Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »Vývojáři OpenMW (Wikipedie) oznámili vydání verze 0.50.0 této svobodné implementace enginu pro hru The Elder Scrolls III: Morrowind. Přehled novinek i s náhledy obrazovek v oznámení o vydání.
Komunita kolem Linux Containers po roce vývoje představila (YouTube) neměnný operační systém IncusOS speciálně navržený pro běh Incusu, tj. komunitního forku nástroje pro správu kontejnerů LXD. IncusOS poskytuje atomické aktualizace prostřednictvím mechanismu A/B aktualizací s využitím samostatných oddílů a vynucuje zabezpečení bootování pomocí UEFI Secure Bootu a modulu TPM 2.0. Postaven je na Debianu 13.
Mozilla začne od ledna poskytovat komerční podporu Firefoxu pro firmy. Jedná se o podporu nad rámec stávající podpory, která je k dispozici pro všechny zdarma.
V Bolzanu probíhá konference SFSCON (South Tyrol Free Software Conference). Jean-Baptiste Kempf, zakladatel a prezident VideoLAN a klíčový vývojář VLC media playeru, byl na ní oceněn cenou European SFS Award 2025 udělovanou Free Software Foundation Europe (FSFE) a Linux User Group Bolzano‑Bozen (LUGBZ).
Open-source minimalistický trackball Ploopy Nano byl po modelech modelech Classic a Thumb Trackball také aktualizován. Nová verze Nano 2 používá optický senzor PAW3222 a k původně beztlačítkovému designu přidává jedno tlačítko, které ve výchozí konfiguraci firmwaru QMK přepíná režim posouvání koulí. Sestavený trackball nyní vyjde na 60 kanadských dolarů (bez dopravy a DPH).
Github publikoval Octoverse 2025 (YouTube), tj. každoroční přehled o stavu open source a veřejných softwarových projektů na GitHubu. Každou sekundu se připojil více než jeden nový vývojář. Nejpoužívanějším programovacím jazykem se stal TypeScript.
Kit je nový maskot webového prohlížeče Firefox.
Mastodon (Wikipedie) - sociální síť, která není na prodej - byl vydán ve verzi 4.5. Přehled novinek s náhledy v oznámení na blogu.
Německo zvažuje, že zaplatí místním telekomunikačním operátorům včetně Deutsche Telekom, aby nahradili zařízení od čínské firmy Huawei. Náklady na výměnu by mohly přesáhnout dvě miliardy eur (bezmála 49 miliard Kč). Jeden scénář počítá s tím, že vláda na tento záměr použije prostředky určené na obranu či infrastrukturu.
Tiskni
Sdílej:
Nebudu si delat nadeje, ze si tyto male chutne kousky peciva vyrabi citatele abc linuxu samiA zrovna jo
, já dělám cukroví vždycky, děsně u toho s přítelkyní blbnem. A dělám různé druhy tučňáčků
, nejlepší je tuk.
Fakt CIHLU? Dělal jsem kdysi v pekárně na brigádě (doporučuju všem kdo si rádi hrajou
) a takový kus margarínu se používal - a horký chleba i rohlíky s ním chutnaly b*á*j*e*č*n*ě
Mělo to asi tak 12x12x40cm? Na 100kg mouky na rohlíky stačilo takové množství tuku.
Náááhodou ... říkali mi kdysi, že jsem "nejšikovnější a nejhezčí holka
"
(R... to je máslíčko!)to je spatne ma to byt: Mamo, tato, babicko, A... to je maslicko
Ale ten rozdíl není zdaleka takový, jako když se něco maže na chleba. V těstě se to ztratí, takže kdo chce ušetřit, může bez obav použít i rostlinný tuk. Jen pozor na takové ty "hodně výhodné" tuky za podezřele nízkou cenu - je v nich víc vody než tuku!
V těstě se to ztratí, takže kdo chce ušetřit, může bez obav použít i rostlinný tuk.V těstě se ztratí leccos, jen jestli se to ztratí taky "v těle"...
"Ztužený pokrmový tuk" je něco jiného, než o čem je tu řeč. ... Jde o srovnání másla a margarínu na pečení (Hera apod.).Zmatení pojmů je základ manipulace ;) Ne ode mě ovšem, ne náhodou si vymýšlejí producenti "sajrajtů" (čti "potravinářský průmysl") stále nové a nové lákavé pojmy pro to, co ztratilo kredit (nebo ho nikdy nemělo). Máslo zůstává máslo, ale margarín (= chemickými úpravami ztužený pokrmový tuk, ať s rostlinnými či živočišnými složkami, vymyšlený na objednávku Napoleona v dobách bídy a války coby náhražka) zažívá neskutečné (názvoslovné) proměny.
), a ty na vaření a pečení. První kategorie bývá typicky v kelímku, druhá v nějaké folii (hliníkové nebo papírové).
V domácí čokoládě nemá "ztužený tuk" konkurenci - stejně jako třeba v polevě (řezy Míša zná snad každý?).
Ad voda? Stačí si nechat ten "tuk" rozehřát v mikrovlnce a bude vidět, kolik je tuku a kolik vody (takhle jsem se naučil rozehřávat surovinu na vymaštění pekáče).
A jestli mi nekdo napiset do odpovedi, ze si mam denicek...ne to neee , tady se spise pouzivaj rady typu zepej se goooogla. No ja jsem pro maslo, myslim si ze je to dobry namet na vanocni anketu.
zalozit nekde jinde, tak... budu smutna :o(
Dobrých lidí není nikdy dost.
Čili buď tu vítána
Pokud k tomu musi neco byt, tak treba kysely oharek, nouzove i chleba.
Linecké tuxy jedině s máslem. Když do toho vrazíte jakoukoliv náhražku tak se to těsto děsně rozpadá a nedá se s tím pracovat. A já to musím vědět nejlíp, protože jsem to zkoušel vlastníma prackama a ještě k tomu mám těstoidní příjmení
.
mood = (machine != slackware) ? depressed : euphoria;
). Vodu to neobsahuje.
Cukroví budem dělat z másla. Tvarohovou bábovku jsem naposled dělal napůl z Hery a napůl z másla a povedla se exkluzívně ... mňam
No jo, aby nepřibyla obligátní poznámka
Hera je na pečení dostatečně dobrá. Manžel s ní peče bábovky, cukroví a je to skvělé. Já jsem více přes zdravou výživu a tak jsem spokojená, že to tolik nezatěžuje trávení.