abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 570 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Re: Počitajme cenu SW pod Windows

    20.7.2005 12:16 | Přečteno: 1240× | Linux

    Objavil sa tu v blogoch zápis o počítaní ceny sw pod Windows a porovnávaním s Linuxom. Sám som len nedávno získal notebook s Win XP a tak hor sa do porovnávania. Na rozdiel od ParadoXa som s Windows nerobil, tak posledných 6-7 rokov (ak nepočítam spúšťanie hier)

    Za celý nový notebook som zaplatil 500USD, tak nech je z toho dvadsať percent za softvér tj. 100USD, nech 2500 CZK. Za túto cenu som dostal Win XP Home, Norton Antivirus, nejaký firewall, funguje mi prehrávanie DVD, kancelársky balík MS Works (čo mi ako bežnému používateľovi stačí), encyklopédiu Encarta a pár drobností navyše (napr. Office na 90dní, nejaké hry, j2se) a pod. toto všetko som samozrejme nemusel inštalovať. K fotoaparátu (Canon) som dostal Adobe Photoshop Elements a Adobe PhotoAlbum, ktoré som nainštalovať zvládol :)

    Ako bežný používateľ som si doinštaloval BSPlayer a nejaké kodeky a kombináciu gaim, firefox, thunderbird (pretože ich mám rád a nehodlám sa učiť niečo nové). Nič viac normálny človek podľa mňa nepotrebuje, takže sme niekde hlboko pod navrhovanou cenou 80.000 CZK.

    Učiaci sa programátor samozrejme potrebuje ešte čosi k tomu. Tak nech to je aj to Delphi, tak na pokusy stačí Personal Edition, ktorá je zdarma (nie síce posledná verzia, ale na skúšanie to snáď až tak nevadí). Samozrejme, že mne chýbalo tiež pár drobností točiacich sa okolo ssh (putty, winscp) a pár vačšich vecí ako bash, či perl. A práve kvoli nim sa trápim s inštaláciou linuxu, ale o tom inokedy.

    Keby som nebol programátor, tak by mi zrejme momentálny systém s Win XP vyhovoval a nemal by som s ním najmenší problém. Netvrdím, že XP je lacnejšie alebo drahšie ako Linux, pretože to sám neviem. Ale za porovnateľné aplikácie vačšinou nie je nutné (pre BFU) dávať desaťtisíce a napriek tomu mať všetko úplne legálne. Takže argumuj-me/te za Linux, ale nepoužívajme rovnako nevhodné a ľahko vyvrátiteľné argumenty ako protivník.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pravák Bob avatar 20.7.2005 12:19 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Perl a bash pro Windows
    vyřeší Activestate Perl a Cygwin.
    knowledge brings fear
    20.7.2005 15:02 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Vezměme to z druhé strany
    Dejme tomu, že se v nějakém fotoateliéru používá foťák Sinar, s objektivy cca 1mil Kč, Spektrometr GretagMacBeth 0,5 mil., proofing software cca 0,5 mil, monitor Barco, cca 150tis. To vše navíc pod Linuxem naprosto nepoužitelné. Myslím, že těch pár drobných Billovi nebo Jobsovi na charitu přispějí a ani je to nebude moc bolet:)
    20.7.2005 23:08 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vezměme to z druhé strany
    Dejme tomu, že v jaderné elektrárně...

    Aneb je to relevatní?
    21.7.2005 11:15 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vezměme to z druhé strany
    V jaderné elektrárně bych nechtěl vidět BSOD :(

    Zda je moje reakce relevantní nevím, ale popisuji tu reálnou situaci, kdy se nevyplatí šetřit na nepravém místě. Tvoje přirovnání není trefné, protože fotoateliér je přecejenom trochu blíž běžným uživatelům, než jaderná elektrárna fotoateliéru.

    Tento blogpost reaguje na jiný, kde se kalkuluje s delphi, photoshopem apod., což jsou drahé nástroje profesionálů. To mi připomělo zmíněný příklad. Štve mě, že pokud nejde jen o triviality, ale je potřeba špičkových nástrojů, není pro ně zpravidla v Linuxu náhrada, a to ani komerční, ani jiná. Je to samozřejmě chyba (zejména výrobců toho sw) a z hořkosti jsem napsal svůj komentář (pokud to vyznívá jako omluva, tak to není omluva:).
    Luk avatar 21.7.2005 13:42 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vezměme to z druhé strany
    Já v Temelíně viděl BSOD :-)

    Když jsme tam byli v roce 1996 na exkurzi, v tom jejich prezentačním centru jsme prověřovali schopnosti jejich počítače (s dotykovou obrazovkou) tak důkladně, že jsme donutili Win95 kapitulovat :-D

    Po restartu už se nevzpamatoval - důsledně vyžadoval klávesnici a odmítal bootovat...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2005 23:20 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Odpověď na RE:
    S úctou uznávám že jak popisuješ, někteří výrobci či dodavatelé poskytují některý software v "cenně". Ovšem já to ten svůj článek nemyslel jako kritiku woken. Sám je dosud používám ale vzhledem k tomu, že jsem se několikrát dostal do debaty ohledně cen SW, tak jsem na to chtěl nějak reagovat. Kdybych měl samozřejmně vypsat veškerý sw který mám doma na cd a nepoužívám, šla by částka až k 0,5MKč. Najdou se i tací, kteří stále zkoušejí nové verze programů. Jinak musím souhlasit že běžnému uživateli stačí sw za pár tisíc... S úctou ParadoX
    Don´t worry, be happy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.