abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Tantrix – rychlovka online

    17.2.2006 22:40 | Přečteno: 2556× | Ostatní | poslední úprava: 17.2.2006 22:43

    Vložit mezi mé oblíbené stránky jako první položku odkaz na server www.tantrix.com mi připadá naprosto přirozené. Když si zpětně vybavím své kroky Internetem a odečtu ty vedené pracovní povinností, je to právě tato logická hra, která mě jako magnet permanentně přitahuje k bystření mozkových závitů.

    Tantrix je svým původem stolní hra, v které se skládají šestiúhelníkové žetony vedle sebe za účelem vytvoření co nejdelší spojité čáry (nebo lépe smyčky) ve vybrané barvě. Barvy jsou použity čtyři – červená, zelená, žlutá a modrá, z nichž vždy právě tři se vyskytují na jednom žetonu v podobě čar spojujících po dvou stranách šestiúhelníka. Všechny možné kombinace barev a vedení čar dávají ve výsledku 56 různých žetonů, s kterými se také hraje – ve hře neexistují dva naprosto stejné žetony.
    Čtyři různé barvy dávají možnost hru až čtyř hráčů, obvykle však proti sobě stojí jen dva soupeři – tato varianta hru povyšuje z pouhé rodinné zábavy na úroveň partií v dámě či šachu. S Tantrixem si lze užít zábavu i sólo – v podobě řešení tanrixových puzzle.

    Nemá smysl zde vysvětlovat pravidla (ostatně nejsou těžká, i když jedna dvě zkušební partie jsou zapotřebí), ta lze v angličtině najít zde, český předklad (avšak bez obrázků) pak například zde. Podstata mého sdělení je ta, že hru lze hrát online – jelikož je herní server naprogramován v Javě, tak i pod Linuxem, nesmí ovšem chybět připojení k Internetu. Za soupeře lze mít jak umělou inteligenci – jednoho z pěti robotů, tak lze vyzvat k partii i „živého“ hráče, kterých je neustále online několik desítek. Co jsem tak vysledoval, spousta z nich je z Maďarska, tam je Tantrix zjevně hodně populární, takže se nedivte neznámým slovům jako sziasztok – zrovna toto je pozdrav.

    Připojit se do hry může kdokoliv, tj. i neregistrovaný hráč. Pokud však člověka hra chytne, určitě se vyplatí se registrovat, s rostoucím počtem odehraných her je možné na základě bodového ohodnocení sledovat svou výkonnost (něco jako ELO v šachu), porovnávat statistiky a případně si zpětně přehrávat staré partie. Na hře se mi ovšem především líbí její časová nenáročnost – hraní nějakých mých dříve oblíbených dlouhotrvajících strategií je pro mě v současné době již nemyslitelné. Ne, že by se u Tantrixu nedaly strávit dlouhé hodiny, mně však bohatě ke spokojenosti stačí jedna hra před spaním. Vřele doporučuji všem.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.2.2006 23:22 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tantrix – rychlovka online
    Genialni a skvele, pridavam k zalozkam a snad se k tomu dostanu nekdy...
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    29.7.2020 08:09 Fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tantrix – rychlovka online
    Koukal jsem na ty weby tantrixu, a jsou celé v angličtině. Chtěl jsem si zahrát ale nikde jsem nenašel kde se hra spouští. Poslední dobou mě baví online hry třeba tyhle jako automaty ale jen tak pro zábavu. Ne že bych do toho investoval nějaké peníze a nebo chodil někam do casina. A pak hraju ještě kulečník.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.