Byla vydána verze 9.1 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a informačním videu.
Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem zůstává El Capitan od HPE (Cray) s výkonem 1,809 exaFLOPS. Druhý Frontier má výkon 1,353 exaFLOPS. Třetí Aurora má výkon 1,012 exaFLOPS. Nejvýkonnější superpočítač v Evropě JUPITER Booster s výkonem 1,000 exaFLOPS je na čtvrtém místě. Nejvýkonnější český superpočítač C24 klesl na 192. místo. Karolina, GPU partition klesla na 224. místo a Karolina, CPU partition na 450. místo. Další přehledy a statistiky na stránkách projektu.
Microsoft představil Azure Cobalt 200, tj. svůj vlastní SoC (System-on-Chip) postavený na ARM a optimalizovaný pro cloud.
Co způsobilo včerejší nejhorší výpadek Cloudflare od roku 2019? Nebyl to kybernetický útok. Vše začalo změnou oprávnění v jednom z databázových systémů a pokračovalo vygenerováním problém způsobujícího konfiguračního souboru a jeho distribucí na všechny počítače Cloudflare. Podrobně v příspěvku na blogu Cloudflare.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) první RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
Eugen Rochko, zakladatel Mastodonu, tj. sociální sítě, která není na prodej, oznámil, že po téměř 10 letech odstupuje z pozice CEO a převádí vlastnictví ochranné známky a dalších aktiv na neziskovou organizaci Mastodon.
Byla vydána nová major verze 5.0 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek i s náhledy a videi v obsáhlých poznámkách k vydání. Videopředstavení na YouTube.
Cloudflare, tj. společnost poskytující "cloudové služby, které zajišťují bezpečnost, výkon a spolehlivost internetových aplikací", má výpadek.
Letos se uskuteční již 11. ročník soutěže v programování Kasiopea. Tato soutěž, (primárně) pro středoškoláky, nabízí skvělou příležitost procvičit logické myšlení a dozvědět se něco nového ze světa algoritmů – a to nejen pro zkušené programátory, ale i pro úplné začátečníky. Domácí kolo proběhne online od 22. 11. do 7. 12. 2025 a skládá se z 9 zajímavých úloh různé obtížnosti. Na výběru programovacího jazyka přitom nezáleží – úlohy jsou
… více »Byla vydána nová verze 2.52.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 94 vývojářů, z toho 33 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání.
Rád jím. Vážně. Dnes jsem byl po dvou měsících v menze ČVUT. Celej rok baštím typický jídelnový jídla. Čili pár desítek gramů "masa" a "obloha". Nesnáším to.
Samotný jídlo je celkem dobrý, ale nemám rád ty kombinace. Když mám chuť na maso, chci si dát maso. Stejk. Řízek. Když mám chuť na brambory, dám si brambory. Zapečený. Nebo koffrův bramborák. Když mám chuť na těstoviny, dám si špagety s kečupem. Nebo nudle s mákem.
Tudle sem si dal v restauraci dvojitý stejk. 400g masa jen s trochou zeleniny. Výborný jídlo. Ale měl jsem co dělat
. Prostě už není doba, kdy se musí u jídla hledět na poměr cena/výkon. Navíc si chci občas udělat radost a zapomenout na to, že zase celých devět měsíců budu jíst ty blafy.
Cena plnohodnotného oběda v menze je dost vysoká. Polévka 7 korun (!!!), hlavní chod 20 až 35 korun, salát 10 korun, pití 1 až 12 korun, zákusek 3 až 15 korun. Pohybuje se tedy od cirka 20 korun do 104 koruny. Plus dotace nějakých ?25? korun. Takže pokud by nám ten příspěvek propláceli (jako ten na bydlení), můžou polovinu jídelen zrušit. Protože normální jídlo v Praze jde sehnat od těch 70 korun. A za 130 peněz se najím jak král.
Už se těším na zítřek, budu sám doma, vytáhnu gril a hodím na něj velkej stejk. Až odladím styl a vychytám mušky, hodím sem recept.
Tiskni
Sdílej:
), ale s timhle jsem mel zcela fatalni problem, takze sem to ani nedojed
. menza ... ta mi s dnesnima cenama, jake tam asi panuji, muze polibit pr*el.
Takový Staročech (celým jménem tuším Staročeský vepřový řízek) u Bernarda je super, ale tohle zní ještě mnohem líp. 200 cm / cca 100 kg
).
A tamní Vepřové medailonky v taco omáčce, to je vůbec labůžo... Toho Ondráše musím zkusit!
cekali jsme standardni malou porci (90kc), ale to co prinesli, to se zapise do dejin. GIANTICKY talir, dva obrovske platky veprovehoTesco v akci 59,90/kg? :D Stejně jako u HW, je cena a cena. Menzy se obvykle snaží (aspoň v civilizované Evropě, nevím teď jak v Česku) nakupovat u seriózních dodavatelů, restauratéři jezdí po akcích discountů. Jako všude, když se někdo nechá omráčit kvantitou a nepozná kvalitu, může žít levně ve zdánlivém přepychu. Holt trh je trh ;)
Cena je hlavni duvod, proc tam tolik lidi chodi.Férovější je říct "státní dotace". Cena je nižší proto, že je menza dotovaná. Když se totiž státní dotace odečte, tak menzovní ceny vycházejí dost vysoko na to, co za ně člověk dostává. Např. proti obvyklým 100 g masa (standardní porce v restauraci) to v menze bývá jen okolo 60 g. Nehledě na to, že komfort a rozsah služeb je velice nízký.