Google postupně zpřístupňuje českým uživatelům Režim AI (AI Mode), tj. nový režim vyhledávání založený na umělé inteligenci. Režim AI nabízí pokročilé uvažování, multimodalitu a možnost prozkoumat jakékoliv téma do hloubky pomocí dodatečných dotazů a užitečných odkazů na weby.
Programovací jazyk Python byl vydán v nové major verzi 3.14.0. Podrobný přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Bylo oznámeno, že Qualcomm kupuje Arduino. Současně byla představena nová deska Arduino UNO Q se dvěma čipy: MPU Qualcomm Dragonwing QRB2210, na kterém může běžet Linux, a MCU STM32U585 a vývojové prostředí Arduino App Lab.
Multiplatformní open source voxelový herní engine Luanti byl vydán ve verzi 5.14.0. Podrobný přehled novinek v changelogu. Původně se jedná o Minecraftem inspirovaný Minetest v říjnu loňského roku přejmenovaný na Luanti.
Byla vydána nová stabilní verze 6.10 (YouTube) multiplatformního frameworku a GUI toolkitu Qt. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
Netwide Assembler (NASM) byl vydán v nové major verzi 3.00. Přehled novinek v poznámkách k vydání v aktualizované dokumentaci.
Linuxová distribuce Frugalware (Wikipedie) ke konci roku 2025 oficiálně končí.
Byla vydána nová verze 3.0.6 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP bude brzy k dispozici také na Flathubu.
Americký výrobce čipů AMD uzavřel s americkou společností OpenAI smlouvu na několikaleté dodávky vyspělých mikročipů pro umělou inteligenci (AI). Součástí dohody je i předkupní právo OpenAI na přibližně desetiprocentní podíl v AMD.
Rád jím. Vážně. Dnes jsem byl po dvou měsících v menze ČVUT. Celej rok baštím typický jídelnový jídla. Čili pár desítek gramů "masa" a "obloha". Nesnáším to.
Samotný jídlo je celkem dobrý, ale nemám rád ty kombinace. Když mám chuť na maso, chci si dát maso. Stejk. Řízek. Když mám chuť na brambory, dám si brambory. Zapečený. Nebo koffrův bramborák. Když mám chuť na těstoviny, dám si špagety s kečupem. Nebo nudle s mákem.
Tudle sem si dal v restauraci dvojitý stejk. 400g masa jen s trochou zeleniny. Výborný jídlo. Ale měl jsem co dělat . Prostě už není doba, kdy se musí u jídla hledět na poměr cena/výkon. Navíc si chci občas udělat radost a zapomenout na to, že zase celých devět měsíců budu jíst ty blafy.
Cena plnohodnotného oběda v menze je dost vysoká. Polévka 7 korun (!!!), hlavní chod 20 až 35 korun, salát 10 korun, pití 1 až 12 korun, zákusek 3 až 15 korun. Pohybuje se tedy od cirka 20 korun do 104 koruny. Plus dotace nějakých ?25? korun. Takže pokud by nám ten příspěvek propláceli (jako ten na bydlení), můžou polovinu jídelen zrušit. Protože normální jídlo v Praze jde sehnat od těch 70 korun. A za 130 peněz se najím jak král.
Už se těším na zítřek, budu sám doma, vytáhnu gril a hodím na něj velkej stejk. Až odladím styl a vychytám mušky, hodím sem recept.
Tiskni
Sdílej:
cekali jsme standardni malou porci (90kc), ale to co prinesli, to se zapise do dejin. GIANTICKY talir, dva obrovske platky veprovehoTesco v akci 59,90/kg? :D Stejně jako u HW, je cena a cena. Menzy se obvykle snaží (aspoň v civilizované Evropě, nevím teď jak v Česku) nakupovat u seriózních dodavatelů, restauratéři jezdí po akcích discountů. Jako všude, když se někdo nechá omráčit kvantitou a nepozná kvalitu, může žít levně ve zdánlivém přepychu. Holt trh je trh ;)
Cena je hlavni duvod, proc tam tolik lidi chodi.Férovější je říct "státní dotace". Cena je nižší proto, že je menza dotovaná. Když se totiž státní dotace odečte, tak menzovní ceny vycházejí dost vysoko na to, co za ně člověk dostává. Např. proti obvyklým 100 g masa (standardní porce v restauraci) to v menze bývá jen okolo 60 g. Nehledě na to, že komfort a rozsah služeb je velice nízký.