abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma

    11.5.2008 20:06 | Přečteno: 1794× | poslední úprava: 11.5.2008 20:35

    Tak jsem se rozhodl skromě přispět HW prostředky na něco dobrého. Napadá mě termín výpočetní charita :-), ale to je jedno. Ono jde spíše o vědu. Nejznáměšími sítěmi distribuovaných výpočtů jsou bezesporu Folding@home a BOINC. A tak jsem se na oba projekty podíval blíže.

    Folding home je podle guinessovy knihy rekordů největším "clusterem" vůbec. Na tomto projektu je poměrně zajímavé, že distribuuje i klienta pro grafické karty ATI. Bohužel. Tady veškeré mé nadšení opadlo. Byl jsem sice ochoten uvažovat o koupi HD3850, a potýkat se zatím s nedokonalými ovladači (pro ATI na Linux asi ještě nedozrál čas), ale projekt folding@home a ATI podporují jen Microsoft Windows (chybí klient, možná z důvodů absence CAL pro Linux). Projekt samotný není opensource. To mi přijde poněkud zvláštní v případě, že někdo ode mě chce HW prostředky... Poslání projektu je více méně monotematické. Vše se točí kolem proteinů a hledání léků na některé nemoci. Ve výsledku se nemůžu ubránit dojmu, že člověk vlastně "pracuje" na nějakou farmaceutickou společnost, která v případě úspěchu lék patřičně zpeněží.

    Jak asi tušíte, moje sympatie si získal projekt BOINC. Velkou výhodou tohoto projektu je, že člověk může podporovat výzkum, o který má zájem. Je čistě na něm, kolika a kterých dílčích projektů se zůčastní. BOINC je opensource, což mi přijde fair, když někomu dobrovolně přispívám. GPU klient ATI neexistuje, ale co, alespoň mohu zůstat u osvědčené nVidie :-) Třeba se GPU BOINC kientů dočkáme, ať už pomocí CAL (ATI) nebo CUDA (nVidia).

    Teď se zkusíme s BOINC popasovat v akci. Zejména vzhledem k kvalitě Linuxového klienta. Jsem zvědavý jak to dopadne...

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Preferuji "cluster":
     (8 %)
     (61 %)
     (1 %)
     (4 %)
     (26 %)
    Celkem 114 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.5.2008 20:23 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Žádný. Když vyškrtám projekty, které považuju za čisté plýtvání energií (jako SETI), tak mi zbyde jen pár těch, které na projektových stránkách publikují něco víc než jen populárně naučné žvásty (řada ani to ne), a mezi těma si nevyberu. A ani nejsem přesvědčen o tom, že je to efektnivní nakládání s energií (jestli by třeba nebylo lepší, kdyby jim lidi ty peníze, co utratí za elektriku navíc, rovnou poslali keš).
    THIS IS SPARTA!
    11.5.2008 20:31 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    to je docela možné. I když, jak se tak nad tím zamyslím, tak je to nesmysl. Musel by se nakoupit nějaký HW, který by tady byl zcela zbytečně (to není zrovna moc ekologické ani úsporné), když to spočítají počítače po celém světě. Spotřeba energie by byla pravděpodobně stejná.
    11.5.2008 21:35 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Tak na to ti odpovím stejnou chytristikou. Proč když je to tak děsně výhodné, že je to výhodnější než kdybych rovnou posílal peníze, tak proč komerční subjekty, které taky potřebují počítat, neprovozují podobné projekty a uživatelům neplatí (o něco víc než uživatele stojí spotřeba energie*). Bojí se o svoje data? Jeden uživatel by ale dostal jen malou část dat a nesměl by je zveřejnit. Tak kde je ten háček?

    *když je to tak děsně moc výhodné, tak kolik by to mohlo být, třeba tak dvojnásobek?
    THIS IS SPARTA!
    11.5.2008 21:49 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma

    Nejde o to, zda je to výhodné pro řešitele projektu. Klíčovou myšlenou je:

    Hele, tady jsou počítače. Vyrobili jsme je, a ted zrovna běží na prázdno. Co kdybych místo nákupu dalších PC některé zkusili využít? (když už tady jsou)

    Výhodné to je především ze společenského hlediska. Je to ekologičtější, nemrháme prostředky. Důvodů proč to mnohé subjekty nevyužívají je celá řada. Například to někdo může sabotovat. Kdyby se to používalo pro komerční účely, nechtěl bych vidět ten konkurenční boj. Zcela jistě také není dostatečně velká zásoba dobrovolníků, takže se tolik projektů neuživí. Bezpečnostní aspekty nejsem schopen posoudit.

    11.5.2008 21:52 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Ale vždyť v popsaném schématu komerčního využití by se projevilo némhlich to samé nemrhání prostředky a ekologičnost a jánevímcoještě. A o dobrovolníky by nouze nebyla, protože by se jim platilo, takže by na tom vydělávali.
    THIS IS SPARTA!
    11.5.2008 21:57 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma

    Firmu jaxi nezajímá, co je ekologičtější, ale co je rentabilnější. Ještě jsem neviděl firmu, která by na prvním místě měla blaho společnosti, ale možná že ty ano.

    "Placený dobrovolník" je stejný nesmysl jako "studené horko".Pleteš si dobrovolníka s námezníkem. :-D

    Jaxi jsi záměrně pominul zminovanou možnost, že v případě komerčního subjektu, by se konkurenční projekt připojil, a bez ustání sabotoval výpočty

    Mnohé subjetky vyžadují 100% kontrolu.

    11.5.2008 22:10 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Firmu jaxi nezajímá, co je ekologičtější, ale co je rentabilnější. Ještě jsem neviděl firmu, která by na prvním místě měla blaho společnosti, ale možná že ty ano.
    Jo, tak to jsem tě předtím špatně pochopil. Pořád jsem vycházel z toho, že tenhle model má být zároveň i ekonomicky výhodnější a ekologie je bonus.

    Záměrně pominul sabotování... to je přece to samé, jak s tím, že se data dostanou do rukou uživatelů, prostě to je problém, který není třeba řešit technicky, na to stačí právníci. Prostě kdo se zapojí, bude souhlasit se smlouvou.
    THIS IS SPARTA!
    12.5.2008 06:29 JKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Spíš se na to díváš černobíle. To co se výborně hodí na "dobročinný výzkum" se nehodí pro tvrdou komerční sféru. Jenom říkám, že přístup, kdy někdo ty "nepoužité" PC využije, je dobrý. Nemusí se to hodit každému.
    brk avatar 12.5.2008 17:01 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Výhodné to je především ze společenského hlediska. Je to ekologičtější, nemrháme prostředky.
    Když někdo se svým prescottem ještě teď počítá v podobných projektech a nepochybuji o tom, že se řady takových najdou, tak je to naopak příšerně neokologické a mrhání prostředky. Když někdo staví cluster, tak bere v úvahu i výkon na watt. Takhle počítají mraky lidí na zařízeních, které jen topí a jsou líné.
    USE="-qt -kde"
    12.5.2008 17:55 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Jenže do té bilance je třeba zahrnout "náklady" na výrobu a likvidaci... Pokud používáme stávající HW, tak tohle odpadá. Mimo to, Athlonů bude možná více
    11.5.2008 20:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    No. Že je klient OSS je sice hezké, ale pokud vím, tak ten klient spouští jiné binárky a ty už OSS být nemusí.
    11.5.2008 20:42 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Já myslel, že klient spouští jen "hrubé vypočty" Velmi zjednodušeně řečeno třeba sčítá, odčítá, dělí a násobí.... Prostě, ž přijme jakousi část matematické úlohy v určitém formátu, spočítá a pošle zpět.... Co by tam mělo být netransparentní/binární?
    kotyz avatar 12.5.2008 23:27 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    presne tak, kazdej projekt ma vlastni binarku, klient se stara jenom o stahovani prace, upload vysledku a rozdelovani procesorovyho casu mezi ulohy.

    sem zapojenej v seti, rosette, lhc a wcg, vsechno pres boinc klienta (ikdyz wcg ma i vlastnoho klienta, ale funguje i pres boinc).

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    David Watzke avatar 11.5.2008 20:33 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Nadpis tohodle blogpostu mi vnuknul takovou myšlenku: možná by bylo fajn mít něco jako chlapi@sobě. Prostě když by někdo něco potřeboval spočítat (a podporovalo to SMP), idlilo by tam ranec lidí a bylo by to hned :-) Ale to je jen takovej sen. Já bych z toho udělal distcc@home :-D Akorát by se to muselo rozdělit ještě na architektury a dál na kompilátory (a jejich verze).
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.5.2008 20:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    A jak by si řešil ochranu proti opatchování zdrojáků u klienta? Já chtěl něco podobného napsat pro sestavování balíčků pro Packmana a skončil jsem na tom, že neznám metodu jak zaručit, že použité zdrojové kódy neobsahují nějaký backdoor přidaný klientem.
    David Watzke avatar 11.5.2008 20:40 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Je to spíš bláznivej nápad, než že bych chtěl navrhovat řešení...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.5.2008 20:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    No ta (zdánlivá?) nemožnost ověření toho co klient dělá je asi jediná bláznivina proč by to nešlo... Jinak je to skvělý nápad a sám jsem si s tím pohrával již před dlouhou dobou.
    David Watzke avatar 11.5.2008 20:49 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Podle mě je to trochu jako punkbuster, prostě by to muselo bejt zavřený :-/ Takže utopie. Nebo by se nějakým způsobem musel pečlivě hlídat komunikační protokol.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Max avatar 12.5.2008 23:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    To, čím se ověří, zda klient dělá to, co má, je přeci zadání jednoho úkolu více klientům a schodné výsledky jsou správné. Jenomže to asi nejde u kompilování programu :(, ale snad jen u výpočtů :-/. U kompilací SW by to asi také nakonec prošlo, ale muselo by to být velmi striktní a samotný klient by musel i nastavovat a zjišťovat verze kompilátoru. Prostě hafo už tak xkrát zdvojených úloh, o dost menší účinnost :(
    Tento způsob se opravdu asi hodí jen na hrubé výpočty :-/. Takže pojďme společně lámat šifry :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.5.2008 20:45 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    A nejde to tak, že se úloha rozdělí natolik, že přidat backdoor lze jen z místa zadavatele úlohy? Příjemce by měl jenom část, která sama o sobě nedává smysl, a jakýkoli zásah do ní by těžko vedl ke kýženému výsledku po poskládání? Maximálně by šel výsledek poškodit, ale nešla by udělat fungující změna. (bohapustá teorie:-) )
    11.5.2008 20:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Aha a co kdyby útočník ovládal 99% uzlů? :-p
    11.5.2008 20:53 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    tak to by jsme byli v prdeli :-). Ošefovat to jde jedině tak, že:

    a) budeš kontrolovat dostatečný počet uzlů

    b) sestavíš cluster jen z důvěryhodných členů

    c) vymyslíš funkci, která ověří, že úloha byla zpracována tak, jak jsi ji zadal.
    11.5.2008 20:50 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Nestačí to tak, jak to řeší Boinc? Tedy že jednu jednotku nechají počítat více klienty a pak se teprve rozhodují zda je (a jaký) výpočet správný?

    Pokud by bylo mnoho klientů, tak by bylo značně obtížné podvrhnout většinu. Pořád tu zůstane možnost podvrhu, ale stejně tak je možné propašovat backdoor přímo do repozitáře projektu.
    11.5.2008 21:13 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    A možná se nemusí počítat celá jednotka více klienty, ale prostě každý klient mimo svého výpočtu občas dostane kousek z části co počítá někdo jiný a pokud by se objevil rozdíl tak by se celá část stornovala (a dotyčný by dostal ban, atd.. nedůležité). Tedy stačilo by třeba duplicitně počítat někým polovinu / třetinu, *inu výpočtu, vhodně rozprostřenou a spoléhalo by se na to, že se útočníkovi nepodaří propasírovat špatný kousek.
    Baník pyčo!
    11.5.2008 20:39 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    chlapi@sobě by byl luxusní název pro komunitní clustr! :-)
    11.5.2008 21:17 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    You are chauvinism pig!
    :-P
    Baník pyčo!
    mkoubik avatar 12.5.2008 14:54 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Neco podobnyho existuje pro renderovani 3d grafiky - kdyz modelujes a nic nepotrebujes renderovat tak pocitas za ostatni a dostavas kredit, za kterej si pak muzes neco vyrenderovat ty. Ted nevim jak se to jmenuje, ale nekde jsem o tom cetl.
    Michal Fecko avatar 11.5.2008 21:32 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Rozmyslam (obcas :-D) nad domacim clusterom. Su 2 moznosti ako by som to mohol vytvorit - PS3 (15 - 19 tis.) vs 7x Intel Little Valley2 + bedna so zdrojom (~19tis.). :-) CO by malo vacsi vypocetny vykon teraz takto narychlo povedat neviem, ale predpokladam ze co sa tyka vykonu/spotrebu energie tak ta PS3 by bola na tom lepsie.
    11.5.2008 21:51 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Nevím. Záleží na účelu použití. Pokud to budou výpočty, tak karty typu HD3850 nebo 8800GT by asi strčily PS3 i se 7X little valley do kapsy.
    22.9.2008 11:32 forest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Folding@home vs. BOINC: superpočítač doma
    Podpora nVIDIA karet pod Linuxem i Windows již díky projektu GPUGrid existuje. Kdo tedy čekal na tento okamžik, hurá do počítání. http://forum.czechnationalteam.cz/viewtopic.php?f=154&t=1041

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.