abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 05:00 | Nová verze

    Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.3 s kódovým jménem Zena. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že nástroj Systémová hlášení (System Reports) získal mnoho nových funkcí a byl přejmenován na Informace o systému (System Information). Linux Mint 22.3 bude podporován do roku 2029.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 01:55 | Nová verze

    GNU Project Debugger aneb GDB byl vydán ve verzi 17.1. Podrobný přehled novinek v souboru NEWS.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.12. 17:22 | IT novinky

    Josef Průša oznámil zveřejnění kompletních CAD souborů rámů tiskáren Prusa CORE One a CORE One L. Nejsou vydány pod obecnou veřejnou licenci GNU ani Creative Commons ale pod novou licencí OCL neboli Open Community License. Ta nepovoluje prodávat kompletní tiskárny či remixy založené na těchto zdrojích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    19.12. 17:00 | Komunita

    Nový CEO Mozilla Corporation Anthony Enzor-DeMeo tento týden prohlásil, že by se Firefox měl vyvinout v moderní AI prohlížeč. Po bouřlivých diskusích na redditu ujistil, že v nastavení Firefoxu bude existovat volba pro zakázání všech AI funkcí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.12. 10:11 | IT novinky

    V pořadí šestou knihou autora Martina Malého, která vychází v Edici CZ.NIC, správce české národní domény, je titul Kity, bity, neurony. Kniha s podtitulem Moderní technologie pro hobby elektroniku přináší ucelený pohled na svět současných technologií a jejich praktické využití v domácích elektronických projektech. Tento knižní průvodce je ideální pro každého, kdo se chce podívat na současné trendy v oblasti hobby elektroniky, od

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    19.12. 03:11 | Komunita

    Linux Foundation zveřejnila Výroční zprávu za rok 2025 (pdf). Příjmy Linux Foundation byly 311 miliónů dolarů. Výdaje 285 miliónů dolarů. Na podporu linuxového jádra (Linux Kernel Project) šlo 8,4 miliónu dolarů. Linux Foundation podporuje téměř 1 500 open source projektů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.12. 02:11 | Zajímavý článek

    Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.12.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.12. 02:00 | Nová verze

    OpenZFS (Wikipedie), tj. implementace souborového systému ZFS pro Linux a FreeBSD, byl vydán ve verzi 2.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.12. 01:00 | IT novinky

    Kriminalisté z NCTEKK společně s českými i zahraničními kolegy objasnili mimořádně rozsáhlou trestnou činnost z oblasti kybernetické kriminality. V rámci operací OCTOPUS a CONNECT ukončili činnost čtyř call center na Ukrajině. V prvním případě se jednalo o podvodné investice, v případě druhém o podvodné telefonáty, při kterých se zločinci vydávali za policisty a pod legendou napadeného bankovního účtu okrádali své oběti o vysoké finanční částky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    18.12. 14:44 | IT novinky

    Na lepší pokrytí mobilním signálem a dostupnější mobilní internet se mohou těšit cestující v Pendolinech, railjetech a InterPanterech Českých drah. Konsorcium firem ČD - Telematika a.s. a Kontron Transportation s.r.o. dokončilo instalaci 5G opakovačů mobilního signálu do jednotek Pendolino a InterPanter. Tento krok navazuje na zavedení této technologie v jednotkách Railjet z letošního jara.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Kdo vám letos nadělí dárek?
     (27%)
     (2%)
     (12%)
     (2%)
     (2%)
     (2%)
     (12%)
     (24%)
     (15%)
    Celkem 41 hlasů
     Komentářů: 14, poslední včera 19:13
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    29.11.2005 10:53 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Jasne, ze maslo. Rostlinne tuky testu nikdy nedaju tu vuni, je to pak jak z ropy nebo z obchodu.
    ^D
    29.11.2005 10:54 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Nebudu si delat nadeje, ze si tyto male chutne kousky peciva vyrabi citatele abc linuxu sami
    A zrovna jo :-)
    29.11.2005 10:59 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Zdravim

    Minuly rok jsem vykrajoval linecke tuxy a letos budu zase.

    Jinak samozrejme maslo, to je vzdycky kvalitnejsi nez nejaky ropny produkt, ale musi to byt opravdu maslo, doporucuji jihoceske maslo, pripadne jeste AB je prej dobry.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Dalibor Smolík avatar 29.11.2005 11:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Linecké tuxy? Jé, kde jsi sehnal formičky? :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Max avatar 29.11.2005 12:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Pripojuji se k dotazu :)
    Zdar Max
    PS:stejne, jeste lepsi, nez vykrajovat tuxy, by bylo delat misto Vosich hnizd 3D tuxy :)
    Měl jsem sen ... :(
    29.11.2005 13:06 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    tak to dělám já, křidélka jsou z mandliček :-D
    29.11.2005 18:00 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Stacilo si tuxe vytisknout na papir, vystrihnout a uz jen objet nozem, slo to krasne.

    http://www.isc.tamu.edu/~lewing/linux/

    Letos ale asi vezmu 150mm vysoky prouzek plechu, treba pozinku a naohybam to.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    David Ježek avatar 29.11.2005 10:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    jen a pouze poctive maslo, zejmena v tech maslovejch potvurkach, co se slepujou marmeladou :-)
    29.11.2005 11:09 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Deníček tu MĚJ, vítej :-D, já dělám cukroví vždycky, děsně u toho s přítelkyní blbnem. A dělám různé druhy tučňáčků :-), nejlepší je tuk.
    Max avatar 29.11.2005 11:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    No, vzhledem k tomu, ze vyroba z masla by se nekrestansky prodrazila, tak maminka kupuje takovou velkou tukovou cihlu, je to velky asi jako 10Kg cukru(takovyj ten balik) .... a je to cenove privetive :) . Jinak pokud clovek nehledi na cenu a chce si jen lahodit, tak je asi jasna vyhra maslo.
    Zdar Max
    PS:jinak na nejake veci se da pouzit jen maslo,takze ...
    Měl jsem sen ... :(
    vencour avatar 29.11.2005 20:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Fakt CIHLU? Dělal jsem kdysi v pekárně na brigádě (doporučuju všem kdo si rádi hrajou :-) ) a takový kus margarínu se používal - a horký chleba i rohlíky s ním chutnaly b*á*j*e*č*n*ě :-) Mělo to asi tak 12x12x40cm? Na 100kg mouky na rohlíky stačilo takové množství tuku.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 20.12.2005 20:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Jop, to je wono :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.11.2005 11:59 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    tak koukam, ze to tady je sama manicka :-D
    vencour avatar 29.11.2005 20:05 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Náááhodou ... říkali mi kdysi, že jsem "nejšikovnější a nejhezčí holka :-) "

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Dalibor Smolík avatar 29.11.2005 21:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    pořád lepší, než být holka pro všechno :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.11.2005 12:03 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    "ztužený pokrmový tuk" byť "rostlinného původu" je zrůdnost. S úspěchem založen za dob všeobecných nouzí (heslo: "válečný margarín") a než se rozjel marketing propagující všechno "rostlinné" jako "zdravé" (R... to je máslíčko!) také tím bylo zdravě opovrhováno. Až dneska (chce se mi dodat: za dob "nouze rozumu") je to zase velký byznys jako za války (demagogické heslo: "cholesterol" - který si BTW tělo vyrábí podle potřeby samo).

    Doporučuji používat co nejpřirozenější formu potravin, tedy i tuků. Takže buď rostlinné (ideálně za studena lisované) oleje nebo máslo.
    29.11.2005 12:09 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    (R... to je máslíčko!)
    to je spatne ma to byt:

    Mamo, tato, babicko, A... to je maslicko
    Luk avatar 29.11.2005 12:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    "Ztužený pokrmový tuk" je něco jiného, než o čem je tu řeč. Ten se před vánocemi používá tak maximálně na výrobu čokolády. Jde o srovnání másla a margarínu na pečení (Hera apod.).

    No, lepší je samozřejmě máslo, to je nad slunce jasné ;-) Ale ten rozdíl není zdaleka takový, jako když se něco maže na chleba. V těstě se to ztratí, takže kdo chce ušetřit, může bez obav použít i rostlinný tuk. Jen pozor na takové ty "hodně výhodné" tuky za podezřele nízkou cenu - je v nich víc vody než tuku!
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2005 12:15 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    V těstě se to ztratí, takže kdo chce ušetřit, může bez obav použít i rostlinný tuk.
    V těstě se ztratí leccos, jen jestli se to ztratí taky "v těle"...
    29.11.2005 12:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    "Ztužený pokrmový tuk" je něco jiného, než o čem je tu řeč. ... Jde o srovnání másla a margarínu na pečení (Hera apod.).
    Zmatení pojmů je základ manipulace ;) Ne ode mě ovšem, ne náhodou si vymýšlejí producenti "sajrajtů" (čti "potravinářský průmysl") stále nové a nové lákavé pojmy pro to, co ztratilo kredit (nebo ho nikdy nemělo). Máslo zůstává máslo, ale margarín (= chemickými úpravami ztužený pokrmový tuk, ať s rostlinnými či živočišnými složkami, vymyšlený na objednávku Napoleona v dobách bídy a války coby náhražka) zažívá neskutečné (názvoslovné) proměny.
    Luk avatar 29.11.2005 15:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Já si tedy pod pojmem "ztužený pokrmový tuk" představím jednu konkrétní věc - a sice takový ten tuhý, bílý, průsvitný tuk, který obsahuje jen minimum vody a používá se na smažení. Např. dnešní Omega nebo dřívější Iva. Nic jiného.

    Sajraty s množstvím vody jsou prostě margaríny, které se dají rozdělit na ty k mazání na chleba (a ty se ještě dělí na "zdravé" a "superzdravé" :-D), a ty na vaření a pečení. První kategorie bývá typicky v kelímku, druhá v nějaké folii (hliníkové nebo papírové).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    vencour avatar 29.11.2005 20:11 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    V domácí čokoládě nemá "ztužený tuk" konkurenci - stejně jako třeba v polevě (řezy Míša zná snad každý?).

    Ad voda? Stačí si nechat ten "tuk" rozehřát v mikrovlnce a bude vidět, kolik je tuku a kolik vody (takhle jsem se naučil rozehřávat surovinu na vymaštění pekáče).

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Luk avatar 29.11.2005 21:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Ještě detail - nejlepší ztužené tuky obsahují kromě ztuženého rostlinného oleje také určité množství sádla. Doktoři z toho radost nemají, ale na chuti se to pozitivně podepíše ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2005 12:06 georgo23 | skóre: 26 | blog: instalace_vmwaru | Karviná
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    A jestli mi nekdo napiset do odpovedi, ze si mam denicek
    zalozit nekde jinde, tak... budu smutna :o(
    ...ne to neee , tady se spise pouzivaj rady typu zepej se goooogla. No ja jsem pro maslo, myslim si ze je to dobry namet na vanocni anketu.
    p.s.:strejda goooogle rika toto nebo toto ... :-)
    jen se učím jak se to naučit .... ...
    vencour avatar 29.11.2005 20:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Dobrých lidí není nikdy dost.

    Čili buď tu vítána :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.11.2005 17:21 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Nejlepsi ze vseckeho cukrovi je vzdycky poradny kus prasete. :-) Pokud k tomu musi neco byt, tak treba kysely oharek, nouzove i chleba. :-D
    slackman avatar 29.11.2005 17:41 slackman | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Linecké tuxy jedině s máslem. Když do toho vrazíte jakoukoliv náhražku tak se to těsto děsně rozpadá a nedá se s tím pracovat. A já to musím vědět nejlíp, protože jsem to zkoušel vlastníma prackama a ještě k tomu mám těstoidní příjmení ;-).

    mood = (machine != slackware) ? depressed : euphoria;
    29.11.2005 18:24 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Ja osobne pouzivam toto rozliseni masel, tuku, margarinu.

    1) maslo (jihoceske nebo AB) - musi byt zlute a vonave - jinak neni co dodat

    2) margarin normalni - Rama - tedy to co aspon trosku ma nejakou chut a da se to skousnout kdyz uz mi to nekdo nabidne

    3) margarin superzdravy - Flora - humus nejvetsi, kupuje si to moje zena, je v tom vic vody nez cehokoliv jineho. Bile je to jak snih a nepozrel bych to ani za zlaty prase

    4) tuk na peceni - hera atd. - to bych asi pouzil pri normalnim provozu. Nesmi to byt bile a nesmi to byt bez chuti a zapachu.

    5) tuk na smazeni - Ceres - na smazeni bezne pouzivame, proti tomu nic nemam. Ceres je vylozene mastna (chemicka) hmota a po rozpusteni je z nej tuk, zadna voda.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Luk avatar 29.11.2005 19:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Ad 1: AB je směsný tuk (obsahující máslo), NE máslo.

    Ad 5: Tohle se obvykle vyrábí hydrogenací rostlinného oleje (tedy ryzí chemie :-D). Vodu to neobsahuje.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    7.12.2005 21:16 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Ty ses ženil? Že o tom nevím... :-) :-)
    vencour avatar 29.11.2005 20:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Cukroví budem dělat z másla. Tvarohovou bábovku jsem naposled dělal napůl z Hery a napůl z másla a povedla se exkluzívně ... mňam :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    30.11.2005 00:42 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo
    Samozřejmě, že máslo, máslo je neskutečné.
    vencour avatar 30.11.2005 01:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    No jo, aby nepřibyla obligátní poznámka :-D

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Isah avatar 4.1.2006 22:27 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vanoce - tuk nebo maslo

    Hera je na pečení dostatečně dobrá. Manžel s ní peče bábovky, cukroví a je to skvělé. Já jsem více přes zdravou výživu a tak jsem spokojená, že to tolik nezatěžuje trávení.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.