použití pro vozidla nad 3500kg samozřejmě nařízená je a to 6mm. Problém je totiž někde jinde. Stačí se trochu zamyslet. Řidiči se často rozčilují že kamiony uvázly ve sněhu a přitom jsou sami často sotva schopni zvládnout osobní auto. Málokdo si uvědomí že ten kamion má poháněná dvě kola, tedy 4 pneumatiky které se stýkají s povrchem plochou asi tak čtvrt čtverečního metru a musí to ve sněhu utáhnout soupravu vážící často kolem 30-40 tun! To je asi jako pohánět dvoutunový kombík kolama z bicyklu. Je to zázrak že to v zimě ve sněhu vůbec jede. Ideální by bylo nasadit včas řetězy, jenže na to musí být místo k zastavení a každý se snaží jet dokud to jde. Ty řetězy taky nevydrží věčně, ta zátěž na ně je strašná. A když takovému kamionu ještě zkříží cestu blb v osobáku co musí za každou cenu dopředu, vecpe se před něj a přinutí ho ubrat nebo zabrzdit, tak už se nerozjede.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    29.10.2011 01:51 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Tady bych viděl prostor pro smyslupné využití satelitního mýta - posílat přes GSM moduly, které tam stejně jsou, i info do kamionů o špatných meteo podmínkách v oblasti. Pokud se takové info rozešle a kamion se neodstaví nebo nepředejde uvíznutí třeba řetězy na hnacích a řídících nápravách, bylo by to na tučnou pokutičku zhruba v pěti- až šestimístných řádech, o kterou by se z půlky dělil dopravce a objednatel přepravy (ať to hovno spadne až tam, kde ho vyrábějí kouzelnými zkratkami typu JIT apod.).
    PepaSFI avatar 29.10.2011 10:41 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    hahahahahaha! A kde se ty informace o sjízdnosti vezmou?? Vždyť tady není možný vypotit smysluplné informace na těch pár tabulí na dálnici. Jak by to mělo fungovat? Někdo někde v teplé kanceláři rozhodne že to na Vysočině klouže, zmáčkne kouzelné tlačítko a všechny kamiony od Humpolce, přes Žďárské vrchy až po skoro jižní Moravu půjdou do řetězů? Naštěstí kamiony mají svou infoslužbu, velice efektivní, působící přesně v dané oblasti a jak už to u skvělých užitečných věcí chodí taky nelegální. Jsou to občanské radiostanice neboli CB vysílačky.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 29.10.2011 13:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Brány snímají i sjízdnost a posílají ji na řídící terminály. Minulý rok byl pilotní provoz kdy se data posílala dál policii apod.

    Ano CB je skvělá věc, není nelegální, nelegální je pouze navyšování výkonu. Nebo se pletu? Pokud by se mělo jednat o legální tak se dá celkem schopně využít sdílené pásmo, kde je dosah o něco vyšší s nižším výkonem.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 29.10.2011 16:37 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    to bych docela rád věděl jak a čím ty brány snímají sjízdnost a hlavně jak to rozliší jestli je to sjízdné pro náklaďáček s pár metrákama nebo i pro soupravu s třiceti tunama na hřbetě. CB je nelegální protože řidič nesmí za jízdy držet v ruce hovorové či záznamové zařízení. Další věc je že ani vysílačky ani antény, až na pár výjimek nejsou homologované jako autosoučástky takže v případě že někomu rupne v palici tak může krutě trestat už za to že to v autě je namontované. Autorádia sice taky ne, kromě těch napevno montovaných, ale tam to zatím žádného kreténa nenapadlo. Ale už jsem slyšel o trestech za mobil s handsfree a držákem na palubní desce.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 29.10.2011 17:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Ale už jsem slyšel o trestech za mobil s handsfree a držákem na palubní desce.
    to si děláš srandu?

    Nejsou magnetky povolené? kdysi jsem se díval na tyto antény a hodně z nich mělo homologaci. Nevím jak dnes.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 29.10.2011 18:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    homologaci jako telekomunikační zařízení nebo jako autodoplněk? Cokoliv se vyskytuje v autě nebo na něm a není to očividně cestující nebo náklad, musí mít schválení neboli homologaci. A pokud to je náklad tak musí být bezpečně upevněn, nesmí to ohrožovat, překážet ve výhledu a podobně. Takže třeba držák na mobil nebo navigaci s přísavkou na skle může být problém pokud policajt nemá splníno a jinak máš na autě všechno v pořádku. A pokud máš ten držák připevněný šroubkem někde k plastu tak se stává součástí vozidla a musí mít homologaci. Když ji nemá tak je to závada v technickém stavu vozidla a to přestává sranda. Blbost ale bohužel je to tak. Naštěstí ale prudiči a škodiči podobný choutky moc často nemívají, stačí jim radarové loupežnictví.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 29.10.2011 18:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Jako telekomunikační zařízení. Ale zase na druhou stranu zákon přece neudává kde a jak mohu mít anténu na vozidle to je sice v podmínkách vozidla, ale nikdo se na to nedívá. CB v autech cajti berou "jako, že tam jsou" a na druhou stranu, který cajt poleze do kabiny kamionu? on chce jen doklady k nákladu/vozidlu/přestávky apod. Ohledně těch držáků vím, že s tím byl problém když si to někdo plácl do výhledu. A většina těch levnějších držáků pro mobily je dělána tak, aby držela právě jak píšeš na nějakém držáku přes šroubek. Ale zatím nevím o případu, že by někdo dělal pupínky, že to tam má. Když před cca 2-3 lety se dělalo někde u Prahy nějaké měření signálu (byl tam problém s příjmem TV i s rádiem) a nakonec se zjistilo, že rušení jde z D1 z vozidel kamionů. Tehdy nevím ani jak to dopadlo, ale myslím, že to nějak vyšumělo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 29.10.2011 19:21 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    mě sice nikdy ani policajti ani STK na antény nic neříkali ale iluze si moc nedělám. Někdo vymyslí akci proti pirátům co si hlásí výskyt policejních kontrol a hned se důvod najde. U nás je možný všechno, kdo by řek jak hezky se dá prudit s lékárničkama nebo jak strašným zločinem je když upadne registrační značka. S tím držákem na mobil to před časem bylo, dokonce šlo o značkové příslušenství k telefonu, ne však k autu. Nemůžu to teď najít ale pokuta to byla nepěkná.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 29.10.2011 20:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Brána dokáže snímat prozatím pouze teplotu a ostatní vlivy vidí operátor na kameře. Divím, se, že se vyhazuje za nějaké ostatní ptákoviny, ale na senzory mobilních vah prozatím nejsou prachy. Mobilní váhy by si jistě samy na sebe vydělaly. Druhá věc co jsem někde slyšel, je že se může uvažovat o montáži zařízení pro zjištění stavu pneumatik (doufám jen, že to bude kachna a že se něco takového u nás neobjeví)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 29.10.2011 13:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Co je na CB nelegální?
    gtz avatar 29.10.2011 14:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    CB jsou legální, ale pouze jak jsem psal výše s výkonem max. 4W pro 27 MHz. Kamióny běžně mají zesilovač 100-200W, aby měly spojení se svojí základnou (české kamiony). A použití zesilovačů u nás není dovoleno, ale protože CTU s tím nic nedělá tak se zesilovače používají celkem normálně. V Německu je za použití zesilovačů celkem hodně mastná pokuta.

    Jak jsem psal ideální by bylo použít sdílené kmitočty, ale tam zrovna není výhodná cena.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 27.10.2011 23:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    I v to úterý tam bylo plno a jak se se díval tak byly pouze ty dražší gumy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    27.10.2011 23:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já nečekal vůbec a za deset minut bylo hotovo, ale to bylo tím, že jsem se jednak domluvil na devět ráno, jednak to byla celá kola, která jsem měl u nich uskladněná, takže je měli připravená, vyvážená a dofouklá. Jít tam odpoledne a měnit gumy, bylo by to asi o poznání horší.
    gtz avatar 27.10.2011 23:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já jsem byl na 9:30 a čekal jsem než gumy přeházejí (druhé disky prozatím nemám) a než to udělali tak jsem měl čas se porozhlédnout. Gumy již u nich uskladněné nemám, protože již jde o 4 roky staré gumy a na půdě nebo v garáži jim bude také dobře. My si řekneme uskladnění, ale kde to mají a jak to mají uložené. Nemám velké iluze o tom jak je to uskladněné, myslím, že nebude velký rozdíl u nich nebo u mne v nevytápěné garáži.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    28.10.2011 00:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já garáž nemám, jen zastřešené stání před domem, takže by v úvahu připadala jen půda v Luštěnicích, kde je v létě opravdu hrozné vedro, nebo sklep v Boleslavi. Ten by byl sice ideální, ale vzhledem k tomu, že sousedům ten jejich dvakrát ročně vykrádají, nemám nejmenší chuť tam nechávat kompletní kola, která už v rozměru 205/55 R16 nejsou zrovna zadarmo. Takže si radši platím uskladnění.
    gtz avatar 28.10.2011 10:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Já v své podstatě také ne, máme v podstatě také jen zastřešené stání, které je obloženo dřevem a jsou tam dodány garážová vrata. (chtěl jsem na tom místě udělat garáž zděnou, ale naši sousedé nějak nic moc tak proto jsem volil rozebíratelnou věc na kterou nepotřebuji povolení)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.12.2016 14:06 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Použití zimních gum a pár novinek
    Zdravím, mám na vás otázku ohledně zimních pneumatik. Vybral bych si tady: http://www.pneu-kvalitne.cz/continental-contiwintercontact-ts860. Máte s těmi stránkami zkušenosti? Děkuji.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.