abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výběr notebooku

    10.11.2005 03:18 | Přečteno: 3243× | Jen tak

    Před pár dny jsem uveřejnil svůj zápis o peripretiích s výberem notebooku. Nyní se již blížím do finále, kdy co nejdříve objednám svůj nový notebook. Předtím jsem ale prošel stránky mnoha internetových obchodů a výrobců notebooků, a také mnoho různých diskusí a fór. Zdejší zápis je shrnutím některých získaných poznatků, píšu je s cílem, aby to bylo užitečné někomu, kdo taktéž zrovna vybírá notebook a doufám, že mě doplníte, pokud někde ujedu, nebo napíšu něco nesprávného.

    Asi nejdůležitější je ujasnit si, k čemu notebook má vlastně sloužit. Tohle u mě byla dost těžká otázka. Samozřejmě jsem chtěl notebook co nejlepší a postupně při prohlížení ceníků zjišťoval, kde můžu slevit. Určení je jasné, bude to notebook především na programování a pak na běžnou práci. Z toho mi vyplynulo, že můžu hodně slevit na grafice. Nepotřebuji ani super rychlý procesor. Rozhodl jsem se, že potřebuji alespoň 60 GB disk s 5400 otáčkami a minimálně 512 MB paměti, i když 1 GB bylo lepší. Notebook bude zatím pro Linux (C++, Python, PHP, Java) a někdy v budoucnu snad vyhradím jeden oddíl pro Windows pro strýčka příhodu.

    Pokud budete někdy vybírat procesor, tak jsem zjistil následující: Asi nejrozšířenější je Pentium M, který má dobrý poměr výkon/spotřeba. Má funkci SpeedStep, která zpomaluje procesor, pokud není potřeba výkon. Pokud chcete ušetřit zhruba 5 tisíc korun, je možné jít do Celeronu M, ovšem vyrábí se pouze v nižších frekvencích. Naproti tomu Turion MT je zřejmě nejlepší mobilní procesor, který navíc podporuje 64 bitů a je rychlejší, než Pentium M a také má modernější architekturu. Takéž disponuje funkcí SpeedStep a cena Turionu MT je bohužel jen o málo nižší, než cena Pentia M. Nevýhodou je, že u nás je většinou dostupný jenom Turion ML, který žere víc (37W oproti 25W u MT). Procesor Sempron je Turion ošizený o 64 bitové instrukce a s nižší cache. Měl by však být levnější, než Celeron a také úspornější a rychlejší.

    Když jsem začal zkoumat jednotlivé značky notebooků, došel jsem po čase k závěru, že cenově se až tak moc od sebe neliší. Pravděpodobně už jsou marže notebooků stlačené na minimum, takže člověk asi zhruba dostane, co si zaplatí. Snad jedinou zákonitost jsem vysledoval, pokud chcete získat notebook co nejlevněji. Pokud člověk chce levný notebook, měl by jít k "levnému" výrobci a pokud chce nadupaný notebook, měl by jít k "drahému" výrobci, kde často pořídíte výkonný notebook levněji, než u "levného" výrobce.

    Teď k jednotlivým značkám notebooků. Předem napíšu, že jsem vynechal notebooky značky Acer, kde jsem slyšel hodně nelichotivého ohledně jejich mechanické konstrukce a na různých fórech jsem slyšel mnoho stížností na praskání pantů. Taktéž jsem z důvodů toho, co jsem slyšel vynechal notebooky značky Umax. Podobně značka Prestigio, se kterou váhám, a kterou jsem nakonec zařadil. Navíc jsem slyšel, že zejména s notebooky Acer jsou velké problémy při případné reklamaci. Pro objektivitu musím ale napsat, že notebooků Acer se prodá obrovské množství, takže je možné, že problematičnost těchto notebooků je jen zdánlivá, a že jejich poruchovost je jenom úměrná prodanému množství.

    Notebooky od Asusu jsem zprvu přehlížel. Od jednoho prodejce jsem se dozvěděl, že "Asus je lepší, než Acer, ale horší, než ostatní značky". Později jsem se ale Asusu začal omlouvat, když jsem zjistil, jak na tom jsou ostatní značky a prozkoumal Asus trochu blíže. Mimochodem, z Asusovských komponent jsou prý postaveny i některé notebooky značky Premio. Nevýhodou Asusu je, že jste odkázání na jeho modely, nedají se nijak konfigurovat. Nejlevnější modely jsou oholené až na kost, ale Asus má zřejmě zvláštní zálibu přidávat cmos kameru jako bonus všude, kam se dá. Najdou se zde modely jak s Celeronem M, s Pentiem M, Sempronem i Turionem. Podle mě je Asus velmi zajímavá značka pro nižší a středně výkonné modely.

    Notebooky od HP mi byly velmi doporučovány z mnoha stran jako spolehlivé a prověřené. Našel jsem si mezi ním model HP nc6120, který je dokonce konfigurovatelný. Silně uvažuji o jeho koupi, ale on na tom obrázku vypadá tak křehce, jako kdyby toho moc nevydržel. A občas jsem četl hlasy, že HP není úplně tak neproblematický. Tak nevím.

    Notebooky od Dellu mají nyní promo akci na Dell Inspiron 6000 buď ve verzi s Pentiem M za cenu kolem 38 tisíc po rozumném nakonfigurování. Do vyšší ceny jít nechci. Dell není ani tak kvalitní, jako spíš má výborný servis - pokud si jej ovšem zaplatíte, a to rozhodně není levné. Výbava je celkem chudá. Podle mého je Dell jednoznačná volba pro dražší modely spolu s jeho pojištěním, kde i příplatek za servis je mnohem nižší. Pro mě je Dell asi pasé.

    Notebooky od IBM mi byly velmi a velmi doporučovány. Strávil jsem spoustu času nad studováním IBM notebooků, dokonce jsem volal i do několika firem, abych přišel na to, proč je lidi tak doporučují. Zjistil jsem, že kvůli mechanické odolnosti, ale podle údajů jde o plasťáky, tak nevím. Pak klávesnice je skvělá. Nicméně prostudováním nabídky IBM v mé kategorii jsem usoudil, že to asi není moje kategorie. Za poměrně vysoké peníze dost chabá výbava a málo portů.

    Notebooky od Fujitsu-Siemens mi přijdou cenově skvělé. Docela vážně o něm začínám uvažovat jako o jednom z kandidátů. Trochu problém je zjistit přesné parametry notebooků, každý obchod je v tomto strohý a musíte na web výrobce brouzdat se PDF specifikacemi. Přesto parametry dobré, cena vynikající, až se obávám, že tady musí být někde zakopaný pes. Víte o něm?

    Notebooky od Premio jsou též konfigurovatelné a cenově přijatelné. Bohužel jejich konfigurovatelnost je mnohem nižší, než u HP notebooků, takže si třeba musíte nechat líbít Windows v ceně, apod.. Trochu nezvyklé je, že mnohdy lepší díly stojí méně, než horší díly. Takže třeba 80GB disk je levnější, než 60GB disk při stejných otáčkách. Při zkoušení různých konfigurací se mi zdálo, že se dostávám na mírně nižší cenu, než u HP. Máte někdo zkušenost s notebooky Premio?

    Notebooky Prestigio jsou velice levné, pokud sháníte stroj se středními parametry, kde nabízí asi ze všech notebooků největší vyváženost. Sestavy jsou konfigurovatelné. U notebooků Prestigio jsem měl pocit, že jsou konfigurace správně vybrané a vyrovnané. Pro mě skoro ideální, ale slyšel jsem nelichotivá slova na jejich servis, takže nevím.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.11.2005 09:00 Honza Valenta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Zamysli se taky nad rozlišením displeje. Na programování v nějakým IDE je minimálně 1400x1050 velmi vhodných. Bohužel se teď takových notebooků moc nedělá a když jo, tak stojí až dost.
    Ku8aZ avatar 10.11.2005 09:35 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Takže za prvé: V NB Premio si Windows klidně z cen můžete odečíst! Stačí v konfigurátoru u Windows dát množství 0 ;-)

    Za druhé: Zkušenosti s nimi mám...no, vesměs pozitivní. Jeden jsem sice vyreklamoval kvůli 3x vadnému disku, ale ten druhý co teď mám, už pracuje přes 2 měsíce a zatím v pohodě (jak jsem psal, vadný pixel, ale to se občas stane... navíc, na prodejně tam ještě nebyl :-() Jinak vše funguje výborně (až na čtečku karet a uspávání - s tím bych si ještě rád pohrál, ale problémy dělá nVidia). Poměr cena/výkon je bomba, vhledem k možnosti konfigurace, dispeje má taky docela výborné a hlavně nemají problémy s ACPI (alespoň ty od 30tis výše).

    Servis je špičkový, bohužel pouze Praha/Ostrava :-( Drobnější problémy jsou s výrobcem (ATComputers), ale pokud na ně člověk tlačí denně tak 3x, za pár dní podlehnou ;-)

    Pokud ten NB budete kupovat přes web, opravdu doporučuji již dříve zmiňovaný webshop. Má nejnižší ceny a naví se dá s prodejcem domluvit na čemkoliv. Prestigio prodává jako jeden z mála lidí v ČR, je zlatým partnerem (bo jak se tomu říká).

    Takže přeji šťastnou ruku, ono je to dnes stejně úplně jedno ;-)
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    10.11.2005 09:39 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Toshiba
    Nechapem preco si vylucil Toshibu. Su to vynikajuce notebooky. Kvalitne a tiche. A teraz su na niektore modely vyborne akcie lebo je 20 vyrocie vyroby notebookov. Skus si pozriet napriklad tento: Toshiba Tecra A4-108, je to super zostava. Napriklad tu http://www.ribbon.cz/katalog/notebooky/tecra/a4-108.html tu je za 30000Kc. To je to prve co som vygoogloval. Ale mozno by sa to dalo najst u vas aj lacnejsie.
    10.11.2005 10:44 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Toshiba
    Toshiba je skvělá. Vlastnim Satellite 2520 a je to super plečka. Panty už jsou sice dost vyvaklaný ale u 6 let starýho stroje se to da pochopit. Navíc už mi několikrát spadnul na zem a jednou na něj spadlo kombo i se zesilovačem. Musim zaklepat, ale furt šlape jak hodinky.
    10.11.2005 10:16 taz | skóre: 6 | blog: taz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Rozhodne z vyberu odstran i Acer, Fujitsu i Prestigio. Prodal jsem stovky notebooku a tohle se neda s cistym svedomim doporucit.
    10.11.2005 14:08 spooky.ln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    mno ja tedy nevim, nejakou dobu pouzivam Acer 3023WLMi s gentoo a jsem nadmiru spokojenej. vsechno funguje tak jak ma.jedinou vyhradu bych snad mel jen k tem otackam hdd. jinak super. nastavovani vykonu procaku, zobrazovani stavu baterie, wifi, vsechno jede. jak je to s vydrzi baterie to nepovim protoze jsem vetsinou na zasuvce.
    Josef Kufner avatar 10.11.2005 10:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    IBM sice plastovy je, ale když se podíváš na čem drží displej, tak je jasný, že ten plast na povrchu ničemu nevadí :)

    Mám R40e, což je jeden z méně povedených modelů, ale i tak je dobrej. Ber IBM, nějaký model bez 'e' na konci -- jsou to očesané verze :)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    bazil avatar 10.11.2005 11:15 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    ja jen mužu potvrdit příšerný servis aceru :-(, snad se to zlepší, když teď postavily nové servisní středisko. ovšem je v Brně a to pro celou ČR ...
    3.3.2006 12:57 penguin666
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    take potvrzuju hruzne zazitky s jednani se servismany aceru... nebyli nekolikrat schopni spravne detekovat stejnou vadu a pokazde tvrdili, ze je zavada nekde jinde... disk, grafika, motherboard... acer nebrat.
    10.11.2005 12:48 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    IBM je plastovej, ale ma kovove panty, mame R40e, a nevim jestli je to problem cele rady nebo jen naseho kusu, ale je priserne pomalej, proste rychlost neodpovida konfiguraci.

    Premio je vyrobek firmy Autocont, a nektere rady jsou hrozne, nektere mi pripadaji povedene

    HP 6120 se mi taky docela libil

    Dell bych si nekoupil, firma vedle jich ma asi 30, a snad kazdej uz meli v oprave, opravari od Dellu jsou u nich skoro porad.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    10.11.2005 12:51 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku

    V první řadě díky za shrnutí a přehled.

    Chci se tě (ale i ostatních) zeptat - studoval jsi nějakým způsobem, jak je to s podporou Linuxu u jednotlivých značek, mám tím na mysli zprovoznění komponent jako je WiFi, čtečky karet , ACPI a pod.? Existuje sice pár webů, kde jsou některé modely a konfigurace Linuxu popisovány (včetně ABClinuxu), ale zajímalo by mě, jestli je to možné také "globálně" shrnout - výrobce XY + Linux bez problémů, výrobce AB + Linux = samý problém.

    Josef Kufner avatar 10.11.2005 16:37 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.11.2005 12:56 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Premio mam, potize s nim nemam. Jen sama spokojenost.I tech pet USB portu sme vyuzil takze super. Tuk tuk
    V podstatě nic nevím
    10.11.2005 15:28 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Takže notebooky Prestigio jsem po diskusi na dalších fórech taky vyloučil, jsou s nimi jenom problémy.
    10.11.2005 18:19 pepiino | skóre: 1 | Děčín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    To je mi náhodička, taky si zrovna vybírám notebook. Bohužel se ale z finančních důvodů musím držet nejlevnějších modelů (tak do 25000) :(. Díky za článek, pomohl mi trochu se zorientovat. Zatím jsem přemýšlel o ASUSu, HP a IBM, ale v této cenové kategorii je pro mě nejzajímavější opravdu asi ASUS. Teď jsem se podíval na Premio a vypadají dobře, tak ještě popřemýšlím.
    http://zapisnik.pepiino.cz
    10.11.2005 21:40 Vojta Koukal | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Ted jsme koupili do firmy novy, jsou to ASUSy A3000. Z jednoho ted prave pisu, bezi mi na nem FreeBSD a Kubuntu absolutne bez problemu. V Kubuntu detekce hw absolutne spickova. ACPI, wifi, zvukovka, LAN proste vsechno...opravdu si nemuzu stezovat...i notebook samotnej je perfektni.Malej, lehkej, vydrzi dlouho na baterky (4h)..Akorat mi u nej chybi S-video vystup, ale to nejak ozelim ;-)
    11.11.2005 09:08 petval
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Delsi dobu ted vybiram notebook pro segru, a protoze studuje, tak si IBM nemuze dovolit. Dost se mi zalibily Fujitsu-Siemens, zejmena Amilo V2040 ci V2045, krome Bluetooth to ma do 30000 s DPH vsechno, tak by me zajimalo, proc jej nekteri z vas nedoporucuji? Jaky maji servis? Slysel jsem i par pochval na Toshibu, ale mam trochu obavy ze servisu, kdyz v CR neni zadny autorizovany distributor.

    Mame ve firme hodne Aceru a s temi kryty je to pravda, i kdyz Ferrari rada uz je ma z karbonu, ale jsou i dalsi potize, takze dalsi notebook do firmy je FSC LifeBook S7020, dneska by mel prijit, tak jsem zvedav.
    11.11.2005 14:27 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    Pomáhal jsem teď kamarádovi s linuxem na Fujitsu-Siemens V2045 a je to za ty peníze skutečně "nadupaný" notebook. Přiznám se, že sám nb nepoužívám, ale: nelíbí se mi klávesnice, neměl jsem šanci si na ni zvykat, ale člověk neví, jestli je klávesa zmáčknuta nebo ještě ne. Taky prý celkem hučí větráček (mě se to oproti mému desktopu nezdá nijak moc hlasité) a při čtění cd/dvd se na klíně notebook rozvibruje (fakt).

    Stejně bych na něj asi připojil externí klávesnici a myš a neřešil nic.
    Only Sith deals in absolutes.
    16.11.2005 08:35 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    K servisu u Dellu. Mám 4 roky Dell a vybírám si nový NB. U Dellu Precision se dá za 5300 Kč koupit 3 roky servis NBD - tedy opraveno příští pracovní den. Protože jsem na toto zvyklý, poptávám se po nějakých zárukách trvání oprav (IBM, HP, Toshiba, Asus). Prodejci pořádně nic neví, ale všichni shodně tvrdí "to se nekazí".Nedovedu si představit, že budu týden nebo nedej bože déle bez notebooku. Takže nezbude, než zůstat u Dellu. Za ty 4 roky byl 2x pokažený (grafická karta, HD), ale když vám to druhý den opraví, tak je to skoro jedno. V kontrastu s tvrzením těch ostatních "to se nekazí" mi 5300 za záruku opravy nepřijde moc, ale uznávám že to je silně individuální.
    16.11.2005 08:39 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr notebooku
    sorry, mluvím o Dell Inspiron a ne Precission. Připomínám, že v současné akci je rozšíření servisních služeb na 1 rok NBD (Next Business Day) ZDARMA !!! Rozšíření servisních služeb na 2 roky NBD - Next Business Day (+2.700 Kč), 3 roky jsem psal v předchozím příspěvku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.